illka1 21.04.05, 11:44 Zakładam osobny wątek o tym imieniu, może czyjaś myśl mnie w końcu zainspiruje.... Podoba się Wam? czy nie jest za mało "praktyczne"? co ze zdrobnieniami? znacie jakieś Jaśminki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aka10 Re: Jaśmina 21.04.05, 19:42 Mam w rodzinie,tyle,ze pisownia-Jasmin.Srednio mi sie podoba,choc juz sie przyzwyczailam.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Jaśmina 21.04.05, 21:54 Moim zdaniem to urocze, kobiece i pełne... ciepła imię Przepięknie będzie brzmiało z polskim nazwiskiem, no i jak pięknie ( i pachnąco) się kojarzy A zdrobnienia?? nic prostszego- Fifinka, Jasia, Jasieńka, Minia, Minka, Misia, Jaśminek Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Jaśmina 21.04.05, 22:10 Zacytuję: "urocze, kobiece i pełne... ciepła" )). Chyba zresztą kiedyś zakładałam wątek o tym imieniu . Podoba mi się baaaardzo (jako jedne z niewielu imion "kwiatowych") i brzmi tak.. polsko, chociaż RJP nie tak dawno je zaakceptowała . Ze zdrobnień poza wymienionymi wyżej mogę podać Inkę i Asię. Polecam zwłaszcza to pierwsze, ładne i dość oryginalne . I oczywiście Jaśminka i Jaśmineczka. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Jaśmina 22.04.05, 08:17 A nie zbyt "wymyślne" ? wiem że zanudzam Was ale naprawdę bardzo poważnie je rozważam Czy ktoś wie może ile jest w Polsce Jaśminek? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina 22.04.05, 08:30 W 2001 roku było 135 osób o tym imieniu. Ale jego popularność będzie na pewno wzrastać, bo bardzo wielu osobom się ono podoba. Ponadto przez lata było ono rzadko nadawane, ponieważ nie było akceptowane przez RJP - a teraz już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Jaśmina 22.04.05, 10:36 Kiedyś mi się nie podobało, a teraz uważam, że jest słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jaśmina 22.04.05, 14:32 Uwazem, ze powinnas sie na nie zdecydowac. Naprawde bardzo kobiecie i ma mnostwo zdrobnien. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Jaśmina 22.04.05, 15:45 właśnie do tych zdrobnień nie jestem przekonana.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Jaśmina 22.04.05, 16:13 Jaśminka-była u nas na osiedlu taka śliczna mała blondyneczka i to imię z nią mi się kojarzy.Jest takie delikatne,kobiece.Nasuwa miłe skojarzenia.A ze zdrobnień właśnie Jaśminka mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Jaśmina 22.04.05, 16:43 > właśnie do tych zdrobnień nie jestem przekonana.... A czy któreś z wymienionych w tym wątku choć trochę Ci się podobało? Jeśli tak, to wskaż może które, a my jeszcze pokombinujemy . Jaśmina to piękne imię, nie rezygnuj z niego tak łatwo . A ze zdrobnień moją faworytką jest Inka . Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Jaśmina 23.04.05, 03:33 Imie faktycznie jest ladne i jezeli tylko nie kojarzy ci sie z Aladynem (tak jak mi) to nie widze problemu. Mi sie Jasia podoba jako zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Jaśmina 23.04.05, 20:41 ze zdrobnien podoba mi się ewentualnie: Jaśminka, Jaśminek, Inka a zdecydowanie nie: Minka czy Jasia (kojarzy się z Janiną) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Jaśmina 23.04.05, 23:31 To masz podobny gust do mnie, też te trzy podobają mi się najbardziej. I Jasia i Minka nie bardzo mi się podobają. A Asia? To kojarzy się z kolei silnie z Joanną, ale od Jaśminy też by się dało. Wydaje mi się jednak, że Jaśminka i wszelkie "Inkowate" (Inka, Ineczka, Inusia) to dość dużo zdrobnień . Dla nastolatki może być jeszcze np. Ina (choć to podoba mi się znacznie mniej). A dla malucha może być Jasieńka - niby też jakby od Janiny, ale znacznie mniej się z nią kojarzy. A może Misia albo Isia? Odpowiedz Link Zgłoś
olioliwa Re: Jaśmina 05.05.05, 22:39 jestem pierwszą mamą Jaśminy w tym wątku wow ma 12 lat i jest zachwycona od zawsze swoim imieniem, zresztą nie ma wokół osób którym by się imię mojej córki nie podobało, wręcz przeciwnie wzbudza miłe odczucia, jest piękne i pachnące, pasuje do dziewczynki i kobiety ze zdrobnień jak była niemowlaczką przyjęło się Śimka, bo 2 letni braciszek ją tak zdrobnił, ale faktycznie na codzień sprawdza się Jaśminka (ewent.Śminka) i to wystarcza Mi nie za bardzo podoba się jak ktoś do niej mówi Jasmin a zdarzyło się to już kilka razy A w szkole chłopaki wołają Jaśmin i też nie odbiera tego źle zwłaszcza że bardzo lubi jaśminy, których sporo w okolicy Oliwy, gdzie mieszkamy(Gdańsk) w Gdańsku spotkałam sie z dwiema Jaśminkami poza moją córą, jedna z nich chodzi do tej samej szkoły, druga chodziła na zajęcia plastyczno-teatralne razem z moją Ale prawdę mówiąc cieszę sie ze to imię się nie upowszechnia - jeśli tylko nadano w 2004 roku w Wwie to jest ok Jej starszy brat to Emanuel a młodszy Mieszko - obydwaj też tylko po 4x w Wwce w 2004 Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina 28.03.06, 11:47 olioliwa napisała: > Ale prawdę mówiąc cieszę sie ze to imię się nie upowszechnia - jeśli tylko > nadano w 2004 roku w Wwie to jest ok Według WnŚ w Warszawie od 2004 roku były trzy nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Jaśmina 24.04.05, 12:50 Gdyby w moim brzuszku teraz była dziewczynka miała by na imie właśnie Jasmina przez S.,ale,że jest chłopiec to będzie Fabian. Moje słońce tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20704;0/st/20050622/dt/6/k/136d/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Fabian 24.04.05, 13:01 jezzmam napisała: > Gdyby w moim brzuszku teraz była dziewczynka miała by na imie właśnie Jasmina p > rzez S.,ale,że jest chłopiec to będzie Fabian. Śliczne imię! (IMO ) Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re:bea.334 25.04.05, 13:58 Nic nie szkodzi,że ci sie nie podobają.A jak twoje dzidzi będzie miało na imie,jeżeli będzie-miało-???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Jaśmina 25.04.05, 14:08 Ja znałam Jasmine gdy byłam w Austrii,była baaaaaaaaaardzo fajną dziewczyną i moją w tamtych czasach bardzo dobrą przyjaciółką,ale los nas rozdzielił na zawsze.I przyrzekłam sobie,że jak będę mieć córcie to tak właśnie dam jej na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Jaśmina - linki 27.09.05, 20:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14485563&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15201115&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Jaśmina 24.10.05, 00:21 cudne, już to zresztą pisałam Ale jeszcze o wiele bardziej podoba mi się w formie Ismena. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jaśmina 25.08.06, 21:52 Bardzo, bardzo ładne imię. Znam jedną Jaśminkę (licealistkę). O. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtus6 Re: Jaśmina 24.10.05, 11:18 Czesc Uwazam ze piekne imie. A co do zdrobnien, to bym sie nie martwila. Zawsze jakos cos sie znajduje. Moja coreczka ma na ime Klara, nie mialam pomyslow na zdrobnienia, tylko wiedzialam ze napewno nie Klarcia. Strasznie!!!! No i teraz jest Klarutek, Klarunia, Klarus, Klaruszek, Klarenka, Kika...nawet Mikus. A Jasmina jest cudnym imieniem. POzdrawiam, K Odpowiedz Link Zgłoś
aneta61 Re: Jaśmina 24.10.05, 13:37 Przesliczne ,niesamowicie cieple i kobiece Nalezy to mojego ulubionego gatunku kwiatowych imion Pozdrawiam Aneta i Rozi Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Jaśmina 29.10.05, 10:39 Znam trzy (!) Jaśminy i Jasminy. Wszystkie pochodzą z rodzin polsko-arabskich. To typowo muzułmańskie imię, chetnie nadawane w krajach arabskich, a także w Bośni. Mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Jaśmina 19.07.21, 01:25 Kojarzy się z Jessiką i Wanesą. Nie podoba mi się, brzmieniowo bardzo brzydkie... i to "Jaś" na początku. Uważam że jest pretensjonalna, do nadania po oglądaniu amerykańskiego kina z jakąś bohaterką Jasmin. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Jaśmina 19.07.21, 11:01 Ja w ogóle nie jestem fanką imion kwiatowych - w moim odczuciu są mdłe. Jaśminia nie stanowi tu wyjątku. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Jaśmina 19.07.21, 17:08 Moje ulubione imię. Piękne, kobiece, oryginalne, ale bez przesady. Jedyny minus to ewentualne zdrobnienie Jaśka. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Jaśmina 20.07.21, 11:50 Dzięki Tobie coraz bardziej przekonuję się do Jaśminy ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Jaśmina 20.07.21, 17:01 To i ja się wypowiem Bardzo lubię kwiatowe imiona, jednak do tego akurat wyjątkowo nie umiem się przekonać, może przez możliwe zdrobnienia Jasia/Jaśka, które w ogóle mi się nie podobają i uważam je za bardzo brzydkie, wręcz okropne Pełna forma też mi tak sobie podchodzi, obiektywnie jak patrzę to niby ładne, dziewczęce imię, ale naprawdę mi coś w nim ewidentnie nie pasi 😂 Chociaż u kogoś doceniam za oryginalność Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Jaśmina 19.08.21, 20:26 Coraz bardziej podoba mi się to imię. Delikatne, wdzięczne, "kwiatowe". Bardzo urocze Jaśminy nie znam ani jednej (oprócz Jaśminy Polak ), ale z Facebooka kojarzę Jasminkę przez "s" (ma siostrzyczkę Lailę) - tato Polak, nie wiem jak mama. Odpowiedz Link Zgłoś