Dodaj do ulubionych

pralka za grosze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 15:44
u mnie w sklepie osiedlowych jest teraz proocja na pralki, dokładnie na te dwa
modele:
ceneo.pl/ProductsComparison.aspx?categoryID=360&productID=87686&productID=8140
niestety nie umiem podjąć sensownej decyzji, która z nich wybrać...wizualnie
bardziej podoba mi sie whirlpoola, ale przecież nie o podobanie tu chodzi...
ma ktos jakies doświadzcenia z tymi markami?? a może nawet z tymi konkretnymi
modelami??
Obserwuj wątek
    • Gość: mis Re: pralka za grosze IP: *.76.classcom.pl 16.02.06, 17:24
      Ja bym nie ryzykowała i wybrała Boscha. Whirpool nie ma zbyt dobrej renomy na
      forum, a za Boschem ludzie przepadają!
      • ant777 Re: pralka za grosze 17.02.06, 08:04
        Też wybrałbym boscha bo nie przepadam za włoszczyzną i whrlipoolizną ale
        wybrałem aristona. Zadecydowała możliwość przedłużenia gwarancji do 5 lat za
        dopłatą 150zł i zastosowanie bezszczotkowego silnika w pralce dzięki czemu
        pralka ciszej chodzi. Reszta jest taka sama jak w innych pralkach -
        przynajmniej tak mi się wydaje.
        Początkowo chciałem kupić sprzęt przez internet w maximedia, bo u nich pralka
        kosztowała 1340zł (+75zł kurier) a w sklepach od 1560zł w avansie nawet do
        2000zł! w domatorze. Ale sklep miał w necie złe opinie, a mi zależało na
        czasie, bo mój whirlpool dokonując żywota nie dokończył prania.
        • Gość: qrka wodna Re: pralka za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 08:19
          ant napisał
          Też wybrałbym boscha bo nie przepadam za włoszczyzną i whrlipoolizną ale
          > wybrałem aristona.

no to własnie wybrałeś włoszczyzne
          a whrlipoolizna nie jest włoszczyzą
          ale amerykanizną

a i tak zayzayer ci powie ze wszystkie pralki robi jedna fabryka

uch ! ale tu sie roi od bzdetów
          jak mozna wygłaszac takie są dy nie majac o tym pojecia

nie wypowiadam sie o jakości soprzetu ale o opiniach na temat opinii
          porąbane!
          • zayzayer Re: pralka za grosze 17.02.06, 09:38
            Gość portalu: qrka wodna napisał(a):

> a i tak zayzayer ci powie ze wszystkie pralki robi jedna fabryka
            A właśnie, że nie - pralki, to nie płyty ceramiczne.
            Whirlpool obecnie produkowany jest w byłych zakładach Tatramat w mieście Poprad
            na Słowacji. Ale te najlepsze ("górna półka") bierze od włoskiej firmy Antonio
            Merloni SPA (u nas znana głównie jako Ardo) mającą siędzibę w Fabriano. Antonio
            Merloni jest bratem Aristide - twórcy marki Ariston i szefem Indesit Company
            SPA, też z siedzibą w Fabriano, no to tak żeby ich nie mylić. I rzeczywiście ma
            ten Whirlpool coś wspólnego z Ameryką, bo sprzęt wyprodukowany w Antonio
            Merloni SPA (w swoich amerykańskich fabrykach) bardzo dobrze się sprzedaje w
            USA, głównie pod nazwą ASKO.
            I teraz pytanie - co jest bardziej amerykańskie: Whirlpool w Europie, czy Ardo
            w USA? :D
            • zayzayer Re: pralka za grosze 17.02.06, 19:03
              zayzayer napisał:

> Merloni jest bratem Aristide - twórcy marki Ariston i szefem Indesit Company
              > SPA,
              Przepraszam za pomyłkę, młodszy brat Antonio i zarazem szef Indesit Company ma
              na imię Vittorio. Aristide jest ich ojcem.
            • Gość: ant777 pochodzenie pralek IP: *.gorzow.mm.pl 17.02.06, 23:35
              zayzayer napisał:

> Gość portalu: qrka wodna napisał(a):
              >
              > > a i tak zayzayer ci powie ze wszystkie pralki robi jedna fabryka
              > A właśnie, że nie - pralki, to nie płyty ceramiczne.
              > Whirlpool obecnie produkowany jest w byłych zakładach Tatramat w mieście Poprad
              >
              > na Słowacji. Ale te najlepsze ("górna półka") bierze od włoskiej firmy Antonio
              > Merloni SPA (u nas znana głównie jako Ardo) mającą siędzibę w Fabriano. Antonio
              >
              > Merloni jest bratem Aristide - twórcy marki Ariston i szefem Indesit Company
              > SPA, też z siedzibą w Fabriano, no to tak żeby ich nie mylić. I rzeczywiście ma
              >
              > ten Whirlpool coś wspólnego z Ameryką, bo sprzęt wyprodukowany w Antonio
              > Merloni SPA (w swoich amerykańskich fabrykach) bardzo dobrze się sprzedaje w
              > USA, głównie pod nazwą ASKO.
              > I teraz pytanie - co jest bardziej amerykańskie: Whirlpool w Europie, czy Ardo
              > w USA? :D

Wychodzi na to że ardo, indesit, ariston i pewnie candy to jedna rodzina. Jest
              jeszcze jakieś Zanussi.
              A co z polskim whirlpoolem? Przejeli Polara, mieli budować fabryki gdzies pod
              Wrocławiem. Z tego co sie orientuję to whirlpool, ignis, bauknecht - to też
              jedna rodzina whirlpoolowska. Co ciekawe mój whirlpool ładowany od góry miał
              wyraźny napis "made in France". Więc gdy ostatnio zobaczyłem Electroluxa
              ładowanego od góry z napisem w tym samym miejscu, to zacząłem znuć teorie, że
              np. electrolux wynajął do produkcji tą samą fabrykę we Francji co whirlpool.
              Zastanawiam się do kogo nalezy Brandt?
              • Gość: slawko Re: pochodzenie pralek IP: *.zamek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 09:58
                Electrolux na własne fabryki we Francji.
                ma tam także taką markę: artur martin.
                :)
              • Gość: slawko Re: pochodzenie pralek IP: *.zamek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 10:00
                BRANDT należy do grupy FAGOR! Fagor niedawno przejął firmę ElcoBrandt właściciela marki BRANDT.
                p.s. Fagor rośnie na potentata w AGD w Europie...
          • Gość: ant777 Re: pralka za grosze IP: *.gorzow.mm.pl 17.02.06, 23:15
            Jeśli masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego, to proszę weź korepetycje.
            Jeśli, to nie pomoże skonsultuj sie z psychologiem lub farmaceutą.
    • andrzej.sawa Re: pralka za grosze 16.02.06, 17:28
      Moja rada jest stosunkowo prosta.Wybierz najtańszą wersję i pochodź po
      naprawiaczach i popytaj ile najczęściej psujące się części kosztują.Niestety
      bardzo często najtańsza ma stosunkowo najdroższe koszty naprawy/oby się nie psuła/.
    • beannshi Re: pralka za grosze 17.02.06, 08:29
      Tylko i wylacznie bosch! Nie wiem co prawda jakie ma funkcje ale lepszy bosch z
      mala iloscia funkcji niz napakowany nimi whirlpool.

Bosche sa w zasadzie bezawaryjne. Wiec raczej nie trzeba sie martwic o czesci.

Maja tylko jedna wade: dosc glosno wiruja. Ale przeciez nie stawaisz pralki w
      sypialni :) Zawsze mozna zamnkac drzwi. Sa za to bardzo oszczedne.

Gdybys miala jeszcze jakies pytania polecam sie.
      Pozdrawiam
      • Gość: qrka wodna Re: pralka za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 08:41
        masz 5 z koligacji rodzinyych

tylko co z tego
        skrzypce stedivariusa
        obijętnie kto je kupi: Zenek Kovalsky ,czy aleksander kwa...
        zawsze będa skrzypcami stredivariusa

tak jak adidas zrobiony w Chinach nigdy nie będzie marka chinska
        zobacz sobie ksiazke telefoniczna Singapuru,Hong-kongu itp

zobaczysz ze tam maja fabryki wszystkie wielkie koncerny
        i to nie siedziby ale fabryki
        ale to jeszcze nie swiadczy ze to sa marki indonezujskie czu chińskie

i Whirpool przez to ze jest robiony na słowacji nidy nie zacznie buyc pepicki

to ze w boingu zamontuja sracze firmy Koło nie oznacza ze Koło robi samoloty
        bo przecież części (czuki saracz)pasuja do boinga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka