Dodaj do ulubionych

ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO?

09.02.05, 23:01
mam od nie dawna zmywarke i niestety zauwazylam ze nie zawsze talerze sa
domyte na 10 talerzy 2 sa brudne.zostaja resztki.na szklankach sa biale
kropeczki,widac sie dopiero pod swiatlem ale sa.mam klase suszenia A a
naczynia sa nieraz mokre.
ma ktos taki problem?dlaczego sie tak dzieje?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO IP: *.kwadratowa.waw.pl / 213.17.162.* 03.03.05, 00:03
      mam gorszy problem
      moj siemens przez ostatnie pol roku zniszczyl mi wiekszosc zastawy. szklanki sa
      zmatowione i z nalotem , na talerzach jakis dziwny nalot (nie daje sie go
      niczym usunac-nawet mechanicznie) . a wszystko to Arcoroc - z etykieta "mozna
      myc w zmywarce" (uzywam tylko calgonitu)

moze tylko ja mam pecha, a moze nie
      napiszcie
    • allija Re: ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO 03.03.05, 01:28
      Ja też mam siemensa, a calganitu nie uzywam wcale. Z naczyn problem mam z tymi,
      które nie był nowe odkąd zaczęłam używac zmywarki. Np. szklanki z arcorocu
      stare są matowe ale nowo kupione szklanki lśnią. Wydaje mi sie, że problem leży
      we wcześniejszym sposobie mycia naczyn np. te wszystkie szorstkie zmywaki,
      które porobily wczesniej mało widoczne zarysowania, i ogólnie zmatowiły szkło.
      Teraz te usterki po prostu staly się widoczne.
      Nie wiem co sie dzieje, że naczynia u ciebie sie nie domywają. U mnie to sie
      zdarza jeśli talerz jest z przyschniętymi resztkami lub jeśli zmywarkę napełnia
      moja mama. Jakos nie mogę jej nauczyć, że naczynia nie mogą leżeć jadno na
      drugim bo woda nie ma do nich dostępu. To niby co ma je umyć?
      Sprawdź też podstawy, czy jest sól, nabłyszczacz, spróbuj zmienić markę.
      Naczynia mogą moczyć resztki wody z górnego ramienia, które lubia kapac przy
      wysuwaniu kosza. Zwróć na to uwagę.
    • zayzayer Re: ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO 03.03.05, 07:49
      Jeżeli zmywarka źle myje to przyczyn należy szukac w:
      -ZATKANYCH DYSZACH w ramionach myjących. Do czyszczenia należy je wymontować ze
      zmywarki. Nie może być zatkany ani jeden najmniejszy otwór. W przyszłości nie
      wkładać naczyń z resztkami typu pestki z cytryny.
      -Zatkanych sitach (zazwyczaj są dwa) w osadniku na dnie zmywarki.
      -Nieprawidłowym układaniu naczyń.
      -Dozowaniu środka myjącego bezpośrednio do komory myjącej.
      -Niewłaściwie wybranym programie. Krótkie programy źle myją i nie suszą.
      -Złej jakości środków myjących.
      Napisz jakie stosujesz środki myjące i jak je dozujesz, jakiego używasz
      programu, jaką masz twardośc wody, jak masz nastawione dozowanie soli (jeżeli
      ją stosujesz), jak masz nastawione dozowanie nabłyszczacza (jeżeli go
      stosujesz).
      Nie ma zmywarek źle myjących, ale bardzo często jest nieprawidłowa ich obsługa.
      • Gość: bankroot Re: ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO IP: 193.111.166.* 03.03.05, 08:07
        czytając Twoje posty nie moge sie oprzeć komentarzowi,że jesteś jedną z
        nielicznych osób, które piszą konkretnie i mądrze, aż się chce czytać.
        czasem jak się czyta te wszystkie pierdoły o niedomywających zmywarkach,
        skaczących pralkach, to się chce wyć.
        99% problemów wynika z nieczytania instrukcji

pozdrawiam

bankroot
        • dc22 Re: ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO 03.03.05, 14:42
          :)
          jest w instrukcji obslugi taki punkt "problemy" i tak sa opisane rozne
          przypadki i co moze byc ich powodem. proponuje zajrzec:)
          mokre naczynia moga byc spowodowane zbyt mala iloscia srodka nablyszczajacego -
          mozna ustawic poziom zuzywalnosci takiego nablyszczacza.

a tak juz "reklamowo" - odkrylam ostatnio cud prawdziwy - tabletki i
          proszek "starego, dobrego" ludwika :) polecam

Pozdrowionka
          • titerlitury Re: ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO 23.03.05, 10:09
            dc22 napisała:
            > a tak juz "reklamowo" - odkrylam ostatnio cud prawdziwy - tabletki i
            > proszek "starego, dobrego" ludwika :) polecam

Łał!Naprawdę Ludwik robi chemie zmywarkową? Super wiadomośc - możesz napisac
            gdzie kupiłas?
            Naprawde, mimo tego co mówią reklamy w tv, calgonit nie jest wcale taki dobry.
            Do tej pory używałam Robota z Polleny Global i był świetny, tyle, że 3x tańszy
            niż Calgonit. Ale skoro jest i Ludwik:D
            • dc22 Ludwik :) 23.03.05, 10:14
              ludwika kupilam w ktoryms markecie.. hm.. auchan chyba :) albo geant..
              z pewnoscia widzialam w rosmannie :) dziwne ale prawdziwe
              maja proszek, tabletki trojfazowe, sol i nablyszczacz. dla mnie - rewelacja.
              • Gość: Gonia Re: Ludwik :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 10:42
                Robot jest OK, ale ostanie z racji procesu z producentem Calgonitu był kłopot z
                jego zakupem - znikł z półek. Co do Ludwika to w Koszalinie dostępny jest na
                razie tylko proszek i chyba nabłyszczacz. Tabletek nie uświadczyłam.
                • titerlitury Re: Ludwik :) 23.03.05, 10:54
                  W Warszawie Robot trzyma się dobrze:) Nie berakowało go ani przez chwile, choc
                  Benckinser robił cuda:) I własnie przez ten proces nigdy Calgonita nie kupię:P

Zatem poszukam Ludwika w Auchanach i Geantach. Dzięki, dziewczyny;)
        • Gość: Gonia Re: ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 13:50
          Święte słowa. Kupiliśmy pralkę Elektroluxa i czytając instrukcję wyłapaliśmy
          nieścisłość. W warszawskiej "centrali" doznali "szoku".
          Z ich badań wynika, że 80 proc. użytkowników nie czyta instrukcji nie mówiąc
          już o jej dogłębnym studiowaniu...
          • allija Re: ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO 23.03.05, 10:52
            Tak wynika? No to jak ludzie uczą się obsługi?
            Ja mam oddzielna półkę na wszystkie instrukcje żeby w razie potrzeby mozna było
            szybko znaleźć i np. sprawdzić cos o czym zapomniałam.
            • dc22 Re: ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO 24.03.05, 09:18
              dokladnie tez tak robie.
              choc czasem czytam ale ze zrozumieniem tekstu mam klopot :) ot - pralka ciagle
              mi spaceruje po lazience...
              • Gość: olenka_ola Re: ZMYWARK A NIE ZAWSZE DOMYWA NACZYNIA.DALCZEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 20:38
                Poprostu pralke masz nie wypoziomowaną ( chyba tak to sie pisze)
                Miałam ten sam problem ale zrobiłam podkładke pod nóżke i przestała spacerować.
                (oryginalan podkładka kiedys wyszła na spacer i sie przetarła, było nie równo i
                dlatego zwiedzała różne kąta w łazience :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka