Dodaj do ulubionych

Oddawajmy krew

IP: *.fonet.pl / 80.51.233.* 28.01.06, 07:11
oddaje krew od 3 lat. od dwoch pracuje jako nauczycielka. mam problem natury
czasowej, by dostac sie do opola i oddac krew. nie zdaze do godziny 14
dojechac na miejsce. dyrekcja krzywo patrzy na przyslugujace zwolnienie tego
dnia. moze przydaloby sie wydluzyc czas pracyprzynajmniej do 16?
Obserwuj wątek
    • Gość: Stefano Re: Oddawajmy krew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 09:49
      Potwierdzam, najwiekszym problemem jest czas pracy punktow poboru krwi.
      Kazdorazowo musimy wystepowac o zwolnienie z pracy.
      • Gość: Nikt APEL IP: 217.153.196.* 28.01.06, 10:11
        Właśnie! Może ktoś się tym wreszcie zajmie! W mojej firmie mówi się "stacja ma
        swoje potrzeby a firma swoje" i nie wolno się na ten cel zwolnić. Prawo prawem,
        a życie życiem - nie chcę być z tego powodu zwolniony za niesubordynację. Może
        przynajmniej w co drugą sobotę, albo np. 2 raz w tygodniu na II zmianie
        pracowałby tam ktoś, żeby obsłużyć pracujących? W końcu to chyba wśród nich
        byłoby najwięcej potencjalnych dawców.

Może Gazeta się tym zajmie?
    • Gość: Jacek Re: Oddawajmy krew IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.06, 13:31
      Wittam!
      - jestem Opolaninem, od 16 lat zyjacym w Niemczech i od 15 lat pracujacym w
      instytucie med. transfuzyjnej, Niem.Czerwonego Krzyza w Hagen (-NRW). Sam
      rowniez zajmuje sie na codzien "kluciem" krwiodawcow.
      Od dluzszego juz czasu (-od dobrych paru lat!)obserwuje"od zewnacz", poprzez
      media i prase "strategie" pracy stacji krwiodawstwa w Polsce (czytaj-w Opolu!)i
      musze powiedzec ze, nie porafie zrozumiec GODZIN OTWARCIA, oraz GODZIN
      PRZEPROWADZANIA AKCJI POBIERANIA KRWI (-STACJONARNIE I WYJAZDOWO...!) przez w/w
      stacje ...?

- nasz czas pracy w Niemczech (-Hagen), to w 99% godziny: -pomiedzy 12.00,a
      godz. 20.00 , a w niedzele: -pomiedzy godz. 9.00, a godz. 16.00. pozostaly 1%
      to akcje przeprowadzane na terenie Firm, ktore CZASAMI wyrazaja zgode na pobor
      krwi od pracownikow w czasie pracy na terenie zakladu( - dla przykladu jest tak
      raz w roku w zakl. Opla w Bochum... !)!
      -PRZECIEZ JESTESMY UZALEZNIENI JEDYNIE OD DOBREJ WOLI DAWCY I JEGO CZASU
      WOLNEGO, A WYMAGANIE DODATKOWEGO POSWIECENIA OD KRWIODAWCY, KTOPRY MUSI
      DODATKOWO WZIASC SOBIE "WOLNE", ZEBY MOC ODDAC KREW JEST PO
      PROSTU "STRATEGICZNIE" rzecz biorac, po prostu NIE NA CZASIE" ...! -CORAZ MNIEJ
      LUDZI PRACUJACYCH JEST W STANIE SOBIE W DZISIEJSZYCH CZASACH NA TAKI "LUKSUS"
      POZWOLIC ...!
      - w naszym instytucie organizuje sie CORAZ CZESCIEJ akcje pobierania krwi (-
      PRZEDE WSZYSTKIM TE WYJAZDOWE!!!) w dni wolne od pracy, co zmusza nas
      (personel) do pracy w niedzele (-2-3 razy w miesiacu, za ten dzien otrzymujemy
      dzien "wolny" w tygodniu -NATURALNIE, JESLI JEST TO MOZLIWE, a jesli nie, to
      dostaje sie go 2-3 tyg. pozniej...), a takze w drugi dzien Bozego Narodzenia i
      drugi dzien Swiat Wielkanocnych... ! -AKCJE TE DNI SZCZYCA SIE SUPER-FREKWENCJA
      I ODWEDZANE SA PRZEZ, CZASMI NAWET I CALE RODZINY ...!!!

- wierze, ze kierownictwo stacji krwiodawstwa ktoregos dnia wpadnie na ta idee
      i "przeanalizuje" czasy przeprowadzania swoich akcji, CO MOIM ZDANIEM MOGLOBY
      PRZYCZYNIC SIE DO ZNACZNEGO WZROSTU FREKWENCJI I POBORU JEDNOSTEK KRWI ...!

- zycze powodzenia i goraco wszystkich pozdrawiam...! -Jacek / Hagen/ NRW /
      Niemcy
    • Gość: ja Re: Oddawajmy krew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 13:40
      Z godzinami pracy stacji to jakies nieporozumienie, ale duży wpływ ma także
      zlikwidowanie punktów w niektórych pozostałych miejscowościach. Chciałem kilka
      tygodni temu oddać krew w Krapkowicach gdzie mieszkam i gdy zapytałem panie w
      rejestracji o taką możliwość to nawet niewiedziały kiedy zlikwidowano u nas
      punkt poboru. Niech coś się zmieni bo krwi będzie coraz mniej i nie pomogą
      takie doraźne akcje jak raz na jakiś czas przyjeżdżający samochód do poboru
      krwi.
      • Gość: Jacek Re: Oddawajmy krew IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.06, 13:57
        -problem w tym , ze NALEZALOBY zorganizowac MOBILNE GRUPY, ktore przeprowadzaly
        by akcje kwiodawstwa w okreslonym regionie... ! -tak jest przynajmniej u nas w
        instytucie, co sprawia- ze ilosc pobranych jednostek krwi W STACJI , to tylko
        ok.10% calkowitego poboru z jednego dnia (- razem "zbieramy" ok. 100 "konserw"
        krwi dziennie na obszarze wielkosci ok. woj. opolskiego!)! Jest nas 10 grup
        wyjazdowych (+ 1 autobus do pob. krwi,+ punkt stacjonarny na terenie
        instytutu...), akcje organizuje sie w szkoach, klubach, domach zebran, itp.,
        ktore oczywiscie MUSZA spelniac odpowiednie do tewgo warunki, uregulowane
        odpowiednimi przepisami o,poborze, przerobie i trasfuzji krwi i prep.
        krwiopochodnych.
        -organizacja akcji, a co tym take zwiazane i organizacja lokali, wysylka
        zaproszen, reklama i organizacja przygotowania posilko wzmacniajacych dlea
        dawcow zajmija sie referenci d.s. reklamy, ktorzy sa osobnym wydzialem w
        instytucie, wspolpracujacym jednakze scisle z nami-oddzialem poboru krwi ...!

- zmiany takie bylyby prawdopodobnie zwiazane jednak w Opolu z tak wielka
        restrukturyzacja stacji, ze chyba sie NIKT tego DLUGO nie podejmie i chyba
        jednak niestety jeszcze dlugi czas malo co ulegnie zmianie...!
        • Gość: były Re: Oddawajmy krew IP: *.chello.pl 28.01.06, 15:24
          Też mi się wydaje że brak zaangażowania po stronie RCKiK.
          Kilka lat temu zrobiłem stronę www o honorowym krwiodawstwie. Strona
          miała przekazywać wiedzę podstawową o zasadach, wykluczeniach i adresach.
          Po to aby ludzie nie musieli się fatygować, tracić czasu w sytuacji gdy
          ich wykluczenie z oddawania krwi jest oczywiste. Nawiązałem kontakt z
          urzędującym wtedy kierownikiem administracyjnym i uzyskałem potrzebne dane i
          zamieściłem. Podkreślam że o stronie wiedziały osoby kompetentne.Jakież było
          moje zdziwienie gdy pewnego razu dostałem maila od jakiegoś krwiodawcy
          że nie może się dodzwonić do RCKiK. Próbuję ja i nic dopiero informacja
          telefoniczna poinformowała mnie że zmienili numery! To tak się robi? To mnie
          powinni jako jednego z pierwszych o zmianie numerów poinformować. A przedcież
          zmieniają się też przepisyi też o nich trzeba poinformować. Wtedy jeszcze RCKiK
          nie miał swojej strony oficjalnej i moja a właściwie ich była jedyna. Po
          kolejnym podobnym przypadku zdenerwowałem się, zreorganizowałem stronę i
          usunąłem z niej adresy i telefony punktów krwiodawstwa bo trudno bym jeździł po
          Opolszczyźnie i sprawdzał czy coś się nie zmieniło a źle też wprowadzać ludzi w
          błąd. Większa część mojej strony, ze starym wystrojem, jest obecnie podczepiona
          pod oficjalną stronę RCKiK jako poradnik krwiodawcy. Strona była robiona
          początkowo jako szkolna i posadowiona na serwerze WODIP.
          Było na to oficjalne pismo z RCKiK. WODIPowi w końcu padł serwer i pozmieniał
          różne rzeczy.Dzwonię do RCKiK i pytam co oni na to i jak to dalej widzą?
          A tam nikt nic nie wie, ani kierownik, ani dyrektor, żadnego zaintersowania
          dlatego dziś nie ma na WODIPie strony o krwiodawstwie dla młodzieży.
          Tak wygląda praktycznie zainteresowanie RCKiK propagowaniem krwiodawstwa.
          Im to wisi a trudno się dziwić że krwiodawcom też.
          Zainteresowanych zapraszam na stronę
          www.krwiodawstwo.republika.pl
          Strona może nie jest już dziś rewelacyjna nie mniej gdy powstawała była jedyną
          w Polsce która miała taki zakres informacji praktycznych z punktu widzenia
          krwiodawcy.
          • Gość: Jacek Re: Oddawajmy krew IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.06, 17:40
            Witam,BYLY... !!!
            -wlasnie odwiedzilem Twoja strone ---> www.krwiodawstwo.republika.pl i musze
            niestety ze smutkiem stwierdzic ze :
            -SZKODA ZE TAKA STRONA INTERNETOWA, "PIELEGNOWANA" PRZEZ CZLOWIEKA, KTORY
            BEINTERESOWNIE STARA SIE POMOC NIE MA WSPARCIA ZE STRONY RCKiK... !
            -JESZCZE SMUTNIEJSZY WYDAJE MI SIE FAKT ZE STRONA TAK INFORMATYWNA NIE POCHODZI
            BEZPOSREDNIO OD RCKiK... !
            -JAKIM PROBLEMEM BYLOBY ZALOZENIE BEZPLATNEJ INFO-LINII TELEFONICZNEJ, GDZIE
            KAZDY DAWCA, LUB CHCACY DOOAC KREW PO RAZ PIERWSZY MOGLBY BEPLATNIE ZASIEGNAC
            INFORMACJI ...?

-moze kiedys dyrekcja RCKiK zrozumie ze Krwiodawca to -TEZ KLIENT, ktory
            OCZEKUJE DOBREGO I KONPETENTNEGO SERWISU, a klient to KROL i kto o niego nie
            dba popada w jego nielaske ...!!!

- wszystkich pozdrawiam...!- Jacek

p.s. @BYLY---> - mam nadzieje ze BYLY to jeszcze moze nie calkiem byly
            krwiodawca ...! - zawsze pamietaj ze pomagasz PRZEDE WSZYSTKIM komus tam w
            swiecie, kto CIEBIE DO ZYCIA POTRZEBUJE, a nie personelowi, czy dyrekcji
            RCKiK ;-) ...! - uszy do gory ;-) ...!
            • Gość: były Re: Oddawajmy krew IP: *.chello.pl 28.01.06, 18:07
              Nie oddaję bo niestety już ode mnie nie chcą brać.
              • Gość: Jacek Re: Oddawajmy krew IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.06, 18:21
                " Nie oddaję bo niestety już ode mnie nie chcą brać."
                - niestety, ale bywa i tak ! -przeciez chcemy KOMUS POMOC, a SOBIE SAMEMU przy
                tym nie szkodzic ! - na tym to polega ;-) ...!
    • Gość: Pytek Re: Oddawajmy krew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 17:44
      Polskym krwjopijcoom?
      Przenigdy!
    • Gość: sympatyk krwiodaws Re: zapraszam na akcje poboru krwi IP: *.ozimek.net.pl 28.01.06, 21:49
      KLUB HONOROWYCH DAWCÓW KRWI im. PROF. LUDWIKA BIERKOWSKIEGO W OZIMKU SERDECZNIE
      ZAPRASZA NA AKCJE POBORU KRWI KTÓRA ODBĘDZIE SIĘ 01,02,2006r. W BIUROWCU HUTY
      MAŁAPANEW 5 PIĘTRO POKÓJ NUMER 525 O GODZINIE 8:30

SERDECZNIE ZAPRASZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: ag Re: Oddawajmy krew IP: *.atol.com.pl 30.01.06, 20:18
      ważne aby nie tylko koszty licyć, chociaż to ważne, ale tych ostatnich parę
      stacji na terenie opolszczyzny mimo wsztstko zostawić bo Opole Nysa i
      Kędzierzyn to mało
      • Gość: Jacek Re: Oddawajmy krew IP: *.pools.arcor-ip.net 30.01.06, 21:16
        -KRIODAWCOM NALEZY "PODEJSC POD PROG MIESZKANIA", A NIE OCZEKIWAC ESKAPAD DO
        STACJI KRWIODAWSTWA ODDALONEJ DZIESIATKI KILOMETROW... !
        -TO PRZECIEZ JA (-czytaj-BANK KRWI!) CHCE COS OD DAWCY, A NIE DAWCA ODE
        MNIE... !

-pisze z doswiadczenia (-o czym juz wczesniej wspominalen... !) i WIEM, ze TO
        JEDYNA SLUSZNA STRATEGIA naboru ludzi chetnych BEZINTERESOWNIE I BEZ
        JAKIEJKOLWIEK KORZYSCI WLASNEJ (-MATERIALNEJ, CZY FINANSOWEJ!) oddac krew...!

-pozdrawiam...! -Jacek
        • Gość: joker a oddawajcie!!! IP: *.plusgsm.pl 30.01.06, 21:34
          za darmo!!!

a oni z tejstacji....
          ...a to kostka nowa wokoło i jeszcze parking!
          a to garaże remoncik!
          i elewacja!
          a to roletka nad wejście!!!
          a to dwie bramy zamykane elektrycznie i zdalnie pilotem oczywiście!
          no i najweselsze: NEON!!!! piękny, czerwony NEON!!!

wszystko NIEZBĘDNE oczywiście :-))))

jak ja ku#wa kocham ten popier###ony kraj!
          • Gość: Jacek Re: a oddawajcie!!! -RE.---> do --->Joker IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.06, 10:15
            1. -Stacja kriodawstwa w Opolu,jak i WIEKSZOSC stacji krwiodawstwa w Polce i
            Europie jest stacja Czerwonego Krzyza, a we wszystkich stacjeach Czerwonego
            Krzyza an calym swiecie oddawanie krwi jest HONOROWE, co oznacza- ze dawca za
            swe HONOROWE ODDANIE KRWI DRUGIEMU CZLOWIEKOWI nie otrzymuje zadnej KORZYSCI
            materialnej i finansowej, a co za tym idzie...:

2. -jako, ze dawcy nie otrzymuja ZADNEJ KORZSCI, krew oddawana jest przede
            wszystkim przez ludzi o UNORMOWANYM SPOLECZNIE trybie zyciowym- a nie przez
            tych, ktorzy MOGLIBY MOZE ja oddawac pod pewna "PRESJA" sytuacji zyciowej za
            pieniadze.
            Co za tym idzie, krwi w Czerwonym Krzyzu RACZEJ nie oddaja ludzie z tzw. "grup
            ryzyka" zakazeniem chorobami zakaznymi (-jak np. AIDS, ZOLTACZKA- BiC, CHOROBY
            WENERYCZNE itd.) przez co zarazalnosc "przenoszeniowa" w/w chorobami jest w
            Stacjach Czerwonego Krzyza PRAWIE ZEROWA - co zas powoduje ze:

3. -jesli ktos z nas mialby znalesc sie w sytuacji, kiedy trzeba byloby mu
            podac krew, lub prod. krwiopodobne, chcialby Z CALEGO SERCA dostac "czysta"
            produkt..., czyz nie ;-) ... ?!

4- dlatego tez-Joker, ja mysle ze POWINIENES moze troszeczke "spuscic z tonu" z
            tym "za darmo ...???", gdyz JAKZE CZESTO przychodzilo mi sluchac zdania ludzi o
            takim samym zdaniu, jak Twoje-PO PRZETOCZENIU KRWI I URATOWANIU IM ZYCIA I
            ZDROWIA, ktore NAGLE ZMIENIA SIE O JAKIES 180° I LUDZIE CI SA BEZGRANICZNIE
            WDZIECZNI TYM, CO "ZA DARMOCHE" KREW DLA NIEGO ODDALI ;-) ...! -TAKA JUZ JEST
            NIESTETY TA SMUTNA RZECZYWISTOSC...!

-goraca pozdrawiam ...! -Jacek
            • Gość: joker Re: a oddawajcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 11:57
              jacku, smutne jest to że polak dba o otoczkę tzw krwiodastwa a nie o sedno
              sprawy.
              prawie wszystko jest na tip-top wyremontowane ale stracił na wadze główny cel
              STACJI, stała się urzędem do którego trzeba się dostać w odpowiednim czasie...

nie ma wielkiego znaczenia że za darmo, ale pamiętam miłe gesty ze strony
              stacji, bodaj tabliczka czekolady, cóż może biednych czerwonych było stać.
              to tyle.
              • Gość: Jacek Re: a oddawajcie!!! @---> Joker IP: *.pools.arcor-ip.net 01.02.06, 10:23
                "...jacku, smutne jest to że polak dba o otoczkę tzw krwiodastwa a nie o sedno
                sprawy. ..."
                - a, w tym punkcie, to sie z Toba w 100%-ach zgadzam... ! -po prostu "ZERO"
                rozsadnej strategii ze strony kierownictwa stacji, A TAKZE MIN.ZDROWIA ...!
                -oj, zeby ONI jeszcze ktoregos dnia tego nie musieli zalowac...!!!- tego nam
                wszystkim dla naszego WSPOLNEGO dobra z calego serca rzycze ...!!!

-pozdrawiam...! -Jacek
              • Gość: Nikt Re: a oddawajcie!!! IP: *.wcm.opole.pl 24.06.06, 00:25
              • Gość: Nikt Re: a oddawajcie!!! IP: *.wcm.opole.pl 24.06.06, 00:26
                A kiedy to byłeś sierotko krew oddawać???
                Czekolada jest nadal, a gdyby jej nie było - pisz na maila czekolada@lasuch.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka