Gość: Kucharka
IP: *.free.aero2.net.pl
12.01.14, 22:56
Mam płytę Bosch PCQ715M90E od kilku tygodni - ze stali nierdzewnej. Używam jej normalnie, do użytku domowego. Gotuję, smażę "normalne rzeczy w normalnych garnkach". Porobiły mi się odbarwienia, plamki - dosłownie wygląda to tak, jakby ta stal się odbarwiła w miejscach gdzie np. prysnął gorący tłuszcz, albo pod rusztami. Wygląda to okropnie. Myłam ją gąbką (delikatną stroną) z wodą, nie dodawałam żadnych detergentów (wcześniejszą też tak myłam i było wszystko OK). Jeśli nawet coś na niej zaschło to najpierw to odmoczyłam, potem umyłam. Tłuste plamy myłam delikatnie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Zadzwoniłam do serwisu boscha i im to opowiedziałam, Pani powiedziała, że pewnie "nie potrafię umyć", bo jest to niemożliwe. Że jeśli wezwie serwisanta i ten po prostu domyje, to zapłacę za ten serwis. Powiedziała, że mogę u nich kupić niemieckie detergenty do mycia właśnie takich powierzchni. bardzo drogie zresztą (nie pamiętam dokładnie ceny, ale drogie).
Kupiłam w sklepie CIF w sprayu do mycia takich płyt - myje ładnie, ale odbarwienia nie znikają. Nie chcę szorować na siłe, boję się, że zniszczę (zresztą nic to nie da bo to są ewidentne odbarwienia, nie brud).
czy spotkaliście się z czymś takim?
Da się to domyć? Jak? Czym?