Gość: Piotr IP: *.eranet.pl 14.04.05, 14:21 Jak w temacie... może macie jakis punkt odniesienia? Jakich producentów polecacie? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ma jak marek Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? IP: *.za.digi.pl / *.za.digi.pl 14.04.05, 15:49 Taka głośna jest lodówka, którą zamierzam kupić czyli Bosch kgv 36640. Tu na forum ludzie piszą, że jest cicha ale pewnie wszystko zależy od konkretnego egzemplarza. Moja obecna Amica ma 37 db i faktycznie jest cicha ale z drugiej strony ciągle spływa po tylniej ściance woda, wiec nie polecam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.05, 18:51 Gość portalu: ma jak marek napisał(a): > z drugiej strony ciągle spływa po tylniej ściance woda, wiec nie polecam. Ale woda to spływa chyba w większości lodówek w dzisiejszych czasach, tak mi sie wydaje przynajmniej. Taka technologia. Może się jednak mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja woda na tylnej sciance lodowki 15.04.05, 09:46 ja mam polar i tez mi splywa, juz myslalam, ze to tylko w mojej taka technologia... Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: woda na tylnej sciance lodowki 15.04.05, 10:35 to cecha chlodziarek samorozmrazajacych sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? 14.04.05, 18:03 Żadko się zdarza, żeby dane o głośności były prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychooo Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? 15.04.05, 11:07 "Spływająca woda" po tylnej ściance lodówki to nie jest wada, tak poprostu ma być ;-) Natomist nie polecam lodówek firmy Ardo, męczyłem się z taką przez 5 lat, nie pomogły magiczne sposoby, nie pomogły wizyty serwisantów, lodówka ciągle wydawała dziwne dźwięki, od "pierdzących" uszczelek, po jakieś stuki, puki w środku. Lodówki tej firmy są niedrogie, ale nie warto ich kupować, bo jakość jest kiepściuchna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baśka Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 11:38 Polecam Electroluxa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? IP: *.eranet.pl 18.04.05, 14:18 Ponawiam pytanie tytułowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:57 badania głośności wykonuje się w komorze akustycznej. pomiar w mieszkaniu obarczony jest dużym błędem z racji nakładania się fal.41 dB jest górnym pułapem wyznaczanym przez normę EU,ale zgodny z wymogami. Ciche wyroby to przedział 33-35 dB ,ale jak zaznaczyłem jest to niezmiernie trudno ustalić w warunkach sklepu czy mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaga Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 09:07 Niezbyt często jest to podawana informacja choćby w sklepach internetowych. Ale znalazłam np. AEG 40dB, Bosch KIM30471 44dB(!), Siemens KI30M471 44dB(!), Electrolux ERN2922 38dB. Wszystkie te lodówki wys. ok.180 cm. Więc hałas lodówki 41dB, chyba można uznać za przeciętny. Zresztą już kiedyś ktoś pisał (zayzayer?), że nawet lodówki tego samego modelu mogą się różnić głośnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? IP: 81.219.117.* 24.04.05, 15:25 posiadam model do zab KIM 29470 bosch. ma 44 db, ale moja teściowa ma Amicę która miała na euroetykiecie 36 db i ta Amica jest znacznie głośniejsza. p.s. bosch daje w promocji(na www) 5 lat gwar na agregat! warto sk Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? 21.04.05, 11:47 ciekawe, ktory klient jest w stanie odroznic "na ucho" wartosc 36 od 41.... Odpowiedz Link Zgłoś
blogmd 5 dB to 2 razy głośniej 25.04.05, 20:46 O ile dobrze pamiętam, to w odczuciu SUBIEKTYWNYM 5dB może oznaczać nawet 2 razy głośniej!!! To zależy od indywidualnej czułości ucha, rodzaju hałasu (szum szerokopasmowy, dźwięki wąskopasmowe). Pamietajcie, ze skala dB jest logarytmiczna i 110 dB to startujący odrzutowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sugob Re: Głośność lodówki 41dB - to dużo czy mało? IP: *.pychowice.kraina.pl 06.05.05, 21:37 Nie sugeruj się opiniami czy to dużo czy mało bo: 1.) Są to opinie subiektywne, tak samo jak każdy ma inny aparat głosowy, tak samo inne ucho. Wiele zależy tez od takich parametrów jak miejsce zabudowy, chłonność akustyczna pomieszczenia, która jest bardzo różna w zależności od geometrii pomieszczenie i materiałów użytych do wykończenia. To że jest gdzieś podane 40 dB (w jakiej skali?) to nie oznacza że do Twoich uszu tyle dotrze. 2.) Zauważ że porządne i drogie lodówki mają podawaną wyższą głośniość niż te tanie, nie jest to żaden cud tylko sposób prowadzenia badań, po prostu dobre firmy robią to solidnie, zgodnie z normami bo dbają o renomę. Nie wierz w to że głośność lodówki Amica badana identycznie jak Aeg będzie 5 dB niższa. Istnieje wiele parametrów takich jak : poziom chałasu, poziom dźwięku, poziom ciśnienia akustycznego, które używane są zamiennie a w zależności od definicji mogą być zupełnie inaczej wyznaczane. Podaje się też głośność w wybranych pasmach oktawowych uznawanych za szczególnie uciążliwe albo zsumowaną w całym zakresie "słyszalnym". Jest na prawdę dużo sposobów żonglowania informacjami i przedstawiania "prawdy" aby wyjść na swoje ;-) Moja rada jest taka, zebyś wybrał lodówkę renomowanej firmy, która dużo czasu poświęciła na badania nad swoim sprzętem, bo to jest gwarancja otrzymania dobrego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś