Dodaj do ulubionych

Stół-blat w kuchni

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 11:59
Robimy zabudowę kuchni i ponieważ chcemy mieć miejsce do spożywania posiłków, robiony będzie również stół. Nie możemy się jednak zdecydować, czy lepsza będzie standardowa wysokość stołu czy też wyższa - i wówczas krzesła lub stołki barowe. Nie mamy dzieci, więc problem tego typu odpada, mamy pełną swobodę :) I jednocześnie dylemat :(
Czekam na opinie, bo może ktoś zasugeruje coś, o czym zupełnie nie pomyśleliśmy...
Obserwuj wątek
    • clas_sic Re: Stół-blat w kuchni 11.04.12, 19:00
      to chyba zależy gdzie chcecie ten "stół" umiejscowić. Jeśli ma stać jako samodzielny mebel to powinien (względy estetyczne i praktyczne) mieć standardową wysokość. Ale jeśli to ma być miejsce do spożywania posiłków ale zintegrowane z częścią mebli kuchennych to już może mieć wysokość pod barowe stołki (przy czym i one mają rózne wysokości nóg, więc warto to zmierzyć wszystko przed kupnem). W sumie gdyby to miało być jedyne miejsce w domu gdzie można coś zjeść to sama bym wybrala raczej opcję klasycznego stołu. ale jeśli macie do tego w domu jadalnię lub klasyczny stół to do wypicia porannej kawy czy szybkiej kolacji zrobiłabym taki blat-stół wyższy: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3082404,2,1,Zdjcie0870.html
      • asik_wa Re: Stół-blat w kuchni 11.04.12, 23:05
        U siebie w kuchni również planowałam ustawienie stołu. Wraz z rozwojem wizji 'wymarzonej kuchni" okazało się, że lepszym rozwiązaniem będzie zrezygnowanie ze stołu, gdyż zajmuje zbyt dużo miejsca a "rodzinne" posiłki i tak jemy w jadalni. Skończyło się na tym, iż mam wydłużony blat (tak jak w linku zamieszczonym przez poprzedniczkę tylko wzdłuż ściany). Problem z dopasowaniem wysokości rozwiązują hokery z możliwością jej regulacji. Takie rozwiązanie sprawdziło się u mnie idealnie, mam miejsce aby zjeść z rana szybki posiłek czy napić się kawy a przy tym zaoszczędziłam sporo miejsca.
      • Gość: sq Re: Stół-blat w kuchni IP: 212.244.148.* 18.06.12, 22:40
        A z jakiego materiału zrobić taki blat ? Jest on dośyć gruby tak jak i nog conajmniej 50 mm...Chciałbym taki wykonać ale nie wiem z czego, proszę o pomoc
        • clas_sic Re: Stół-blat w kuchni 19.06.12, 00:14
          tak blat robi się z kilku skręconych do wybranej przez inwestora grubości płyt mdf (płyta mdf ma grubość 6, 8, 10, 12, 16, 18, 19, 22, 25, 28, 30, 38 mm). Potem lakiernik to lakieruje i gotowe :) Ta na zdjęciu miała bodaj 10cm (standardowy blat kuchenny, na którym ten stół się opiera ma 38mm.)
        • Gość: kiwi Re: Stół-blat w kuchni IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.12, 10:45
          Nie rób takiego blatu, bo wygląda to kiepsko. Jak przypadkowo doczepiony.
    • Gość: betinka Re: Stół-blat w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.12, 07:39
      Nasz "stół" będzie bardzo podobnie usytuowany jak ten z linka. Będzie przylegał do części mebli kuchennych, ale będzie możliwość przestawienia. Mamy tradycyjny stół w pokoju, w kuchni do tej pory nie mieliśmy, więc teraz bardzo chcę :) Owszem, trochę miejsca zajmuje, ale suma sumarum, po dobrym zaplanowaniu, wszystko co potrzebne w kuchni się zmieści.
      O regulowanej wysokości hokerów nawet nie wiedziałam, bardzo praktyczne.
      • Gość: Sylwia Re: Stół-blat w kuchni IP: *.toya.net.pl 02.07.12, 17:55
        Wszystko zależy od tego, co przy tym stole bedziesz robić. Jeśli tylko jeść śniadania, to wyższy ze stołkami barowymi jest fanym rozwiązaniem, zajmuje też mniej miejsca. Ale ja np mam duzą kuchnie, bardzo jasną i lubie sobie w niej siedzieć z laptopem i pracowąć, wieć u mnie takie rozwiazanie odpada.
        • virionn Re: Stół-blat w kuchni 11.07.12, 16:34
          Stół z hokerami sprawdza się przy tzw. szybkich posiłkach. W dużej przestrzeni decydowałbym się na tradycyjny z krzesłami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka