Dodaj do ulubionych

Pomysł na kuchnię

IP: *.ds.amg.gda.pl 06.10.05, 21:01
Witam, za miesiąc odberamy mieszkanko i zaczynamy poważnie się głowić nad
jego urządzeniem. Największym problemem jest dla mnie kuchnia, po prostu
oczopląs mam od przeglądania stron, katalogów i wystaw... Widzę że panuje
moda na kanciate meble, do tego ciemne, nie wiem jakoś mnie to nie
przekonuje, czy jest szansa żeby znaleźć coś innego? Jesteśmy młodzi i raczej
daleko nam od stylu klasycznego, więc może jesdnak bardziej coś kanciastego?
Naprawdę mam mętlik w głowie, nasza kuchnia będzie otwarta, połączona z
salonem, z nrożnym zlewem (jedyna opcja żeby zachować te wszystkie zasady zw.
z rozmieszczeniem kuchenki, zlewu i lodówki) no i z prawej strony patrząc od
frontu mamy duże okno. W zasadzie to chodzi mi głównie o jakiś styl w jakim
można by ją urządzić, będę wdzięczna za wszelkie pomysły.
Obserwuj wątek
    • dzidzia_ch Re: Pomysł na kuchnię 07.10.05, 11:02
      jezeli moge cos doradzic to zastanowcie sie nad zlewem naroznym
      z wlasnego doswiadczenia wiem ze jest on bardzo niewygodny w uzyciu(ciezko sie
      przy nim zmywa)- chyba ze planujecie zmywarke...
      kolor mebli w Waszym przypadku bedzie musial wspolgrac z meblami z salonu i
      stylem i kolorem
      warto troszke pomeczyc sie i poszukac czegos fajnego wszak kuchnie robi sie na
      pare lat(na Forum Wnetrza Mieszkan jest kilka ciekawych propozycji)
      pozdrawiam
      • Gość: Bea75 Re: Pomysł na kuchnię IP: *.future-net.pl 10.10.05, 12:33
        właściwie nic dodać nic ująć
        styl kuchni powinien być spójny ze stylem salonu
        potwierdzam też że narożny zlew jest baaaardzo niewygodny

swoją drogą podziwiam za cierpliwość - ja już od grudnia ubiegłego
        roku "urządzam" mieszkanie które odbiorę dopiero w styczniu ;-)))))
        kilka razy zdążyłam już zmienić koncepcje ale na chwilę obecną właściwie mam
        już stan "prawie ostateczny" - reszta wyjdzie "w praniu" juz po odbiorze ;-)

• Gość: Katia Re: Pomysł na kuchnię IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 10.10.05, 14:58
      Nie straszcie jej, od 6 lat korzystam z narożnego zlewozmywaka i jestem bardzo
      zadowolona, a z urządzaniem poczekaj troszeczkę moja kuchnia jakimś
      cudem "zmniejszyła" się o 10 cm a ja już miałam meble zrobione na wymiar i był
      problem.
      • Gość: Sisi Re: Pomysł na kuchnię IP: *.chello.pl 10.10.05, 19:57
        Jeśli jest okno w kuchni - to zlew przy oknie, super jest przy takim zmywać.
        nie wiem czy nazrony, czy nie, bo ja bede zlew miec "normalny" czyli prosty.
        • Gość: ania Re: Pomysł na kuchnię IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.10.05, 21:25
          Z tym narożnym zlewem to nie jest tak żle. Sama mam taki i bardzo sobie chwalę.
          Ale poza tym mam także dużą zmywarkę, może dlatego nie mam złych doświadczeń.
          • dzidzia_ch Re: Pomysł na kuchnię 11.10.05, 13:05
            wazne jest zeby projekt kuchni (a przynajmniej rozmieszczenie
            zlewu,lodowki,zmywarki,okapu i kuchenki) powstal jeszcze przed rozpoczeciem
            remontu
            trzeba sie takze zastanowic nad wysokoscia powieszenia gornych szafek(jak
            wysoko maja siegac flizy) oraz nad iloscia gniazd elektrycznych(miedzy innymi
            do oswietlenia blatow i podlaczenia AGD)
            jesli chcecie miec np. lampe nad stolem(albo kinkiety)tez warto o tym teraz
            pomyslec
            powinniscie tez mniej wiecej zdecydowac sie co do koloru mebli aby dobrac do
            nich flizy,terakote i kolor scian
            podsumowujac: wstepny projekt kuchni powinien powstac zanim cokolwiek w niej
            zaczniecie robic(oczywiscie moim skromnym zdaniem popartym niedawno
            zakonczzonym remontem :))!
            wazne!!!ostateczne pomiar i zamowienie mebli juz po polozeniu fliz i terakoty!!!
            pozdrawiam i zycze wiele radosci z urzadzania mieszkanka
        • Gość: MM Re: Pomysł na kuchnię IP: *.org 12.10.05, 21:06
          Też marzyłam kiedyś o zlewie pod oknem. Radziłabym jednak rozważyć, czy ten
          zlew pod oknem będzie widoczny z salonu. Jeżeli tak, to nie będzie to
          najciekawszy widok, szczególnie gdy będzie zastawiony brudnymi naczyniami.
          Uważam, że aneks kuchenny należy zaprojektować tak (jeżeli jest to możliwe),
          żeby zlew i część robocza była jak najmniej widoczna z salonu.
          Jeszcze jedna rada poparta moim własnym doświadczeniem - pod płytą kuchenną mam
          dwie szuflady. W jednej są sztućce, w drugiej przyprawy, mąka, cukier, makarony
          itp. Bardzo usprawnia mi to pracę w czasie gotowania. Nie muszę wykonywać
          zbędnych ruchów.
    • margie Re: Pomysł na kuchnię 11.10.05, 13:10
      kochana , co chcesz od kanciastych mebli? To jakie maja byc? Okragle? Mebli
      innych niz ciene jest pelen wybor... Moga byc biale, zolte, czerwone, brzozowe,
      zielone.... jakie tylko chcesz. Musizz sie zdecydowac najpierw na to, jaka ma
      byc kolorystyka mieszknia, jakie sa podlogi, czy w kuchni ma byc inna niz w
      salonie, czy kuchnia jest otwarta, czy zamknieta i jak daleko otwarta- aneks
      czy zamknieta blatem. Jaka jest wystawa sloneczna w mieszkaniu i kuchni. Na
      twoim miejscu unikalabym naroznego zlewu, bo jest dosc niewygodny w uzytkowaniu
      ( chyba, ze dasz szafki nie w kat prosty, a jakby wtn kat wstawisz dodatkowa
      szafke na zlew.
      • margie Re: Pomysł na kuchnię 11.10.05, 13:13
        aha, nie musisz miec fliz ( kafelkow) miedzy szafkami, tym sie nie sugeruj. Na
        razie wymysl kolorystyke i uklad mebli, do niego dostosuj podlaczenia,
        wykonawca kuchni ( jesli beedziesz korzystac z uslug stolarza) i tak musi
        podjechac zrobic wymiarowanie po polezeniu podlog. Jelsi kupisz gotowe meble,
        to zmierz kuchnie po odbiorze mieszkania, bo wymiary moga sie roznic.
        • Gość: monianov1 Re: Pomysł na kuchnię IP: *.ds.amg.gda.pl 12.10.05, 19:23
          Kurcze, dzięki za rady, troche roboty przede mną. W perspektywie planuję
          zmywarkę więc może ten narożny zlew jakoś mi się nie da we znaki. Najgorzej mi
          z ogólną koncepcją, przyczepiłam się do kanciastości nowych mebli bo szukam
          czegoś oryginalnego (i raczej jasnego bo kuchnia nie jest za duża)i póki co mam
          oczopląs, jak coś fajnego znajdę to dam znać. A co do wymiarów to macie racje,
          właśnie jestem po mierzeniu ścian - min. 30cm w lewo czy w prawo to reguła
          niestety. Zaczęłam przeglądać strony w stylu kuchnie.pl itp. może polecacie
          jakieś inne albo jakieś szczególne firmy. Dzięki z góry....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka