Dodaj do ulubionych

Senator PiS: u nas nie ma Niemców

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 10.05.06, 01:52
goopavy to on zawsze byl, a i serca nie ma jak dzwon
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: 212.244.126.* 10.05.06, 08:17
      Taki z niego znawca problemu mniejszośc i jak z koziej d**** trąba. A tak w
      ogóle to ten facet zna się na czymkolwiek?
      • zoo_keeper Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców 10.05.06, 10:05
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Taki z niego znawca problemu mniejszośc i jak z koziej d**** trąba. A tak w
        > ogóle to ten facet zna się na czymkolwiek?
        Oczywiście, że się zna, na wszystkim się zna. Wywodzi się przecież z partii
        fachowców, która tak "pięknie" teraz nami rządzi.
        --
        fotografia cyfrowa
        • Gość: thor Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:19
          i czego beczysz baranie? BEEBEBEEE za GW (dominujacy samiec w stadku barankow).
          pis-zly, niedobry BEEBEBEE
          • Gość: Kroooll :))) [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:41
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: Ale Jaja Ha Ha Ha No to jeszcze dajmy majątki Polonii amerykanskiej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:49
              Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha
              • pozlotemu Te same prawa dla Szkopow jak dla Polakow w Niemcz 10.05.06, 13:17
                Kroooll Napisal:
                >Ja myslałem że ślązacy to normalni ludzie! Skoro przemawia przez nich szkopska
                >pycha to wynocha z naszej Polski do Szwabii :)))
                >
                Slusznie. Niemcy powinii miec takie same prawa w Polsce jak Polacy w Niemczech.
                Jednym slowem - prawo stalego pobytu, ale nie glosowania!!!!!!
                • nivol Re: Te same prawa dla Szkopow jak dla Polakow w N 10.05.06, 13:41
                  Janse tylko ze my tu mieszkamy od pokolen a wy w jestescie tam imigrantami
                  • pozlotemu Te same prawa dla Szkopow jak dla Polakow w Niemcz 10.05.06, 13:58
                    nivol napisał:
                    > Janse tylko ze my tu mieszkamy od pokolen a wy w jestescie tam imigrantami
                    Tez kiedys do nas przyszliscie. Dzis wydaje wam sie ze jestescie u siebie.

Kroooll Napisal:
                    >Ja myslałem że ślązacy to normalni ludzie! Skoro przemawia przez nich szkopska
                    >pycha to wynocha z naszej Polski do Szwabii :)))
                    >
                    Slusznie. Niemcy powinii miec takie same prawa w Polsce jak Polacy w Niemczech.
                    Jednym slowem - prawo stalego pobytu, ale nie glosowania!!!!!!

• Gość: Slazak Cale polskie naziolstwo tu sie zlecialo IP: 211.76.98.* / *.proxy.ebix.net.tw 10.05.06, 19:47
                      • Gość: Maniek Nie ma rdzennych Polakow!!! IP: 193.0.122.* 11.05.06, 18:40
                        Polacy/Slowianie na Slasku sa ludnoscia naplywowa. Pojawili sie w okolicach
                        V-VIw naszej ery.

Wczesniej te tereny zamieszkiwali Germanie i Celtowie ...
            • dolas7 Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol 10.05.06, 11:53
              To wlasnie oni sa u siebie...
            • lesew Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol 10.05.06, 11:53
              Puknij się... - w łeb, jeśli masz!
            • Gość: weeg Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 11:57
              burak jestes straszny.
            • Gość: Road59 Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: *.ipt.aol.com 10.05.06, 12:02
              jak najbardziej normalni - tylko ciagle ktos sie ich czepia, wmawia i decyduje
              kim sa i kim moga czy musza byc, sa od wiekow u siebie, na swojej ziemi a ci
              ktorzy sie tutaj pojawili ze swojej lub wymuszonej woli ciagle sieja niezgode i
              presje. Przed 45 zylo sie tutaj w zgodzie, chodzilo razem do szkoly i na
              zabawy, mowilo po polsku, po slasku, czesku lub niemiecku - NIE DOROSLISCIE DO
              ZJEDNOCZONEJ EUROPY.
              • Gość: szybki Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.05.06, 12:07
                Przed 1945 chodziło się na zabawy i mówiło po Polsku puki niemcy nie napadli na
                Polskę [no ale to wina Polaków nie chcieli dać korytarza,napadli na radistację
                w Gliwicach-to ci wstrętni Polacy no i na dodatek mordowali niemców]
                • Gość: Road59 Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.05.06, 17:55
                  masz racje zle napisalem - dobrze bylo przed wszelkimi skrajnosciami
                  tatalitarnymi bez wzgledu na barwe, FAKT jest ze nadal nie ma spokoju, mimo ze
                  1918, 1933, 1945, 1981, 1989 juz dawno minely no i inne daty mozna sobie
                  jeszcze dopisac a tutaj nie ma TOLERANCJI ciegle ktos kogos podjudza i o cos
                  posadza co juz dawno do histori przeszlo i z terazniejszym zyciem w
                  zjednoczonej Europie nie ma prawa bytu, ale ludzie sa zazdrosni, msciwi,
                  brutalni, radykalni i tu obojetne czy ci popierajacy wiekszy czy
                  mniejszy "wasik"
              • Gość: jasio Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: *.chello.pl 10.05.06, 12:10
                Co ty pi....sz za bzdury o niemieckiej tolerancji. Owszem było pięknie jak
                byłeś Niemcem. Ale jeśli nie, a w przypadku twoich pradziadków tak było to
                miałeś g... do powiedzenia. Dowcip polega na tym że za Hitlera była taka
                tolerancja że jak komuś się wyrwało po polsku to jechał zdobywać Stalingrad i
                nikt przy dzieciach nie mówił po polsku. Więc wszyscy pamiętają jak mówiło się
                po niemiecku a to wszystko przez tę tolerancję niemiecką. Jakby Polacy zrobili
                taką samą to problemu MN by już nie było.
                • Gość: Niemka Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:32
                  Polska przez tyle lat uciskała Niemców, jak?
                  Nie pozwolono mówić w domach w ich własnym języku, który znali od dziecka.
                  Wysiedlano, przepędzano społeczeństwo niemieckie, by zająć ich posiadłości,
                  rabowano i mordowano, wyzywano w szkole od hitlerowców itd.
                  ALE MIMO TO PRZETRWALIŚMY I TO WAS BOLI A NAJBARDZIEJ TO BOLĄ WAS NASZE
                  NIEMIECKIE PASZPORTY, KTÓRE DAJA NAM SZERSZE HORYZONTY...
                  • Gość: Fritz Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 15:48
                    Niemka! Eine Deutsche! Ich bin auch ein Deutscher!

Ma pani calkowita racje.TO co pani opisala przezylem na wlasnej skorze.
                    Potwierdzam wypowiedz. Prawdy oni nie lubia. Dlatego mnie nienawidza, bo im
                    codziennie prawde mowie. A oni sie pienia i pluja,obrazaja itd.
                    Ja im sie nie dam sprowokowac. A tak dlugo jak my zyjemy, tak dlugo wiedza ze
                    prawda zawsze na jaw wyjdzie. Dlatego szumia tak.
                    34 letni urodzony w roku 1972 mowi znowu o wojnie i zna historie Ziem
                    Okradzionych i Ukradzinych.
                    Mit schlesichen Gruss !
                    • Gość: Dago Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 00:11
                      Właśnie, Ślązaków zamykano w więzeniach za mówienie po niemiecku, a osobiście
                      znam przypadek podsłuchiwania pod oknem, czy aby ktoś po niemiecku nie mówi. W
                      szkole Ślązak, dziecko, nie mógł dostać lepszej oceny niż Polak, bo tak musiało
                      być..

Es ist gut sich damit abzufinden, wir sind noch da :)

• Gość: rysio Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: 80.50.74.* 10.05.06, 12:25
              i niech zabiorą ze sobą pisuary...
            • lysy1970 Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol 10.05.06, 14:18
              Jeżeli tak sądzisz to tylko pokazujesz prawdziwe "ja" wielu Polaków. Niech
              pomyślą tak inne narody gdzie Polacy mieszkają i pracują a Polska osiągnie
              bezrobocie w granicach 50% i można będzie ogłosić upadłość Polski.
            • pollack5 Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol 10.05.06, 14:31
              Na drzewo matołku !Oni są u siebie.
            • Gość: ulisse Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: *.pool8288.interbusiness.it 10.05.06, 14:48
              A czemus taki zly? Nie zalapales sie na zbior szparagow i nici z pensji jak
              profesor uniwerku? Nie martw sie, przyjdzie sezon na ogorki, buraki; odbijesz
              sobie...
            • Gość: Lucusia Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: 212.244.186.* 10.05.06, 14:51
              Niemcy to Niemcy, a Ślązacy to nie Niemcy. Oczywiście etnicznie rzecz biorąc mieszkańcy wielu regionów współczesnych Niemiec to raczej nie Germanie, tak jak ogromna liczba Polaków to też nie Słowianie, ale definicja kto to jest Niemiec, a kto Polak, jest z grubsza do sprecyzowania. Nie obrażajmy ludzi niemieckiego pochodzenia, ale przyjmijmy, że jeśli mamusia mówi "wurszt" na kiełbasę, to raczej nie dowód jej pochodzenia.
            • Gość: ZBULWERSOWANA Re: Nie podoba sie? No to szkopstwo wynocha z Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:21
              Gratuluje wyczucia!!! Chyba ktoś tu pewne fakty pomylił. Niewiedza jakże jest
              piękna... A obrażać to nie ma Pan tu prawa!! Jak widać nie ma Pan zdrowych
              poglądów politycznych i nie ma Pan pojęcia o niczym. Czyżby Pan należał do
              Młodzieży Wszechpolskiej, którą interesują tylko wybrane fragmenty historii??
              A może policzymy lata, przez które Śląsk, ba nawet inne regiony "dzisiejszej
              Polski" należały do innego kraju niż Polska?? Życzę Panu, aby drugi raz
              zastanawiał się Pan bardziej co pisze, jeżeli Pan się na tym nie zna...
              z uszanowaniem
              Niemka mieszkająca w Polsce i należąca do Mniejszości Niemieckiej
        • majowa_jutrzenka Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców 10.05.06, 10:29
          Skoro nalezy do pis, to musi być mądry, inteligentny, uczciwi i prawdziwy katolik.
      • 1410_tenrok Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców 10.05.06, 10:52
        Jarunio to prawnik z Wrocka. Dzielny bojownik piska. Ot poslali na
        odpowiedzialne stanowisko, na pierwszy front walki patriotycznej, zeby sie
        wykazal. Wiecej takich i bedzie na Slasku, jak kiedys w poludniowym Tyrolu.
        Abstrahujac od tego, ze gosc w pewien sposob ma racje.
      • Gość: JOTER Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:50
        Większość "dyskutantów" posługuje się językiem knajackim, prostackim i
        prymitywnym. A gdzie siła argumentu? Czy jej MN czy nie? a co to ma do rzeczy?
        Nic!Przecież mieszkamy w jednym kraju, województwie czy powiecie i skaczemy
        sobie do oczu! Po co? Spójrzmy do lystra czy bildu. Tam czeka na "zawiedzionych"
        odpowiedź.Powodzenia mistrzowie słowa.
    • Gość: Berni [...] IP: *.atol.com.pl 10.05.06, 08:23
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: W.Z. Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.range81-132.btcentralplus.com 10.05.06, 08:50
        Berni - spokojnie.Ci "nibyniemcy" j€ż niedługo będą się starali spolszczyć.I to sami.Po prostu w momencie odtworzenia rynku pracy dla wszystkich obywateli U.E. to nie "oni" będą zatrudniani , lecz ludzie wykształceni i znający języki.A z tym niestety u nich cienko.U nich - tzn u ludzi którzy na siłę sie kreują na niemców.Po za tym Niemcy zaczynają cieniutko przęść i kończy się strumień pieniążków dla Nibyniemców a to było spoiwo które stworzyło tą dziwną narodowość Nibyniemców.
        • olex5 Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców 10.05.06, 09:29
          Niemiec majac wybor zawsze przyjmie do pracy swojego chyba ze Polaczek-fachowiec
          bedzie pracowal za pol darmo
          • Gość: żabojad Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.05.06, 11:22
            olex5-Ty jesteś niemiaszek [szwab ] jak ja jestem w/g Ciebie Polaczek-durniu.
        • Gość: Woland Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.icpnet.pl 10.05.06, 09:54
          Berni ale Ty jesteś głupi. Pewnie pracujesz za 900 zł brutto i zazdrosnym okiem
          spoglądasz na tych którzy z Niemiec,Holandii etc przywożą tysiące euro. I kiedy
          siedzisz w swoim polonezie roczcznik 90 zazdrośnie spoglądasz na paroletnie
          BMW, AUDI czy VW Ślązaków. Ja do Ciebie nic nie mama ( poza Twoją głupotą,ale
          cóż tak Cię rodzice wychowali-to o nich świadczy). A jak nazwiesz tych którzy
          jeżdżą do UK? Kim oni są dla Ciebie, tępego wyborcy PiSu?
          Jestem Ślązakeim z dziada pradziada, mam niemiecki paszport ( z którego nie
          korzystam,ale przyda się na wypadek dojścia do władzy kretynów Tobie podobnych)
          i jest mi z tym zaj..ście. Wkurza mnie tylko jak jakiś przesiedleniec spod
          Pińska kóry nawet nie wiedział co to dachówka jest zanim tu nie przyjechał i nie
          zniaszczył doborbku setek pokoleń zaczyna jątrzyć, rządzić się jakby był na
          swoim. Oni nic nie wnieśli na te ziemię,tylko zniszczenie i głupotę. Więc nie
          mów mi ż esą tacy sami!!!! Poczytaj trochę najpierw,porozmaiwaj z ludmi
          zakorzenionymi tu od pokoleń i wtedy pisz,buraku!!!!
          • Gość: p Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.mofnet.gov.pl 10.05.06, 11:22
            przepraszam bardzo ale łąskawie odczep się od przesiedleńców, bo oni się na
            Śląsk nie pchali, tylko cudowna wielkoniemiecka cywilizacja z dachówkami i
            cyklonem b spowodowała, że się tu znależli. Dla Polaków ze Lwowa. których
            potomkiem jestem takie opolskie dziury to było, mimo dachówek, zwykłe zadupie.I
            poczytaj najpier ty jaki dorobek zniszczyli wychowani pod dachówkami Niemcy.
            • Gość: woland Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.icpnet.pl 10.05.06, 12:29
              Lwów może tak,ale reszta tej "cywilizacji",pożal się Boże. Ja naprawdę nic do
              Was nie mam,tylko szanujcie kulturę ziemii na którą trafiliście przypadkiem. Nie
              niszczcie pomników tylko dlatego że są niemieckie to zrównuje Was z UPA.
              Co do jednego jesteśmy chyba zgodni, mianowicie ż eopłaciło nam się zaminić
              kresy na Ziemie Zachodnie? Tak ekonomicznie
          • Gość: żabojad Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.05.06, 11:32
            Ale ten przesiedleniec spod w/g Ciebie Pińsk a mordował niewinnych ludzi i nie
            przepuszczał ich przez komin krematorium jak twoi ojcowie i dziadkowie potomku
            zbrodniarzy niemieckich na niemcy też nie napadł i nie zniszczył kraju
            niemieckiego.Ty nie jesteś ślązakiem-ślązacy to porządni,pracowici i uczciwi
            ludzie kochający Polskę-Ty jesteś "szwab potomek morderców"
            • Gość: Woland Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.icpnet.pl 10.05.06, 12:25
              zabojad, prostaku. Nie wiesz to sie nie wypowiadaj. Przynajmniej co do moich
              potomków bo najpierw walczyli w Powstaniach Sląskich, któree cała polsak miała
              wd..a potem w 39 i w PSZ na ZAchaodzie (o ile wiesz co to). To właśnie pozwala
              mi czuć się Ślazakiem. A za co nie lubię przesiedleńców??? Np za to że powiesili
              mojego wujka tylko za to ze był ewangelikiem i mówił innym akcentem niż ich
              zaciąganie podobne do huku katiuszy.Jak widać byli za ciemni żeby wiedzieć ze
              nie tylko katolik może być polakiem.
              Slazacy zaszw czuli się Polakami, jak np kaszubi tylko 50 lat komuny to
              zburzyło. Nikt nie mówił o tym co tu sie działo z nami w czasie 2 Wojny. Kula w
              łeb dla całej rodziny albo front. Więc szło się do Wehramchtu. Poczytaj zanim
              coś napiszesz.
              Ty jesteś potokmkem buraków wracaj ska przyszedłaeś. Przez takich jak Ty w
              Polsce zawsze będzie jątrzenie. W swojej głupocie nie dostrzegasz zę same
              wyjazdy do pracy do Niemiec, powodują że rocznie na opolszczynę trafia ok 2 mld
              euro ( dane SLDowskiego wojewody). A ty czym się przyczyniasz do budowy lepszej
              pPolski? Ile Ty dajesz?? co?
      • Gość: ślazak Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:42
        żenujący Berni - szkoda słów na Twoja durnowatą wypowiedź ...
      • Gość: Nika Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:45
        Nic dziwnego. że rząd durniów - wybrało debilne społeczeństwo. Patrzcie na
        Berniego. Zero rozumu, zero wiedzy.
      • Gość: Niemiec_z_Opola Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.05.06, 09:59
        Poslugujesz sie typowym jezykiem "wszechpolaka", ale nie jest tak jak piszesz.
        W mojej rodzinie od pokolen pielegnowano niemieckie korzenie. Komunisci
        zabraniali nam uzywac rodzimego jezyka. Mimo to w domu mowilo sie po niemiecku.
        Dziadek siedzial za to w wiezieniu. W domu rodzinnym przechowujemy mnostwo
        pamiatek o przeszlosci naszej rodziny. Choc wiekszosc z nas mieszka obecnie w
        Niemczech, wracamy czesto na Opolszczyzne, w rodzinne strony. Nie sortuje
        smieci za pare euro, ale tez nie patrze z gory na tych, ktorzy to robia. Mature
        zrobilem w Polsce, studia skonczylem w Niemczech. W pracy bardzo pomaga mi
        znajomosc polskiego. Nie czuje sie prawie Niemcem. Jestem Niemcem i pochodze ze
        Slaska. Tutaj to nikogo nie dziwi. Zycze troche wiecej otwarcia na swiat i choc
        odrobine tolerancji.
        • Gość: v. Klumitz Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.dzielna.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:03
          Ha ha - niemiec
        • rmstemero To i dobrze! 10.05.06, 13:27
          Badz sobie kim chcesz. To Twoje prawo. Obecnie nie odgrywa to zupelnie zadnej
          roli kim sie czujesz. Ja osobiscie jestem Polakiem mieszkajacym w Niemczech i to
          tez nikomu nie przeszkadza. Problem polega jednak na tym, ze Slazacy dzielili
          sie od wiekow na: Slazakow czujacych sie Niemcami, Niemcow urodzonych na Slasku,
          Polakow czujacych sie Slazakami, Slazakow czujacych sie Polakami, Polakow
          mieszkajacych na Slasku a przede wszystkim na ogromna wiekszosc Slazakow
          czujacych sie po prostu Slazakami - znajacych Gware albo nie, mowiacych
          prawidlowo po Polsku albo kaleczacych go, mowiacych doskonale po niemiecku albo
          wysmiewanych przez niemieckich wspolrodakow (Wasserpolacken). Te wszystkie
          warianty wystepowaly w rozmaitych kombinacjach - nieraz w jednej rodzinie.
          A koniunkturalizm tez byl, podobnie jak slaski, proniemiecki albo propolski
          patriotyzm. Zostawmy Slazakom prawo decydowania kim maja ochote byc. I komunisci
          nie maja z tym nic wspolnego: znam Slazaka ktorego dwaj krewni sie na Gorze Sw.
          Anny wzajemnie zastrzelili bo mieli odmienne pojecie tego kim sa.
    • Gość: Dong Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 08:43
      Znakomity życioys zawodowy ma nasz senator. W wieku 28 lat szef poczty - toż to
      fachura pełną gębą musi być :) No i do tego jeszcze kolejna synekura w kasie
      chorych (gdzie jak wiemy, pracowali najwybitniejsi spece niezwiązani z polityką,
      hehe). Jak czytam jego życiorys "zawodowy" to jestem spokojny o to, że będziemy
      w końcu mieli i tanie państwo i "odnowę moralną" w IV RP:)))
      • Gość: ludek Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 08:50
        Komentarz red. Pszon taki,że nic dodać i nic ująć.A pan senator????? no cóż
        mieści się w normie wśród opolskich polityków.
        • bund2 trzeba było ich zapytac co mysla o.. 10.05.06, 09:25
          ..nagrodzie dla abp Alfonsa Nossola - czy popierają inicjatywę komitetu
          Nagrody - wyszła by ich wielolicowośc i fałsz.
          miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,3326421.html
          serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,3330894.html
          Ordynariusz opolski abp Alfons Nossol odebrał w poniedziałek w Berlinie z rąk
          sekretarz stanu w polskim MSZ Anny Fotygi i szefa niemieckiej dyplomacji Franka-
          Waltera Steinmeiera Nagrodę Polsko-Niemiecką za 2005 rok.

"Arcybiskup jest gwarantem, że pojednanie polsko-niemieckie jest możliwe" -
          powiedział Steinmeier podczas uroczystości zorganizowanej w niemieckim MSZ.
    • lortea Senator PO ukradł ziemię rencistce. Ale o tym cich 10.05.06, 09:25
      wiadomosci.onet.pl/1319415,11,item.html
    • Gość: x Senator ma racje potwierdza to Erika Steinbach IP: *.crowley.pl 10.05.06, 09:34
      Senator ma racje potwierdza to Erika Steinbach.
      Przeciez Niemcy zostali "wypedzeni" czy nie tak? To skadby ich sie na
      Opolszczyznie tylu wzielo?

Teraz zrobmy okregi jednomandatowe jak chce PO i Tusio i mamy gotowe rzday
      Niemcow na Slasku!

(Hans Kruger-morderca polskich profesorow we Lwowie i inteligencji w
      Stanislawowie byl jednym z zalozycieli i dlugoletnim szefem Zwiazku Wypedzonych)
      • lesew Re: Senator ma racje potwierdza to Erika Steinbac 10.05.06, 11:57
        Bzdury piszesz! To Pan Senator pozazdrościł Erice S. jej popularności i
        postanowił zostać taką jej polska odmianą! Oboje są siebie warci!
    • Gość: He he kolejny burak IP: *.CNet2.Gawex.PL 10.05.06, 09:37
      któremu wydaje sie ze jak zalozy krawat to słomy z butów nie bedzie widac
    • Gość: milo Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:41
      co za gupek

---
      www.buhaha.pl
    • ja-polak Dwie skrajne wypowiedzi - a co ze zlotym srodkiem? 10.05.06, 09:46
      Zarówno senator, jaki i przewodniczacy mniejszosci niemieckiej popelnili blad w
      sztuce dialogu... zeszli na pozycje skrajne, ktore nigdy nie prowadzily do
      czegos dobrego, a juz na pewno nie do porozumienia.

Panowie, stop-reset-i od poczatku!

My lubimy Niemców i chcemy aby Niemcy nas lubili...
      • Gość: ylemai Plebiscyt! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:48
        Zróbmy plebiscyt na Śląsku. Zobaczmy czy mu bliżej do Niemiec, czy Polski.
        Ja może tylko gościnnie bywam w Opolu, ale skądinąd wiem, że w mym Wrocławiu
        bardzo wielu ludzi, których rodzice - Niemcy - pozostali w tym mieście, po tym
        jak Stalin sprezentował je Polsce.
        • Gość: x A Steinbach mowi ze Niemcy zostali "wypedzeni" IP: *.crowley.pl 10.05.06, 10:06
          A Steinbach mowi ze Niemcy zostali "wypedzeni".

Stanislawowie byl jednym z zalozycieli i dlugoletnim szefem Zwiazku Wypedzonych)
          • ylemai Re: A Steinbach mowi ze Niemcy zostali "wypedzeni 10.05.06, 10:13
            niektórych wypędzono, inni się ukryli i zmienili narodowość. Podobnie było z
            wieloma Polakami we Lwowie. Moja babcia w jedną noc została Ukrainką...
          • Gość: Hans Re: A Steinbach mowi ze Niemcy zostali "wypedzeni IP: *.ols.vectranet.pl 10.05.06, 10:44
            Nie "wypedzeni" a wypedzeni!
            • Gość: x "wypedzeni" IP: *.crowley.pl 10.05.06, 10:50
              Niemcy sa "wypedzeni" przez Polakow
              Niemcy sa WYPEDZENI przez samych siebie, przez wojsko niemieckie (np Wroclaw)

Moj wujek tak "wypedzal" Niemcow ze podczas frontu swoja bryczka i swoimi konmi
              musial ich odwozic na Zachod.!!!!!!
              • Gość: Han(y)s Re: "wypedzeni" IP: *.ols.vectranet.pl 10.05.06, 23:05
                jezeli przychodza zolnierze/milicjanci do twojego domu i daja 30 min na spakowanie to jest to wypedzenie. to o czym mowisz to ewakuacja - Niemcow przez Niemcow, poki sowieckich i polskich zolnierzy nie bylo. 12 milionow zostalo wypedzonych po wojnie i ewakuowanych przed zakonczeniem wojny, z tego 3 miliony zginelo. Niemcy utracily 1/3 terytorium, z czego same Prusy Wschodnie sa wielkosci Szwajcarii...i nie porownujmy zacofanej spolecznie i gospodarczo zachodniej Bialorusi czy Ukrainy do doskonale prosperujacego Slaska czy Pomorza!
        • wiksadyba1 Re: Plebiscyt! 10.05.06, 12:12
          Gość portalu: ylemai napisał(a):

> Zróbmy plebiscyt na Śląsku. Zobaczmy czy mu bliżej do Niemiec, czy Polski.
          > Ja może tylko gościnnie bywam w Opolu, ale skądinąd wiem, że w mym Wrocławiu
          > bardzo wielu ludzi, których rodzice - Niemcy - pozostali w tym mieście, po tym
          > jak Stalin sprezentował je Polsce.

Akurat we Wrocławiu nie został praktycznie żaden Niemiec. Może kilkaset osób,
          co najwyżej.
          • Gość: Han(y)s Re: Plebiscyt! IP: *.ols.vectranet.pl 10.05.06, 23:07
            I dlatego w przeciwienstwie do Opola, gdzie co drugi to miejscowy a nie naplyw, we Wroclawiu jak sie spyta o droge to sie patrza jak w warsiawce - jakby im pol rodziny wybil. Chamstwo i brud!
        • Gość: Ja Re: Plebiscyt! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 12:18
          Ok. Plebiscyt - ale głosuja tylko ludzie którzy tutaj mieszkali po wojnie i ich
          potomkowie. Nikt z napływowej ludnosci lub potomków napływowej ludności nie ma
          prawa głosu!!!! Ciekawe jaki bedzie wynik :-))
      • Gość: ax Jaka mniejszosc? IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 10.05.06, 09:55
        A ja uwazam, ze jak ktos sie czuje Niemcem, to niech w miare mozliwosci wyp....
        do ojczyzny, ktora tak ukochal, a nie zabiera glosu w sprawach polskich. Szlag
        mnie trafia jak widze te zalosne proby zmiany czysto polskiego nazwiska na
        pseudo-niemieckie.
        • Gość: Hans Re: Jaka mniejszosc? IP: *.ols.vectranet.pl 10.05.06, 10:45
          Zauwaz tylko, ze to nie on przyjechal do Polski, ale Polska do niego w '45. I to on jest u siebie, wiec dokad ma wyjezdzac.
          • Gość: x Re: Jaka mniejszosc? IP: *.crowley.pl 10.05.06, 11:09
            Masz czelnosc napisac cos takiego po tym co Niemcy zrobili w Polsce?
          • lesew Re: Jaka mniejszosc? 10.05.06, 12:04
            Poza tym historia Europy, a Polski w szczególności wiła się tak, że coś może być
            "czysto-polskie", czy "czysto-jakieśtam" tylko w durnej propagandzie!
        • Gość: jarus16 Re: Jaka mniejszosc? IP: *.ornet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:02
          Ależ on jest w swojej ojczyżnie.Tak się złożyło, że tereny zachodnie w 1945 były
          historycznie polskie ale etnicznie niemieckie.Stalin miał nadzieję, że w ten
          sposób związe Polskę z ZSRR na wieki.I tyle.Kto nie zna historii nie sie nie
          wypowiada.
          • tymon99 chyba musisz wyjaśnić!! 10.05.06, 11:18
            Gość portalu: jarus16 napisał(a):

> Tak się złożyło, że tereny zachodnie w 1945 były
            > historycznie polskie

ale co konkretnie masz na myśli?? od powstania Niemiec były w Niemczech,
            wcześniej w Prusach, które zdobyły je w wojnie z Austrią, jeszcze wcześniej w
            Czechach.. jakieś 800 lat temu ostatni raz ich część miała jakieś zwiazki z Polską!!
          • Gość: woland Re: Jaka mniejszosc? IP: *.icpnet.pl 10.05.06, 12:35
            od kiedy to np szczecin był historycznie polski???? skonam ze śmiechyu. On był
            POMORSKIo czym TY nie wiesz jak widać. Pomorzani zanim się zasymilowali byli
            odrębni,rozumiesz???
            • Gość: v. klumitz Re: Jaka mniejszosc? IP: *.dzielna.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:07
              Czyli niemiecki?
        • Gość: żabojad Re: Jaka mniejszosc? IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.05.06, 11:19
          Ja uwazam,że mniejszość niemiecka ma zbyt dużo praw w Polsce i dlatego tak się
          panoszą.Relacje powinny opierać sie na wzajemności-takie prawa jakie ma Polak w
          niemczech takie powinien mieć niemiec w Polsce.A obecnie jak zwykle Polak
          niemcowi liże du..ę i zgadza się na nazwy niemieckie na Opolszczyznie i na
          to ,że w niektórych landach trzeba mówić tylko po niemiecku a o polskich
          nazwach nie ma mowy.
          • Gość: Ja Re: Jaka mniejszosc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 12:15
            Jednak mimo kilkukrotnego napisania juz tej prawdy nie dotarło do niektórych.
            Jest róznica miedzy wyjazdem Polakow np do Niemiec a przyjsciem Polski-państwa
            na ziemie zamieszkiwane przez Niemców. Tak weic jedno to jest mniejszość
            niemiecka a drugie to jest jakas polonia, emigracja zarobkowa itd. Róznica
            widoczna na pierwszy rzut oka. Ale niektórzy tego nie widzą
    • Gość: Enola Gay Nie wybiera sie na senatora polmozgow i kalek IP: 195.187.84.* 10.05.06, 09:56
      • Gość: v Re: Nie wybiera sie na senatora polmozgow i kalek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 19:11
        domyślam się, że głosowałeś na złodzieji i moskiewskich pachołków,nieuków ,
        partyjnych (PZPR) karierowiczów i ubeków. Gratuluję !
    • Gość: slavik222 Senator PiS i była sen.prof Symonides IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:03
      Oooooczcyyywiście,Jak było przedwojną wystarczy zerknąć do wyników
      przedwojennych plebiscytów ile z Polaków namnożyło sie niemców.
      Sytuacja nieco sie zmieniła po wojnie,gdyz ludnosc wcielana do wermahtu i
      zastraszona wpisywala sie na listy niemieckie.Po wojnie zapierali sie
      niemieckosci,a kiedy przyszla mozliwosc uzyskania paszportu niemiec,to szybko
      znowu sobie,,przypominali",ze sa niemcami,mimo,ze wiekszosc z nich nie znala
      j.niemieckiego.
      • Gość: Hans Re: Senator PiS i była sen.prof Symonides IP: *.ols.vectranet.pl 10.05.06, 10:47
        Popatrz na mape z 1939 roku i zobacz gdzie Polska a gdzie Niemcy a pozniej swoje madrosci wypisuj.
        • Gość: żabojad Re: Senator PiS i była sen.prof Symonides IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.05.06, 11:54
          Hans- mam patrzeć na mapę wykreśloną przez panów Ribetropa i Mołotowa-czy tak?
        • rmstemero Co ty z ta mapa? 10.05.06, 13:39
          Patrzenie na mape jest zabawnym i zarazem pouczajacym zajeciem. Duzo zalezy od
          tego kto, kiedy gdzie i na jaka mape patrzy. Dlaczego akurat na te z 1939? A nie
          np. z 1860 gdzie Niemiec jako panstwa nie bylo lecz jedynie Prusy, ktore po
          wojnie 7 - letniej z Austria wcieliy sila Slask jako swa prowincje? Albo 1720 -
          gdzie Slask byl czescia Czech a te znow administracyjnie czescia monarchii
          Habsburskiej? Albo z XVI wieku, gdy istnialy jeszcze ostatnie rzadzone przez
          Piastow ksiestewka Slaskie? Albo na te z czasow Henryka Poboznego? Albo na
          jeszcze wczesniejsza? Albo tez na mape z 1946 roku - ale nie na niemiecka bo na
          niemieckich Slask byl do lat siedemdziesiatych czescia Niemiec "czasowo pod
          polskim zarzadem". A na wszystkich innych na calym swiecie nie.
      • tymon99 to był przed wojną jakiś plebiscyt 10.05.06, 11:24
        na terenie dzisiejszej Opolszczyzny???? nikt poza Tobą o nim nie słyszał, więc
        również Ty jako jedyny znasz jego wyniki..
    • fnoll droga kariery tego pana to szlak nieszczęść... 10.05.06, 10:08
      co za pasożyt...
    • Gość: x A Niemcy mowia ze u nich nie ma Slowian!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 10.05.06, 10:08
      A Niemcy gnebia Slowian ktorzy mieszkaja tam od setek lat!!!!!!!

• ylemai Re: A Niemcy mowia ze u nich nie ma Slowian!!!!!! 10.05.06, 10:14
        gnębią? masz na myśli Serbołużyczan? No, jak jeździłem do Drezna widziałem to
        gnębienie. Jakieś słowiańskie napisy wszędzie, bogate miasteczka, czysto i
        schludnie. Faktycznie, potworna niewola.
        • Gość: x ...a pytales ich o to czy moga uzywac jezyka? IP: *.crowley.pl 10.05.06, 10:18
          Obecnie jesli jest "schudno" to uwaza sie ze wszysko jest OK.
          I tak na calym swiecie.
          Wystarczy by bylo "schludno" i juz wszyskie problemy swiata zalatwione.
        • Gość: x Nie powiedzialem ze gnebia miasteczka tylko kultur IP: *.crowley.pl 10.05.06, 10:20
          Nie powiedzialem ze gnebia miasteczka tylko kulture.

Spobuj poslac swoje dziacko do przedszkola w Niemczech i mow do niego po polsku
          rosyjsku generalnie w innym jezyku niz niemiecki to sie przekonasz
          ze "schludnie" to za malo.
          • 1410_tenrok Re: Nie powiedzialem ze gnebia miasteczka tylko k 10.05.06, 11:04
            x opowiadasz glupoty. Po prostu nie wiesz, o czym piszezsz. Mama ci tak kazala?
            Po 1945 w Niemczech nikogo nie gnebiono, tak, jak gnebi sie ludzi, ktorzy
            mieszkajac w niemczech wiele pokolen, nastepnie zaczeli byc Polakami, poniewaz
            przyszla do nich Polska. To nie dotyczy tylko Slaska. Oto przyklady:
            a. Mazurzy - po wojnie bylo ich 150.000. Za Gierka wyjechali prawie wszyscy.
            a1. Starozakonni (Rosjanie), ktorzy uciekli do Prus za przesladowania i
            mieszkali na Mazurach ponad sto lat. Tez uciekli ze swojej malej ojczyzny.
            b. Slowincy (ludnosc slowianska z okolic Leby). Bylo ich tam jakie dwa-trzy
            tysiace. Wyjechali wszyscy (do lat 70)
            c. Kaszubi - znaczna czesc wyjechala.
            d. Slazacy z Katowickiego i Opolszczyzny: wyjechala w zasadzie wiekszosc.

Mowiono tym ludziom, jak Kurski Tuskowi - sa "szkopami". Wedle niemieckich
            statystyk nigdy nimi nie byli. To nienawisc takich ludzi, jak Ty x,
            spowodowala, ze woleli wyjechac. Wielu z nich cierpialo, ale taki jest polski
            rulez. Albos POLAK albo won!!! To sa fakty x, to sa fakty.
      • lesew Re: A Niemcy mowia ze u nich nie ma Slowian!!!!!! 10.05.06, 12:12
        A mnie boli to, że są polacy, którzy jątrzą, trują i judza, jakby nie mogli
        przeboleć, że faszyzm jednak się już skończył!
    • pethate Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców 10.05.06, 10:11
      Mozliwe,ze nie ma tam Niemcow ale prawie kazdy mial dziadka w Wehrmachcie.
      Co oznacza, ze dla wysyPISka nie sa oni Polakami.Jesli juz to tylko dugiej
      kategorii.Slask powinien miec autonomie tak jak kiedys przed wojna.
    • Gość: kolo Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:13
      stary znasz go? ja go znam w czasie studiów mieszkaliśmy w tych samych
      akademikach i studiowaliśmy na tym samym wydziale, no korba to on zawsze był
      ale w czasie nauki owszem historią był zafascynowany chyba nawet doktorat z
      niej robił (oprócz prawa) tylko że raczej nie rajcowali go niemcy a rzymianie,
      pąmiętam jak poderwał jedną babkę w tramwaju na jakieś rzymskie mapy czy coś
      takiego strasznie na baby napalony a ksywe miał PASTOR bo tak samo pieprzył od
      rzeczy tylko mam jedną uwagę zawsze był prawicowy tyle tylko że potrafił
      korzystać z przywilejów zreszta to widać z życiorysu jakaś poczta poprzez
      asystenta no całkiem nieźle ogólnie facet umie się ustawić
    • wolf34 Mniejszość Niemiecka na Śląsku-podstawowe dane 10.05.06, 10:25
      Przypominam że w latach 1945-1950 praktycznie wszystkich którzy przyznawali się
      wtedy do narodowości niemieckiej wysiedlono do Niemiec.Cała pozostała ludność
      Śląska przeszła procedurę werfikacyjną gdzie wyraznie pytano Polak czy Niemiec?
      Nawiasem mówiąc z deklaracji które wtedy ustnie i pisemnie składali można by
      sądzic że cała ludnosć Śląska walczyła w powstaniach śląskich i w całosci w
      plebiscycie 1921r opowiedziała sie za Polską.
      Ci którzy zdeklarowali się jako Polacy w ponad 90% przechodzili przez
      weryfikację i podpisywali Przysięgę wierności wobec narodu polskiego.Ponieważ
      po 1956r część znów określiła się jako Niemcy władze zezwoliły na stopniowy
      wyjazd do Niemiec-do 1989 ta grupa która po 1956roku określiła sie jako Niemcy
      praktycznie w całości opuściła Polskę wyjeżdżając do RFN.Obecnie Mniejszość
      Niemiecka w Polsce finansowana jest z budzetu RFN(z budżetu MSW zreszta)którego
      wypłacają dotacje zasiłki zapomogi.Część zmieniła nazwiska na bardziej
      niemieckie np w latach 90 Król(tak nazywał się za Kazera Wilhelma,Hitlera i za
      komuny)zamienił się w posła Mniejszości Niemieckiej Krolla....
      Większość jej nominalnych członków nie mówi po niemiecku(nie zna tego języka).
      • Gość: obserwer Re: Mniejszość Niemiecka na Śląsku-podstawowe dan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:27
        A jak im na jednym ze zjazdó senator Bartodziej wypomniał, że większośc nie zna
        języka - to go odsuneli od władz mniejszości...
      • wiksadyba1 Re: Mniejszość Niemiecka na Śląsku-podstawowe dan 10.05.06, 11:22
        Co do mniejszości niemieckiej w Polsce, bądź jej braku: Zdecydowana większość
        podających sie za Niemców to ludność słowiańska (uwaga- niekoniecznie
        znaczy "polska") zamieszkała przed 1945 na terenie Niemiec, w mniejszym albo
        większym stopniu zasymilowana z kulturą niemiecką (w lokalnym wydaniu). Można
        byłoby z grubsza powiedzieć, że w sensie "etnicznym" niewiele mają oni
        wspólnego z Niemcami, chociaż trzeba pamiętać, że w ogóle "etniczność" jest w
        dużej mierze (nacjonalistycznym) mitem tzn. nawet powiedzmy "czysty" Niemiec
        pochodzący od wielu pokoleń np. z Hannoveru niekoniecznie sięgając głęboko
        wstecz jest "czystym Germaninem" a Polak spod Radomia dajmy na to na "czystym
        Słowianinem":)) Tzn. nie da się aż tak precyzyjnie wyznaczyć granicy między
        np. "prawdziwym Niemcem" a osobą "osobą zgermanizowaną pochodzenia nie-
        niemieckiego". W każdym razie napewno Niemcy opolscy (Krol, Mateja, Paździor,
        Bartodziej, Donica etc.) są zdecydowanie bliżej tej drugiej kategorii:) A mimo
        wszystko,z tego co wiem, związki kulturowe z Niemcami bardzo osłabły po 1945,
        czego dowodem np. słaba znajomość niemieckiego. Na pewno deklarowanie
        narodowości niemieckiej było w dużej części koniunkturalne - dlatego liczba
        takich osób i znaczenie MN maleje. Od tego jednak daleka droga do
        identyfikowania się tych osób z polskością. Z tego co wiem, wielu śląskich
        Niemców czy "Niemców" żywi do Polski zaciekłą nienawiść, dużo większą
        niż "prawdziwi Niemcy" z BRD, którzy mają stosunek do Polski raczej obojętny,
        być może większą niż wysiedleni po 1945 Niemcy z klasy średniej a zwłaszcza ich
        dzieci. Większość MN w Polsce to raczej prości ludzie, którzy patrzą na
        historię przez pryzmat tego, co się działo na ich lokalnym podwórku bez jakiejś
        szczególnie pogłębionej analizy historycznej. Niezależnie jednak od tego, czy
        ich ocena Polski, utożsamianej z w dużej mierze z przysłanymi z innych części
        kraju nacjonalistycznymi komunistami, jest sprawiedliwa czy niesprawiedliwa,
        jest ona raczej faktem. Alternatywą dla niemieckości byłaby już prędzej odrębna
        narodowość np. śląska, wątpię, ale wątpię,, żeby dzisiejsi członkowie MN
        poczuli się Polakami i chyba nic prędko tego nie zmieni. A w każdym razie nie
        zmienią kolejne w ostatnich miesiącach oszołomskie pohukiwania polityków PiSu.
        • Gość: nacyjoonalizmus RP Re: Mniejszość Niemiecka na Śląsku-podstawowe dan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:46
          Kej szloonzky Nacyje, polsko Ustawa niy respektuje, a be to polsky soonda niy
          registrjyrujoom nawet verajna - Zwjoonzek Ludnos'cie Narodowos'cie Szloonzky.
    • Gość: Jacenty Ubecki prowokator czy głupek ?! IP: *.orange.pl 10.05.06, 10:28
      • Gość: v2 ...a ty pseudo-yntelygent? IP: *.crowley.pl 10.05.06, 10:29
    • Gość: Wałek Rozrządu Niemców może nie ma, ale za to są bęcwały z... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.05.06, 10:30
      ...przewodniej partii.
    • megasceptyk Co to znaczy rdzenny Polak? 10.05.06, 10:32
      Dziecko której z armii przejeżdżających przez tereny obecnej Polski? Polska jest Polską jedynie przez zasiedzenie. Polakiem jest ten kto się czuje Polakiem. Określenia rdzenny Polak nie da się zprecyzować dlatego uważam, że nie istnieje coś takiego.
      • Gość: X Nie chodzi o to...wazne ktore panstwo uwazasz za s IP: *.crowley.pl 10.05.06, 10:39
        Nie chodzi o to...
        Wazne ktore panstwo uwazasz za swoje.

Jesli Niemiec, Ukrainiec, Rosjanin, Zyd itp. mieszkjacy w Polsce i majacy
        polskie obywatelstwo jest lojalnym obywatelem-jego narodowosc nie ma znaczenia.
        Ale jesli Niemiec, Ukrainiec, Rosjanin, Zyd mieszkajacy w Polsce daza do
        oslabienia Polski by z tego odniosly korzysci Niemcy, Ukraina, Rosja Izrael-
        TO JUZ JEST DUZY PROBLEM
        • Gość: Marek Re: Nie chodzi o to...wazne ktore panstwo uwazasz IP: *.ols.vectranet.pl 10.05.06, 10:50
          Jak Niemcy sie czuja Niemcami na Opolszczyznie to jest problem, ale jak Polacy sie czuja Polakami na Bialorusi, Litwie, zakladaja mejle w domenie WILNO.PL, oficjalnie uzywaja nazwy "KRESY WSCHODNIE" i w rozmowach powtarzaja ze jeszcze tam wroca to jest to godna pochwaly postawa. pieknie!
        • lesew Re: Nie chodzi o to...wazne ktore panstwo uwazasz 10.05.06, 12:26
          Największym jednak problemem są polacy szkodzący Polsce szowinizmem, jak Pan
          Senator PiS! Boże chroń Ojczyznę od takich przyjaciół, a z wrogami sobie poradzi!
        • megasceptyk Re: Nie chodzi o to...wazne ktore panstwo uwazasz 10.05.06, 13:38
          Chyba kpisz jeśli wydaje ci się, że komuś chciałoby się szkodzić Polsce. Szkoda czasu i energii. Człowiek zawsze wybierze miejsce gdzie będzie mu dobrze i będzie się starał, żeby stan taki trwał. Czy to wogóle jest możliwe zaszkodzić Polsce bardziej niż dzisiejszy rząd? Nie istnieje PROBLEM jakiegoś tajemniczego szkodzenia Polsce!!! Zamiast wymyślać spiski weź się do roboty i popraw sytuację kraju.
    • albrecht1 Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców 10.05.06, 10:32
      W czasie zaborów Rosjanie próbowali zrusyfikować "kraj nadwislański", przed
      wojna władze w Pradze lansowały teorię "narodu czechosłowackiego", a teraz pan
      senator coś tam przebakuje. Tak jak te dwie pierwsze próby skończyły sie
      fiaskiem, tak i wypowiedzi senatora będzie mozna cytować każdego 1 kwietnia.
    • Gość: Wahadzi Niemcy negują istnienie polskiej mniejszości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:34
      Niemcy negują istnienie polskiej mniejszości w Niemczech. 1,5 MILIONA Polaków
      nie ma w Niemczech pełni praw obywatelskich. Polskim dzieciom zakazuje się
      rozmawiać po Polsku, a tu Giewu z taką duperelą??? Że ktoś w opolu coś powiedział???

Może Giewu zajmie się obroną polskiej mniejszości- zdobyła by mój szcunek. Ale
      nie licżę na to.
      • 1410_tenrok Re: Niemcy negują istnienie polskiej mniejszości 10.05.06, 11:09
        W Niemczech nie ma polskiej mniejszosci!!!! Polacy w Niemczech, to taka sama
        mniejszosc, jak Turcy, Bosniacy, Serbowie, Wlosi. Ludnosc naplywowa.
        Mniejszosc w Niemczech to Dunczycy w Schlezwigu Holsztynie, Serbowie (Dolno i
        Gornołużyczanie). Mniejszość - to ludzie, ktorzy sa na swojej ziemi, choc nie
        maja wlasnej panstwowosci. Kiedys byla polska mniejszosc w Westfalii, ale
        wywedrowała do Polski po I WS.
        Niemcy nikomu nie zabraniaja mowic w swoim jezyku. Przestancie gadac glupoty!!!!
        • Gość: xxx ...mniejszosci zydowskiej tez nie ma? IP: *.crowley.pl 10.05.06, 11:32
          Mniejszosc kolego to osoby z obywatelstwem danego panstwa posiadajacy o
          narodowosci bedacej w mniejszosci w danym spoleczanstwie.

Czyzbys chcial powiedziac ze nie ma mniejszosci zydowskiej w panstwach Europy?
          Przeciez Zydzi wywodza sie z Bliskiego Wschodu.
        • Gość: dzieciak z Wrześni Re: Niemcy negują istnienie polskiej mniejszości IP: *.net.pl / *.rozbark.net.pl 10.05.06, 11:33
          W Zagłębiu Ruhry jest mniejszość polska ponad 100 lat tam siedzą, że to są
          emigranci, a nie rdzenni mieszkańcy? Czy Żydzi, Cyganie w Polsce są-byli
          rdzenni? A są-byli mniejszością. Po wielu dziejowych perturbacjach Bytom mimo
          stałej niemieckiej administracji, w połowie XIX wieku stał się znów niemal
          czysto-polski, dopiero epoka industrializacji rozpoczęła najazd kolonistów z
          Niemiec, oraz sprawną germanizację widoczną w mentalności, w słownictwie
          miejscowych Polaków, co raz częściej Pan Janoszka stawał się Herr Janoschke.
      • lesew Re: Niemcy negują istnienie polskiej mniejszości 10.05.06, 12:30
        Gdyby było, jak piszesz, polacy wyjeżdżaliby z Niemiec do Polski, a jest odwrotnie!
        Od tego jest Gazeta, żeby informować!- nawet o duperelach!
    • Gość: 1234 Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:35
      Lepiej żeby ten nieszczęśnik został na poczcie!
    • k100 Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców 10.05.06, 10:38
      Czytalem dwa razy i dalej nie wierze ze cos podobnego mogl powiedziec senator
      RP. Przed wyborami niektorzy forumowicze ostrzegali ze ten pan jest
      nieobliczalny w sposobie myslenia. Sadzilem ze definicja przynaleznosci
      narodowej i obywatelstwa jest ogolnie znana i akceptowana a tu taka
      niespodzianka. Widac ze szanowny pan senator nie czyta forum GW.
      Jezeli obywatelstwo jest zjawiskiem obligatoryjnym to narodowosc jest jak
      najbardziej indywidalnym dobrowolnym wyborem. Jezeli ktos deklaruje
      prznaleznosc do zbiorowosci niemieckiej i jest przez ta nacje akceptowany to
      taki wybor nalezy uszanowac ze wszystkimi tego konsekwencjami.
      Jedynie w Zwiazku Sowieckim do pewnego czasu byla moda ze na sile robiono
      wszystkich sasiadow Rosjanami.
      Dziwie sie ze nasi lokalni politycy nie rozumieja tak podstawowej kwestii.
      Jezeli tego nie rozumieja to mozna spodziweac sie ze beda mieli wieksze
      problemy w bardziej skomplikowanych sprawach. Potm nie dziwmy sie ze reforma
      kraju trwa juz 17lat a efekty sa malowidoczne.
      • Gość: x Mylisz pojecia kolego! IP: *.crowley.pl 10.05.06, 10:43
        Niemcy to nie USA.
        Narodowosc indywidualnym wyborem? hihihihihi.

Narodowosc otrzymuje sie od rodzicow przy urodzinach.
        Potem mozesz ewentualnie zmieniac obywatelstwo!
        • k100 Re: Mylisz pojecia kolego! 10.05.06, 10:53
          W przypadku Slazakow jest troche inaczej poniewaz dlugo byli w zasiegu kultury
          i jezyka niemieckiego nabyli przez to prawo do wyboru narodowosci. Swobodnie
          moga wybierac miedzy Niemcami i Polakami. Pomimo tego ze maja polskie korzenie.
          • Gość: fachman Re: Mylisz pojecia kolego! IP: 217.197.78.* 10.05.06, 22:58
            k100 - Ty chyba jakiś niedorozwinięty jesteś, to może jak ja mam w domu
            kablówkę z kanałami anglojęzycznymi to mogę sobie wybrać narodowość
            amerykańską? Zalatw mi koleś obywatelstwo w USA na podstawie faktur z UPC
        • Gość: Hanys Re: Mylisz pojecia kolego! IP: 217.153.131.* 10.05.06, 18:05
          Widzę że proponujesz żydowskie pojęcie kwesti narodowości: "krew po matce"....
    • Gość: Hans_Niemiec Re: Senator PiS: u nas nie ma Niemców IP: *.ols.vectranet.pl 10.05.06, 10:54
      Jak Niemcy sie czuja Niemcami na Opolszczyznie to jest problem, ale jak Polacy sie czuja Polakami na Bialorusi, Litwie, Ukrainie, zakladaja mejle w domenie WILNO.PL, oficjalnie uzywaja nazwy "KRESY WSCHODNIE" i w rozmowach powtarzaja ze jeszcze tam wroca to jest to godna pochwaly postawa. pieknie! stosujcie do innych te sama miare co do siebie!
      • Gość: x Ale Panstwo Polskie niczego nie zada -jak wy! IP: *.crowley.pl 10.05.06, 12:38
        1.Panstwo Polskie niczego nie zada -jak wy!

2.Nie powstaja w Polsce prywatne Powienictwa domagajace sie czegokolwiek od
        Ukraincow, Litwinow, Bialorusinow-i bardzo dobrze.

3.Panstwo Polskie- przyjelo na siebie zobowiazania do rekompensat dla Polakow
        wypedzonych z Kresow.

4.Panstwo Niemieckie- NIE(!) przyjelo na siebie zobowiazania do rekompensat dla
        Niemcow z polskich Ziem Odzyskanych polecajac Niemcom rozwiazywania tych spraw
        z Polska!

5. Khol nie chial podpisac pokoju z Polska w 1991roku. Dopiero naciski Busha i
        Thatcher go do tego zmusily!

6.W Polsce nie powstaja "Zwiazki Wpedzonych" zakladane i kierowane przez
        kryminalistow i zbrodniarzy wojennych tak jak u was.
        (Hans Kruger-SSman zalozyciel i dlugoletni szef Zwiazku Wypedzonych-morderca
        polskich profesofow we Lwowie i inteligencji polskiej w Stanislawowie.

Wystarczy czy mam ci jeszcze plunac w twarz!?
        • Gość: szybki Re: Ale Panstwo Polskie niczego nie zada -jak wy! IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.05.06, 12:58
          Brawo X-tak trzymać-ale ci potomkowie zbrodniarzy niemieckich tego i tak nie
          zrozumieją.Jak światem nie był niemiec Polakowi bratem.
          • Gość: Dago Re: Ale Panstwo Polskie niczego nie zada -jak wy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 20:53
            Przestalibyście szkodzić wszystkim sobie. Wasze śmieszne demagogie to tylko
            przeróbka haseł Dmowskiego. Jesteście w tych relacjach jeszcze w
            dwudziestoleciu międzywojennym. Gratulacje!
        • Gość: Han(y)s Re: Ale Panstwo Polskie niczego nie zada -jak wy! IP: *.ols.vectranet.pl 10.05.06, 23:11
          Po prostu nie potraficie sie zorganizowac - wasz problem.
    • Gość: HH a mom ci pokozać mój staatsangehoerigkeitausweis? IP: *.comarch.pl 10.05.06, 11:04
      jestech Niemcem, i zawsze żech nim boł... mimo żech się urodził już w zaborze
      polskim na Górnym Szlonsku :-)
      • Gość: Mufti Muhammad O czym najlepiej świadczy rdzennie germański... IP: *.range86-143.btcentralplus.com 10.05.06, 11:17
        ... dialekt (język jak wolisz) śląski, którym sie posługujesz. Taki z ciebie
        Niemiec jak ze mnie Anglik.

• Gość: annemarie deutschland uber alles!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:45
          ich kann deutsch sprechen und bin eine Deutsche und lebe in schlesien. wenn hir
          jemand etwas auf schlesich schreibt dann heist es nicht das er nicht Deutsch
          sprechen kann. und jetzt habe ich eine frage ihr dummen, bloeden Polen.
          Versteht ihr was ich schreibe??? wenn jemand etwas auf schlesisch schreibt dann
          versteht ihr ein bisschien und jetzt nichts! Ihr seid beschiesen, dumme
          Schweine die in einem Scweinestall leben sollen!!!
      • Gość: x to czemu piszesz po polsku? IP: *.crowley.pl 10.05.06, 11:17
      • Gość: cracovia W ComArch'u zatrudniaja takich kretynow? IP: *.crowley.pl 10.05.06, 11:39
      • Gość: Ja Re: a mom ci pokozać mój staatsangehoerigkeitausw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 12:43
        Po polsku pisze zeby ludzie z nad wisły i bugu potrafili przeczytac. ja znam
        mnostwo niemcow z opolszczyzny ale tego typy znad wisły i buga nie chcą
        wiedziec. Niemcy na slasku majac doswiadczenia z minionych lat a i patrzac na
        polsko-nacjonalistyczne wypowiedzi na np tym forum boja sie powiedziec kim sa.
        Ale spotykam bardzo duzo ludzi ktorzy wiedzą kim sa i zaden wariat znad wisły
        czy buga im nie wmowi ze są polakami.
        Polnisch geschrieben damit alle es verstehen.
        • Gość: x Powiedz to Steinbach bo ona twierdzi co innego IP: *.crowley.pl 10.05.06, 12:57
          Powiedz to Steinbach bo ona twierdzi co innego ze Niemcy zostali "wypedzeni"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka