Dodaj do ulubionych

Odwrócona szafka kuchenna

04.01.12, 08:07
Moja kuchnia będzie kuchnią otwartą.

Aby ograniczyć ilość szafek narożnych wymyśliłam, że w rzędzie szafek oddzielających kuchnię od pokoju jedna z szafek będzie otwierana od strony pokoju.
Nie wiem czy klarowanie wyjaśniłam o co mi chodzi, więc załączam rysunek: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2993094,2,1,szafka.html (proszę nie dziwić się proporcjom, rysunek powstał na szybko, na potrzeby tego wątku).

Czy ktoś ma takie rozwiązanie w swojej kuchni i dało się to zrobić estetycznie? (ładny, równy ciąg szafek, bez uskoków ;))

Nie pytam o wygodę korzystania z takiej szafki, bo wiem, że nie jest to najlepsze miejsce na trzymanie rzeczy codziennie używanych do mieszania w garach ;) Schowam tam rzeczy używane sporadycznie.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Odwrócona szafka kuchenna 04.01.12, 11:44
      nie na temat- mozesz tak przechowywac np. obrusy, serwetki, sztucce uzywane od swieta i tym podobne duperele. Co do estetyki- nie wiem, ale to moze miec sens :-), o ile szafka nie bedzie wygladac zbyt kuchennie ( wystajace uchwyty chyba popsuja efekt estetyczny).
    • iosephus Re: Odwrócona szafka kuchenna 05.01.12, 01:52
      Z Twojego rysunku może wynikać, że ta szafka jest elementem "półwyspu". Sugerowałbym więc drzwi zamiast szuflad, najlepiej w podobnych proporcjach co drzwi/maskownice pozostałej części "półwyspu". Zgubisz w ten sposób "inność))" tej szafki. Jeżeli chcesz mieć tam szuflady - zastosuj wewnętrzne.

Pomysł dobry, kapitalne miejsce na elementy zastawy lub wszelkiego rodzaju okołostołowe gadżety. Zawsze pod ręką))
      • margot_tenenbaum Re: Odwrócona szafka kuchenna 05.01.12, 17:22
        > Z Twojego rysunku może wynikać, że ta szafka jest elementem "półwyspu".

Tak, szafka ma być elementem "półwyspu".

> Sugerowałbym więc drzwi zamiast szuflad, najlepiej w podobnych proporcjach co drzwi/maskownice pozostałej części "półwyspu". Zgubisz w ten sposób "inność))" tej szaf
        > ki. Jeżeli chcesz mieć tam szuflady - zastosuj wewnętrzne.

Myślałam właśnie o szufladach wewnętrznych. Szafka "odwrócona" miałaby 60cm szerokości, dwie pozostałe, 60+60. I wówczas od strony pokoju miałabym 3 identyczne fragmenty 60+60+60. Mam nadzieję, że rzeczywistość sprosta moim marzeniom ;)
    • ikaria80 Re: Odwrócona szafka kuchenna 05.01.12, 09:59
      Czy te szafki będa robione na zamówienie?Jesli tak to nie montuj uchwytow.Zaznacz to wyraxnie żeby się nie okazało ,że wywiercą Ci otworek;)
      • margot_tenenbaum Re: Odwrócona szafka kuchenna 05.01.12, 17:34
        Na zamówienie.

Myślisz, że mogą wywiercić tak bez pytania skoro z projektu (który zrobi projektant z danej firmy) będzie wynikać, że ma być tam otwieranie na "klik"? Głupie pytanie. Kiedyś znajoma opowiadała mi, że zapomniała wybrać rodzaj szyby w szafkach. Wybrali za nią: w kwiaty (nie wiedzieć czemu).
    • clas_sic Re: Odwrócona szafka kuchenna 05.01.12, 11:16
      Da się to zrobić "estetycznie" tak, że jeśli ktoś nie będzie wiedział, że tam jest szafka to się tego nie domyśli. Zamiast otwierania uchwytowego możesz zastosować tam TIP-ON czyli otwieranie "na dotyk". Jeśli będziesz robić meble na wymiar, to każdy dobry wykonawca bez problemu ci to zrobi.
      • margot_tenenbaum Re: Odwrócona szafka kuchenna 05.01.12, 17:35
        > Jeśli będziesz robić meble na wymiar, to każdy dobry wykonawca bez problemu ci to zrobi.

Cudowna wiadomość. Dziękuję :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka