Dodaj do ulubionych

Tapeta w kuchni

11.05.11, 13:48
Czy ściana przy której będzie stał stół oklejona tapetę to dobry pomysł na wykończenie kuchni? Znalazłam śliczną tapetę w stylu retro, bardzo pasowałaby do całości wystroju kuchni, ale nie wiem, czy to będzie wystarczająco praktyczny pomysł.. Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Tapeta w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 17:02
      Oczywiście :)
    • clas_sic Re: Tapeta w kuchni 15.05.11, 15:43
      jeśli stół będzie dotykał ściany to jest szansa, ze tapeta w tym miejscu się poobciera. Ja mam stół przy ścianie pomalowanej, nie jest przykręcony do podłogi więc się przesuwa. Po 1,5 roku mam ślady na ścianie. No i zachlapać też się może
      • Gość: Maja Re: Tapeta w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 01:00
        Pewnie, normalne skutki użytkowania. To coś dziwnego?
        • clas_sic Re: Tapeta w kuchni 16.05.11, 14:04
          Nic dziwnego, ale autorka pyta, czy to będzie PRAKTYCZNE. IMO nie jest. I poobdzierana lub wytarta tapeta będzie jeszcze nieestetyczna.
          • alesandra4 Re: Tapeta w kuchni 17.05.11, 20:08
            No właśnie - też mam dylemat - jakie ściany (tynk, farba jakś przecierana, szkło???) w okolicach stołu w aneksie jadalnym? Praktyczność - ważna rzecz, ale nie jedyna. Macie jakie doświadczenia, Maju, może Ty...?
          • Gość: Maja Re: Tapeta w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 23:11
            Tapetę w miejscu gdzie się naprawdę może niszczyć czyli nad blatem można bez problemu zabezpieczyć szkłem. Ja naprawdę nie wiem jak trzeba użytkować kuchnię aby mieć w takim stanie tapety. No chyba że to papier a nie na fizelinie.
            • alesandra4 Tapeta w kuchni - ale jaka? 21.05.11, 14:34
              Jaka tapeta? Nie mam pojęcia, co teraz się kładzie - więc jedno juz wiem - na flizelinie. Czy mozna ja zmywać, jak mi np. coś chlapnie na ścianę? Gdzie jest duży wybór?
              • Gość: Maja Re: Tapeta w kuchni - ale jaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 10:56
                Radzę poczytać - tapety winylowe.
                www.chemiabudowlana.info/index,art,1668,lazienka_tapety_farby_czy_plytki
                A wybór jest ogromny, dużo jest sklepów internetowych, sklepy stacjonarne ja korzystam z Decoradora i po prostu sklepów z tapetami.
                www.artofwall.com.pl/
                tapetuj.pl/
                Niezły wybór ma Leroy Merlin, nawet i w Castoramie coś znajdziesz.
                • alesandra4 Re: Tapeta w kuchni - ale jaka? 22.05.11, 15:06
                  dzięki, Maju:) Zaczynam poszukiwania.
      • mikaela13 Re: Tapeta w kuchni 04.08.11, 15:19
        W takim razie trzeba go ustawić tak, aby nie dotykał ściany, wystarczy centymetr od ściany (mój stój też nie jest przykręcony, ale się nie rusza). Wydaje mi się też, że cokolwiek będzie na ścianie - tapeta czy farba, miejsca które są narażone na ocierania i tak się z czasem z niszczą. A ślady po tłustych i innych zachlapaniach są także widoczne. Może gdyby była tapeta ze wzorem, to może właśnie mniej by się rzucały w oczy.
    • green.lemon Re: Tapeta w kuchni 14.08.11, 00:06
      Pomysł jak najbardziej praktyczny. A gadanie o wytartej tapecie, bo stół stoi to moim zdaniem bez sensu. Wszystko się zużywa. No i zalezy jaka tapeta. Ja mam w kuchni od 5 lata tapetę winylową na flizelinie, kafelki położyłam tlyko wokół kuchenki i zlewu - reszta to tapeta do wysokości lamperii, bo po pierwsze cieplej to wygląda niż kafelki no i po drugie - praktyczniejsze niż goła pomalowana ściana, bo tapetę można umyć w razie czego. Przez te 5 lat tapeta leży jak zaklęta, a uszkodzona jest tylko w jednym miejscu: wieszałam nową szafkę i wysunęła mi się z rąk i lekko naderwała górę tapety - podkleiło się i po sprawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka