Dodaj do ulubionych

Kilka pilnych pytań

27.04.05, 13:28
Jestem na etapie projektowania kuchni (1,80/310), zabudowa w kształcie L.
Muszę tu zmieścić lodówkę (do zabudowy), piekarnik, płyte gazową, zlewozmywak
i zmywarkę.
Moje pytania:
- Jak wygląda podłączenie zmywarki do odpływu. To znaczy czy muszę mieć
doprowadzoną rure (jak szeroką?) w ścianie? po ścianie? do zmywarki, czy ona
musi stać gdzieś w pobliżu zlewu (nie chcę prowadząc rury "po scianie"
stracić miejsca w sąsiadujacych szafkach.
- Która zmywarkę wybrać (do zabudowy) z widocznym czy niewidocznym panelem?
- czy zmywarki o szerokosci 45 cm są funkcjonalne? Jak to wygląda w praktyce.
Moja rodzina jest dwuosobowa, mamy niedużo naczyń, mało wykorzystujemy na
codzień, nie gotujemy intensywnie ;) Imprezy duze stosunkowo rzadko.
- Do czego słuzy i czy w praktyce się wykorzystuje taką maleńką komorę w
zlewozmywaku? Są takie modele, ale nie wiem czy warto brać go pod uwagę,
szczególnie że zależy mi na tym, żeby zlew nie był duzy.

Tymczasem tyle :) Będe pytać na bieżąco :)
Obserwuj wątek
    • admar0 Re: Kilka pilnych pytań 27.04.05, 19:51
      Zmywarkę najczęściej podłącza się do syfonu zlewozmywaka.
      Istnieje możliwość przedłużenia przewodu odpływowego w niektórych zmywarkach,
      sprawdzaj w instrukcji montażu lub zadzwoń do serwisu i poproś technika,
      napewno Ci doradzi.
      Pamiętaj że także musisz przedłużyć inst.hydrauliczną (zimna woda)
    • Gość: JK Re: Kilka pilnych pytań IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.04.05, 19:58
      Z moich doświadczeń:
      1. U mnie odpływ zmywarki podłączony jest do syfonu zlewozmywaka (syfon był
      dołączony do zlewozmywaka i miał już gotową taką opcję podłączenia odpływu
      zmywarki). Zmywarka stoi tuż obok zlewozmywaka. Na razie (drugi rok) to działa.
      2. Ja mam zabudowaną 45tkę ze schowanym panelem. Chyba wolałabym widoczny, ale
      niestety nie robili odpowiednich wymiarów frontów moich szafek. Musiałam
      zdecydować się na zakryty. W zasadzie nie przeszkadza mi to, bo już wiem ile
      czasu co się "pierze", zazwyczaj patrzę na zegarek i wiem kiedy powinno się
      wyłączyć.
      3. Jest nas dwoje dorosłych, zmywarka 45tka, gotujemy codziennie, czasem nawet
      dwa razy dziennie, jadamy śniadania, obiady (czasem podwójne), dwie kawki
      dziennie i kolacje. Zmywarkę włączamy codziennie wieczorem i myjemy całodzienne
      zbiory. Mieści się wszystko spokojnie, trzeba tylko odpowiednio ułożyć: małe
      talerzyki, szklanki, sztućce, filiżanki itp w górnym koszu, garnki, patelnię,
      michy (wchodzą dwa mniejsze garnki plus patelnia, albo jeden wielki plus jakaś
      micha lub garnki mniejsze albo jakaś inna kombinacja - rzadko zdarza się, że mi
      się coś nie mieści) i duże talerze w dolnym. Tak więc nie narzekam na zbyt małą
      pojemność zmywarki.
      4. Małą komorę w zlewozmywaku wykorzystuję rzadko. Czasem jak myję np. warzywka
      to tam je wrzucam na chwilę, ale tak naprawdę to jakby jej nie było to też by
      się nic nie stało (chyba). A zlewozmywak mam jednokomorowy z taką właśnie małą
      dodatkową "półkomorą". Wystarczy w zupełności.
      To tyle z mojego doświadczenia. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się podzieli
      swoim.
    • allija Re: Kilka pilnych pytań 28.04.05, 01:37
      Zmywarke najlepiej jest miec obok zlewozmywaka a rury są prowadzone za
      szafkami, chyba i tak miejsca specjalnie sie nie traci bo przeciez szafki nie
      są dostawiane do sciany, jakas odległość zawsze tam musi być. Ale nie wiem jak
      z odpływem i dopływem wody do zmywarki, czy musza tam byc jakies spadki i jak
      to ma sie do odległości zmywarki od odpływu kanalizacyjnego? To juz fachowiec
      powinien doradzic, w kazdym razie ja mam obok zlewu.
      Moja zmywarka ma widoczny panel, łatwy dostęp a i sam panel jest dekoracyjny
      wiec nie ma co go chowac.
      U mnie rodzina 4-osobowa jada tylko w domu i zmywarka 60-ka jest nawet za mala.
      Musze wstawiac zmywanie 2 razy dziennie a i tak gary (nieustawne) czesto sie
      nie mieszczą. Ale ja wszystko myje w zmywarce, także salaterki, jakies
      miseczki, durszlaki, pojemniki na żywność, tak, że dużo tego wychodzi.
      Zlew mam jednokomorowy z ociekaczem zamiast drugiej komory. W zupełności taki
      wystarczy przy intensywnym prowadzeniu kuchni.
      • gruba_dynia Re: Kilka pilnych pytań 28.04.05, 07:38
        Dzięki :)
        Tak chyba zrobie, że zmywarkę umieszczę w pobliżu zlewu. Czy będzie to wygodne
        w użytkowaniu jeśli zmywarka będzie z lewej strony zlewu(jestem praworęczna)?
        Szczerze mówiąc to jedyna możliwość jej ustawienia.

Kolejny problem ;) Będę montować okap kominowy, ale kominy wentylacyjne mam
        około 1m z boku od miejsca gdzie będzie wisiał okap. Muszę więc tam bokiem
        wyprowadzić ruru z okapu. Jak je zamaskować? To znaczy wiem że można zrobić
        przysłaniająca półkę, albo poziome szafki po obu stronach okapu które ukryją
        rurę, ale średnio mi sie to podoba. Macie inne pomysły?
        • ka_thy Re: Kilka pilnych pytań 28.04.05, 09:45
          Ja mam zmywarkę po lewej stronie od zlewu i jakoś nigdy nie pomyślałam, ze to
          niewygodne :). Zmywarkę mam wsuniętą pod ociekacz zlewozmywaka jednokomorowego,
          przy czym ta komora jest dośc duża i głęboka, zlewozmywak jest kompozytowy i ta
          jedna komora w zupełności mi wystarcza. Podobnie zmywarka 45tka, przy rodzinie
          4 osobowej jest włączana zwykle co drugi dzień. Zmywarka ma wąż odpływowy
          podłączony do syfonu zlewozmywaka.
        • Gość: aaga Re: Kilka pilnych pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 09:51
          Mam zmywarkę z lewej strony zlewu (też jestem praworęczna), zupełnie nie robi
          mi to różnicy.
          Z okapem miałam podobny problem. Przesunęliśmy kuchenkę bliżej komina. Ale to
          bez sensu, bo teraz można zamontować taki okap z pochłaniaczem bez konieczności
          prowadzenia rury. (Za czasów kiedy planowaliśmy kuchnię byłe mizerne możliwości
          wyboru okapów). Na dodatek w czasie kontroli ciągu w kominach przez
          spółdzielnię + kominiarze kategorycznie zalecono nam wymontowanie wiatraczka z
          okapu, który podobno zaburza ciąg innym mieszkańcom. Do dzisiaj tego nie
          rozumiem, bo podobno każde mieszkanie ma swój komin. Więc nie wiem na ile to
          prawda. Może rozważ jednak możliwość okapu bez rur. No chyba, że mieszkasz
          domku albo w bloku gdzie nie ma instalacji gazowej i nie będzie co jakiś czas
          biegać ekipa sprawdzająca działanie kominów. A tak na marginesie, to ja w sumie
          jestem zadowolona, że tak tego pilnują.
          Pozdrawiam!
          • gruba_dynia Re: Kilka pilnych pytań 28.04.05, 11:31
            Wiem że sa takie okapy bez konieczności rury, ale jakoś nie dowierzam, że one
            coś rzeczywiście robią z tymi wchłanianymi oparami ;) Wolałabym taki z rurą.
            Może ktoś mnie jakoś przekona że te bez dprowadzenia są lepsze?

Czy mozecie polecić mi jakąś firmę która robi dobre, zlewy kompozytowe (chyba
            tak to się nazywa?) ale za dość przystępną cenę i nie podróbki z jakigoś
            sztucznego tworzywa.
            • gruba_dynia Re: Kilka pilnych pytań 28.04.05, 11:38
              Czy blat roboczy zamontowany na wysokosci 90 cm będzie wygodny w użyciu. Mam
              160cm wzrotu. Chcę go zamonotować na jednym poziomie z parapetem okiennym, to
              znaczy nie robic parapetu, ale zrobić blat wchodzący w to miejsce aż pod okno.
            • Gość: michał Re: Kilka pilnych pytań IP: 194.242.62.* 28.04.05, 12:28
              witaj!

też jestem na etapie projektowania kuchni i mam podobne problemy :)

1. OKAP. Moim zdaniem okap bez podłączenia do wentylacji jest ostatecznością.
              Zmniejsza się wtedy przepustowość, trzeba kupić i wymieniać co jakiś czas filtr
              węglowy, a poza tym nie wierzę że ten filtr wszystko zatrzyma. U mnie są jakieś
              2 metry do kratki wentylacyjnej i rozwiązanie wymyśliłem następujące. Rura
              będzie zamontowana w kącie pod sufitem i będzie obudowana płytami gipsowymi. W
              ten sposób na całej długości ściany będę miał coś w rodzaju schodka, który nie
              wyglada źle. Widziałem takie rozwiązania w katalogach i bardzo mi się podobały.
              Aby polepszyć wygląd można zrobić jeszcze jeden mniejszy schodek wychodzący na
              kuchnię i np. obsadzić w nim lampki halogenowe. To jest tanie i estetyczne
              rozwiązanie.

2. ZLEW. Ja wybrałem zlew narożny z Silgranitu firmy BLANCO. Obecnie jest w
              promocji i kosztuje ok. 1600 zł razem z baterią z wyciąganą wylewką. Bateria
              jest oczywiście w kolorze zlewu. Być może można kupić tańsze, innyc firm, ale
              nie wiem czy jakość mnie zadowoli. Ten mi się podoba.

3. ZMYWARKA. 45 spokojnie na 2 osoby wystarczy. Moi rodzice mają taką i zmywają
              co 2 dni. Jedynym minusem takiej smywarki jest to, że siłą rzeczy kosze są
              prostokątne, a w zmywarkach 60 są prawie kwadratowe. Efekt jest taki że śmigło
              obrotowe nie myje dokładnie np. szklanek ustawionych w kątach kosza o
              szerokości 45 cm. Po prostu trzeba o tym pamiętać. Rodzice wybrali taką, bo
              nie mieli miejsca na większą, ale jeżeli masz miejsce to nie zaszkodzi
              zamontować większą. Zużycie wody i cena zakupu jest praktycznie taka sama,
              a "od przybytku głowa nie boli".

4. PARAPET. Też będę miał blat wchodzący na parapet, ale nie pamiętam na jakiej
              wysokości on się znajduje.

pozdrawiam,
              Michał
              • Gość: JK Re: Kilka pilnych pytań IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.04.05, 19:56
                Gość portalu: michał napisał(a):
                Jedynym minusem takiej smywarki jest to, że siłą rzeczy kosze są
                > prostokątne, a w zmywarkach 60 są prawie kwadratowe. Efekt jest taki że
                śmigło obrotowe nie myje dokładnie np. szklanek ustawionych w kątach kosza o
                > szerokości 45 cm. Po prostu trzeba o tym pamiętać.

W mojej zmywarce 45tce to "śmigło" ma dziurki do wody także na samym koniuszku
                i ustawione lekko pod kątem, tak, że woda leci jakby na ukos. Chyba więc
                dolatuje do rogów, bo wszystko się myje dobrze. A druga sprawa, że zazwyczaj
                jakoś odruchowo w rogach stawiam jakieś szklanki od herbaty itp mniej
                zabrudzone rzeczy.
            • Gość: sugob Re: Kilka pilnych pytań IP: *.pychowice.kraina.pl 06.05.05, 21:02
              filtry faktycznie "coś" robią pod warunkiem że są regularnie czyszczone (a
              weglowe wymieniane) chociaż na pewno jest to rozwiązanie zastępcze; jeżeli masz
              możliwość to lepszy będzie okap pracujący w trybie wyciągowym,
              trzeba tylko pamiętać o jednej rzeczy - standardowe okapy kuchene wyciągają 300
              - 600 m3/h powietrza, które musi skądś napłynąć, pytanie: skąd? (a dokładnie:
              skąd i o jakiej temperaturze?)
              należy to przemyśleć, bo:
              1) jeżeli masz szczelną stolarkę i nie zapewnisz możliwości napływu powietrza to
              możesz się spodziewać wstecznych ciągów z kratek wentylacji grawitacyjnej np. w
              łazience
              2) na 99% instalacja grzewcza w Twoim mieszkaniu nie była liczona na tak
              intesywną wymianę powietrza i w zależności od tego, którędy "ciągnie" powietrze
              może dojść do przechłodzenia niektórych pomieszczeń (dla przykładu - podgrzanie
              500 m3/h powietrza o 10 stopni pochłania ok. 1,7 kW ciepła - a to już spory
              grzejnik)
    • aankaa wysokość blatu 28.04.05, 20:51

warto pokombinować z jego podniesieniem (tzn nie umieszczać bezpośrednio na
      szafkach) - nawet dla osoby ok. 160 cm o wiele wygodniejszy jest ciut
      wyżej "zamontowany"
      • admar0 Re: wysokość blatu 29.04.05, 00:04
        Do wyciągów (okapów) istnieją rury o przekroju zpłaszczonym, po umiejętnym
        ułożeniu ich na szafkach górnych praktycznie nic nie widać, tym bardziej jak
        będzie jeszcze zamontowana listwa wieńcząca.
        Jeżeli wejście do wentylacji wyciągu jest zbyt wysoko to zawsze można tą dziurę
        załatać i wybić następną poniżej, kanał przecież jest w pionie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka