Gość: S$% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:44 Którą część miasta lubicie najbardziej? Ja najbardziej lubię część kolo kościólka na górce. Uniwersytet wykonal naprawde kawal dobrej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ka Re: Moje Opole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:59 A ja lubię rynek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: citizen Re: Moje Opole IP: *.centrum.punkt.pl 13.12.06, 20:58 Ja lubię to miasto, bo jest piękne i mieszka tu dużo wspaniałych ludzi i to oni tworzą miasto. Bez wartościowych ludzi miasto może być tylko kupą cegieł. Najbardziej urokliwe miejsce w Opolu, to oczywiście Wzgórze Uniwersyteckie. To czarowne miejsce powoli staje się miejscem kultowym za sprawą JM Rektora Stanisława Mirosława Nicieji. On pokazał, że przeszłość, teraźniejszość i przyszłość splatają się tu ze sobą na zawsze. A pamięć w kamień wrasta. To dzięki kreatywnym, zaangażowanym, pełnym entuzjazmu ludziom, Opole stanie się jednym z piękniejszych miast w Polsce. Dlatego tu mieszkam, choć Dublinek, Londek i Edynburg - czekają. Szkoda tylko, że JM Rektor ma taką niechlubną komunistyczną przeszłość - [brrrrr!], bo wartościowym człowiekiem jest. Zaznaczam, że nie jestem Moniką (dr Danuta Berlińska) i nie jest to laurka dla JM Rektora. Odpowiedz Link Zgłoś
komol Re: Moje Opole 14.12.06, 15:34 Czy rzeczywiście jeszcze są tacy w Opolu??? Dlaczego nie są radnymi czy posłami - chwalcami tego grodu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozia Re: Moje Opole IP: *.chello.pl 13.12.06, 22:39 Opole to małe miasto,może dlatego takie fajne.Ja chyba lubię Krakowską.Nadaje miastu fajny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Moje Opole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 09:55 Ja też lubie Opole, jest w sam raz, nie ma takich odleglosci jak w wielkich miastach, ma swoj klimat. Jak gospodarze maista jeszcze bardziej o miasto zadbaja to bedzie perelka. Swoja droga niektore kamieniczki naprawde wygladaja super, ladny jest tez odnowiony budynek LO5 na Kosciuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
opolak Re: Moje Opole 15.12.06, 10:16 Zapewne podoba się Wam Plac Kopernika z Kinopleksem i tą badziewiatą resztą, plac przy PKP. Opole było ładnym miastem 30 lat temu, kiedy nie było ZWM i tej reszty architektury zdobyczy socjalizmu. Pełne zieleni. Teraz niszcymy wszystko - tylko liczy sie wartość gruntu, interesów marketów.Nie ma miejsc pracy - pozamykano wielkie przedsiębiorstwa nie tworząc w to miejsce inne miejsca pracy. Młodzi uciekają , więc co tutaj pięknego, skoro płatników podatku coraz mniej - pozostaja tylko biorcy świadczeń. Nie ma ludzi tworzących dochód, uczelnie produkuja materiał dla zagranicy, bo miasto nie wykorzystuje tej siły intelektu - pozbywa się, nawet nie zatrzymując terenami pod budownictwo - uzbrojonymi. Miasto, jego piękno, to nie tylko starówka, ale ta reszta z miejscami pracy,drogami, szpitalami, obwodnicą, parkami - radością ludzi tutaj żyjących. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Moje Opole 15.12.06, 10:18 wszędzie mi się podoba. w londynie najbardziej lubię Highgate z cmentarzem i ślicznym widokiem na miasto + Battersea Park - niby w centrum a cicho i klimatycznie (koło pagody) we Wrocławiu wyspę słodową (podczas koncertu) w Pradze uwielbiam malą stranę, chodze jak na..y tymi ślicznymi uliczkami w Rzymie bardzo ciekawe są dzielnice gdzie nie trafia żaden turysta - jedzenie lepsze, tańsze - zatybrze, tiburtino w Opolu lubię wały nad kanałem ulgi, jesienio - miasta nie widać i winko w spokoju wypić można, bo straźniki tam nie chodzo. całuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chello Re: Moje Opole IP: *.centrum.punkt.pl 15.12.06, 20:53 Człowiek inteligentny nigdy się nie nudzi. Nawet kiedy jest w Opolu i jest sam. Chyba, że nie jest inteligentny.... Odpowiedz Link Zgłoś