gandharwa 14.08.09, 02:36 "zamiast przypinać się łańcuchami, wyślą trzy konkretne pisma i podeprą się konsultacjami społecznymi, to odniosą sukces" dokładnie taki mamy cel :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fernando_hidalgo Re: Protestującym przeciwko parkingowi potrzeba p 14.08.09, 07:31 na prawdę w tym mieście nie ma innych psychologów? w kółko ci sami się wypowiadają - tak tu , jak i w nto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziub4dziub Re: Protestującym przeciwko parkingowi potrzeba p IP: 77.252.18.* 14.08.09, 09:54 Jak na razie mamy mundurek zamiast sweterka. Zawsze jakiś to postęp w dziedzinie psychologii. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parkingowy Re: Protestującym przeciwko parkingowi potrzeba p IP: *.punkt.pl 14.08.09, 18:53 zaden inny psycholog (czytaj: ktoremu pensje placi sie w opolu) nie wypowie sie na ten temat w sposob niezalezny p. Grzyb pracuje we Wroclawiu, podjal temat w sposob ciekawy i chwala mu za to gdyby byl adiunktem na UO, PO, WSZA itp. to tyle by go widzieli i slyszeli :-) a ruch, o czym p. psycholog spoleczny juz nie mowi, to moze poczatek do zmiany na stanowisku prezydenta miasta opole 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: Protestującym przeciwko parkingowi potrzeba p IP: 77.252.18.* 14.08.09, 19:20 to dziennikarze niech szukają takich z nysy, brzegu, paczkowa itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieczorny gość Protestującym przeciwko parkingowi potrzeba pan... IP: *.chello.pl 14.08.09, 19:49 "Społeczne inicjatywy często są bezradne wobec biurokracji, najlepiej więc walczyć z nią jej własną bronią, czyli pismami - podpowiada psycholog społeczny" To zdanie wypowiedziane przez ponoć profesjonalistę jest daleko nieprofesjonalne, bazuje bowiem na niezdefiniowanym tu słowie "biurokracja", odwołując sie do negatywnego skojarzenia tego słowa.Co to znaczy biurokracja ? Potocznie dla obywateli to wymysły urzędników, aby utrudnić obywatelom życie. Rzeczywistość jest inna ale nikt nie ma interesu, żeby usłyszeć prawdę. Po prostu dobrze jest mieć wroga odpowiedzialnego za wszystkie nasze nieszczęścia. Ale o tym nasz socjolog przecież wie, tylko chce zaistnieć po stronie tych, którzy są "ekologiczni". Dołożyć biurokracji trzeba na poziomie prawa, bo głównie ono ma liczyć sie dla urzędnika ale w ferworze dostosowania naszego prawa do unijnego zamiast prawo upraszczać, komplikujemy je nadmiarem regulacji z nadgorliwości. Dla mnie jeśli prawo wodne dopuszcza w tym miejscu urządzenie parkingu - powinien on powstać, choć nie jako betonowa płyta.Są bardziej przyjazne wersje parkingów w zieleni. Do spacerów pozostaje jeszcze sporo terenów zielonych po obu stronach kanału i po drugiej stronie wzdłuż Odry. Ale każdy ma prawo do wlasnego poglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: Protestującym przeciwko parkingowi potrzeba p IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 14.08.09, 22:29 Ludzie czego wy się boicie? Popieram parking. Nie dlatego że nie mam gdzie parkować, ale to dobra inwestycja. Nie szkodzi środowisku (skoro inne miasta mają takie parkingi - patrz Wrocław, a przecież zawsze słychać, że u nas się nic nie dzieje), nie jest wylewanym betonem o którym mówi pani biolog, ale może być świetną dla oka i środowiska kostką z zazielenioną trawką, na wody powodziowe nie szkodzi. Miasto Opole - zrealizujcie ją. Niech Opole się rozbudowuje. To co pisze wieczorny gość - w pełni się zgadzam. Wersja przyjazna dla środowiska i mieszkańców niech powstaje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PUMA A gdzie we Wrocławiu parking na międzywalu? IP: *.ghnet.pl 15.08.09, 13:26 (skoro inne miasta mają takie parkingi - patrz Wrocław, a przecież zawsze słychać, że u nas się nic nie dzieje), nie jest wylewanym betonem o którym mówi pani biolog, ale może być świetną dla oka i środowiska kostką z zazielenioną trawką, na wody powodziowe nie szkodzi. Wybudujmy w śródmieściu Wrocławia cementownię. W Opolu taka jest (a kiedyś było 6) i nic się nikomu nie działo a Opole się rozwijało, hmm? Co do ekologiczności kostki betonowej: zapomniałeś o odciekach z oleju i ropy z samochodów. Przypadek chce, że parking powstanie na międzywalu, a więc na terenie wybitnie wodochronnym. Jedna kropla oleju napędowego zanieczyszcza 4 tys litrów wody. Wymyśl może coś naprawdę nowoczesnego i prorozwojowego, a nie taniznę która zeszpeci miasto a Opolu przyklei łatkę miasta stojącego na bakier z naturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A wieczorny gościu! IP: *.as.kn.pl 15.08.09, 17:26 Jesteś zapewne człowiekiem władzy bo jako nieliczny na tym forum popierasz budowę parkingu nad Odrą!? Uważasz,że zieleni jest wystarczająca ilość!? Czy nie widzisz co się dzieje wokół nas!? Przecież niszczymy zieleń i lasy,stwarzając zagrożenie dla nas samych. Mówią nam fachowcy,że betonowanie jest jedną z głównych przyczyn powodzi bo woda nie ma gdzie wsiąkać!? Dlaczego ludzkie wygodnictwo i prywata ma niszczyć to co jest piękne i zielone, co daje ludziom wymierne korzyści: świeże powietrze, wytchnienie,relaks,chroni przed kataklizmem itd...!? Dlaczego ważniejszy ma być samochód,który zatruwa środowisko,jest przyczyną powstawania wielu chorób!? Samochód,który w dodatku z reguły wozi tylko po jednej osobie? Po co nam 4-ro lub 5-cio osobowe auta, skoro jeżdżą nimi pojedyncze osoby? Oczywiście cała wina po stronie przyrody!? Bo przecież drzewa(w jednym z artykułów) miały czelność uschnąć bo za głęboko sięgają ich korzenie i rozsadzają chodnik. Przeszkadzają dorosłym,dzieciom i biednym samochodom, więc należy je wyciąć i broń boże nowych nie posadzić!? Najlepiej wg władz Ratusza wycinać i lać beton wszędzie gdzie popadnie! Lać beton na ulice,skwery,w parkach,wokół domów(żeby się nie przemęczać wyrywaniem chwastów i koszeniem!) i nad Odrą pod parking,żeby Władza miała gdzie parkować swoje limuzyny!? Władza powinna się przesiąść na rowery lub jednoślady! w ten sposób: -zaoszczędzi zdrowia sobie,bo ruch dobrze zrobi umysłom,duchowi i ciału, -przyroda zacznie łapać równowagę i dostarczać nam wszystkim świeżego powietrza i pięknej zieleni zamiast wszechwładnych betonów, -uchroni się miasto od kataklizmów typu powódż, -zaoszczędzi się paliwa,które bardziej jest potrzebne np.straży pożarnej i pogotowiu, -zmniejszy się zużycie paliwa,którego jest na świecie coraz mniej i które doprowadza do agresji i wojen, -ludzie staną się mniej agresywni w stosunku do Władzy i siebie, -ludzie zaczną się przywiązywać do swojego miasta bo będzie im się podobało i będą się w nim dobrze czuli, To co czyni władza, to celowe działanie na szkodę przyrody i ludzi a to należałoby "gdzieś" zgłosić!? Niestety, Człowiek to już nie brzmi dumnie!? Tak zniszczyliśmy już przyrodę i zwierzęta,że niedługo w ogrodzie botanicznym będziemy oglądać zwykły polny kwiatek a w ZOO-małą, zieloną żabkę!? Jak zniszczymy przyrodę, to sami się unicestwimy i na samym końcu na naszej Planecie pozostanie tylko szczur! Tylko nie będzie już miał kto powiedzieć "a nie mówiłem(am)"? Jeśli ktoś mi powie,że interesuje go tylko tu i teraz, to znaczy,że kieruje nim egoizm i prywata! Takim ludziom należy życzyć,żeby obróciło się to przeciwko nim jeszcze za ich życia. Wszyscy wiemy,że wyrządzane zło myślą lub czynem wraca jak bumerang! Niszczenie przyrody jest bowiem wielkim złem i ciągle mamy na to dowody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leiland Protestującym przeciwko parkingowi potrzeba pan... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 12:58 Ja też myślę, że już dość tego tomka, tym bardziej, że to taki specyficzny człowiek, a innych psychologów nie brakuje- ale tylko w opolu, bo poza opolem to normalnie tylko kilku fachowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Tylko przyklasnąc!!!! IP: *.as.kn.pl 15.08.09, 16:26 To bardzo dobrze,że Stowarzyszenie Silesia podejmie się wystosowania pism do urzędasów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie rozumiem Re: Protestującym przeciwko parkingowi potrzeba p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 09:21 A ja psychologa społecznego zabierającego głos w dyskusji nie rozumiem. Czy to musi być koniecznie protest bardzo ostry i koniecznie ludzi należy stawiać przeciwko sobie ? To po co są wybory? Myślę, że wola wyrażania opinii jest ważna. Dlatego zabrałem głos w dyskusji i nie mam zamiaru się zakuwać na placu budowy, myślę że wiekszość biorącch udział w dyskusji także nie. To próba pokazania władzy że powinna się wsłuchać w głos opinii społecznej. Wcale nie twierdzę że mam rację. Wydawało mi się, że ten pomysł jest trochę doraźny, nie do końca przemyślany. roman ulbrich Odpowiedz Link Zgłoś