Gość: Jezus Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.08, 23:02 Piotrek trzy razy się wiary wyparł ... i został papieżem, ważne jakimi jesteście ludźmi :) Odpowiedz Link Zgłoś
sabrinara Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 00:23 przeczytaj do konca dziecko artykul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ellen Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.chello.pl 24.01.08, 23:28 Kościół przeczy sam sobie na każdym kroku... eh...nawet nie chce mi się na ten temat pisać... przecież wierni powinni żyć w ubóstwie, a przynajmniej nie dążyć do nadmiernego bogactwa. Więc jak już ktoś ma to bogactwo to powinien wszystko oddać na kościół, żeby mógł spełnić ten warunek...a, że przy tym Kościół się wzbogaci...to efekt uboczny...no! heh, porąbane to wszystko, kiedyś było co łaska, teraz będą nam wyliczać. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Euroapostaci, ekskomunika za podatek 24.01.08, 23:43 "Tu dla pieniędzy została przekroczona granica przyzwoitości - uważa." Też tak uważam, proszę księdza. Też tak uważam! Koszenie 'co łaska' od każdej mszy, ale nie mniej niż..., ściąganie z zasiłku pogrzebowego wydawanego przez ZUS minimum 500 zł, sięganie do kieszeni najuboższych przy każdej okazji... A może ksiądz by po prostu poszedł do tego człowieka, powiedział. "Słuchaj. Ja ci te pieniądze pożyczę, dam, pomogę zdobyć. Nie wyrzekaj się wiary. Razem jakoś na to coś poradzimy"? Po co w końcu są księża? Tylko do zbierania na tacę? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 29.01.08, 11:23 Z drugiej znów strony, gdy ktoś jedzie pracować do Niemiec, to nie powinien myśleć, że mu się to należy jak psu buda. Pracuję w Niemczech, ergo płacę niemieckie podatki, stosuję się do niemieckiego prawa i niemieckich reguł porządku społecznego. Nie ja te reguły ustalałam i mogą mi się nie podobać, ale to Niemcy pozwalają mi pracować w ich kraju - więc mają prawo czegoś ode mnie w zamian oczekiwać. Dla mnie to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 29.01.08, 11:26 C.d. Więc idą dalej tym tokiem rozumowania: Skoro praca w Niemczech ma mnie kosztować X euro miesięcznie za najem mieszkania i inne opłaty - to przyjmuję, że są to koszty konieczne. Podobnie podatek kościelny. Wliczony w koszta życia w niemieckim społeczeństwie, pracy w nim i korzystania z płynących z tego udogodnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Anuszka co Ty piszesz?! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.08, 18:47 Jakie koszty wliczone w funkcjonowanie w niemieckim spoleczenstwie? Piszesz o podatku koscielnym? to jestes w bledzie. Na korzystanie z udogodniem w Niemczech ida podatki od dochodu - i tylko tyle. a jesli chodzi o spoleczenstwo niemieckie, to bylas w Niemczech w kosciele i widzialas tam to "spoleczenstwo"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjk Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.bae.pppool.de 24.01.08, 23:51 to nie jest tak, ze ktos ie ma kasy i zostaje skreslony - w niemczech funkcjonuje ten systen dobrze - tzn jestes czlonkiem tej organizacji,m wiec placisz skladki. a jezeli nie - ine placisz i sobie tym nie zawracasz glowy. nikt tez z kosciola nie wyrzuci, bo nie sprawdza lohnsteuerkarte przy wejsciu - to jest kwestia sumienia. ja osoboscie nie place, ale ... nie chodze do kosciola,ani w posce ani w niemczech, nie uwazam sie za katoliczke, wole te pieniadze przeznaczyc na np. opieke nad zwierzetami czy pomoc humanitarna. tak wiec nie rozumiem oburzenia polskich katolikow, ze kogos skreslaja - w niemczech, w przeciwienstwie do katolandu, przy kazdym meldunku deklarujesz czy nlezysz tam czy nie - jesli chcesz nalezec - to plac, a jesli nie - twoja sprawa. i przynajmniej wiadomo, ilu jest wiernych, a nie 95proc. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrinara Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 00:19 www.nettoeinkommen.de/kirche.htm#links dobrze piszesz, bo tu jest mnostwo glupkow, ktorzy nie wiedza o co chodzi, a ten artykul, to tylko do podjudzanie przeciw kosciolowi, biednie bedzie w Polsce jak dalej tyle glupich ludzi daje sie nabrac na propaganda Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 00:07 8-9 procent ? to sie nie zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
sabrinara Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 00:22 wilhelm4 napisał: > 8-9 procent ? to sie nie zgadza pewnie ze nie, bo to nie od dochodow, tylko od podatkow od dochodow, ale kogo to i po co www.nettoeinkommen.de/kirche.htm#links Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żyd typowe katotalibańskie podejście IP: 213.199.198.* 25.01.08, 00:14 Nienawidze księży. Powołanie to oni widzieli, ale do wojska u kolegi! Odpowiedz Link Zgłoś
7eki Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 00:16 Ile wspólnego mają ze sobą wiara i pieniądze ? Ile kościół i pieniądze ? Z tego można łatwo wywnioskować ile wspólnego ze sobą mają wiara i kościół :) Odpowiedz Link Zgłoś
sabrinara Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 00:20 7eki napisał: > Ile wspólnego mają ze sobą wiara i pieniądze ? Ile kościół i pieniądze ? Z tego > można łatwo wywnioskować ile wspólnego ze sobą mają wiara i kościół :) a co ty takiego teraz powiedziales? nie stawiaj pytan, tylko cos nam powiedz, jesli masz co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela do Sabrinara(y) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.08, 18:51 Ooooo... to pytanie mowi duzo wiecej niz bysmu mogli przypuszczac. Trzeba tylko miec dobra wole, zdjac klapki z oczu i zastanowic sie nad odpowiedzia - nie bedzie wesola... Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Żal ludziom 500 EURO. 25.01.08, 00:29 Tu nie chodzi o to, czy jest im żal tych 500 EURO rocznie. Oni na te 500 EURO muszą ciężko pracować, a taki jeden z drugim czarny nierób i darmozjad próbuje wyrwać od nich te pieniądze i jeszcze ma pretensje, jak nie dostanie. Za ogłupianie i wciskanie ciemnoty. Za opowiadanie bajek o życiu wiecznym po śmierci każą sobie płacić. Dlaczego nie chcą, aby w Polsce został wprowadzony podatek od wiaty?? Oni dobrze wiedzą, że skończyłoby się ich życie ponad stan. A ilu mniej chętnych do zawodu "szamana", a ilu by chciało płacić?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Żal ludziom 500 EURO. IP: *.botany.gu.se 25.01.08, 00:52 Takze zaplacic za prad w kosciele do ktorego chodza ponoc. Popieram to skreslenie jak malo co. Trzeba uczyc ludzi konsekwencji swoich decyzji, a nie, ze sie tylko "papierek podpisalo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Żal ludziom 500 EURO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:16 Tu nie chodzi o to, czy jest im żal tych 500 EURO rocznie. > Oni na te 500 EURO muszą ciężko pracować, a taki jeden z drugim > czarny nierób i darmozjad próbuje wyrwać od nich te pieniądze > i jeszcze ma pretensje, jak nie dostanie. > Za ogłupianie i wciskanie ciemnoty. Za opowiadanie bajek o życiu > wiecznym po śmierci każą sobie płacić. > Dlaczego nie chcą, aby w Polsce został wprowadzony podatek od wiaty?? > Oni dobrze wiedzą, że skończyłoby się ich życie ponad stan. > A ilu mniej chętnych do zawodu "szamana", a ilu by chciało płacić? ? Daj spokoj. Nikt nikogo nie przymusza, aby zrobic to czy owo ze swymi pieniedzmi. Ale ktos, kto z powodu checi zaoszczedzenia podatku wystepuje z kosciola jest nadal tak samo potencjalnym kandydatem na latanie do lichenia i placz przed klecha, jesli bliski mu krewny wylozy sie na drzewie beemka, ktorej szersze opony zostaly wspolfinansowane za pomoca zaoszczedzonego "Kirchensteuer". Osoby na prawde niewierzace lub wierzace swiadomo, ale nie umiejace sie odnalezc w kosciele urzedowym, to imho maly odsetek ludzi wystepujacych z Kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo najbardziej wulgarne słowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 00:31 Kiedys zapytalem znajoma holenderkie jakie jest najbardziej wulgarne słowo w ich jezyku - Religia - odpowiedziala. Z biegiem lat coraz bardziej widze ze wiekszosc problemow z jakimi boryka sie ludzkosc powoduje wlasnie religia. A przyznac sie do ateizmu w Polsce jest trudniej niz przyznac sie do nosicielstwa HIV. Piana na ustach..Zgroza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp Re: najbardziej wulgarne słowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 00:51 Gratuluję znajomych. To sie nazywa tolerancja... A przyznanie się do ateizmu to rzeczywiście akt wielkiego heroizmu. Grozi pobiciem, wyrzuceniem z pracy, eksmisją, wtrąceniem do wiezienia, odebraniem dzieci itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiz Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.193.c90.petrotel.pl 25.01.08, 00:58 A ja musialem podpisac papier, ze nie pochowaja mnie z ksiedzem i wtedy ksiadz pozwolil na chrzest mojej coreczki. Poniewaz wdalem sie w dyskusje w klecha na temat kosciola, ze od czasow liceum wierze w Boga, a nie w jego administracje. 1,5 roku temu to bylo w centralnej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
audikom Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 01:09 klechą zawsze chodziło tylko o kase przez całe wieki swego istnienia, a ludziska szantażowani na różne sposoby od najmłodszych lat po swe ostatnie chwile płaczą i płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.ci.uw.edu.pl 25.01.08, 02:25 Przez całe wieki kk podburzał ludność katolicką przeciwko innowiercom, w szczególności zaś przeciw Żydom. Zapewne był to wybieg mający na celu odwrócenie uwagi od zachłanności i krwiożerczości tej przeklętej, czarnej instytucji. W Polsce właściwie niewiele zmieniło się do dziś. Pax Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu ja co prawda sie nie wypisalem oficjalnie... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.08, 03:35 ja co prawda sie nie wypisalem oficjalnie... ale religia katolicka przestala mnie interesowac. skoro tak to ani pogrzeb, ani chrzest nieletnich dzieci w KK mnie takze nie interesuje, prawda? dzieci jak dorosna same zdecyduja i tak powinno byc. jesli mialbym placic "podatek" na kosciol to tez bym sie wypisal. Odpowiedz Link Zgłoś
oj_ciec_dyrektor Owieczki moje kochane 25.01.08, 05:22 Owieczki moje kochane, po wyrazeniu skruchu, zawsze mozna wrocic na lono KK. Tylko szatan sie cieszy jak ktos odchodzi z KK, Pan Bog sie smuci, ale zawsze przyjmie swego syna marnotrawnego. Zamiast wydawac pienazki na papierosy, alkohol mozna za nie oplacic utrzymanie kosciola, bo niestety dach przecieka czasami i trza go naprawic w parafii. Nie pozwolmy aby diabel mial powody do zadowolenia, zbawienie i zycie wieczne jest dla nas wszystkich, a co to jest kilka srebrnikow w porownaniu do wiecznosci ??? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Tak oczywiscie jak ktos wypisuje sie z krk to 25.01.08, 05:32 dlatego ze chce oszczedzic na podatku placonym w niemczech. taki czlowiek chce zaoszczedzic nawet jesli jest Polakiem i podatki placi w Polsce. Wiem ze debilnie pisze ale tak wynika z tego durnego artykulu. Nie lansujcie tezy ze ludzie w Polsce wypisuja sie z krk dlatego ze chca zaoszczedzic na podatku koscielnym (ktorego w Polsce nie ma). Sa inne powody wypisywania. Kiedys palono na stosach za niewiare w boga. teraz juz na szczescie ceimnogrod jest za slaby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To jakas Bzdura Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.abhsia.telus.net 25.01.08, 06:30 Urzednik, 30euro, wykreslenie z kanonow, takiego glupiego artykulu GW jeszcze nie czytalem, co za fachowcy, GW nie ponizajcie sie w swojej glupocie, no nie podniescie sie prosze was, piszcie lepiej. Dobre artykuly macie o nowych samochodach i kursie walut, ale nie piszcie takich sztorcow oddolnych. LG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Sprzedal dusze swoja i rodziny za Canona IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.08, 06:31 Gość portalu: mlaszczacy.kaczor napisał(a): > Poszeklu ty debilu,Bogu nie sa potrzebne czyjes pieniadze.A ta czarna mafia > pedofilska niech sie wezmie do roboty by sie utrzymac a nie zeruje na > emerytach.Pyerdolic kler.Wiara nie wymaga jalmuzny w postaci kasy.Tez mieszkam > w > Niemczech i tez nieplace podatku bo z jakiej racji mam utrzymywac spasiony kler > i fundowac im auta i dziwki. W Niemczech czy w Goleniowie? Odpowiedz Link Zgłoś
login-ka podatek - dobry pomysł 25.01.08, 06:52 Podatek na kościół jest dobrym pomysłem. Dlaczego niewierzący mają utrzymywać księży? dziś płacimy podatki z których część i tak trafia do kościoła. Skoro w Polsce tak wiele osób wierzy, to kościół nie zbiednieje, a byłoby sprawiedliwiej. Wierzysz-płać na swój kościół. To naturalne, ale nie u nas... Z resztą to nie podatek, płacić trzeba za sakramenty, po kolędzie, na tacę... gdyby to ujednolicić byłaby to składka na utrzymanie kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 07:38 Co do wiary i koscioła - sprawa wydaje się oczywista. Kto zrezygnował, nie jest członkiem wspólnoty. Gorzej z cmentarzami - Obrządek to jedno, miejsce na cmentarzu - drugie. Jeżeli ktoś ma wykupiony grób rodzinny, to jakim prawem mozna odmówić mu pogrzebu. Jezeli istnieje w miejscowosci tylko jeden cmentarz (sytuacja najczęstsza), to samo. Nie znam sytuacji prawnej, ale czy teren cmentarza jest własnościa kościoła katolickiego ? A jeżeli tak, to na mocy jakich przepisów ? Odpowiadajac na czyjeś pytanie: KK nigdy w Polsce nie wprowadzi podatku koscielnego - okazałoby sie nagle, ze liczba wiernych (teraz równa liczbie ochrzczonych - apostaci) nagle ogromnie spadła i kosciół nie mógłby uzurpować sobie prawa do wystepowania jako reprezentant narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 09:07 Władze smorządowe mają prawny obowiązek zapewnic miejsce pochówku wszystkim swoim mieszkańcom jak również każdemu ,kto umrze na ich terenie ,a nikt nie zgłosi sie po ciało.Jeżeli jest tylko jeden cmentarz to chowa sie tam wszystkich,niezależnie od tego czy nazywa sie katolicki czy prawoslawny. Odpowiedz Link Zgłoś
erin32 Euroapostaci, ekskomunika za podatek 25.01.08, 07:46 I jak tu nie być antyklerykałem? Chwilami jest gorzej niż w średniowieczu. Tym oszołomom w sukienkach przewraca się w główkach. Nakładają ekskomunikę, bo ktoś nie chce im płacić haraczu. A czemu sa winne np. dzieci? Jak tak dalej pójdzie, kościół katolicki straci bardzo wielu wiernych, którzy przyjma inne wyznanie i tam powitają ich z otwartymi rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 217.153.205.* 25.01.08, 08:10 Jestem praktykującym katolikiem i ta cała dyskusja wydaje mi się nie na miejscu i bez sensu. Do wiary lub jej braku nie można przekonać. Albo się wierzy albo nie, a jeżeli komuś za drogo, to chyba już nie wiara a przyzwyczajenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eska do XYZ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.08, 19:03 Nic nie mozesz powiedziec naprawde o swojej wierze - nie stoisz przed przymusem wyboru: placic czy nie. Uwazasz, ze to jest sprawiedliwe, ze w jednym kraju zmuszaja cie do tego, a w drugim nie. I pisze wyraznie, ze zmuszaja, bo jak nie, to won!!! Juz ktos tu zadal takie pytanie: co ma wiara do pieniedzy?! A Tobie jest w Polsce za drogo wierzyc czy tez jeszcze dajesz rade? Zycze Ci z calego serca, zeby nie wprowadzono takiego podatku u nas, bo wtedy wiara zostanie zweryfikowana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.lanet.net.pl 29.01.08, 20:14 czyli co? kościół tylko dla tych, których stać na haracz, a reszta won? piekielnie to po chrześcijańsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.ars.com 29.01.08, 20:19 Wole rzucic na grob Darwina. Nie martwcie sie, ewolucja sie tym zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak-ateista i bardzo dobrze! tak powinno być też u nas... IP: 87.105.164.* 25.01.08, 08:24 jak wreszcie bedą podatki na darmozjadów w kieckach to naród pokaże darmozjadom miejsce w szeregu kwestia czasu :-) POlak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
hr.kalashnikoff Opamietajcie sie 25.01.08, 08:26 Jedyna rzecza jaka nalezy zrobic na polskiej parafii z papierem przyslanym z Reichu, ktore panstwo Dojczland podsunelo osobie do podpisu, jest wrzut do kosza na smieci. Pomysl przymusowego podatku na kosciol jest idiotyczny, protestancki, niepolski. To, ze kosciol katolicki ekskomunikuje osoby za odmowe placenia podatku w Niemczech jest dowodem niestety postepujacego liberalnego paralizu i moralnego rozpadu tej instytucji. Wywalanie wiernych z kosciola za nieplacenie podatku w pale sie nie miesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tabatabsko A po co mi pośrednicy ??? IP: 82.160.216.* 25.01.08, 08:52 Jeszcze mam wpis że jestem katolikiem ale tak naprawde nie uznaje ani kościoła katolickiego ani tej religii ani innej religii. Czy w Boga wierze ? Jakaś pierwsza idea kreacyjna musiała Być aby powstało To Wszystko i czy ta "energia" jest czy nie jest "świadoma" na siłe moge nazwać Bogiem. Zatem bóg czy bogowie przedstawiani w religiach dla mnie są fantazjami lub innymi zdarzeniami których na daną chwile nie można wytłumaczyć. Czy gdybym wiedział 20 tyś. lat temu jak zrobić zapałki to czy byłbym bogiem ognia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pws1@op.pl Trudno mi aktywnie uczestniczyć w Mszy Św. IP: 217.17.34.* 25.01.08, 10:37 Mieszkam w parafii na Dolnym Marymoncie. Z ołtarza pada, żeby modlić się za Radio Maryja, a ja uważam, że to Radio jest złem Kościoła w Polsce. Księża długo nie modlili się w intencja bp. Kazimierza, czyli uczestniczyłem w ich buncie. Mnie sie to nie podoba. Nie wiem, czy spowiedź u takich księży nadal jest sakramentem, bo mają oni postać jawnogrzeszników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: van den Oost Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.08, 11:00 Pawel z Opola powinien placic 2000 Euro na rok. Znaczy 2000 to 2 % z winy podatkowej. W zalesnosci od zarobka placi sie podatek ( albo nic albo maxymalnie 39 % ) Wyzmy 39 %. Wiec Pawel placi 100.000 Euro podatku.Wiec zarabia 390.000 Euro na rok. a sprzedaje swoja dusze za 2000 Euro ? Odpowiedz Link Zgłoś
marchewa4 Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek 29.01.08, 14:58 Gość portalu: van den Oost napisał(a): > Pawel z Opola powinien placic 2000 Euro na rok. Znaczy 2000 to 2 % > z winy podatkowej. W zalesnosci od zarobka placi sie podatek ( > albo nic albo maxymalnie 39 % ) Wyzmy 39 %. Wiec Pawel placi > 100.000 Euro podatku.Wiec zarabia 390.000 Euro na rok. a sprzedaje > swoja dusze za 2000 Euro ? Mylisz sie calkowicie. Pawel mieszka obecnie w Hesji. Tam stawka podatku koscielnego wynosi 9% podatku dochodowego. 2000 Podatku koscielnego osiaga sie juz przy dochodach rocznych rzedu 75 000 Euro. Niby nie malo, ale na pewno nie tyle ile napisales. Poza tym musisz wziac pod uwage, ze ceny w Hesji sa jednak troche inne niz w Opolu (zwlaszcza ceny nieruchomosci lub czynsz za mieszkanie). Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś