Dodaj do ulubionych

przepisy a okap

IP: *.chello.pl 27.08.05, 10:44
witam
administracja wydala polecenie pozdejmowania okapow z kuchni, czy sa jakies przepisy ktore moge przeczytac i zorientowac sie w temacie, pracownik administracji byl nieprzyjemny i odpowiedzial ze trzeba bo trzeba...? Jesli masz jakies doswiadczenie z tematem napisz mi,
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: owca Re: przepisy a okap IP: *.aster.pl 27.08.05, 13:34
      Ja osobiście będe niedługo odbierał mieszkanie i też miałem kilka pytań do
      wykonawcy m.in. o okap. Powiedzieli krótko że oficjalnie okapu nie można
      podłączyć do sieci wentylacyjnej w mieszkaniu (okapy mają też funkcje
      cyrkulacji powietrza i zatrzymywania zanieczyszczeń na filtrze) ale nie
      oficjalnie to każdy w domu robi to co chce bo tylko policja z nakazem może
      wejść do mieszkania bez naszej zgody.
      U ciebie napewno nie chodzi o sam okap że wisi na ścianie bo to jak najbardziej
      jest zgodne z przepiasmi ale o to że masz go podłączonego do kratki
      wentylacyjnej ale na czas kontroli można odłączyć rure ;-))))
      • Gość: szarlotka3 Re: przepisy a okap IP: *.chello.pl 27.08.05, 16:13
        :)
    • Gość: Fihga Re: przepisy a okap IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 27.08.05, 19:53
      A nie chodzi przypadkiem o to, ze okap nie moze byc podlaczony rura do jedynego
      komina w kuchni i ma pozostaje w takiej sytuacji odlsonieta kratka
      wentylacyjna??

Sa specjalne kratki, ktore w dolnej czesci sa zwykla kratka, natomiast w gorej
      podlacza sie rure. po podlczeniuopapu pozostaje jeszcze kratka wentylacyjna.
      • piegoosek Re: przepisy a okap 27.08.05, 20:43
        pracuje u dewelopera i podpisauje sie pod postem poprzednika! to samo mowimy
        klientom! a nie mozna dla dobra uzytkownika mieszkania, nie dla widzimisie
        administratora...
    • Gość: allija Re: przepisy a okap IP: *.kabaty.2a.pl 27.08.05, 21:32
      Poszukaj dokładnie na tym forum lub którymś obok. Niedawno była dyskusja na ten
      temat i ktoś zawodowo związany z tematem dokładnie pisał o przepisach i jak to
      sie ma w praktyce.
      Ja wiem, że do wspólnego komina, dla wszystkich mieszkan w pionie, okapu
      podłączać nie wolno, jedynie wyciąg. I jest to związane z bezpieczeństwem
      twoich sąsiadów. Więc, oczywiście, możesz zdjąć rurę na czas kontroli tylko jak
      to się ma do twojego sumienia?
      • Gość: Mat Re: przepisy a okap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 00:58
        Jest tak:

0. Optymalnie jest jeśli dla okapu jest wydzielony kanał (kratka) grawitacyjna.
        Ale to rzadkość.
        1. Jeśli jest wspólny dla wielu mieszkań kanał grawitacyjny - nie wolno nic
        podłączać (ale tak się już nie buduje)
        2. Jak jest twój własny kanał grawitacyjny to nie wolno jeśli masz instalację
        gazową, jeśli nie masz to przepisy tego nie regulują. Ale lepiej w takim
        przypadku jednak tego nie zabudowywać na 100% bo jak okap nie jest włączony to
        nie masz wentylacji w ogóle...
        3. Jeśli jest kanał dzielony ale wentylacja mechaniczna to zadne przepisy tego
        nie regulują. W zasadzie nie powinno się takiego układu zaburzać ale i tak
        wszyscy to olewają.

Napisz jak jest u ciebie z tymi kanałami wentylacyjnymi to się pomyśli co można
        a co nie. I czy masz gaz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka