Dodaj do ulubionych

ostrzeżenie-lodówki AMICA

06.12.05, 11:46
ostrzegam, ostrzegam, ostrzegam!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Kupiłam 3 lata temu. Gwarancja minęłą. Obecnie lodówka nadaje się jedynie na
śmietnik. Autoryzowany serwis tego nie naprawia - jedynie producent. Cena
naprawy przewyższa wartość lodówki!!!!! Dlaczego? Bo sprzedawali lodówki z
poważną wadą konstrukcyjną!!!!!! i świetnie o tym wiedzą, ale się oficjalnie
nie przyznają!
Obserwuj wątek
    • krzyk007 Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 06.12.05, 12:45
      Może podaj więcej konkretów. To co piszesz to ogólniki, z których nic nie
      wynika.
      Moi rodzice np. mają od chyba 6lat lodówkę Amica i wszystko jest OK.
      • sansii Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 06.12.05, 14:58
        np. odkleja się od obudowy instalacja z czynnikiem chłodzącym - lodówka prcuje
        cały czas nie reagując na termostat, na tylnej ściance gromadzi się lód. Są
        przypadki, że od lodu pęka wewnętrzna obudowa.

małe piwo: ułamanie bolca trzymającego otwierane drzwiczki w zamrażarce (w
        modelach z szufladami pojawiaja się 1 półka z otwieranymi drzwiczkami), pękanie
        plastikowej obudowy trzymającej szklane półki - bolce mocowania półki się
        wyłamują...

Szkoda gadać
    • iva.iva Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 06.12.05, 13:43
      Moja lodówka Amica od 5 lat bez zastrzeżeń.Za to pralka-katastrofa!Nie polecam
      modelu z systemem Aqua Spray -Amica.
      • Gość: ff Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA IP: 195.85.249.* 08.12.05, 13:44
        ja za to mam pralkę z aqua-sprayem od 6 lat i piorę co drugi dzień i jest
        perfekt
        • zayzayer Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 08.12.05, 14:50
          Gość portalu: ff napisał(a):

> ja za to mam pralkę z aqua-sprayem od 6 lat i piorę co drugi dzień i jest
          > perfekt

W najbliższym czasie spodziewaj się awarii polegającej na spaleniu elektroniki
          w wyniku zwarcia w zaworze przesterowującym (element systemu aqua-sprayu).
          Przeciętny koszt naprawy ok. 400,-

A tak na marginesie, najstarsza pralka Amiki ma 5 lat.
          • Gość: ryhu Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA IP: 195.137.246.* 08.12.05, 15:11
            ..to może być prawda, ponieważ przed rozpoczęciem własnej produkcji amica
            iportowała z włoch pralki/ myślę ze z philco/
            • zayzayer Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 08.12.05, 15:28
              Gość portalu: ryhu napisał(a):

> ..to może być prawda, ponieważ przed rozpoczęciem własnej produkcji
              amica iportowała z włoch pralki/ myślę ze z philco/

Ale nie z wodotryskiem (aqua-sprayem). Ten wynalazek powstał w Amice.
              • Gość: ff Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA IP: 195.85.249.* 09.12.05, 10:59
                ...hm , kupiłem dokładnie w sierpniu 2000 roku w Łodzi....nie pamiętam modelu,
                ale naprawdę jest użwyana bardzo często, zdarza sie ze dwa razy dziennie( mam
                dzieci:-))) i jak na razie (odpukać) zero problemów.
                • zayzayer Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 09.12.05, 11:20
                  Gość portalu: ff napisał(a):

> ...hm , kupiłem dokładnie w sierpniu 2000 roku w Łodzi....nie pamiętam
                  modelu,
                  > ale naprawdę jest użwyana bardzo często, zdarza sie ze dwa razy dziennie( mam
                  > dzieci:-))) i jak na razie (odpukać) zero problemów.

No dobrze, ale jaki model, bo nie każdy sie psuje. Psuje się przede wszystkim
                  ten z wodotryskiem.
                  • Gość: ff Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA IP: 195.85.249.* 09.12.05, 13:06
                    Kurcze.....sam już zgłupiałem.....akurat nie mogę sprawdzić modelu, ale aqua-
                    spray mam na bank, taka jazna gumowa naklejka jest na froncie z napisem.....co
                    do psucia moze ja mam akurat jakis fartowny egzemplarz....
                    Teraz zamierzam kupic PC5512B425 albo PB5511B425, jestem ciekaw czy to dobry
                    wybór wg Ciebie.
                    pzdr
                    f
          • Gość: missaga Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 20:53
            nie wiem ile maja lat pralki ale w trzyletniej u mojej tesciowej tez poszla elektronika w plycie sterujacej. koszt naprawy w serwisie 380zl, mlody zdolny elektryk naprawil za 3.50 plus koszty przesyłki części zakupionych na elektroda.pl...niektorzy to maja szczescie
            :)ponoc wiekszosc sprzetu agd obecnie jest produkowana na 3-7lat tak aby nie pozbywac sie klienta na 20.nawiasem mowiac tesciowa poprzedniego polara miala 20 lat
            pozdrawiam
            • zayzayer Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 08.12.05, 21:17
              Gość portalu: missaga napisał(a):

> nie wiem ile maja lat pralki ale w trzyletniej u mojej tesciowej tez poszla
              ele
              > ktronika w plycie sterujacej. koszt naprawy w serwisie 380zl, mlody zdolny
              elek
              > tryk naprawil za 3.50 plus koszty przesyłki części zakupionych na
              elektroda.pl.

Elektronikę czasami można naprawić, ale nie spalonej w pralce z wodotryskiem.
              W przypadku takiej pralki dochodzi jeszcze zawór przesterowania za min. 50,-
              Dzisiejszy temat na Elektrodzie, który dotyczy tej pralki:
              www.elektroda.pl/rtvforum/topic407027.html
    • sansii Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 08.12.05, 13:30
      jeśli ktoś ma podobne doświadczenia, proszę o info
      • sansii Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 09.12.05, 12:51
        Skąd w takim razie, między innymi, takie "kwiatki" na stronach www.amica.com.pl?

"Naszą misją jest dostarczanie klientom produktów spełniających najwyższe normy
        jakościowe, bezpiecznych i przyjaznych dla środowiska naturalnego."

przyjazny dla środowiska=wyrzucanie po 3 latach na śmietnik sprzętu, który
        mógłby jeszcze pracować co najmniej 10.

"Doroczny raport specjalny miesięcznika „Reader’s Digest” po raz kolejny
        wskazał, że marka Amica cieszy się niesłabnącym zaufaniem i popularnością wśród
        osób kupujących sprzęt AGD.
        Również w tym roku czytelnicy tego opiniotwórczego pisma wypełnili ankietę.
        Wskazywali w niej, na jakie marki się decydują i z jakich powodów. Badanie
        obejmowało wyroby z różnych branż, towary konsumpcyjne i dobra trwałe.
        W wydaniu polskim Amica znalazła się na pierwszym miejscu wśród marek sprzętu
        AGD. Prawie 70% tych, którzy kupili urządzenie Amiki, jako główny powód swej
        decyzji podaje jakość urządzeń. 60% nabywców wskazuje na prestiż marki, a
        zaledwie 40% respondentów wymienia cenę jako główny motyw podejmowania decyzji.
        To jedno z wielu badań, które wskazuje na stałe, duże zaufanie konsumentów do
        rodzimych marek. Po raz kolejny okazuje się, że inwestowanie w jakość i
        nowoczesne technologie przekłada się na sukces rynkowy."

Bez komentarza.
        • sansii Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 12.12.05, 11:37
          Ponawiam: czy ktoś miał podobne doświadczenia?
    • loooper Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 12.12.05, 12:59
      Jakie były objawy pracy? czy przypadkiem lodówka nie wydawała dziwnych trzasków
      z wnętrza obudowy - jakby ją coś gwałtownie rozpychało od wewnątrz?
      • sansii Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 12.12.05, 14:07
        Pewnie, że wydawała. Był nawet serwis, ale twierdzili, że to jest normalna
        praca.
        • loooper Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 12.12.05, 15:12
          czyli nie tylko Amica ma wady konstrukcyjne. Czuję, że mi też zaczyna się
          podobny problem, ale w lodówce Candy.
          I widzę, że będę miał problemy, bo mój serwis też zaczyna się tłumaczyć, że tak
          ma być - ma strzelać, bo tak brzmi załączanie termostatu.
    • bluestrawberry Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 12.12.05, 14:40
      Wprawdzie napisalam juz w innym watku (
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=32928118&v=2&s=0 ), ale moze uda
      mi sie ostrzec kogos przed kupnem:
      Witam, moja strzykajaca lodowka (model ACZ3104P)wlasnie padla. Wrocilam po 4 dniowej
      nieobecnosci i zastalam ja 'na chodzie' ale nie mrozaca (podlaczona do pradu,
      swiatelka sie swieca, ale nie dziala). Dwie szuflady zamrozonych prawdziwkow i
      rydzy stacone! (nie wspominajac o reszcie). Smrod w domu nieprawdopodopodobny.
      Lodowka kupiona zostala 2czwerca. Wlaczona pod koniec sierpnia. Strzykala, ale
      osoba z serwisu sprawdzajaca ja w pazdzierniku stwierdzila, ze to normalne, a w
      nam sie tylko wydaje, ze glosno strzyka bo mamy zbyt duze mieskzanie,a za malo
      mebli...
      Jutro bede dzwonila do serwisu, ale tak naprawde to ja chce po prostu zwort
      pieniedzy. Juz firmie nie ufam. Czy ktos juz przez to przechodzil? Jak z nimi
      rozmawiac? Bede wdzieczna za kazda rade.
      Pozdrawiam
      • e_emka Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 19.12.05, 12:52
        potwierdzam
    • magkon1 Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 12.12.05, 16:31
      zgadzam się w 100% nasza lodówka zaraz po tym jak skończyła sie gwrancja zaczęła
      wariować (coś w niej puka i stuka jakby w środku ktoś siedział i walił
      młotkiem), absolutnie nie polecam lodówek Amica
    • sansii Re: ostrzeżenie-lodówki AMICA 14.12.05, 15:40
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka