Dodaj do ulubionych

Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE

03.09.05, 22:30

Witajcie ku przestrodze innych i na podstawie własnych nieprzyjemnych doświadczeń. Proszę o wypowiedzi wszystkie osoby, które miały nieprzyjemne doświadczenia z zakupem kuchni. Tak by przestrzec innych, którzy stoją przed takim wyborem.

Nie chodzi tu o podkładanie bezpodstawnych min lecz o wiarogodne przekazanie niemiłych doświadczeń np. dotyczących jakości obsługi, kompetencji projektanta – ekipy monterskiej, trwałości, terminowości, itp.

Podzielę się moim doświadczeniem.
Zrobiłam wycenę mebli w firmie Meble Styl na bartyckiej. Początkowo wszystko było super – pani kompetentna, miła. Kuchnie wyceniła na 8600 zł. (wycena nie obejmowała wszystkich detali uchwyty, oświetlenie, wyposażenie szafki narożnej). Wybraliśmy tę firmę ponieważ wycena byłą najniższa inne firmy wyceniły na 10 800-stolatrz oraz 15 000-Atlas. Następnie po dokonanych pomiarach, za które zapłaciliśmy 300zł projektantka wykonała faktyczną wycenę i tu nam OCZY ZBLADŁY. Pierwotna kwota z 8600 SKOCZYŁA do 17 000 tys.!!!!!.
Pani nagle stwierdziła, że nie wyceniła blatu, szuflad. Nie jesteśmy przygotowani na tak drogą kuchnię dlatego też musieliśmy zrezygnować i straciliśmy 300 zł. Musieliśmy szybko szukać kolejnej firmy – i już byłam bardzo czepialska przy wstępnej wycenie. Wszystko musiało być jasno napisane – nie tylko kwoty jak to robią zazwyczaj – ale opis asortymentu z ceną. Tak by uniknąć podobnych sytuacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bogdan Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.09.05, 10:51
      Firma DAREX z Żyrardowa. Oddałem własny projekt do wyceny. Wykonałem kilka
      telefonów, czekałem 3 miesiące, kamień w wodę. Zrezygnowałem. Acha, byłem też
      wcześniej w tej firmie w Żyrardowie straciłem czas i pieniądze.
      • Gość: Y do ABBY 29 IP: *.aster.pl 05.09.05, 17:22
        Jestem w szoku że nawet wcześniejsza wycena nie odstraszyła cię od zakupu.
        Dziwi mnie to że są ludzie którzy potrafią dać prawie 9 tys. za meble które nie
        mają jeszcze uchwytów i innych rzeczy nie licząc już sprzętu kuchennego.
        Ja osobiście uważam że najbardziej widoczne w kuchni są fronty szafek i
        ewentualnie jakiś fajny blat. Reszta czyli pudła i całe środki można zrobić
        tańszym kosztem i wtedy cena kuchni nie powinna przekroczyć 3 góra 4 tys.
        Droższe meble to poprostu nabieranie ludzi w butelke.
        Studia kuchenne widząc że złapały klienta próbują go naciągnąć na jak
        największe koszty , a meble i tak zamówią do wykonania u stolarza który zrobi
        je dla nich za ułamek tej ceny którą ty im zapłacisz.
        • Gość: BioComp Re: do ABBY 29 IP: *.chello.pl 06.09.05, 20:58
          Reszta czyli pudła i całe środki można zrobić
          tańszym kosztem i wtedy cena kuchni nie powinna przekroczyć 3 góra 4 tys.
          Droższe meble to poprostu nabieranie ludzi w butelke.

I tu się mylisz. Wnetrze szafek i zawiasy są nie mniej ważne niż fronty i
          materiał z jakiego mebel jest wykonany. Kuchnie za 3-4 tys zł sypią się po ok.2
          lat uzytkowania. Nie mają też stoperów (bloom) ani staoperów w zawiasach,
          dojazdowych pudeł oraz tytanowych metaboxów. Jeśli chcesz by mebel ci służył
          długo, blat nie rozklejał się po kilku kroplach wody, ani nie złamał pod
          wpływem ciężarów musisz postawić na droższe meble. Czyli takie w cenie ok. 7
          tysięcy złotych.
          • Gość: Aga Re: do ABBY 29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 10:20
            Calkowicie popieram! Moja znajoma wlasnie tak zrobila - wybrala stolarza, ktory
            jej zrobil kuchnie "taka sama" jak oferowali w studiu kuchennym i drzwiczki jej
            odpadly po 8 miesiacach! Szuflady tez ledwo chodza. Z zewnatrz oczywiscie
            wszystko OK, ale srodek sie sypie. Srodek jest najwazniejszy - nie ma
            mozliwosci zrobienia kuchni za 3-4 tys. uzywajac Bluma czy tez Hetticha, bo to
            kosztuje. Nie oszukujmy sie, stolarz zawsze wstawi jakas chinszczyzne, byle by
            bylo taniej!
          • wilczek.poz Re: do ABBY 29 14.09.05, 17:09
            Mh moja Matka kupiła meble kuchenne u stolarza ok 25 lat temu -ciagle dzialaja,
            moze nie sa tak ladne ale sie trzymaja kupy. Wiec uwazam iz nie ma sensu na
            wydawanie duzej kasy na wyposarzenie ktore bedzie jeszcze dobra a juz bedzie
            wyrzucane bo sie znudzilo.
          • Gość: slawko Re: do ABBY 29 IP: 81.219.117.* 18.09.05, 11:54
            tak ale 7 tys to za ile metrów.
            cena to rzecz względna.
            jakość-to też pojęcie względne.
            to że zapłacimy o 2 tys więcej nie oznacza, że będzie to super de lux na 100
            lat użytkowania. takie czasy.......
            moje meble kosztowały ok 3000, jak wybuduje dom za kilka lat to zrobię może coś
            bardziej trwałego może np. murowane korpusy?
          • Gość: mleczoj Re: do ABBY 29 IP: 193.108.206.* 04.01.06, 15:10
            kazdy chwiali drogie kuchnie, a i tak wszystko robione jest z tych samych
            materialow. Ile mamy w Polsce liczacych sie fabryk, ktore robia blaty itd?

Wystarczy przejsc sie do kliku salonow meblowych albo zwyklych stolarzy, kazdy
            wyciaga te same wzory i probniki (tych samych firm).

Czym sie rozni kuchnia od stolarza za 5tys, od tej z salonu za 8tys? niczym,
            meterial ten sam, tylko faktura inna.
        • Gość: mola Re: do ABBY 29 IP: *.chello.pl 21.09.05, 20:59
          he he...
          chyba z facetem tu mamy przyjemnosc...kto nie uzwa kuchni ten nie wie ze to co
          na zewnatrz to 1/2 sukcesu
          jakby szanowny Pan ( moze i Pani) czasem szafeczki pootwierał to by zauważył ze
          mozna kota dostac...jesli nie mam odpowiednich mechanizmów, albo jesli cos nie
          działa
          poza tym takie gadanie o nabijaniu w butelkę !!!to rzecz względna...
          jedni ciuchy na stadionie kupuja...inni w markowych sklepach...
          jedni perfumki z super marketu inni gucci chanel kenzo i inne tam!!!
          takie zycie...jak sie chce miec cos "fajnego"/ innego/ oryginalnego to trza
          zabulic...i nie ma tu sie czego dziwic ( poza tym w kraju bezrobocie...dajcie
          ludzie innym zarobic...to i wam ktos da
      • Gość: Holman Kuchnie Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 17:14
        Do Pana Bogdana . Szkoda iż nie trafił Pan do mojej firmy w Żyrardowie na ul.
        Mickiwicza 45. Niestety sam kilka razy byłem w tej firmie o której Pan
        wspomniał i miałem wrażenie jakby się czas tam zatrzymał. No trudno nie
        wszędzie się dba o klienta. dzięki czemu takie firmy jak moja mają wzięcie.
        Trzeba robić nie wiele ale solidnie.
    • Gość: asia Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE IP: 212.244.185.* 07.09.05, 11:14
      moja mam ma kuchnie za 2 tysiące z czymś i kuchnia jest solidna i ładan, ma 7
      lat i jest jak nowa
      • Gość: Aga Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 12:08
        Chyba dawno nie bylas w zadnym salonie czy sklepie z meblami kuchennymi.
        Pomijajac zmiane cen i inflacje to przez te siedem lat duuuuzo sie w meblach
        kuchennych zmienilo....
        • Gość: Y Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE IP: *.aster.pl 07.09.05, 16:44
          Stolarz to zakłada to co klient sobie zażyczy.
          Meble z tzw. Salonów kuchennych pochodzą też od stolarza tylko że mają dodawaną
          ogromną marże za utrzymanie pracowników, katalogów i czynszu za lokal.
          Kupując u stolarza może zrobić kuchnie z takich samych elementów co w takim
          Studio bo wszystkie materiały są dostępne w hurtowniach.
          Zrobi to taniej bo nie ponosi powyższych kosztów.
        • Gość: Y ps. IP: *.aster.pl 07.09.05, 16:46
          To tak samo jakby powiedzieć że w sklepach internetowych są gorsze produkty bo
          trzeba kupować w ciemno , nie ma wielkiego sklepu żeby zobaczyć produkt i
          kolorowych katalogów.
          Ale jak wiadomo i tu jak i w supermarketach jest ten sam sprzęt tylko w
          internecie jest dużo taniej.
          Poprostu mniej pośredników.
          • Gość: BB Re: ps. IP: *.wat.edu.pl 08.09.05, 08:26
            A miało być o nieuczciwych i niesolidnych firmach meblarskich. Powyższa
            tematyka dotyczy innego tematu i proponuje się przenieść z dyskusją do innego
            postu. Wszyscy psioczą na firmy a jeżeli mają coś napisać negatywnego nabierają
            wody w usta. Tak trzymać a będzie dobrze. Kolejni klienci zostaną wpuszczeni w
            maliny.Pozdrawiam nabywców mebli kuchennych.
            • abba29 Re: ps. drogie/tanie meble 14.09.05, 11:11
              No wałsnie BB zgadzam sie z Tobą.
              Założyłam ten post w konkretnym celu.

Ale odpowiem na w/w sugestie.
              3 lata temu ze wzgledów finansowych kupiłam sobie tanie meble u tzw stolarza.
              Tzw firma tania i solidna. Z 5,5metra kuchni (dół i góra szafek) + barek z oświetleniem zapłaciłam 2600 zł!!!!!!!!!!. Poprostu super cena nigdzie na rynku takiej nie znalasłam. Szafki z mdf. Fronty wygłądają ładnie - naprawdę tylko że od środka jakby szafki zaczynają sie psuć - od barku odkleja sie listwa. Nie ma w nich żadnych mechanizmów.
              Szczerze jeżeli ktoś nie ma pieniedzy a ja wtedy nie miałam to chetnie dziś poleciła bym tę firmę bo lepiej mieć takie szafki. Niż trzymać wszystko w kartonach. Jeżeli ktoś chce to prześlę foto kuchni.

Obecnie do nowego mieszkania wybraliśmy meble za 13tys na ok 7m. Różnica jest duża w tzw bajetrach. Zawsze małyła mi sie super kuchnia i za 4tyg moje mażenie sie spełni - wtedy będzie montarz.
              • Gość: angelo Re: ps. drogie/tanie meble IP: 212.160.172.* 16.09.05, 08:51
                abba
                Czy mógłbym prosić jakiś kontakt do tego stolarza ?
                angelo22@o2.pl
                Bedę zobowiązany
                pzdr
                A
              • Gość: Kasia Re: ps. drogie/tanie meble IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 01.01.06, 23:09
                Abba,

ja również poproszę namiar na adres kk06314@gazeta.pl

pozdrawiam
    • monjan Lublin 16.09.05, 10:32
      jeżeli planjecie nowe meble w kuchni na zamówienie z ręka na seru odradzam
      firmę z ul. Domeyki(obok BRW) i druga lokalizacja-na winklu Bernardynska,
      Zamojska.

Meble przez nich robione odbiegaja znacząco od ich wzorników w sklepie, daja
      tandetne wykonczenie i elementy (zawiasy, szyny) ale najgorszy jest montaż!
      Pseudofachowcy najbier robią potem tną, tym sposobem zepsuli nam szafki i
      zostawili bałagan po sobie-nawet go nie sprzatneli
      Na dodoatek wlasciciel to pazerny ch.m i prostak podnoszacy glos na klientow.

Serdecznie odradzam-firma bez poszanowania dla klientow-i to w takich czasach!

nie dajmy im zarobic!
      pozdrawiam
    • apja Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE 04.01.06, 08:19
      Na twoim miejscu poszlabym do rzecznika praw konsumenta. Umowa ustna jest
      wiążąca i jeżeli pani wycenila wam meble na niższą kwote a podniosla wam ją
      dopiero po pobraniu 3000 zl na projekt, to nalezy wam się zwrot tych pieniedzy.
      (Chyba że projektantka nie byla z tej firmy - a jeżeli nie byla z tej firmy to
      czy projekt nie przyda się wam?)

Szczerze mówiąc jestem w szoku, u nas za projekt kuchni placi się do 200 zl i
      odliczają Ci to później od mebli, a ja nawet wcale nie placilam bo niektóre
      firmy projekty robią gratis.

• Gość: gość Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE IP: 212.160.156.* 04.01.06, 08:59
        Jak to nie nabijają w butelkę - owszem, robiąto. A jak wytłumaczysz fakt, że
        jeden z mechanizmów w BRW kosztuje 280zł a po cenach hurtowych 99zł. Klienci
        nie znający prawdziwych cen hurtowych myslą że płaca za złoto!
        • megis1 Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE 04.01.06, 09:07
          Odradzam firmę Nataly z Kabat.
          • wronki12 Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE 04.01.06, 12:21
            Napisz coś więcej.
            • megis1 Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE 04.01.06, 15:16
              z zamowieniem jakos sobie radzą, ale potem pozniejszy ewentualnie jakiklowiek
              serwis niemozliwy, wiecej szczegolowy pisz na priw
        • Gość: mleczoj Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE IP: 193.108.206.* 04.01.06, 15:06
          hehe..sie usmialem :)
          a jak wytlumaczyc fakt, ze koszulka z np. logo nike kosztuje 100zl, a ta sama
          koszulka bez metki nike, tylko 20zl ?
          proste: ktos musi na tym zarobic!
          takie sa prawa rynku, idziesz do sklepu, kupujesz np. gniazdko i placisz 8zl,
          idziesz do hurtowni i to samo gniazdko kosztuje 6,5zl
    • Gość: maciek Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.01.06, 15:35
      Uwazajacie na salony na zapisy w umowach:
      1. zaliczka jest na projekt, tylko ze zamiast projektu wykonanego przez studio
      otrzymujemy plan rozmieszczenia szafek przez nas wykonany koncepcyjnie, mozna
      za kilkaset złotych od osoby nieźle zyc, dalek nic nie czyniac, jezeli nie
      zdecydujecie sie na ZAPROPONOWANA ASTRONOMICZNA CENE, inna niz w rozmowach
      wstepnych
      2. jezeli macie zamiar kupic sami agd (taniej o 30% niz proponuje studio),to
      UWAGA!! moze byc z tego tytlu kara w wysokosci jakis procent od ceny brutto
      agd!!!! (wedlug czyich cen, nie wiadomo) lub dodatkowe koszty montazu..
      Piszacy tu maja racje,cena studia jest absurdem, proponuje robic prosty test,
      koszt szafki do zabudowy piekarnika, nie ma frontów przecież prawie,, wtedy
      dopiero uzmyslowicie sobie SUFITOWE kalkulacje.. ale problem gdzie wykonac
      kuchnie pozostanie...
      3. sprawdzalem osobiscie na meblach warszawa studio prostych form (spf) i
      rust..wystarczylo..
    • Gość: sonia Re: Meble kuchenne - FIRMY NIEUCZCIWE IP: *.wup.lodz.pl / 193.28.230.* 04.01.06, 16:01
      Hmm, nie polecam firmy ATLAS z Łodzi (siedziba niedaleko supermarketu na
      inflanckiej), nie wiem jakie meble robia bo skończyło sie na projekcie. Pani
      projektantka zapomniała uwzględnić że okno ma się otwierać, kalaryfer
      uniemozliwia otwieranie szafki (tuż przy ścianie bo bardzo dokładnych pomiarach
      wykonanych na miejscu)a kuchnia ma byc funkcjonalna!! Na uwagę że okno nie
      bedzie sie otwierać , pani stwierdziła, że da sie uchylić. Brrr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka