ljaro 01.07.05, 17:37 1. Czy lodowka z systemem no frost jest warta zakupu, czy to dziala? 2. I czy kazda firma ma tak samo dzialajacy ten system. 3. Jakie lodowki sprawuja sie dobrze jesli chodzi o bezawaryjnosc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zayzayer Re: Lodowka, no frost 01.07.05, 18:27 Nie przepadam za tym systemem, ale jak już ma być, to tylko najlepszych firm. Słabe firmy nie radzą sobie z nim. Świerzy przykład: www.elektroda.pl/rtvforum/topic302023.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FidoDido Re: Lodowka, no frost IP: *.telsten.com / *.telsten.com 02.07.05, 11:12 Moja lodówka (firma LG) zużywała więcej prądu i głośniej chodziła od typowych, nie nadaje się do aneksów kuchennych za głośna. Może już poprawili te załaczenia (kupiłam ją jakieś 5 lat temu). Odpowiedz Link Zgłoś
ljaro Re: Lodowka, no frost 02.07.05, 12:05 A co traci lodowka wyposarzona w no frost. A co zyskuje ( oczywiscie wiem ze to system bez szronow itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Lodowka, no frost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 09:13 co zyskujesz: -system bezobsługowy- nie martwisz się tylko odszranianiem części zamrażalniczej, co tracisz: -większe zużycie energii elektrycznej -produkty bardzo szybko wysychają/ musisz trzymać wszystko w pudełkach lub szczelnie foliować/ -więcej systemów sterujących i z tego prawdopodobieństwo wystąpienia uszkodzenia-większe Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: Lodowka, no frost 03.07.05, 16:15 Trzeba zacząć od tego co to jest No Frost. No Frost, to jest lodówwka z niewidocznym dla oka szronem, czyli ukrytym parownikiem. W normalnej samorazmrożalnej lodówce parownik jest widoczny (np. na tylnej ściance chłodziarki). W NF poszczególne komory chłodzone są zimnym powietrzem wywiewanym z ukrytego parownika. Właśnie ten wymuszony obieg powietrza powoduje wysuszanie produktów, głośniejszą pracę, wyższe zużycie energii, bo niepotrzebnie utrzymuje równą temp. na wszystkich półkach chłodziarki, o wiele wyższą awaryjnosć (system jest skomplikowany). W sumie to ma jedną tylko zaletę - nie trzeba raz na kilka lat rozmrażać zamrażarki. Dużo klientów kupuje NF mylnie myśląc, że tylko one są tzw bezobsługowe, a teraz przecież wszystkie takie są. Moim zdaniem NF ma więcej wad niż zalet i chyba dlatego prawie wszystkie firmy od tego systemu odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jela Re: Lodowka, no frost IP: 193.28.230.* 04.07.05, 07:52 bzdury, wcale nie jest głośna, mamy ją od kilku lat. A co najważniejsze bardzo długo utrzymuje świeżość przechowywanych produktów. Jestem bardzo zadowolona. Moja lodówka to LG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Re: Lodowka, no frost IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 12:11 Uważam (z doświadczenia),że No Frost są lepsze od innych, bo żywnosć pozostaje dłuzej świeża. A jeżeli leży długo (zależy jaki produkt, ale np. wedlina ok. tygonia) to wysycha , a nie psuje sie jak w innych lodówkach bez No Frost Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: Lodowka, no frost 04.07.05, 13:36 Gość portalu: Ryba napisał(a): > Uważam (z doświadczenia),że No Frost są lepsze od innych, bo żywnosć pozostaje dłuzej świeża. Ta świeżość zależy od temperatury, a nie jakichś nofrostów. Pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś