Gość: h-ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 20:06 mam nadzieję, że to prawda ;] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: h-ka Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 20:09 wielka ulga, jeśli okaże się prawdą chyba wtedy zatańczę z radości na środku CM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tancerka do: ha-ka IP: *.punkt.pl 19.03.08, 17:45 Kiedy i gdzie zatańczysz? Chętnie się przyłączę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h-ka Re: do: ha-ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 20:55 pod dianą haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tancerka Re: do: ha-ka IP: *.punkt.pl 20.03.08, 15:33 Zdaje się, że to Nicieja jeszcze raz zatańczy, bo zgłosili znów jego kandydaturę, a on odpowie, że nie chcem ale muszem. A my będziem klaskać pod Dianą. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.eranet.pl 15.03.08, 20:18 Żadna szkoda. Można się jedynie cieszyć, że po 12 latach (fakt, że z przerwą) niciejowania, wreszcie pojawia się szansa na rektora, dla którego miarą uniwersytetu nie będą budynki, a zwłaszcza wątpliwej urody figurki na wzgórzu, ale jakość pracy naukowej i dydaktyki, i który ludziom poświęci więcej uwagi niż murom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h-ka Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 20:25 Jeśli to prawda, bo trudno mi w to uwierzyć, że tak sobie zrezygnował, ale mam ogromną szczerą, największą najdzieje, że prawda...Bo to, co działo się ostatnio w naszych murach przechodzi wszelkie pojęcie. Zdrowe pojęcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 20:14 Oby tylko nie wybrano znowu kogoś z tej samej ekipy, bo wtedy nie zmieni się NIC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Prof. Nicieja rezygnuje! - super !!! IP: 77.223.224.* 15.03.08, 23:05 nareszcie, znam go osobiście zadufany w sobie, myśli że tylko on ma racje, a jak wyraża się o innych szkoda słów ...., bardzo dobrze że rezygnuje, w Opolu czas na zmiany czas aby dinozaury naszych czasów takie jak Nicieja, Zębaczyński, Namysło, Żyła i inni odeszli już w zapomnienie, czas na nowych, z lepszymi pomysłami barwo barwo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrian Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.tktelekom.pl 15.03.08, 23:08 Do pismaków "pcg" i "ak" podajcie swoje namiary. Trzeba was zapisać do wieczorowej szkoły podstawowej. Jeżeli dla was 2 x 32 = 45 to jest to konieczność. a na razie to niech wam szef naczelny liczydło kupi bo widzę że przy tych obliczeniach brakło wam palców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CDN Nareszcie !!! IP: *.punkt.pl 15.03.08, 23:08 Nareszcie !!! To 1/3 sukcesu. Teraz trzeba nie dopuścić do wyboru kogoś z Plemienia ZMS. No i wybrać kogoś kto szarpnie ten wóz UO do przodu, aż spadną śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mawesek Prof. Nicieja rezygnuje! IP: 213.17.145.* 15.03.08, 23:13 Wspaniały Człowiek.... frustraci spadajcie stąd, Niciei nie dorastacie do pięt... zróbcie chociaż 5% tego co On.... żałośni malkontenci, przez własnie Was Opole się nie rozwija.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h-ka Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 23:42 Cóż...Ja wolę być malkontentem, który szanuje ludzi i wie, jak się zachować, a nie chamem, któremu słoma wystaje z butów. Przepraszam, za mocne słowa. Zwyczajnie mam serdecznie dość SSN i szczerą nadzieję (nadal), że to prawda, że nie będzie już nam rektorzył i wpadał na coraz koszmarniejsze pomysły. Nieważne, ile zrobił (nie odbieram mu tego,ze niektóe z tych rzeczy były dobre), ważne, że nie umie się zachować, że nie szanuje ludzi, że wg niego, profesora, historyka, biblioteki, książki, czasopisma są niepotrzebną makulaturą, sładnicą złomu. Bardzo mi przykro, że nie mogę się z nim zgodzić, ale dla mnie i dla wielu studentów są nieocenionym źródłem wiedzy. Lekceważąco podchodzi do ludzi.Nie zada sobie trudu, żeby wysłuchac innych, nie zada sobie trudu, żeby poznać specyfikę niektórych zajeć, zadań, a wydaje mocno krzywdzące sądy. Nie dba o pracowników. Nie dba o studentów. Próbuje kosztem dobra jednych studentów, załatwić sprawy innych. Czy nas - filologów - ktoś pytał,czy chcemy kawiarni w naszej czytelni?! Wszystko to bardzo źle świadczy o człowieku, który ponoć ma reprezentować nas wszystkich. Można znajdzie się na jego miejsce ktoś, kto ma konkretny plan, a nie chore mrzonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-ka Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: 77.223.225.* 16.03.08, 00:56 Książki i czasopisma nie muszą zalegac w magazynach Collegium Maius. Można je przenieśc do magazynu biblioteki głównej, a zwolnione miejsce inaczej wykorzystac - np. na kawiarnię. No, ale wtedy trzeba by czekac na realizację zamówień i to jest powód twojego jazgotu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ucieszony Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 02:06 Gratuluje obywatelskiej postawy! STOP Dziękuję za wspaniałą decyzję! STOP Jeden z lepszych njusów dla Opola! STOP Teraz tylko czekam żeby Ryszard Zet podobną decyzję podjął i publicznie ogłosił. STOP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: 77.223.233.* 16.03.08, 09:01 Biblioteka Główna też nie jest workiem bez dna. Może przydało by się pomyśleć o bibliotece z prawdziwego zdarzenia?? Mam namyśli nowoczesną infrastrukturę itp bo jakoś nie che mi się wierzyć,że student niepełnosprawny motoryczne jest w stanie dotrzeć na Ip. do wypożyczalni lub czytelni. Ponad to przydała by się biblioteka multimedialna z komputerową pracownią dziennikarską wyposażoną w cyfrowe archiwa czasopism. A co do kawiarenki w CM, to budynek CM jest usytuowany w pobliżu rynku, a tam zawsze można znaleźć przyjemną kawiarnię ... przynajmniej do czasu zanim powstaną kolejne banki. Tym sposobem zamiast w Opolu będziemy mieszkać w "Zurychu" Na koniec pragnę wyrazić podziękowania dla prof. S.S.N. zrobił wiele i za to mu serdeczne dzięki. Jak widać SSN jest człowiekiem wielkiego formatu i swoje pasje potrafi realizować nie tylko zza rektorskiego biurka i szlachetnie ustępuje miejsca dla przyszłych kreatywnych rektorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 16.03.08, 12:33 tak.... bo magazyny biblioteki głównej są z gumy... cześć zbiorów znajduje się już i tak na ulicy Pruszkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: 194.254.125.* 16.03.08, 20:42 a czy nas studentów pytał ktoś czy mamy gdzie odpocząć między zajęciami napić sie w spokoju kawy itd..., bo narazie to musimy siedziec na korytarzach z plastikowymi kubkami w rękach i nikogo to nie obchdzi poza rektorem. A takie gadanie ze rektor nie dba o studentów to naprawde sobie odpuść bo gdyby nie on to warunki do studiowania nie były by tak dobre jak są obecnie i dobrze o tym wiesz, filolodzy mogą sie tylko cieszyć bo mają do swojej dyspozycji najlepszy budynek, gdyby nie Nicieja to napewno CM by nie powstało, on potrafił zaryzykować i osiągnąć sukces z którego inni teraz korzystają ale mało kto docenia smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
opol-anin Prof. Nicieja ! 16.03.08, 07:15 już raz zamiast Nicieji był inny Rektor i obawiam się, że to się powtórzy i to tym razem na tyle skutecznie, że UO może się nie podnieść! Na tą kadencję potrzebny jest Nicieja bo nie widzę w Opolu lepszego kandydata a o ile wiem Rektora nie można wypożyczyć (wykupić) gdzieś poza Opolem?! Bardzo zła decyzja Panie Profesorze i mam nadzieję, że Pan ją jeszcze przemyśli bo szkoda narazić na likwidację to co Pan jak sam przyznaje 12 lat budował! A do forumowiczów np. h-ka: jak chcesz coś zmienić to zastanów się czy sama ochota na zmianę wystarcza, zmiana może być na gorsze o ile następuje to tylko z emocji i nie ma się kandydata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsądny Re: Prof. Nicieja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 08:57 a potem Naczelny opolskiej GW znowu napisze: Źle, żeśmy Nicieji nie wybrali! napisze to jak już UO nie będzie i Opole znowu będzie mogło bez kompleksowo być wiochą. Hipokryzja opolskiej GW: ataki na UO i Nicieję np. budynek na skarpie, który dzięki opolskiej GW nie powstał i teraz artykuł o profesorze obrażonym odchodzącym z Opola i jakoś dziennikarze opolskiej wioskowej GW podczas wnikliwego śledztwa nie dostrzegli prawdziwych powodów tego odejścia o których jakoś cała filologia wie, za to dostrzegli okazję do ataku na UO i okazję do przykopania Nicieji...Zrezygnować to powinien naczelny opolskiej GW bo szkodzi Opolu, prezydent Opola z tych samych przyczyn co naczelny... a PO skoro wygrała wybory ponoć sto dni temu to powinna zaistnieć np. realizując coś konkretnego np. wspierając UO i Nicieję a usuwająć swoją antywizytówkę jaką jest to nieszczęście prezydent Opola! Ale jak to na wsi najłatwiej niszczyć coś co wystaje ponad wiochę... tak bezpieczniej aby wiocha trwała nadal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LeDwoigne Re: Prof. Nicieja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 10:28 Opole ? Tu nie ma ryb! Kto to mówi? To ja, szef lodowiska! Podpisano: Zawsze Wrocławianin, aktualnie na banicji w Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Za to "specjaliści" od architektury z "GwO" 17.03.08, 18:34 Załatwili miastu tzw. pylon, dzięki czemu lada moment nastąpi katastrofa budowlana wiaduktu na Struga. Zwykła most łukowy jużdawno powstałbym, tylko "Wyborczej w Opolu" wyszło, że najlepszy jest ten pyton, o którym po wcześniejszych polskich doświadczeniach, wiadomo było, że kosztuje koszmarnie drogo i nijak nie pasuje do otoczenia. Najwyższa pora, żeby redaktor Frelich zeżarł swojego papucia, posypał głowę popiołem i zorganizował akcję na rzecz budowy przeprawy łukowej, szybko i tanio. O ile wiem pyton dalej jest w planie, co odetnie OZAS, szkołę, akademik, OVITę, Gwardię i całe Groszowice i Metalczem od możliwości bezstresowego dotarcia do domu i pracy co najmniej przez 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Prof. Nicieja ! IP: *.eranet.pl 16.03.08, 13:04 Dlaczego zakładasz, że nie ma lepszego kandydata? Nie uogólniaj na podstawie jednostkowych przypadków. O jakiej likwidacji mówisz? Czyżby następny rektor-ktokolwiek nim będzie-miał zamiar UO likwidować ? ;-) Nicieja miał szansę by przez 9 lat swojego rektorowania wcielać w życie swoje koncepcje kierowania uniwersytetem, i najwyraźniej społeczność akademicka ma już tych pomysłów dość, o czym wyraźnie świadczy wynik prawyborów. Nie ma ludzi niezastąpionych, a to że Ty akurat nie widzisz w Opolu lepszego kandydata, może świadczyć o Twojej krótkowzroczności, a nie o braku ludzi zdolnych do kierowania uczelnią. Na jakiej podstawie wydajesz takie opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
opol-anin Re: Prof. Nicieja ! 16.03.08, 14:23 daj przykład skoro twierdzisz, że na UO jest lepszy kandydat na obecny czas w którym rozstrzygnie się czy UO będzie dalej uniwersytetem, czy się zlikwiduje. Nicieja się sprawdził jako odważny menedżer i taki właśnie kandydat jest teraz niezbędny aby utrzymać status uniwersytetu; kandydat sprawdzony bo czas niespokojny i można stracić to co z trudem UO osiągnęło i osiąga.Marudzenie typu, że ktoś gdzieś tam kawiarenkę...że stawia pomniki...to nieistotne szczegóły. Powtarzam przedstaw kandydata który jest sprawdzony i przynajmniej dorównuje Nicieji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.chello.pl 16.03.08, 13:00 Prof. Nicieja nie był może najlepszym menedżerem, ale najlepszym rektorem jakiego ten Uniwersytet mógł mieć. Na dzień dzisiejszy nie ma dla niego alternatywy i to jest po prostu smutne :/ Już raz mieliśmy sytuację, gdy wybrano innego rektora - notabene z tego samego wydziału co prof. Czaja - i była to de facto najgorsza kadencja od '89 roku... Przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.eranet.pl 16.03.08, 13:23 A ja nadal nie rozumiem dlaczego to niby dla Nicieji nie ma alternatywy? To, że nie podobała Ci się kadencja prof. Musieloka nie ma najmniejszego związku z tym jakim rektorem będzie prof. Czaja (mam nadzieję, że zdecyduje się kandydować). Co to ma do rzeczy, że oboje są z tego samego wydziału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LeDwoigne Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 13:35 Uniwersytet to system. I, jak każdy inny, podlega procesom dawno opisanym przez filozofów, matematyków (tych w Opolu nie ma!) oraz specjalistów od INŻYNIERII (tychże) SYSTEMÓW. Stabilizacja systemu następuje w stosownym czasie oraz na stosownym poziomie i trwa do punktu bifurkacyjnego. W tym momencie zachodzi zjawisko zwane właśnie bifurkacją. Teraz zależy, czy dalszy los systemu pójdzie w kierunku ewolucji czy degradacji. I taki moment w życiu Uniwersytetu Opolskiego nastąpił. Być może Magnificencja jest już "wypalony". Bądź co bądź coś (niemało) dla naszej Alma Mater zrobił i zapewne niewielu mu dorównuje. Ale życie (akademickie) nie stoi w miejscu. Takie są prawa przyrody. Wybrano elektorów (wybierała społeczność uniwersytecka) a oni, jako tzw. "zbiorowa mądrość" (?!} dokonają - powiedzmy - słusznego wyboru. I koniec. Za trzy lata nowego J.M. się rozliczy, tak czy inaczej. Wróżenie na dzisiaj, to zaglądanie do szklanki z fusami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h-ka Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 15:28 Ja nie odbieram SSN zasług, bo i takowe potrafię dostrzec. Ale widzę też niemal na co dzień, jak rektor się zachowuje, jak traktuje ludzi i to mi się bardzo nie podoba. Kawiarenka? Pomniki? Masz rację to pikuś. Ważne jest, co człowiek sobą przedstawia. Poza tym, co oczywiste, to ogólne zachowanie pana rektora jest dla mnie poniżej krytyki. Kawiarenka potrzebna studentom - jasne.(Ale ponoc blisko ma powstać Copernicus Center, a tam chyba kawiarenek będzie w bród?). Pomniki, no cóż, widać brak innych pomysłów na zagospodarowanie miejsca wokół uczelni. Nie wnikam, o ile się kiedyś przez nie nie zabiję (żart). Jak ktoś już tu zauważył, biblioteka główna i jej magazyny nie są bez dna. A poza tym, o jakiej realizacji zamówień mowisz? Nikt Ci nie będzie biegał z czytelni wydziałowej, zeby zrealizować Twoje zamówienie do biblioteki głównej. Studenci, wykładowcy potrzebują materiałów na już. Nie na za 2-3 godziny. Często mamy tylko 20 - 30 minut na to, żeby skorzystać ze zbiorów w czytelni. I naprawdę nie ma czasu na to, żeby biec na Strzelców Bytomskich. Poza tym, nie wszyscy są takimi omnibusami, jak rzeczony rektor, i nie bazują na własnych ideologiach, tylko muszą korzystać z tego, co ktoś mądrzejszy od nich już napisał. Gdzie tego szukać, jak nie będzie bibliotek? Jeszcze nie wszystkie zbiory zostały zdygitalizowane (o ile wiesz,co to znaczy). Poza tym, ciągle mam wrażenie, że studiować idzie się na daną uczelnię z powodu kadry, która tam wykłada, programu, jaki uczelnia oferuje studentom, bazy naukowej, jaką dana uczelnia posiada. Myślisz, że na Jagiellonkę poszedłby ktoś studiować, gdyby to nie był uniwersytet z tradycjami,gdyby nie miał świetnej kadry, bibliotek z prawdziwego zdarzenia, gdzie - uwierz mi - czasopism i starych druków nie traktuje się, jak zbędnej makulatury,a gdyby w zamian tego miał mnóstwo kawiarenek i pomników i pięknych budynków? Może jestem naiwna,ale raczej by takiej uczelni nikt nie wybrał. Ona ma prestiż, wiekowy, dlatego ludzie ją wybierają. Nasz uniwersytet jest najmłodszym w Polsce. Takiego prestiżu nie ma i pewnie mieć nigdy nie będzie. Ale tym bardziej trzeba się starać, dbać o naukowców, o pracowników bibliotecznych, bo im bardziej oni wykształceni, doceniani, tym lepsza wydajność pracy i lepszy poziom naukowy placówki. A studentów nie pozyskuje się ilością pomników, tudzież miejsc rozrywki. Z uczelni już odchodzą dobrzy pracownicy. Z uczelni już uciekają co mądrzejsi studenci. Realizują się gdzie indziej. I nie dlatego, że im tu nie poszło, ale dlatego, że się ich tutaj hamuje. Przeciętność to jest to, co popiera się na UO. Trzeba wszystkich zrównać w dół. Nie ma ciągnięcia w górę.I to jest przykre. Może nazbyt pochopnie wyrażam moją radość z tego, iż SSN być może nie bedzie kandydował. Cóż zrobić, cieszy mnie ta wiadomość. Ucieszy jeszcze bardziej, jeśli okaże się prawdą. Możliwe, że za kolejnego rektora będzie gorzej. Ale kto wie. Może będzie znacznie lepiej? Ja mam swojego kandydata. Ale wiem,ze on startować nie będzie. Wg mnie szkoda. Ale może prof. Czaja sprawdzi się na tym stanowisku, To się dopiero okaże. Ja jej i nam wszystkim życzę jak najlepiej. Obecnemu rektorowi też, choć nie zgadzam się z jego poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedźma Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 16:39 Za Immanuelem Kantem: zachowuj się tak, jakbyś chciał, aby inni zachowywali się wobec ciebie. Zatem: szanuj drugiego, uśmiechnij się od czasu do czasu, zdobądź się na odrobinę pokory i samokrytycyzmu, bo - cóż te waśnie i wzajemne zagryzanie się wobec wieczności? Chciałabym, aby rektor widział we mnie (jestem wiedźma uczona i pracowita) partnera w dialogu, a nie słuchacza, żeby traktował społeczność akademicką jako zbiorowość, którą przewodzi, ale zbiorowość, której jest częścią, a nie wyobcowanym guru na czele posłusznego stada. Doceniam osiągnięcia obecnego rektora, bo są niemałe, podziwiam, z jaką pasją realizuje swoje wizje, ale niechże bierze pod uwagę i wizje innych, niech posłucha, co mają do powiedzenia. Pytanie zasadnicze, ktokolwiek będzie rektorem (życzę obu kandydatom jak najlepiej, bo oboje są ludźmi wielkiego formatu): kiedy zacznie się budowa biblioteki z prawdziwego zdarzenia? Czy razem z Politechniką, przy pomocy władz miasta, nie można by było postarać się o dotacje z Unii? Wyobraźcie sobie, jak na placu Kopernika powstaje nowoczesny, akademicki kompleks biblioteczny, który służyłby nie tylko uniwersytetowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżordż Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 17:00 Prostuję błędy: prof. Musielok jest z Wydziału Matematyki, Fizyki i Informatyki, prof. Czaja z Wydziału Chemii (podział wejdzie za pół roku, tak więc można go stosować). Nowego rektora ocenimy za 4 lata a nie za 3, natomiast go nie rozliczymy, gdyż ani prof. Nicieja ani prof. Czaja nie będą mieli prawa do reelekcji w 2012 r. Co do meritum, to 3 opolskie publiczne szkoły wyższe są skazane za połączenie. Jak nie za rok, to za 10 lat, może musi przeminąć pokolenie i razem z nim jakieś niezrozumiałe zaszłości. Uważam, że wybór prof. Czaji to kamień milowy ku temu celowi, co do prof. Skubisa niestety nie mogę tego powiedzieć. Szkoły Medycznej z reguły się tu nie komentuje. Z jednej strony jest bardzo mała, z drugiej mam wrażenie, że jej pracownicy są o poziom wyżej i zajmują się pracą a nie gierkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola W redakcji odkorkowano wielką butlę 16.03.08, 17:55 szampana. Dzięki bohaterskiej postawie redakcji Opole dalej będzie stolicą prowincjonalnej miernoty. Jedyny facet "z jajami", który faktycznie zrobił coś z prowincjalnego WSP i całego miasta, opluwany przez styropianowych pseudogierojów i ich propagandową tubę ma dość zafajdanego zaścianka, w którym czci się terrorystów, a za najważniejsze uważa się muzeum styropianu, nieskonsumowany pylon za astronomiczne pieniądze i padlinę z opolskiego zoologu. Nad petryfikacją takiego stanu czuwać będzie miłościwie nam panujący król zaniechania i oporu wraz ze swoimi pomocnikami z superpolskim rodowodem sprawdzonym do 14 pokolenia, stowarzyszeniem umarłych kotletów i pan naczelny redaktor regionalny. Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Kasują uniwersytet! 18.03.08, 08:17 masz rację co do stolicy miernot! i myślę, że miernotą przeszkadza i zagraża Nicieja i sie go boją. Znaleźli sposób aby zareagował emocjonalnie i zaniechał dokończenia pracy nad utrwaleniem przez UO praw uniwersytetu. Silny uniwersytet ściągnie wielu mądrych ludzi i skończy się zarząd miernot nad Opolem i opolskim regionem. Typowo wiejskie myślenie: skoro zagraża ktoś to należy go wyeliminować przy okazji eliminując strachem innych, którzy ewentualnie chcieliby tak jak Nicieja zamiast pod siebie zrobić coś dla miasta, regionu, uczelni! Schizofrenią zalatuje to, że każdy z tych polityków stwierdza, że Nicieja jest dobrym menedżerem i zrobił wiele dla uniwersytetu... ale zamiast zajmować się tym co robi dobrze musi być zlinczowany. Typowo wiejska próba publicznego palenia czarownic - i to ma być XXI wiek? Skansen i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Kasują uniwersytet! IP: *.eranet.pl 18.03.08, 18:31 Zlinczowany?! Nie przesadzaj. W końcu nic wielkiego się nie stało. Elektorzy, czyli przedstawiciele społeczności akademickiej, stwierdzili, że czas na zmianę na stanowisku rektora. Tak działa demokracja, czy Ci się to podoba czy nie. Prof. Nicieja stwierdził, że skoro nie ma pewności, że zwycięży w wyborach, zrezygnuje z kandydownia. I też mu wolno podjąć taką decyzję. A zmiana na stanowisku rektora może być zmianą na lepsze. Prof. Czaja zawsze wykazywała dużą troskę o poziom naukowy uniwersytetu,a właśnie od niego (mierzonego m.in. ilością praw do nadawania tytułu doktora, a nie ilością nowych budynków lub odnowionych figurek) zależy czy uczelnia utrzyma swój status. O tym, że grozi jej degradacja wiadomo było już od wejścia w życie ustawy o szkolnictwie wyższym, ale wtedy prof. Nicieja liczył na to, że ustawa zostanie znowelizowana. Jak widać, przeliczył się, natomiast do zwiększenia potencjału naukowego uczelni przyczynił się jako rektor nieznacznie. Jego zasługą jest poprawa bazy materialnej, ale w przypadku uniwersytetu, choć ważna, nie jest ona najważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman a Barcikowski wraca do ABW 16.03.08, 19:22 tow. Andrzej Barcikowski powrócił do ABW, 28 lutego szef agencji powołał Barcikowskiego do Rady Konsultacyjnej dziwnym trafem zastępca Bondaryka w Agencji jest zastępca Barcikowskiego [Mąka] a Gazeta nałożyła embargo na tą informację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedźma Re: a Barcikowski wraca do ABW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 19:26 co ma jedno z drugim wspólnego? Rektor z Barcikowskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: i na torebki foliowe - z nich jest najlepsza IP: *.punkt.pl 16.03.08, 19:30 Skazani? A jakie będą wyroki? Koniec dolce vitae? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennikarzynka szacunek!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 20:12 Prof. Nicieja zasłużył się dla Opola jak mało kto współcześnie "panujący" na stołkach szeroko rozumianych. Jest kontrowersyjny, bo jest nietuzinkowy, indywidualista, wyrastający ponad miarę opolaczków. Za to należy mu się szacunek - bez względu na to, czy nadal będzie czy nie będzie rektorem. To jego życie, jego droga, jego wybór. Media opolskie zrobiły z siebie w ostatnich dniach żenujące, potwornie żenujące pośmiewisko. Największe pośmiewisko zrobiła z siebie TVP Opole w dzisiejszym wydaniu Kuriera Opolskiego. Gadała kobita o Niciei i pokazywali Nicieję NIEMEGO na obrazkach. Materiał durnowaty, źle zmontowany i bezczelny. A że rektor czy rzecznik nie odbierali niby telefonów w wekend? A mają taki obowiązek? Umówcie się kulturalnie, "dziennikarzynki", rektor na to zasłużył, aby z kulturą o nim mówić w regionalnych mediach. Hienowate, chamskie towarzystwo z Opolka. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Re: szacunek!! 16.03.08, 21:10 Podzielam opinię w całej rozciągłości. Opole to stolica miernot, które działają w niepisanej zmowie przeciw każdej wybitnej jednostce. Nie dziwota, że stąd wybitni spierniczają. I SSN też da nogę. Ileż można to znosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Jak to?! Przecież ty nie spierniczasz?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 22:27 Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Walizki mam spakowane 17.03.08, 17:03 Mówiąc w przenośni - walizki mam spakowane od dawna. NIestety mam szereg kotwic, które nazywają się zobowiązania. Na razie nie mogę się od nich uwolnić. To tyle o mnie. Wracając do Opola, to miernoty tu królują bez wątpienia. I to wszędzie. Istnieje cicha solidarność miernot, które upupiają każdą jednostkę wybitną. Profesor SSN jest mi znany od czasu, gdy jeszcze był studentem. Jest to człowiek nieprzeciętny, za którym mało kto nadąży. Nie sposób zmilczeć o jego zasłughach dla UO, dla Opola i o jego dorobku naukowym i pubnlicystrycznym. Gość jest po prostu super. Nie wiem na czym rzekomo polega jego kontrowersyjność. Jest trochę wyniosły, ale brakuje mu co najmniej kilku stopni zarozumialstwa do różnego rodzaju opolskich prezesuniów, prezydentów i kombatantów. Nie słyszałem też, żeby był mściwy i stosował mobbing, który w Opolu rozwkwita prawie w każdeje instytucji i firmie. Kulisy głosowania elektorskiego z prawyborów są takie, że głosowano nie na innego kandydata, lecz przeciw Nicieji. Jedynym motywem większości była zwykła, tak ludzka zawiść, jestem pewien. Profesor powinien się wypiąć na Opole i zatrudnić sięna UWr, czego mu serdecznie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sobie mysle Re: Walizki mam spakowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 00:10 ze troszeczke przesadzasz jak zwykle.. ciekawe co mialby tam wykladac, chyba czytac epitafia łyczakowskie, to troche za malo jak na Uwr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakochany A ja nie rezygnuję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 22:17 Wiecie co, zakochałem się, ale nie umiem jej tego powiedzieć :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.opole.internetia.pl 17.03.08, 08:49 Profesor Nicieja niewątpliwie ma wiele zasług. Ma pasję naukową i historyczną. Dużo uczynił dla Umiwersytetu i miasta. Panie Rektorze - dziękujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Może Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 11:33 Może w wolnym czasie wyda jeszcze jakiś ładny album? Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Prof. Nicieja rezygnuje! 17.03.08, 14:05 Tylko Polacy odpowiedzialni są za tę rezygnację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pseudonaukowiec Prof. Nicieja rezygnuje! IP: 195.205.193.* 17.03.08, 16:22 Mam nadzieję, że "Profesor" będzie kandydował na prezydenta Opola w przyszłych wyborach, które oczywiście przegra. Odpowiedz Link Zgłoś
opol-anin Apel!!! do JMRektora!!! 17.03.08, 19:43 Szanowny Profesorze, proszę rozważyć jeszcze raz na spokojnie czy warto ryzykować to co Pan osiągnął pomimo oporów i szykan. Uniwersytet może przestać być uniwersytetem i nierozsądnym wydaje mi się niedokończenie i zabezpieczenie tego co udało się dokonać. Pozycję na UO ma Pan Profesor na tyle mocno, że udało się Panu skupić na budowaniu uniwersytetu duże siły, które widać po obecnej kondycji uniwersytetu. To fakt więc proszę o rozwagę i przemyślenie zmiany swojej decyzji. UO przeszkadza wielu bo pozytywnie wyróżnia się na tle urzędniczej niemocy Opola. Życzę Panu spokoju i spokojnego dokończenia tego co warto dokończyć. To w końcu tylko jedna kadencja i sił oraz wsparcia myślę, że wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyszałek-opałek Pycha go zżarła IP: *.punkt.pl 17.03.08, 19:58 Zżarła do własna PYCHA i NARCYZM! Niech się leczy przynajmniej rok, choć powiadają, że akurat te dwie przypadłości są nieuleczlane, więc czeka go żmudna praca. Ale przecież rektor jest bardzo pracowity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terapeuta Re: Pycha go zżarła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 00:12 terapia czyni cuda, kosztuje dwa-trzy lata ciezkiej pracy, ale mozna wyjsc z narcyzmu i glodu uznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.gprs.plus.pl 18.03.08, 05:17 prof. Nicieja potrafi jednak czytac znaki czasu i za to mu chwala pora na zmiany szkoda ze na Politechncie panuje dalej stare Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalie Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 00:54 Bardzo mi przykro, że prof. Nicieja nie kandyduje na stanowisko rektora. Myślę, że nie Jemu to potrzebne, lecz uniwersytetowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszałek-opałek Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.punkt.pl 21.03.08, 01:53 Jeżeli kogos opetała w tak wielkim wymiarze PYCHA, musiał polec własną bronią. Przecież on juz nie widział dalej od swojego nosa (ostatnio podejrzanie czerwonego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egolandia Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 08:23 znaczy czerwone wyszło na wierzch? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 11:09 czerwone to są wasze głupie odzywki - czerwone od złości i zawiści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.eranet.pl 21.03.08, 17:12 szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.gprs.plus.pl 22.03.08, 08:28 a ja mysle ze to wazna decyzja - kiedys przychodzi pora na zmiany to wielka sztuka wiedziec kiedy sie wycofac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egolandia Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 10:05 czytaliscie rozmowe w NTO? Znowu tylko: ja, mnie, o mnie, o ja ! moj, mojego, mojemu... itp. A UO to tysiace ludzi tysiace trybow w maszynie, ani odrobiny szacunku dla nich, no i podwójny jezyk, co innego w prywatnej rozmowie a co innego dla prasy, typowy cwaniaczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 15:33 Opole=Rzeszów=postkomunizm I to jest cała prawda o tych środowiskach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolczyk Re: Prof. Nicieja rezygnuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 05:27 Polska=postkomunizm, poczytaj Legutkę, wstrzasajacy wywiad Odpowiedz Link Zgłoś