Dodaj do ulubionych

Wizualizacja - programy PILNE?????

IP: 217.149.246.* 10.04.06, 11:14
Jak można przygotować wizualizację kuchni i łazienki - ja nie mam wyobraźni
przestrzennej i jest mi ciężko wprowadzić wszelkie zmiany w mieszkaniu. Czy
jest jakieś ogólnie dostepny program wykorzystywany do tego, czy tylko
architekci takimi dysponują???
Obserwuj wątek
    • majka75 Re: Wizualizacja - programy PILNE????? 10.04.06, 16:15
      Jest taki program, Kitchen Draw, można go ściągnąć, 30 godz. pracy za darmo,
      więc na bawienie się w domowy projekt wystarczy,
    • Gość: autor Re: Wizualizacja - programy PILNE????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 07:40
      Gość portalu: monisia333 napisał(a):

> Jak można przygotować wizualizację kuchni i łazienki - ja nie mam wyobraźni
      > przestrzennej

to muslisz ze komputer zastapi twoja wyobrażnie ,albo dobry program i do tego
      ogólnie dostepny
      a póznei przyjdzie do ciebie ,,fachura" który ma zrobic remont wg takiego
      projektu i facio pęknie ze smiechu
      nie masz sumienia?
      chcesz narazic jego dzieci zeby zostały bez ojca bo facet zasmieje się na
      smierć
      jak do mnie przychodza ludzie z takimi ,,projektami "
      to od razu ,na wstepie zostaja uprzedzeni ze za utrudnienia doliczam im kase
      utrudnieniem jest przekonać klienta ze jego pomysły sa z księzyca
      a dziwne pomysły kosztują

a jak ktoś mi napisze ze ,,to nie problem bo pójdą gdzie indziej"
      to ja mu napisze ze OK a inny fachowiec to idiota ,ze zrobi dziwne rzeczy za
      darmo?
      czy jak naprawiasz komputer ,czy telewizor to tez mówisz majstrowi jak ma
      naprawiac czy tylko co sie zepsuło?
      a moze dostarczasz mu schemat telewizora i mówisz co ma wlutowac i gdzie
      • ela.tu-i-tam Re: Wizualizacja - programy PILNE????? 11.04.06, 09:17
        Sanowny Pan autor czysty terror tu przedstawia.

Nie widze zadnego powodu, aby "ludzie" nie mogli sami sobie pomoc ich
        wyobrazni, i przewietrzyc wlasne pomysly.
        O ile cenie prace architekta, o tyle uwazam niedopuszczalne, ze niektorzy
        uwazaja sie za swiete krowy, wymagajac by im slepo zaufac ze dobrze wymysli.
        To nie jest prawda, bo opisanie slowami ma zawsze pelno interpretacji.
        Pokazanie w obrazku chocby fragmentow czego sie chce, jest bardziej precyzyjne.

Wracajac do programu: na stronie Ikei jest program wizualizacji, wolny dla
        uzytku przez ludzi.
        • Gość: autor Re: Wizualizacja - programy PILNE????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 09:46
          ela.tu-i-tam napisała:

> Sanowny Pan autor czysty terror tu przedstawia.
          >
          > Nie widze zadnego powodu, aby "ludzie" nie mogli sami sobie pomoc ich
          > wyobrazni, i przewietrzyc wlasne pomysly

nie wiem dlaczego słowo ludzie jest w cudzysłowie
          raczej dałbym cudzysłów do słow ,,pomóc wyobrażni"

przeciez ludz pisze ze jej nie ma ,brak
          jak mozna pomóc czemus czego brak
          komputer i program jest tylko narzedziem odzwierciedlającym pomysły i
          wyobrażnie
          nie moga ich zastąpić
          kazdy ma prawo do korzystania z programow :ikea,kitchen,pro100,autocad
          kazdy program mozna sciagnąc legalnie
          albo za free,albo jako demo,albo jako wersje 30 dnowa bezpłatną

to jest dopusczalne i legalne
          tylko jesli to ma czemuś słuzyc (oprócz tego zeby pakazac jak ładnie rysuje )
          to trzeba jescze odrobine ,ociupinke wiedzy
          np na temat mozliwości wykonawczych goscia który ma to realizowac

chyba ze amator-projektant powie majstrowi ze jak nie umie zrobic to on
          znajdzie takiego co umie
          tez tak mozna
          tylko ten co umie zrobic to nie umie zaprojektowac ?
          lepiej mu zaprojektuje amator na programie z ikei

widziałas ten program?
          wiesz co nim mozna ?
          do pisania cv czy listu do cioci józi uzywa sie bardziej skapilkowanego programy
          niz tam jest pokazany

ciekawe czy jak piszesz CV to korzystasz z notatnika
          chyba nie ,bo pracowawca by cie olał
          a jak robisz ,,projekt" mieskzania w którym masz mieszkac latami i wydac na to
          kupe kasy ,to dlaczego chcesz zrobic to byle jak

powiedz jakie jest uzasadnienie na takie działanie?
          • ela.tu-i-tam Re: Wizualizacja - programy PILNE????? 11.04.06, 13:01
            Dzis nawet marny uczen porownuje wyzsze szkoly, zanim zacznie podchodzic do
            egzaminow by sie tam dostac. Gdy chcesz robic MBA, to przed egzaminami patrzysz
            na klasyfikacje swiatowa, i analizujesz czy Ci sie oplaca.

Zanim kupisz cokolwiek, chcesz zrozumiec i porownac, i moc sie samemu
            oszacowac - nie tylko finansowo, ale takze jak to bedzie wygladac.

Zanim pojdziesz do lekarza, chcesz zrozumiec wlasny problem, chocby po to by
            moc postawic pytania, i wymagac odpowiedzi (sa lekarze co nic nie wytlumacza
            sami z siebie).

Podobnie jest ze wszystkim innym, takze z budowaniem domu czy urzadzaniem
            kuchni. Gdy ktos pisze, ze nie potrafi sobie wyobrazic, to nie znaczy ze nie
            potrafi ustawic pieciu klockow, ale ze razem, w wymiarze pomieszczenia, nie
            potrafi "obrocic tego w przestrzeni".

Ikea dawno zrozumiala, ze nie traci dajac ludziom program, a wrecz zyskuje.
            • Gość: autor Re: Wizualizacja - programy PILNE????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 13:27
              moge sie zgodzic z twoja argumentacja
              ale czy muszę?
              jak ide do dentysty to nie wymagam omówienia problemu i nie stawiam pytań
              wymagam profesjonalizmu
              jak ide do inernisty to mówię co mnie boli ,a nie jakiego leczenia sie
              spodziewam
              nie daja recepty gotowej do zatwierdzenia

dlaczego amator ma isc do firmy remontowej z gotowym projektem (kórego tak ana
              marginesie nie da sie zrobic w programie ikea)

i wymagac zeby zrobili tano i dobrze
              to zrób najpierw dobry projekt
              a jak mamy zrobić twój to dlaczego szuflady na suficie ?i to jeczsce tanio

cytat
              Podobnie jest ze wszystkim innym, takze z budowaniem domu czy urzadzaniem
              > kuchni

a kto ci da pozwolenie na budowe jak sobie sama zrobisz projekt?
              oprócz programu z ikea potrzebne sa uprawnienia

mysle ze ztym podobieństwem do budowy domu to sie zapedziłas
              • ela.tu-i-tam Re: Wizualizacja - programy PILNE????? 11.04.06, 13:50
                > jak ide do dentysty to nie wymagam omówienia problemu i nie stawiam pytań
                > wymagam profesjonalizmu

Ja wymagam od mojego dentysty omowienia problemu, kosztow (korony czy inlay
                porzadnie kosztuje), ile z tego zwrotne przez ubezpieczenie Securité Sociale,
                dlugosci leczenia (bo musze wlozyc to w moj kaledarz).

Z architektem jeszcze bardziej, bo koszta wyzsze niz dentysty.
                • Gość: autor Re: Wizualizacja - programy PILNE????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 14:49
                  i dlatego gadaj z nim
                  ale nie rób za niego projektu
                  płacisz mu i niech robi dobrze
                  jak mu zrobisz projekt to on powie tak chciałas kobieto
                  sama chciałas

zeby nie być gołosłownym
                  kiedys klient miał swój projekt
                  nie dał sobie wybic z głowy
                  wpisłąem na umowie ze to na jego prosbe
                  podisłą umowe
                  przy odboirze był a mała afera
                  rzut okiem na umowe
                  za korekte zapłacił ponownie

• zielony_listek kiedys się na kartce projektowało :-) 13.04.06, 10:36
                    He, he, tak myslałam, autorze, że pisałes pod wpływem wkurzających
                    doswiadczeń :-)

Profesjonalni projektanci niewątpliwie potrzebują dobrego oprogramowania -
                    kwestia czasu, precyzji itp.
                    Ale pamiętam jeszcze z czasów "dorobku" dwie szafy wnekowe (dośc duże) własnego
                    projektu na... kartce (gotowe elementy docinane w stolarni) - całkiem fajnie
                    wyszły. A potem, juz taka pewna siebie, rozrysowałam prostą szafeczkę do
                    łazienki (właściwie skrzynke z drzwiczkami do wmurowania) i... rąbnęłam sie w
                    dwu elementach, trezba było nowe docinac. Ale byłam na siebie wkurzona!!!
                    Teraz do kuchni zgrubny projekt zrobie sama, ale na pewno dokładne pomiary i
                    ostateczny peojekt zlece fachowcowi :-)
                    Pozdrawiam
                    zielony_listek
    • aggie_p Re: Wizualizacja - programy PILNE????? 12.04.06, 00:03
      Wspomniany wyżej program do wizualizacji kuchni jest fajny, ale ma pewne ograniczenia - np. nie uświadczysz szafki 35, 45 itp. oraz narożnej szafki zlewozmywakowej, bo takowych Ikea nie produkuje. Link do programu: www.ikea.com/ms/pl_PL/complete_kitchen_guide/planner_tool/download/index.html
      Jesli chodzi o łazienki, to program wizualizacyjny znajdziesz na stronie Koła mojalazienka.kolo.com.pl/.
      Powodzenia przy projektowaniu :-)
      • Gość: A_a Re: Wizualizacja - programy PILNE????? IP: 149.156.108.* 12.04.06, 14:26
        Bardzo nerowa ta dyskusja... A ja dorzuce jeszcze jedno pytanie - faktycznie programow do amatorkich
        wizualizacji jest sporo, wszystkie jednak na PC-ty. Czy ktos slyszal o fajnym prostym programie na
        Maca dla amatora, ktory ma kuchnie 2,5 m2 i chcialby jakos w niej szafki ustawic... :)
    • zielony_listek może demo PRO100 12.04.06, 16:03
      Sprawdziłam kilka prostych programików (głównie załączone do gazet
      wnętrzarskich typu dema, program z IKEA albo takie ze sklepów komputerowych,
      proste, po 20-30 zł). One są oparte głównie na PRO100, tylko z powycinanymi
      funkcjami zaawansowanymi.

Glównym problemem jest brak wielu elementów w bazach i... brak wymiarowania.

Najlepsze z tego co sprawdzałam jest chyba demo PRO100 (można ściągnąć ze
      strony firmy ecru), bo ma wymiarowanie po obrysie (np. jak podasz szerokośc
      ściany i wstawisz szafki, to możesz zje sobie zwężać i rozszerzać i widzisz na
      bieżąco jakie są ich wymiary i ile cm ściany zostało). No i że te standardowe
      szafki możesz sobie zmieniać wymiary. Minus - nie można tworzyć nowych
      elementów i pamiętany jest tylko ostatni projekt (nie można sobie zapisać np.
      dwu alternatywnych pomysłów). Niestety pełna wersja PRO100 bodajże 2400 PLN
      kosztuje :-(

Pozostałe programiki z tych przeze mnie sprawdzanych - bardzo ograniczone
      możliwości. I upierdliwe w użyciu. W zasadzie możesz tylko bardzo przybliżony
      układ ze standardowych elementów zrobić (a i tak wielu brakuje).
      Ale faktycznie, daje przynajmniej jakies marne wyobrażanie jak to przestreznnie
      wygląda i jakie są proporcje. dużo to wygodniejsze niż przeliczanie na kartce :-
      )

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • Gość: autor Re: może demo PRO100 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 17:19
        zielony listku
        demo Pro 100 nie ma mozliwości zapamietania nawet ostatniego projektu

ale jak wszystko wzyciu mozna to i to tez obejśc
        zamiast zapisu projektu zrób sobie pirintscena i masz wersje
        kolejną
        dodawanie do bazy równize jest mozliwe ale nie z programu
        trzeba dodac do piku na dysku

wymiarowanie jest ale ,,wszystkiego"
        jak masz 10 szafek to nie wiesz co je co
        bo wymiaruje wszystko
        no i ikea nie jest oparta na pro 100
        raczej pro 100 na arconie

ale przeciez mozna usciagnąc wersje 30 dniowe leglane własnie tego arcona
        natomiast własciwe projektowanie polega na narysowaniu samemu szafki
        nie ma takiej bazy na swiecie która by wystarczyła
        ja mam ilka tysiecy elementów w bazie a i tak bywa zejak robie projekt to brak
        mi czegoś
        • zielony_listek Re: może demo PRO100 13.04.06, 09:43
          Autorze, dzięki za radę ad. arcona, chetnie spróbuję.

> demo Pro 100 nie ma mozliwości zapamietania nawet ostatniego projektu

Przepraszam, źle się wyraziłam. Nie chodziło mi o zapisanie do pliku, ale o to,
          że na danym komputerze po otworzeniu kolejny raz aplikacji wczytywane jest to,
          co było poprzednio zrobione (a nie zupełna tabula rasa).

> ale jak wszystko w zyciu mozna to i to tez obejśc
          > zamiast zapisu projektu zrób sobie pirintscena

Też na to wpadłam :-)
          Ale to nie to samo. Tzn. jakbym juz zrobiła ostateczną wersje to tak, ale na
          razie próbuję po prostu kombinować, przestawiać itp. i z obracaniem i rzutami
          jakos by mi było łatwiej porównywać.

> dodawanie do bazy równize jest mozliwe ale nie z programu
          > trzeba dodac do piku na dysku

No tak, ale to trzeba mieć co dodawać albo w czym zrobić żeby dodać :-)
          Nie to, żebym piętrzyła problemy, ale to trezba się by było zakręcic juz za
          tym.

> natomiast własciwe projektowanie polega na narysowaniu samemu szafki
          > nie ma takiej bazy na swiecie która by wystarczyła
          > ja mam ilka tysiecy elementów w bazie a i tak bywa zejak robie projekt to
          brak
          > mi czegoś

Masz racje, ale wielu uzytkowników (w tym ja), nie traktuje tego programu aż
          tak profesjonalnie. Raczej jako pierwsze podejście - co bym chciała miec w
          kuchni, co sie zmieści, jak to będzie wyglądać.
          Dla mnie taki projekt jest sprawdzeniem czy da się wykorzystać tylko elementy
          typowe, ile gdzie mi zostaje wolnego. Jest też bazą do zgrubnej wyceny (choćby
          na podstawie listy elementów, niekoniecznie samego rysunku). Oczywiście, studia
          kuchenne często robia projekty za darmo, ale wolę znac orientacyjna cenę zanim
          zacznę im zawracać głowę.

Podrawiam
          zielony_listek
          • monisia333 Re: może demo PRO100 13.04.06, 11:26
            Własnie oto mi chodzi (tak jak pisze zielony_listek). Wolę sobie sama coś
            wstępnie dobrać, a reszte pozostawiam fachowcom. I jeśli któś mi powie, że "nie
            da radY' i uzasadni to nie będę sie upierała. Ale też musze takiej osobioe
            powiedzieć czego chcę. A dzięki wizualizacji (nawet prostej) będę miała wstepne
            wyobrażenie.
            Ikea faktycznie nie ma wielu rozwiązań, ale daje jakieś wstepne pojęcie. Na
            stronke Koła jeszcze nie wchodziłam, więc nie jestem w stanie się wypowiedzieć.
            Z góry dziękuję za odzew (oj, emocje aż wrzało!!!!) Pozdrawiam serdecznie :)
            • carmela_soprano Re: może demo PRO100 16.04.06, 02:44
              Mi się programy przydały głównie do tego, żeby rozplanować sobie to, czego
              właściwie chcę od tej kuchni.

Zaczynałam projekt pt. wykonanie mebli kuchennych od totalnej pustki w głowie -
              nie miałam pojęcia, co, gdzie i jak. Jeszcze gorzej było w momencie wizyt w
              różnych studiach/sklepach/stolarniach, gdzie pierwsze pytanie brzmiało "to czego
              pani właściwie chce". A na to pytanie cholernie trudno odpowiedzieć, jeśli się
              nie wie ;)

Łatwiej poszło, gdy otrzymaliśmy pierwszy projekt. Miał ręce i nogi, a przede
              wszystkim był "wykonalny" - dowiedzieliśmy się, jakich mniej więcej zasad należy
              się trzymać przy projektowaniu kuchni. Ale to wciąż nie było to ;)

Parę miesięcy i naście wizyt w firmach robiących meble kuchenne później -
              wiedziałam już prawie dokładnie, czego chcę. Rozrysowałam sobie w Kitchen Draw
              projekt w paru wersjach. Na wstępie informowałam, co musi pozostać, a co jest do
              negocjacji. Informowałam też o tym, czego nie akceptuję. W zasadzie po reakcji
              na te informacje można było poznać, czy firma się nadaje, czy też należy sobie
              totalnie darować współpracę.

Z firm, które zyskały moją aprobatę, wybrałam następnie tę, która zaproponowała
              najatrakcyjniejsze warunki finansowe.

Czego mnie to wszystko nauczyło?

- im mniejsza elastyczność, tym wyższe ceny (nie wiem, na co oni liczą)

- nieprawdą jest, że "tego się nie da zrobić" - wszystko się da, czasem (jeśli
              się uprzesz na pewne rodzaje frontów) zapłacisz więcej, ale się da. Nie w BRW,
              nie w Ikei, nie w Forte i innych taśmociągach - tu tylko seryjne produkcje.

- profesjonalistów zazwyczaj należy słuchać, bo wiedzą o wiele więcej na temat
              kuchni. Problem? Nie każdy wykonawca to profesjonalista.

- trzymać należy się z daleka od "profesjonalistów", którzy zamiast zrobić
              szafkę 67 cm (na przykład), poinformują Cię, że oni to "tylko standardowe
              rozmiary" i wetkną Ci zamiast tych brakujących 7cm blendę zaślepiającą).

- uważać należy również na tych, którzy zgadzają się na wszystkie Twoje
              fanaberie, nie podsuwając zarazem, że oni by to zrobili inaczej. Później rozłożą
              ręce i rzekną "sama chciała"... Dobry wykonawca rozważy Twoje pomysły, ale nie
              będzie bezkrytyczny.

- jeśli ktoś Ci poleca "genialnego stolarza pana Stasia z Pipidowa, co teściowej
              zrobił wspaniałą kuchnię za 2 tysie", poproś najpierw o zdjęcia albo wybierz się
              do owej teściowej z wizytą. 99% społeczeństwa jest pozbawione gustu i wyczucia,
              większość Stasiów uprawia rzeźbę w g..., a za 2 tysie nie będziesz mieć kuchni,
              no niestety. A jeśli się jednak na niskokosztowego Stasia zdecydujesz - zrób
              projekt. Albo kup jakiś od kogoś, kto wie, co robi.

- jeśli dokładnie wiesz, czego chcesz - poczekaj pół roku. Po tym czasie
              będziesz chcieć czegoś zupełnie innego ;->

Powodzenia
              C.
              • Gość: monisia333 Re: może demo PRO100 IP: 217.149.246.* 18.04.06, 08:29
                Bardzo dziękuję za podzielenie się doświadczeniem. Taka droga jeszcze przede
                mną i jestem na etapie, że nie wiem czego chcę. Ale chyba skorzystam z Twoich
                rad - na dobry początek. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka