Dodaj do ulubionych

jeszcze o ZMYWARKACH - opcja: polowa zaladunku

05.01.06, 18:09
Przymierzam sie do rychłego zakupu zmywarki Siemens bądz Bosch w pełni
zintegrowanej, 60 cm (poczatkowo myslalam o 45, ale dojrzalam w trakcie do
60), ale z mozliwościa ustawienia opcji polowa zaladunku (mycie tylko w
jednymz dwoch koszy np.). Zarowno Bosch jak i Siemens maja chyba po jednym
takim modelu i to dosc drogim niestety. I tu moje pytanie - czy na pewno
tylko po jednym modelu z taka opcja (znalazlam: SIEMENS SE66T372EU i BOSCH
SGV57T13EU)? Czy ktos z Was posiada może jakis inny model Siemens/Bosch z ta
opcja? Jak sprawdza sie ta opcja w praktyce - czy rzeczywiscie często z niej
korzystacie, czy faktycznie jest to znaczna oszczednosc wody/energii etc?
Dzieki serdeczne za komentarze!

Pozdrawiam, szczegolnie mocno tych AGDowo niezdecydowanych i poszukujacych :)
Obserwuj wątek
    • Gość: J Re: jeszcze o ZMYWARKACH - opcja: polowa zaladunk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:46
      mam zmywarke juz ponad 6 lat - z opcji połowa załadunku korzystałam moze ze 2-3
      razy!!Ale codziennie gotuje i rodzina 4 osobowa.Warto sie zastanowic nad
      iloscią programów do mycia - ja z 6 dostepnych uzywam tylko 2,a najczesciej
      jednego - reszta w ogóle nie była uzywana.
      pozdrawiam J
      • Gość: Gość Ewa Re: jeszcze o ZMYWARKACH - opcja: polowa zaladunk IP: *.smstv.pl 05.01.06, 20:41
        Zgadzam się z tą odpowiedzią. Też mam 4 osobową rodzinę gotuję codziennie i
        bywa, że brakuje miejsca w zmywarce. Kiedy kupowałam swojego Simensa 45cm. też
        myślałam o 1/2 załadunku,ale cena z tą opcją była dużo wyższa. Teraz jestem
        bardzo zadowolona z wyboru.Jeśli chodzi o programy to też korzystam właściwie z
        tylko jednego- tego najbardziej ekonomicznego. Jeśli chodziłoby o pralkę to
        zdecydowanie musi być opcja 1/2. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.
    • Gość: gość Re: jeszcze o ZMYWARKACH - opcja: polowa zaladunk IP: 212.160.172.* 06.01.06, 11:32
      Ja mam nowego siemensa 60 (850EU cały od góry do dołu inox) dla 2 osób i tez
      myslałem o 1/2 ale okazuje się, że nie jest to potrzebne. Ja przyjełem zasadę,
      pakuje aż zapakuje do pełna a potem program ekonomiczny 2h uruch. ok. 23:00 idę
      spać i rano naczynia są czyste i suche. Najlepiej miec 12 kpl. naczyń i
      sztućców. Teraz dziwi mnie jak ludzie się spinają i martwią, że jeszcze nie
      załadowli albo, że nie załaduje itd. (kiedyś ja tez tak myslałem) Pomysl tak
      gdy masz 45 to tak czy inaczej będziesz ją uruchamiała dwa razy częściej niż 60
      a wody idzie tyle samo ok. 12-14 lit. To lepiej trzymac naczynia nawet trzy dni
      a zaoszczędzić wody - naczynią nic nie będzie, zapach sie nie wydostaje ludzie
      nie widzą a nowoczesna zmywarka bez problemu domyje skrajnie zaschnięty tłuszcz
      itd. Moja w programie 50 st. domyła lekko przypalony garnek po mleku. Trzeba
      zmienić myślenie bo zmywarka to nie zlewozmywak ... :)
    • Gość: se Re: jeszcze o ZMYWARKACH - opcja: polowa zaladunk IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 06.01.06, 15:57
      • Gość: se sorry, za szybko poszlo IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 06.01.06, 15:59
        w ciagu 6 lat ani razu nie uruchomilismy zmywarki w opcji 1/2 wsadu (60cm,
        najpierw 3- a potem 4-osobowa rodzina). Raczej czeka sie do nastepnego dnia,
        zeby zapelnic kosze. IMHO ta funkcja w ogole nie warto sobie zawracac glowy.
    • linnieff Re: jeszcze o ZMYWARKACH - opcja: polowa zaladunk 06.01.06, 23:53
      No, czuje sie chyba prawie przekonana do zrezygnowania z tej opcji ... :)
      Nigdy wczesniej nie mialam u siebie zmywarki a wiec debiucik i stad te
      rozterki. Najbardziej mnie wlasnie gnebilo, ze bedziemy zbierac te brudne
      naczynia do pelnego wkladu latami (na chwile obecna mieszkamy tylko we dwoje),
      w tym czasie wszystko zdazy pozasychac nie do domycia, zasmiardnac i atmosferka
      w kuchni zrobi sie umiarkowania sprzyjajaca przebywaniu. I stad wylęgla mi sie
      opcja polowy zaladunku. Ale widze, ze mozna sobie poradzic i bez tego. Bardzo
      dziekuje wszystkim za pomoc i jednomyslnosc :).
      Pozdrowienia.
      • mruwa9 Re: jeszcze o ZMYWARKACH - opcja: polowa zaladunk 07.01.06, 00:51
        w takiej sytuacji lepiej rozejrzec sie za funkcja plukania: szybki,
        kilkuminutowy program, ktory splucze resztki z naczyn i namoczy je, zeby
        zmywanie moglo sobie spokojnie doczekac do nastepnego dnia. A zmywarka zapelnia
        sie szybciej, niz Ci sie teraz wydaje..
      • Gość: olo Re: jeszcze o ZMYWARKACH - opcja: polowa zaladunk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 20:40
        Spokojnie można trzymac naczynia nawet 3 dni - nic nie śmierdzi bo zmywarka
        musi byc hermetyczna inaczej woda by sie wylała (dodtkowo kupuje sie zapach) :)
        Co do zasychania to nie po to wydajesz 1500-2000 na zmywarkę by coś
        zaschniętego było dla niej problemem :) Zobaczysz, że wszyskie dylematy znikną
        po 2-3 użyciu. Zmywarka poza ułatwienie życia musi tez oszczędzać więć
        najlepiej gdy umyje dużo w małej ilości wody czyli uruchomienie 1/2 tak samo 45
        jeśli masz miejsce na 60 jest bez sensu bo tracisz czas i wodę .... no i prąd,
        najwyżej dokupisz jeden komplet sztućców i talerzy by sie nie irytować, że
        zmywarka pusta a Ty nie masz na czym jeść - zobaczysz jakie wspaniełe
        urządzenie a jaki porządek w kuchni - cały pierdzielnik schowany
        potem "enter" :) i wyciągasz wszystko czyste, suche, błyszczące i pachnące.
        Mnie osobiście zaskoczyła tylko jedna sprawa długie czasy zmywania .... ale od
        czego jest noc :) podobno większość zmywarek ma długie czasy i jedne krótki.
        Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka