Dodaj do ulubionych

Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 11:08
Proszę o rady doświadczonych posiadaczy zmywarek. Ja planuję kupno 60cm pod
zabudowę. Nie wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie.Cyba ważne jest żeby były
3 klasy A, pobór wody (jak najmniej)?. Chciałabym też żeby była 1/2
załadunku.Czy jest duża różnica miedzy grzałką a przepływowym ogrzewaczem
wody i między kondensacyjną a wywiewową? Czy ważny jest czas trwania
programów i ich ilość?I czy lepsza zintegrowana czy nie. Niestety mam
ograniczony budżet ok. 2300. Znalazłam ciekawą Candy, tylko ma klasę suszenia
B i grzałkę. Proszę o rady!
Obserwuj wątek
    • Gość: jam Re: Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie? IP: *.product / 62.233.238.* 28.09.05, 11:45

bardzo wazna ejst glosnosc, oczywiscie obok zuzycia wody, i mozliwoaci
      suszenia.. Szczegolnie przy otwartej kuchni..

pdr
      jam
    • Gość: ixi Re: Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 12:27
      Ja mam elektrolux z integrowanym panelem do zabudowy. Jakoś nikt nie poleca
      Candy. Sama się nad tą firmą zastanawiałam: jest w rozsądnej cenie i ma mnóstwo
      bajerów (zazwyczaj i tak korzysta się z 2-3 programów)....ale ludzie na forum
      nie polecają. Poszukaj sobie w wyszukiwarce forum. Ten temat był już sporo razy
      poruszany.
    • agik1313 Re: Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie? 29.09.05, 21:21
      Przede wszystkim klasa A trzy razy. Ponadto głośność. Dobrze gdyby miała
      możliwość zaprogramowania czasu samoczynnego włączenia zmywarki, oczywiście
      Aquastop, najlepiej panel zewnętrzny z wyświetlaniem czasu trwania zmywania,
      wskaźnikiem poziomu soli i nabłyszczacza, ale jeśli będziesz używała tabletek 3
      w 1 , to i tak te wskaźniki będą wskazywały fałszywie na brak soli i
      nabłyszczacza, a przecież kostka 3 w 1 je zawiera. Jeśli kupujesz szerszą
      zmywarkę, to dobrze żeby miała możliwość zmywania zapełnionego tylko jednego
      kosza, czasami się to przydaje. Ponadto sprawdź czy jest regulacja wysokości
      kosza. I to takie podstawowe uwagi. A resztę najlepiej dopowie sprzedawca. Ja
      mam Elektoluxa od 4 lat i jestem naprawdę bardzo zadowolona.
    • Gość: kaja Re: Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 11:05
      Bardzo dziękuję za rady. Co do głośności czy 49-52 dB to dużo czy da się
      wytrzymać?
      • ballanga79 Re: Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie? 30.09.05, 14:19
        Zapraszam do lektury, www.kuchnie.pl/kuchnia/dla_kuchni/rady_porady/77?
        page=2#77 . Może oprócz słusznych rad forumowiczów, pomoże ci on rozwiać
        jeszcze jakieś wątpliwości.
        Co do głośności - 49-52 to mało. Bez problemów możesz ją umieścić w kuchni
        otwartej.
        Przeciętna rozmowa ludzka to około 50-60 decybeli (zalezy jak kto rozmawia :) )
    • zayzayer Re: Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie? 30.09.05, 19:14
      Gość portalu: kaja napisał(a):

> Proszę o rady doświadczonych posiadaczy zmywarek. Ja planuję kupno 60cm pod
      > zabudowę. Nie wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie.Cyba ważne jest żeby były
      > 3 klasy A, pobór wody (jak najmniej)?. Chciałabym też żeby była 1/2
      > załadunku.Czy jest duża różnica miedzy grzałką a przepływowym ogrzewaczem
      > wody i między kondensacyjną a wywiewową? Czy ważny jest czas trwania
      > programów i ich ilość?I czy lepsza zintegrowana czy nie. Niestety mam
      > ograniczony budżet ok. 2300. Znalazłam ciekawą Candy, tylko ma klasę suszenia
      > B i grzałkę. Proszę o rady!

Niekupuj Candy. Teraz Candy to dziadostwo, a cząści zamienne jak do Boscha i na
      dodatek mało tanich zamienników. A zmywarka z grzałką to już zabytek.
      Koniecznie musi być podgrzewacz przepływowy, bo wtedy nie ma obawy ,że grzałka
      popali jak coś spadnie na dno, sama jest o wiele bardziej żywotniejsza, a
      komora jest bardziej pojemna, bo dolny kosz jest obniżony. Suszenie wywiewowe,
      to też przeżytek. Najlepsze jest kondensacyjne. Była już o tym mowa. Poszukaj
      Ja proponuję coś z grupy Boscha lub Electroluxa. Reszta jet baaardzo daleko w
      tyle.
      • Gość: kaja Re: Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 00:06
        No tak, byłam już zdecydowana na Candy i dalej jestem w punkcie wyjścia.Ta
        grzałka nie dawała mi spokoju (mimo że jest ukryta).Pan w serwisie Candy
        powiedział że przy grzałce są lepiej wysuszone naczynia :)Wiem że Bosch jest
        dobry ale nie ma funkcji które mnie interesują minn. 1/2 załadunku
        (przynajmniej ja nigdzie nie znalazłam).Elektrolux i Siemens też.Znalazłam
        takie które mają te funkcje, to Amica, Whirlpool szósty zmysł i Fagor .Które z
        tych byś polecił i jak z częściami?
        • zayzayer Re: Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie? 01.10.05, 06:56

> nie ma funkcji które mnie interesują minn. 1/2 załadunku

Ta funkcja jest nieprzydatna. Po pierwsze żadna oszczednośc, bo poziomu wody w
          nowych zmywarkach nie można obniżyć ani o 1cm. Cała oszczędnosć wody (parę
          litrów na 1 cykl) powstaje w wyniku wyłączenia z obiegu jednego ramienia
          myjącego. Po drugie ze względu na to, że przy funkcji 1/2 myje tylko jedno
          ramię, to robi to gorzej. Po trzecie w zmywarkach naczynia na górnym koszu myte
          są delikatnie, a na dolnym intensywnie. Przy 1/2 nie ma czegoś takiego, bo
          wszystko myje delikatni. Można jeszce pisac i pisać o wadach tej funkcji. Nawet
          kosze sa gorzej ustawne. To jeden wielki pic na wodę. Sobie takiej zmywarki nie
          kupiłbym nawet za 1/3 ceny.
        • Gość: aaga Re: Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 10:39
          Odpuść sobie 1/2 załadunku! Nie zdarzyło mi się użycie tej funkcji. Mam
          zmywarkę ponad rok. I też długo szukałam modelu, żeby to było. Teraz widzę, że
          zupełnie niepotrzebnie. Jak nie nazbiera mi się dość naczyń, to myję co drugi
          dzień. Ale to sporadycznie. Jest nas troje w domu.
          • zayzayer Re: Zmywarka - na co zwrócić uwagę przy kupnie? 01.10.05, 14:38
            Gość portalu: aaga napisał(a):

> Jak nie nazbiera mi się dość naczyń, to myję co drugi
            > dzień.
            I przez to maszyna wytrzyma dłużej, bo liczą się godziny jej pracy, a nie
            lata :) Ale ma to też jedną wadę - ja zarobię trochę mniej :(
      • Gość: gospodarz Re: Zmywarka - do zayzayera i innych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 15:39
        Witam
        Co sądzisz(-cie) o zmywarkach kompaktowych? Czy na 3 osobową rodzinę wystarczy
        i czy są tak samo skuteczne i funkcjonalne jak zmywarki "normalne"?

Zayzayer - powiedziałeś elektrolux, a co sądzisz o modelach serii ESF 41xx?
        45cm szerokości 9 kompletów naczyń to na 3 osoby chyba aż za dość?

4126 - ma mniej funkcji i jest głośniejsza o 4dB od 4159 i 4160 (53 vs. 49).
        Czy te decybele będą wyraźniej słuszalne?
        W 4160 za ok 150 zł mamy klasę AAA vs. AAB w 4159 - czy warto dopłacać?
        Gdzieś wyczytałem jeszcze że te dwa ostatnie modele mają grzanie w przepływie,
        suszenie kondensacyjne (na co zwracałeś uwagę) i zdejmowane blaty. Jeżeli są
        jeszcze jakieś niuanse o których się nie pisze to podaj.
        • zayzayer Re: Zmywarka - do zayzayera i innych 01.10.05, 16:45
          Gość portalu: gospodarz napisał(a):

> jest głośniejsza o 4dB Czy te decybele będą wyraźniej słuszalne?
          Bardzo. Bierz cichszą. Dla mnie najważniejsze cechy zmywarki, to głośność,
          zabezpieczenie stuprocentowe przed zalaniem mieszkania i marka. Resztę olewam.
          • Gość: kaja Re: Zmywarka - do zayzayera i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 17:32
            Dzęki za wszystkie opinie. Bardzo mi pomogły. Zaczynam się zastanawiać nad
            Boschem i Siemensem bo Elektrolux ma nieciekawe panele. W Media M jest teraz
            promocja Boscha60 SGI 43E15EU, ale na stronie Boscha nie ma takiego modelu. Czy
            to jakiś przestarzały model? Ile w Boschu trwa program krótki i czy jest taki
            ok 1 godz.?
            • zayzayer Re: Zmywarka - do zayzayera i innych 01.10.05, 18:23

> Boschem i Siemensem bo Elektrolux ma nieciekawe panele. W Media M jest teraz
              > promocja Boscha60 SGI 43E15EU, ale na stronie Boscha nie ma takiego modelu.
              Czy
              >
              > to jakiś przestarzały model? Ile w Boschu trwa program krótki i czy jest taki
              > ok 1 godz.?
              • Gość: kaja Re: Zmywarka - do zayzayera i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 19:54
                Sorry, ale wyżej chyba miało być coś odpisane :) I przy okazji czy 52 dB to
                dużo??
                • mruwa9 Re: Zmywarka - do zayzayera i innych 01.10.05, 23:08
                  przez 6 lat ani razu nie zdarzylo mi sie uzyc funkcji 1/2 wsadu, wiec IMHO
                  mozna sobie darowac. Tak samo zupelnie nie przeszkadzal mi brak funkcji
                  opoznionego startu- wlaczalam w ciagu dnia, gdy bylam w domu, ale czasem tez na
                  noc, albo udawalo mi sie jeszcze uchylic zmywarke po zakonczonym cyklu, albo
                  byla zamknieta do rana i nic zlego sie nie dzialo. Wazny byl aquastop- ochrona
                  przed zalaniem. Glosnosci nie pamietam, ale obudowana szafkami, mimo otwartej
                  na pokoj dzienny kuchni jest dosc cicha, czasem podchodze i przysuwam ucho do
                  drzwiczek, czy w ogole pracuje ;-) Mam Whirpool, ale model troche stary, bo
                  sprzed 6 lat (bodajze ADG 957 czy jakos tak). Z bardzo przydatnych funkcji:
                  mozliwosc wyciagniecia koszy na sztucce i stojakow na talerze z dolnego kosza,
                  dzieki czemu powstawalo miejsce na garnki i wieksze naczynia. Dobrze, gdy
                  zmywarka ma kilka temperatur, w tym jakis szybki program (np.35-40 stopni),
                  zeby w trakcie np. jakiejs imprezy szybko umyc flizanki czy talerzyki, ale tez
                  70 stopni na brudne gary.
                  • Gość: kaja Re: Zmywarka - do zayzayera i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 11:42
                    Dzięki za rady. Bardzo chciałam mieć tą funkcję 1/2, bo jest nas 3 i myślałam
                    że się przyda, ale czytając wypowiedzi widzę że niekoniecznie. O wyciąganym
                    dolnym koszu nie pomyślałam . Będę mieć to teraz na uwadze. Pozdrowienia.
                • zayzayer Re: Zmywarka - do zayzayera i innych 02.10.05, 10:14

> Sorry, ale wyżej chyba miało być coś odpisane :) I przy okazji czy 52 dB to
                  > dużo??

A skad mamy wiedzieć jak nie podajesz marki? Jeżeli np. te 52 podaje Indesit
                  czy inny Ariston, to zmywarka będzie trochę głośna, ale jeżeli te 52 podaje
                  Bosch albo Electrolux, to będzie cicha.
                  • Gość: kaja Re: Zmywarka - do zayzayera i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 11:37
                    Chodzi mi o ten model Boscha SGI 43E15EU,który w MM jest w promocji za niecałe
                    1600 zł. i o czas programów w Boschu np krótki i normalny. Szukałam na ich
                    stronie instrukcji obsługi , ale nie ma.
                  • Gość: greg Re: Zmywarka - do zayzayera i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 11:49
                    Mam pytanie , moje znajome mają od ok. roku zmywarki Amica i Whirlpool szósty
                    zmysł i sobie chwalą. Wiem że ten szósty zmysł to bajer, ale co powiesz na
                    temat zmywarek tych firm?
        • Gość: gospodarz Re: Zmywarka-użyteczność funkcji - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 13:54
          Wtam,
          Moje pytanie dotyczy użyteczności niektórych funkcji zmywarki:

1)Aqua sensor - zmniejsza zużycie wody - czy to działa skutecznie?
          2) 3 w 1 - można stosować specjalne tabletki - czy jeżeli jest ta funkcja to
          tylko takie środki należy stosować, jeżeli nie to czy warto je stosować? jeżeli
          tak to czy w zmywarce bez takiej funkcji nie można ich zastosować?
          3) auto 55-65C - samodzielne dobieranie temperatury - czy to działa skutrecznie?
          4) wymiennik ciepła - czy warto żeby był?
          5) mycie garów w temp 70C - czy konieczny jest osobny program do garów?

No na placu boju pozostała firma B. z trzema modelami:

Pierwszy model: klasa AAB, 49dB, funcja 5) - cena ok. 1550,
          Drugi: klasa AAA, 47dB, funkcje 1-4), bez 5) - cena ok.1700,
          Trzeci: klasa AAA, 47 dB, funkcje 1-5)- cena ok. 2000.

Doradźcie proszę czy warto dopłacać do droższych modeli? Czy zobaczę różnicę
          wdziałaniu:)?

Pozdrawiam
          P
          • zayzayer Re: Zmywarka-użyteczność funkcji - kilka pytań 02.10.05, 16:15
            Gość portalu: gospodarz napisał(a):

> 1)Aqua sensor - zmniejsza zużycie wody - czy to działa skutecznie?
            Czujnik przezroczystości wody sprawdza w jakim stopniu jest zanieczyszczona i
            włącza mycie wstępne, lub nie.

> 2) 3 w 1 - można stosować specjalne tabletki - czy jeżeli jest ta funkcja to
            > tylko takie środki należy stosować, jeżeli nie to czy warto je stosować?
            Nie ma zmywarki, żeby miała wszytkie programy przystosowane do tabletek 3 w 1.
            Najlepiej stosować wszyskie środki oddzielnie. No i o wiele taniej.

> tak to czy w zmywarce bez takiej funkcji nie można ich zastosować?
            Tabletki we wszystkich zmywarkach działają jako tako przy
            programach "normalnych".

> 3) auto 55-65C - samodzielne dobieranie temperatury - czy to działa
            skutrecznie
            To jest polączone z Aqua sensorem :)
            Wszystkie te trzy funkcje są dla typowych blondynek, które nie wiedzą czy
            władają naczynia mocno zabrudzone, czy nie i które co chwile zapominają gdzie
            sypie się sól, a gdzie proszek. A uzupełnianie raz w miesiącu nabłyszczacza
            przerasta ich możliwości.

> 4) wymiennik ciepła - czy warto żeby był?
            Warto, bo wtedy jest dobre suszenie, mycie skuteczne, a zarazem bardziej
            delikatne.
            > 5) mycie garów w temp 70C - czy konieczny jest osobny program do garów?
            Czasami przydaje się do przypalonych garów.

>
            > No na placu boju pozostała firma B. z trzema modelami:
            >
            > Pierwszy model: klasa AAB, 49dB, funcja 5) - cena ok. 1550,
            > Drugi: klasa AAA, 47dB, funkcje 1-4), bez 5) - cena ok.1700,
            > Trzeci: klasa AAA, 47 dB, funkcje 1-5)- cena ok. 2000.
            Nie zeszedłbym poniżej drugiej.
            • Gość: gospodarz Re: Zmywarka-użyteczność funkcji - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 16:32
              Widzę że można na Ciebie liczyć zayzayer, szacunek.
              Skorzystałem z Twoich wczesniejszych wypowiedzi i przejrzałem ofertę centrum
              2000, nb. podają tam dość dokładne opisy sprzętu.
              www.centrum2000.pl/wip02/w/w.php?id=c2_kkoyyyaj&op=7
              Znalazłem tam też opisy zmywarek firmy E. ( mnie by odpowiadały modele 4159 lub
              4160) trochę tańsze od zmywarek od B (mod. 45T02 EU tańsza lub 53M02 ta droższa)
              Pisałeś że B. ma drogie części czy mimo tego decydować się na niego?

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
              P
    • Gość: greg Re: Zmywarka - do zayzayera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 22:24
      Doradzisz mi, bo wacham się miedzy Amicą a Whirlpoolem? Którą z tych firm
      wybrać? I jak potem z częściami? Z góry dzękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka