Dodaj do ulubionych

kabina prysznicowa - dylematy

31.08.04, 10:34
byłem wczoraj w sklepie zobaczyć troszke kabin natryskowych i
zobaczyłem super kabinke Ravak Glassline Anticalc niestety cena mnie dobiła
3955 bez brodzika ; kabina półokrągła 90, szkło super, uszczelki tez niczego
sobie ale ta cena:(; brodzik do niej to wydatek dodatkowy 700 złociszy:(;
szukałem w necie jakichś innych kabin i znalazłem jedynie kabine w Kabi Pablo
ale to już nie to samo; poradźcie może macie jakieś doświadczenia w tym
temacie z produktem tego rodzju ale innej równie dobrej firmy no i nie tak
drogiej:(; sam juz nie wiem a może wanne jednak brać, w końcu taniej? pomocy
z góry dziekuję i pozdrawiam miłego dnia
Obserwuj wątek
    • Gość: mon-ya Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 195.94.201.* 31.08.04, 13:05
      Chcialam Ci polecic wlasnie Kabi... Ale skoro mowisz, ze to nie to (chociaz
      uwazam, ze jest najblizej idealu za niewielka cene), to juz nie wiem...
      Tez przerabialam niedawno ten temat i bylam zdesperowana. Podobaly mi sie tylko
      takie kabiny, ktore - jak sie pozniej okazywalo- kosztowaly powyzej 4-5.000
      W koncu kupilismy Kabi i jest ok. Wyglada niewiele gorzej, a kosztowala ok 1500.
      • sowizdrza Re: kabina prysznicowa - dylematy 31.08.04, 13:46
        nie skreślam Kabi oczywiście; jak nie znajdę niczego tańszego od wspomannaego
        Ravaka niewykluczone że przeprosze Kabi:);
        a jakie masz doświadczenia z Kabi długo ja użytkujesz, trzeba czyścić szkło
        dość często, jak uszczelki nie osadza sie na nich kamień?; ta Twoja za
        1500złociszy jest półokrągła ; sorki że pytań tak duzo ale trochę juz jestem
        zakręcony tymi zakupami kabiny:(;
        niemniej dzieki za info
        pozdrawiam

Gość portalu: mon-ya napisał(a):

> Chcialam Ci polecic wlasnie Kabi... Ale skoro mowisz, ze to nie to (chociaz
        > uwazam, ze jest najblizej idealu za niewielka cene), to juz nie wiem...
        > Tez przerabialam niedawno ten temat i bylam zdesperowana. Podobaly mi sie
        tylko
        >
        > takie kabiny, ktore - jak sie pozniej okazywalo- kosztowaly powyzej 4-5.000
        > W koncu kupilismy Kabi i jest ok. Wyglada niewiele gorzej, a kosztowala ok
        1500
        > .
        • Gość: mon-ya Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 195.94.201.* 06.09.04, 10:21
          Z opoznieniem, ale odpowiadam na Twoje pytania:
          Kabi mamy od pol roku, moj maz jest wielkim milosnikiem prysznica i gdyby sie
          dalo, to by chyba nie wychodzil z kabiny :D
          Na razie sprawdza sie pierwszorzednie, nic nie odlazi, nie peka, nie
          skrzypiitp. Nie pamietam, jaki model mamy (Pablo Ktorystam), ale jest to kabina
          polokragla (narozna), biala, 80 cm, sama kabina sklada sie z dwoch plaszczyzn
          (bo maja tez wersje z chyba 4 plaszczyzn, ale to wiecej zakamarkow i gorszy
          wyglad). Wybralismy zwykle przezroczyste szklo, bo takie nie zmiejsza optycznie
          lazienki. Czyscimy to zwyklymi srodkami, czasem przecieramy szamponem
          samochodowym z woskiem. Nie ma jak na razie zadnych problemow, szkolo wyglada
          dobrze, nawet po kilku kapielach. Ale jesli nie lubisz myc kabin, to podobno
          rewelacyjne sa Hagesany, chociaz jeszcze sama nie probowalam.
          Brodzik wybralismy Ravaka, taki plytki. Calosc wyglada bardzo fajnie.
          Mi tez strasznie sie podobaly kabiny Koralle i inne, ale ceny sa zaporowe. Jak
          sie nie ma nieograniczonego budzetu, to mozna sobie na to pozwolic. Ale mysle,
          ze Kabi nie powinno Ci zepsuc efektu... W praktyce sie sprawdza!
    • Gość: Mat Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 5.6R* / *.nokia.com 31.08.04, 14:02
      Poszukaj może kabin niemieckiej firmy Koralle - jakość bardzo przyzwoita,
      design też, oczywiście szkło, a przynajmniej 1000 zł taniej być powinno niż tem
      Ravak. Przynajmniej ja swoją kupiłem za 2700 plus brodzik (no ale fakt że rok
      temu, mogło zdrożeć).
      • sowizdrza Re: kabina prysznicowa - dylematy 31.08.04, 14:23
        dzieki za info zaraz googluje:)

Gość portalu: Mat napisał(a):

> Poszukaj może kabin niemieckiej firmy Koralle - jakość bardzo przyzwoita,
        > design też, oczywiście szkło, a przynajmniej 1000 zł taniej być powinno niż
        tem
        >
        > Ravak. Przynajmniej ja swoją kupiłem za 2700 plus brodzik (no ale fakt że rok
        > temu, mogło zdrożeć).
      • sowizdrza Re: kabina prysznicowa - dylematy 31.08.04, 14:51
        Kabina SUPRATOP EDST 2 90 narożna
        - za to cudo chcą 3500 zł około + Vat
        reszta o wiele więcej kabina Progress 9000 około zł
        Tendra 5109
        tak więc albo trafiłeś na promocję albo ceny zdrożały ale żeby przez rok aż
        tyle; ok szukam dalej

Gość portalu: Mat napisał(a):

> Poszukaj może kabin niemieckiej firmy Koralle - jakość bardzo przyzwoita,
        > design też, oczywiście szkło, a przynajmniej 1000 zł taniej być powinno niż
        tem
        >
        > Ravak. Przynajmniej ja swoją kupiłem za 2700 plus brodzik (no ale fakt że rok
        > temu, mogło zdrożeć).
        • Gość: Mat Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 5.6R* / *.nokia.com 31.08.04, 15:35
          To jest właśnie dokładnie moja kabina! Nie było promocji na pewno bo w sklepie
          specjalnie ją dla mnie sprowadzali, po prostu tak zdrożało przez ten rok...
          Jestem na 100% pewien że płaciłem 2700 z groszami i to już było z vatem... W
          czerwcu zeszłego roku.
        • Gość: Mat Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 5.6R* / *.nokia.com 31.08.04, 15:39
          Aha, dla wyjaśnienia co do cen dodam że euro rok temu było gdzieś po 3.8 - 3.9.
          Różnica w cenie wychodzi mniej więcej w sam raz ;-)
          • sowizdrza Re: kabina prysznicowa - dylematy 31.08.04, 15:46
            czyli to by się zgadzało ok dzięki za info
          • Gość: fiołek Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:20
            Euro rok temu było tak jak teraz ok. 4,50- akurat mam kwity z kantora, bo
            kupowałam :)
    • Gość: zielony_listek Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 212.160.172.* 31.08.04, 14:49
      Sowizdrzal, przede wszystkim zastanow sie od strony funkcjonalnej co wolisz,
      kabine czy wanne, a potem szukaj. Argument, ze wanna taniej nie jest najlepszy,
      bo jak poszukasz to kupisz polokragla szklana kabine z brodzikiem za 1000-1500
      zl (ja kupilam ponizej 1000-ca osiemdziesiatke, bo akurat taka potrzebowalam).

Inna sprawa, ze lazienka to nie tylko kabina. Pamietaj, ze na tle plytek,
      polek, recznikow itp. konstrukcja kabiny nie bedzie sie tak rzuacac w oczy. Mam
      na mysli, ze roznica miedzy tym Ravakiem, a podobna, ale duzo tansza kabina, w
      lazience nie bedzie sie az tak rzucac w oczy jak w sklepie.

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • sowizdrza Re: kabina prysznicowa - dylematy 31.08.04, 14:57
        Nie o to mi chodziło kabine możesz mieć nawet za 800 złociszy;
        ale z tego co widziałem jest różnica między tymi kabinami; nie tylko w cenie;
        wspomniałem o wannie bo tu decyzja byłaby znacznie prostsza ale nadal skłaniam
        się bardziej by kupic kabine, mam miec bojler, przy wannie jednak jest wieksze
        zużycie wody;a tak wchodzisz do kabiny szybki prysznic i ok;
        pozdrawiam

Gość portalu: zielony_listek napisał(a):

> Sowizdrzal, przede wszystkim zastanow sie od strony funkcjonalnej co wolisz,
        > kabine czy wanne, a potem szukaj. Argument, ze wanna taniej nie jest
        najlepszy,
        >
        > bo jak poszukasz to kupisz polokragla szklana kabine z brodzikiem za 1000-
        1500
        > zl (ja kupilam ponizej 1000-ca osiemdziesiatke, bo akurat taka potrzebowalam).
        >
        > Inna sprawa, ze lazienka to nie tylko kabina. Pamietaj, ze na tle plytek,
        > polek, recznikow itp. konstrukcja kabiny nie bedzie sie tak rzuacac w oczy.
        Mam
        >
        > na mysli, ze roznica miedzy tym Ravakiem, a podobna, ale duzo tansza kabina,
        w
        > lazience nie bedzie sie az tak rzucac w oczy jak w sklepie.
        >
        > Pozdrawiam
        > zielony_listek
        • Gość: zielony_listek Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 212.160.172.* 01.09.04, 09:50
          Trudno Ci bedzie znalezc cos takiego samego jak ten Ravak, ale za pol ceny, bo
          chyba o to Ci chodzi.

Nie wiem skad jestes, ale jesli z Warszawy lub okolic, to sprobuj wybrac sie na
          Bartycka. Jest naprawde duzy wybor. W duzych sklepach daja spore rabaty i mozna
          wybrac (zazwyczaj na zamowienie) kabine czy brodzik niemieckich firm w cenie
          niewiele odbiegajacej od polskich kabin, a byc moze Ci podpasuje. Mam nawet na
          mysli konkretny sklep, nie pamietam nazwy, ale jakbys sie wybieral, to moge
          wytlumaczyc.

Dla mnie, tak szczerze, jedyne co przemawia za cena to te wynalazki zeby woda
          sie nie osadzala na szkle. Jesli to dziala - to warto zaplacic. Bo sama
          konstrukcja to juz kwestaia estetyki i osobistych upodoban (to kobiety
          zazwyczaj tak maja ze rzecz ktora z irracjonalnego zupelnie powodu najbardziej
          im sie podoba okazuje sie najdrozsza w calym sklepie :-), poza tymi najtanszymi
          kabinami trwalosc jest chyba porownywalna. Przeciez nie bedziesz sie bil z ta
          kabina.

pozdrawiam
          zielony_listek
          • sowizdrza Re: kabina prysznicowa - dylematy 01.09.04, 11:00
            jestem z Wawy, tez mysląłem o Bartyckiej ale jak masz tam jakiś sklep do
            polecenia to bardzo byłbym wdzięczny za info jak tam trafić;
            troche przecież jest tam tych pawilonów:)

Gość portalu: zielony_listek napisał(a):

> Trudno Ci bedzie znalezc cos takiego samego jak ten Ravak, ale za pol ceny,
            bo
            > chyba o to Ci chodzi.
            >
            > Nie wiem skad jestes, ale jesli z Warszawy lub okolic, to sprobuj wybrac sie
            na
            >
            > Bartycka. Jest naprawde duzy wybor. W duzych sklepach daja spore rabaty i
            mozna
            >
            > wybrac (zazwyczaj na zamowienie) kabine czy brodzik niemieckich firm w cenie
            > niewiele odbiegajacej od polskich kabin, a byc moze Ci podpasuje. Mam nawet
            na
            > mysli konkretny sklep, nie pamietam nazwy, ale jakbys sie wybieral, to moge
            > wytlumaczyc.
            >
            > Dla mnie, tak szczerze, jedyne co przemawia za cena to te wynalazki zeby woda
            > sie nie osadzala na szkle. Jesli to dziala - to warto zaplacic. Bo sama
            > konstrukcja to juz kwestaia estetyki i osobistych upodoban (to kobiety
            > zazwyczaj tak maja ze rzecz ktora z irracjonalnego zupelnie powodu
            najbardziej
            > im sie podoba okazuje sie najdrozsza w calym sklepie :-), poza tymi
            najtanszymi
            >
            > kabinami trwalosc jest chyba porownywalna. Przeciez nie bedziesz sie bil z ta
            > kabina.
            >
            > pozdrawiam
            > zielony_listek
            • Gość: zielony_listek Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 212.160.172.* 01.09.04, 11:18
              No tak, to teraz okaze sie sklerotyczka :-)
              Ok, ten akurat sklep nie jest w tych malych pawilonikach, tylko w duzym
              budynku. Trzeba wjechac na teren handlowy postatnim wjazdem z Bartyckiej w lewo
              (nie na teran wystawy budownictwa, tylko ten dalszy) po prawej stronie tej
              wewnetrznej uliczki sa wysokie budynki z zaglebieniami na parkingi (tam jest
              chyba tez Yeti). I bodajze w drugim z nich na parterze jest duzy sklep z
              kabinami, brodzikami i wannami.
              Bede w tym tygodniu na Bartyckiej to sprawdze dokladnie, ale pewnie Tobie sie
              spieszy.
              A swoja droga to warto sie przejsc po tych pawilonach, a noz widelec cos
              trafisz. I po prawej stronie Bartyckiej duzo sklepow sie porobilo, i to duzych
              (duza powierzchnia, duza ekspozycja)
              Pozdrawiam
              zielony_listek
            • Gość: Mat Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 5.6R* / *.nokia.com 01.09.04, 12:41
              Ze swojej strony polecam 2 miejsca:

Sklep na Wolskiej róg Bema (tam kupiłem kabine)i
              Hurtownię na ul. Sochaczewskiej - to jest obok Tesco na Połczyńskiej tylko po
              drugiej stronie Połczyńskiej. Nie mają tam wprawdzie wszystkiego ale to co mają
              to po cenach iście dumpingowych. Kupiłem tam pół łazienki. Na jednym gebericie
              było prawie 200 zł taniej niż gdzie indziej...

Oczywiście wszystko rok temu.
    • Gość: gonia Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 10:34
      Tylko nie kupuj kabin ani innych wyrobów firmy SANPLAST. Kupiłam w zeszłym
      roku z promocji za ok. 1500,0 zoli + BRODZIK OCZYWIŚCIE i po pół roku
      użytkowania złazi lakier. Reklamacja trwa już 3 miesiące i nic się nie dzieje,
      zbywają mnie jak mogą. Strzeż się promocji!!!!!!!! i Firmy SANPLAST!!!!!!!!!!!!
      • sowizdrza Re: kabina prysznicowa - dylematy 01.09.04, 10:59
        dzięki wszytskim za info
      • Gość: pi Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.09.04, 18:47
        o ranyyy.. no to mnie zmartwilas :(
        kupilam wlasnie kabine i brodzik tej firmy.. mozesz napisac cos wiecej na temat
        tego co sie dokladnie stalo? bede wdzieczna..
        pozdrawiam
        • Gość: zielony_listek Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 212.160.172.* 07.09.04, 08:29
          No coz, ze sie trafil wadliwy produkt, to sie moze zdarzyc (choc nie powinno),
          najgorsze to ten sposob zalatwiania reklamacji. Wspolczuje.
          Ja mam od roku kabine Sanplastu (Laguna, to jedna z najtanszych szklanych) i na
          szczescie nie mam z nia zadnych problemow,
          tak ze pi nie martw sie na zapas :-)
          Pozdrawiam
          zielony_listek
      • Gość: pi Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.09.04, 18:48
        i jeszcze jesli to mozliwe - jaki masz model kabiny i brodzika?
        z gory dzieki..
        • Gość: gonia Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 15.09.04, 15:39
          Kabina SANPLASTU typ LAVO "80". Prezentowała się ładnie do czasu jak po pół
          roku użytkowania zaczął schodzić lakier po zewnętrznej stronie (tej od
          łazienki). Dziwna sprawa bo nie była ta częśc narażona na wodę. Serwisant
          przyjechał i beztrosko stwierdził, że to wada fabryczna. Właśnie mi wymienili w
          zeszłym tygodniu tę kabinę, ale sposób załatwienia tej reklamacji przez firmę
          woła o pomstę do nieba.
    • bad.woman Re: kabina prysznicowa - dylematy 06.09.04, 14:12
      A Czy ktoś używa kabiny i brodzika aquaform?
    • Gość: anek Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 13:06
      kabina kabina, ale zwroc uwage zeby brodzik byl montowany na stelazu i do
      sciany. ja mam jakiegos tanigo ravaka wlasnie i niech mnie wszyscy swieci
      bronia przed ta firma, kabina ma lat 5, zero uszczelnienie, cieknie na
      brzegach, brodzik wymienialam juz raz, ale to jakias wersja piankowa, ktora
      osiada. stad szukaj stalazowych brodzikow.
    • Gość: zielony_listek Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 23:30
      W sierpniowym numerze "Ladnego domu" jest przeglad kabin prysznicowych i
      brodzikow. Nawet jesli nic z tego nie wybierzesz, to mozesz sie zorientowac w
      stylistyce i cenach roznych firm.

Pozdrawiam
      zielony_listek
    • Gość: Karoluch Ronal IP: 212.160.119.* 16.09.04, 17:57
      Firma Ronal robi też kabiny. www.ronal.pl
      Fajna jest np. Swing - z powłoką Auqaperle i brodzikiem
      w TTW zapłacisz ok 2500 PLN. Kabina składa się z
      dwóch półokrągłych drzwi ze szkła hartowanego.

• Gość: miguel Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: *.netia.pl 07.10.04, 16:48
      kupiłem RAVAK - całość za 1700 PLN [głeboki brodzik, szklana kabina, 80
      półokrągła] - sklep w Piasecznie. Dopiero mi montują, więc nie wiem jak będzie
      się sprawować, ale podobno jest ok.
      • Gość: marta Re: kabina prysznicowa - dylematy IP: 193.111.166.* 11.10.04, 12:27
        nie wiem, czy juz po, czy nie... ale wtrące swoje 3 gr.
        Zastanawialiśmy się nad kabiną, oblądalismy wsytko, ale okazało sie, że na to
        co ewentualnie chcialibysmy mieć po prostu nas nie stac. I skończyło się
        rozwiązaniem, które zachwyca wszytkich gości urodą i oryginalnośćią, a nas
        nie "wykończyło" finansowo.
        Postawiliśmy ścianę z luksferów w kolorze ultramatyna (łazienka jest szaro-
        bladoniebiesko-biała), do tego brodzik wykonany z terrakoty i panel prysznicowy
        (na razie całość wieńczy przezroczsyta zasłona, zastanawiamy się jeszcze nad
        szklanymi drzwiami)
        A teraz zalety: cena (matriała + robocizna nie cały 1000 zł wraz z panelem,
        który wynaleźlismy gdzieś na wyprzedaży , z hydromasażem i bajerami), mamy
        łazienke inną niz wszytkie, to jest fantastyczne jeśli chodzi o otrzymanie
        czytsości i higieney (nie boicie się lac waszych akryli domestosami, chlorami i
        perhydrolami - ja mojej terrakoty absolutnie nie), można sobie to dopasowac do
        wnętrza gabarytowo (nasza strafe "kapieki" jest taka, że bez problemu bierzemy
        poranny prysznic we dwoje); nic nie żółknie, nie odbarwia się, wykończeniowe
        fugi silikonowe można po prostu od czasu do czasu wymienic, choć te aktualne sa
        dobrze wykonane i wyglądają jak nowe
        to tyle
        konlkuzja: moze warto "pokombinować" i wymyślić coś oryginalnego??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka