Dodaj do ulubionych

Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie?

07.02.06, 15:20
www.okapykuchenne.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&nazwa=NOMINA%2090.1%20HX&producent=GLOBALO&id_szczegol=505

To dobry wybór?
Obserwuj wątek
    • olimpia33 Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie 07.02.06, 15:27
      Dno i sześć metrów mułu. Global to tylko sprzedawca siedzący w domu przy
      kompie. Nie polecam nikomu. Już się raz załatwiłam przez nich.
      • mejbi Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie 07.02.06, 15:41
        Powaznie? Spotkałam dotychczas w necie raczej tylko dobre opinie o nich... :0
        Co masz im do zarzucenia?
        A sam sprzęt, jak się sprawuje?
        • olimpia33 Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie 07.02.06, 15:45
          Nie będe się rozwodziła co mam im do zarzucenia. Sklepik jest internetowy a ja
          jak przyszedł okap nie byłam w domku i odebrał go sąsiad. wiesz jak jest .
          Kiedy wróciłam i okazało się że opakowanie jest w strasznym stanie to
          zadzwoniłam do globalo no i wtedy była bardzo prosto << to pani problem że nie
          zobaczyła pani opakowania >> . Ja pytam gościa co by było gdzyby było dobre a
          okap miałby wady w środku .. Facet zamilkł . I tak zakonczyła się moja przygoda
          z Globalo.
          • mejbi Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie 07.02.06, 15:55
            Trochę niestey mają rację, skoro upowazniłaś sądiada do odbioru przesyłki,
            mogłąś też go poinstruowac, by w razie naruszonego opakowania skontaktował się
            z Tobą lub po prostu nei odbierał towaru, ewentualnei zajrzał przy dostawcy do
            środka, czy wszystko jest ok... Rozumiem Twoje rozdrazneinie, ale czy z samym
            sprzętem było cos nei tak? Rozumiem, że mogłaś ostatecznie dokonac zwrotu?
          • marta_globalo re: okap Nomina firmy Globalo - co o nim sądzicie 20.07.06, 15:13
            droga pani Olimpio

jestem szefową firmy globalo i z chęcią bym dowiedzialalbym się czegoś więcej
            na temat tych zarzutów.

przede wszystkim, naprawdę nie wiem dlaczego nie polecila pani sprawdzenia
            sprzętu za który pani placila, skoro skladając zamówienie w naszym sklepie
            kilkakrotnie otrzymala pani informację iż podczas odbioru okapu koniecznie
            nalezy sprawdzić okap przy kurierze. taka informacja jest tez umieszczona na
            mocno rażącej, dużej naklejce na paczce.

jeśli wspomina pani o zlym stanie opakowania dziwi mnie kolejna sprawa: jak to
            się moglo stac iz opakownie zostalo tak "speturbowane" a okap byl caly i
            zdrowy? bo jesli paczka została zniszczona podczas transportu, jest to raczej
            malo prawdopodobne, zeby sam okap się nie uszkodzil (inox jest bardzo
            delikatnym materialem).

kolejna sprawa która mnie dziwi, to fakt iż nie zwrócila pani okapu, skoro byla
            Pani z niego tak niezadowolona? przeciez szeroko informujemy o tym, iż w ciągu
            10 dni można zwrocic sprzęt, nawet bez podania przyczyny (informacja ta byla
            choćby na rewersie faktury).
            a tak na marginesie - proszę powiedzieć z kto dokladnie powiedzial pani o
            tym "iz to pani problem". pytam, gdyż tego typu traktowanie klienta jest
            absolutnie niezgodnie z naszą polityką i jeśli taka sytuacja faktycznie miala
            miejsce wyciągnę z tego odpowiednie konsekwencje.

i na koniec najwazniejsza kwestia: glosnosć okapu - trwierdzi pani iż jest on
            bardzo glośny. czy dzwonila Pani do serwisu z pytaniem czy to normalne? może ma
            pani uszkodzony silnik i stąd ten klopot? a może sam okap jest nieprawidlowo
            podlaczony?

bardzo prosze o kontakt w tej sprawie, najlepiej na maila
            globalo@globalo.pl

pozdrawiam, marta
    • ciocia_lusia Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie 08.02.06, 14:33
      Ja mam co prawda okap divida, ale tez z firmy Globalo. Co do obsługi nie mam
      najmniejszych zastrzeżeń - świetny kontakt, szybka przesyłka, bardzo dobrze
      zapakowany. Sam okap też jest bardzo ładny i solidnie wykonany. Ale ma jeden
      minus - jest potwornie głośny. Nie da sie oglądać tv nawet jak pracuje na
      pierwszym biegu. A z opisu wynika, że ma nawet mniejszą głośnośc niz twój.
      Jeżeli więc masz aneks kuchenny to nie polecam.
      • mejbi A może... 08.02.06, 15:28
        A może lepszy byłby ten, Amici:
        www.okapykuchenne.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&nazwa=OKC%209579I&producent=AMICA&id_szczegol=224

Jak myślicie?

Ciociu_l, bardzo mnie zasmuciłaś swoim spostrzezeniem:(
        • abuba Re: A może... 08.02.06, 16:46
          Cześć Mejbi!
          Mały OT - będziemy sąsiadkami. My także własnie urządzamy kuchnię - a potem
          przeprowadzam się z Łodzi do Poznania.

Ten okap Amici wydaje mi sie wart zastanowienia, myślę, że jest cichy i ma dużą
          moc wentylowania. Nie natknęłam się wcześniej na ten model, może szkoda.

My kupiliśmy Boscha DKE 945A, który też ma być cichy - to była główna cecha,
          której poszukiwałam. Tutaj link do info o nim:
          www.ab-net.pl/product_info.php/manufacturers_id/12/products_id/3608
          Pozdrawiam
          Abuba

• mejbi Re: A może... 08.02.06, 16:58
            Sąsiadkami? :)

Okap Bosha jest bardzo estetyczny, faktycznie jest cichy? Bo wiem z
            doświadczenia, że parametry deklarowane przez producenta mają się czasami nijak
            do faktycznych ;) A Twój wydaje się być imponująco cichy (40db) :)

W moim przypadku wazna też jest wydajność okapu (pochłaniacza), bo będzie
            zamontowany w aneksie, a ten plus pokój to 35m2 przestrzeni do przewentylowania.
            No nic, szukam dalej.
            Pozdrawiam
      • Gość: M Re: Okap Nomina firmy Globalo - co o nim sądzicie IP: *.centertel.pl 29.06.06, 13:28
        W istocie GLOBALO Nomina to austriacki Domatix (patrz
        www.elektrojournal.at/redsys/html/article.php?sid=3107) - marka nowa i
        mało znana, w sieci też nie ma oficjalnej strony. Produkty marki Domatix
        wyróżnia na pewno ciekawy nowoczesny design. Po cenach na eBay i w niemieckich
        sklepach internetowych łatwo można się zorientować, że sprzęt do najtańszych nie
        należy. Ceny zbliżone do produktów firmy SMEG.

M.
      • marta_globalo re: okap Nomina firmy Globalo - praca silnika 20.07.06, 15:16
        Bardzo proszę się skontaktować w sprawie tej glośności z serwisem Globalo (dane
        ma Pnai w karcie gwarancyjnej), bo może klopot wynika z jakiegoś problemu z
        sinikiem?

Pozdrawiam
        Marta
    • Gość: gość Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 16:55
      globalo ma bardzo dobre opinie w sieci:
      www.ceneo.pl/AccountReviews.aspx?AccountID=277&productID=8749
      choć sa tańsze sklepy...radze najpierw rozejrzeć sie tu:
      www.ceneo.pl/Sprzet_AGD
      • Gość: mania Re: okap IP: *.ztpnet.pl 01.07.06, 16:55
        mam okap globalo inny typ ale bardzo sobie chwalę,no i jest cichutki,także
        polecam.Z tej firmy kupowaliśmy.
    • majka_24 Re: Okap wyspowy 02.07.06, 09:21
      Ja mam idnetyczny problem. Wstępnie wybrałam GLOBALO Divida Isola, ale na 100%
      przekonana nie jestem. Zależy mi głównie na niskim poziomie głośności... Okap
      będę kupować za jakieś 2 mies., więc na razie mi się nie spieszy. Daj znać, co
      w końcu wybrałaś i jak okap będzie się sprawował.
      maja
      • Gość: Kasia Do mejbi - o okapach IP: *.aster.pl 02.07.06, 14:43
        Zastanawia mnie olbrzymia wydajność okapów, kóre wybierasz. 770, 900 m/h? Chyba
        nie potrzeba aż takiej mocy ;)
        Poczytaj sobie wątki na grupach dyskusyjnych, było troche na ten temat, np.:
        groups.google.pl/group/pl.rec.dom/browse_thread/thread/9f887ad54560de14/0c2ff254a07c661f#0c2ff254a07c661f
        • Gość: majka Re: Do mejbi - o okapach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 09:39
          jeśli okap będzie pracował jako pochłaniacz (bez możliwości podłaczenia do
          wentylacji, czyli tak jak w budownictwie wielorodzinnym), to spadek sprawności
          wynosi ok. 30%. Trzeba to wziąć po uwagę...
          maja
        • Gość: Marta Re: Do mejbi - o okapach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 14:33
          Droga Pnai Kasiu

Wydajnosc 770m3/h faktycznie jest dosc spora i sluzy do odpowiednio duzej
          kuchni. Bo kierujac sie wyborem okreslonego okapu zawsze trzeba przeliczyc jaka
          potrzebna jest wydajność w stosunku do powierzchni kuchni (lub kuchni plus
          salona) która się posiada.
          Sporo więsc na ten temat można przeczytac na serwisie www.kuchnie.pl

Marta
      • Gość: M. Re: Okap wyspowy IP: *.centertel.pl 03.07.06, 10:19
        Ja w sobotę zamontowałem Nomina 90.1 HX.

Nie mam żadnych przyrządów pomiarowych, ale tak na ucho to do 3 biegu jest
        znośnie, ale mamy dużą kuchnię i ogólnie sporo przestrzeni (dom), więc
        subiektywne odczucie może być inne niż np. w mieszkaniu. 4 bieg na dłuższą metę
        może trochę męczyć natomiast 5 jest naprawdę głośny. Inna sprawa, że przy 5
        biegu na wylocie łeb urywa (sprawdzałem przez powieszeniem) i wydaje mi się, że
        raczej nie powinien byc to domyslny tryb pracy takiego urządzenia.

Urządzenie jest na oko solidnie wykonane co w połączeniu z designem daje ogólnie
        dosyć dobre wrażenie. Niestety nie jest to marka (ani GLOBALO, ani DOMATIX),
        która funkcjonuje na rynku na tyle długo, zeby to wrażenie poprzeć jakimis
        konkretnymi przykładami, typu "kupiłem 10 lat temu i do dzisiaj działa bez zarzutu".

Faktura blachy INOX-owej jest dosyć "drobno-drapana" i raczej gładka z lekkim
        połyskiem, więc odciski paluchów zostają, moim zdaniem bardziej niż np. na
        drzwiach naszej lodówki (Electrolux) - może to kwestia środka użytego do
        konserwacji powierzchni INOX-u.

Z megawydajnosciami radzę też uważać, kiedy okap pracuje w trybie wyciągu, a
        wyloty kanałów wentylacyjnych na dachu domu/bloku są przykryte wspólnym daszkiem :-)

M.
        • Gość: Marta Re: Okap wyspowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 14:40
          Pan M. ma 100% racji.

Kupując okap po to dostosuwuje sie jego wydajnosc odpowiednio do powierzchni
          kuchni, aby potem w praktyce nie miec potrzeby używac go tylko na najwyższym
          biegu. Naturalnym jest że jest najwyższy bieg ma blisko 800 m3/h okap nie
          będzie chodzi bezszlestnie - prosze mi pokazać okap który taki jest??
          A na najniższych biegach okap pracuje naprawde cicho.
          Oczywiście, pomiary wydajności i glośnosci okapów sa zrobione w określonych
          warunkach (okap z podlaczonym 1 m rury fi 150 zagiętej raz pod kątem 90
          stopni).

Niestey, jeśli zmiejszy się średnicę rury, lub odleglość okapu od wentylacji
          jest duża TO TRZEBA SIĘ LICZYC z tym iż te parametry będa bardziej niekorzystne
          (glośnośc sie zwiększa, a awydajność spada). I ta regula dotyczy WSZYTKICH
          okapów, wszystkich marek.

Marta, Globalo
          • mejbi Odpowiadam 20.07.06, 15:12
            Wydajność okapu dostosowuje się do powierzchni kuchni, jak i trybu w jakim
            będzie pracował. U mnie w grę wchodziła kuchnia otwarta na salon, a więc
            stosunkowo spory metraż (stąd potrzeba odpowiednio większej mocy) i praca w
            trybie pochłaniacza. Wybrałam ostatecznie Amicę OKC 9579I. Jestem zadowolona.
            Pozdrawiam
            • Gość: M. Re: Odpowiadam IP: *.centertel.pl 24.07.06, 14:03
              Amica OKC 9579I została już niestety wycofana z oferty. Zamiennikiem mógłby być
              wprawdzie 9519I, aczkolwiek 9579I przypomina raczej tylko z wyglądu - sterowanie
              przyciskami mechanicznymi a nie soft-touch, nominalna wydajność 620 m3/h a nie
              900 m3/h, chociaż te 900 m3/h raczej nie należało brać na poważnie.

M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka