michael_wittmann 02.07.05, 15:01 Czy ktoś ma jakieś informacje na temat jakości gresu pochodzącego z Chin? Ponoć jest złej jakości i plm nie da się doczyścić,ale może to nieprawda? Wygląda nieźle no i jest w niezłej cenie.Z góry dzięuję za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 02.07.05, 23:02 zanim go zafugujesz musisz zaimpregnować,tyle wiem na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michael_wittmann Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.skrzynka.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 00:15 TO BY SUGEROWAŁO ŻE JAKOŚĆ POZOSTAWIA WIELE DO ŻCZENIA:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 03.07.05, 15:56 np.kupujac taki gres w sieci "WEMA" przy odbiorze musisz podpisać ,że zostałeś poinformowany o zaimpregnowaniu gresu przed fugowaniem........kupiłam wiec gres polerowany z "nowej gali" i jestm zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XGrzesX Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.devs.futuro.pl 03.07.05, 17:14 Gres z Nowej Gali też trzeba impregnować przed fugowaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 04.07.05, 00:30 nie trzeba :) u mnie już leży pół roku i nie był impregnowany i nic się z nim nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 212.160.172.* 18.07.05, 14:21 Czym należy impregnować gres??? Są jakies specjalne preparaty do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
michael_wittmann Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 03.07.05, 19:11 znalazłem już kilka pozytywnych opinii na temat gresu z nowej gali,mi podoba się kolekcja stone iife, na temat gresu chińskiego nie mogę znaleść niczego,stąd szala wyboru przechyla się na stronę tegoż pierwszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yosemite Sam Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.aster.pl 04.07.05, 18:24 Ja też jestem zainteresowany kupnem gresu polerowanego. Patrzyłem oferte płytek chińskich jak i też byłem w centrali Nowej Gali i innych renomowanych firm. Doświdczenia po takim rajdzie są następujące: -bardzo atrakcyjna cena gresu chińskiego (poler nawet od 50zł/m2) -sprzedawcy jednak nie chcą brać żadnej odpowiedzialności tzw. gwarancja do drzwi sklepu ;-) -po pierwsze trzeba impregnować a to też kosztuje po drugie mówili że trzeba każdą płytke wybierać pojedyńczo bo są zazwyczj krzywe ( nie ma problemu z wymianą płytki na inną tak przynajmniej słyszałem) -co do gresu z innych firm to jest napewno o wiele lepszej jakości i nie trzeba go już impregnować ale ceny są od 120 do nawet 300 zł/m2 A tak swoją drogą to nawet myślałem o zrobieniu podłogi przynajmniej w części ze szkła zbrojonego. Pod spodem można zainstalować oświetlenie. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cremona Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 04.07.05, 19:03 Też szukam gresu i dzisiaj trafiłam na bardzo bogata ofertę gresu chińskiego i innych gresów polerowanych, jednolitych firmy Paradyż. Jest tani i każdy znajdzie coś dla siebie, cętki, jednolity kolor, marmurki, żyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
cremona Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 04.07.05, 19:04 Czy myślicie, że gres polerowany można spokojnie położyć w kuchni? Martwię się tylko czy nie zostaną na nim plamy, np. po tłuszczu i czy powłoka zbyt szybko się nie zmatuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 05.07.05, 15:06 ja mam gres polerowany właśnie w kuchni.....sprzedawca uprzedzał ,zebym uważała kiedy rozleje sie np.wino ,sok z buraków - żeby od razu posprzątać ,bo mogą zostać przebarwienia........nic takiego się jeszcze nie rozlało ,nie ma plam :) sama się zastanawiałam ,czy ten połysk nie zniknie po jakimś czasie ......ale w końcu nic nie jest wieczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
monika150 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 06.07.05, 07:16 KAŻDY gres polerowany należy impregnować!!! Struktura gresu jest porowata, a poler tych mini dziureczek nie zatyka tylko nadaje powierzchni połysk. Gres czy to chiński cz z NG czy inny impregnować należy PRZED fugowaniem, bo może się zdażyć, że w trakcie fugowania w te minipory wetrzemy fugę, która będzie NIE DO USUNIĘCIA. I nie ma tutaj nic do rzeczy czy to jest gres chiński czy afrykański czy z końca świata. A Ci co piszą inaczej nie mają racji. Odpowiedz Link Zgłoś
lw73 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 06.07.05, 10:50 Witam Przed moim domem jest gres jednej z naszych krajowych firm, przez myśl mi nie przeszło by jakkolwiek go impregnować! Po prostu go przykleiłem zafugowałem ob 4 lat nie mam z nim problemu ani zarysowań popękań ani nic co wskazywałoby ne zniszczenie. Natomiast z innej strony domu BYŁ dwa sezony gres rodem z Hiszpani niestety popękał i musiałem go wymienic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xgrzesx Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 06.07.05, 11:18 A jakie firmy ten krajowy gres ? Odpowiedz Link Zgłoś
lw73 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 06.07.05, 11:25 Opoczno - kastor brąz Odpowiedz Link Zgłoś
monika150 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 06.07.05, 22:28 My tutaj mówimy o POLEROWANYM gresie i wątpię, że właśnie taki masz przed domem. To są dwie różne rzeczy - gres polerowany, a gres szkliwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do MONIKI 150 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.aster.pl 07.07.05, 21:15 Co do fugowania gresu polerowanego to uważam jak z resztą i sprzedawcy w sklepach że dawanie fug pomiędzy te płytki mija się z celem. Gres polerowany kupuje się przeważnie z myślą o uzyskaniu jednolitej gładkiej powierzchni i zastosowanie pomiędzy płytkami fug burzy ten efekt. W różnych większych salonach wystawowych sprzedających takie płytki są one zainstalowane bezfugowo i właśnie tak wyglądają na ścianie najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.forcom.com.pl / *.forcom.com.pl 08.07.05, 10:20 Ostatnio chodziłem po salonach w Poznaniu i każdy sprzedawca mi mówił, że należy robić fugi między gresem polerowanym bo: - nie powstają wówczas naprężenia między płytkami; - płytki mają najczęściej różną wysokość. Także producenci takiego gresu (przynajmniej w Polsce) piszą na stronach internetowych (w folderach też), że trzeba robić fugi... Osobiście przymierzam się do położenia gresu polerowanego i chętnie bym usłyszał jakieś opinie na temat braku fug. Wiem, że część ludzi tak właśnie gres położyła... A! Mowa o gresie kładzionym na podłogi. Odpowiedz Link Zgłoś
monika150 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 08.07.05, 12:41 Z tego co się dowiadywałam, gres należy układać z fugą, nawet tą najmniejszą 1mm, ale "z". Położenie fugi zmniejsza ryzyko powstawania pęknięć, które są wynikiem różnych naprężeń powierzchni. Poza tym płytki są zazwyczaj nierówne - chyba że się kupi specjalnie kalibrowane za ciężkie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 08.07.05, 15:15 w kuchni mam gres bez fug,nie taki specjalny do układania bezfugowego tylko zwykły ,a w przedpokoju z fugą ......i bardziej jestem zadowolona z tego kuchennego :) Co do pęknieć ,to i tak ten bezfugowy nie przylega idealnie do siebie ,więc nie pęka -acha i w kuchni mam ogrzewanie podłogowe..... i nigdzie nie impregnowałam gresu(bo sprzedawca mówił ,ze nie trzeba) i nic sie z nim nie dzieje,jestem baaaardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yosemite Sam Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.aster.pl 08.07.05, 17:02 Właśnie słyszałem że to chińskie płytki mają różne wymiary z tej samej partii płytek a i płytki czasami bywają krzywe. Słyszałem że nie dotyczy to innych płytek to znaczy tych w normalnych cenach które łatwo dopasować do siebie i nie potrzebują fug. Poza tym są płytki o wymiarach 60x60 których w przeciętnej kuchni czy łazience potrzeba przeważnie cztery sztuki tak więc mogą obyć się bez fugowania. Moim zdaniem fuga potrzebna jest tylko do tego żeby zatuszować różnice w wymiarach i krzywości płytek które są gorszego gatunku. Ale niekoniecznie musze mieć racje. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 08.07.05, 17:45 Właśnie słyszałem że to chińskie płytki mają różne wymiary z tej samej partii > płytek a i płytki czasami bywają krzywe. > Słyszałem że nie dotyczy to innych płytek to znaczy tych w normalnych cenach > które łatwo dopasować do siebie i nie potrzebują fug. mam płytki z NG i nie są IDEALNIE równe ,a dodatkowo przy bezfugowym połozeniu wychodzi każda nawet najmniejsza nieróność ......takie idealne mozna zamówic - są dużo droższe Poza tym są płytki o wymiarach 60x60 których w przeciętnej kuchni czy łazience > potrzeba przeważnie cztery sztuki tak więc mogą obyć się bez fugowania. no to raczej nie mam prezeciętnej kuchni ,bo płytek meści się w niej troche wiecej niż 4 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 19:02 witam! mam płytki z NG i nie są IDEALNIE równe ,a dodatkowo przy bezfugowym połozeniu > wychodzi każda nawet najmniejsza nieróność ......takie idealne mozna zamówic - > są dużo droższe - takie płytki zwie się płytkami kalibrowanymi. pozdrawiam piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 08.07.05, 22:22 - takie płytki zwie się płytkami kalibrowanymi dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
aleksanderkwasniewski3 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 09.12.05, 12:09 by mieć pewność i spokój z utrzymaniem grasu w czystości nalezy go impregnować - oczywiście przed fugowaniem by klej mógł wyschnąć. Do impragnacji najlepiej używać chemi do kamieni naturalnych, najlepiej do granitu. Do usuwania plam, nabłyszczania itp. też znajdziecie środki właśnie u kamieniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksanderkwasniewski3 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 09.12.05, 12:11 a tak na marginesie to płytki granitowe mozna już kupić w granicach 100zł m2 czasem nawet brutto. A granit to zawsze granit!! Odpowiedz Link Zgłoś