Dodaj do ulubionych

pralka ładowana z góry

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 08:46
jak kupować pralkę ładowaną z góry (nie mam miejsca w łazience na inną) to z
jakiej firmy?
Obserwuj wątek
    • cucciolo Re: pralka ładowana z góry 02.08.05, 11:50
      to wszytko zalezy , jakich funkcji szukasz
      mnie np. interesuje opoznienie startu , do tego oczywiscie klasa en. A
      cena ksztaltuje sie takze w zaleznosci od jakosci wirowania 800-1200 obrotow na
      minute.
      Rozgladalam sie za takimi pralkami i wyszlo mi (choc byc moze znajda sie
      oponenci) ze Indesit ma dosc ciekawa oferte
      ale nie wiem jak sie sprawdzaja , choc zanjmomi maja rozne sprzety tej marki, i
      nikt nie narzekal
      najlepiej wejdz sobie na storne jakiegos sklepu AGD i wybierz,, ze szukasz
      pralek ladowanych od gory - porownaj funkce z cenami i wyjdzie ci na co cie
      stac, a na co nie, za co warto zaplacic a za co nie ma sensu - pralek ladowanych
      od gory nie maaz tak duzo ;)))
      • Gość: gość Re: pralka ładowana z góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:19
        Dziękuję, a czy ktoś może napisać, jaka firma to "mercedes" wśród pralek?
        • mariken Re: pralka ładowana z góry 02.08.05, 15:20
          AEG jest ok, Siemens też
        • Gość: bankroot Re: pralka ładowana z góry IP: *.pekao.com.pl 02.08.05, 15:33
          "mercedes" czyli co ?
      • roy_x Re: pralka ładowana z góry 02.08.05, 13:30
        MIELE
        • Gość: aludka Re: pralka ładowana z góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 19:15
          mam od miesiąca z kawałkiem pralkę ELECTROLUX EWT 12 15, świetnie się sprawdza
          i ma te funkcje o których piszesz. Jestem bardzo zadowolona
    • katewalker Re: pralka ładowana z góry 07.08.05, 10:30
      Pralke ładowaną od góry kupujemy tylko ale to naprawde tylko wtedy gdy nie ma
      miejsca na inna. Dodatkowo mozna sprobowac poszukac pralki o polowe mniejszej
      (płytszej) od tradycyjnych. Jest ich naprawde sporo na rynku a uwierzcie mi ze
      tradycyjnie otwierane wyjda wam na zdrowie. A oto dlaczego nie kupowac ładowanej
      od góry:
      - cały cieżar wyjmowanego prania bierzesz na swoj kręgosłup
      - dodatkowo otwor wyjmowania jest w formie kwadratu do tego bardzo malego
      - zakładając ze raptownie odskakujace skrzydla przy otwieraniu nie połamia Ci
      palcow (indesit i ariston za odpowiednia cene wyeliminowal to) to nie widze
      wiecej przeciwskazan
      Prawie codziennie doradzam jaki sprzet ludziki maja kupowac:)
      • ant777 Re: pralka ładowana z góry 08.08.05, 08:16
        katewalker napisała:

A oto dlaczego nie kupowac ładowane
        > j
        > od góry:
        > - cały cieżar wyjmowanego prania bierzesz na swoj kręgosłup

a do ładowanej "tradycyjnie" pralki nie musisz się schylić?

> - dodatkowo otwor wyjmowania jest w formie kwadratu do tego bardzo malego

jeśli otwór jest faktycznie mały, to i tak nie wyciągniesz całego prania

> - zakładając ze raptownie odskakujace skrzydla przy otwieraniu nie połamia Ci
        > palcow (indesit i ariston za odpowiednia cene wyeliminowal to) to nie widze
        > wiecej przeciwskazan

były takie przypadki?

W sumie to też jestem za pralkami ładowanymi od przodu. Po 5-letnim używaniu
        pralki ładowanej od góry, raczej się nie zdecyduję na kolejny wynalazek. Wydaje
        mi się że słabym punktem tych pralek są łozyska, które mogą nie wytrzymać
        wysokich obrotów, dodatkowo pralka mimo wypoziomowania "skacze" po podłodze.
        Dużych drgań może też nie wytrzymać obciążenie bębna pralki. Tyle z autopsji.
      • Gość: JK Re: pralka ładowana z góry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.05, 11:21
        katewalker napisała:
        > - dodatkowo otwor wyjmowania jest w formie kwadratu do tego bardzo malego

Otwór w mojej pralce otwieranej od góry (Zanussi) jest mniej więcej takiej
        samej wielkości jak w pralce teściów otwieranej od przodu

> zakładając ze raptownie odskakujace skrzydla przy otwieraniu nie połamia Ci
        > palcow (indesit i ariston za odpowiednia cene wyeliminowal to) to nie widze
        > wiecej przeciwskazan

Używam swojej pralki od ponad 10 lat, pralki mojej mamy, jej znajomej, ciotki i
        paru innych osób (tak się złożyło, ze większość mojej rodzinki i znajomych ma
        pralki otwierane do góry) często są jeszcze starsze. Nigdy nikomu nic raptownie
        nie odskakiwało i nic nie łamało. Na tej zasadzie to nie powinno się kupować
        żelazek, bo parzą albo parasola automatycznego, bo można sobie albo komuś oko
        wydłubać.

> Prawie codziennie doradzam jaki sprzet ludziki maja kupowac:)

To mam nadzieję, że masz jakieś bardziej sensowne argumenty niż te co wyżej
        podałaś.
        • Gość: monika Re: pralka ładowana z góry-odradzam IP: *.idea.pl 08.08.05, 12:13
          My mamy tradycyjna, rodzicom kupiłam ładowana od góry gdyż wtedy było tyle
          miejsca w łazience teraz jest już po generalnym remoncie/zmiana układu ścian/i
          pralki się nie wyrzuci ale to koszmar;podpisuję się pod tym co napisał sceptyk
          tej opcji;nie wiem jak to sie u was odbywa ale ja 3 razy w roku piore kołdry i
          poduszki,ostatnio czyniłam to u rodziców i myślałam że oszaleję wkładając i
          wyjmując poduszki,kołdrę oddałam do pralni,prawie podniosłam pralkę przy
          wyciąganiu a przy wkładaniu prawie się pokaleczyłam,zawasze brałam do siebie
          rodziców kołdry i poduszki do prania więc nie wiedziałam co to za g..., mama
          czasami narzekała na pralkę ale ja myślałam że nie może się przestawić teraz
          się nie dziwię.W mojej pralce ładowanej z przodu /ta sama firma/nie mam takich
          sensacji.
      • Gość: ww Re: pralka ładowana z góry IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 09.08.05, 01:26
        Niestety, czasem sie nie da inaczej :-( W mojej lazience nie bylo w ogole
        miejsca na pralke ladowana od frontu, nawet najwezsza, ze wzgledu na absolutny
        brak miejsca dla otwarcia potencjalnych drzwiczek. Poza tym plytka pralka
        oznacza mniejszy zaladunek prania, czyli np. zaslon czy narzut juz nie moglabym
        w niej wyprac. Pralka ladowana od gory wkurza brakiem ergonomii (trzeba
        wszystko zdjac z blatu, zeby ja otworzyc i wykonac wiele bzdurnych czynnosci,
        zeby ja zaladowac czy rozladowac), ale bez przesady z ta krytyka: uzywam od
        ponad 6 lat najtansza wersje whirpoola (500 obrotow podczas wirowania, kilka
        programow na krzyz, bez plynnej regulacji temperatury), pralka zasuwa dziennie
        czasem 3-4 cykle i dziala..bezawaryjnie...Ja w ogole na whirpoola nie dam zlego
        slowa powiedziec.
    • zayzayer Re: pralka ładowana z góry 08.08.05, 17:04
      Pralka ładowana od góry, to ostateczność. Poza wymiarami ma same wady.
      • Gość: Lu Re: pralka ładowana z góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 19:18
        Ja też odradzam, to ostateczność. Moja mama ma Candy i niestety po ok 7 latach
        użytkowania zardzewiała blacha na drzwiach zamykających, pod uszczelkami stała
        nieustająco woda, wynik grzyb (widać po każdym praniu należy wycierać, mimo
        niezamykania), ciężko otwierają się skrzydła (bardzo łatwo połamać paznokcie,
        albo uderzyć się), jak się upierze, trzeba obrócić bęben, by trafić na
        skrzydła. Beznadziejne sa takie pralki. Pomijam fakt, że nie da się umyć
        pojemników na proszek (nie wyjmuja się).
        • Gość: rav Re: pralka ładowana z góry IP: *.crowley.pl 08.08.05, 19:54
          Jak mozna stara pralke - 7 letnia w dodatku Candy porownywac z nowymi pralkami?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka