Dodaj do ulubionych

Przekrwione oczy

25.01.07, 11:15
Witam!!
Mam taki problem: zaczęło się w nocy, nie potrafiłam otworzyć oczu bo miałam
całe zalepione (łącznie z rzęsami) jakąś wydzieliną, jakby gęstszymi łzami, co
się przebudziłam musiałam to wycierać, wystarczyło zamknąć oczy na 5 minut a
już był problem z ich powtórnym otworzeniem - koszmaruncertain Jak rano wstałam z
łóżka to nie poznałam się w lusterku: powieki mam całe zapuchnięte, oczy są
tak przekrwione, że są całe czerwon, da sie odróżnić każdą żyłkę (wyglądam jak
jakieś zombi), prawym na dodatek ciężko mi się rusza, mam lekką nadwrażliwość
na światło.
Nie wiecie co to może być?? mam takie coś pierwszy raz w życiu!!!!na szczęście
dziś mogę siedzieć w domu, ale jutro mam egzamin!!już "pal drzwi jak będe
wyglądać" ale jest problem, muszę się uczyć a nie bardzo z tymi oczami
potrafię:/jak dłużej coś poczytnam zaczynam łzawić i zaczynają mnie boleć oczy sad
Nie wiecie co mogę na to zastosować?? jakiś okłady z herbaty czy rumianku??
HELP!!
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: Przekrwione oczy 25.01.07, 11:41
      siedzisz przed komputerem a nie w poczekalni u okulisty?
      • cza_arna Re: Przekrwione oczy 25.01.07, 12:46
        Po raz kolejny okazuje się, że forum jest miejscem na same dobre "porady". Tak
        się składa by się u mnie dostać do okulisty trzeba czekać przynajmniej 2
        miesiące na wizytę, więc raczej bym w poczekalni pajęczyną obeszła, na prywatne
        wizyty mnie nie stać. U lekarza ogólnego byłam wczoraj, z inną sprawą i na
        wizytę musiałam czekać 3 dni, bo wszyscy z grypami biegają, gdybym była wróżką
        zapytałabym się wczoraj o moją dolegliwość, więc co jak co, ale dziś siedzenie w
        żadnej poczekalni nie wchodzi w grę ,więc szukałam pomocy doraźnej.
        Nienawidzę jak ktoś się odzywa w sprawie o której nie ma bladego pojęcia i daje
        porady typu: "z taką poradą to do d... dojadą".
        Przepraszam wszystkich za mój lekki wulgaryzm, ale się pożądnie zdenerwowałam.
        Przez takie porady dosyć często zastanawiam się nad zasadnościa istnienie tego
        forum (z resztą na innych też nie bywa lepiej).
    • curiosa Re: Przekrwione oczy 25.01.07, 13:01
      Czarna.. tez mialam kiedys cos takiego... akurat pech chcial ze bylam za
      granica... oni mowili ze to wirus "czerwonego oka" (w doslownym tlumaczeniu)...
      Oczywiscie nie wiem czy to to samo ale objawy identyczne... Dostalam od lekarza
      krople na to i przeszlo po paru dniach.
      Nie mozna dotykac oczu i trzeba myc łapki... bo z tego co mi mowili to
      zarazliwe jest i latwo ktos z domownikow moze zlapac to od Ciebie.
      Ja nawet nie pamietam czy te krople byly na recepte... moze skocz do apteki i
      farmaceuta ci dorazi cos, skoro tak dlugo trzeba czekac na okuliste w naszej
      kochanej sluzbie zdrowia..
      Pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia
      curiosa
      • cza_arna Re: Przekrwione oczy 25.01.07, 13:55
        Dzięki za radę, mnie się wydaje że to ropne zapalenie spojówki, właśnie wybieram
        się do apteki, pogadam z panią farmaceutką, może doraźnie coś poleci. Umówiłam
        się do lekarza rodzinnego, ale dopiero na poniedziłek, choć mam nadzieję, że
        samo przejdzie i nie będe musiała iść.
        • nglka Re: Przekrwione oczy 25.01.07, 14:03
          Rumianek od oczu trzymaj raczej daleko - bardzo często wywołuje alergie lub
          zaostrza - zamiast złagodzić - stany zapalne.
          Pani w aptece zapewne poleci krople ale na stan zapalny przyda się coś
          mocniejszego, chociaż do poniedziałku może nieco ulgi ci przyniesie.
          Możesz też spróbować przedstawić w Aptece swoją sytuację związaną z lekarzem (że
          dopiero w poniedziałek) - może się kobieta zlituje i wyda Ci preparat bez recepty.
          Jednak oczy to rzecz delikatna i nie jestem pewna, czy dobrze będzie ryzykować
          coś, co może (nie musi - ale może) zaszkodzić, jeśli diagnoza jest inna niż
          zapalenie spojówek.

Ja w takiej sytuacji przemywam oczy solą fizjologiczną i robię okłady z
          najtańszej expresowej herbaty - świetnie nada się ziele świetlika (powinnaś
          dostać w aptece do zaparzania albo w maści - bez recepty).
    • justy1 Re: Przekrwione oczy 25.01.07, 15:23
      taka ropna wydzielina to często objaw infekcji bakteryjnej, czyli możliwe, że
      potrzebujesz antybiotyku. wszystkie antybiotyki do oczu są na receptę. możesz
      kupić jalowy roztwór kwasu bornego (Borasol) i przemywać oczy- działa on lekko
      przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. inna opcja bez recepty to krople Oculosan-
      zmniejszą zaczerwienienie i są lekko antyseptyczne.
      ale to tylko doraźnie; nie rezygnuj z lekarza.
      • nglka Re: Przekrwione oczy 25.01.07, 15:55
        Badania wykazały, że kwas borny nie jest dla organizmu obojętny, w związku z
        czym niezaleca się stosowania go w kontakcie z oczami.
        Gwoli informacji - prawie wszystkie krople dostępne na rynku zawierają kwas
        borowy, między innymi łatwodostępne Visine i choćby - Betadrin.

"Sposób działania:
        Kwas borowy działa ściągająco, wysuszająco i słabo antyseptycznie. Ze względu na
        dobrą tolerancję miejscową i brak działania drażniącego kwas borowy jest uważany
        za środek nietoksyczny. Trzeba jednak podkreślić, że ulega on łatwo wchłonięciu
        z uszkodzonego naskórka lub błony śluzowej, natomiast wydala się z organizmu
        bardzo trudno, co oznacza ryzyko gromadzenia się preparatu w organizmie w razie
        długotrwałego stosowania.

Zastosowanie:
        Stany zapalne skóry. Przewlekły stan zapalny powiek i spojówek. Stan zapalny
        gardła i pochwy.

Ostrzeżenie: Nie należy stosować preparatów zawierających kwas borowy u
        noworodków oraz na otwarte rany ciała ze względu na znikome wydalanie się kwasu
        borowego z organizmu. Substancja ta gromadzi się w centralnym systemie nerwowym
        a także w wątrobie oraz uszkadza nerki. Nie należy stosować u osób uczulonych na
        kwas borowy."

źródło: www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1237
        • Gość: justy Re: Przekrwione oczy IP: *.chello.pl 25.01.07, 16:10
          kwas borowy może być niebezpieczny, jak każdy lek. dłużej używany kumuluje się
          w ustroju. jednak używany doraźnie u dorosłych nie stanowi większego zagrożenia.
          doraźnie, czyli w tym przypadku max. do poniedziałku.
          krótko używany jest mniej niebezpieczny niż wyłudzanie jakiego antybiotyku z
          apteki.
    • cza_arna Re: Przekrwione oczy 25.01.07, 19:59
      Ehh, moje oczy wyglądają gorzej niż rano, w aptece kupiłam krople Mibalin ale
      nic nie pomagają. Jak zauważyłam że z oczami coraz gorzej zaczełam dzwonić po
      okulistach (jakoś nie uśmiechało mi się czekać do poniedziałku aby iść na wizytę
      do rodzinnego), państwowo najbliższy termin 3 kwietnia, prywatanie nieco lepiej,
      ale czekać i tak trochę trzeba, bo dopiero wizyta byłaby w lutym. Próbowałam
      znaleźć coś takiego jak pogotowie okulistyczne (podobno kiedyś było coś
      takiego), okazało się że i owszem było, ale podobno ostanie u nas w regionie
      zlikwiodwano w 1999r. Poradzono mi, że jak coś pilnego to mogę próbować w
      szpitalu na ostrym dyżurze (m.in. z oddziałem okulistycznym), okazało się że
      ciężko się mi do niego dostać (nie jest on w moim mieście). Więc klops.
      Postanowiłam iść jutro z samego rana do kliniki okulistycznej wbić się na
      tzw.chama, zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieje że mnie z kwitkiem nie
      odprawią.
      Ale nie ma co, służbę zdrowia to my mamy chyba tylko dla zdrowych, bo żeby
      chorować to u nas trzeba mieć końskie zdrowie. Ciekawe czy w innych krajach też
      tak jest...
    • Gość: Irena47 Re: Przekrwione oczy IP: *.static.ip.netia.com.pl 26.03.15, 10:19
      Też to mam.To jest wirusowe zapalenie spojówek.Leczę się już dwa miesiące.Jest lepiej ale jeszcze niezupełnie dobrze.Stosuję krople obkurczające spojówki,żele i tabletki antywirusowe.Zaraziłam swoje dziecko,które przechodzi to jeszcze gorzej niż ja.Używaj osobnych ręczników i wyrzuć kosmetyki stosowane na twarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka