Dodaj do ulubionych

Płyta -palniki gazowe pod szkłem

23.04.06, 18:52
Dowiedziałam się niedawno o takim rodzaju płyt. W Polsce dostępna jest
podobno tylko Amica: www.agdwaw.pl/product_info.php?
cPath=90&products_id=1895 (mam nadzieję, że to nie jest naruszenie netykiety).
Nie mam za bardzo zaufania do Amici, ale nie moge znaleźć czegoś podobnego w
ofercie innej firmy.
Czy ktoś posiada ten rodzaj płyty i mógłby mi doradzić czy warto?
Obserwuj wątek
    • zlakobieta Link się źle wkleił 23.04.06, 18:56
      więc podam nazwę tej płyty: AMICA GPC600S z promiennikami gazowymi.
      • Gość: kasian00 Re: Link się źle wkleił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 19:19
        Jakiś czas temu zadałam podobne pytanie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=36728334&v=2&s=0
    • qr700 Re: Płyta -palniki gazowe pod szkłem 23.04.06, 21:53
      To technologia opracowana przez firmę Küppersbusch . Nie przyjęła się , głownie
      z tytułu problemu z odprowadzaniem spalin. Są też różne specjalne zalecenia w
      użytkowaniu , także samo zamocowanie jest problematyczne (piekarnik nie mieści
      się pod blatem , trzeba zrezygnować z szuflady pod piecem)Osobiście nie
      przekonuje mnie utrzymywanie płomienia gazowego w zamkniętej przestrzeni ,
      głównie z powodu temperatur i ich wpływu na instalacje gazową. Sam producent
      też mnie nie przekonuje.Model jest proponowany od chyba trzech lat , chętnie
      usłyszałbym opinie kogoś kto pracuje na takiej płycie chociaż 2 lata.
      • zlakobieta qr700 23.04.06, 23:37
        Nie wiem co prawda jak technicznie jest to rozwiązane w Amice, ale znalazłam
        drugą dostępną w Polsce podobną płytę firmy Solgaz i oni na swojej stronie
        dokładnie opisują zasadę działania. okazuje się, że tam w ogóle żadnego
        płomienia nie ma. Gaz jest spalany bez ognia.

"Pod szybą ceramiczną znajdują się trzy palniki ceramiczne w których gaz
        spalany jest w wysokiej temperaturze powyżej 800 °C. W tej temperaturze
        następuje spalanie katalityczne więc zamiast płomienia płytki żarząc się
        emitują ciepło na szybę".

Jako zalety podają:
        "1.bezpłomieniowe spalanie gazu - gaz spalany jest w kanalikach palnika
        ceramicznego w postaci ledwie widocznej mgiełki, ciepło nagromadzone w palniku
        (promienniku gazowym) przekazywane jest na pola grzewcze płyty (świecenie
        rozgrzanej ceramiki)
        2.czystość spalin ".

Cóż, oprócz tej autoreklamy przeczytałam też sprawozdanie z użytkowania płyty
        Amici na jakimś forum i wcale nie brzmiało zachęcająco. Użytkownik narzekał, że
        płyta nagrzewa się bardzo mocno i przez to duzo trudniej ja doczyścić, a pola
        grzewcze so rozmieszczone za blisko siebie i jest ich za mało, bo ten czwarty
        palnik gromadzi tylko ciepło i nie nadaje się do regularnego gotowania. Tak
        więc jest to rozwiązanie raczej dla małej i niewiele gotującej rodziny. Mówił
        też o głośnej i denerwującej pracy jakieoś prawdopodobnie wentylatora. poza tym
        serwisanci kompletnie nie znali sie na rzeczy i po przyjexdzie czytali jego
        instrukcję zanim zabrali się do rzeczy i cośtam wymienili. Już sam fakt
        konieczności naprawiania sprzetu krótko po zakupie jest podejrzany.
        Ogólnie całkowicie zniechęciłam się do tego zakupu :/
    • selmermark6 Re: qr700 11.06.13, 23:04
      Witam.
      Od trzech tygodni jestem posiadaczem gazowej płyty ceramicznej.Niestety duże rozczarowanie.
      Cokolwiek w czasie użytkowania płyty osiądzie na dodatkowym polu grzewczym od razu przywiera.Po ostygnięciu doczyścić można tylko skrobakiem i specjalistycznymi środkami do płyt ceramicznych.Z kratki wylotu spalin zeszła farba po zastosowaniu środka do czyszczenia, był to środek do czyszczenia płyt ceramicznych.
      Płyta ładnie się prezentuje,a spaliny są czyste co ma duże znaczenie w przypadku jasnych mebli kuchennych,ale drugi raz nie kupiłbym tego sprzętu.Dla lubiących gotować nie polecam.
    • Gość: Kamila płyta IP: 185.5.217.* 05.09.13, 00:14
      Od 2003 mam Prometeusza Amici, 3-palnikowego. 2 razy nawaliły sterowniki. Wymieniłam przez firmę solgaz, bo podobno Amica wszystko od nich kupuje. Teraz kupuję nową kuchenkę, bo ta już ma porysowaną płytę i działa mi tylko jeden palnik(od miesiąca- zużycie materiału i nie chcę naprawiać. Wolę więc zainwestować w nową, ale teraz już bezpośrednio od Solgazu. Taniej, i myślę, że będzie chodzić jeszcze lepiej niż ta Amici chodziła. Razem z mężem nie wyobrażamy sobie innej. Najpierw trzeba się przyzwyczaić, bo nagrzewa się wolniej niż np. elektryczna, ale estetycznie jest super.Polecam.
    • Gość: carol Re: czy moze byc nad piekarnikiem IP: *.usr.onet.pl 19.09.13, 15:55
      przepraszam, zakładka "montaż".
      Ale najlepiej to jest zadzwonić do nich, na stronie mają numer
      • Gość: lellek Re: czy moze byc nad piekarnikiem IP: *.toya.net.pl 19.09.13, 19:40
        okolo 23 lata temu mialem takie urzadzenie - gazowa plyta pod ceramika plus piekarnik niemieckiego producenta "ORANIER" ..... piekarnik oczywiscie elektryczny, jak na owczesne czasy droga sprawa... zestaw kosztowal mnie 6500,- marek ale sam efekt byl tego warty kolezanki zony rozplywaly sie z zazdrosci :-) obecnie firma ORANIER produkuje taka plyte pod symbolem ORANIER EKG 2736 link ponizej podro ;-)
        www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/1184765_-ekg-2736-oranier.html
        • Gość: Pietruszka Re: czy moze byc nad piekarnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 20:52
          I od tych 20 lat nic się u nich nie zmieniło...Dziękuję, wolę naszych :)
    • Gość: Wak Re: czy moze byc nad piekarnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.14, 13:46
      My mamy samsunga i dziala pieknie :)
    • karolajna1986 Re: Płyta -palniki gazowe pod szkłem 27.03.26, 13:33
      Też miałem takie wrażenie, że jest tylko Amica, ale to nie do końca prawda 🙂
      Np. ja mam Dynaxo DynaCook X5 Classic i to jest dokładnie ta sama technologia gazu pod szkłem (tylko lepiej dopracowana).
      Tu możesz zobaczyć: www.dynacook.pl/plyty-home-agd-series/
      Generalnie warto, ale trzeba wiedzieć, że to nie jest 1:1 klasyczny gaz. Za to czyszczenie i wygoda na co dzień robią dużą różnicę !!! Miałam już i zwykłą i indukcję (pomyłka dla mnie straszna), a ta mi najbardziej pasuje. I zero usterek- a mam ją z 5 lat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka