Dodaj do ulubionych

gres chiński,jakośc,cena,kupować?

02.07.05, 15:01
Czy ktoś ma jakieś informacje na temat jakości gresu pochodzącego z Chin?
Ponoć jest złej jakości i plm nie da się doczyścić,ale może to nieprawda?
Wygląda nieźle no i jest w niezłej cenie.Z góry dzięuję za info
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 02.07.05, 23:02
      zanim go zafugujesz musisz zaimpregnować,tyle wiem na pewno
    • Gość: michael_wittmann Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.skrzynka.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 00:15
      TO BY SUGEROWAŁO ŻE JAKOŚĆ POZOSTAWIA WIELE DO ŻCZENIA:)
      • Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 03.07.05, 15:56
        np.kupujac taki gres w sieci "WEMA" przy odbiorze musisz podpisać ,że zostałeś
        poinformowany o zaimpregnowaniu gresu przed fugowaniem........kupiłam wiec gres
        polerowany z "nowej gali" i jestm zadowolona.
        • Gość: XGrzesX Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.devs.futuro.pl 03.07.05, 17:14
          Gres z Nowej Gali też trzeba impregnować przed fugowaniem...
          • Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 04.07.05, 00:30
            nie trzeba :) u mnie już leży pół roku i nie był impregnowany i nic się z nim
            nie dzieje
          • Gość: aneta Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 212.160.172.* 18.07.05, 14:21
            Czym należy impregnować gres???
            Są jakies specjalne preparaty do tego?
    • michael_wittmann Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 03.07.05, 19:11
      znalazłem już kilka pozytywnych opinii na temat gresu z nowej gali,mi podoba
      się kolekcja stone iife, na temat gresu chińskiego nie mogę znaleść
      niczego,stąd szala wyboru przechyla się na stronę tegoż pierwszego
      • Gość: Yosemite Sam Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.aster.pl 04.07.05, 18:24
        Ja też jestem zainteresowany kupnem gresu polerowanego.
        Patrzyłem oferte płytek chińskich jak i też byłem w centrali Nowej Gali i
        innych renomowanych firm.
        Doświdczenia po takim rajdzie są następujące:
        -bardzo atrakcyjna cena gresu chińskiego (poler nawet od 50zł/m2)
        -sprzedawcy jednak nie chcą brać żadnej odpowiedzialności tzw. gwarancja do
        drzwi sklepu ;-)
        -po pierwsze trzeba impregnować a to też kosztuje po drugie mówili że trzeba
        każdą płytke wybierać pojedyńczo bo są zazwyczj krzywe ( nie ma problemu z
        wymianą płytki na inną tak przynajmniej słyszałem)
        -co do gresu z innych firm to jest napewno o wiele lepszej jakości i nie trzeba
        go już impregnować ale ceny są od 120 do nawet 300 zł/m2
        A tak swoją drogą to nawet myślałem o zrobieniu podłogi przynajmniej w części
        ze szkła zbrojonego. Pod spodem można zainstalować oświetlenie. ;-)
        • cremona Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 04.07.05, 19:03
          Też szukam gresu i dzisiaj trafiłam na bardzo bogata ofertę gresu chińskiego i
          innych gresów polerowanych, jednolitych firmy Paradyż. Jest tani i każdy
          znajdzie coś dla siebie, cętki, jednolity kolor, marmurki, żyłki.
        • cremona Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 04.07.05, 19:04
          Czy myślicie, że gres polerowany można spokojnie położyć w kuchni? Martwię się
          tylko czy nie zostaną na nim plamy, np. po tłuszczu i czy powłoka zbyt szybko
          się nie zmatuje.
          • Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 05.07.05, 15:06
            ja mam gres polerowany właśnie w kuchni.....sprzedawca uprzedzał ,zebym uważała
            kiedy rozleje sie np.wino ,sok z buraków - żeby od razu posprzątać ,bo mogą
            zostać przebarwienia........nic takiego się jeszcze nie rozlało ,nie ma plam :)

sama się zastanawiałam ,czy ten połysk nie zniknie po jakimś czasie ......ale w
            końcu nic nie jest wieczne....
    • monika150 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 06.07.05, 07:16
      KAŻDY gres polerowany należy impregnować!!!
      Struktura gresu jest porowata, a poler tych mini dziureczek nie zatyka tylko
      nadaje powierzchni połysk.

Gres czy to chiński cz z NG czy inny impregnować należy PRZED fugowaniem, bo
      może się zdażyć, że w trakcie fugowania w te minipory wetrzemy fugę, która
      będzie NIE DO USUNIĘCIA.

I nie ma tutaj nic do rzeczy czy to jest gres chiński czy afrykański czy z
      końca świata.
      A Ci co piszą inaczej nie mają racji.
      • lw73 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 06.07.05, 10:50
        Witam
        Przed moim domem jest gres jednej z naszych krajowych firm, przez myśl mi nie przeszło by jakkolwiek go impregnować! Po prostu go przykleiłem zafugowałem ob 4 lat nie mam z nim problemu ani zarysowań popękań ani nic co wskazywałoby ne zniszczenie. Natomiast z innej strony domu BYŁ dwa sezony gres rodem z Hiszpani niestety popękał i musiałem go wymienic.
        Pozdrawiam
        • xgrzesx Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 06.07.05, 11:18
          A jakie firmy ten krajowy gres ?
          • lw73 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 06.07.05, 11:25
            Opoczno - kastor brąz
        • monika150 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 06.07.05, 22:28
          My tutaj mówimy o POLEROWANYM gresie i wątpię, że właśnie taki masz przed domem.

To są dwie różne rzeczy - gres polerowany, a gres szkliwiony.
          • Gość: do MONIKI 150 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.aster.pl 07.07.05, 21:15
            Co do fugowania gresu polerowanego to uważam jak z resztą i sprzedawcy w
            sklepach że dawanie fug pomiędzy te płytki mija się z celem.
            Gres polerowany kupuje się przeważnie z myślą o uzyskaniu jednolitej gładkiej
            powierzchni i zastosowanie pomiędzy płytkami fug burzy ten efekt.
            W różnych większych salonach wystawowych sprzedających takie płytki są one
            zainstalowane bezfugowo i właśnie tak wyglądają na ścianie najlepiej.
            • Gość: Arek Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.forcom.com.pl / *.forcom.com.pl 08.07.05, 10:20
              Ostatnio chodziłem po salonach w Poznaniu i każdy sprzedawca mi mówił, że należy robić fugi między gresem polerowanym bo:
              - nie powstają wówczas naprężenia między płytkami;
              - płytki mają najczęściej różną wysokość.

Także producenci takiego gresu (przynajmniej w Polsce) piszą na stronach internetowych (w folderach też), że trzeba robić fugi...

Osobiście przymierzam się do położenia gresu polerowanego i chętnie bym usłyszał jakieś opinie na temat braku fug. Wiem, że część ludzi tak właśnie gres położyła...
              A! Mowa o gresie kładzionym na podłogi.
            • monika150 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 08.07.05, 12:41
              Z tego co się dowiadywałam, gres należy układać z fugą, nawet tą najmniejszą
              1mm, ale "z".

Położenie fugi zmniejsza ryzyko powstawania pęknięć, które są wynikiem różnych
              naprężeń powierzchni.

Poza tym płytki są zazwyczaj nierówne - chyba że się kupi specjalnie
              kalibrowane za ciężkie pieniądze.
              • Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 08.07.05, 15:15
                w kuchni mam gres bez fug,nie taki specjalny do układania bezfugowego tylko
                zwykły ,a w przedpokoju z fugą ......i bardziej jestem zadowolona z tego
                kuchennego :)
                Co do pęknieć ,to i tak ten bezfugowy nie przylega idealnie do siebie ,więc nie
                pęka -acha i w kuchni mam ogrzewanie podłogowe..... i nigdzie nie impregnowałam
                gresu(bo sprzedawca mówił ,ze nie trzeba) i nic sie z nim nie dzieje,jestem
                baaaardzo zadowolona.
                • Gość: Yosemite Sam Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.aster.pl 08.07.05, 17:02
                  Właśnie słyszałem że to chińskie płytki mają różne wymiary z tej samej partii
                  płytek a i płytki czasami bywają krzywe.
                  Słyszałem że nie dotyczy to innych płytek to znaczy tych w normalnych cenach
                  które łatwo dopasować do siebie i nie potrzebują fug.
                  Poza tym są płytki o wymiarach 60x60 których w przeciętnej kuchni czy łazience
                  potrzeba przeważnie cztery sztuki tak więc mogą obyć się bez fugowania.
                  Moim zdaniem fuga potrzebna jest tylko do tego żeby zatuszować różnice w
                  wymiarach i krzywości płytek które są gorszego gatunku.
                  Ale niekoniecznie musze mieć racje. ;-)
                  • Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 08.07.05, 17:45
                    Właśnie słyszałem że to chińskie płytki mają różne wymiary z tej samej partii
                    > płytek a i płytki czasami bywają krzywe.
                    > Słyszałem że nie dotyczy to innych płytek to znaczy tych w normalnych cenach
                    > które łatwo dopasować do siebie i nie potrzebują fug.
                    mam płytki z NG i nie są IDEALNIE równe ,a dodatkowo przy bezfugowym połozeniu
                    wychodzi każda nawet najmniejsza nieróność ......takie idealne mozna zamówic -
                    są dużo droższe

Poza tym są płytki o wymiarach 60x60 których w przeciętnej kuchni czy łazience
                    > potrzeba przeważnie cztery sztuki tak więc mogą obyć się bez fugowania.
                    no to raczej nie mam prezeciętnej kuchni ,bo płytek meści się w niej troche
                    wiecej niż 4 ;)
                    • Gość: piotr Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 19:02
                      witam!
                      mam płytki z NG i nie są IDEALNIE równe ,a dodatkowo przy bezfugowym połozeniu
                      > wychodzi każda nawet najmniejsza nieróność ......takie idealne mozna zamówic -
                      > są dużo droższe
                      - takie płytki zwie się płytkami kalibrowanymi.
                      pozdrawiam
                      piotr
                      • Gość: gwiazdeczka Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? IP: 83.238.47.* 08.07.05, 22:22
                        - takie płytki zwie się płytkami kalibrowanymi
                        dzięki :)
    • aleksanderkwasniewski3 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 09.12.05, 12:09
      by mieć pewność i spokój z utrzymaniem grasu w czystości nalezy go impregnować -
      oczywiście przed fugowaniem by klej mógł wyschnąć. Do impragnacji najlepiej
      używać chemi do kamieni naturalnych, najlepiej do granitu. Do usuwania plam,
      nabłyszczania itp. też znajdziecie środki właśnie u kamieniarzy.
      • aleksanderkwasniewski3 Re: gres chiński,jakośc,cena,kupować? 09.12.05, 12:11
        a tak na marginesie to płytki granitowe mozna już kupić w granicach 100zł m2
        czasem nawet brutto. A granit to zawsze granit!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka