Dodaj do ulubionych

impregnaty

IP: *.acn.waw.pl 28.12.06, 20:12
Witam nabyłem gres polerowany, wiem że należy go zaimpregnować i mam w związku
z tym kilka pytań

1. Impregnowac przed położeniem fug, czy po?
2. Jeśli po to czy preparat do impregnowania gresu nadaje sie również do
impregnowania fug?
3. Jakie preparaty polecacie di impregnowania Sopro, HG, Ceresit?

Moze należy najpierw zaimpregnowac gres impregnatem do gresu (przed polozeniem
fug) a pozniej zaimpregnowac same fugi impregnatem do fug?
Obserwuj wątek
    • monika150 Re: impregnaty 28.12.06, 21:45
      Impregnować należy PRZED położeniem fugi, bo inaczej fuga wejdzie w pory gresu
      i będzie nie do usunięcia.
    • tuuska1 Re: impregnaty 28.12.06, 22:25
      Ja tez kupiłam gres polerowany , sprzedawca powiedział mi,że jest on bardzo
      dobrej jakości ( pr. włoskiej) i nie trzeba go impregnowac . Mam jednak
      wątpliwości.
      Co o tym sądzicie ? czy kazdy gres polerowany nalezy impregnować??
    • monika150 Re: impregnaty 29.12.06, 07:56
      KAŻDY gres polerowany należy impregnować i nie ma znaczenia czy włoski, polski
      czy chiński.
      Poler na gresie powstaje na skutek zeszlifowania jego górnej warstwy, powstają
      mikropory i właśnie w te pory wchodzi fuga, która potem jest nie do usunięcia.
      "Przerabiałam" ten temat od podszewki :-)jakiś czas temu i wiem na 100%.
      Twój sprzedawca jest niedoinformowany.

Zapytaj przy okazji czy aby ten włoski jest na pewno włoskim, bo często się
      zdarza, że robiony jest w Chinach, ale w sumie nie ma to żadnego znaczenia.
      Pozdrawiam
    • monika150 Re: impregnaty 29.12.06, 08:11
      Za Nową Galą:

"Fugowanie należy wykonywać wg zasad sztuki budowlanej oraz zaleceń
      producentów. Przy fugowaniu powierzchni płytek polerowanych, należy
      przeprowadzić fugowanie próbne w celu stwierdzenia łatwości usunięcia
      pozostałości fugi z powierzchni płytek. W przypadku gdy czynność ta będzie
      utrudniona, należy przeprowadzić impregnacje powierzchni polerowanej, przy
      pomocy jednego z dostępnych na rynku preparatów impregnujących dla gresów.

Czyszczenie zamontowanej powierzchni.
      W przypadku zabrudzeń płytek powstałych w czasie wykonywania prac montażowych
      (pozostałości tynku, kleju, fugi itp.) należy je usuwać stosując odpowiednie
      środki chemii budowlanej renomowanych firm na bazie kwasowej, które zlikwidują
      zabrudzenia z powierzchni płytek nie powodując uszkodzenia spoin. W celu
      zabezpieczenia spoin zaleca się ich staranne nawilżenie przed aplikacją
      detergentów na bazie kwasowej. Należy przestrzegać zalecanych stężeń i usuwać
      powstałe zabrudzenia w możliwie krótkim czasie od ich powstania. Do utrzymania
      codziennej czystości posadzek z gresów porcelanowych należy używać zwyczajnych
      środków myjących do podłóg, unikając stosowania mocnych detergentów na bazie
      kwasów. Płytki polerowane wymagają środków czyszczących nie pozostawiających
      rys na błyszczącej powierzchni.

Uwagi
      Specjalnej pielęgnacji wymaga polerowana powierzchnia płytek. Proces
      polerowania polega na mechanicznym zeszlifowaniu wierzchniej warstwy płytki za
      pomocą specjalnych ściernic i uzyskania efektu "lustra". Ze względu na otwarcie
      mikroporów w procesie polerowania, producent zaleca stosowanie impregnacji
      powierzchni płytek polerowanych przy pomocy środków impregnujących renomowanych
      firm dostępnych na rynku w celu ułatwienia utrzymania podłogi w czystości w
      trakcie eksploatacji oraz zapobiegania plamienia płytek. Nie poleca się
      woskowania lub natłuszczania powierzchni płytek w celu zabezpieczenia przed
      brudzeniem."
      • kobong1 Re: impregnaty 04.01.07, 08:54
        Witam,

Jakiego impregnatu używaliście?

Jest ich trochę na rynku a ceny od 25 do 125 zł, nie wiem który wybrać, by
        uzyskać pożądany efekt.

Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka