Dodaj do ulubionych

Kłopoty Społem Opole

IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.01, 13:16
Tajemnicą poliszynela jest kondycja finansowa Społem w Opolu. Wystarczy wybrać
się na zakupy do jej sztandarowej placówki - Opolanina. Trudno określic co się
tam właściwie dzieje, ale z działalnościa handlową to ma niewiele wspólnego.
Chociaz ma to jedną zaletę - dla osób uważających, że za komuny było lepiej
jest to doskonały skansen tychże czasów.
Jedno jest pewne. Społem w Opolu padnie i tylko kwestią czasu jest kiedy i w
jakiej formie to nastąpi. W tymże czasie pracownicy Społem będą nadal wierzyć,
że władze spólki w końcu coś mądrego zrobią, a znając tych drugich jedyną mądrą
rzeczą jaką potrafią zrobić jest utrzymanie się na stołku i to na jak
najwyższym, bo przecież w firmie może być biednie, ale na dyrektorskim, ciężko
wypracowanym stołku zawsze musi byc dobrze. I powiem wam coś jeszcze. Wcale nie
należy tego wszystkiego krytykować. Taka sytuacja jest najnormalniejsza w
świecie. Tam gdzie nie ma gospodarza (jak to mówiono kiedyś, a obecnie częściej
używa się określenia "właściciel") ludzie rozkradną wszystko co się da. Jaka
jest odpowiedź na pytanie - kto jest właścicielem opolskiego Społem? Własność
spółdzielcza, czyli niczyja. A ludzie są tylko ludźmi: ci sprytni są od kasy, a
ci mniej - od roboty.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piszczyk Re: Kłopoty Społem Opole IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.01, 15:53
      Zgadzam sie z tym głosem. Ciekawe jakim samochodem służbowym jeździ prezes
      Społem?
    • mateush Re: Kłopoty Społem Opole 26.03.01, 11:28
      To fakt, że w dzisiejszych czasach instytucja tak wiekowa jak "Spolem" ma
      klopoty. Zgadzam się w pełni z opinią, że dzisiaj własność spółdzielcza to
      grupa osób, które jako sprytniejsze biorą co się da i ile się tylko da wyrwać
      ze wspołnego dobra, może to nasza mentalnośc, my Polaczki. Faktem jest, że
      wchodząc do placowek "Społem" czujemy się niczym turyści w wyprawie niemalże
      naukowej w zamierzchłe czasy, pozostaje tylko lekki uśmiech... kto się nie
      dostosuje - zginie - to by było na tyle. Mateush Le Roi
    • Gość: mruk Re: Kłopoty Społem Opole IP: *.punkt.pl 08.05.01, 21:56
      Problem dotyczy nie tylko Społem . Ktoś wyraźnie oczekuje spadku po nim , być
      może to nie tylko prezes jest winny i ma samochód. Społem posiada też dobrą i
      zadbaną bazę hotelową , sklepową ,gastronomiczną ,być może z nie najlepszą
      obsługą , ale jak wszyscy nalatują to dlaczego oni mają być inni.W nowych
      placówkach na gruzach Społem powstaną firmy . które nie przestrzegaja kodeksu
      pracy , lekceważą najemną siłę roboczą , a ich prezesi też bęą mieli samochody
      a nawet lotniska i będą gośćmi na pierwszych stronach np. WPROST.
      • Gość: art Re: Kłopoty Społem Opole IP: 10.40.42.* 12.06.01, 18:04
        Nie chciałbym być złym prorokiem ale wydaje mi się, że odwołanie prezesa w Społem niewiele da. Sklepów w
        Opolu jest za dużo, a jak dojdą kolejne suprmarkety to selekcją naturalną wyeliminują te najsłabsze(czytaj
        Społem). Poza tym ludzie, którzy pracują w tych spóldzielczych placówkach są inni mentalnie. Panie, które
        pracowały przez 20 lat jako sprzedawczynie w Społem nei będą teraz się ładnie ubierać i uśmiechać do klienta i
        wten sposób go przciągać do kupownia.
        Czy Społem ma szansę? Pewnie tak ale miał ją wcześniej czyli 2,3 lata temu. Teraz jak nie rozdrapią go
        wierzycieil to i tak za kilka lat umrze śmiercią naturalną. Naprwdę chciałbym się mylić bo żal mi tych 500 ludzi,
        którzy tam pracują, bo co oni wini, że spółdzielcy dopiero teraz się zorientowali, że mamy od 12 lat kiwiożerczy
        kapitalizm, który teraz przeżywa kryzys i zjada się od ogona...
        • Gość: end Re: Kłopoty Społem Opole IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 21:57
          nie ma co żałować spółdzielców ze Społem, przecież to ich spółdzielcza własność
          prywatna.Oczywiście większośc to zwolennicy SLD albo innej lewicy interesująca
          się co najwyżej brazyliskimi serialamii...marką samochodu prezesa czy innego
          dyrektora.Natomiast sami,wraz z całą masą innych miłośników kodeksu pracy,
          regulaminó i innych praw pracowniczych,tłumnie walą do tych sklepów/ wstrętnych
          kapitalistów z zachodu, gdzie są godziwie obsługiwani.
          Oby Społem lak najprędzej zbankrutowało to wtedy Opolanina kupi jakiś wstrętny
          zachodni kapitalista i będzie można w centrum miasta robić godziwe zakupy a nie
          jechać taki kawał do Reala.
          • Gość: Killgore Re: Kłopoty Społem Opole IP: 213.25.164.* 15.06.01, 08:08
            Bardzo źle się dzieje, że plajtuje tak wspaniała sieć handlowa, która
            towarzyszyła nam przez lata całe - jednym tchem wymienia sie Harrodsa,
            Sears&Roebuck no i oczywiście PSS Społem. Ale na poważnie - to dobrze, że oni
            padają. Przynajmniej ten cały lumpenproletariat (głównie wyborcy Stowarzyszenia
            Ludzi Dobrych) nie będą mieli gdzie sączyć wyśmienitych trunków - wina z gołą
            babą czy też piwa brax. Jak ktoś jest takim idiotą, że mając sieć lokali
            handlowych w najlepszych punktach miasta potrafi zbankrutować to sam jest sobie
            winien!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka