21.04.05, 11:44
Zakładam osobny wątek o tym imieniu, może czyjaś myśl mnie w końcu
zainspiruje....smile
Podoba się Wam? czy nie jest za mało "praktyczne"? co ze zdrobnieniami?
znacie jakieś Jaśminki?
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Jaśmina 21.04.05, 19:42
      Mam w rodzinie,tyle,ze pisownia-Jasmin.Srednio mi sie podoba,choc juz sie
      przyzwyczailam.Pozdrawiam.
    • idaaa Re: Jaśmina 21.04.05, 21:54
      Moim zdaniem to urocze, kobiece i pełne... ciepła imię smile Przepięknie będzie
      brzmiało z polskim nazwiskiem, no i jak pięknie ( i pachnąco) się kojarzy smile

A zdrobnienia?? nic prostszego- Fifinka, Jasia, Jasieńka, Minia, Minka, Misia,
      Jaśminek smile
    • tawananna Re: Jaśmina 21.04.05, 22:10
      Zacytuję: "urocze, kobiece i pełne... ciepła" smile)).

Chyba zresztą kiedyś zakładałam wątek o tym imieniu wink.

Podoba mi się baaaardzo (jako jedne z niewielu imion "kwiatowych") i brzmi
      tak.. polskosmile, chociaż RJP nie tak dawno je zaakceptowała wink.

Ze zdrobnień poza wymienionymi wyżej mogę podać Inkę i Asię. Polecam zwłaszcza
      to pierwsze, ładne i dość oryginalne smile. I oczywiście Jaśminka i Jaśmineczkawink.
    • pulpcik Re: Jaśmina 22.04.05, 08:01
      śliczne smile))
      • illka1 Re: Jaśmina 22.04.05, 08:17
        A nie zbyt "wymyślne" ? wiem że zanudzam Was ale naprawdę bardzo poważnie je
        rozważamsmile
        Czy ktoś wie może ile jest w Polsce Jaśminek?
        • gaudencja Re: Jaśmina 22.04.05, 08:30
          W 2001 roku było 135 osób o tym imieniu. Ale jego popularność będzie na pewno
          wzrastać, bo bardzo wielu osobom się ono podoba. Ponadto przez lata było ono
          rzadko nadawane, ponieważ nie było akceptowane przez RJP - a teraz już jest.
    • szczekuszka Re: Jaśmina 22.04.05, 09:03
      Fakycznie bardzo ladnie, kobiece imie.
      • cysia.b Re: Jaśmina 22.04.05, 10:36
        Kiedyś mi się nie podobało, a teraz uważam, że jest słodkie.
        • abiela Re: Jaśmina 22.04.05, 14:32
          Uwazem, ze powinnas sie na nie zdecydowac. Naprawde bardzo kobiecie i ma
          mnostwo zdrobnien.
          • illka1 Re: Jaśmina 22.04.05, 15:45
            właśnie do tych zdrobnień nie jestem przekonana....
            • mamaemmy Re: Jaśmina 22.04.05, 16:13
              Jaśminka-była u nas na osiedlu taka śliczna mała blondyneczka i to imię z nią mi się kojarzy.Jest takie delikatne,kobiece.Nasuwa miłe skojarzenia.A ze zdrobnień właśnie Jaśminka mi się podobasmile
            • tawananna Re: Jaśmina 22.04.05, 16:43
              > właśnie do tych zdrobnień nie jestem przekonana....

A czy któreś z wymienionych w tym wątku choć trochę Ci się podobało? Jeśli tak,
              to wskaż może które, a my jeszcze pokombinujemy wink.

Jaśmina to piękne imię, nie rezygnuj z niego tak łatwo smile.

A ze zdrobnień moją faworytką jest Inka smile.
    • cynta Re: Jaśmina 23.04.05, 03:33
      Imie faktycznie jest ladne i jezeli tylko nie kojarzy ci sie z Aladynem (tak
      jak mi) to nie widze problemu. Mi sie Jasia podoba jako zdrobnienie
      • illka1 Re: Jaśmina 23.04.05, 20:41
        ze zdrobnien podoba mi się ewentualnie: Jaśminka, Jaśminek, Inka a zdecydowanie
        nie: Minka czy Jasia (kojarzy się z Janiną)
        • tawananna Re: Jaśmina 23.04.05, 23:31
          To masz podobny gust do mnie, też te trzy podobają mi się najbardziej. I Jasia
          i Minka nie bardzo mi się podobają.

A Asia? To kojarzy się z kolei silnie z Joanną, ale od Jaśminy też by się dało.
          Wydaje mi się jednak, że Jaśminka i wszelkie "Inkowate" (Inka, Ineczka, Inusia)
          to dość dużo zdrobnień smile. Dla nastolatki może być jeszcze np. Ina (choć to
          podoba mi się znacznie mniej). A dla malucha może być Jasieńka - niby też jakby
          od Janiny, ale znacznie mniej się z nią kojarzy. A może Misia albo Isia?
        • olioliwa Re: Jaśmina 05.05.05, 22:39
          jestem pierwszą mamą Jaśminy w tym wątku wowsmile
          ma 12 lat i jest zachwycona od zawsze swoim imieniem, zresztą nie ma wokół osób
          którym by się imię mojej córki nie podobało, wręcz przeciwnie wzbudza miłe
          odczucia, jest piękne i pachnące, pasuje do dziewczynki i kobiety
          ze zdrobnień jak była niemowlaczką przyjęło się Śimka, bo 2 letni braciszek ją
          tak zdrobnił, ale faktycznie na codzień sprawdza się Jaśminka (ewent.Śminka) i
          to wystarcza
          Mi nie za bardzo podoba się jak ktoś do niej mówi Jasmin a zdarzyło się to już
          kilka razy
          A w szkole chłopaki wołają Jaśmin i też nie odbiera tego źle zwłaszcza że
          bardzo lubi jaśminy, których sporo w okolicy Oliwy, gdzie mieszkamy(Gdańsk)
          w Gdańsku spotkałam sie z dwiema Jaśminkami poza moją córą, jedna z nich chodzi
          do tej samej szkoły, druga chodziła na zajęcia plastyczno-teatralne razem z moją
          Ale prawdę mówiąc cieszę sie ze to imię się nie upowszechnia - jeśli tylko
          nadano w 2004 roku w Wwie to jest ok

Jej starszy brat to Emanuel a młodszy Mieszko - obydwaj też tylko po 4x w Wwce
          w 2004
          Pozdrawiam Ola
          • gaudencja Re: Jaśmina 28.03.06, 11:47
            olioliwa napisała:

> Ale prawdę mówiąc cieszę sie ze to imię się nie upowszechnia - jeśli tylko
            > nadano w 2004 roku w Wwie to jest ok

Według WnŚ w Warszawie od 2004 roku były trzy nadania.
    • jezzmam Re: Jaśmina 24.04.05, 12:50
      Gdyby w moim brzuszku teraz była dziewczynka miała by na imie właśnie Jasmina przez S.,ale,że jest chłopiec to będzie Fabian.

Moje słońce tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20704;0/st/20050622/dt/6/k/136d/preg.png
      • gaudencja Fabian 24.04.05, 13:01
        jezzmam napisała:

> Gdyby w moim brzuszku teraz była dziewczynka miała by na imie właśnie Jasmina p
        > rzez S.,ale,że jest chłopiec to będzie Fabian.

Śliczne imię! (IMO smile)
        • bea.334 Re: Fabian 25.04.05, 09:55
          Ani Jaśmina ani Fabian nie podobają mi się.
          • jezzmam Re:bea.334 25.04.05, 13:58
            Nic nie szkodzi,że ci sie nie podobają.A jak twoje dzidzi będzie miało na imie,jeżeli będzie-miało-????????????
    • jezzmam Re: Jaśmina 25.04.05, 14:08
      Ja znałam Jasmine gdy byłam w Austrii,była baaaaaaaaaardzo fajną dziewczyną i moją w tamtych czasach bardzo dobrą przyjaciółką,ale los nas rozdzielił na zawsze.I przyrzekłam sobie,że jak będę mieć córcie to tak właśnie dam jej na imie.
    • tawananna Jaśmina - linki 27.09.05, 20:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14485563&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15201115&v=2&s=0
    • linna-altair Re: Jaśmina 22.10.05, 11:48
      Bardzo mi się podoba!
      • bodomlake Re: Jaśmina 24.10.05, 00:21
        cudne, już to zresztą pisałam wink Ale jeszcze o wiele bardziej podoba mi się w
        formie Ismena.
        • gaudencja Re: Jaśmina 25.08.06, 21:30
          Jasmina nie jest formą Ismeny smile
          • olianka Re: Jaśmina 25.08.06, 21:52
            Bardzo, bardzo ładne imię. Znam jedną Jaśminkę (licealistkę).
            O.
    • kajtus6 Re: Jaśmina 24.10.05, 11:18
      Czesc
      Uwazam ze piekne imie. A co do zdrobnien, to bym sie nie martwila. Zawsze jakos
      cos sie znajduje. Moja coreczka ma na ime Klara, nie mialam pomyslow na
      zdrobnienia, tylko wiedzialam ze napewno nie Klarcia. Strasznie!!!!
      No i teraz jest Klarutek, Klarunia, Klarus, Klaruszek, Klarenka, Kika...nawet
      Mikus.
      A Jasmina jest cudnym imieniem.
      POzdrawiam, K
    • aneta61 Re: Jaśmina 24.10.05, 13:37
      Przesliczne ,niesamowicie cieple i kobiece
      Nalezy to mojego ulubionego gatunku kwiatowych imion

Pozdrawiam
      Aneta i Rozi
    • olkaroza Re: Jaśmina 27.10.05, 18:45
      przepiękne imięwink)))))
    • pepperann Re: Jaśmina 29.10.05, 10:39
      Znam trzy (!) Jaśminy i Jasminy. Wszystkie pochodzą z rodzin polsko-arabskich.
      To typowo muzułmańskie imię, chetnie nadawane w krajach arabskich, a także w
      Bośni. Mnie się podoba.
    • dierde Re: Jaśmina 19.07.21, 01:25
      Kojarzy się z Jessiką i Wanesą. smile
      Nie podoba mi się, brzmieniowo bardzo brzydkie... i to "Jaś" na początku. Uważam że jest pretensjonalna, do nadania po oglądaniu amerykańskiego kina z jakąś bohaterką Jasmin.
      • annthonka Re: Jaśmina 19.07.21, 11:01
        Ja w ogóle nie jestem fanką imion kwiatowych - w moim odczuciu są mdłe. Jaśminia nie stanowi tu wyjątku.
    • katarzynkaa Re: Jaśmina 19.07.21, 17:08
      Moje ulubione imię. Piękne, kobiece, oryginalne, ale bez przesady. Jedyny minus to ewentualne zdrobnienie Jaśka.
      • decadent46 Re: Jaśmina 20.07.21, 11:50
        Dzięki Tobie coraz bardziej przekonuję się do Jaśminy ❤️
        • katarzynkaa Re: Jaśmina 20.07.21, 17:43
          ♥️🌼
    • polik17 Re: Jaśmina 20.07.21, 17:01
      To i ja się wypowiem smile Bardzo lubię kwiatowe imiona, jednak do tego akurat wyjątkowo nie umiem się przekonać, może przez możliwe zdrobnienia Jasia/Jaśka, które w ogóle mi się nie podobają i uważam je za bardzo brzydkie, wręcz okropne uncertain Pełna forma też mi tak sobie podchodzi, obiektywnie jak patrzę to niby ładne, dziewczęce imię, ale naprawdę mi coś w nim ewidentnie nie pasi 😂 Chociaż u kogoś doceniam za oryginalność big_grin
    • decadent46 Re: Jaśmina 19.08.21, 20:26
      Coraz bardziej podoba mi się to imię. Delikatne, wdzięczne, "kwiatowe". Bardzo urocze wink
      Jaśminy nie znam ani jednej (oprócz Jaśminy Polak big_grin), ale z Facebooka kojarzę Jasminkę przez "s" (ma siostrzyczkę Lailę) - tato Polak, nie wiem jak mama.
      • katarzynkaa Re: Jaśmina 19.08.21, 22:51
        ♥️

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.