senta.fa Ej, a może byście tak po polsku pisali? 27.04.08, 22:11 Ej, a może byście tak po polsku pisali? Wpadliście na to, że niemiecki, śląski i angielski bełkot może nie być dla wszystkich zrozumiały? Jak nie umiecie po polsku, to zapraszam na fora zagraniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Ej, a może byście tak po polsku pisali? IP: *.adsl.alicedsl.de 27.04.08, 22:35 Takjest....santa.fe :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Norbert Rasch pokonał posła Gallę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 22:51 ten artykuł to straszny bełkot! pierwszy akapit składa się z 2 zdań chyba... taki styl nawet w gimnazjum jest tępiony, a tu ktoś pisze tak w gazecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Norbert Rasch pokonał posła Gallę IP: *.fema.krakow.pl 27.04.08, 23:08 Wreszcie jakiś przedstawiciel Mniejszości Niemieckiej, który ma niemieckie nazwisko, a nie Hupka, Czaja czy inny Bartodziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Norbert Rasch pokonał posła Gallę IP: *.proxy.aol.com 27.04.08, 23:38 ----> Angelika Borys :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leh W życiu nie widziałem tyle nienawiści i głopoty... IP: *.cable.ubr03.edin.blueyonder.co.uk 27.04.08, 23:23 ...co w wypowiedziach na tym forum. Jakbyśmy wszyscy nie mieszkali na tej samej ziemi. Pozdrawiam rozsądnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Ta Unia jeszcze nakopie Polakom do dupy ? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 28.04.08, 00:04 Nic z tego dobrego nie wyniknie . Tusk i reszta tych Platformianych sprzedawczykow zrobi z Rzeczpospolitej balona. PSL to hajdamaki i hetki na pasku Platformy. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Ta Unia jeszcze nakopie Polakom do dupy ? 28.04.08, 00:08 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Nic z tego dobrego nie wyniknie . Tusk i reszta tych Platformianych > sprzedawczykow zrobi z Rzeczpospolitej balona. PSL to hajdamaki i > hetki na pasku Platformy. Myślisz i piszesz jak typowy knajak zza Buga. Tak jak ty myśli właśnie Łukaszenko podejmując takie a nie inne działania wobec polskiej mniejszości na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: guru133 28.04.08, 00:58 guru133 napisał: > Gość portalu: Wojtek napisał(a): > > > Nic z tego dobrego nie wyniknie . Tusk i reszta tych Platformianych > > sprzedawczykow zrobi z Rzeczpospolitej balona. PSL to hajdamaki i > > hetki na pasku Platformy. > Myślisz i piszesz jak typowy knajak zza Buga. Tak jak ty myśli właśnie > Łukaszenko podejmując takie a nie inne działania wobec polskiej mniejszości na > Białorusi. Ty, jak zwykle, musisz tylko antypolskie glupoty pisac! Przede wszystkim szwaby mialy po wojnie opuscic nasze terytorium. Niezrozumialym jest kompletnie przyznanie im statusu mniejszosci przez czerwonych komuchow - wrogow Polski, tylko dlatego, ze nagle poczuli sie szwabami, a przez caly okres PRLu udawali super Polakow! Do takiego statusu, zgodnie z postanowieniami Konferencji Poczdamskiej, szwaby slaskie nie mialy zadnego prawa! Jak sie czuja szwabami, to niech zgodnie z postanowieniami Konferencji Poczdamskiej powinni byc natychmiast wysiedleni do Reichu. I nie porownuj "mniejszosci" szwabskiej do Polakow na Bialorusi, ktorzy sa tam od VIII wieku - od czasu wywedrowania Wiecicow z Ziemi Chelminskiej i Radymiczow z Mazowsza! PS - Wojtek ma 100% racji! UE nam jeszcze dobrze nakopie. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki nie czytaj prosagandowych komentarzy (do wet3) 28.04.08, 09:00 nie ma takich postanowien, o ktorych piszesz! nie czytaj prosagandowych komentarzy a przeczytaj za to tekst zrodlowy. jak znajdziesz to "postanowienie", to przytocz je tutaj na forum. vielen Dank! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: nie czytaj prosagandowych komentarzy (do wet3 29.04.08, 15:43 rzewucki napisała: > nie ma takich postanowien, o ktorych piszesz! nie czytaj prosagandowych > komentarzy a przeczytaj za to tekst zrodlowy. > > jak znajdziesz to "postanowienie", to przytocz je tutaj na forum. > > vielen Dank! Nie pisz glupot. Zgodnie z postanowieniem Konferencji Poczdamskiej Niemcy musili opuscic (i opuscili je do 1949 roku!) terytorium Polski i Czechoslowacji. Szwabstwo, ktore u nas pozostalo gdyz deklarowali sie jako Polacy stanowczo nie powinno otrzymac praw mniejszosci a kazdy, ktory przyznaje, ze jes Niemcem powinien byc automatycznie deportowany do Reichu. Kropka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małykwiatek Re: nie czytaj prosagandowych komentarzy (do wet3 IP: 83.1.72.* 29.04.08, 20:14 wet3 napisał: > Zgodnie z postanowieniem Konferencji Poczdamskiej > Niemcy musili opuscic (i opuscili je do 1949 roku!) terytorium Na konferencjach Wielkiej Trójki (Jałta, Poczdam, Teheran) w każdej sprawie zgadzano się w zasadzie jedynie co do intencji. W konkretnych przypadkach różnice zdań były raz większe, raz mniejsze. Labilne nastawienie stron znajdywało odbicie w sformułowaniach traktatowych. Na domiar złego poszczególne wersje językowe w niektórych istotnych punktach nie były koherentne. To jest też między innymi przyczyna różnych interpretacji zapisów postanowień. Mowa tam oczywiście o przesiedleniach była, ale precyzyjnie nie opisano jak i kto ma to zrobić. Byłoby śmieszne, gdyby uważać, że dotychczasowi mieszkańcy Śląska sami dobrowolnie mieli swe ojczyste strony opuścić. A więc ktoś podjął się by ich do tego zmusić. Ale czym ten ktoś się kierował, by poznać who is who?. A no, uruchomiono machinę administracyjną i wszystko szło jak z płatka. Trzeba uczciwie przyznać, że też się pytano w przypadkach wątpliwych zainteresowanych dając im "propozycję nie do odrzucenia". Teraz z perspektywy czasu widać, że danie człowiekowi czas jednego dnia na samookreślenie, za którym notabene stoi jego być albo nie być, jest nieuczciwością. Jak się więc dziwić, że wielu nie mówiło prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Ta Unia jeszcze nakopie Polakom do dupy ? IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 28.04.08, 03:18 To było 65 lat temu jak opowiadała mi moja babka. Dom w którym mieszkalismy przed wojną zajeła rodzina niemiecka. Kiedy nowi "własciciele" się urządzili, to również zajęli nasz ogród. W roku 1944 w sierpniu ta kulturalna Europejka wychodziła z naszego ogrodu z koszem pełnym owoców. Do niej podbiegła moja trzy letnia wówczas dziewczynka , dziś moja matka. Ta kulturalna Europejka zlekceważyła wyciągniętą ręke 3 letniej dziewczynki i poszła z owocami do domu. Za parę miesięcy uciekali przed Ruskimi do miejsca z którego przyszli. Takie pogmatwane są nasze losy. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Nie po to BND sponsorowal S by Polacy mieli takie 28.04.08, 05:50 same prawa w Niemczech jak Niemcy w Polsce. Dziekujemy panie Skubiszewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expat Norbert Rasch pokonał posła Gallę IP: 86.96.226.* 28.04.08, 07:04 W Niemczech nie ma oficjalnie miejszosci polskiej bo rzad niemiecki nie chce ja uznac. Ciekawe sa te dyskusje o przynaleznosci Slaska do Polski czy Rzeszy. Nacjonalizm zostal akoprzeniony dopiero po 1 wojnie bo za czasow Austri czy Prus nie bylo istotnym komu sie doddawalo hold i w jakim wojsku sie sluzylo. Niemcu zawsze traktowali Slazakow jako obywateli drugiej kategorii dalej tak traktuja. Ja tez pochodze ze Slaska , mieszkam za granica i jestem totalnie wykorzeniony jak i moja rodzina a wiec nie dziwie sie ze Ci ludzie szukaja jakiejs identyfikacji bo polskiej tam nie ma . Zostawcie ich w spokoju niech ucza swoje dzieci dwoch jezykow i dwoch kultur. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: expat 29.04.08, 15:55 Nie masz racji. Gdyby Slazacy nie czuli sie Polakami, to nie byloby trzech powstan slaskich, a Niemcy nie okreslaliby Slazakow jak "Pole"! Dzis powstancy slascy przewracaja sie w grobach widzac co ich wnuki i prawnuki wyprawiaja. Problem lezy gdzie indziej. Sa prawdziwi Slazacy i "slazacy". Ci pierwsi wiedza, ze sa Polakami i naleza do naszego narodu, a ci drudzy (jak ty) maja obraz zamazany i nie wiedza co z soba zrobic. Na dodatek jeszcze, propaganda niemiecka odnosi sukcesy gdyz oferuje jakies tam przywileje i dobra materialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: expat IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.08, 19:54 Sa Polacy i Polacy i tacy niby Polacy - Slazacy, Kaszubi i Polacy nie Polacy w Niemczech,Angli ,Irlandi itd i Polacy amerykanscy np. z Zakopanego i Polacy uczciwi i nieuczciwi -Polacy od PiS i od PO- Polacy katolicy i niekatolicy. Proponuje jeszcze Polakow tych ktorzy zarabiaja 1000-2000-3000zl i powyzej 3000 zl i oczywicie Polakow 30%,30do60%,60 do 90% i powyzej 90% jako kaste najwyzsza.Jak czytam takie bzdury to czuje sie jakby mi wielki wszystkowiedzacy Polak patriota nakopal do mojej niepolskiej "d". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: expat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.04.08, 22:29 wet3 to Polacy naplywowi ze Lwowa i Malopolski robili "Powstania" na Slasku.Zwykli terrorysci! Rodowici Slazacy byli w Selbstschutzu i w Organizacji Escherich i nakopali tym tzw.Powstancom pod St.Annaberg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Polacy na Slasku IP: *.adsl.alicedsl.de 30.04.08, 15:30 Czytajac posty niektorych "Polakow", mam wrazenie ze maja tak spaprane sumienie, ze kieruja sie zasada: Zeby nie wyszlo na jaw ze to oni sa zlodziejami, krzycza "lapajcie zlodzieja". Ot po prostu zlodzieje i chamy. Nie ma z nimi co dyskutowac. Pomimo wszystko mam nadzieje, ze to nie wiekszosc spolecznosci polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Der Tod ist ein Meister aus Deutchsland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 15:34 "Der Tod ist ein Meister aus Deutchsland" -tak napisał Żyd z Czerniowiec Paul Antschel (Paul Celan). Recytacja: www.youtube.com/watch?v=O1Q70j8LHD0 Odpowiedz Link Zgłoś