mejbi 07.02.06, 15:20 www.okapykuchenne.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&nazwa=NOMINA%2090.1%20HX&producent=GLOBALO&id_szczegol=505 To dobry wybór? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olimpia33 Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie 07.02.06, 15:27 Dno i sześć metrów mułu. Global to tylko sprzedawca siedzący w domu przy kompie. Nie polecam nikomu. Już się raz załatwiłam przez nich. Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie 07.02.06, 15:41 Powaznie? Spotkałam dotychczas w necie raczej tylko dobre opinie o nich... :0 Co masz im do zarzucenia? A sam sprzęt, jak się sprawuje? Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia33 Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie 07.02.06, 15:45 Nie będe się rozwodziła co mam im do zarzucenia. Sklepik jest internetowy a ja jak przyszedł okap nie byłam w domku i odebrał go sąsiad. wiesz jak jest . Kiedy wróciłam i okazało się że opakowanie jest w strasznym stanie to zadzwoniłam do globalo no i wtedy była bardzo prosto << to pani problem że nie zobaczyła pani opakowania >> . Ja pytam gościa co by było gdzyby było dobre a okap miałby wady w środku .. Facet zamilkł . I tak zakonczyła się moja przygoda z Globalo. Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie 07.02.06, 15:55 Trochę niestey mają rację, skoro upowazniłaś sądiada do odbioru przesyłki, mogłąś też go poinstruowac, by w razie naruszonego opakowania skontaktował się z Tobą lub po prostu nei odbierał towaru, ewentualnei zajrzał przy dostawcy do środka, czy wszystko jest ok... Rozumiem Twoje rozdrazneinie, ale czy z samym sprzętem było cos nei tak? Rozumiem, że mogłaś ostatecznie dokonac zwrotu? Odpowiedz Link Zgłoś
marta_globalo re: okap Nomina firmy Globalo - co o nim sądzicie 20.07.06, 15:13 droga pani Olimpio jestem szefową firmy globalo i z chęcią bym dowiedzialalbym się czegoś więcej na temat tych zarzutów. przede wszystkim, naprawdę nie wiem dlaczego nie polecila pani sprawdzenia sprzętu za który pani placila, skoro skladając zamówienie w naszym sklepie kilkakrotnie otrzymala pani informację iż podczas odbioru okapu koniecznie nalezy sprawdzić okap przy kurierze. taka informacja jest tez umieszczona na mocno rażącej, dużej naklejce na paczce. jeśli wspomina pani o zlym stanie opakowania dziwi mnie kolejna sprawa: jak to się moglo stac iz opakownie zostalo tak "speturbowane" a okap byl caly i zdrowy? bo jesli paczka została zniszczona podczas transportu, jest to raczej malo prawdopodobne, zeby sam okap się nie uszkodzil (inox jest bardzo delikatnym materialem). kolejna sprawa która mnie dziwi, to fakt iż nie zwrócila pani okapu, skoro byla Pani z niego tak niezadowolona? przeciez szeroko informujemy o tym, iż w ciągu 10 dni można zwrocic sprzęt, nawet bez podania przyczyny (informacja ta byla choćby na rewersie faktury). a tak na marginesie - proszę powiedzieć z kto dokladnie powiedzial pani o tym "iz to pani problem". pytam, gdyż tego typu traktowanie klienta jest absolutnie niezgodnie z naszą polityką i jeśli taka sytuacja faktycznie miala miejsce wyciągnę z tego odpowiednie konsekwencje. i na koniec najwazniejsza kwestia: glosnosć okapu - trwierdzi pani iż jest on bardzo glośny. czy dzwonila Pani do serwisu z pytaniem czy to normalne? może ma pani uszkodzony silnik i stąd ten klopot? a może sam okap jest nieprawidlowo podlaczony? bardzo prosze o kontakt w tej sprawie, najlepiej na maila globalo@globalo.pl pozdrawiam, marta Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_lusia Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie 08.02.06, 14:33 Ja mam co prawda okap divida, ale tez z firmy Globalo. Co do obsługi nie mam najmniejszych zastrzeżeń - świetny kontakt, szybka przesyłka, bardzo dobrze zapakowany. Sam okap też jest bardzo ładny i solidnie wykonany. Ale ma jeden minus - jest potwornie głośny. Nie da sie oglądać tv nawet jak pracuje na pierwszym biegu. A z opisu wynika, że ma nawet mniejszą głośnośc niz twój. Jeżeli więc masz aneks kuchenny to nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi A może... 08.02.06, 15:28 A może lepszy byłby ten, Amici: www.okapykuchenne.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&nazwa=OKC%209579I&producent=AMICA&id_szczegol=224 Jak myślicie? Ciociu_l, bardzo mnie zasmuciłaś swoim spostrzezeniem:( Odpowiedz Link Zgłoś
abuba Re: A może... 08.02.06, 16:46 Cześć Mejbi! Mały OT - będziemy sąsiadkami. My także własnie urządzamy kuchnię - a potem przeprowadzam się z Łodzi do Poznania. Ten okap Amici wydaje mi sie wart zastanowienia, myślę, że jest cichy i ma dużą moc wentylowania. Nie natknęłam się wcześniej na ten model, może szkoda. My kupiliśmy Boscha DKE 945A, który też ma być cichy - to była główna cecha, której poszukiwałam. Tutaj link do info o nim: www.ab-net.pl/product_info.php/manufacturers_id/12/products_id/3608 Pozdrawiam Abuba Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: A może... 08.02.06, 16:58 Sąsiadkami? :) Okap Bosha jest bardzo estetyczny, faktycznie jest cichy? Bo wiem z doświadczenia, że parametry deklarowane przez producenta mają się czasami nijak do faktycznych ;) A Twój wydaje się być imponująco cichy (40db) :) W moim przypadku wazna też jest wydajność okapu (pochłaniacza), bo będzie zamontowany w aneksie, a ten plus pokój to 35m2 przestrzeni do przewentylowania. No nic, szukam dalej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Okap Nomina firmy Globalo - co o nim sądzicie IP: *.centertel.pl 29.06.06, 13:28 W istocie GLOBALO Nomina to austriacki Domatix (patrz www.elektrojournal.at/redsys/html/article.php?sid=3107) - marka nowa i mało znana, w sieci też nie ma oficjalnej strony. Produkty marki Domatix wyróżnia na pewno ciekawy nowoczesny design. Po cenach na eBay i w niemieckich sklepach internetowych łatwo można się zorientować, że sprzęt do najtańszych nie należy. Ceny zbliżone do produktów firmy SMEG. M. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_globalo re: okap Nomina firmy Globalo - praca silnika 20.07.06, 15:16 Bardzo proszę się skontaktować w sprawie tej glośności z serwisem Globalo (dane ma Pnai w karcie gwarancyjnej), bo może klopot wynika z jakiegoś problemu z sinikiem? Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Okap Nomina firmy GLOBALO - co o nim sądzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 16:55 globalo ma bardzo dobre opinie w sieci: www.ceneo.pl/AccountReviews.aspx?AccountID=277&productID=8749 choć sa tańsze sklepy...radze najpierw rozejrzeć sie tu: www.ceneo.pl/Sprzet_AGD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: okap IP: *.ztpnet.pl 01.07.06, 16:55 mam okap globalo inny typ ale bardzo sobie chwalę,no i jest cichutki,także polecam.Z tej firmy kupowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_24 Re: Okap wyspowy 02.07.06, 09:21 Ja mam idnetyczny problem. Wstępnie wybrałam GLOBALO Divida Isola, ale na 100% przekonana nie jestem. Zależy mi głównie na niskim poziomie głośności... Okap będę kupować za jakieś 2 mies., więc na razie mi się nie spieszy. Daj znać, co w końcu wybrałaś i jak okap będzie się sprawował. maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Do mejbi - o okapach IP: *.aster.pl 02.07.06, 14:43 Zastanawia mnie olbrzymia wydajność okapów, kóre wybierasz. 770, 900 m/h? Chyba nie potrzeba aż takiej mocy ;) Poczytaj sobie wątki na grupach dyskusyjnych, było troche na ten temat, np.: groups.google.pl/group/pl.rec.dom/browse_thread/thread/9f887ad54560de14/0c2ff254a07c661f#0c2ff254a07c661f Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Do mejbi - o okapach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 09:39 jeśli okap będzie pracował jako pochłaniacz (bez możliwości podłaczenia do wentylacji, czyli tak jak w budownictwie wielorodzinnym), to spadek sprawności wynosi ok. 30%. Trzeba to wziąć po uwagę... maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Do mejbi - o okapach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 14:33 Droga Pnai Kasiu Wydajnosc 770m3/h faktycznie jest dosc spora i sluzy do odpowiednio duzej kuchni. Bo kierujac sie wyborem okreslonego okapu zawsze trzeba przeliczyc jaka potrzebna jest wydajność w stosunku do powierzchni kuchni (lub kuchni plus salona) która się posiada. Sporo więsc na ten temat można przeczytac na serwisie www.kuchnie.pl Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Okap wyspowy IP: *.centertel.pl 03.07.06, 10:19 Ja w sobotę zamontowałem Nomina 90.1 HX. Nie mam żadnych przyrządów pomiarowych, ale tak na ucho to do 3 biegu jest znośnie, ale mamy dużą kuchnię i ogólnie sporo przestrzeni (dom), więc subiektywne odczucie może być inne niż np. w mieszkaniu. 4 bieg na dłuższą metę może trochę męczyć natomiast 5 jest naprawdę głośny. Inna sprawa, że przy 5 biegu na wylocie łeb urywa (sprawdzałem przez powieszeniem) i wydaje mi się, że raczej nie powinien byc to domyslny tryb pracy takiego urządzenia. Urządzenie jest na oko solidnie wykonane co w połączeniu z designem daje ogólnie dosyć dobre wrażenie. Niestety nie jest to marka (ani GLOBALO, ani DOMATIX), która funkcjonuje na rynku na tyle długo, zeby to wrażenie poprzeć jakimis konkretnymi przykładami, typu "kupiłem 10 lat temu i do dzisiaj działa bez zarzutu". Faktura blachy INOX-owej jest dosyć "drobno-drapana" i raczej gładka z lekkim połyskiem, więc odciski paluchów zostają, moim zdaniem bardziej niż np. na drzwiach naszej lodówki (Electrolux) - może to kwestia środka użytego do konserwacji powierzchni INOX-u. Z megawydajnosciami radzę też uważać, kiedy okap pracuje w trybie wyciągu, a wyloty kanałów wentylacyjnych na dachu domu/bloku są przykryte wspólnym daszkiem :-) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Okap wyspowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 14:40 Pan M. ma 100% racji. Kupując okap po to dostosuwuje sie jego wydajnosc odpowiednio do powierzchni kuchni, aby potem w praktyce nie miec potrzeby używac go tylko na najwyższym biegu. Naturalnym jest że jest najwyższy bieg ma blisko 800 m3/h okap nie będzie chodzi bezszlestnie - prosze mi pokazać okap który taki jest?? A na najniższych biegach okap pracuje naprawde cicho. Oczywiście, pomiary wydajności i glośnosci okapów sa zrobione w określonych warunkach (okap z podlaczonym 1 m rury fi 150 zagiętej raz pod kątem 90 stopni). Niestey, jeśli zmiejszy się średnicę rury, lub odleglość okapu od wentylacji jest duża TO TRZEBA SIĘ LICZYC z tym iż te parametry będa bardziej niekorzystne (glośnośc sie zwiększa, a awydajność spada). I ta regula dotyczy WSZYTKICH okapów, wszystkich marek. Marta, Globalo Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Odpowiadam 20.07.06, 15:12 Wydajność okapu dostosowuje się do powierzchni kuchni, jak i trybu w jakim będzie pracował. U mnie w grę wchodziła kuchnia otwarta na salon, a więc stosunkowo spory metraż (stąd potrzeba odpowiednio większej mocy) i praca w trybie pochłaniacza. Wybrałam ostatecznie Amicę OKC 9579I. Jestem zadowolona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Odpowiadam IP: *.centertel.pl 24.07.06, 14:03 Amica OKC 9579I została już niestety wycofana z oferty. Zamiennikiem mógłby być wprawdzie 9519I, aczkolwiek 9579I przypomina raczej tylko z wyglądu - sterowanie przyciskami mechanicznymi a nie soft-touch, nominalna wydajność 620 m3/h a nie 900 m3/h, chociaż te 900 m3/h raczej nie należało brać na poważnie. M. Odpowiedz Link Zgłoś