melania76 NIE polecam Ariston (firma Indesit) 20.04.07, 09:45 Pralka (Ariston model AT-104 EX, ładowa od góry) po roku (!) użytkowania zaczęła rdzewieć na górnej pokrywie. Na moje pismo, w którym szczegółowo przedstawiłam okoliczności wskazujące wyraźnie na fakt, że wada pralki powstała z przyczyn leżących po stronie producenta (prawdopodobnie wada tkwi w konstrukcji m.in. kasety środków piorących, z której woda wycieka i pozostaje w szparze między pokrywą a zasadniczą częśćią pralki) dostałam lakoniczną odpowiedź, że gwarancja nie obejmuje uszkodzeń sprzętu, które powstają w wyniku oddziaływania czynników zewnętrznych, niezależnych od producenta. Ponownie napisałam, że najwyraźniej mamy do czynienia z wadą fabryczną i z czynnikami zależnymi od producenta i może producent raczy odnieść się do mojego uzasadnienie tego stanowiska. No i znowu dostałam odpowiedź, że gwarancja nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych działaniem czynników zewnętrznych niezależnych od producenta. Bo tak mają w dokumencie gwarancyjnym. Innego uzasadnienia - brak. Podsumowując - zostałam z zardzewiałą pralką, która sama świadczy za siebie (i producenta). Nie kupię juz żadnego sprzętu Ariston, Indesit i innym odradzam. gdyby ktoś chciał więcej szczegółów (łacznie ze zdjęciami pralki), proszę o maile na priv). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natala-85-21 Re: NIE polecam Ariston (firma Indesit) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 21:55 mam pytanko dałabys jakos rade przesłac mi instrukcje po polsku do tej pralki.bo na internecie nie ma. bp znaojomaakurat ma ta pralke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek Re: NIE polecam Ariston (firma Indesit) IP: *.home.aster.pl 30.09.11, 13:06 Od kilku lat posiadam pralkę Margherita 2000. Też nie polecam. Bardzo słaba jakość plastyku. Maskownica górna pęka i kruszy się. Kruszą się zawiaski drzwiczek maskownicy szuflady i samej szuflady. Wyciek wody z szuflady; musiałem uszczelniać silikonem. Do tego, nie można kupić owych części na zamianę. Szczególnie chodzi mi o maskownicę szuflady. Może ktoś posiada nawet z demontażu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: NIE polecam Ariston (firma Indesit) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 18:14 Potwierdzam, dziadostwo - psuje się bardzo szybko. Łożysko, nie pobiera proszku, przecieki, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
choinkaania Re: NIE polecam Ariston (firma Indesit) 26.05.25, 16:47 UWAGA NA PRALKI AMICA!!!!Swoją pralkę Amica kupiłam 30.09.24 roku. Pralka już przy pierwszym praniu zaczeła plamić ubrania na czarno. Po zmianie proszków do prania i wykluczenia wszystkich innych opcji zgłoszona trzykrotnie do serwisu. Oczywiście serwis twierdzi że sprzęt jest sprawny. A mi po pół roku użytkowania tej pralki pozostaje kupić drugą . UWAGA NA PRALKI AMICA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margo Re: a co sądzicie o mastercook? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 09:09 Właśnie wymieniłam pralkę Mastercooka, która miała 5 lat na Elektroluxa.Pralki Mastercooka pod względem prania i funkcji są super. Nigdy nie skarżyłam się na nią, ale wadą są słabe części. W ciągu 3 lat miała 3 razy wymieniane łożyska, chociaż zapewniano mnie , że te następne napewno wytrzymają kilka lat i co teraz znowu się zepsuły a ja już nie mam siły tego naprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: a co sądzicie o mastercook? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.08, 14:50 wygląd i głośność ok., pranie ok,serwisów jest bardzo dużo i co ztego- nie uznają reklamacji na cieknący bęben, kupiłam pralkę zamykaną od góry niestety nie posiada ona żadnych zabezpieczeń typu filtr czy coś podobnego by zabezpieczało przed wpadnięciem czegoś pomiedzy obudowę a bęben. Coś wpadło i wyrwało dziurę pani w serwisie mówi, że może to być moneta nawet jeden grosz. Co to za materiał może to plastelina a nie plastik i to o odpowiedniej wytrzymałości. Miałam inną pralkę i takich cyrków nie było. Dowiedziałam się także w serwisie, że takie coś może być i przy następnym razie. Wymiana obudowy wynosi 280 zł . Uważam, że jest to bubel i naciąganie klijenta na koszty Nie polecam kupna bo to oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: a co sądzicie o mastercook? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 13:12 Ja również posiadam pralkę Mastercooka i instrukcja do tej pralki jest napisana tak fatalnie,a programator jest tak beznadziejny,że chociaż posiadam tę pralkę ponad rok,ciągle mam problemy z jej obsługą. Nie wiadomo dlaczego pranie zasadnicze raz da się załączyć,a innym razem nie.To najgorsza pralka jaką w życiu miałam!!! Nie kupujcie tego dziadostwa.Babcia ma 19-sto letniego Polara i jest lepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: a co sądzicie o mastercook? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 13:34 Nigdy już nie kupię Mastercooka.Beznadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: a co sądzicie o mastercook? IP: *.tktelekom.pl 21.08.08, 11:08 Margo, dziekuje Ci. Zaraz pokażę to mojej ślubnej, która nakłoniła mnie na siłe do kupna Mastercooka. Odpowiedz Link Zgłoś
epoleszak ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 27.04.07, 15:59 Czy ktoś mi coś powie na temat pralki AMICA PCT 5510B412 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botox Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 60.208.64.* 30.04.07, 21:55 ja nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chello.pl 05.07.09, 13:58 Nie polecam sprzętu LG. Po 2,5 roku zepsuł się wyświetlacz w pralce - wymiana 700 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ukonline.co.uk 01.05.07, 14:44 coz zalozylam ten watek, generalnie wygrywa bosch, ja jednak zdecydowalem sie na samsunga, 6kg wsadu, estetyczna, w miare cicha i gra muzyczka jak sie pranie skonczy, posiada wiele funkcji dodatkowych poznienie startu, dodatkowe plukania, itd cena bardzo przyzwoita w ofercie przez internet 999zl. Na razie nic wiecej nie moge powiedziec o tej pralce, procz tego ze przy praniu na 1400 obrotow nie biega po podlodze. obsluga tej pralki przyjemna. mam nadzieje ze bedzie dobrze dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orchid11 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 213.17.223.* 01.05.07, 22:05 "bo gra muzyczka przy zakończeniu prania"-to najdurniejszy argument jaki kiedykolwiek w życiu słyszałem przy wyborze pralki...kolejna osoba która postawiła na wygląd, zbędne bajery, "nasadki ssąco-ciupciające" niż na jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ukonline.co.uk 02.05.07, 11:29 Radze czytac uwaznie wpisy, a nie bezmyslnie komentowac. Nigdzie nie napisalem ze muzyczka na zakonczenie byla argumentem do wyboru pralki. Kierowalem sie min: opiniami osob ktore zakupily tá pralke, i raczej spotkalem sie z dobrymi komentarzami, nawet na tym forum krytyka tyczy sie glownie Amica, Candy, Indesit, poza tym pralka ta ma bardzo przystepna cene, praktyczne funkcje i mysle ze dosc dobre parametry: pojemność bębna 6 kg,system Fuzzy Logic - automatyczny dobór parametrów prania w zależności od ładunku,panel sterowania w języku polskim z szerokim wielofunkcyjnym wyświetlaczem i jogiem,system Silver Nano,programy: bawełna, kolory, syntetyki, delikatne, wełna, pranie ręczne, szybkie pranie programy dziecięce (do prania dziecięcych rzeczy), tkaniny mieszane, mocno zabrudzone, opcje: pranie Silver Nano, płukanie+, płukanie-, pranie wstępne, bez wirowania,Child Lock - blokada dostępu na panelu,klasa efektywności, energetycznej A i prania A,szeroko otwierane duże drzwi (1800) pobór wody - 54 L. A tak przy okazji to wizuwalnie tez nie sie podoba i gra melodia na koniec. Ale jak ktos chce, to zawsze sobie slowa innych zinterpretuje, tak jak mu sie podoba, by moc napisac zlosliwosci. Jak napisalem wczesniej, nie wiem jak pralka bedzie u mnie dzialac, bo to zbyt krotki okres, ale tego nikt nie wiem, kupujac nawet AGD z najwyzszej polki. A jak mam Pan jakies konkretne negatywne doswiadczenia z pralka Samsunga to chetnie poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 02.05.07, 15:31 Odradzam firme AMICA nie tylko pralke ale wszystko ja mam piec i nic nie można do niego dokupić gałki, do serwisu ,do wronek jeśli chcę wymienić żarówka w piekarniku to samo prędzej dostaniesz częsci zamienne do włoskich producentów AGD niz do AMICI tak ,że odradzam.pozdr.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 18:04 w jakim sklepie internetowym kupiłeś te pralkę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ande Re: szukam serwisu do pralki IP: *.aster.pl 26.05.07, 21:47 szukam dobrego taniego serwisu w Warszawie (Ursynów) do pralki Whirlpool AWM 8103 - kotś coś poleci ande@nykredit.pl *** opis usterki *** w trakcie prania "wysadza" bezpieczniki po odłączeniu jednego z przewodów od programatora można prać ale wtedy mam wrażenie że nie podgrzewa wody Odpowiedz Link Zgłoś
maagdaaleenaa Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 04.05.07, 10:24 Ja mam od jakichś 4-5 lat Candy ładowana od góry - prała i działalaa OK. Teraz ma odpryśnietego, tdzawego babla przy zawiasach klapy, klapa trochę poplamiona 9nie mam pojęcia od czego0 i najgorsze... cieknie od dołu. Zastanawiam się czy można wymienić gdzieś tą klapę. Raczej nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDi Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 195.245.204.* 04.05.07, 18:38 Zdecydowanie polecam Siemensa. www.hoopla.pl/product_info.php/cid/109_314/pid/10509/AGD/Pralki_ladowane_od_frontu/Pralka_Siemens_WS_08_X_460_PL_z_Programem_Outdoor/ Odpowiedz Link Zgłoś
beani a ja nie polecam AEG 12.05.07, 20:16 A ja nie polecam AEG - po miesiącu użytkowania popsuła się pompa i czekałam ponad miesiąc na wymianę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.devs.futuro.pl 17.05.10, 12:41 dlaczego polecasz Siemens ? Przecież oni i Bosch nie robią pralek ładowanych od góry - robi to dla nich Mastercook :))) Oni je tylko oklejają swoim logo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tasia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 19:46 I ja szukam pralki bo moja właśnie pada woda z niej cieknie. I jak przeczytałam te wszystkie posty że pralki wytrzymują średnio 7 lat z licznymi naprawami to strasznie żal mi będzie wymienić jak się okazuje niezawodnego mojego ukochanego BOCHA na taki szmelc. Wiecie ile on już ma 14 lat!!! Bez usterek! To ten stary BOSCH którego już pewnie nie produkują. Szkoda taka super pralka. Muszę poszukać chyba dobrego fachowca do takiego cudu. Może znacie jakiegoś jestem z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
eko4 Może nastepny ranking - czas uruchomić??? 02.06.07, 10:22 Proponuje piekarniki...... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malfina Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.06.07, 11:48 Ja mam Indesit WIE107 i jest super. Malo gniecie, dobrze wiruje, mozna sterowac temperatura i predkoscia wirowania. Pokazuje czas do konca prania, co okazalo sie przydatna rzecza, choc myslalam, ze to zbedny bajer. Dobrze plucze i przy wirowaniu prawie nie drgnie. Do tego ma moja ulubiona funkcje-pranie codziennie 30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.06.07, 14:08 A co sądzicie o pralkach Gorenje? nie znalazlem wielu negatywnych opinii w necie, ale chodzi mi o te tańśze modele, do 1200zl Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius14 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 18.07.07, 23:09 Ja mam pralke Gorenje od 8 lat. Model 800 obr. Nigdy nic sie nie zepsulo, wiruje swietnie (mam porownanie, bo przy wyzszych obrotach w pralce kolezanki Siemens trzeba koncowke prania wyrzymac rekami - w moim Gorenje nawet przy 500 obrotach nigdy nie musialam wyrzymac prania rekami!). Przezyla przeprowadzke 4 lata temu i dziala nadal bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłobucki Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.viator.gda.pl 10.04.08, 08:52 też mam chyba ponad 8 lat pralkę Gorenje i zero problemów. Model chyba coś 911 czy jakoś tak. Sam jestem zaskoczony jej trwałością bo znajomi juz swoje młodsze pralki powymieniali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ono Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.tsi.tychy.pl 13.09.08, 18:42 Firma gorenie specjalizuje się w pralkach.Ja mam WA 801 juz chyba ponad 10 lat i poza tym że zaczyna rdzewieć jest jak nowa i nigdy nie miała nawet najmniejszej awari.Moja żona chce już nową z suszarką a mi żal jej wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
migaczi1 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 17.09.08, 13:12 a u mnie wiruje ;) Candy bez żadnych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdenerwowana Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.taja.com.pl 29.09.08, 12:24 A jak długo masz tą pralke , bo ja mam taka sama i skoczyła jej się gwarancja 2 letania w marcu , a teraz mi zrobiła spiecie , przestała chodzić i jest do wyrzucenia. Musze kupić nową pralke i zastanawiam sie jaki typ , poniewaz czytajac te opinie doszłam do wniosku , ze nasz sprzet AGD jest jednorazowego użytku i na taki wydatek trzeba byc przygotowanym przecietnie co dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
frycia2 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 16.01.09, 10:12 moim zdaniem najlepsza to jest taka która ma gwarancję na kilka lat a i tak nigdy się nie popsuje :P np z lg pralki mają gwarancje na 10 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurelia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.01.09, 18:52 LG ma 10 lat gwarancji ale na ten ich nowatorski silnik bez paska, reszta - 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 21:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=89886031 Teraz juz nie wiem jaką kupić:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betty78 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 22:26 whirlpool - krótka żywotność i spore koszty napraw polar - już nie to samo electrolux - ok siemens - ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kafinka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.as.kn.pl 24.06.07, 21:44 A ja tam mam już 2,5 roku Whirlpoola AWO 10561 / 7 kg wsadu - młócę pranka 5-6 x w tygodniu ( ehhh te brudaskowe dwa maluchy;) ) i jestem happy. A oprócz walorów użytkowych ładniutko na niebiesko świeci i moja córeczka gapoli się w nią jak w obrazek...no i mamusia ma chwilkę czasu dla siebie;)))( czyt. rozrywka mamusi=wieszanie prania;) ) Rzecywiście wcześniej miałam Whirlpoola tego płyciutkiego- chyba miał 45 cm( całkowity brak miejsca w łazience ) i był do kitu ( nie płukał, memłał i się na dodatek w ciągu 3 lat 4 razy popsuł )- bubel całkowity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 01:09 Ja ma whirlpoola płytkiego ładowanego od przodu juz prawie 8 lat, anjpierw uzywalam ja, a od 5 lat ci, co wynajmuja moje mieszkanie - czyli juz jakies 5 osob. I jak na razie nic sie jej nie dzieje. Stoi sobie pod blatem w kuchni i ani spod niego nie wychodzi, ani nie wycieka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nenuphar77 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 193.188.253.* 29.06.07, 13:26 mam SIEMENSA od 3 lat, na razie: zero usterek i problemów oby tak dalej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
boogyman Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 03.07.07, 01:27 MIELE to dopiero MIELE :), ale jak zobaczylem na ceny to stwierdzilem ze lepiej co kilka lat wymienic sobie na nowa. Starczy na wymiany na jakies cwierc wieku:P A swoja droga nie wiecie jak jest z MIELE? Wiem ze pralki maja rewelacyjne...ciekawe czy podobnie jest z innymi urzadzeniami AGD ...chodzi mi glownie o zmywarki i lodowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 18:47 a ja mam od 8 lat candy 3 kg jest suuuuper bezawaryjna.ani jeden raz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrówka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 23:01 włoskie pralki jak włoskie samochody są ładne i do kitu polecam bosch'a silence maxx for kids jest super cicha, nie gniecie prania, pranie po wirowaniu prawie suche nic się z nią złego nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włochowianka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 12:42 Od 16 lat mam electroluxa takiego 42 cm głebokości jeszcze nie naprawiany ,chociaż nie, raz mechanik przeczyścił jakieś rureczki bo troszkę za dużo wody brała ,według mnie jest świetna i na pewno jak skończy się jej żywotnośc to kupie taką samą ale mam nadzieje że nie nastąpi to szybko,a do tego wygląda jak nowa ani źdźbła rdzy czy jakiś zacieków ,a przeszła tez nie jedno (stanie w garażu w trakcie budowy) polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga210 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.50.jawnet.pl 18.07.07, 23:13 Własnie zepsuła mi sie dzisiaj Candy. Z czystym sumieniem mówie pralce, firmie NIE! Ma 3,5 roku, bedąc na gwarancji zepsuła sie, Serwisant był do niej z 10 razy.. nie chceli wymienić na nowa. natomiast wzieli ja na serwis.. a tam ogołocili ja do cna.. oczywiście na fuchy.. Szkoda słów, po roku uzywania to samo! mam ochote wywalić ja za okno. Nie kupujcie tej pralki, jest do bani! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.acn.waw.pl 07.02.10, 14:55 A ja kupiłam pralko-suszarkę firmy ARDO w 1991 r. czyli pralka ma 19 lat. Raz tylko wymieniłam uszczelki i do dzisiaj świetnie działa. To samo lodówka. Obudowa nie ma śladów rdzy. Czy ja trafiłam na takie dobre egzemlarze, czy zła opinia o wloskich produktach jest przesadą. Żadna z wymienionych pralek tak dlugo tutaj nie działała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endy Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.devs.futuro.pl 17.05.10, 13:09 Problem w tym, że te niemieckie już od dawna nie są niemieckie tylko produkowane w Polsce. Włoskie np. Candy są nadal produkowane w Włoszech. Wolę jeździć włoskim fiatem niż polskim volkswagenem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.aster.pl 17.07.07, 11:50 Miele jest faktycznie kosmicznie drogie, ale płaci się przecież za jakość, bo to wszystko jest robione w Niemczech (nie wiem czy to prawda, ale w UE podobno jest tak, że wystarczy, że ok 40% pozdzespołów urządzenia jest produkowane na miejsu i już można pisać 'Made in germany'...). Myślę więc, że nie ma cudów i np pralka Boscha za 1300 pln musi mieć jakieś gorsze podzespoły, choć moi znajomi mają Maxxa i są generalnie zadowoleni. A co do jakości Miele - przez jakiś czas w wynajmowanym mieszkanku miałem szczęście używać pralki tej firmy (trudno mi ocenić niezawodność, ale jakość pracy - owszem). Prala to był jakiś nienajnowszy model, ale nie starszy niż 5-letni. Każde pranie nastawione wieczorem rano było już suche - 1600 obrotów robiło swoje. No i oni mają jakieś specjalne bębny, więc koszule w ogóle się w tym pędzie nie niszczą:) Sam poluję teraz na dobrą zmywarkę, ale Miele (nowe) jest niestety całokowicie poza moim zasięgiem:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszukiwacz Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.sileman.net.pl 26.07.07, 18:32 A ma ktoś ten model Samsunga - Samsung F1043 Jak się sprawuje szukam pralki otwieranej z przodu o głębokości do 45 cm. Jaką polecacie ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.rybnet.pl 07.08.07, 18:57 miele zmywarkę miałam 20 lat była z 1980 r. Zmurszała uszczelka i koszt wymiany przewyższał zakup nasępnej.Mechanicznie działala bezawaryjnie POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 22:14 Witam , ja mam zmywarkę 45 cm Bosch - po prostu rewelacja!!! - 6 lat i ZERO usterek , cicha i bardzo dobrze myje , na początku stosowaliśmy drogie tabletki Calgonit (ponad 35 zł. za 300 g) , a teraz taniutkie z lidla (7 zł. 300 g.) - myje tak samo - jest po prostu the best , była droga (około 3000 zł.) , ale warto! Siostra ma pralkę MIELE - 12 LAT - REWELKA , zero problemów - 5 ciu ludzi do oprania , jest ekstremalnie żyłowana i nic! , ja mam Amica - i ostatni raz dałem tej firmie zarobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agara Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 213.78.119.* 23.08.08, 22:58 A co sądzicie o pralkach Gorenje? Dziwie się, ze nikt o nich nic nie mówi a są podobno super i tańsze od Miele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Master Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.devs.futuro.pl 17.05.10, 12:43 Miele nie robi zmywarek - produkuje je dla nich Bosch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.pcz.czest.pl 27.07.07, 15:25 Simens? Po gwarancji padł moduł - nie działa grzałka, połączyłem przewodem - po 3 latach padła grzałka. Może to związane z tym że nie przez moduł ale moduł to 650zł + wymiana. Simens czy Bosch to to samo różnica wyglądu. Nie dostosowane do polskich realiów. Nie koniecznie wszędzie musi być zła, ale zapewne w pobliżu (do ok. 2 km) zakładów działać długo nie będzie. Z drugiej strony wygląda po tych latach jak nówka tylko ma jedną wadę - nie będzie już działać. Serwis - zapewne na kogo się trafi ale ogólnie progrmatory umieją wymienić nie naprawić. Może i nie dziwne ale kup sobie człowieku co innego NIE SIMENSA I NIE BOSCHA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renklode Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.99.192.213.cable.satra.pl 28.07.07, 15:35 ja mam elektroluxa model ewg 1200 obrotów, z opóźnionym startem, słuzy nam roki i jest bardzo ok, pojemność 6 a ma mniejszą obudowę od typowych pralek, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Samsung P1053 IP: *.bsk.vectranet.pl 30.07.07, 13:22 Witam, mam pytanie dotyczące Samsunga P1053.Zastanawiałam się nad kupnem tej pralki,ale po przeczytaniu tegoż wątku i opinii na temat Samsunga,zaczynam się poważnie zastanawiać nad kupnej tej marki. Czy ktoś z Was jest w posiadaniu tego modelu i może mi powiedzieć jak ta pralka się sprawuje? Za - przemawia cena i wsad 6 kg. Na Nie - opinia o marce. Z góry serdecznie dziekuję Jaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek29 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chelm.mm.pl 17.12.07, 22:58 ja mam taki sam problem z mastercookiem .myslę że to celowe ,wgrywane programy mają zaprogramowaną żywotnośc.Człowiek z zakładu naprawy powiedział,żeby kupic z mechanicznym programatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_ada Ariston AQSF 109 - NIEEEE!!!!! 31.07.07, 15:01 Pralka, od momentu jej kupienia, zadziałała tylko raz! - podczas prania próbnego. Teraz nawet włączyć się nie chce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: zdecydowanie bosch IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 03.08.07, 23:44 A dlaczego Bosch a nie Siemens?. Upatrzyłam sobie model Simensa WS12X460L i czytając posty chciałam upewić się co do wyboru. Słyszałam, że Bosch to odpad produkcyjny Simenss. Mam teraz mały dylemacik po Waszych radach. Bosch czy Siemens - który ma najlepsze funkcje tj. cichy, pranie ręczne, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
orchid11 Re: zdecydowanie bosch 04.08.07, 15:11 bosch i siemens to jedno i to samo, ta sama fabryka te same funkcje. każdy bosch czy siemens ma odpowiednik / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Samsung P1053 ?? IP: *.bsk.vectranet.pl 04.08.07, 17:49 Witam, ponawiam pytanie dotyczące Samsunga P1053.Zastanawiałam się nad kupnem tej pralki.Ale po przeczytaniu tegoż wątku i opinii na temat Samsunga,zaczynam się poważnie zastanawiać nad kupnej tej marki. Czy ktoś z Was jest w posiadaniu tego modelu i może mi powiedzieć jak ta pralka się sprawuje? Z góry serdecznie dziekuję Jaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONIA Re: Samsung P1053 ?? IP: 80.48.41.* 02.09.08, 13:22 Hej mam tą pralkę piorę w niej dokładnie rok,i w tej chwili popsuła się pompka od wypompowania wody, czekam na serwis już od przeszło tygodnia,dzwonię co drugi dzień żeby ktoś przyjechał a nikogo jak niema tak niema.Pralka zbyt długo nie wytrzymała,ale serwis naprawczy mocno przegina w sumie pralka jest jeszcze na gwarancji !!!POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AMANDA BOSCH to najlepszy sprzet za rynku bezawaryjny IP: *.gprs.plus.pl 25.02.08, 12:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Bosch bezawaryjny ? Żarty. Tak było KIEDYŚ. IP: 217.98.13.* 04.02.10, 14:59 Bosch teraz bardzo dołuje i musi oszczędzać; dlatego pcha tonami chińszczyznę do swoich pralek, a nawet robi pralki w Chinach ! Tylko nie Chiny ! Za dużo jest problemów z chińskimi wyrobami - nawet z reklamacjami się nie nadąża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janc Re: Bosch bezawaryjny ? Żarty. Tak było KIEDYŚ. IP: *.devs.futuro.pl 17.05.10, 13:12 Wystarczy zwrócić uwagę na plastikowe dno w zmywarkach Bosch/Siemens. Oszczędzają na wykonaniu. Jedynie te zmywarki za 3000 zł jeszcze się bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezadowolony Bosch-a omijajcie z daleka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 21:34 Boscha mam od kilku lat. Co roku wymieniane są łozyska. Całe szczęście, że na koszt producenta Odpowiedz Link Zgłoś
numertrzy Re: zdecydowanie bosch 23.01.09, 01:25 mam pralkę i lodówkę Boscha 8 lat. W lodówce pourywały się rączki już po pół roku (gwarancja ich nie obejmuje) a w pralce klapka sama opada-nowa bagatela 200 zl + robocizna, a teraz siadlo łozysko. Na szczescie pasuje od whirpoola. To już nie ten Bosch co kiedys. Ostatni raz kupilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzyłem w Boscha Bosch spadł z I Ligi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 15:09 Bosch spadł z I Ligi i próbuje zachować twarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eL-eN Tylko nie Bosch !!! Ewentualnie Siemens IP: 217.98.13.* 04.02.10, 14:54 Bosch zrobił krzywdę Siemensowi wykupując go. Teraz Bosch idzie coraz niżej i ciągnie za soba Siemensa. Lubię Siemensa, chociaż mam pralkę innej marki z najściślejszej światowej czołówki. Odpowiedz Link Zgłoś
yoginka_pl Re: Ariston AQSF 109 - NIEEEE!!!!! 05.12.07, 13:50 a mój Indesit WIL 105 (ten sam producent co Ariston) padł po 4 praniach. Teraz tez nawet wlaczyć się nie chce. Zanm kilka osób które miały kłopoty z Indesitami. To jakies tatalne BUBLE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blady Indesit NIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 20:38 Potwierdzam !!!!!!! Jeżeli musisz już kupić coś z Indesita, to wykupcie gwarancję na 6 lat, bo taką dają chyba. Pralka chrzaniła się od początku - WE 8 Ex złomowałem po 3 latach. Chłodziarko zamrażarkę po 2,5 roku.Teraz testuję Gorenje - na razie jest wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarobb Re: Indesit NIE!!! IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.08, 14:22 i jak tam Twoja Gorenje??? Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik07 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 06.08.07, 23:16 Zamierzam kupic pralke Bosch WOT 20350 BY - odpowiadają mi wszystkie parametry. Czy jest coś, co powstrzymałoby mnie przed takim wyborem. Jeżeli nie Bosch, to co? Przeczytałam wszystkie opinie i w zasadzie Bosch wydaje się być najlepszy. Na podjęcie decyzji mam kilka dni, więc każda opinia będzie ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 09:11 Znajoma ma Boscha, zepsuł sie tuz po gwarancji.nie o to chodzi, bo wszystko może się zepsuć. ALe miała straszne jazdy z serwisem Boscha -nie odbierali telefonów (nagrywała się na sekretarce czekając na odzew), więc czekała 3 tygodnie. Nie chcieli przyjechać bo daleko (25km od serwisu!), w końcu przyjechali. Nie naprawili, tylko wymienili cały podzespół, bo taka jest filozofia firmy (a wiele ich części jest niezamiennych), oczywiście cena była wysoka.Na pytanie czemu pralka zepsuła sie tak szybko padła odpowiedź, że ona nie jest przeznaczona na polską wodę, zbyt zanieczyszczoną:( Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 09.08.07, 22:36 Moge polecć z czystym sumieniem Siemensa,pralke kupiłam w Niemczech wtedy miała 5 l.U mnie działała bez zarzutu następne 5 l.mąż wymienił tylko raz szczotki w silniku,a teraz działa u mojej kolezanki następne 2 lata,już trochę zardzewiała.model ładowany z góry ,wirówka 900,dobrze prała ,płukała i wirowała,no może juz taka mało oszczędna.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 12.08.07, 14:50 Gość portalu: kim napisał(a): > Znajoma ma Boscha, zepsuł sie tuz po gwarancji.nie o to chodzi, bo > wszystko może się zepsuć. ALe miała straszne jazdy z serwisem > Boscha -nie odbierali telefonów (nagrywała się na sekretarce > czekając na odzew), więc czekała 3 tygodnie. Nie chcieli przyjechać > bo daleko (25km od serwisu!), w końcu przyjechali. Nie naprawili, > tylko wymienili cały podzespół, bo taka jest filozofia firmy (a > wiele ich części jest niezamiennych), oczywiście cena była wysoka.Na > pytanie czemu pralka zepsuła sie tak szybko padła odpowiedź, że ona > nie jest przeznaczona na polską wodę, zbyt zanieczyszczoną:( Bo proszę zapamiętać _raz na zawsze_, że po gwarancji tylko frajer zgłasza naprawy w autoryzowanym serwisie. Serwisy autoryzowane mają do 30% marży na oryginalne części, dlatego są zainteresowane wyłącznie wymianą i tylko na oryginalne. Dla nich tanie zamienniki nie istnieją. Im droższa część tym lepszy zarobek. I znać się na tym nie trzeba. Choćby widzieli, że na module za 700,-wystarczy dotknąć lutownicą, to i tak uparcie będą wciskać nowy. Oni nie żyją z "robocizny", a z marży na części. A wracając do tematu nadal polecam pralki BSH. Najlepiej na 6kg i z wyświetlaczem. Bosch jest najtańszy w naprawach, bo najwięcej ma zamienników wysokiej jakości (oczywiście nie w serw. autor.). Electrolux kiedyś jak był robiony we Włoszech przez Zanussiego był bardzo dobry. Teraz wybudował własną fabrykę i trzaska jednorazówki na poziomie jakościowym całej reszty. Dajcie też sobie spokój z koreańczykami. Niska jakość. Kłopoty z częściami(bardzo długo się czeka i są drogie), zero zamienników, części europejskie nie podchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Do zayzayera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 12:47 A jak się ustosunkujesz do tezy, ze Bosch nie jest na zanieczyszczoną polską wodę? Bo w sumie słyszłąm to z kilku źródeł. Potwierdzasz tę opinię jak człowiek z branży? Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: Do zayzayera 17.08.07, 06:36 Gość portalu: kim napisał(a): > A jak się ustosunkujesz do tezy, ze Bosch nie jest na > zanieczyszczoną polską wodę? Bo w sumie słyszłąm to z kilku źródeł. > Potwierdzasz tę opinię jak człowiek z branży? Bzdura do kwadratu. Owszem pralki (wszystkie marki) są uczulone, ale na żele i kiepskie proszki klasy Dosia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Dziękuję za wyjaśnienie ! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 10:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Dziękuję za wyjaśnienie ! n/t IP: *.gl.digi.pl 10.09.07, 21:07 A ja kupiłam Elektroluxa 12470 i jestem bardzo zawiedziona. Owszem pierze bardzo dobrze i pocieszam się tym bo przecież to jej główna funkcja ale jest bardzo głośna. Jak pierze to słychać w całym domu, a wiruje to chyba słychać u sąsiadów. Nie ma mowy o włączeniu nocą. Wybierałam pralkę ponad pół roku i tak się nacięłam. Jest wypoziomowana, mąż z poziomicą latał pół godziny więc to nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
leojoa1 bosh 27.06.08, 10:11 a bosh składany w Łodzi i jak nie wchodzi bęben to skopa:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.akashanet.pl 15.08.07, 10:35 Chcę kupić pralkę ok. 40 cm. W sklepach bardzo zachwalają markę Gorenje. Czy ktoś może mi udzielić informacji na temat Gorenje WS 43100. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.07, 20:05 Kupiłam własnie siemensa , zobaczymy jak się będzie spisywał:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elunia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.com.pl 16.08.07, 12:36 A ja mam LG-5kg, na razie pierze dobrze a obsługuje sie ją jeszcze lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martha Gorenje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 15:50 A co z pralkami Gorenje? Słyszałam,że są b. dobre i w "rankingach" plasują się zaraz po MIELE. Czy ktos używa Gorenje?Proszę o opinię:) Ja przymierzem się do zakupu modelu WA 63100 www.gorenje.pl/15037?aid=9864 Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Gorenje ??? 16.08.07, 19:02 Gorenie zaraz po Miele! Nie wierze to jakby Polonez był po Mercedesie,ale nie miałam więc może się myle,jednak sądze że Siemens lub Bosch będą lepsze.W jakim państwie prdukują ta firme? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martha Re: Gorenje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 11:20 No Gorenje to raczej Toyota, niz Polonez...jesli już mamy je porównywac do samochodów...widzialam te praki i ich wykonanie, wydaja sie być porzadne.Także sprzedawcy w sklepach je polecają, b. czesto (wiem, ze nie jest to obiektywne....ale) choc nie są drogie...Gorenje to producent słoweński. Widze, że strasznie jest tu BOSH promowany...czy rzeczywiscie jego jakosc jest adekwatna do ceny?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan gorenje Re: Gorenje ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.07, 22:32 Od 5 lat posiadam lodówkę Gorenje i zero problemów, a niedawno kupiłem okap kuchenny tej firmy i jestem zadowolony, teraz przyszedł czas na wymianę pralki i prawdopodobnie padnie na Gorenje choć zastanawiam się jeszcze nad Boschem/Siemensem(podobno to samo). Ludzie jak usłyszą że Gorenje to Słoweńska(nie mylić ze Słowacją) firma robią łeee...i dają se spokój a to błąd. Słyszałem że jak kupować Boscha to sprowadzonego z Niemiec a nie montowanego w Polsce chodzi głównie o jakość montażu i użytych podzespołów. Mojego kolegi wujek ma serwis agd i mówi że najlepsza jest Miele ale na nową mnie nie stać a używanej nie chce bo nowa to nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepidasa Re: Gorenje ??? IP: *.natpool.mwn.de 07.01.08, 22:23 > Ludzie jak usłyszą że Gorenje to > Słoweńska(nie mylić ze Słowacją) firma robią łeee...i dają se spokój > a to błąd. Jeśli Słoweńcy pralki robią tak dobrze, jak budują autostrady i zarządzają miastami, to można kupować w ciemno. Na pewno wolałbym produkt słoweński od czegoś, co powstało np. we Włoszech albo Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowski Re: Gorenje ??? IP: *.marsoft.net 31.10.07, 19:11 >>"W jakim państwie prdukują ta firme?" :) Myślałem, że to firmy produkują, a nie na odwrót... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarobb Re: Gorenje ??? IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.08, 14:32 i co w temacie Gorenje, poprosze o opinie na ich temat:))) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Gorenje ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 17:13 Ja mam gorenje od 9 lat i cieszę sie ze nareszcie kupie sobie nową .Po roku użytkowania zaciął się programator i zawsze muszę go popchnąć przed końcem ostatniego wirowania,wirowanie słychać u sąsiada,szczotki wymieniałam już razy i blokadę drzwi.Na pewno nie kupię już gorenje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K W Re: Gorenje ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 20:56 Miłam Gorenje przez wiele lat.Była bardzo intensywnie eksploatowana.Ani razu się nie zepsuła,a prała świetnie. Teraz amm Simensa,ma rok a już był naprawiany.Pierze średnio.Dlatego szczerze polecam pralki Gorenje.Pozdrawiam-K.W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Gorenje ??? IP: *.sfc.pl 10.10.08, 09:33 to ja już nie wiem co wybrać. ktoś napisze że bosch jest ok a zaraz poniżej ze do d... i tak ze wszystkimi firmami. nie wiem już nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gorenje ??? IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.13, 14:00 Skoro Gorenje była taka dobra to dlaczego wybór padł na inną firmę... czasem czytając opinie na temat różnych produktów zastanawiam się czy przypadkiem wątek nie został założony przez przedstawicieli danej firmy by skrycie poprawiać rankingi i sprzedaż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobong1 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 83.18.115.* 17.08.07, 09:49 Witam, Z moich własnych doświadczeń: - Electrolux EWT 1326 - używam obecnie i jestem bardzo zadowolony - Brandt (nie pamiętam modelu) ładowany od góry, używałem 7 lat działała (i wciąż działa) bez zarzutu Nie polecam: - Zerowatt - używałem przez kilka miesięcy - TRAGEDIA! Pralka nie radziła sobie z najprostszymi zabrudzeniami i bardzo słabo płukała, cykl płukania musiałem powtarzać 3 - 4 razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RedYeti Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 08:07 U mnie po siedmiu latach bezawaryjnego użytkowania właśnie zdycha Indesit, taki jakiś kupiony kiedyś za 1100 zł. Nie mam do niej zastrzeżeń, nie ma na niej śladu rdzy i czytając wasze opinie sam się temu dziwię.Może po prostu miałem szczęście? Teraz przymierzam się do wyboru nowej pralki i na pewno nie będzie to jakiś drogi wypasiony model, z którego połowy funkcji i tak nie będę korzystać :) Odpowiedz Link Zgłoś
piokrza Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 21.08.07, 22:58 ja mam pralkę Bosch'a od ponad 11lat i sobie chwalę - jedyny mankament to trochę za mały bęben (4.5kg) no ale cóż wtedy tylko takie robili...i wtedy była to najoszczędniejsza pralka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rimik Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 20:50 dziś padł mi POLAR po ponad 12 latach, bez awarii, 2 dzieci, nie oszczędzana, coś musze kupić, i chyba znowu kupie POLAR-a bo najmniej wpisów negatywnych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crispy boy Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 19:41 Samsung Q1657AT Silver Nano i taką sobie kupie zastanawiałem się nad Electrolux EWF 16981W ale samsung ma to swoje silver nano i chyba jutro lub pojutrze sie na niego zdecyduje Odpowiedz Link Zgłoś
edzia100 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 26.09.07, 15:44 ja też mam dylemat, bo w zwiazku z remontem musze wymienic pralke na mniejszą, ale gdzie ja znajdę tak BEZAWARYJNY wynalazek jak moja 15- letnia (!) pralka Polar (Luna) ;-) Oddaję ją z żalem i zupełnie nie wiem na co się zdecydować, gdy patrzę w sklepach na te szeregi pralek ładowanych od góry (bo taką właśnie muszę kupić)... A na co właściwie ma wpływ ilość obrotów? Na szybkość prania? Jest to pytanie kompletnego laika, ale sami widzicie, że nie miałam potrzeby zgłębiać tematu, mając tak historyczny model ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 00:11 Im wyzsze obroty tym pranie bardziej odwirowane a w zwiazku z tym bardziej suche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Electrolux EWF 12670W Time Manager IP: *.magsoft.com.pl 01.05.08, 16:16 Zgadzam się! Mam Electrolux`a EWF 12670W Time Manager od około 1,5 roku i sprawuje się doskonale pod każdym względem. Ma też fantastyczną funkcję "łatwe prasowanie", która jest niezmiernie przydatna, jak się okazało. Od około 10 lat użytkuję również bojler elektryczny Elektroluxa - bez najmniejszych problemów. Z wcześniejszymi (polskimi ) działy się różne najdziwniejsze rzeczy co rusz, a ten bezproblemowo, nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
andreowa Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 29.11.10, 11:47 Moim zdaniem najlepsze są pralki firmy Whirlpool, sprawdzone, renomowana firma, myślę, że tyle wystarczy, żeby zdecydować się na pralkę. Są warte swojej ceny, ale niestety drogie. Dowiedziałam się ostatnio, że na electro.pl są teraz duże obniżki cen na produkty tej firmy jakby ktoś był zainteresowany ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 00:27 Czyzbys byla sprzedawca Whilpoola?Zareklamowalas to jak typowy handlarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.tvtom.pl 02.08.14, 02:02 Whirlpool jest beznadziejną pralką, zepsuła się na trzeci dzień po gwarancji a naprawa i tu fanfary jedyne 900zł i nie ma gwarancji jak długo pralka pociągnie... To jakaś parodia a nie firma z tradycją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: nigdy więcej Indesit!! :( IP: *.acn.waw.pl 27.09.07, 10:42 pralka padła po 8 latach ale już wcześniej ciągle coś nawalało. a to źle wirowała, zatrzymywała się w połowie prania itp . Chcę kupić ładowaną od góry- PROSZĘ DORADŹCIE jakąś niedrogą i dobrą (klasa A+) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: czy ktos z Was ma pralkę Elektrolux? IP: *.acn.waw.pl 27.09.07, 11:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doris Pralka Beko 23520T IP: *.chello.pl 28.09.07, 19:23 Wąziutka (coś koło 38 cm, właśnie takiej szukałam), ładowana z przodu, 400-1200 obr/min, na 3,5 kg prania, niskie zużycie wody i energii, funkcja prania ręcznego, opóźnienie startu, 5 lat gwarancji... mam ją od roku i działa bez zarzutu. No może troszkę za głośno wiruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Pralka Beko 23520T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 15:40 z takim małym bębnem to raczej utrwalacz brudu niż pralka... poczytaj ... popytaj .. i podejmij rozsądną decyzję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozolka żywotność pralki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 19:36 Nie wiem czy już był podobny wpis bo nie przeczytałam całego wątku, także przepraszam jeśli ewentualnie powtórzę czyjąś wypowiedź. Rozmawiałam nie tak dawno z facetem od naprawy pralek. Powiedział, że era tych "pancernych" pralek co to wytrzymywały po 25 lat już się skończyła. Teraz celowo robi się pralki (inne sprzęty także) na kilka lat max. 7-10. Potem taka pralka ma się popsuć w taki sposób, że naprawa nie będzie opłacalna a klient pójdzie do sklepu i kupi nowy towar. No niestety ale producenci muszą z czegoś żyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: safa zakup 1 pralki Pomozecie? IP: 89.174.34.* 29.11.07, 21:40 hmm odnosie tej zywotnosci to czytajac caly watek to wiele prlaek umiera majac 7-11lat.. W moim doroslym zyciu przyszedl taki moment ze musze wybrac pralke... po prau dniach rozmyslan zastanawiam sie nad INDESITEM schociaz pojawiaja sie nie pochelbne opinie( a o jakim modelu takich nie ma chyba tylko MIELE) chodzi mi dokladnie o INDESIT WITE 127 ladowana od gory 1200 obrotow, wsad 5kg w gre jeszcze wchodzi Bosch WO-R 161151 PL ale ma tylko(czy to wada) 800obr no i jak jest z tymi czesciami do Boscha niby drogie ale ludzie pisza ze po kilkanascie lat bez awarii?? 3 opcja to jakis niedrogi Electrolux POMOZCIE LAIKOWI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1andy1 Re: zakup 1 pralki Pomozecie? 29.11.07, 22:18 A ja mam od 19, tak DZIWIĘTNASTU !!!!lat Ardo ładowaną od góry. Nigdy nie miała awarii,tylko raz puściła wodę bo był zaśmiecony filtr. Po oczyszczeniu nic... Obecnie podczas wirowania pracuje jak jakiś 'młyn'- strasznie głośno- ale po tylu latach...intensywnego używania. Chcę kupić nową pralkę,robię wszystko (przeładowania itp.) by zakończyć jej żywot a ta cholera nic, nadal działa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamw1807 Re: zakup 1 pralki Pomozecie? 10.02.08, 00:39 1andy1 napisał: > A ja mam od 19, tak DZIWIĘTNASTU !!!!lat Ardo ładowaną od góry. > Nigdy nie miała awarii,tylko raz puściła wodę bo był zaśmiecony > filtr. > Po oczyszczeniu nic... > Obecnie podczas wirowania pracuje jak jakiś 'młyn'- strasznie > głośno- ale po tylu latach...intensywnego używania. > Chcę kupić nową pralkę,robię wszystko (przeładowania itp.) by > zakończyć jej żywot a ta cholera nic, nadal działa. czy moze jest to ardo tl 600 badz tl 400?? te dwie ''siostrzyczki''to dziadostwo..zalala mi cale mieszkanie dwa dni temu od razu po zebraniu wody wystawilem ja na podworko Odpowiedz Link Zgłoś
maria10344 Re: zakup 1 pralki Pomozecie? 24.02.08, 16:01 kamw1807 napisał: > 1andy1 napisał: > > > A ja mam od 19, tak DZIWIĘTNASTU !!!!lat Ardo ładowaną od góry. > > Nigdy nie miała awarii,tylko raz puściła wodę bo był zaśmiecony > > filtr. > > Po oczyszczeniu nic...Kochany/a,to było kiedyś mo Polar chodził 22 lata i oddałam go działającego,bo do nowej chałupy wstyd było go zabierać/poobijany,porysowany/i podobno dalej chodzi,mimo dalszych 4 lat..Teraz robią inny sprzęt.To są właściwie jednorazówki,no i im droższe tym dłużej chodzą,a te tanie mają krótki żywot. > > Obecnie podczas wirowania pracuje jak jakiś 'młyn'- strasznie > > głośno- ale po tylu latach...intensywnego używania. > > Chcę kupić nową pralkę,robię wszystko (przeładowania itp.) by > > zakończyć jej żywot a ta cholera nic, nadal działa. > czy moze jest to ardo tl 600 badz tl 400?? te dwie ''siostrzyczki''to > dziadostwo..zalala mi cale mieszkanie dwa dni temu od razu po zebraniu wody > wystawilem ja na podworko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: zakup 1 pralki Pomozecie? IP: *.acn.waw.pl 07.02.10, 15:24 Tak. Potwierdzam Twoje słowa. Mam ARDO od 19 lat i raz były wymieniane uszczelki, to jakiś wyjątkowy model. Nie znalazłam na forum dluzej dzialających poza Miele. Czyżby ARDO okazało się niezawodne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włoskie badziewie Re: zakup 1 pralki Pomozecie? IP: *.telpol.net.pl 14.07.10, 13:03 Możliwe, moja A400 ma 18 lat i ze trzy awarie za sobą, w tym jedną własnoręcznie naprawioną, dziś przestała pobierać wodę i mam dylemat wywalić czy naprawić by popracowała jeszcze dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.K. Re: zakup 1 pralki Pomozecie? IP: *.chello.pl 24.06.08, 00:13 Po 10 latach bezawaryjnej pracy padł mi "Bosch WOB 1600". Nigdy nie wirowałem w niej. To był błąd, ponieważ w czasie wirowania "słychać luz na łożyskach". Podczas próby wymiany fest skorodowanego łożyska, od bębna oderwała się półoś i po pralce. Cena nowego bębna to wg serwisu fabrycznego 1050zł. Tak, 1050zł nie pomyliłem się. Zadałem miłej Pani z serwsu centralnego pytanie: "Czy zdarzyła się jakaś idiota, która to kupiła?". W sluchawce usłuszałem tylko śmiech. Nabyłem dziś Ariston-Hotpoint avtf 109. Kupiłem tanio ponieważ to była ostatnia szt. w dużym warszawskim supermarkecie. Zresztą takiej właśnie szukałem. Co będzie dalej, czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
kot-22 Re: zakup 1 pralki Pomozecie? 29.09.10, 15:20 powiem tak a whirlpol nie wchodzi w gre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: czy ktos z Was ma pralkę Elektrolux? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 09:13 Mam rok czasu Electrolux Intuition i jestem BARDZO zadowolony. Wybierałem ją przez 2 miesiace zbierania informacji. Należy wg niemieckich rankingów do pierwszej czwórki markowych pralek. FANTASTIC ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pralnik Mam Electroluxa 2 lata i jest OK. Nawet 3 razy OK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 15:29 Jest nierdzewny, a stara (niemiecka, niby markowa) pralka podgniwała mi już po 4,5 roku prania. Ma niesamowity Time Manager i da sie w niej nastawiać różne czasy od 25 minut aż do 2 i pół godziny. Nie wiem czy któraś pralka to potrafi. Tylko Miele jest lepsza ale 4 razy droższa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: Mam Electroluxa 2 lata i jest OK. Nawet 3 raz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.10.09, 12:01 Co sądzicie o pralkach SAMSUNG? www.mixmedia.pl/?zobacz=122324594&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-10&utm_content=122324594 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość o samsungach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.09, 15:51 F1045AV Samsung ładna dobrze pierze z funkcją Silwer Nano. Ale porażka jeśli chodzi o stabilność pralka przy wirowanu jeżdzi po całej łazience. A wrącz skacze. Po wezwaniu serwisu popatrzyli i stwierdzili że nic nie zrobią bo ten typ tak ma. Zreszta akurat jak przyjechali to drgania były w granicach przyzwoitości. jedno na cztery prania ułozy sobie normalnie pranie i wtedy nie ma drgań. Po dwóch latach użytkowania wybiła już regulację dwóch nóżek regulacyjnych i stoi na gubej gumnie. Nigdy Samsunga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa Re: o samsungach IP: *.31.195.200.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.08.14, 21:06 Mam też samsunga silver nano i również strasznie skacze i głośno chodzi choć jest piękna. Nie ma na to niestety rady, podczas wirowania kładę się na pralce żeby ją utrzymać w łazience Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi_Z Re: czy ktos z Was ma pralkę Elektrolux? IP: *.chello.pl 11.09.08, 20:07 Tak ja mam z pomarańczowej serii EWT 10120W ładowaną od góry 1000obr. i lata po domu tak że trzeba ją trzymać przy wirowaniu albo liczyć się z dewastacją mebli lub ścian. Regulacja nóżek nic nie daje i jak zauważyłem producent z tyłu zrobił jakieś głupie kółka zamiast nóżek i wydaję mi się jednak że pralka ma prać a nie jeździć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Electroluxa dokładnie wypoziomowałem - SUPER ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 15:21 Każdą pralke trzeba dokładnie wypoziomować i to na osi bębna, tzn. w pralkach ładowanych od góry na tej krótszej osi. To jest najważniejsze ! Wtedy sie nie telepie. Nawet miele będzie się telepała jak ja postawicie byle jak. Ciekawe, że o postawienie lodówki każdy zadba, stołu, zeby si e nie kiwał - też. a pralkę zwykle sie stawia byle jak na krzywej podłodze i sie od niej żąda żeby była stabila, jak ona wiruje np. na 1200 obrotach 5 albo 6 kilo prania. Na miejscu pralki poszedł bym sobie z takiego domu, gdzie mnie olewają ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: czy ktos z Was ma pralkę Elektrolux? - MAM !!! IP: 217.98.13.* 04.02.10, 15:02 Mam 3 lata i bardzo sobie go chwalę. Elektroluksów sprzedaje się najwięcej w świecie. 30 procent ludzi kupuje Elektroluksy, więc MUSZĄ być dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
mbch Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 30.11.07, 19:22 A co sadzicie o pralkach parowych firmy LG , to nowosc na rynku. Czy ktos takowa posiada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.gprs.plus.pl 26.12.07, 08:44 Czy kupiłes może pralke parową? tez sie zastanawiam pomiedzy LG a samsungiem, tym z nawiewem powietrza (odswiezanie bez wody) - nie wiem na co sie zdecydowac. bardzo prosze pisz na anetka@l.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boogyman Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 21:35 Ponawiam pytanie... Czy ktos cos wie o tyhc pralkach parowych LG? A czy ta pralka LG co ja reklamuja NON STOP przed NA WSPOLNEJ w TV z 10 letnia gwarancja na podzespoly. Czy moze ktois cos o niej wie ?Moze ktos posiada? I czy totez jest pralka parowa? Na czym wogole polega ta technologia? Moze jakies info pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vvrotka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 08.03.08, 22:34 na stronie LG sa pdf wszystko fajnie opisane, ja posiadam pralkę LG co prawda nie parową, ale DD czyli z bezpośrednim napędem na bęben, pracuję cichutko, ma wszytskie potrzebne funkcje i ma gwarancje na silnik 10 lat :D pl.lge.com/proddivergent.do?categoryId=0604&modelCategoryId=&parentId=06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja polecam pralke... IP: *.acn.waw.pl 04.12.07, 14:05 Elektrolux EWT 13921 W. Ladowana od gory,kieszonka pozioma co w razie potrzeby ulatwia i gwarantuje 100% wyczyszczenie.Cicha i z bajerami.Minusem na pewno jest dosc wysoka cena (saturn 2300zl)Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaonia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 18.12.07, 23:21 Wyśmienity pomysł. Moja babcia miała INDESIT i już po roku pracy musieliśmy ją wyrzucic - wiecznie się psiła i pomimo tego że była niezbyt często używana i stała w suchym miejsc od wewnętrz zardzewiała. Ja natomiast na Whirpoola od 8 lat i jest super. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
yoginka_pl Wadliwe pralki indesit 20.12.07, 14:09 Indesit produkuje szmelc. Moja rozpadła sie po 4-rech praniach. A serwis stwierdził, ze to moja wina. Dzis stoi w przedpokoju a ja zamierzam oddac sprawę do sadu. W pralkach tych wadliwa jest konstrukcja blokad transportowych. Część tych blokad (tzw. tuleje dystansowe) powinny odpaść samoistnie po wykręceniu śrub transportowych. Jak zajrzec do wnętrza przerazenie ogarnia jak się zobaczy gdzie ta tuleja odpada - NA PAS NAPĘDOWY!!!! ZGROZA. I producent próbuje mi wmówić, ze prałam z nie zdjętymi blokadami. Wg mnie jedna z tulej nie odpadła i narobiła szkód. W innych pralkach te tuleje są wyjmowane przez specjalne otwory w scianie pralki. Szukam ludzi, którym pralki Idesit lub Ariston popsuły się w podobny sposób: Pralki takie podczas wirowania mocno drgają, wibrują, podskakują. Po czym gasną kontrolki i na tym koniec, moze jeszcze być jakiś niewielki wyciek wody. Pralka przestaje reagowac na podłączenie do prądu. Z taką nie odpadniętą blokadą można prac nawet i rok. Do uszkodzeń może dojśc w róznym czasie. mam już kilka osób, którym Indesity padły prawdopodobnie z wymienionych wyzej powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marka Re: Wadliwe pralki indesit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 18:32 Tez mam aristona juz prawie rok. wczesniej nie bylo problemów i mam nadzieje, ze juz tak zostanie, choc niezle sie wystraszylam czytajac to co zostalo juz na temat tych pralek napisane. Ostatnio sie przeprowadzalam i w czasie przenoszenia pralki slyszalam jak cos ciezkiego w srodku pralki uderzalo o scianki (tak, gdyby jakies metalowe wolne elementy byly w srodku pralki). od tego czasu jeszcze jej nie wlaczalam, ale az boje sie ja wlaczyc. Czyzby to te tuleje od blokad transportowych o ktorych mowa? Dodam, ze w poprzednim mieszkaniu pralka zostala podlaczona przez ludzi, ktory mi ja przywiezli ze sklepu i te blokady zostaly przez nich wyjete. Teraz przenosilismy ja sami, ale staralam sie, zeby byla caly czas w pionie. Mam nadzieje, ze dziala, bo nie stac mnie w tym momencie na nowa pralke!!! Odpowiedz Link Zgłoś
josner wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool 19.12.07, 11:13 W ramach podziękowania koncernowi Whirlpool za zakup szmelcu, który rozsypał się po 4 latach użytkowania zamieszczę kilka linków do fotek pralki. Tyle mojego :) fotoforum.gazeta.pl/3,0,963144,2,189.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,963145,2,190.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,963138,2,197.html I oczywiście przed Świętami, życzenia: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkri1 Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool 22.12.07, 20:29 Dołączam serdeczne życzenia wszyskiego najgorszego z okazji nadchodzących Świąt oraz Nowego Roku firmie produkującej pralki ARISTON (INDESIT, czy jakoś tam. Pralka ARISTOIN Margarita 2000 zepsuła się właśnie teraz przed Świętami, po ok. 3 latach pracy polegającej gó..e na niedopieraniu, niedopłukiwaniu i bardzo głośnym wirowaniu (żeby nie bło niedomówień stosuję jedynie proszki i płyny ARIEL. Wezwany fachowiec z serwisu zawyrokował spalenie silnika (podobno jakaś wada fabryczna)ok. 400 zł i prawdopodobnie programator, następne 400-500 zł. NIGDY WIĘCEJ ARISTON. Odpowiedz Link Zgłoś
tipdesign Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool 07.01.08, 15:27 A ja polecam FRANIE. Ludziska, prały w niej nasze babcie, matki i pewnie nie jeden człowiek który wziół udział w tym poście. Czy wtedy kręciliśmy nosami Ze to takie, to nie takie? hehe. To oczywiście tak dla rozładowania sytuacji... Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Tomasz D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: 83.238.174.* 09.01.09, 18:10 Ja juz nie wiem jak wybrac mam boshc max4 i jakis maly whirpool juz nie mam sily dolewac do nich wody ten ekonomiczny aspekt obu daje mi po kosciach a od jakiegos czasu whirpool niedopiera a bosch nie pluka niedawno wymienilam mw nim jakas pompe a i tak nie pluka teraz musze kupic kolejna w sumie bosch ma 5 a whirpool ok 1 - lat oczywiscie jak teraz nie kupie dobrej pralki to padne bo kazde pranie to wspomnienie z placu boju do kazde prania ok 25 litrow i do kazdego plukania - ok 25 litrow a na jedno prani kilka plukan w przeciwnym razie dosc ze nie wyprane to i nie wyplukane - a to przy ciemnych rzecazach najbardziej daje sie we znaki pomozcie weekend mam na nowy zakup pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzynka Kilka pytan IP: *.chello.pl 14.05.09, 20:16 Wlasnie kupilam pralke mastercooka pfe 1240 i mam kilka pytań: - jak długo wiruje, jak dlugo pierze przy praniu na 60* średniozabrudzonych tkanin, co oznaczaja symbole umieszczone naookolo oprogramowania wlacznie te z tymi do prania recznego? Wiem ze ten srodkowy to spin czyli wirowanie, ale reszty moge sie tylko domyslac wiec prosilabym o wyjasnienia. Bede wdzieczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaco2002 Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.08, 23:45 Mam to samo. Awaria silnika, koszt podobny - ok.400 zł. Ogólnie jednak byłem z tej pralki zadowolony. Teraz to dopiero mam dylemat, co kupić? Pani w sklepie zachwala pod niebiosa Amice, ale na forum nie ma zbyt wielu pochlebnych opinii. A góra prania rośnie w zastraszającym tempie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pirat17pl Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.dora.pl 23.08.08, 17:46 Szczerze mam wiele zastrzezen do firmy Whirpool , poniewarz dokładnie wczoraj o godz 18 wysiadła mi zamrazrka. Zaczeła warkotać aż wkoncu wyciągłem ją z gniazda i po ponownym urochomieniu słychać tylko trzaski a zielona dioda swieci wraz z czerwona ale wógle niemrozi . Da się coś zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool 11.02.10, 13:26 ja nie miałam przyjemności (hehe) mieć pralki tej firmy, ale miałam przyjemność ze zmywarką... masakra, po jakimś czasie zmywarka stała a ja zmywałam ręcznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atut12 Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.146.21.19.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.07.10, 21:32 No właśnie nie kupujcie sprzętu tej firmy. Mam zmywarkę dwa lata i trzy m- ce, gwarancja tej firmy obejmuje 2 lata, producent montuje w tych sprzętach plastikowe silniki jako całość z grzałką, motor działa TYLKO 2 lata, czyli tyle ile obejmuje gwarancja!!!!! Plastikowe łożyska!!!! Szok!!! Facet specjalizujący się w naprawach sprzętu agd złapał się za głowę widząc z czym ma doczynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja tez Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 14:47 raaacja to buble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.play-internet.pl 09.05.11, 11:11 BEZNADZIEJNY PRODUKT,BEZNADZIEJNA FIRMA!!! NA PŁYCIE GAZOWEJ WYSKAKUJĄ PLAMY NIE DO USUNIĘCIA PO KAŻDORAZOWYM GOTOWANIU NAWET WODY. MOJA KUCHENKA WYGLĄDA JAKBY JĄ KTOŚ OBRZYGAŁ!!! REKLAMACJI NIE UWZGLĘDNILI PISZĄC ŻE PLAMY TO USZKODZENIE MECHANICZNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdynian Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.plastcom.pl 23.10.13, 17:17 Zgadzam się żeby padła!!! Lodówka miesiąc po gwarancji(szmelc na śmietnik) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Dużo zależy od jakośći proszków do prania!!! IP: *.gprs.plus.pl 13.01.08, 15:10 Witam, Od 13 lat używam pralki whirlpool. Po miesiącu użytkowania padł termostat. Na naprawę czekałem 5 tygodni. Po interwencji w firmie whirlpool wymieniono mi pralkę na nową. Od tego czasu nie było żadnych problemów. Przez rok pralka tańczyła na 3 nóżkach (jedną zgubiłem przy przeprowadzce). Pralka jest głośna ale niezawodna. Moim zdaniem wpływ na to ma używanie proszków niemieckich (tylko!!!!) oraz to, że pralka była wyprodukowana na zachodzie. Teraz przymierzam się do zakupu kolejnej pralki. Będzie to AEG i kupię ją w Niemczech. Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Dużo zależy od jakośći proszków do prania!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 22:32 A ja jestem bardzo zadowolona z firmy whirlpool- mam szósty zmysł- działa bezawaryjnie od kilku lat. Mam też inne sprzety tej firmy- również bezawaryjne. Własnie przymierzam sie do zakupu zmywarki- i też whirlpool-. Oczywiscie ta lepsza wersje. Jesli chodzi o predkość wirowania- nie zgodze sie ze 500 wiruje lepiej niz 1000 obrotów czy 1200. mam 1200 przy whirlpool i tylko trzeba umiejetnie nastawiać temperaturę(mam elektroniczne wskazniki) nic absolutnie nie gniecie- chociaz w sklepie tez mnie namawiano na 800 i wmawioano ze 1200 gniecie pranie - NIEPRAWDA - sprzedaja to co maja w sklepie - i zachwalaja to co raczej im nie idzie. Pralkę mam ładowana z przodu nie z góry. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chello.pl 14.01.08, 19:02 A co sądzicie o BEKO, jak z awaryjnością, nie chodzą po całej łazience? Odpowiedz Link Zgłoś
sebolid Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 16.01.08, 22:03 miałem boscha ładowanego od góry wob 1200 i po 6 latach za programator zażądali 750 zł plus dojazd i wymiana teraz mam samsunga silver nano i jestem zadowolony ... na razie, bo od tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
forun Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 27.01.08, 00:49 Miałem pralkę Beko ponad 5 lat, miałem bo ja zostawilem kolejnemu lokatorowi. Wszystko było bez zarzut, żadnych awarii, dopierała itd... U nas chyba cały czas póbuja zdobyć rynek ale z tego co pamietam w Wielkiej Brytanii maja ponad połowę rynku. to turecka marka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chello.pl 30.01.08, 19:07 A mnie właśnie popsuł się Mastercook PT 1100, kupiony jakieś 7 i pół roku temu (wtedy to był najwyższy model). Ogólnie nie polecam. Od samego poczatku coś z tą pralką było nie tak. Nie pobierała proszku do prania wstępnego, jak pobierała wodę to wylewało się przez szufladkę do dozowania proszku. Ogólnie głośna, 2 razy popsuła się nagrzewnica, odpadły na zawiasie drzwiczki, a teraz totalnie zwariowała i zagotowała wodę podczas prania z nastawioną temperaturą na 60 stopni. Tak parowalo, że odkształcił się plastik i szufladka na proszek utkwiła w niej na zawsze, a jej przednia część odpadła jak chwyciłam. Oczywiście zaczęła się psuć po gwarancji. Ogólnie nie polecam. Na zawias czekałam miesiąc bo ten model produkowali podobno z trzema różnymi i miałam pecha, bo Pan z serwisu dopiero za trzecim razem trafił. Teraz muszę kupić nową - zdecydowanie inną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reylla Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 17:12 ja wlasnie dzis kupilam candy GO4126. Nie wiem czy dobrze zrobilam. Zobaczymy.Odpowiadala mi bo ma tylko 40 cm glebokosci, mozna wsadzic 6 kg i 1200/min obroty a poza tym oszczedna jesli chodzi o prad i wode. Dopiero dzis przeczytalam opinie i zglupialam:( Myslalam o Bosch lub siemens.Tylko podobno w lodzi nie ma serwisu i czesci sa drogie. Poza tym bosch za 1200 zl??? Slyszalam ze to zalezy od tego czy trafimy na model skladany u nas czy w niemczech. Moim zdaniem to loteria.Z tego co poczytalam to ciesze sie ze nie kupilam Amica , whirpool i Ariston. Moze jak kiedys bede miala duzy dom i duzo dzieci i wiecej pieniedzy to zainwestuje w Miele:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
symulacrum Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 16.09.08, 18:02 i jak się sprawuje? przymierzam się do kupna Candy GO4126 D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzenka0027 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.09, 17:18 Według tego rankingu najlepsze są pralki bosch-a i elektrolux. www.jakikupic.pl/index.php?option=com_poll&task=results&id=17 Ja miałam Aristona raz i juz nigdy więcej. Teraz zdecydowałam się na Amice - zobaczmy ile wytrzyma :), jak na razie pierze dobrze i jestem zadowolona. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ukonline.co.uk 22.02.08, 00:41 a ma ktos moze w domu pralko-szuszarke? Jak sie sprawuje i jakiej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.net.pulawy.pl 19.05.08, 17:00 ja mam boscha, polecam 6 lat, pranie prawie codziennie (małe dziecko), nie była droga (ok.1000zł), dobrze wiruje, pierze, wygląda jak nowa, następną też kupię bosch (z suszarką), Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWT13921 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.acn.waw.pl 24.02.08, 20:24 od 4 miesiecy mam Elektroluxa EWT13921.Pralka ladowana od gory,ciekawy design,5,5 kg.Ma ladny niebieski wyswietlacz,melodyjka gra przy wlaczaniu/wylaczaniu.Duzym minusem jest fakt,ze jest glosna.Czasami mam wrazenie,ze odleci lub zacznie chodzic po mieszkaniu.Za taka cene (2300-2700 w zaleznosci od sklepu) powinna byc niebiansko cicha a jest odwrotnie.Czy ktos z Was spotkal sie juz z takim problemem w Elektrolux'ach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renste candy-super IP: *.chello.pl 25.02.08, 17:46 Ja od 13 lat uzytkuję pralko-suszarkę Candy model Alice. Jestem bardzo zadowolona.Nigdy nie było żadnych kłopotów chociaż pralka przy małych dzieciach chodziła nierza dwa i trzy razy dziennie. Co prawda w suszarce-która była rzadko uzywana jakiś rok temu zepsuł się element odpowiedzialny za grzanie powietrza i wieje tylko zimnym ale nie naprawiam tego bo nie uzywam suszarki. Pralka natomiast od tygodnia nie wiruje do końca i wyłącza się w trakcie prania.Obstawiam ,że do wymiany będzie programator.Ale topierwsza usterka w ciągu 13 lat!!!! Tak czy owak polecam Candy! Odpowiedz Link Zgłoś
renste Re: candy-DZIAŁA-przyczyną był wciśnięty wąż :)) 02.03.08, 17:57 czyli usterki nie ma:)))).Pralka pracuje jak nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 17:15 Kupiłeś pralkę na 1300 obrotów i chcesz ją zarżnąć. Po co Ci 1300 obrotów? Odwirujesz wszystko na 700 obrotach! 1) Wypoziomuj dokładnie pralkę. Nikt o to nie dba. 2) Używaj niższych obrotów. ---- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 17:32 Zbierałem przez miesiąc materiały o trickach sprzedawców oraz o rzeczywistych wadach i zaletach pralek. 1) Nabywca jest przekonany, ze robi interes zycia kupując pralkę o najwyższej ilości obrotów. NONSENS ! Zadanie sprzedawcy jest podsunięcie modelu o obrotach np. 1200, 1300 lub więcej. To jest od 200 do 800 złp wyrzuconych w błoto. Łożyska takich pralek zarzynane są w kosmicznym tempie, silniki szczotkowe także. Zachowują się jak organizm sportowca na dopingu !! Zwłoki pralki pochowacie w szybkim czasie - z rozczarowaniem, złością, a może i z ulgą. W szybkoobrotowych pralkach pranie jest tylko parę procent bardziej suche niż przy obotach 800, 900 lub 1000, a jest nieludzko pogniecione - nie do rozprasowania ! 2) Ponadto przy takich prędkościach występują odkształcenia bębnów. 3) Pralka szybkoobrotowa musi mieć albo kosmiczne amortyzatory, albo być SUPERDOKŁADNIE poziomowana. Bo wyskoczy Wam przez okno :-) 4) Nabywcy bardzo łatwo zasugerować, ze jego pralka powinna mieć n.p. 85 programów. Im więcej tym lepiej. I TYM DROŻEJ ! Nieszczęśnik zapłaci 500 - 1000 zł ekstra za ten cud techniki, a później będzie i tak uzywał tylko 3, 4 programów. A im bardziej skomplikowany układ sterowania, tym szybciej sie psuje, no i tym wiecej trzeba zapłacić za wymianę! 5) Klientowi trzeba zwrócić uwagę na model z duuużym wyświetlaczem. Taki właśnie ma sąsiadka! Kupujemy! A wyświetlacz psuje się chyba najszybciej. I nikogo nie uszczęśliwia. Itd., itp. Ja kupiłem świadomie! pralkę Electrolux Intuition (mógł byc także Siemens lub AEG). TYLKO 900 obrotów! W 98% wykorzystywać będę i tak tylko 500 obrotów. WYSTARCZY ! A pralka pożyje (bez kosztownych napraw) nie 3-4 lata, tylko znacznie dłużej. I nie zgnije tak szybko jak błyszczący szmelc (nie wymienię marek!) bo ma obudowę z blachy ocynkowanej. Oczywiście nierdzewny bęben i zbiornik, którego rdza sie nie ima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 09:17 Ten i nastepne trzy posty dedykuję ARTOWI, który szuka palki na Lubforum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 17:42 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ UWAGA! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ranking pralek (na podstawie artykułu sprzed 2 lat) "Kupujemy pralkę" Poprosiliśmy sprzedawców dużej sieci o poradę, które pralki warto kupić. Podzielili oni pralki na cztery klasy według ich jakości i krótko opisali. 1/ NAJLEPSZA MIELE: Absolutnie deklasuje pozostałe marki; ma jakość przemysłową; bęben z części w kształcie plastrów miodu jest wytrzymalszy, nie zostaje uszkodzony nawet po długim czasie użytkowania, podczas gdy tradycyjne bębny mogą się odkształcać; funkcja komputerowej aktualizacji programów pozwala na instalowanie powstającego nowego oprogramowania; dość niezawodna elektronika, więc kupowanie modeli zaawansowanych technologicznie ma sens. Minus to wysoka cena i drogie części zamienne, ale według testów Fundacji Warentest Miele ma wręcz idealną trwałość; jest też najlepsza, jeśli chodzi o łatwość obsługi i zabezpieczenie przed zalaniem wodą. Wyższa cena ma swoje odbicie w jakości. Urządzenia Miele są projektowane z założeniem dwudziesto-, a nie pięcioletniego czasu użytkowania. Podzespoły przechodzą rygorystyczną kontrolę jakości, a same urządzenia poddawane są morderczym testom często przekraczającym normy codziennego użytkowania. Na cenę urządzenia składają się również zamieszczone w nim innowacje. 2/ WYSOKA półka Jak twierdzą sprzedawcy, te cztery marki pralek mają wysoką jakość; żadna marka w na rynku europejskim nie potrafi ich przebić. Są mało awaryjne, Fundacja Warentest ocenia bardzo wysoko ich trwałość. AEG: (1%)* Według testów Fundacji Warentest w badanych modelach trwałość i zabezpieczenie przed zalaniem wodą są na wysokim poziomie. ELECTROLUX: (1,7%)* Dobra elektronika, więc kupowanie modeli zaawansowanych technologicznie ma sens Uwaga: Electrolux produkuje doskonałe pralki wspólnie z AEG ! Bosch: (5,7%)* Solidna niemiecka marka; dość dobra elektronika, więc kupowanie modeli zaawansowanych technologicznie ma sens; minus to drogie części zamienne, na przykład za wymianę modułu sterującego w modelu WFC1262 musielibyśmy zapłacić 611 zł (dla porównania programator elektroniczny do pralek Ariston i Indesit kosztuje ok. 350 zł, a moduł Mastercook ok. 175 zł). SIEMENS: (1,2%)* Solidna niemiecka marka, w testach Fundacji Warentest z dwóch ostatnich lat plasowała się o miejsce wyżej niż Bosch; dość dobra elektronika, więc kupowanie modeli zaawansowanych technologicznie ma sens; lecz części zamienne są drogie. PR Boscha i Siemensa: Części zamienne nie są drogie. Części do pralek tanich są tanie, do droższych droższe, a do najdroższych najdroższe. Tak jak części do samochodu mercedes Są droższe od części do fiata 125 p. Pralki Bosch i Siemens mogą pracować bezawaryjnie co najmniej 15 lat, jednak ze względu na postęp techniczny opłaca się urządzenia wymieniać co około 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 17:48 Rankingu ciąg dalszy: 3/ średnia półka: W pralkach takich jak Ariston, Indesit i Gorenje (ode mnie PLUS - oskar) nie trzeba płacić za markę, a za wszystkie dodatki, które są przydatne (w niektórych, droższych pralkach płaci się również za markę, a nie tylko za technologię); generalnie we włoskich produktach gorsza jest elektronika, więc lepiej kupować modele z jak najmniejszą jej ilością. Ariston: (1%)* Najwyższa klasa spośród produktów włoskich Indesit: (2,1%)* Również wysoka jakość, jeśli chodzi o produkty włoskie; części zamienne są znacznie tańsze niż w przypadku produktów z najwyższej półki (czasem nawet tańsze niż polskich produktów), a przy tym nie są gorsze Firma Merloni Indesit Polska, postanowiła nie komentować opinii sprzedawców, gdyż każda opinia producenta zestawiona z opinia sprzedawców nie będzie brzmiała wiarygodnie. Taką ocenę pozostawiamy konsumentom. Jeśli chodzi o pralki obecnie według badań Gfk (czerwiec-lipiec 2004) Merloni jako grupa (Indesit i Ariston) pod względem udziałów rynkowych jest na drugim miejscu w Polsce (Ariston jest marką nr 3, a Indesit nr 4). Takie wyniki mówią same za siebie. GORENJE: (1,5%)* Bardzo dobra marka (!); słoweńska, ale jakość ma tak dobrą jak produkty niemieckie. Szymon Marchocki, dyrektor marketingu Gorenje Polska: Można śmiało przyjąć, że Gorenje jest na polskim rynku prekursorem pralek automatycznych. W latach 70. ubiegłego stulecia sprzedaliśmy licencję Polarowi na produkcję pralek. Nasza nowa generacja pralek to urządzenia, które pod wieloma względami wyprzedzają konkurencję (2000 obr./min., sterowanie sensorowe, pełna elektronika). Moim zdaniem bardziej trafne byłoby określenie wyższa średnia półka! Hoover: Marka rzadko sprzedawana w Polsce i w Europie, powszechna w USA. LG: Niemcy są wprawdzie lepsi w sprzęcie AGD, ale ta koreańska marka ma za to bardzo dobrą jakość technologiczną wykorzystaną w środku pralek (porównywalną z Siemensem); ma też ciekawą innowację: bezpośredni napęd silnik przekazuje moc bezpośrednio do bębna, co redukuje wibracje oraz eliminuje źródła najczęstszych usterek (np. pasek klinowy); w testach z ostatnich dwóch lat Warentest oceniał wybrane pralki LG dostatecznie. UWAGA! LG pnie się w górę (oskar) Nasze rady; Jeśli wahamy się, czy wybrać model pralki z elektronicznym wyświetlaczem, czy bez, zdecydujmy się na tę druga opcję. Po pierwsze zapłacimy mniej, a po drugie jak coś się ma popsuć w pralce, to bardzo prawdopodobne, że będzie to akurat wyświetlacz. Natomiast programowanie lepsze jest elektroniczne niż mechaniczne. (ALE TYLKO W MODELACH RENOMOWANYCH FIRM! - dopisek mój) Bardzo istotne przy wyborze pralki jest sprawdzenie, jaki jest koszt części zamiennych. Składa się na niego: cena części, serwisu i dojazdu). Może się okazać, że koszt ten przekracza nawet cenę nowej pralki. Wprawdzie producenci zapewniają, że ich pralki się nie psują, to jednak statystyki pokazują, że około 10-20% się psuje. Zwracajmy uwagę na to, jaką gwarancję dają producenci na swój sprzęt. Zazwyczaj są to dwa lata. Niektórzy dają dodatkową gwarancję, na przykład Amica (siedem lat na obudowę i 10 na bęben) czy Whirlpool (siedem lat na silnik, zbiornik główny i obudowę). To dużo, lecz gdy ma się coś popsuć, to raczej popsuje się panel sterowania (WŁAŚNIE !) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 18:04 Rankingu pralek część ostatnia: 4/ niska półka: Amica: (7,8%)* Obecnie produkowane modele, z nowymi panelami, są lepszej klasy, niż dawniejsze; Amica robiona na rynek europejski była bardzo dobrej jakości, ale potem zaczęto robić Amikę na polski rynek bardzo oględnie. Dopiero teraz Amica zaczyna zwyżkować, więc za kilka miesięcy będzie można lepiej ocenić tę markę. Zdzisław Wiese, Amica Wronki S.A.: Pierwsza seria pralek, wyprodukowana w 2001 r. miała podwyższony poziom awaryjności panelu sterującego. Usterki tej niestety nie można było wykryć w czasie standardowych testów kontrolnych. Podkreślić należy, że nasza kontrola jakości obejmuje 100% produkowanych urządzeń. Dodatkowo dwie pralki na tydzień trafiają do naszego laboratorium na dłuższe testy symulujące warunki dwuletniego domowego użytkowania. Dopiero w trakcie tych testów została stwierdzona wyższa awaryjność panelu sterującego pralki. Natychmiast zostały podjęte działania mające na celu eliminację pojawiającej się usterki. Proces ten doprowadził do zmiany dostawcy elektroniki do naszych pralek i kolejne urządzenia opuszczały fabrykę wolne od tej wady. Obecnie nasze pralki należą do grupy najmniej awaryjnych urządzeń na rynku europejskim (?). Przykład ten pokazuje, jak trudno jest odbudować raz utracone zaufanie konsumenta i sprzedawcy na rynku. Życzę Amice wszystkiego dobrego. Za ileś (ile?) lat mogą być wreszcie dobrą polska marką. Ardo: (6,8%)* Od sprzedawców z RTV Euro AGD dowiedzieliśmy się, że to marka, z której osoby jej używające, są zadowolone; natomiast w Media Markt pralki te są konsumentom odradzane ze względu na ich awaryjność. Dariusz Andrzejewski, Ardo: Produkty marki Ardo nie należą do niższego segmentu i nie są produktami, które psują się częściej niż inne; posiadamy w swojej ofercie pralki w podwójnej klasie AA, powyżej 800 obrotów, ze sterowaniem elektronicznym i wyposażone w system EasyLogic, który podejmuje wszelkie decyzje na temat doboru zużycia prądu jak i wody; zdaniem naszych dobrych kontrahentów są to najlepiej sprzedające się pralki na rynku; od 1997 r. sprzedaliśmy ponad 500 tys. sztuk pralek w Polsce oraz ponad 2,3 mln w Europie Środkowo-Wschodniej, wniosek jest prosty: zaufało nam ponad 2,8 mln konsumentów, cyfry nie kłamią, produkt w każdym polskim domu działa dobrze i sprawnie. Konsumencie, wiele osób nam już zaufało, przekonaj się sam, gdyż nie zawsze można uzyskać profesjonalną informację w punkcie sprzedaży. Candy: (3,6%)* Niższa półka, jeśli chodzi o włoskie marki, choć teraz już mniej awaryjne niż kiedyś; testy Warentestu pokazują, że pralki mają kilka słabych punktów (m.in. w testach z dwóch ostatnich lat zabezpieczenie przed zalaniem wodą oceniono w badanych modelach niedostatecznie) Mastercook: (2,1)* Jest bardzo dobra, ale w produkcji kuchni i okapów, jeśli chodzi o pralki i zmywarki, to niestety nie są dobrej jakości Alicja Barcewicz, Wrozamet S.A.: Nieprawdą jest, iż pralki Mastercook należą do niskiego segmentu rynku, gdyż w naszej ofercie występują tylko dwa modele pięćsetobrotowe, podczas gdy wielu producentów ciągle jeszcze oferuje wyroby czterystuobrotowe; pozostałe modele Mastercook mają większą liczbę obrotów (700-1100). Po drugie większość pralek posiada najwyższą klasę energetyczną i klasę efektywności prania (A), sterowanie i wyświetlacze elektroniczne. Według informacji z punktów serwisowych obsługujących produkty różnych marek awaryjność pralek Mastercook jest porównywalna z innymi markami. Polar: (29,8%)* O tych pralkach sprzedawcy w żadnym ze sklepów nie wspomnieli w swoich ocenach; mimo że według badań SMG/KRC używane są w największej liczbie domów, to dziś w sklepach trudno je dostrzec Whirlpool: (9,5%)* Według jednego ze sprzedawców z Media Markt, niektórzy z klientów teraz narzekają na tę markę ze względu na awaryjność, ponieważ odkąd pralki te są składane w fabryce Polara, ich technologia poszła w dół, kiedyś była to jedna z najlepszych marek; zdaniem innego sprzedawcy z tego samego sklepu tańsze modele są tandetne, ale wśród modeli powyżej 2,5 tys. zł można znaleźć coś lepszego, choć to firma przereklamowana; jak wynika z testów Fundacji Warentest, pralki te mają kilka słabych punktów, między innymi testowany model z czasem pracował coraz głośniej i z coraz większymi wibracjami. Whirlpool Polska: Jakość produktów firmy Whirlpool jest na najwyższym światowym poziomie. Cieszymy się wysoką opinią wśród klientów zarówno z Polski jak i z całej Europy, czego dowodzi dwuprocentowy wzrost sprzedaży Whirlpool Europe odnotowany w ostatnim kwartale (źródło: Whirlpool Corporation). Wszystkie fabryki Whirlpoola mają takie same standardy, co potwierdzają nie tylko certyfikaty ISO, ale i coroczne badania niezależnego niemieckiego stowarzyszenia The VDE Testing and Certification Institute, które co roku przyznaje fabrykom Whirlpool certyfikaty jakości CIG 083. Wszystkie fabryki eksportują pralki na rynki europejskie. Klient docenia nie tylko markę, ale i całą obsługę posprzedażową. Dlatego zauważamy, że Klient, który posiada produkt Whirlpool, decydując się na kolejny zakup sprzętu AGD, bardzo często wybiera naszą markę. Dlatego trudno nam odnieść się do jednostkowej i anonimowej wypowiedzi sprzedawcy. Zanussi: (2,1%)* Niższa półka niż Electrolux (który jest jedynie dystrybutorem Zanussi), taki sprzęt najtańszy, promocyjny, którego się dużo sprzedaje; w teście Fundacji Warentest w badanym modelu zawiodła trwałość oceniona niedostatecznie (może coś sie poprawiło - zobaczymy, ale lepiej przesadnie nie oszczędzać [oskar]) Producent: Zanussi to marka przeznaczona dla użytkowników o mniej zasobnych portfelach, kierujących się przy zakupie urządzeń domowych atrakcyjną ceną. Dobra jakość (?) za dobrą cenę to właśnie Zanussi. ____________________________________________________________________ UWAGA ! Te dziwne gwiazdki i liczby w nawiasach to: =================================== * Procent gospodarstw domowych posiadających daną markę spośród gospodarstw deklarujących posiadanie pralki wg badania TGI SMG/KRC przeprowadzonego w latach 2003-2004 _____________________________________________________________________ Zastrzegam, że z wolna następują zmiany. Ranking nie wiąże nas na 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 12:10 I tego właśnie szukałem! Wreszcie wiem czego się trzymać. O mały włos kupiłbym bajerancko wyglądający shit. Na Miele mnie nie stać, ale kupię coś z wyższej półki. Nie chcę oddawać pralki na złom po 3-4 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
renste Do Oscara 02.03.08, 18:01 A czy dysponujesz może takim rankingiem dot.płyt indukcyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten sam Re: Do Oscara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.08, 14:10 Przykro mi, ale nie. Szukać należy w necie, ale niezbędna jest niezła znajomość niemieckiego względnie anggielskiego. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
solvana Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 03.03.08, 19:29 Kilka lat temu skusiłam sie na włoszczyznę, którą dziś pomału nagryza rdza, że nie wspomnę o kłopotach z programatorem. Już oglądałam małą zgrabną Candy, ale po wykładzie tutaj z miejsca odpada! Przez moment myślałam O Boschu, zwłaszcza po opiniach przeczytanych tutaj forum.leroymerlin.pl/read.php?21,2182,2422#msg-2422 Ale teraz tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że to dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc22 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chello.pl 01.08.08, 08:32 cena 2300-2700 za MELODYJKE bo silik i funkcje sa niewazne..... Odpowiedz Link Zgłoś
datura333 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 19.03.08, 10:07 Moja ulubiona i najlepsza praleczka Beko: www.agito.pl/pralki/beko_wkd_73580.1532.324357.html Na poczatku mialam watpliwosci, bo firma nieznana. Ale super sie sprawdza, a byla tansza niz te znanych marek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: użytkownikFF Prawda jest taka,że większość producentów pralek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 11:21 korzysta z tych samych podzespołów, części. Te same bębny, elektronikę znajdziecie zarówno w Whirpoolu, Ardo, Zanussi czy Indesicie. Pralki Beko nie są złe w stosunku do swojej ceny, ale już są kłopoty na rynku z serwisem! Turecki producent chyba to zlał. Ja mam od 14 lat pralko-suszarkę Whirpool AWG 827 i chodzi jak burza, bez śladów rdzy na obudowie czy jakichkolwiek awarii. Z tego co wiem już rok później zakadano w tym modelu silniki rumuńskie, po zakupie przez koncern dużej fabryki w tym kraju. W moim modelu jeszcze produkowany był w Hiszpanii.Znajomy użytkował pralkę Boscha zaledwie 4 lata i powiedział nigdy więcej. Istotne jest chyba to, czy model jest już sprawdzony na rynku od min. roku i czy ten sam występuje w Europie Zach. gdyż jak wiadomo niektóre modele pralek, lodówek itp puszczane są tylko na demoludy ze Wschodu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
dasia_p Re: Whirpool..nie polecam...!! 29.03.08, 16:15 Mam...a raczej miąłam whirpola łądowanego od góry po 4 latach pralka padła...najpierw bęben naprawa kosztowała 200zł a miesiac póżniej padł programator~~~koszt naprawy ok 600zł....nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Hoover IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 18:08 Ja mam Hoovera i jestem bardzo zadowolona;) Odpowiedz Link Zgłoś
glazurek Re: Whirpool..nie polecam...!! 27.12.08, 20:14 Whirpool pralka. Ja też nie polecam tej pralki. Mam od kilku lat. Chodzi głośno jak czołg. Podczas wirowania wydaje piskliwe odgłosy. Specjalista słuchał, powiedział, że taka ich uroda, nie wada. :/ Polara też nie polecam. Świetnych nie znam, szukam. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lakrzysiek Re: Whirpool..nie polecam...!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 18:33 Witam, Czy ktoś spotkał się plamami na ubraniach po wypraniu w pralce AWE 6517/P?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosna188 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 11:37 Zdecydowanie nie polecam pralek firmy Polar, trzy naprawy na gwarancji potem szereg napraw we własnym zakresie dwukrotna wymiana fartucha "gumy łączącej drzwiczki z obudową bębna", wymiana łożysk i sejgera uszczelniającego w poprzednim pękła sprężynka i wypłukało cały smar chodziła jak ruski ciągnik,wymiana pękniętego paska klinowego, dwukrotna wymiana filtra przeciw zakłócającego w końcu zwarłem go na "krótko", ciągłe zapychanie się wężyka podłączonego do hydrostatu przez co albo nie dopuszcza wody lub ją przelewa ślady korozji na obudowie ogólnie gdybym sam jej nie naprawiał to koszt napraw kilkakrotnie przerósłby koszt zakupu nowej pralki wczoraj przyszedłem do domu żona poinformowała mnie z wyrzutem w głosie że pralka nie płucze, kupuję nową pralkę po wypowiedziach użytkowników tego forum zdecydowałem się na Boscha, posiadam od pół roku zmywarkę Bosch i jestem z niej "a głównie moja żona" bardzo zadowolony, chociaż się nie psuje o, pozdrawiam wszystkich !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kattsy Polar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 00:06 A ja mam pralkę Polar, która widziała mechaników ze dwa razy do jakichs drobnych rzeczy; teraz zaczyna w końcu powoli szwankować, no ale ma 11 lat. Mam tez lodówkę Polar w tym samym wieku, która działa nieprzerwanie i w ogóle z nią nie było żadnego problemu. Więc chyba zależy na co się trafi... Ale nową pralkę to kupię chyba Boscha, myślę że prawdą jest, że produkcja niegdysiejsza a obecna to niebo a ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia Re: Polar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 16:04 mój Polar działa niezawodnie już 18 lat, ale to sprzęt z innego "pokolenia", obecny ma żywotność do 10 lat - firmy muszą przecież jakoś prosperowac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 16.06.08, 12:47 A ja zamienilam wypasiona Amice na Polara. Wersja dosc skromna, ale bardzo oszczedna, nic juz od dwoch lat sie nie dzieje. Amice mialam 4 lata, w tym pare miesiecy prania w rekach, bo dziadostwo sie psulo. Teraz jak kupuje sprzety, to jak najmniej elektroniki, prosta mechanika i sypie proszku, tyle co w opisie. Prawie ze aptekarsko wymierzam, bo wiadomo "na oko, to kobyla padla"... Odpowiedz Link Zgłoś