Dodaj do ulubionych

Piekarnik koło lodówki?

16.05.05, 15:57
Czy piekarnik pod zabudowę może stać koło lodówki?Tzn.chciałam mięc piekarnik
nie pod płytą (tak standardowo) tylko w zupełnie innym miejscu na wysokości
blatu, zabudowany. Lodówkę będę miała nie zabudowaną ale będzie stała koło
piekarnika i w związku z tym moje pytanie:czy nie będzie się działo w związku
z tym nic złego z lodówką bo niektórzy mnie straszą, że może się ona
rozmrażać a nawet zepsuć. Czy to prawda?
Obserwuj wątek
      • ania_wiedzminka oczywiście, że możesz postawić obok 19.05.05, 14:50
        > nie sustawia sie piekarnika kolo lodowki z tego wzgledu ze piekarnik wydziela
        > cieplo a co za tym idzie lodowka bedzie pobierala wiecej mocy...piekarnik jak
        > najdalej od lodówki

        BZDURA
        po pierwsze, gdyby piekarnik do zabudowy wydzielał ciepło na boki, czyli w
        meble, to jest badziewie,a nie piekarnik - wyobrażasz sobie żeby drewno się
        nagrzewało?? piekarniki do zabudowy są m.in. dlatego droższe od wolnostojących,
        że muszą mieć perfekcyjną izolację cieplną i system wentylacji. I uwierz mi -
        mają. Mam piekarnik, a obok niego jest na razie wnęka na chłodziarkę - nawet
        przy pieczeniu mięs w bardzo wysokiej temperaturze i przy długim czasie -
        ścianka boczna jest zimna tak jak przy wyłączonym piekarniku.

    • Gość: da się ;) Re: Piekarnik koło lodówki? IP: *.aster.pl 16.05.05, 22:09
      W zabudowach baaardzo często widuje się zabudowaną lodówkę obok zabudowanego
      piekarnika ;). DOBRE piekarniki mają dobrą izolację, a więc nie wydzielają
      ciepła na boki. Nawiasem mówiąc lodówka też wydziela ciepło (za tylną ścianką
      ;)). Dobre lodówki też mają dobrą izolację, więc temperatura otoczenia ma
      znikomy wpływ na ilość pobieranego prądu. A jeśli między nimi zrobisz dodatkową
      izolację w ściance zabudowy piekarnika lub jeśli starczy ci miejsca na
      kilkunastocentymetrową szafkę - nie masz się czym przejmować.
    • sugob Re: Piekarnik koło lodówki? 17.05.05, 20:42
      1.)jeżeli masz w miarę nowoczesną, dobrej klasy lodówkę i piekarnik (czyli takie
      z dobrą izolacją) to nie ma powodu żeby lodówka się romrażała albo psuła,
      rozumiem że te urządzenia będą rozdzielone jakąś płytą meblową, polecam również
      włozenie cienkiej izolacji pomiędzy ściankę urządzenia a płytę, dużo daje
      zrobienie otworów wentylacyjnych w dole mebli (można założyć ładne kratki w
      cokolikach z przodu i zrobic kilka otworów z tyłu) i pozostawienie za
      piekarnikiem i lodówką odpowiedniej odległości od ściany - ułatwia to
      odprowadzanie ciepła na zasadzie konwekcji
      2.) zużycie energii przez lodówkę wzrośnie bo musi - sprawność urządzeń
      chłodniczych w dużym stopniu zależy od warunków "zrzucania" ciepła przez
      skraplacz (to ta płyta z tyłu lodówki, która się grzeje podczas pracy), ale
      trzeba podejśc do tego logicznie - jeżeli używasz piekarnika okazyjnie, raz, dwa
      razy na tydzien godzinę czy dwie to zużycie będzie niezauważalne na rachunku za
      en. elektryczną, jeżeli pieczesz codziennie to się na pewno w jakimś stopniu
      odbije, ale bez przesady;
      warto przestrzegać prostych zasad - nie otwierać za często lodówki przy
      właczonym piekarniku, a juz na pewno nie otwierac lodowki zaraz po sprawdzeniu
      jak tam sie piecze, jezeli lodówka ma mozliwośc obustronnego montażu drzwi to
      lepiej niech się otwierają nie od strony piekarnika
      pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka