Dodaj do ulubionych

Chcę kupić pralkę,

14.07.04, 17:07
mam kilka pytań, może pomożecie odpowiedzieć na nie.
Myślę o pralce ładowanej od przodu, ale nie takiej głębokiej(max40-42cm), na
4,5-5kg.
1. Czy Ariston i Indesit to to samo?
2. Czy ktoś ma może Boscha (głębokość ok 40 co, ładowana od przodu)?
3. Jak często używać wirowania w 1000 obrotach(czy to konieczna funkcja).
4. Jaki jest minus Waszych pralek? Słyszałam, że trzeba przemyśleć, czy można
pralkę wyłączyć wcześniej-o co chodzi, o zmianę programu w trakcie prania?
5. Wiem, że nie powinnam kupić: Candy, polaru, wirpoolu, Aardo, amici, co
dorzucicie do tej listy?

Obserwuj wątek
    • megxx poprawka do punktu nr 3 14.07.04, 17:09
      powinno być:
      3. Jak często używacie wirowania w 1000(albo 800) obrotach, czy to konieczne
      funkcje, czy 600 wystarczy.
      • ant777 Re: poprawka do punktu nr 3 15.07.04, 07:53
        megxx napisała:

> powinno być:
        > 3. Jak często używacie wirowania w 1000(albo 800) obrotach, czy to konieczne
        > funkcje, czy 600 wystarczy.

ja używam 1200 ale do tego aby dobrze odwirować wystarczy pewnie 800. 600 może
        być jako opcja ale nie jako max. prędkość
        • Gość: J0anna1 Re: poprawka do punktu nr 3 IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.07.04, 19:43
          Ja mam Aristona AVSD129 - 40cm, 1200 obrotow, 4,5 kg. Dziala swietnie. No i
          jest bardzo ladna :-)
          • megxx JOanno 15.07.04, 20:43
            Czy tam jest regulacja prędkości obrotów, czy jedna pozycja-1200, jak wyglądają
            rzeczy po takim wirowaniu?
            • Gość: j0anna1 Re: JOanno IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.07.04, 23:36
              predkosc obrotow jest regulowana, masz kilkanascie programow do wyboru
              (korzysta sie tylko z kilku). Prawde mowiac nigdy nie zwracalam uwagi z jaka
              predkoscia wiruje ktorys z programow :-) Pranie zawsze bylo ok, nie zauwazylam
              wiekszych pogniecen niz po praniu w pralce mojej mamy o obrotach 800. Za to
              pranie jest zdecydowanie lepiej odwirowane.
              Jest tez specjalny program to tkanin ktore latwo sie gniota.
              Generalnie pralke bardzo polecam: dziala swietnie, ma nowoczesny wyglad, duzy
              wyswietlacz, latwo sie ja obsluguje.
              Na www.agdrtw.com.pl kosztuje 1749 zl
              www.agdrtv.com.pl/pralki/ARISTON_AVSD_129.php
              Ja swoja kupilam w euro-rtv-agd za 1650 ale trafilam na 20% obnizke wszystkich
              pralek w ofercie :-)
    • jk Re: Chcę kupić pralkę, 15.07.04, 23:07
      megxx napisała:

> Myślę o pralce ładowanej od przodu, ale nie takiej głębokiej(max40-42cm), na
      > 4,5-5kg.
      > 1. Czy Ariston i Indesit to to samo?

obie marki produkuje firma Merloni Indesit; w srodku pewnie to samo, ale Ariston jest bardziej luksusowy, czy chce, zeby go za takiego uwazac - lepsze wzroznictwo i np. system super silent - przy 1000 oborotw pralka chodzi baaardzo cicho :)
      Indesit ma nowa linie prlaek, tez waskich; ma np. caly zestw szybkich programow prania Time 4 You, pewnie praktyczne to jest :)

> 3. Jak często używać wirowania w 1000 obrotach(czy to konieczna funkcja).

konieczna, w domu gdy tylko mozna wlaczam to wirowanie - to mit, ze ubranie jest wygniecione i nie mozna tego wyprasowac; calosc jest bardzo sucha, lekko wilgotna - wyschnie w jedna noc w lazience :)

> 4. Jaki jest minus Waszych pralek? Słyszałam, że trzeba przemyśleć, czy można
      > pralkę wyłączyć wcześniej-o co chodzi, o zmianę programu w trakcie prania?

chodzi chyba o to, czy mozna opoznic rozpoczecie prania - mozesz nastawic, ze pralka ci sie wlaczy za 5h, albo za 12, gdy np. nikogo nie bedzie w domu, a prad w tym czasie jest tanszy :)
      praktyczne :)

> 5. Wiem, że nie powinnam kupić: Candy, polaru, wirpoolu, Aardo, amici, co
      > dorzucicie do tej listy?

jezeli juz rozwazasz kupno Ariston/Indesit, to pierwsza marka ma model AVSD 109 (www.topmarket.pl/pralki/ARISTON_AVSD_109.php) - warto to kupic, znam te pralke i wiem, ze jest swietna :)
      a Indesit ma model WISE 107 (www.topmarket.pl/pralki/INDESIT_WISE_107_PL.php), ma sporo uzytecznych programow :)
      • pajda Re: Chcę kupić pralkę, 16.07.04, 13:27

"Wiem, że nie powinnam kupić: Candy, polaru, wirpoolu, Aardo, amici, ..."

A dlaczego Whirpoola? Mam swoją już ponad dwa lata i jest o.k. Cicha, duży
        wybór programów - wszystko o.k. nic sie z nią nigdy nie działo. I uprzedzając
        pytanie też jest wąska. Może dlatego jest o.k. bo nie kupowałam niczego z
        promocji, tylko naprawdę pralkę której potrzebowałam, bez względu na cenę.
        • megxx Re: Chcę kupić pralkę, 16.07.04, 14:27
          Ktoś kto robi naprawy mówił mi, że jest sporo napraw już po zakończeniu gwarancji.
        • ant777 Re: Chcę kupić pralkę, 20.07.04, 12:07
          pajda napisała:

>
          >
          > "Wiem, że nie powinnam kupić: Candy, polaru, wirpoolu, Aardo, amici, ..."
          >
          > A dlaczego Whirpoola? Mam swoją już ponad dwa lata i jest o.k. Cicha, duży
          > wybór programów - wszystko o.k. nic sie z nią nigdy nie działo. I uprzedzając
          > pytanie też jest wąska. Może dlatego jest o.k. bo nie kupowałam niczego z
          > promocji, tylko naprawdę pralkę której potrzebowałam, bez względu na cenę.

Nie wszyscy mieli tyle szczęścia, co ty.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=11562420&a=11604376
    • Gość: doker Re: Chcę kupić pralkę, IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.07.04, 22:47
      Najlepsza z tego wszystkiego będzie prakla Siemens WXS1062, o głębokości 40 cm,
      na 1000 obr., w bardzo przyjemnej cenie 1699 zł.
      Dostępna w Centrum2000. Dla zainteresowanych link:
      www.centrum2000.pl/wip02/w/w.php?id=c2_tqd4uv9a&p=1049&x=si
      • megxx elektronika 16.07.04, 23:45
        Słyszałam opinię, że jeżeli chce się kupić pralkę na dłużej niż kilka lat bez
        dokładania do niej, lepiej kupić pralkę z małą ilością elektroniki, która bywa
        zawodna, a co gorsze powoduje, że nie można przeprogramować pralki w trakcie
        prania. I co z taką opinią zrobić?
        • Gość: doker Re: elektronika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.04, 15:02
          Potwierdzam. Tak to prawda.
          Słyszałem nawet więcej. Jeśli chce się kupić samochód na więcej niż kilka lat
          bez dokładania do niego, lepiej kupić Syrenkę lub Warszawę z zerową ilością
          elektroniki, która bywa zawodna.
          Prawdą jest też, że pralki z elektroniką nie można przeprogramywać w trakcie
          prania. No cóż, nornalny człowiek programuje pralkę przed, a nie w trakcie
          prania, więc mu to nie przeszkadza.
          • megxx Re: elektronika 17.07.04, 15:16
            Normalny człowiek wysłuchuje różnych opinii, sprawdza, co inni na to. A jak ktoś
            chce filozofować, zamiast radzić, niech lepiej poświęci swój czas na forum
            "filozofia".
        • jk Re: elektronika 18.07.04, 00:26
          megxx napisała:

> Słyszałam opinię, że jeżeli chce się kupić pralkę na dłużej niż kilka lat bez
          > dokładania do niej, lepiej kupić pralkę z małą ilością elektroniki, która bywa
          > zawodna, a co gorsze powoduje, że nie można przeprogramować pralki w trakcie
          > prania. I co z taką opinią zrobić?

swoja droga, trudno jest teraz znalezc jakas niezla pralke bez elektorniki :)
          a awaryjnosc to mit - tym sie ine sugeruj

wybaralas juz cos? masz jakis konkretny model na oku? :)

pozdrawiam!
    • life_vibrations Re: Chcę kupić pralkę, 22.07.04, 18:53
      megxx napisała:

> mam kilka pytań, może pomożecie odpowiedzieć na nie.

Cześć!

Sama od miesiąca usiłuję się zdecydować, ale to dlatego, że dopiero pieniążki
      mam na nią od kilku dni - i chyba dla mnie lepiej, bo tuż przed kupnem
      zdecydowałam jednak kupić pralkę normalnych gabarytów - przypomniałam sobie, że
      kołdry w niej piorę;)

> Myślę o pralce ładowanej od przodu, ale nie takiej głębokiej(max40-42cm), na
      > 4,5-5kg.
      > 1. Czy Ariston i Indesit to to samo?

Tak słyszałam, choć mnie odradzano te marki, ponoć po okresie gwarancji lubią
      bić rekordy awarii;(
      Koleżanka moja ma indesita i powiedziała, że nigdy więcej...

> 3. Jak często używać wirowania w 1000 obrotach(czy to konieczna funkcja).

Mój zdychający Whirpool ma 900 i rzadko zmniejszam obroty. Teraz kupię min
      1000, głównie ze względu na jeansy;)

> 4. Jaki jest minus Waszych pralek? Słyszałam, że trzeba przemyśleć, czy można
      > pralkę wyłączyć wcześniej-o co chodzi, o zmianę programu w trakcie prania?

O rany, nawet nie wiedziałam, że mogą być pralki, których nie można wyłączać.
      Musze sprawdzić czy te dwie które ostatecznie wybrałam (wciąż nie mogę się na
      którąś konkretną zdecydować;) ) mają tę opcję.
      > 5. Wiem, że nie powinnam kupić: Candy, polaru, wirpoolu, Aardo, amici, co
      > dorzucicie do tej listy?

Niestety tu nie pomogę, bo ja już Whirpoola nie kupię;)
      Teraz wybieram spomiędzy Siemens wxl 1142pl, wxls 1146 pl
      Electrolux ew1220n, ewf1045.

Pozdrawiam serdecznie :)
      • megxx Re: Chcę kupić pralkę, 22.07.04, 21:48
        Czy w wybranych modelach, albo (ze wzgledu na głębokość) w innych elektroluxa
        jest pranie obuwia sportowego?
        • Gość: misio Re: Chcę kupić pralkę, IP: *.acn.waw.pl 22.07.04, 23:16
          ilosc obrotow jest istotna przede wszystkim dla tych ,ktorzy maja suszarke
          rzeczy odwirowane w ilosci obrotow ponizej 1000 maja (podobno) za duzo
          wilgotnosc i za dlugo schna

ps.te *podobno* to tylko tak pro forma,poniewaz jest to sprawdzone osobiscie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka