Dodaj do ulubionych

źle płucze

18.01.07, 12:50
Czy ktoś ma podobny problem?
Mam pralkę Indesit i niestety źle płucze pranie ,ciągle muszę nastawiać
dodatkowe płukanie.Na bieliźnie widać ślady proszku,białe smugi.
Wezwany mechanik oczywiście nic nie stwierdził!
Przetestowałam już różne rodzaje proszków i nic.
Obserwuj wątek
    • vascator Re: źle płucze 18.01.07, 13:10
      A nie sypiesz za duzo proszku?Albo nie wkladasz zbyt dużego wsadu?

Zdecydowana wiekszosc nowoczesnych pralek zle plucze.Sprawdz,czy pralka ma opcje
      woda + .

Ile tak na oko jest wody w pralce w czasie plukania?Tzn poziom w drzwiczkach.
      • natkaa66 Re: źle płucze 18.01.07, 19:19
        Z ilością proszku też już testowałam(nie sypię dużo),ale właśnie zauważyłam,że
        poziom wody w czasie płukania wg mnie jest niski.Mechanik stwierdził,że to bez
        znaczenia?
        Co robić-teraz żałuję ,że wyrzuciłam starą pralkę.
        Jeszcze z jasną bielizną "to ujdzie" ,ale na ciemnej znać ślady proszku!
    • greenland Re: źle płucze 18.01.07, 13:34
      Polecam płyny do prania albo żele.
      Problem znika ;)
      • vascator Re: źle płucze 18.01.07, 20:36
        A byla Bys w stanie powiedzec,ile +/- wody jest w pralce na plukaniu?Tj,ile jest
        jej w drzwiczkach.Np 1/3,1/4 etc.Jesli Ci sie chce-zmiez jak dlugo pralka
        wypuszcza wode.Ale chodzi mi o to,jak dlugo naprawde pompuje wode,a nie jak
        dlugo pompa pracuje,pompujac powietrze po usunieciu wody.Odglos pracy pompy
        zmienia sie po oproznieniu bebna z wody.

Gdy jest w nim woda,slychac cos w stylu buczenia,natomiast po oproznieniu bebna
        zmienia sie w glosne chrobotanie

Podaj model pralki.

Greenland-To jest obejscie problemu.
        • natkaa66 Re: źle płucze 19.01.07, 15:17
          Mechanik był chyba ze 3razy,ale nic nie widział oczywiście!
          No i skończyła mi się już gwarancja...
          W czasie płukania jest bardzo mało wody(może 1/4)a może mniej?
          A tak się cieszyłam ,że będę miała pralkę klasy A!I co mam teraz robić?
          Proszę doradźcie coś....
          Pozdrawiam:)
        • natkaa66 Re: źle płucze 22.01.07, 19:45
          Vascator doradź coś jeszcze ,model pralki to- WIL-105 Indesit.
          Chyba przerzucę się na tarę....
    • Gość: oj Re: źle płucze IP: *.171.152.101.crowley.pl 19.01.07, 02:24
      Wzywaj dotąd serwis,az ci usuną usterkę.Ja już walczę z Aristonem (to to samo
      co Indesit) już pół roku.Nie podaruje im.Mam troszkę inny problem,ale nie
      zmienia to faktu,ze to nie Ty jestes dla pralki tylko ona dla Ciebie.Cóż mają
      znaczyc porady typu : popróbuj z żelami itp.Ludzie,przecież to nie chodzi o to
      żeby kombinowac tylko uzywac i byc zadowolonym.Walcz o swoje,chociaz moze byc
      ciezko,bo to moloch.
      • vascator Re: źle płucze 22.01.07, 21:25
        1/4 drzwiczek wody na plukaniu?Zdaje mi sie,ze to jest zwyczajnie norma,i
        serwisant nie mial wiele do roboty,bo usterki zwyczajnie niema.Coz, w takim
        wypadku pozostaja tylko 2 mozliwosci:

-Dolewac wody.Recznie,np konewka,butelka

-Ta opcja chyba nie jest w tym wypadku mozliwa do zrealizowania.Bedzie sie to
        dalo zrobic tylko,jesli pralka ma chydrostat z mozliwoscia regulacji.Wtedy
        trzeba zawolac mechanika"bezpartyjnego",aby zwiekszyl ilosc pobieranej wody na
        chydrostacie.Obawiam sie jednak,ze ten indesit ma nieregulowany
        chydrostat.Pojecia niemam,jak sobie z taka bestia poradzic w kwestii zwiekszenia
        poboru wody.Sprobuj podzwonic po serwisantach z gazety i popytac o zwiekszenie
        poboru wody w pralkach indesit.

----------////

Hmm,jest jeszcze pewna mozliwosc 2'ch drobnych usterek,musisz mi tylko podac
        pare informacji,to jest:

Jakiego uzywasz proszku?
        Czy masz twarda wode?
        Czy serwisant sprawdzal uklad chydrostatu?Tzn,czy grzebal i odpinal cos w srodku
        pralki?
        Czy do szufladki woda wlewa sie pelnym strumieniem,czy ledwo "pierdzi"?

Rozumiem,ze pralke uzytkujesz od ok.2'ch lat,tzn czas trwania gwarancji?
    • Gość: Asia Re: źle płucze IP: 88.220.113.* 23.01.07, 11:30
      Czekajcie, czekajcie! Może problem nie jest winą pralki, a czegoś innego.
      Sama miałam podobny problem. Niestety, mieszkam na 4 piętrze, w jednym z najwyższych punktów w mieście, mam baaaaaardzo słabe ciśnienie wody i jak zauważyłam, znacznie wpływa to na ilość pompowanej wody do pralki.
      Drugim moim problemem było ładowanie na maksa (piorę rzadko, więc pakuje dużo).
      Teraz problem mi znikł - probuję nie prać w soboty (wtedy, gdy wszyscy coś piorą, sprzątają), wybieram dni i godziny, gdy jest mało ludzi. Nie czekam oczywiście do bólu :)
      No i nie ładuję tyle, proszku dodaję zgodnie z zaleceniami producenta minus szerokość palca :)
      Może moje sugestie coś pomogą?
      • natkaa66 Re: źle płucze 23.01.07, 14:39
        Dzięki Vascator za zainteresowanie.
        Proszków uzywam różnych,woda oczywiście twarda!
        A mechanik, żeby cokolwiek zrobić to wymienił grzałkę,ale i tak efektu nie ma.
        Z tym wlewaniem wody do szufladki, to nawet nie wiem pod jakim strumieniem
        powinna się wlewać.Nie ładuję do pełna prania,nie wiem może ja trafiłam na
        wadliwy towar?
        Pozdrówka:)
        • vascator Re: źle płucze 23.01.07, 14:53
          Wymienil grzalke?!Buehuehue.O ile nie byla uszkodzona,to zeczywiscie tylko
          poto,aby cos zrobic.Grzalka niema absolutnie nic wspolnego z iloscia wody.

Abym cos wiecej powiedzial,sprawdz,pod jakim cisnieniem wplywa ta nieszczesna
          woda.Poprostu otworz szufladke i obserwuj.Jesli strumienie beda pionowe,sztywne
          i bedzie widac,ze woda ma spore cisnienie,to ok,natomiast jesli beda slabe,to
          podumajem.

Asia rozwinela wlasnie jeden z tematow zwiazanych z ww.-Cisnieniem wody w
          sieci.Jakie jest ono w kranie w czasie prania,w zwyklym,domowym kranie?
          • natkaa66 Re: źle płucze 25.01.07, 18:53
            Sprawdzałam szufladkę,woda spływa pod ciśnieniem w kranach też dobre jest
            ciśnienie.Dziś to już wkurzyłam się na maksa,mało prania ,mało proszku i znowu
            białe plamy po proszku!Zostało mi chyba już tylko kupić sobie"Franię".
            • orchid11 Re: źle płucze 25.01.07, 19:07
              a ile razy płucze? czy wiruje po praniu i między płukaniami?czy z funkcją super płukanie też są ślady. moja pralka wyplucze 6kg ciuchów 2 razy i jest ok. aha-kiedyś też miałem włoską pralkę [candy] i ona płukała na zasadze wlać i wypompować...ot cale jej płukanie było.
              jak długo płucze??
              pewnie ma taką automatyke wagową że i tak zawsze będzie za mało wody pobierać. spróbuj wyprać tylko koszulkę czy coś, z normalna ilością proszku dla tej jednej rzeczy... sam nie wiem co może być-ja bym zbieral na nową pralkę...
              • Gość: Sonia gość Re: źle płucze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 20:37
                Mam taką pralkę od kilku lat,po zakupie zaraz wzywałam serwis bo w starej wody
                było do połowy okienka ,a w tej wcale nie widać.Do jednej trzeciej widać wodę
                tylko w ostatnim płukaniu z płynem do zmiękczania.Serwisant pokazał mi, że wody
                jest dosyć ,a dodatkowo płukanie od góry jest zraszane.Problem musi być w
                proszku.Ja używam Persil oddzielnie do kolorów i bieli.Bielizny wkładam pół
                bębna ,a proszku połowę miarki dołączonej do proszku.W tańszych proszkach jest
                dużo wypełniacza i wygląda jak kreda.Duża torba za małe pieniądze.Myślę,że
                znajdziesz złoty środek i polubisz swoją pralkę tak jak ja.Płynu do płukania
                mniej niż połowę nakrętki.
                • orchid11 Re: źle płucze 25.01.07, 21:07
                  no zapomniałem o najważniejszym! jakiego programu używasz że ci źle płucze. pralka prawdopodobnie ma automatykę wagową-dla danego programu jest przypisany max. wsad oraz ilosć pobieranej wody. jeśli włożysz więcej ciuchów to i tak pobierze tyle wody ile ma zapisany program. jak ładujesz 5kg na syntetyki to sie nie dziwię że źle płucze... napisz jakiego programu używasz i czy źle płucze na każdym, ile ciuchów ładujesz na jaki program.
                  • natkaa66 Re: źle płucze 27.01.07, 13:57
                    orchid11 napewno masz rację,że pralka wagowo dobiera wodę ,staram się stosować
                    do programów ,ale może faktycznie robię coś źle?
                    Zwrócę uwagę jeszcze na to co piszesz,choć muszę powiedzieć ,że już próbowałam
                    na wszelkie sposoby!
                    Dzięki za rady- pozdrawiam :)
                  • natkaa66 Re: źle płucze 27.01.07, 14:00
                    Muszę jeszcze dodać,że nawet zaczęłam ważyć ciuchy na wadze-paranoja!
                    Widocznie trafiłam na tzw.wybrak!!!
                    • orchid11 Re: źle płucze 27.01.07, 14:19
                      a spróbuj poprostu ją oddać do skelpu i wymienić na inną. sklep powinien ci ulec.
                      • natkaa66 Re: źle płucze 27.01.07, 19:48
                        orchid11 napisał:

> a spróbuj poprostu ją oddać do skelpu i wymienić na inną. sklep powinien ci
                        ule

To rozwiązanie nie wchodzi w grę ,bo gwarancja już się skonczyła,a na gwarancji
                        wzywany mechanik nic nie zrobił!
                        • orchid11 Re: źle płucze 28.01.07, 10:01
                          no to chyba nie pozostaje robić nic innego jak wykonywać dodatkowe cykle płukania... jakie nie ekonomiczne! a ile wody pobiera pralencja (w ogóle, w instrukcji gdzieś jest), jak długo płucze, ile wykonuje cykli płukania?
                          • natkaa66 Re: źle płucze 28.01.07, 19:55
                            W instrukcji nie ma ile wody pobiera,a poza tym instrukcja jest do ....
                            Zwrócę jeszcze uwagę jak długo płucze(ale raczej niedługo)",wykonuje chyba
                            3cykle prania( może się mylę)to ustalę.
                            • Gość: aneta Re: źle płucze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 09:05
                              Próbowałaś z filtrem? U mnie jak jest zawalony to pralka źle płucze i pranie
                              śmierdzi.
    • Gość: marta Re: źle płucze IP: *.subscribers.sferia.net 13.04.07, 08:30
      bo kupiłaś szajs a nie pralkę.
    • barti84 Re: źle płucze 08.05.07, 20:16

jeszcze jedno...
      czy proszek sypiesz do bębna czy do szufladki?
      Niektórzy ludzie sypią do bębna z nadzieją, że pranie będzie lepiej wyprane. I
      wtedy proszek dostaje się między ubrania, nie rozpuszcza się a przy płukaniu
      zimna woda nie jest w stanie do wymyć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka