Dodaj do ulubionych

dowiedziałem się że mnie nie ma

IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 19:08
No i stało się nie ma mnie .Ja ślązak nie istnieję ktoś uznał że nie ma
narodowości śląskiej i ja mam się z tym zgodzić niemożliwe
NIKT NIE BĘDZIE MI MÓWIŁ ŻE MNIE NIE MA
Obserwuj wątek
    • Gość: Slonzok2 Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.01, 19:18
      no to mozno policzymy wiela nos sam niyma - mie podobno tysz niyma
      • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 22.12.01, 23:20
        Witejcie! Mie tyż ni ma! To już nos je trzech!!! A wiela jeszcze je takich
        kerzi sam niy wlezli, abo takich kerzi np. neca ni majoum! Sposob? Trza
        deklarwac slonsko narodowosc podczas spisu powszechnego! Nos trzech juz tam
        bydzie, pra?
        • Gość: slonsok4 Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.arcor-ip.net 23.12.01, 18:29
          uuuuppppsssiiiii mich gibt es auch nicht? mannomann.......im spiegel bin ich
          doch da hhhmmmm was ist denn los??????
          • Gość: Jędrek Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.chello.pl 23.12.01, 18:44
            Chłopcy ! Nie załamujcie się ! Wprawdzie nie ma czegoś takiego jak narodowość
            śląska, ale za to jest dosyć duża grupa debili uważająca się za przynależną do
            tej nie istniejącej narodowości. To właśnie Wy !
            To, że jesteście odpadem i śmieciem polsko-niemeickiego pogranicza to nie jest
            takie straszne. Przecież można zastosować eine Wiederverwertung.
            Ponieważ ani Polacy, ani Niemcy nie chcą mieć z Wami nic wspólnego to nie
            pozostaje Wam - jak przyłączenie się do mniejszości cygańskiej. Jako Romowie
            będziecie znacznie wyżej i lepiej oceniani. No i będziecie pięknie grać i
            spiewać.

Frohe Weihnachten
            wünscht Euch
            Jędrek.

PS
            Moje, żesz Wy Cyganiątka !
            • Gość: slązak Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.01, 19:38
              Jędruś obce jest mi wdawanie się w dyskuje na twoim poziomie
              życze ci oświecenia przy okazji świąt ,życzliwości i zrozumienia dla inych
              pogladów różnych od twoich "nieomylnych"
              życzę ci ujścia dla twojej żółci i jadu
              możliwości zrealizowania się wreszcie w czyms uczciwym
              W nowym roku bądź pozdrowiony

• Gość: Jędrek Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.chello.pl 23.12.01, 19:53
                Gość portalu: slązak napisał(a):

> Jędruś obce jest mi wdawanie się w dyskuje na twoim poziomie
                > życze ci oświecenia przy okazji świąt ,życzliwości i zrozumienia dla inych
                > pogladów różnych od twoich "nieomylnych"
                > życzę ci ujścia dla twojej żółci i jadu
                > możliwości zrealizowania się wreszcie w czyms uczciwym
                > W nowym roku bądź pozdrowiony
                >
                "slązak" - We mnie nie ma ani jadu, ani żółci. Jedyne uczucie jakie jesteście w
                stanie we mnie wywołać to uczucie pogardy.
                W Nowym Roku bądź oświecony. Na więcej nie licz.
                • hanys_hans Re: dowiedziałem się że mnie nie ma 23.12.01, 23:33

> "slązak" - We mnie nie ma ani jadu, ani żółci. Jedyne uczucie jakie jesteście w
                  >
                  > stanie we mnie wywołać to uczucie pogardy.
                  > W Nowym Roku bądź oświecony. Na więcej nie licz.

Jyndrek, jak bys´ ty mucha spouknoou tobys´ miou wiyncy rozumu w brzuchu jak we
                  gowie!

PYRSK!
                • Gość: Ślązak Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.01, 09:33
                  Jędrek gardzisz mną ,a ja złożyłem ci życzenia ,nieładnie
                  ale nie martw się jak się tak nienawidzi to przynajmniej człowiek ma jakies
                  zajęcie jeszcze raz powtórzę zyczenia
                  W Nowym Roku życze ci spokoju ducha i ludzkich uczuć
                  Nie denerwuj się to zakłóca obraz świata
                • Gość: Tomek Re: MUsi byc sadownie? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.01, 22:42
                  Czy Slazakom naprawde tak zalezy by ich Sad Okregowy uznal za narod?
                  Potrzebujecie tego do czego? Przeciez i tak kazdy widzi ze jestescie inni niz
                  reszta mieszkancow POlski, ze swoimi plusami i minusami. Juz po jezyku slychac.
                  Stowarzyszenia nie musza byc sadownie zarejestrowane by byly mogly
                  funkcjonowac, a autonomie mozna zdobyc i bez narodu. Wystarczy walka wyborcza.
                  WEzcie sprawy we wlasne rece , krzewcie slaska kulture , etyke pracy , humor i
                  uczciwosc a zobaczycie ze nawet osoby spoza slaska beda was nasladowac tak jak
                  Niemcy patrza z szacunkiem na Bawarczykow , a Franz Beckenbauer moze sobie ze
                  swoboda mowic swoim tragicznym bawarskim akcentem na antenie ogolnoniemieckiej
                  i w reklamach.
            • Gość: Salmar Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.po.punkt.pl / 10.0.24.* 18.03.02, 10:14
              Gość portalu: Jędrek napisał(a):

> Chłopcy ! Nie załamujcie się ! Wprawdzie nie ma czegoś takiego jak narodowość
              > śląska, ale za to jest dosyć duża grupa debili uważająca się za przynależną do
              > tej nie istniejącej narodowości. To właśnie Wy !
              > To, że jesteście odpadem i śmieciem polsko-niemeickiego pogranicza to nie jest
              > takie straszne. Przecież można zastosować eine Wiederverwertung.
              > Ponieważ ani Polacy, ani Niemcy nie chcą mieć z Wami nic wspólnego to nie
              > pozostaje Wam - jak przyłączenie się do mniejszości cygańskiej. Jako Romowie
              > będziecie znacznie wyżej i lepiej oceniani. No i będziecie pięknie grać i
              > spiewać.
              >
              > Frohe Weihnachten
              > wünscht Euch
              > Jędrek.
              >
              > PS
              > Moje, żesz Wy Cyganiątka !

Jędruś! Nie wiem skąd u ciebie tyle nienawiści do Ślązaków. Jednak pewnie nie
              wiesz, że Narodowość Śląska już istniała, kiedy o Polsce jeszcze nikt nie słyszał.
              Zapewniam cię, że Narodowość Śląska istniała, istnieje i będzie istnieć.

• Gość: Pieron Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.01, 23:47
      no a u mie colkyj famili tysz niyma , niybolo i sie dziwia ze sam jeszcze ktos
      je
      • hanys_hans Re: dowiedziałem się że mnie nie ma 24.12.01, 01:05
        Gość portalu: Pieron napisał(a):

> no a u mie colkyj famili tysz niyma , niybolo i sie dziwia ze sam jeszcze ktos
        > je

Kule namole! pszestoon´cie sam gupoty fandzolic´!
        Dzisio pszeca niyma zodne Swiynto Zmaruych ino WILIJO!

• Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 25.12.01, 14:46
          No przeca! Trza sie radowac. To ze mie polska (celowo napisana z malyj)niy
          uznowo to mom tam kaj mom tego debila jyndrka kero z nos, ale przi okazji z
          Cygonow szydzi. Tako polsko tolerancjo, kultura i otwartosc, ale my to znomy! I
          to pado gosc na nszyj ziymi. Dlo mie to tyn jyndrek je odpadym bo kajs sie nom
          sam prziszlajol, jakby mu w doma (w polsce) boulo zle.
          • Gość: Pieron Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.01, 14:49
            i to je swiynto prowda i wiyncyj ani niy musza pedziec !
          • Gość: Jędrek Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.chello.pl 25.12.01, 14:56
            Po raz ostatni, bo już przyglupy zaczynacie mnie nudzić, coś wam cepy wyjaśnię.
            Weźcie swoje kajeciki, blajsztyfty i notujcie.
            Otóż nigdy nie było, nie ma i nie będzie czegoś takiego jak narodowość śląska !
            Tak samo jak nie ma narodowości krakoskiej czy mazowieckiej !
            Ślązacy to w dużej mierze zniemczeni Polacy, ale w dalszym ciągu są Polakami.
            Czy im się to podoba czy nie. (Mnie też się to nie podoba - bo świadomość bycia
            etniczną jednością z tym pacanami co się tu wpisali napawa mnie ogromnym
            smutkiem i powoduje u mnie obfite torsje.)
            Wielu Ślązaków zachowało się wspaniale na przestrzeni wieków broniąc polskiej
            mowy i obyczaju, ale było/jest też dużo zdrajców. Nie zazdroszczę im, bo są
            jednomyślnie pogardzani przez Niemców, a przez nas odrzuceni.
            Taka jest dola zdrajcy ... .

Schluss i pyrsk na was !!!
            • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 25.12.01, 15:13
              Jyndrek! Ha ha ha! Jo mysla ze jakby glupota mogli pokazywac w opolskim zoo to
              by ciebie zarou przi bramie postawiyli. Dobrze ze piszesz juz ostatni rouz bo
              tyz juz nos sam nudzisz. Idz lepij kluski kulej!
              • Gość: Paulek Do Jonderka IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.01, 15:18
                skocz mi na pukel i se zapamiyntej roz na jutro ze mosz aua ! - ok?
                • Gość: Wilym Re: Do Jonderka IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 25.12.01, 15:23
                  Paulek dej pokouj! Tyn hebel Cie i tak niy zrozumiy!
                  • lech.niedzielski Re: Do Jędrka 25.12.01, 17:21
                    Myślę, że postawiłeś właściwą diagnozę. Ci niby "ślązacy" to typowi
                    Volkswagendeutsche.
                    Im chodzi tylko o kasę! I za kasę zrobią wszystko. Przyznają się do kazdej
                    narodowości (o ile będzie się to im opłacało), popełnią każdą podłość i zdradę !
                    Masz rację, że oni są głęboko sfrustrowani. Niemcy nimi pogardzają, a my ich
                    traktujemy jak pryszcz na dupie. Przy okazji weź pod uwagę, że to są ludzie
                    prości, ograniczeni i niewykształceni. Baza wyborcza Samoobrony i LPR.

Życząc Ci wszystkiego najlepszego z okazji Świąt B. N.,
                    serdecznie pozdrawiam.
                    • Gość: Wilym Re: Do Jędrka IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 25.12.01, 22:32
                      Panie Lechu Niedzielski,
                      Niestety, ale prymitywizm to wieje z anskiej wypowiedzi! Przyzwoitosc
                      nakazwalaby jednak nieco pochlebniej wyrazac sie o ludziach, do ktorych panscy
                      rodacy przyszli, pozmieniali co im sie podobalo, a teraz jeszcze maja za zle,
                      ze "jakies odpady polsko-niemieckiego pogranicza" sie tu uchowaly.
                      Slazacy nie sa az tak prymitywni aby stanowic baze wyborcza Leppera i LPRu. To
                      pana rodacy glosuja na te ugrupowania, z ktorych retoryki az zionie prymitywnym
                      nacjonalizmem, ale polskim. A swoja droga to jakie lajdactwa popelnili Slazacy:
                      to ze przyjeli u siebie Polakow? Chyba nie. To chyba ci drudzy poprzez
                      ponizanie RDZENNEJ ludnosci tej ziemi dopuscili sie lajdactw, za co my nie
                      doczekalismy sie nawet prostego przepraszam. Polacy przeprosili Niemcow i
                      swietnie sie z nimi dogaduja, bo Bundesrepublika sypie markami, a Polsce kasa
                      jest potrzebna. To nie jest lajdactwo i robienie "wszystkiego byle tylko sie
                      oblowic"?
                      Dla takich jak Pan, Jedrek i paru innych oszolomow powinno sie stworzyc
                      specjalne forum: najlepiej w jakims przytulnym wariatkowie!

• lech_niedzielski Re: Do Jędrka 26.12.01, 00:22
                        Jędrek, ich würde dich noch nicht einmal anpissen, wenn du brennen würdest!
                    • Gość: TYP Re: Do Jędrka IP: *.we.mediaone.net 26.12.01, 00:21
                      lech.niedzielski napisał(a):

> Myślę, że postawiłeś właściwą diagnozę. Ci niby "ślązacy" to typowi
                      > Volkswagendeutsche.
                      > Im chodzi tylko o kasę! I za kasę zrobią wszystko. Przyznają się do kazdej
                      > narodowości (o ile będzie się to im opłacało), popełnią każdą podłość i zdradę
                      > !
                      > Masz rację, że oni są głęboko sfrustrowani. Niemcy nimi pogardzają, a my ich
                      > traktujemy jak pryszcz na dupie. Przy okazji weź pod uwagę, że to są ludzie
                      > prości, ograniczeni i niewykształceni. Baza wyborcza Samoobrony i LPR.
                      >
                      > Życząc Ci wszystkiego najlepszego z okazji Świąt B. N.,
                      > serdecznie pozdrawiam.

Nic dodac, nic ujac.

Pozdrawiam
                      • lech_niedzielski Re: Do TYP 26.12.01, 00:27
                        TYP, wenn du dein Inneres nach aussen bringen würdest, könntest du als
                        Vogelscheuche auf den Acker!
                        • lech.niedzielski Re: Do TYP 26.12.01, 12:46
                          lech_niedzielski napisał(a):

> TYP, wenn du dein Inneres nach aussen bringen würdest, könntest du als
                          > Vogelscheuche auf den Acker!

• lech_niedzielski Re: Do TYP 26.12.01, 13:10

> lech_niedzielski napisał(a):
                            >
                            > > TYP, wenn du dein Inneres nach aussen bringen würdest, könntest du als
                            > > Vogelscheuche auf den Acker!
                            >

Panie mesco bardzo proszę niepodszywać się pod moją ksywę.

Z uszanowaniem
                            Leszek Niedzielski.
                            • Gość: Mesco ostatni wpis IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.01, 13:26
                              Ale ja tego nie pisalem. Dlaczego sie podemnie podszywaja ci idioci ?!
                              • Gość: Jędrek Re: Podszywacz to tchórz i kurwa ! IP: *.chello.pl 26.12.01, 17:01
                                "lech_niedzielski" to wszawa kurwa z tzw. mniejszośći (hłehłhłe).
                                lech.niedzielski nazwał go wprost śmieciem i gównem. Tylko, że podszywacz nie
                                wie o tym jak łatwo było to odkryć. On rozumuje swoimi kategoriami. Kategoriami
                                przygłupa, który nawet nie potrafi zrobić porządnej prowokacji !
                                Nic dziwnego, że te śmiecie są otaczane pogardą przez normalnych ludzi !
                                • lech.niedzielski Re: Podszywacz to tchórz i kurwa ! 26.12.01, 17:23
                                  "lech_niedzielski" - jesteś smutną kupą gówna !
                                  • lech_niedzielski Re: Podszywacz to tchórz i kurwa ! 26.12.01, 17:30
                                    mesco.niedzielski napisał(a):

> "lech_niedzielski" - jesteś smutną kupą gówna !

mesco, ich wußte gar nicht, dass man Scheiße so hoch stapeln kann!
                                    • lech.niedzielski Re: Podszywacz to tchórz i kurwa ! 26.12.01, 17:33
                                      lech_niedzielski napisał(a):

> mesco.niedzielski napisał(a):
                                      >
                                      > > "lech_niedzielski" - jesteś smutną kupą gówna !
                                      >
                                      > mesco, ich wußte gar nicht, dass man Scheiße so hoch stapeln kann!

Mesco ! nie daj się nabrać temu śmieciowi. Ja go nazywam "_" lub bardziej
                                      serdecznie smutną kupą gówna bez przynależności narodowej i państwowej !
                                      • lech_niedzielski Re: Podszywacz to tchórz i kurwa ! 26.12.01, 18:17
                                        > Mesco ! nie daj się nabrać temu śmieciowi. Ja go nazywam "_" lub bardziej
                                        > serdecznie smutną kupą gówna bez przynależności narodowej i państwowej !

mesco wenn Blödheit weh tun würde, müßtest du den ganzen Tag schrein!
                                        • Gość: Wilym Panowie, na temat! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 26.12.01, 20:38
                                          Panowie, nie wymieniajcie sie uprzejmosciami z laski swojej tylko albo
                                          przeniescie sie do jakiegos wlasnego prztyulnego watku abo dajcie normalnym
                                          ludziom pogadac na poziomie, bez koniecznosci obcowania z Wasza kultura!
                                          • antoni.goczal Re: Panowie, na temat! 27.12.01, 14:14
                                            Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Panowie, nie wymieniajcie sie uprzejmosciami z laski swojej tylko albo
                                            > przeniescie sie do jakiegos wlasnego prztyulnego watku abo dajcie normalnym
                                            > ludziom pogadac na poziomie, bez koniecznosci obcowania z Wasza kultura!

Pan "lech.niedzielski" zadał między innymi i Panu pytanie. Co Pan sądzi o
                                            podszywaczu zalogowanym jako "lech_niedzielski" ? Czy Pan popiera takie
                                            postępowanie, będące nienajlepszą wizytówką Ślązaków. (W dodatku ten pisany
                                            przez "_" pisze po niemiecku.)
                                            Rozumiem, że będzie Pan udawał, że nic się nie stało. Ja akurat nie zgadzam się
                                            (delikatnie rzecz ujmując) do końca z Panem "lechem.niedzielskim", ale
                                            postępowanie tego tchórzliwego podszywacza również rzuca cień na Pana.

Urodziłem się i wychowywałem na Kalinie. Wątpię czy ci wszyscy "wielcy Ślązacy"
                                            wiedzą gdzie o jest.

• Gość: ! Re: Panowie, na temat! IP: *.proxy.aol.com 27.12.01, 16:33
                                              antoni.goczal napisał(a):

> Gość portalu: Wilym napisał(a):
                                              >
                                              > > Panowie, nie wymieniajcie sie uprzejmosciami z laski swojej tylko albo
                                              > > przeniescie sie do jakiegos wlasnego prztyulnego watku abo dajcie normalny
                                              > m
                                              > > ludziom pogadac na poziomie, bez koniecznosci obcowania z Wasza kultura!
                                              >
                                              > Pan "lech.niedzielski" zadał między innymi i Panu pytanie. Co Pan sądzi o
                                              > podszywaczu zalogowanym jako "lech_niedzielski" ? Czy Pan popiera takie
                                              > postępowanie, będące nienajlepszą wizytówką Ślązaków. (W dodatku ten pisany
                                              > przez "_" pisze po niemiecku.)
                                              > Rozumiem, że będzie Pan udawał, że nic się nie stało. Ja akurat nie zgadzam się
                                              >
                                              > (delikatnie rzecz ujmując) do końca z Panem "lechem.niedzielskim", ale
                                              > postępowanie tego tchórzliwego podszywacza również rzuca cień na Pana.
                                              >
                                              > Urodziłem się i wychowywałem na Kalinie. Wątpię czy ci wszyscy "wielcy Ślązacy"
                                              >
                                              > wiedzą gdzie o jest.
                                              >

A wlasciwie tobie to o co chodzi.Nawet jesli ktos rozsadnie bedzie pisal ze jest
                                              dumny z tego ze jest Slazakiem i nie podoba mu sie jak postepowalo i postepuje
                                              sie ze Slaskiem to dla ciebie dostateczny powod zeby stanac po stronie tych
                                              ktorzy wyladowoja tu swoje polskie kompleksy panie Centralniak?
                                            • Gość: Kalina Re: Panowie, na temat! IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.01, 16:35
                                              Chopeczku zloty jo cie znom, bo i moja familia je ze Kaliny a wilym je super
                                              Karlus . I co tera ?
                                              • Gość: Jędrek Re: Panowie, na temat! IP: *.chello.pl 27.12.01, 17:04
                                                No widzisz Antoś jak Cię te śmiecie potraktowały. Z nimi nie jest możliwa żadna
                                                dyskusja.
                                                • Gość: ! Re: Panowie, na temat! IP: *.proxy.aol.com 27.12.01, 17:20

> No widzisz Antoś jak Cię te śmiecie potraktowały. Z nimi nie jest możliwa żadna
                                                  >
                                                  > dyskusja.

Mozesz byc spokojny ,poziomu twojego chamstwa nie osiagniemy nigdy.
                                                  Ty nie jestes wogole zwiazany ze Slaskiem i chcesz robic tylko zamieszanie.
                                                  Znajdz sobie inne zajecie ,albo zmien ton.
                                                  • Gość: mesco Re: Panowie, na temat! IP: *.ub.uni-duesseldorf.de 27.12.01, 17:50
                                                    naród slonski to wymysl lat 90ych.
                                                    Stary Kroll zarzadzil ze sa Niemcy. Z Niemiec nie przyszla gotówka to zaczeto rozpowszechniac idee
                                                    narodu slaskiego.
                                                    Proste, prymitywne, po prostu slazackie.
                                                  • Gość: ! Re: Panowie, na temat! IP: *.proxy.aol.com 27.12.01, 18:16
                                                    Gość portalu: mesco napisał(a):

> naród slonski to wymysl lat 90ych.
                                                    > Stary Kroll zarzadzil ze sa Niemcy. Z Niemiec nie przyszla gotówka to zaczeto r
                                                    > ozpowszechniac idee
                                                    > narodu slaskiego.
                                                    > Proste, prymitywne, po prostu slazackie.

Mesco ze tez musze tobie odpowiadac ,ale niech tam...
                                                    Pierwsza zasada ,niech sie kazdy czuje czym chce !
                                                    Osobiscie uwazam "narodowosc slaska "za utopie i pewien twor ktory jest latwy do
                                                    manipulowania ze strony Polski(jesli nie juz).Bardzo trudno jest postawic granice
                                                    kto jeszcze kwalifikuje sie jako "n.s." a kto nie,te granic byly bardzo plynne.
                                                    Granica roku 1945 odpada.A wiec ktos bylby narodowosci slaskiej ale nie akceptowal
                                                    slaskiej histori do 1945 .A wiec zadnej jednosci a potecjalne zrodlo konfliktow.

Mesco jak tak poszukasz w swoim mozgu ,to nie znajdziesz zadnej faldki ,na ktorej
                                                    byloby zapisane "zostaw Slazakow w spokoju"?
                                                  • Gość: Wilym Re: Panowie, na temat! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 27.12.01, 20:17
                                                    Mesco prymitywie, znize sie do twojego poziomu inawiaze z toba konwersacje.
                                                    Spadaj na forum lubelskie gdzie szczujesz Polokow przeciw nam i dej sie z nami
                                                    spokoj! Wiecej nie mam zamiaru marnowac na ciebie czasu, nedzny prowokatorze!
                                                  • Gość: Jędrek Re: Panowie, na temat! IP: *.chello.pl 27.12.01, 20:46
                                                    Nie dość, że nie wiecie gdzie jest Kalina. To nie macie jeszcze odwagi
                                                    odpowiedzieć na pytanie jednego ze śląskich rodów - Goczoła !
                                                    Wielcy Ślązacy - w większości gastarbeiterzy nadający z Reichu. Wy nawet
                                                    historii Śląska z grubsza nie znacie !
                                                  • Gość: Wilym Re: Panowie, na temat! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 27.12.01, 20:52
                                                    Za to historie matki Polski znamy az nadto dobrze. Dzieki importowanemu
                                                    szkolnictwu!
                                                  • lech.niedzielski Re: Panowie, na temat! 27.12.01, 21:32
                                                    Jędrek, miałeś rację. To bezrozumny m.....och. Jedyne co ich usprawiedliwia to
                                                    ich niski poziom intelektualny. Ciekaw jestem czy te .... słyszały o Rafale
                                                    Urbanie ? A poza tym nie znają prawdziwej śląskiej gwary. To co te ... piszą to
                                                    jest zwykłe małpowanie, inaczej mówiąc im się wydaje, że wystarczy wymieszać
                                                    język polski z niemieckim i będzie "śląska mowa".
                                                    Mniejszość narodowa - hahahahaha !!!!!!!!!!!!
                                                  • Gość: ! Jedrek dyskutuje z soba samym !Do czego to doch IP: *.proxy.aol.com 27.12.01, 21:59

> Jędrek, miałeś rację. To bezrozumny m.....och. Jedyne co ich usprawiedliwia to
                                                    > ich niski poziom intelektualny. Ciekaw jestem czy te .... słyszały o Rafale
                                                    > Urbanie ? A poza tym nie znają prawdziwej śląskiej gwary. To co te ... piszą to
                                                    >
                                                    > jest zwykłe małpowanie, inaczej mówiąc im się wydaje, że wystarczy wymieszać
                                                    > język polski z niemieckim i będzie "śląska mowa".
                                                    > Mniejszość narodowa - hahahahaha !!!!!!!!!!!!

• lech.niedzielski Re: Do "!" 27.12.01, 22:04
                                                    Ale masz argumenty ! Tak, jesteś jednym z tego biednego motłochu. No, tobie się
                                                    udało - zamiatasz kible w Reichu. To że miejscowi tobą gardzą - zupełnie ci nie
                                                    przeszkadza. Tak kundlowi ... .
                                                    Pyrsk !!!!!!
                                                  • Gość: ! Re: Jedrek=L.Niedzielski=A.Goczal....kto nastepny IP: *.proxy.aol.com 27.12.01, 22:13

> Ale masz argumenty ! Tak, jesteś jednym z tego biednego motłochu. No, tobie się
                                                    >
                                                    > udało - zamiatasz kible w Reichu. To że miejscowi tobą gardzą - zupełnie ci nie
                                                    >
                                                    > przeszkadza. Tak kundlowi ... .
                                                    > Pyrsk !!!!!!

• lech.niedzielski Re: Jedrek=L.Niedzielski=A.Goczal....kto nastepny 27.12.01, 22:28
                                                    Oczywiście idioto ukrywający się pod niezbyt skomplikowanym nickiem "i" (czasem
                                                    podszywa się ta karykatura człowieka).
                                                    Oczywiście, że tak. To są ludzie, którzy z takim gównem jak ty się nie
                                                    zgadzają !
                                                    Dodaj jeszcze "TYP-a" i "mesco".
                                                    Ależ ty jesteś głupi !
                                                    Na dziś mam jeszcze coś dla ciebię. Na dobranoc:
                                                    PYYYYYYYYYYYYYRSK !!!!!!!!!! (Ufffffffff, ulżyło mi.)
                                                  • Gość: Hermann Re: Jedrek=L.Niedzielski=A.Goczal....kto nastepny IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.01, 00:01

> Oczywiście idioto ukrywający się pod niezbyt skomplikowanym nickiem "i" (czasem
                                                    >
                                                    > podszywa się ta karykatura człowieka).
                                                    > Oczywiście, że tak. To są ludzie, którzy z takim gównem jak ty się nie
                                                    > zgadzają !
                                                    > Dodaj jeszcze "TYP-a" i "mesco".
                                                    > Ależ ty jesteś głupi !
                                                    > Na dziś mam jeszcze coś dla ciebię. Na dobranoc:
                                                    > PYYYYYYYYYYYYYRSK !!!!!!!!!! (Ufffffffff, ulżyło mi.)

mesco.niedielski, schaumal im Lexikon unter Arschloch , da ist dein Gesicht
                                                    abgebildet.
                                                  • slezan Re: Panowie, na temat! 04.01.02, 11:40
                                                    Drogi !, zastanawiam się na czym opierasz swoją teorię, że narodowość śląska to
                                                    utopia, którą ktoś manipuluje. Podnoszenie zarzutu, że nie ma jasnych kryteriów
                                                    przynależności jest zwłaszcza w Twoim przypadku dość ryzykowne. Przypomina mi
                                                    dyskusje o "volkswagendeutschach". Co do manipulacji, to jak dotąd największym
                                                    majstersztykiem Warszawy jest mniejszośc Niemiecka. Jak zapewne wiesz na G.
                                                    Śląsku działają dwie takie organizacje (DFK i "Pojednanie i Przyszłość"), które
                                                    wprost prześcigają się w swoich umizgach wobec polskiego rządu. Knebel w
                                                    postaci ruloników banknotów z napisem "Deutsche Mark" okazał się skuteczny.
                                                    Liderzy mniejszości biorą kasę i w imię dobrosąsiedzkich stosunków między
                                                    Bunderepubliką a Polską wyrzekają się autonomii. To wszystko ku zakłopotaniu
                                                    tysięcy porządnych śląskich Niemców, którzy mają dość "polnische Wirtschaft" i
                                                    chcieliby, żeby o sprawach Górnego Śląska rozstrzygano na Górnym Śląsku.
                                                  • Gość: Salmar Czamu się tak kompromitujesz? IP: *.po.punkt.pl / 10.0.24.* 18.03.02, 11:38
                                                    Hej Mesco!
                                                    Jo cie tu tak obserwujem na tym forum i nie umiem zrozumieć skąt u ciebie tyle
                                                    nienawiści do Śląska?
                                                    Cały czas się logujesz z niemieckiego serwera np.: adres: *.ub.uni-
                                                    duesseldorf.de, co ty robisz w tych Niymcach skoro tak ich nie trowisz.
                                                    Studiujesz tam? Uważosz, że w polsce nie ma dobrych uczelni? A może jesteś
                                                    wyzyskiwany w robocie przez jakegoś niemieckiego kapitalisty. Jak ci smakuje
                                                    niemiecki chleb?
                                                    Mesco wracej do swojyj ojczyzny a po drodze wstąp na opolszczyznę i złóż
                                                    kwiotka pod pomnikiem na Annabergu.
                                                    Takich jak ty jest sam jeszcze trocha - Ludzie! przecież wy się kompromitujecie!

Mesco! Skomentuj mi to jakoś - extra do ciebie podowom sam swego maila:
                                                    salmar@hoga.pl
    • Gość: ŚLĄZAK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 17:34
      i co? burza w szklance wody
      Debile rozmawiają z debilami i nic tego nie wynika
      o przepraszam wynika z tego;
      ŻE JUGOSŁWIA TO NIE WYJATEK
      TROCHĘ SIĘ PRZYŁOŻYĆ
      I MOŻNA ZMANIPULOWAĆ MAŁY KONFLIKT W SRODKU EUROPY
      • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.12.01, 20:37
        To dziwne, ale na razie o Kosowie, Jugosławii, konfliktach itd. mowia tzw.
        oroncy polskosci tej ziemi! Cos im jednak w glowie siedzi!
        • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.01, 20:02
          niech sie pogorszy troche sytuacja
          a wszyscy zaczną szukac kozła
          tzw wrogów
          i nie dużo trzeba : mała iskra na tle nacjonalnym
          w biedzie różne rzeczy przychodzą do głowy
          ale ślązoki zawsze były spolegliwe jak im sie pedziało tak robili
          i dlatego nigdy nie było ruchów autonomistycznych(poważnych)
          no chyba że wywołane przez ludnośc napływową np: polską w 19,20 21 roku
          ślązoki nawykli do roboty a nie do wojaczki
          i dobrze dlatego wszyscy sie tu pchają
          i nie mogą dojść dlaczego tak fajnie na wioskach opolskich a taka bida z nędza
          w opolu
          ślązaków nikt nie dopuscił do władzy
          albo sami się nie pchali- robota wazniejsza
          • Gość: Pap Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.01, 00:06
            no niywiym na 100% eli to jeszcze je cynizm
            • Gość: Szelga Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.01, 00:14
              Bohaterym zostac - Polska mo ich duzo, zas Slonsk yno Noblistow.
              Bohater to taki strup, co tnie jednom, a w drugij czimie fanka, jak biolo-
              czerwono, to polski bohater.
              • Gość: Pap Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.01, 12:32
                i zawsze je poszkodowany
                • Gość: Jędrek Re: Już wiece, że was nie ma ! IP: *.chello.pl 30.12.01, 13:12
                  Boże, ale wy jesteście ograniczeni !
                  Czy tam u was nie ma żadnego wykształconego, bądź chociaż w miarę
                  inteligentnego człowieka ?
                  (No i nauczcie się wreszcie gwary, bo to co tu próbujecie serwować - to są
                  etnograficzne jaja !).

W Nowym Roku życzę wam ... . (Oj lepiej byłoby dla was żeby się te życzenia nie
                  spełniły.)
                  • Gość: Wilym Jesteśmy IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 14:18
                    Jędrek! Daj sobie lepiej spokój! Jak sobie musisz ulżyć to kup sobie atlas i
                    cwicz muskulature, a nam zrob przysluge i nie zaszczycaj swoimi przemysleniami,
                    co? Ja Tobie tez zycze tego wszystkiego czego Ty bys sobie nie zyczyl.
                    • Gość: Jędrek Re: Już wiecie, że was nie ma i nigdy nie było ! IP: *.chello.pl 30.12.01, 21:43

> Jędrek! Daj sobie lepiej spokój! Jak sobie musisz ulżyć to kup sobie atlas i
                      > cwicz muskulature, a nam zrob przysluge i nie zaszczycaj swoimi przemysleniami,
                      >
                      > co? Ja Tobie tez zycze tego wszystkiego czego Ty bys sobie nie zyczyl.

Wiluś !
                      Nie wysilaj swojego głupiego łba bo ci żyłka pierdząca pęknie. To nie na twój
                      niby-rozumek. Jesteś wolny - spadaj !

• Gość: Wilym Zawsze bylismy IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 22:06
                        Tak Jędruś, to prawda że z debilami sie nie dyskutuje bo to ich nobilituje. Ja
                        jednak znize sie do Twojego poziomu i powiem tylko jedno: nawet Cie kultury w
                        domu nie nauczono!
                        • Gość: Jędrek Re: Jesteście wielkie "Null" ! IP: *.chello.pl 31.12.01, 09:50

> Tak Jędruś, to prawda że z debilami sie nie dyskutuje bo to ich nobilituje. Ja
                          > jednak znize sie do Twojego poziomu i powiem tylko jedno: nawet Cie kultury w
                          > domu nie nauczono!

Być może. Ale ja miałem i mam dom, a Ty jesteś tylko żałosnym wyrzutkiem.
                          Bez domu, ojczyzny, języka i kultury.
                          • lech.niedzielski Re: Jesteście wielkie gówno !!! 31.12.01, 10:26
                            W grucie rzeczy to biedni, głupi i zakompleksieni ludzie. Szkoda mi ich trochę.
                            Ale tylko trochę.
                            Pyrsk !!!
                          • Gość: Polak Do czelisty IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.01, 10:37
                            zapomnioues wymiynic niynawisc i kompleksy !
                          • Gość: Wilym Re: Jesteście wielkie IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 31.12.01, 15:50
                            W przeciwienstwie do Ciebie jędrek polski patrioto ja nie jezdzilem na zebry do
                            obcych i nie rozpychalem sie u nich w domu.
                            • Gość: Jędrek Re: Jesteście wielkie gówno !!! IP: *.chello.pl 31.12.01, 16:00

> W przeciwienstwie do Ciebie jędrek polski patrioto ja nie jezdzilem na zebry do
                              >
                              > obcych i nie rozpychalem sie u nich w domu.

Tak, tak. Ty poza pogardą nie zasługujesz na nic innego, żałosny Wilusiu !
                              Pyrsk !!!
                              • Gość: Wilym Re: Jesteście wielkie gówno !!! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 01.01.02, 00:47
                                Jędrek......... żal mi cie głupku
                                • Gość: Stefan Re: Jesteście wielkie gówno !!! IP: *.weia.po.opole.pl 18.04.02, 12:14
                                  Mnie też
    • Gość: zorro Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 31.12.01, 11:29
      Gość portalu: Slązak napisał(a):

> No i stało się nie ma mnie .Ja ślązak nie istnieję ktoś uznał że nie ma
      > narodowości śląskiej i ja mam się z tym zgodzić niemożliwe
      > NIKT NIE BĘDZIE MI MÓWIŁ ŻE MNIE NIE MA

Chłopie jesteś. Narodowości śląskiej jednak nie ma. I dobrze, że powiedzili wam
      to na Zachodzie. W Polsce zawsze uważacie się za pokrzywdzonych.
      • Gość: Wilym Jestem IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 01.01.02, 00:48
        I ja jestem i cały mój naród jest - chociaz byscie nie wiem co wymyslali!
        • lech.niedzielski Re: Wili - jesteś szmatą ! 01.01.02, 11:56

> I ja jestem i cały mój naród jest - chociaz byscie nie wiem co wymyslali!

Przede wszystkim jesteś Wili zwykłym tchórzliwym kapusiem ! Ale to typowe dla
          takich kundli jak ty !
          Wiesz o czym piszę ? No, ja myślę.
          Nawet poczciwy "radca" dał się nabrać na twój numer renegacie. Ale dla mnie
          jesteś tylko zwykłą szmatą do mycia podłóg !
          • Gość: Wilym Naród śląski żyje i ma się dobrze! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 01.01.02, 14:24
            A dla mnie to ciebie w ogóle nie ma! Nawet w Gdańsku sie na tobie poznali!
            Tobie to nawet odpust zupelny od Papieza nie wystarczy, za stos inwektyw i
            chamskich odzywek. A w sumie to po co ja sobie twoja nedzna osoba zwracam
            glowe. Jest tyle przyjemniejszych rzeczy na swiecie niz gadanie z
            niewychowanymi osobnikami.
    • Gość: Norbert Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.pool.mediaWays.net 02.01.02, 00:25
      Zajrzalem i jestem zaskoczony. Slazacy rozpoczeli normalnie, nawet w polskim
      jezyku literackim, a dostali w odpowiedzi - jestescie odpafami, smieciami,
      debilami, nie znacie historii itd. Nie wiem czy te slowa swiadcza o WIELKIEJ
      POLSKIEJ KULTURZE. Normalnie wdyskusjach uzywa sie parlamentarnych slow, te
      polskie do nich nie naleza. Alco?
      Co do historii to sie zastanawiam, czy Wy ja znacie? Chyba tylko te z czasow
      komuny. Kto czylat Ewalda Polloka - Legendy, manuipulacje, klamstwa... i sie z
      nimi zgadza.
      Zycze lepszych rozmow a nie oczerniania
      • Gość: Jędrek Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.chello.pl 02.01.02, 09:02
        Gość portalu: Norbert napisał(a):

> Zajrzalem i jestem zaskoczony. Slazacy rozpoczeli normalnie, nawet w polskim
        > jezyku literackim, a dostali w odpowiedzi - jestescie odpafami, smieciami,
        > debilami, nie znacie historii itd. Nie wiem czy te slowa swiadcza o WIELKIEJ
        > POLSKIEJ KULTURZE. Normalnie wdyskusjach uzywa sie parlamentarnych slow, te
        > polskie do nich nie naleza. Alco?
        > Co do historii to sie zastanawiam, czy Wy ja znacie? Chyba tylko te z czasow
        > komuny. Kto czylat Ewalda Polloka - Legendy, manuipulacje, klamstwa... i sie z
        > nimi zgadza.
        > Zycze lepszych rozmow a nie oczerniania

Tak, tak. Oczywiście, oczywiście ... .

• Gość: summa Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 10:34

> Zajrzalem i jestem zaskoczony. Slazacy rozpoczeli normalnie, nawet w polskim
        > jezyku literackim, a dostali w odpowiedzi - jestescie odpafami, smieciami,
        > debilami, nie znacie historii itd. Nie wiem czy te slowa swiadcza o WIELKIEJ
        > POLSKIEJ KULTURZE. Normalnie wdyskusjach uzywa sie parlamentarnych slow, te
        > polskie do nich nie naleza. Alco?
        > Co do historii to sie zastanawiam, czy Wy ja znacie? Chyba tylko te z czasow
        > komuny. Kto czylat Ewalda Polloka - Legendy, manuipulacje, klamstwa... i sie z
        > nimi zgadza.
        > Zycze lepszych rozmow a nie oczerniania

Zgadzam się zwłaszcza z tym ostatnim zdaniem.Więcej klutury, z obu stron.
    • Gość: ober ja jestem IP: 193.194.145.* 02.01.02, 10:39
      hurrrrrraaaaa zapisalem sie do Landsmannschaft der Oberschlesier e.V. ja jestem
      a co z wami?
      • Gość: Jureek Re: ja jestem IP: 62.8.156.* 02.01.02, 11:45
        Gość portalu: ober napisał(a):

> hurrrrrraaaaa zapisalem sie do Landsmannschaft der Oberschlesier e.V. ja jestem
        >
        > a co z wami?

Ze mną jest tak, że wcale nie potrzebuję się gdzieś zapisywać, żeby być.
        Jurek
      • Gość: Ryszawy Re: ja jestem IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.02, 12:34
        lepsze to jak nic ?
        • antoni.goczal Re: Jedna wielka żenada ! 02.01.02, 13:24
          Uważajcie, hycel w pobliżu !!!
          • Gość: Wilym Re: Jedna wielka żenada ! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 18:15
            Norbert i Summa!
            Wreszcie jakies sensowne wypowiedzi. Dobrze, ze wreszcie dyskusja wrocila na
            wlasciwe tory, pomimo prob jej rozbicia. A swoja droga to moze rzeczywiscie nie
            wazne kto gdzie nalezy, ale do czego sie poczuwa i jak to wyraza. Choc obawiam
            sie, ze niezroganizowanie jest tym co gubi nas, Gornoslazkow.
            • Gość: Gallier Re: Jedna wielka żenada ! IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.02, 21:59
              ... dyskusja na wlasciwe tory ?! Smiechu warte !

„Slaska Narodowosc“, „Nas niema“ i „Jednoczyc Slask“ to najglubsze tematy
              jakie mozna bylo sie kiedykolwiek podjac, Wilym!
              Te tematy osmieszaja tylko wszystkich Slazakow i narazaja na kpiny ze strony
              Polakow.

Wiec skoncz hopie faflac gupoty!

A poza tym Slask Opolski brzmi lepiej niz Katowicczyzna. W przetlumaczeniu na
              Niemiecki „Oppelner Schlesien“.
              Hej, niewiem jak dla was ale dla mnie brzmi to einfach GEIL !!!
              • Gość: Wilym Re: Jedna wielka żenada ! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 22:31
                Gość portalu: Gallier napisał(a):

> ... dyskusja na wlasciwe tory ?! Smiechu warte !
                >
                > „Slaska Narodowosc“, „Nas niema“ i „Jednoczyc
                > Slask“ to najglubsze tematy
                > jakie mozna bylo sie kiedykolwiek podjac, Wilym!
                > Te tematy osmieszaja tylko wszystkich Slazakow i narazaja na kpiny ze strony
                > Polakow.
                >
                Dlaczego tak twierdzisz? Temat jak każdy inny, a poziom dyskusji to już inksza
                inkszość. Czemu tak sie boisz kpin ze strony Polaków? Im bardziej będą
                sarkastyczni a mniej rzeczowi tym gorzej dla nich (Ślązaków też się to zresztą
                tyczy.) Zauważ jednak, że to nie Ślązacy zaczeli tutaj rzucać mięsem!
                > Wiec skoncz hopie faflac gupoty!

A co, nie ma Ślązaków? Czy może mają sobie siedzieć cicho i po bożemu słepać piwo?
                >
                > A poza tym Slask Opolski brzmi lepiej niz Katowicczyzna. W przetlumaczeniu na
                > Niemiecki „Oppelner Schlesien“.
                > Hej, niewiem jak dla was ale dla mnie brzmi to einfach GEIL !!!

Śląsk Opolski drogi Gallierze to pojęcie któe wymyślili polscy działacze narodowi
                w latach dwudziestych. Twoje tłumaczenie tej nazwy w kontekscie kulturowo-
                historycznym jest więc pewnego rodzaju faux pas!
                "Opolszczyzna" też Ci się podoba? A może wystarczy wrócić do właściwej nazwy:
                Górny Sląsk/Oberschlesien?

Pozdrawiam

• Gość: Yard Re: Jedna wielka żenada ! IP: 192.168.2.* 04.01.02, 18:07
                  Wilym!
                  Odpieprz się od śląska Opolskiego, jak ci nie pasuje..
              • Gość: Yard Re: Jedna wielka żenada ! IP: 192.168.2.* 04.01.02, 18:05
                Gość portalu: Gallier napisał(a):

> ... dyskusja na wlasciwe tory ?! Smiechu warte !
                >
                > „Slaska Narodowosc“, „Nas niema“ i „Jednoczyc
                > Slask“ to najglubsze tematy
                > jakie mozna bylo sie kiedykolwiek podjac, Wilym!
                > Te tematy osmieszaja tylko wszystkich Slazakow i narazaja na kpiny ze strony
                > Polakow.
                >
                > Wiec skoncz hopie faflac gupoty!
                >
                > A poza tym Slask Opolski brzmi lepiej niz Katowicczyzna. W przetlumaczeniu na
                > Niemiecki „Oppelner Schlesien“.
                > Hej, niewiem jak dla was ale dla mnie brzmi to einfach GEIL !!!

Masz 100 % racji Gallier
    • Gość: Norbert Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.pool.mediaWays.net 03.01.02, 09:15
      Uwazam, ze forum jest bardzo dobra sprawa, ale tylko wowczas gdy mozna
      prowadzic prawdziwa dyskusje. Oczernianie, rzucanie miesem do niczego nie
      prowadzic. Najlepiej byloby gdybysmy sprobowali wyjasnic sprawy Slaska. Czesto
      czytam o jego historii i az siew plakac chce, CO LUDZIE POD HISTORIA Slaska
      rozumieja.
      Mozer na poczatek ustalimy jedno - Slask nie nalezal przez caly czas do Polski,
      jak to niektorzy chca by bylo. Nalezal do Wielkich Moraw, od 907 do Czech, od
      caly do Polski, od 1335 do Czech, ktore nalezaly do Cesarstwa Rzymskiego narodu
      Niemieckiego. Pozniej´do Austrii i Prus/Niemiec. Jezeli sie z tym zgodzimy, a
      to jest historyczna prawda, to juz zrobilismy krok do przodu, bedziemy widziec
      ze to nie tylko Poska. I mamy poczatek do romow.
      • Gość: Norbert Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.pool.mediaWays.net 03.01.02, 09:17
        Nie napisalem daty, od 990 do Polski
        • Gość: Jędrek Re: Jedna wielka i żałosna ŻENADA !!! IP: *.chello.pl 03.01.02, 10:13
          I to wszystko.
      • Gość: bzdet Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 03.01.02, 10:18

> Uwazam, ze forum jest bardzo dobra sprawa, ale tylko wowczas gdy mozna
        > prowadzic prawdziwa dyskusje. Oczernianie, rzucanie miesem do niczego nie
        > prowadzic. Najlepiej byloby gdybysmy sprobowali wyjasnic sprawy Slaska. Czesto
        > czytam o jego historii i az siew plakac chce, CO LUDZIE POD HISTORIA Slaska
        > rozumieja.
        > Mozer na poczatek ustalimy jedno - Slask nie nalezal przez caly czas do Polski,
        >
        > jak to niektorzy chca by bylo. Nalezal do Wielkich Moraw, od 907 do Czech, od
        > caly do Polski, od 1335 do Czech, ktore nalezaly do Cesarstwa Rzymskiego narodu
        >
        > Niemieckiego. Pozniej´do Austrii i Prus/Niemiec. Jezeli sie z tym zgodzimy, a
        > to jest historyczna prawda, to juz zrobilismy krok do przodu, bedziemy widziec
        > ze to nie tylko Poska. I mamy poczatek do romow.

Normanowie którzy podbili Wyspy Brytyjskie przybyli z terenów dzisiejszej
        Francji. Idac Twoim tokiem rozumowania doszlibyśmy do konfliktu między Francja i
        Anglią. Nie wazne kto kiedys na tych terenach mieszkał, ale kto dziś tu jest. Za
        dużo yjemy historią. Może czas pomyśleć o przyszłości. Grzebiąc sie w historii do
        konsensusu nie dojdziemy.
        • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 03.01.02, 18:32
          Mysle, ze Norbert ma racje. Nie chodzi o to kto na Slasku mieszkal tysiac lat
          temu i na tej podstawie uzasadniac prawa jakiejkolwiek grupy narodowosciowej do
          tej ziemi, ale wreszcie zrozumiec, ze mowienie o prapolskosci czy
          praniemieckosci Slaska jest kompletnym nieporozumieniem. Dla Polakow Slask jest
          polski, bo tysiac lat temu mieszkali tu Slowianie (ktorzy raczej Polakami nie
          sie nie czuli, bo tych po prostu wtedy nie bylo), dla Niemcow Slask jest
          niemiecki, bo przed Slowianami mieszkali tu Germanie (ale tez nie
          Niemcy):Hasdingowie i Sillingowie. Problem w tym, ze przed Germanami
          przetoczyli sie przez nasz Slask Illirowie i Celtowie. Idac tym tropem,
          Slazakow mozna by uznac za Albanczykow albo np. Walijczykow.
          Norbert chyba to miales na mysli: Slask zbyt wiele razy zmienial swe oblicze
          polityczne i kulturowe aby mogl byc uznany za "historyczna ziemie" jednego
          panstwa. Czekam na komentarz.
          Pozdrawiam,
          • Gość: Jędrek Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.chello.pl 03.01.02, 18:58

> Mysle, ze Norbert ma racje. Nie chodzi o to kto na Slasku mieszkal tysiac lat
            > temu i na tej podstawie uzasadniac prawa jakiejkolwiek grupy narodowosciowej do
            >
            > tej ziemi, ale wreszcie zrozumiec, ze mowienie o prapolskosci czy
            > praniemieckosci Slaska jest kompletnym nieporozumieniem. Dla Polakow Slask jest
            >
            > polski, bo tysiac lat temu mieszkali tu Slowianie (ktorzy raczej Polakami nie
            > sie nie czuli, bo tych po prostu wtedy nie bylo), dla Niemcow Slask jest
            > niemiecki, bo przed Slowianami mieszkali tu Germanie (ale tez nie
            > Niemcy):Hasdingowie i Sillingowie. Problem w tym, ze przed Germanami
            > przetoczyli sie przez nasz Slask Illirowie i Celtowie. Idac tym tropem,
            > Slazakow mozna by uznac za Albanczykow albo np. Walijczykow.
            > Norbert chyba to miales na mysli: Slask zbyt wiele razy zmienial swe oblicze
            > polityczne i kulturowe aby mogl byc uznany za "historyczna ziemie" jednego
            > panstwa. Czekam na komentarz.
            > Pozdrawiam,

No i widzisz ! Jak chcesz to potrafisz napisać coś z sensem. Teoria z
            przetaczaniem się Illirów przez Śląsk jest dosyć karkołomna, ale prawdą jest też
            to, iż znajduje on potwierdzenie w niektórych opracowaniach źródłowych.
            • antoni.goczal Re: dowiedziałem się że mnie nie ma 04.01.02, 11:19

> Gość portalu: Wilym napisał(a):
              >
              > > Mysle, ze Norbert ma racje. Nie chodzi o to kto na Slasku mieszkal tysiac
              > lat
              > > temu i na tej podstawie uzasadniac prawa jakiejkolwiek grupy narodowosciow
              > ej do
              > >
              > > tej ziemi, ale wreszcie zrozumiec, ze mowienie o prapolskosci czy
              > > praniemieckosci Slaska jest kompletnym nieporozumieniem. Dla Polakow Slask
              > jest
              > >
              > > polski, bo tysiac lat temu mieszkali tu Slowianie (ktorzy raczej Polakami
              > nie
              > > sie nie czuli, bo tych po prostu wtedy nie bylo), dla Niemcow Slask jest
              > > niemiecki, bo przed Slowianami mieszkali tu Germanie (ale tez nie
              > > Niemcy):Hasdingowie i Sillingowie. Problem w tym, ze przed Germanami
              > > przetoczyli sie przez nasz Slask Illirowie i Celtowie. Idac tym tropem,
              > > Slazakow mozna by uznac za Albanczykow albo np. Walijczykow.
              > > Norbert chyba to miales na mysli: Slask zbyt wiele razy zmienial swe oblic
              > ze
              > > polityczne i kulturowe aby mogl byc uznany za "historyczna ziemie" jednego
              >
              > > panstwa. Czekam na komentarz.
              > > Pozdrawiam,
              >
              >
              > No i widzisz ! Jak chcesz to potrafisz napisać coś z sensem. Teoria z
              > przetaczaniem się Illirów przez Śląsk jest dosyć karkołomna, ale prawdą jest te
              > ż
              > to, iż znajduje on potwierdzenie w niektórych opracowaniach źródłowych.

Jędras! Coś ty ?!!! Wilym to kapucha, skarżypyta i marny prowokator.
              • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 13:04
                z kim dyskutować?
                skoro na temat śląska wypowiadaja się osoby nastawione agresywnie
                do wszelkich odmiennych pogladów
                agresywny ton wynika zapewne z obawy ,ze strachu, ale przed czym?
                domyslam się że to strach przed samym sobą
                najbardziej agresywni są nacjonaliści polscy
                zakomplesieni z braku jakichkolwiek powiązań z miejscem gdzie żyją
                pojawili się tu przypadkowo
                50 lat po wojnie czują że nie są u siebie,pozbawieni tradycji i wyrwani z
                kontekstu historycznego
                • Gość: sekator Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.02, 13:26
                  no ja, agresja je oznakom abo strachu abo gupoty, a czego cza sie wiyncyj boc ?
                • Gość: ! Re: Cynik jest za a nawet przeciw IP: *.proxy.aol.com 04.01.02, 13:53
                  Gość portalu: CYNIK napisał(a):

> z kim dyskutować?
                  > skoro na temat śląska wypowiadaja się osoby nastawione agresywnie
                  > do wszelkich odmiennych pogladów
                  > agresywny ton wynika zapewne z obawy ,ze strachu, ale przed czym?
                  > domyslam się że to strach przed samym sobą
                  > najbardziej agresywni są nacjonaliści polscy
                  > zakomplesieni z braku jakichkolwiek powiązań z miejscem gdzie żyją
                  > pojawili się tu przypadkowo
                  > 50 lat po wojnie czują że nie są u siebie,pozbawieni tradycji i wyrwani z
                  > kontekstu historycznego

Cynik powiedz jak tam twoja firma placi ? Znaczy sie UOP.
                  Od liczby wpisow czy od kazdego watku?
    • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 14:59
      oszczerstwa są też formą agresji
      dobrze jest przeciwnika w dyskusji sprowokować
      ale trzeba to robić umiejętnie , drogi"!"długa droga przed tobą
      • Gość: ! Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.proxy.aol.com 04.01.02, 16:32

> oszczerstwa są też formą agresji
        > dobrze jest przeciwnika w dyskusji sprowokować
        > ale trzeba to robić umiejętnie , drogi"!"długa droga przed tobą

Jak zaczales ten watek jako "Slazak " to skoncz tez jako "Slazak".
        • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 18:51
          ! no jeszcze tak dobrze nie jest
          żeby ! mówił co kto ma robić
          zapędy dyktatorskie ! świadczą o tym ,że ambicje ma duże
          ale możliwości odwrotnie proporcjonalne do tychże
          ! ale jak już wspomniałem wszystko przed tobą
          • Gość: Norbert Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.pool.mediaWays.net 04.01.02, 21:59
            Zastanowmy sie nad tym, co te ostatnie 1000 olat dalo ludziom na Slasku. Do
            Polski nalezeli olkolo 240 lat, pozniej byli poza tym krajem.Otrzymali
            wyksztalcenie, czesciowo kulture innego kraju i wten sposb roznia sie od
            Polakow, ktorzy przez cakly czas (procz rozbiorow) byli u siebie iu mowili po
            swojemu, czuli swoja kulture. Slazacy sa wielokulturowi i dlatego jest spora
            roznica w mysloeniuz Polakow i Slazakow. Osobiscie nie widze w tym nic zlego.
            Przeciez to sa dorosli ludzie i nalezy kazdemu pozwolic byCsoba. Kiedy przed
            wojna Hitlerz zmjszal niektorych Slazakow do stania sie tymi, ktorymi byc nie
            chcieli, to wiekszosc Polakow jest przeciwko temu. Kiedy po wojnie PRL
            zmujszalSlazakow do myslenia tego czego oni nie4 chcieli, nagle Slazacy stali
            siue niewygodnbi dla Polski. Malo tego, przezt 50 lat mowiono o nich zle i robi
            sie to nadal, co widac na tym forum., Dlacdzego nikt ze strony Polskiej nie
            zamierza sprobowac zrozumiec Slazakow tylko ich oskarza. Popatrzmy na Ukraine,
            gdtzie mieszkaja Polacy i tunagle mieszkajacy Polacy w Polsceich rozumi9eja,
            mimo ze czesto juz nie mowia PO POLSKJU (tamci) MAJA IMIONA ROSYJSKIE ITD:
            Czy nie nalezaloby tu na tym forum dyskutowac na temat Slazakow i Polakow, ale
            bez rzucania miesem
            • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 11:32

> Zastanowmy sie nad tym, co te ostatnie 1000 olat dalo ludziom na Slasku. Do
              > Polski nalezeli olkolo 240 lat, pozniej byli poza tym krajem.Otrzymali
              > wyksztalcenie, czesciowo kulture innego kraju i wten sposb roznia sie od
              > Polakow, ktorzy przez cakly czas (procz rozbiorow) byli u siebie iu mowili po
              > swojemu, czuli swoja kulture. Slazacy sa wielokulturowi i dlatego jest spora
              > roznica w mysloeniuz Polakow i Slazakow. Osobiscie nie widze w tym nic zlego.
              > Przeciez to sa dorosli ludzie i nalezy kazdemu pozwolic byCsoba. Kiedy przed
              > wojna Hitlerz zmjszal niektorych Slazakow do stania sie tymi, ktorymi byc nie
              > chcieli, to wiekszosc Polakow jest przeciwko temu. Kiedy po wojnie PRL
              > zmujszalSlazakow do myslenia tego czego oni nie4 chcieli, nagle Slazacy stali
              > siue niewygodnbi dla Polski. Malo tego, przezt 50 lat mowiono o nich zle i robi
              >
              > sie to nadal, co widac na tym forum., Dlacdzego nikt ze strony Polskiej nie
              > zamierza sprobowac zrozumiec Slazakow tylko ich oskarza. Popatrzmy na Ukraine,
              > gdtzie mieszkaja Polacy i tunagle mieszkajacy Polacy w Polsceich rozumi9eja,
              > mimo ze czesto juz nie mowia PO POLSKJU (tamci) MAJA IMIONA ROSYJSKIE ITD:
              > Czy nie nalezaloby tu na tym forum dyskutowac na temat Slazakow i Polakow, ale
              > bez rzucania miesem
              RACJA
              pełne poparcie
              ciekawe czy zagorzali polacy poprą taka idee
              śmiem wątpić
              ale NADZIEJĘ trzeba mieć
              nawet jeżeli można wystawić się na głupkowate dowcipy wystraszonych ludzi

• Gość: Sekator Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.02, 11:36
                czamu ? - obeiz se Niymcow tysz dopiyro zaczli myslec jak ich do tego zmusiyli -
                ale mozno "Europa" Polokow do tego zmusi.
    • Gość: Norbert Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.pool.mediaWays.net 05.01.02, 14:09
      Wrócę do wczorajszego i dopisze dzisiaj dodatkowych kilka linijek. Jeden z
      Państwa napisał, ze nie mamy zajmować się sprawami sprzed tysiąca lat, a
      teraźniejszością. Ale tak całkiem tylko dniem dzisiejszym zajmować się nie da.
      Musimy wracać ciągle do przeszłości. Przypomnijmy sobie rok 1945 kiedy na Śląsk
      przybyli Polacy. Cześć z nich została przesiedlona z byłych ziem polskich,
      cześć samodzielnie przyszła na Ziemie Zachodnie po to by kraść, szabrować,
      częściowo mordować. Oczywiście nie wszyscy to robili, ale spora cześć tak.
      Ślązacy to pamiętają, bo czegoś takiego nie da się zapomnieć. Z jednej strony
      wmawiano Ślązakom, ze należą do Polski i przybyli do nich ich bracia, z drugiej
      strony ci właśnie bracia traktowali Ślązaków jako Szwabów, gebelsow itd.
      Ślązacy byli traktowani tak jako ludzie II czy nawet III kategorii. Wszystko co
      pisze można już teraz wyczytać w polskich książkach i jest prawda. Dlaczego
      jednak tu w tym forum nikt na ten temat nie chce mówić? Przecież to jest
      historia i do czasu aż obie strony się nie dogadają, tak długo będą dla siebie
      wrogami,
      Thomas Mann powiedział – Nawet najgorsza prawda jest lepsza od najlepszego
      kłamstwa.
      • Gość: Erich Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.pppool.de 05.01.02, 15:00
        zgadzam sie z toba. Juz wiele razy na tym forum nawolywalem do tolerancji, wspolnego ksztaltowania historii
        oraz naprawienia (szczegolnie przez polske, bo niemcy zrobily juz wszystko) krzywd przeszlosci. Szczegolnie
        dotyczy to wypedzen po II wojnie. Polska podpisala miedzynarodowa konwencje praw czlowieka (no pare
        paragrafow musi jeszcze ratyfikowac) i moim zdaniem nalezy respektowac prawo do ojczyzny osob
        wypedzonych. Polska powinna zapewnic wypedzonym prawo do swobodnego osiedlania sie. Takze prawo
        wlasnosci musi byc w praworzadnym panstwie respektowane. Praw tych nie da sie uniewaznic wymyslaniem
        coraz to nowych ustaw i dekretow sprzecznych z prawami czlowieka. Pozostaje miec nadzieje, ze sytuacja
        prawna poprawi sie po wejsciu Polski do UE. Wtedy mity o polskosci tych ziem (ktorych glownym
        argumentem byl brak niemcow po ich wypedzeniu - defacto pierwszym w dziejach tych ziem) odejda na zawsze
        do lamusa
        • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 15:50
          I tu panowie tkwi problem :samoistnie przeciwstawia się trzy poglądy
          NIEMCÓW POLAKÓW ŚlĄZAKÓW
          wiem że ziemia na której mieszkamy związana jest z tymi narodami
          i dlatego w rozmowach o tozsamości tu żyjacych
          Zawsze poruszane będą
        • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 17:27
          I tu panowie tkwi problem :samoistnie przeciwstawia się trzy poglądy
          NIEMCÓW POLAKÓW ŚlĄZAKÓW
          wiem że ziemia na której mieszkamy związana jest z tymi narodami
          i dlatego w rozmowach o tozsamości tu żyjacych
          Zawsze poruszane będą typowe dla tychże nacji przywary i zalety
          NIEMCY - okupanci - pracowici
          POLACY - złodzieje- ?
          ŚLĄZACY- szwaby - uczciwi
          Sam nie potrafie jak widać uwolnić się od nich
          no ale wszystko przed nami
          przynajmniej podyskutować można
          trudno sie dziwić tej ilości agresji
          powody jak już wcześniej wspomniałem są różne
          sytuacja dla wszystkich jest kłopotliwa
          i nie mówi się o niej głośno
          wszyscy się "macają"
          to że mniejszość ślaska mogła się pojawić
          to już duże osiągnięcie
          poczatki sa trudne
          • Gość: hep Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.02, 17:39
            Cynik wcale niy je cynikym !
        • Gość: Francek Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.pppool.de 06.01.02, 17:17
          Erich mol recht. Polska je krajym praworzondnym i mol prawa czlowieka do
          respektowania
      • Gość: upikel Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.02, 17:38
        a wiysz kery pedziou "ciepnij sto cyganstw a jedne sie przinmie za prowda?

PS

To niy je reakcja, akcja, zuosliwosc i co tam jeszcze wymyslita !
    • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 18:37
      Wszystkie ślązaki staną się cyniczne
      • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 19:21
        Już tacy jesteśmy...
        • Gość: Pieron Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.02, 19:25
          Wilym wyklaruj sam poczamu.
          • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 19:38
            A chocby skiz tego, ze czy nos uznali czy niy, to my na to swistoumy i
            generalnie momy to .... wiysz kaj!
            • Gość: Pieron Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.02, 20:05
              a co myslisz o tym titlu "wysouo czyli smutno" - chybas to oglondou swojego
              czasu (?) To mi sie zdowo taki odwieczny titelna slonsku
              • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 23:20
                Dycki tak boulo i je durch!
    • Gość: Norbert Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.pool.mediaWays.net 08.01.02, 08:02
      Nalezy sie zastanowic dlaczego Polacy tak atakuja Slazakow. Slazacy z tego co
      widze nigdy tego nie robia, tylko sie bronia. Wg. mnie wynika to z niewiedzy z
      braku znajomosci swoich sasiadow i 50-lezniego oklamywania i tlumaczenia, ze
      Slazacy to Polacy.
      A my wiemy, ze Slazacy to - Gornoslazacy, to Gornoslazacy o niemieckiej opcji,
      Gornoslazacy o polskiej opcji. I tak ich nalezy traktowac, a nie na< sile
      wmawiac wszystkim polskosc
      • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 16:45
        Tak jest Norbert! Mysle, ze to wmawianie na sile, ze ktos jest Polakiem (ale
        tez Niemcem) swiadczy o braku pewnosci co do argumentow tych, ktorzy wyrazaja
        takie sady. Pozostawmy ludziom swobode deklaracji, bo tozsamosc, wynikajaca z
        okreslonych korzeni to rzecz indywidualnego wyboru. Kiedys czytalem o
        Szwajcarach, ktorzy studiowali w USA: tam czuli sie Europejczykami, na lotnisku
        Orly byli swiadomi tego, ze sa Szawjcarami, kiedy dojechali do Berna Szwajcar
        niemieckojezyczny czul ze jest u siebie, podczas gdy frankofon swojsko poczul
        sie dopiero w Jurze. I niech tak tez pozostanie u nas: Jestesmy Slazakami:
        Gornoslazakami, Gornoslazakami-Niemcami i Gornoslazakami-Polakami.
    • Gość: Norbert Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.pool.mediaWays.net 10.01.02, 08:34
      Zgadzam sie, jestv tylko jedno ale. Wiekszosc dyskutatntow Polakow nie chce
      tego rozumiec. Ja im sie nie dziwie, bo przez pond 50 lat wmawiano im klamliwa
      historie, wmawiano im to ze wszyscy Slazacy to Polacy, wmawiano im tysiace
      innych rzeczy i oni czesto przy tym pozostali, nie chca zmiany myslenia, gdyz
      to, ktore w szkole otrzymali im odpowiada. A tui nalezaloby nagle pomyslec, iz
      ta wlasnie szkola, te ksiazki., profeerowie opowiadali im klamstwa. Nie wszyscy
      chca zmienic swego myslenia, ale niec h przynajmniej niektorym, ktorzy probuja
      czegos sie dowiedzic, nie przeszkadzac w tym
      • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 12:04
        no ale nie można polakom odmawiać prób
        zmiany poglądów na własną historię
        np Jedwabne
        jak już wcześniej wspomniałem początki są trudne
        i wszyscy musimy mieć cierpliwość i zwyczajnie robić swoje
        jeszce przyjdzie czas że Slązacy będą przedstawiani jako przykład
        narodu który może pokojowo współżyć z innymi narodami mimo
        historycznych zaszłości
        • Gość: Pieron Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.02, 15:15
          Ja, ale bydom wtedy jeszcze Slonzoki na Slonsku ?
          • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 13:22

> Ja, ale bydom wtedy jeszcze Slonzoki na Slonsku ?
            Nie
            wszyscy wyjadą do reichu ,bo najwazniejsze to mieć świety spokój
            i pełno gabza

• Gość: Pieron Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.02, 13:33
              a czamu tego na Slonsku brakuje ?
              • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 13:49

> a czamu tego na Slonsku brakuje ?
                bo nikt nie robi ino wszyscy stukajom w komputer

• Gość: Pieron Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.02, 15:49
                  he,he! Dobra, niych bydzie !
                • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 18:10

> Gość portalu: Pieron napisał(a):
                  >
                  > > a czamu tego na Slonsku brakuje ?
                  > bo nikt nie robi ino wszyscy stukajom w komputer
                  >
                  no i wszyscy wzieli sie do roboty i tylko cynicy stukaja w kompa
                  • Gość: Pieron Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.02, 21:12
                    Cynik niy cygon.
                    • lech.niedzielski Re: dowiedziałem się że mnie nie ma 14.01.02, 21:37
                      O kurwa ! Ale Wy macie problemy ?!
                      • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 16:40
                        lech.niedzielski dal sygnal ze zyje. jak milo!
                      • Gość: Czech Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.02, 14:19

> O kurwa ! Ale Wy macie problemy ?!
                        lepiej mieć takie problemy niż problem z powstrzymaniem emocji

• Gość: zych Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.pppool.de 17.01.02, 21:25
                          to je dobrze ze was ni ma .
                          • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 22:56
                            To Ciebie nie ma, bo siedzisz w Rajchu! Na czarno?
                            • Gość: Polak Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 18.01.02, 05:15
                              No i dobrze. A gdzie Ty byles jak rzadil ADOLF (chyba w Wermachcie) i wtedy nie
                              chciales autonomii? Razem z Adolkiem unicestwiales tych z "kurnych chat".
                              Adolek doskonale wiedzial, ze z rasa slowianska nie wygra i wzial Cie na
                              lep "frajerze", a Ty nadal czepiasz sie Germana jak rzep psiego ogona. (no bo
                              szmal). Stad prosty wniosek i musisz pogodzic sie z tym, ze Germanie chcieli by
                              POLACY (tj Slowianie) legalnnie powrocili na swoje ziemie. Chce rowniez
                              przypomniec Tobie, ze Polska Armia na zachodzie uzupelniala straty jencami z
                              Wermachtu (Slazakami i Pomorzakami, zapytaj tych z pod Monte Casino). Jak Ci
                              sie nie podoba to wyjedz do Rajchu nie wracaj i tam bedziesz wiedzial,ze
                              jestes. WOLNA DROGA!!

auf Widersehen!
                              • slezan Re: dowiedziałem się że mnie nie ma 18.01.02, 08:27
                                Jestem pod wrażeniem zademonstrowanej przez Polaka kultury osobistej i
                                historycznej wiedzy. Tylko więcej takich postów a zerwanie więzów Śląska z
                                Księstwem Warszawskim stanie się faktem szybciej niż się tego spodziewamy.
                                • Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 17:06
                                  A zauważyłeś Slezan, że tym Polokom którzy tak sie tutaj oburzają na hasła
                                  autonomii i uznania odrębności narodowej Ślązaków wszystko kojarzy się z
                                  Adolfem? Przejrzałem kilka wątków o śląskiej tematyce i zauważyłem to, jeśli
                                  ktoś powołuje się na Adolfa, SS itd. to należy do grupy obrońców polskości
                                  Śląska!
                                  Dla mnie jest to conajmniej dziwne.
                              • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 16:12
                                Gość portalu: Polak napisał(a):

> No i dobrze. A gdzie Ty byles jak rzadil ADOLF (chyba w Wermachcie) i wtedy nie
                                >
                                > chciales autonomii? Razem z Adolkiem unicestwiales tych z "kurnych chat".
                                > Adolek doskonale wiedzial, ze z rasa slowianska nie wygra i wzial Cie na
                                > lep "frajerze", a Ty nadal czepiasz sie Germana jak rzep psiego ogona. (no bo
                                > szmal). Stad prosty wniosek i musisz pogodzic sie z tym, ze Germanie chcieli by
                                >
                                > POLACY (tj Slowianie) legalnnie powrocili na swoje ziemie. Chce rowniez
                                > przypomniec Tobie, ze Polska Armia na zachodzie uzupelniala straty jencami z
                                > Wermachtu (Slazakami i Pomorzakami, zapytaj tych z pod Monte Casino). Jak Ci
                                > sie nie podoba to wyjedz do Rajchu nie wracaj i tam bedziesz wiedzial,ze
                                > jestes. WOLNA DROGA!!
                                >
                                >
                                > auf Widersehen!
                                obrażać wszystkich i wszystko ,bez zbędnej refleksji bo może sie zakrecić w
                                głowie ,
                                dlaczego tak wiele polisch joks jest w stanach?
                                najgorzej dogadać się z zacietrzewionym głupkiem trzeba dac mu żyć i co najwyżej
                                współczuc

• Gość: Wilym Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 22.01.02, 17:21
                                  CYNIK! Dodaj jeszcze: "...i przytaknac zeby nie wpadl calkiem w kompleksy".
                                  Pozdrawiom
    • Gość: CYNIK Re: Czyżby ruch autonomi śląska nieistnieje? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 11:47
      od wyroku strasburskiego nie słychać nic o działalności ruchu
      przeciez decyzja administracyjna nie powoduje czyjegoś nieistnienia
      skoru ruch jest autentyczny to nikt nie może go tak łatwo unicestwić
      • slezan Re: Ruch Autonomii Śląska ma się dobrze! 25.01.02, 13:24

> od wyroku strasburskiego nie słychać nic o działalności ruchu
        > przeciez decyzja administracyjna nie powoduje czyjegoś nieistnienia
        > skoru ruch jest autentyczny to nikt nie może go tak łatwo unicestwić

To trzeba czytać gazety - RAŚ wystąpił między innymi do Putina o zadośćuczynienie
        ofiarom deportacji z Górnego Śląska do ZSRR - było o tym dość głośno! Poza tym w
        lutym planuja w Opolu jakąś większą imprezę, ale szczegółów jeszcze nie znam.
        • Gość: CYNIK Re: Ruch Autonomii Śląska ma się dobrze! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 15:16
          Prawdopodobnie czytam nie te gazety co trzeba albo PR Ruchu kuleje
          w kazdy razie cieszy mnie bardzo że sprawy toczą się dalej
          www.raslaska.org powinna o tych sprawach informować
          • Gość: Wilym Re: Ruch Autonomii Śląska ma się dobrze! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 25.01.02, 17:23
            Strony www.raslaska.org beda przebudowywane w najblizszym czasie.
    • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.02, 20:33
      ciekawe jak wypowiedzą się ślązacy w spisie ludności
      ilu odważy się do opowiedzenia sie jako ŚLONZOK
      • bolo9 Re: dowiedziałem się że mnie nie ma 16.03.02, 20:38

> ciekawe jak wypowiedzą się ślązacy w spisie ludności
        > ilu odważy się do opowiedzenia sie jako ŚLONZOK

Na czym ma polegać ta odwaga. To chyab sprawa świadomości. Przecież nikt nie
        będzie porześladowany tylko z tego powodu, że uważa się za Ślązaka. Jestem
        Polakiem i sam ciekaw ilu jest na Opolszczyxnie Niemców, Polaków czy Ślązaków.

• Gość: Jos Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 21:58

> ciekawe jak wypowiedzą się ślązacy w spisie ludności
        > ilu odważy się do opowiedzenia sie jako ŚLONZOK

Ty jestes na miejscu, wiec powiedz mi ,czy zyczeniem wladzy nie jest przypadkiem
        zeby jak najwiecej ludzi okreslilo siebie jako Slazakow?
        Gdyz jest to bardziej dlan NIEJ strawne ,niz okreslenie sie jako Niemiec.
        • Gość: racja Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 13:33
          Gość portalu: Jos napisał(a):

> Gość portalu: CYNIK napisał(a):
          >
          > > ciekawe jak wypowiedzą się ślązacy w spisie ludności
          > > ilu odważy się do opowiedzenia sie jako ŚLONZOK
          >
          >
          > Ty jestes na miejscu, wiec powiedz mi ,czy zyczeniem wladzy nie jest przypadkie
          > m
          > zeby jak najwiecej ludzi okreslilo siebie jako Slazakow?
          > Gdyz jest to bardziej dlan NIEJ strawne ,niz okreslenie sie jako Niemiec.

Trafiles w dziesiatke. Tu jest wlasnie pies pogrzebany.

"Slonzoukow" zawsze bedze mozna przypiac do powstancow a Niemcy w polityce musza
          grac bandytow ktorych trzeba sie bac.

• Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.02, 17:40
            od kiedy ślązok to powstaniec?
            powstaniec to mit ,podtrzymywany przez propogande polską
            i najwyzszy czas żeby ślazacy mogli stanowić o sobie sami
            a nie dyrygowani przez polaków i niemców
            siła ślązaków jest w tym że moga czerpać z dwóch odmiennych kultur germańskiej
            i słowiańskiej
            nie muszą wybierać z dwojga złego
            w końcu są u siebie ,i korzystają z sytuacji,dwa paszporty ,dwa heimaty
            i nie przejmuja się tymczsową polityka przedwyborczą
            bo wiedza co dla nich dobre
            familia i święty spokój
            • Gość: Pieron Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 17:47
              No, no Cynik. Coroz to myniyj cynizmu u Ciebie widza.

Pacz tam jako!
            • Gość: racja Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 19:20

> od kiedy ślązok to powstaniec?
              > powstaniec to mit ,podtrzymywany przez propogande polską
              > i najwyzszy czas żeby ślazacy mogli stanowić o sobie sami
              > a nie dyrygowani przez polaków i niemców
              > siła ślązaków jest w tym że moga czerpać z dwóch odmiennych kultur germańskiej
              > i słowiańskiej
              > nie muszą wybierać z dwojga złego
              > w końcu są u siebie ,i korzystają z sytuacji,dwa paszporty ,dwa heimaty
              > i nie przejmuja się tymczsową polityka przedwyborczą
              > bo wiedza co dla nich dobre
              > familia i święty spokój

Wiesz co wychodzi ze skrzyzowania konia z oslem? Kolego.

Muł !!!

Taki jak Ty.

Od kiedy to sie tanczy na dwuch weselach jednoczesnie.
              • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.02, 20:16
                >
                >
                >
                >
                > Wiesz co wychodzi ze skrzyzowania konia z oslem? Kolego.
                >
                > Muł !!!
                >
                > Taki jak Ty.
                >
                > Od kiedy to sie tanczy na dwuch weselach jednoczesnie.
                jak osły nauczą się pisać poprawnie w swoim języku
                to racja będzie po ich stronie
              • Gość: Salmar Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.po.punkt.pl / 10.0.24.* 18.03.02, 09:48
                Ty "racja", tyn "nick" to ci blank nie pasuje, musisz se go zmiynić.
                • slezan Re: dowiedziałem się że mnie nie ma 18.03.02, 10:10
                  Odnoszę wrażenie, że czołowe opolskie polonizatorki - panie Simonides i
                  Berlińska - rzeczywiście sądzą, że lepiej byłoby mieć więcej Ślązaków niż
                  Niemców. Ale ich ocena sytuacji jest błędna. Liderów mniejszości niemieckiej
                  państwo polskie skutecznie kontroluje (paradoksalnie w znacznej mierze za
                  pośrednictwem niemieckiego konsulatu). Na każdym kroku deklarują oni lojalność
                  wobec Warszawy, wyrzekają się autonomii, podczas kiedy Górny Śląsk
                  systematycznie podupada.Tymczasem wobec ruchu śląskiego Polska nie dysponuje
                  podobnymi mechanizmami kontroli. Ślązacy mają gdzieś układy polsko-niemieckie,
                  interesuje ich sytuacja Śląska, a nie dobre samopoczucie polityków w Warszawie
                  czy Berlinie.
                  Wypada się jedynie cieszyć, że warszawskie przydupasy prowadzą tak
                  krótkowzroczną politykę.
                  • Gość: Pieron Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.02, 11:31
                    Gynau to tak widza z tom politykom Wwy. Oni ani sie sprawy niy zdajom ze nom w
                    gruncie rzeczy pomogajom. Tak jaskrawe i klar som od nich buyndy. Problym widza
                    ale kajs indziyj. Wwa staro sie powadzic miyndzy sobom Slonzokow(juzas), a na
                    to niy mogymy pozwolic.

Pyrsk !
                    • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.02, 22:25
                      prawdziwy ślązok na plewy sie nie nabierze
                      mamy wybory samorzadowe ,spis ludnosci
                      jest szansa żeby zaistnieć i wyrazić swoje poglądy nie
                      tylko na forum warszawskiej gazety
                      ciekawy jestem czy przyzwyczajenie weżmie górę nad rozsądkiem
                      i znowu jak te barany zagłosujemy na mniejszość
                      albo farbowane lisy ,
                      nie jestem jasnowidzem ale moge przypuszczać
                      że jak wszystkie chopy som na robotach w reichu to ich głosy pujdom na marne
                      a poloki ,z nudów zagłosujom i dalej bedziemy se narzekać i mówic że
                      sie nic tu sie nie zmieni,
    • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 18:17
      SPIS ludności odpowie na to pytanie
      • Gość: Wilym dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 11.04.02, 20:52
        ... miejmy taka nadzieje
        • Gość: Gizd Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 11.04.02, 21:20
          a mie sie cosik zdowo ize tyn spis to juz mogymy zapomniec. Przeca tam bydom
          manipulowac datoma.
          • salmar Re: dowiedziałem się że mnie nie ma 12.04.02, 11:31
            Gość portalu: Gizd napisał(a):

> a mie sie cosik zdowo ize tyn spis to juz mogymy zapomniec. Przeca tam bydom
            > manipulowac datoma.

Datami? - nie rozumiem.
            Uważam, spis powrzechny dla Ślązaków będzie dużą klęską, co może wiązać się
            również z niewiedzą. Przecież przyjdzie taki rachmistrz, coś postraszy, powie coś
            o obowiązku, o konsekwencjach pisania nieprawdy i czy wtedy zwykły,
            Śląski "zjadacz chleba" zaznaczy narodowość śląską, skoro nie będzie jej do
            zaznaczenia w formularzu? Co odważniejszy ewentualnie przyzna się do swoich
            niemieckich korzeni. Pamiętajmy, że u góry będą nasze szczegółowe dane a mało kto
            wie: kto i po co będzie te nasze deklaracje przeglądał. Czy się mylę? Proszę o
            opinie. Pozdrawiam - Salmar

• Gość: Gizd Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.02, 19:16
              No ja, konsek do myslynio dowo artikel K.Kutza ze "Dziynnika Zachodniego" (12
              IV 2002) z cyklu "Po gongu" - czytej tekst po czech gwozdkach.

Pyrsk !
              • Gość: peter Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.02, 22:03
                Piyknie Wous witom,
                pieronie, dyc pokukejcie se richtig na formularzy tygo spisu, co uoni to wszystko chcom
                wiedziec i to osobowo ze adresym itd.
                Eli se to jeszcze nazywou spis powszechni, nie wiam? Dyc moc nie brachuje (pacz punkt 7.3
                - konkubin - konkubina") to bydom chcieli wiedziec wiela mousz nieslubnich dzieci i eli baba Cie
                zdradzou, a jak ja to z kim (adresa itd.).
                Jou je zicher, co we calim demokratycznim swiecie by taky cojs pszez konstytucja nie przeszlo.
                Ciekawy tysz je to, ize nie wiymy na co komu co tsza. To se dziepiyro okouze jak jusz wszystko
                spisywani.
                Coch se dowiedziou, to po wpisaniu do kompjutera ty ankety bydom zniszczony.
                A potym to se jusz urzyndy osobowy spisy bydom naginac nie yno we naszi sprawie slonski (punkt 33
                i 34) ale wszystko co im bydzie tsza.
                Bis zas
                • Gość: 123 Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 22:14
                  och wy durne ćwoki. "boją się", "nie przeczytają formularza" etc. To z czym wy
                  tu chcecie jakąś narodowość śląską robić? Po co normalnym ludziom wmawiacie,że
                  tkwią w średniowieczu, co najmniej?
                  • salmar Re: dowiedziałem się że mnie nie ma 13.04.02, 11:00
                    Gość portalu: 123 napisał(a):
                    > och wy durne ćwoki. "boją się", "nie przeczytają formularza" etc. To z czym wy
                    > tu chcecie jakąś narodowość śląską robić? Po co normalnym ludziom wmawiacie,że
                    > tkwią w średniowieczu, co najmniej?

Drogi forumowiczu. Nie robimy tu żadnej Narodowości Śląskiej, bo ona już (wg
                    niektórych materiałów źródłowych) istniała jak jeszcze o polsce nikt nie słyszał,
                    istnieje dziś i, zapewniam cię - będzie istnieć, niezależnie od tego jaką opinie
                    na ten temat mają polacy.
                    Domyślam się, że jesteś "gościem" na tej Ziemii przybyłym z centralnej lub
                    wschodniej polski, więc poinformuję cię, że choć Śląsk zawiera się dziś w
                    granicach polski to wcale nie oznacza, że do niej należy.
                    Pozdrawiam.

• Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.02, 11:17
                      salmar napisał(a):

> Gość portalu: 123 napisał(a):
                      > > och wy durne ćwoki. "boją się", "nie przeczytają formularza" etc. To z czy
                      > m wy
                      > > tu chcecie jakąś narodowość śląską robić? Po co normalnym ludziom wmawiaci
                      > e,że
                      > > tkwią w średniowieczu, co najmniej?
                      >
                      > Drogi forumowiczu. Nie robimy tu żadnej Narodowości Śląskiej, bo ona już (wg
                      > niektórych materiałów źródłowych) istniała jak jeszcze o polsce nikt nie słysza
                      > ł,
                      > istnieje dziś i, zapewniam cię - będzie istnieć, niezależnie od tego jaką opini
                      > e
                      > na ten temat mają polacy.
                      > Domyślam się, że jesteś "gościem" na tej Ziemii przybyłym z centralnej lub
                      > wschodniej polski, więc poinformuję cię, że choć Śląsk zawiera się dziś w
                      > granicach polski to wcale nie oznacza, że do niej należy.
                      > Pozdrawiam.
                      >

NO!! NO!!
                      Fiu Fiu!! :)))
                    • Gość: Jureek Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: 62.8.156.* 18.04.02, 20:14
                      salmar napisał(a):

> Drogi forumowiczu. Nie robimy tu żadnej Narodowości Śląskiej, bo ona już (wg
                      > niektórych materiałów źródłowych) istniała jak jeszcze o polsce nikt nie słysza
                      > ł,
                      > istnieje dziś i, zapewniam cię - będzie istnieć, niezależnie od tego jaką opini
                      > e
                      > na ten temat mają polacy.

Słowo "narodowość" pisze się z małej litery, przymiotnik "śląski" również z małej
                      litery (chyba, że jest częścią nazwy własnej jak np. Uniwersytet Sląski),
                      natomiast nazwy konkretnych narodowości np. Polacy piszemy z wielkiej litery.
                      Tyle wskazówek ortograficznych. Jeśli chodzi o meritum, to skoro piszesz, że
                      naród śląski istnieje już od tak dawna i tak bardzo jest ukształtowana, to nie
                      widzę problemu, żeby się do niej przyznać. Skąd więc te obawy (wyrażane tutaj
                      przez samych Slązaków), że ludzie będą bali się wpisać narodowość śląską?
                      Przecież jedno przeczy drugiemu.
                      Mógłbyś podać źródła, na które się powołujesz, mówiące o tym, że naród śląski
                      istniał przed powstaniem państwa polskiego?

> Domyślam się, że jesteś "gościem" na tej Ziemii przybyłym z centralnej lub
                      > wschodniej polski,

Prorok? No to zgadnij skąd ja pochodzę.
                      (Nazwy krajów piszemy z wielkiej litery.)

> więc poinformuję cię, że choć Śląsk zawiera się dziś w
                      > granicach polski to wcale nie oznacza, że do niej należy.

No fakt, cały nie należy, kawałek Sląska w okolicach Zgorzelca należy do Niemiec,
                      a inna część Sląska należy do Czech.
                      Jurek
                      • Gość: CYNIK Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.02, 10:18
                        Gość portalu: Jureek napisał(a):

Jureek pisze się Jurek
                        chyba że akcentuje się eeeeeeeeeeeeeeeee
                        eeeeee idźże idźże
                        • Gość: Jureek Re: dowiedziałem się że mnie nie ma IP: 62.8.156.* 19.04.02, 11:05

> Gość portalu: Jureek napisał(a):
                          >
                          > Jureek pisze się Jurek
                          > chyba że akcentuje się eeeeeeeeeeeeeeeee
                          > eeeeee idźże idźże

Dziękuję Panu za rzeczową polemikę.
                          Czy pełni Pan tutaj funkcję wikidajły?
                          Jurek

• Gość: Bronx TO CO SIĘ ODZYWASZ SKORO CIE NIE MA?!?!?!?!?!?!?!? IP: *.Ninth.biz 18.04.02, 12:32
      • Gość: CYNIK Re: TO CO SIĘ ODZYWASZ SKORO CIE NIE MA?!?!?!?!?!?!?!? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.02, 10:23
        odzywam się bo nie żyje na Bronxie
        tylko u siebie
        i nie daje sobie głowy zaśmiecać amerykańskim gówne
        a ludzie nieutozsamiający się z tym miejscem niech jadą na Bronx
        albo milczą
    • Gość: Bronx To siedź cicho i się nie odzywaj IP: *.Ninth.biz 19.04.02, 19:47
      • dagobah Re: To siedź cicho i się nie odzywaj 24.04.02, 15:04
        and good

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka