Dodaj do ulubionych

gruntowanie ścian

15.02.06, 07:25
Witam, właśnie ekipa kończy nakładanie gładzi gipsowej na ściany w nowym
mieszkanku, na tym etapie zakończą prace, pozostaje mi zagruntowanie przed
malowaniem, wczoraj doradzili mi , aby zagruntować to teraz dość rzadką biała
farba , a nie gruntem, dodam , że grunt był nakładany przed gipsem. czy to
aby dobry pomysł z tą farbą ???
Obserwuj wątek
    • Gość: molek Re: gruntowanie ścian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 11:58
      bardzo niedobry pomysl od tego są grunty zeby gruntowac a farba zeby
      malowac .Powaznie, grunt ma lepsze wlasciwosci.Uzywaj tylko dobrych firmowych
      gruntow a nie uniweralnych typu ungrunt
      • pibied Re: gruntowanie ścian 15.02.06, 13:04
        teoretyczne tak , zgadzam się , jednak pytałem kilku fachowców i mówią
        zgodnie , że dwukrotne gruntowanie ścian ogranicza ich "oddychanie", dlatego
        też lepiej jest po gipsach pomalować rzadką farba. wydaje mi się to dziwne,
        choć usłyszałem to juz od kilku niezwiązanych ze sobą wykonawców
        • Gość: molek Re: gruntowanie ścian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 15:58
          Ci fachowcy nie słyszeli o farbach pozwalających na oddychanie scian np
          DULUX,Beckers
          www.farbydulux.pl/
          www.beckers.pl/
          • barwa1 Re: gruntowanie ścian 15.02.06, 17:30
            Tylko dobry grunt!
            Żadnej, rozcieńczonej czy nierocieńczonej farby!
            Posłuchałam takiego "fachowca", a teraz przy malowaniu złazi mi farba razem z
            tym pseudogruntem... :((
            • Gość: avan Re: gruntowanie ścian IP: *.autocom.pl 15.02.06, 18:50
              woda z szarym mydłem!
              • Gość: slonko257 Re: gruntowanie ścian IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 17.02.06, 12:43
                Też remontuję akurat mieszkanie - tylko grunt, żadnej farby, dobrze ktoś
                wcześniej zauważył, że grunt jest od gruntowania, a farba do malowania.
                A później dać dobrą farbę np. Duluxa.
                • pibied Re: gruntowanie ścian 17.02.06, 13:48
                  dzięki za rady
                  dzięki za rady
                  podzielę się tym co się dowiedziałem, jeżeli chodzi o gruntowanie farbą nie ma
                  przeciwwskazań , jeżeli będzie się malowała farbami innymi niż np beckers, czy
                  dulux (te są mocno kryjące i może przy malowaniu odpadać gips), pod tego typu
                  farby najlepsze są np podkładowa farba gruntująca beckersa ,no ale to jest dość
                  drogie , bo 3l ponad 40 zł, jeżeli chodzi o grunt , nie może być on zbyt
                  intensywny , nie może być grupo nakładany jednym miejscu tylko raz , bez
                  ponownego przejechania wałkiem , czy pędzlem) bardzo polecany do tego jest
                  grunt bonexu, który rozcięcza się w stosunku 1 na 4 l wody.
                  pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka