Dodaj do ulubionych

ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsze

• melania76 NIE polecam Ariston (firma Indesit) 20.04.07, 09:45
      Pralka (Ariston model AT-104 EX, ładowa od góry) po roku (!) użytkowania
      zaczęła rdzewieć na górnej pokrywie. Na moje pismo, w którym szczegółowo
      przedstawiłam okoliczności wskazujące wyraźnie na fakt, że wada pralki
      powstała z przyczyn leżących po stronie producenta (prawdopodobnie wada tkwi w
      konstrukcji m.in. kasety środków piorących, z której woda wycieka i pozostaje w
      szparze między pokrywą a zasadniczą częśćią pralki) dostałam lakoniczną
      odpowiedź, że gwarancja nie obejmuje uszkodzeń sprzętu, które powstają w wyniku
      oddziaływania czynników zewnętrznych, niezależnych od producenta. Ponownie
      napisałam, że najwyraźniej mamy do czynienia z wadą fabryczną i z czynnikami
      zależnymi od producenta i może producent raczy odnieść się do mojego
      uzasadnienie tego stanowiska. No i znowu dostałam odpowiedź, że gwarancja nie
      obejmuje uszkodzeń spowodowanych działaniem czynników zewnętrznych niezależnych
      od producenta. Bo tak mają w dokumencie gwarancyjnym. Innego uzasadnienia -
      brak.

Podsumowując - zostałam z zardzewiałą pralką, która sama świadczy za siebie (i
      producenta). Nie kupię juz żadnego sprzętu Ariston, Indesit i innym odradzam.
      gdyby ktoś chciał więcej szczegółów (łacznie ze zdjęciami pralki), proszę o
      maile na priv).
      • Gość: natala-85-21 Re: NIE polecam Ariston (firma Indesit) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 21:55
        mam pytanko dałabys jakos rade przesłac mi instrukcje po polsku do tej pralki.bo
        na internecie nie ma. bp znaojomaakurat ma ta pralke
      • Gość: Józek Re: NIE polecam Ariston (firma Indesit) IP: *.home.aster.pl 30.09.11, 13:06
        Od kilku lat posiadam pralkę Margherita 2000. Też nie polecam.
        Bardzo słaba jakość plastyku.
        Maskownica górna pęka i kruszy się.
        Kruszą się zawiaski drzwiczek maskownicy szuflady i samej szuflady.
        Wyciek wody z szuflady; musiałem uszczelniać silikonem.
        Do tego, nie można kupić owych części na zamianę. Szczególnie chodzi mi o maskownicę szuflady. Może ktoś posiada nawet z demontażu?
        • Gość: Tomi Re: NIE polecam Ariston (firma Indesit) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 18:14
          Potwierdzam, dziadostwo - psuje się bardzo szybko. Łożysko, nie pobiera proszku, przecieki, itp.
      • choinkaania Re: NIE polecam Ariston (firma Indesit) 26.05.25, 16:47
        UWAGA NA PRALKI AMICA!!!!Swoją pralkę Amica kupiłam 30.09.24 roku. Pralka już przy pierwszym praniu zaczeła plamić ubrania na czarno. Po zmianie proszków do prania i wykluczenia wszystkich innych opcji zgłoszona trzykrotnie do serwisu. Oczywiście serwis twierdzi że sprzęt jest sprawny. A mi po pół roku użytkowania tej pralki pozostaje kupić drugą . UWAGA NA PRALKI AMICA
    • Gość: margo Re: a co sądzicie o mastercook? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 09:09
      Właśnie wymieniłam pralkę Mastercooka, która miała 5 lat na Elektroluxa.Pralki
      Mastercooka pod względem prania i funkcji są super. Nigdy nie skarżyłam się na
      nią, ale wadą są słabe części. W ciągu 3 lat miała 3 razy wymieniane łożyska,
      chociaż zapewniano mnie , że te następne napewno wytrzymają kilka lat i co
      teraz znowu się zepsuły a ja już nie mam siły tego naprawiać.
      • Gość: ela Re: a co sądzicie o mastercook? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.08, 14:50
        wygląd i głośność ok., pranie ok,serwisów jest bardzo dużo i co
        ztego- nie uznają reklamacji na cieknący bęben, kupiłam pralkę
        zamykaną od góry niestety nie posiada ona żadnych zabezpieczeń typu
        filtr czy coś podobnego by zabezpieczało przed wpadnięciem czegoś
        pomiedzy obudowę a bęben. Coś wpadło i wyrwało dziurę pani w
        serwisie mówi, że może to być moneta nawet jeden grosz. Co to za
        materiał może to plastelina a nie plastik i to o odpowiedniej
        wytrzymałości. Miałam inną pralkę i takich cyrków nie było.
        Dowiedziałam się także w serwisie, że takie coś może być i przy
        następnym razie. Wymiana obudowy wynosi 280 zł . Uważam, że jest to
        bubel i naciąganie klijenta na koszty
        Nie polecam kupna bo to oszustwo.
        • Gość: kk Re: a co sądzicie o mastercook? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 13:12
          Ja również posiadam pralkę Mastercooka i instrukcja do tej pralki jest
          napisana tak fatalnie,a programator jest tak beznadziejny,że chociaż
          posiadam tę pralkę ponad rok,ciągle mam problemy z jej obsługą.
          Nie wiadomo dlaczego pranie zasadnicze raz da się załączyć,a innym razem nie.To
          najgorsza pralka jaką w życiu miałam!!!
          Nie kupujcie tego dziadostwa.Babcia ma 19-sto letniego Polara i jest lepszy!
        • Gość: kk Re: a co sądzicie o mastercook? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 13:34
          Nigdy już nie kupię Mastercooka.Beznadzieja
      • Gość: Przemo Re: a co sądzicie o mastercook? IP: *.tktelekom.pl 21.08.08, 11:08
        Margo, dziekuje Ci.
        Zaraz pokażę to mojej ślubnej, która nakłoniła mnie na siłe do kupna
        Mastercooka.
    • epoleszak ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 27.04.07, 15:59
      Czy ktoś mi coś powie na temat pralki AMICA PCT 5510B412
      • Gość: botox Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 60.208.64.* 30.04.07, 21:55
        ja nie mam
        • Gość: agnieszka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chello.pl 05.07.09, 13:58
          Nie polecam sprzętu LG. Po 2,5 roku zepsuł się wyświetlacz w pralce - wymiana
          700 zł.
    • Gość: autor Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ukonline.co.uk 01.05.07, 14:44
      coz zalozylam ten watek, generalnie wygrywa bosch, ja jednak zdecydowalem sie
      na samsunga, 6kg wsadu, estetyczna, w miare cicha i gra muzyczka jak sie pranie
      skonczy, posiada wiele funkcji dodatkowych poznienie startu, dodatkowe
      plukania, itd cena bardzo przyzwoita w ofercie przez internet 999zl. Na razie
      nic wiecej nie moge powiedziec o tej pralce, procz tego ze przy praniu na 1400
      obrotow nie biega po podlodze. obsluga tej pralki przyjemna. mam nadzieje ze
      bedzie dobrze dzialac.
      • Gość: orchid11 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 213.17.223.* 01.05.07, 22:05
        "bo gra muzyczka przy zakończeniu prania"-to najdurniejszy argument jaki kiedykolwiek w życiu słyszałem przy wyborze pralki...kolejna osoba która postawiła na wygląd, zbędne bajery, "nasadki ssąco-ciupciające" niż na jakość.
        • Gość: autor Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ukonline.co.uk 02.05.07, 11:29
          Radze czytac uwaznie wpisy, a nie bezmyslnie komentowac. Nigdzie nie napisalem
          ze muzyczka na zakonczenie byla argumentem do wyboru pralki.
          Kierowalem sie min: opiniami osob ktore zakupily tá pralke, i raczej spotkalem
          sie z dobrymi komentarzami, nawet na tym forum krytyka tyczy sie glownie Amica,
          Candy, Indesit, poza tym pralka ta ma bardzo przystepna cene, praktyczne
          funkcje i mysle ze dosc dobre parametry:
          pojemność bębna 6 kg,system Fuzzy Logic - automatyczny dobór parametrów prania
          w zależności od ładunku,panel sterowania w języku polskim z szerokim
          wielofunkcyjnym wyświetlaczem i jogiem,system Silver Nano,programy: bawełna,
          kolory, syntetyki, delikatne, wełna, pranie ręczne, szybkie pranie
          programy dziecięce (do prania dziecięcych rzeczy), tkaniny mieszane, mocno
          zabrudzone, opcje: pranie Silver Nano, płukanie+, płukanie-, pranie wstępne,
          bez wirowania,Child Lock - blokada dostępu na panelu,klasa efektywności,
          energetycznej A i prania A,szeroko otwierane duże drzwi (1800)
          pobór wody - 54 L. A tak przy okazji to wizuwalnie tez nie sie podoba i gra
          melodia na koniec. Ale jak ktos chce, to zawsze sobie slowa innych
          zinterpretuje, tak jak mu sie podoba, by moc napisac zlosliwosci.
          Jak napisalem wczesniej, nie wiem jak pralka bedzie u mnie dzialac, bo to
          zbyt krotki okres, ale tego nikt nie wiem, kupujac nawet AGD z najwyzszej
          polki. A jak mam Pan jakies konkretne negatywne doswiadczenia z pralka Samsunga
          to chetnie poczytam.
          • iskial1 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 02.05.07, 15:31
            Odradzam firme AMICA nie tylko pralke ale wszystko ja mam piec i nic nie można
            do niego dokupić gałki, do serwisu ,do wronek jeśli chcę wymienić żarówka w
            piekarniku to samo prędzej dostaniesz częsci zamienne do włoskich producentów
            AGD niz do AMICI tak ,że odradzam.pozdr.:))
          • Gość: mała Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 18:04
            w jakim sklepie internetowym kupiłeś te pralkę???
            • Gość: ande Re: szukam serwisu do pralki IP: *.aster.pl 26.05.07, 21:47
              szukam dobrego taniego serwisu w Warszawie (Ursynów) do pralki Whirlpool AWM
              8103 - kotś coś poleci ande@nykredit.pl
              *** opis usterki ***
              w trakcie prania "wysadza" bezpieczniki
              po odłączeniu jednego z przewodów od programatora można prać ale wtedy mam
              wrażenie że nie podgrzewa wody
    • maagdaaleenaa Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 04.05.07, 10:24
      Ja mam od jakichś 4-5 lat Candy ładowana od góry - prała i działalaa OK. Teraz
      ma odpryśnietego, tdzawego babla przy zawiasach klapy, klapa trochę poplamiona
      9nie mam pojęcia od czego0 i najgorsze... cieknie od dołu. Zastanawiam się czy
      można wymienić gdzieś tą klapę. Raczej nie polecam
    • Gość: EDi Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 195.245.204.* 04.05.07, 18:38
      Zdecydowanie polecam Siemensa.
      www.hoopla.pl/product_info.php/cid/109_314/pid/10509/AGD/Pralki_ladowane_od_frontu/Pralka_Siemens_WS_08_X_460_PL_z_Programem_Outdoor/
      • beani a ja nie polecam AEG 12.05.07, 20:16
        A ja nie polecam AEG - po miesiącu użytkowania popsuła się pompa i czekałam
        ponad miesiąc na wymianę.
      • Gość: master Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.devs.futuro.pl 17.05.10, 12:41
        dlaczego polecasz Siemens ? Przecież oni i Bosch nie robią pralek ładowanych od
        góry - robi to dla nich Mastercook :))) Oni je tylko oklejają swoim logo.
    • Gość: tasia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 19:46
      I ja szukam pralki bo moja właśnie pada woda z niej cieknie. I jak przeczytałam
      te wszystkie posty że pralki wytrzymują średnio 7 lat z licznymi naprawami to
      strasznie żal mi będzie wymienić jak się okazuje niezawodnego mojego ukochanego
      BOCHA na taki szmelc. Wiecie ile on już ma 14 lat!!! Bez usterek! To ten stary
      BOSCH którego już pewnie nie produkują. Szkoda taka super pralka. Muszę
      poszukać chyba dobrego fachowca do takiego cudu. Może znacie jakiegoś jestem z
      Wrocławia.
      • eko4 Może nastepny ranking - czas uruchomić??? 02.06.07, 10:22
        Proponuje piekarniki......

Pozdrawiam
      • Gość: malfina Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.06.07, 11:48
        Ja mam Indesit WIE107 i jest super. Malo gniecie, dobrze wiruje, mozna sterowac
        temperatura i predkoscia wirowania. Pokazuje czas do konca prania, co okazalo
        sie przydatna rzecza, choc myslalam, ze to zbedny bajer.
        Dobrze plucze i przy wirowaniu prawie nie drgnie.
        Do tego ma moja ulubiona funkcje-pranie codziennie 30 minut.
        • Gość: luk Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.06.07, 14:08
          A co sądzicie o pralkach Gorenje?
          nie znalazlem wielu negatywnych opinii w necie, ale chodzi mi o te tańśze
          modele, do 1200zl
          • aquarius14 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 18.07.07, 23:09
            Ja mam pralke Gorenje od 8 lat. Model 800 obr. Nigdy nic sie nie zepsulo,
            wiruje swietnie (mam porownanie, bo przy wyzszych obrotach w pralce kolezanki
            Siemens trzeba koncowke prania wyrzymac rekami - w moim Gorenje nawet przy 500
            obrotach nigdy nie musialam wyrzymac prania rekami!). Przezyla przeprowadzke 4
            lata temu i dziala nadal bez zarzutu.
            • Gość: Kłobucki Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.viator.gda.pl 10.04.08, 08:52
              też mam chyba ponad 8 lat pralkę Gorenje i zero problemów. Model chyba coś 911
              czy jakoś tak. Sam jestem zaskoczony jej trwałością bo znajomi juz swoje młodsze
              pralki powymieniali.
              • Gość: Ono Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.tsi.tychy.pl 13.09.08, 18:42
                Firma gorenie specjalizuje się w pralkach.Ja mam WA 801 juz chyba
                ponad 10 lat i poza tym że zaczyna rdzewieć jest jak nowa i nigdy
                nie miała nawet najmniejszej awari.Moja żona chce już nową z
                suszarką a mi żal jej wyrzucić.
              • migaczi1 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 17.09.08, 13:12
                a u mnie wiruje ;) Candy bez żadnych problemów
        • Gość: zdenerwowana Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.taja.com.pl 29.09.08, 12:24
          A jak długo masz tą pralke , bo ja mam taka sama i skoczyła jej się
          gwarancja 2 letania w marcu , a teraz mi zrobiła spiecie , przestała
          chodzić i jest do wyrzucenia. Musze kupić nową pralke i zastanawiam
          sie jaki typ , poniewaz czytajac te opinie doszłam do wniosku , ze
          nasz sprzet AGD jest jednorazowego użytku i na taki wydatek trzeba
          byc przygotowanym przecietnie co dwa lata.
      • frycia2 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 16.01.09, 10:12
        moim zdaniem najlepsza to jest taka która ma gwarancję na kilka lat a i tak
        nigdy się nie popsuje :P np z lg pralki mają gwarancje na 10 lat :)
        • Gość: aurelia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.01.09, 18:52
          LG ma 10 lat gwarancji ale na ten ich nowatorski silnik bez paska, reszta - 2 lata.
          • Gość: ania Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 21:21
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=89886031
            Teraz juz nie wiem jaką kupić:(
    • Gość: betty78 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 22:26
      whirlpool - krótka żywotność i spore koszty napraw
      polar - już nie to samo
      electrolux - ok
      siemens - ok
      • Gość: kafinka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.as.kn.pl 24.06.07, 21:44
        A ja tam mam już 2,5 roku Whirlpoola AWO 10561 / 7 kg wsadu - młócę pranka 5-6
        x w tygodniu ( ehhh te brudaskowe dwa maluchy;) ) i jestem happy. A oprócz
        walorów użytkowych ładniutko na niebiesko świeci i moja córeczka gapoli się w
        nią jak w obrazek...no i mamusia ma chwilkę czasu dla siebie;)))( czyt.
        rozrywka mamusi=wieszanie prania;) ) Rzecywiście wcześniej miałam Whirlpoola
        tego płyciutkiego- chyba miał 45 cm( całkowity brak miejsca w łazience ) i był
        do kitu ( nie płukał, memłał i się na dodatek w ciągu 3 lat 4 razy popsuł )-
        bubel całkowity.
        • Gość: agga Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 01:09
          Ja ma whirlpoola płytkiego ładowanego od przodu juz prawie 8 lat,
          anjpierw uzywalam ja, a od 5 lat ci, co wynajmuja moje mieszkanie -
          czyli juz jakies 5 osob. I jak na razie nic sie jej nie dzieje. Stoi
          sobie pod blatem w kuchni i ani spod niego nie wychodzi, ani nie
          wycieka...
    • Gość: nenuphar77 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 193.188.253.* 29.06.07, 13:26
      mam SIEMENSA
      od 3 lat, na razie: zero usterek i problemów
      oby tak dalej !!!

• boogyman Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 03.07.07, 01:27
        MIELE to dopiero MIELE :), ale jak zobaczylem na ceny to stwierdzilem ze lepiej
        co kilka lat wymienic sobie na nowa. Starczy na wymiany na jakies cwierc wieku:P

A swoja droga nie wiecie jak jest z MIELE? Wiem ze pralki maja
        rewelacyjne...ciekawe czy podobnie jest z innymi urzadzeniami AGD ...chodzi mi
        glownie o zmywarki i lodowki
        • Gość: bebe Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 18:47
          a ja mam od 8 lat candy 3 kg jest suuuuper bezawaryjna.ani jeden raz!!!
          • Gość: Mrówka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 23:01
            włoskie pralki jak włoskie samochody są ładne i do kitu

polecam bosch'a silence maxx for kids

jest super cicha, nie gniecie prania, pranie po wirowaniu prawie suche
            nic się z nią złego nie dzieje
            • Gość: włochowianka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 12:42
              Od 16 lat mam electroluxa takiego 42 cm głebokości jeszcze nie naprawiany
              ,chociaż nie, raz mechanik przeczyścił jakieś rureczki bo troszkę za dużo
              wody brała ,według mnie jest świetna i na pewno jak skończy się jej żywotnośc to
              kupie taką samą ale mam nadzieje że nie nastąpi to szybko,a do tego wygląda jak
              nowa ani źdźbła rdzy czy jakiś zacieków ,a przeszła tez nie jedno (stanie w
              garażu w trakcie budowy) polecam
            • Gość: daga210 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.50.jawnet.pl 18.07.07, 23:13
              Własnie zepsuła mi sie dzisiaj Candy. Z czystym sumieniem mówie pralce, firmie
              NIE! Ma 3,5 roku, bedąc na gwarancji zepsuła sie, Serwisant był do niej z 10
              razy.. nie chceli wymienić na nowa. natomiast wzieli ja na serwis.. a tam
              ogołocili ja do cna.. oczywiście na fuchy.. Szkoda słów, po roku uzywania to
              samo! mam ochote wywalić ja za okno. Nie kupujcie tej pralki, jest do bani!
            • Gość: Aneta Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.acn.waw.pl 07.02.10, 14:55
              A ja kupiłam pralko-suszarkę firmy ARDO w 1991 r. czyli pralka ma 19
              lat. Raz tylko wymieniłam uszczelki i do dzisiaj świetnie działa. To
              samo lodówka. Obudowa nie ma śladów rdzy. Czy ja trafiłam na takie
              dobre egzemlarze, czy zła opinia o wloskich produktach jest
              przesadą. Żadna z wymienionych pralek tak dlugo tutaj nie działała...
            • Gość: endy Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.devs.futuro.pl 17.05.10, 13:09
              Problem w tym, że te niemieckie już od dawna nie są niemieckie tylko produkowane
              w Polsce. Włoskie np. Candy są nadal produkowane w Włoszech. Wolę jeździć
              włoskim fiatem niż polskim volkswagenem.
        • Gość: Greg Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.aster.pl 17.07.07, 11:50
          Miele jest faktycznie kosmicznie drogie, ale płaci się przecież za jakość, bo to wszystko jest robione w Niemczech (nie wiem czy to prawda, ale w UE podobno jest tak, że wystarczy, że ok 40% pozdzespołów urządzenia jest produkowane na miejsu i już można pisać 'Made in germany'...). Myślę więc, że nie ma cudów i np pralka Boscha za 1300 pln musi mieć jakieś gorsze podzespoły, choć moi znajomi mają Maxxa i są generalnie zadowoleni. A co do jakości Miele - przez jakiś czas w wynajmowanym mieszkanku miałem szczęście używać pralki tej firmy (trudno mi ocenić niezawodność, ale jakość pracy - owszem). Prala to był jakiś nienajnowszy model, ale nie starszy niż 5-letni. Każde pranie nastawione wieczorem rano było już suche - 1600 obrotów robiło swoje. No i oni mają jakieś specjalne bębny, więc koszule w ogóle się w tym pędzie nie niszczą:) Sam poluję teraz na dobrą zmywarkę, ale Miele (nowe) jest niestety całokowicie poza moim zasięgiem:(((
          • Gość: poszukiwacz Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.sileman.net.pl 26.07.07, 18:32
            A ma ktoś ten model Samsunga - Samsung F1043
            Jak się sprawuje szukam pralki otwieranej z przodu o głębokości do 45 cm.
            Jaką polecacie ??????
        • Gość: EWA Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.rybnet.pl 07.08.07, 18:57
          miele zmywarkę miałam 20 lat była z 1980 r. Zmurszała uszczelka i koszt wymiany
          przewyższał zakup nasępnej.Mechanicznie działala bezawaryjnie POLECAM
        • Gość: Neo Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 22:14
          Witam , ja mam zmywarkę 45 cm Bosch - po prostu rewelacja!!! - 6 lat
          i ZERO usterek , cicha i bardzo dobrze myje , na początku
          stosowaliśmy drogie tabletki Calgonit (ponad 35 zł. za 300 g) , a
          teraz taniutkie z lidla (7 zł. 300 g.) - myje tak samo - jest po
          prostu the best , była droga (około 3000 zł.) , ale warto!
          Siostra ma pralkę MIELE - 12 LAT - REWELKA , zero problemów - 5 ciu
          ludzi do oprania , jest ekstremalnie żyłowana i nic! , ja mam Amica -
          i ostatni raz dałem tej firmie zarobić...
        • Gość: Agara Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 213.78.119.* 23.08.08, 22:58
          A co sądzicie o pralkach Gorenje? Dziwie się, ze nikt o nich nic nie
          mówi a są podobno super i tańsze od Miele
        • Gość: Master Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.devs.futuro.pl 17.05.10, 12:43
          Miele nie robi zmywarek - produkuje je dla nich Bosch.
      • Gość: Wiki Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.pcz.czest.pl 27.07.07, 15:25
        Simens? Po gwarancji padł moduł - nie działa grzałka, połączyłem przewodem - po
        3 latach padła grzałka. Może to związane z tym że nie przez moduł ale moduł to
        650zł + wymiana. Simens czy Bosch to to samo różnica wyglądu. Nie dostosowane
        do polskich realiów. Nie koniecznie wszędzie musi być zła, ale zapewne w
        pobliżu (do ok. 2 km) zakładów działać długo nie będzie. Z drugiej strony
        wygląda po tych latach jak nówka tylko ma jedną wadę - nie będzie już działać.
        Serwis - zapewne na kogo się trafi ale ogólnie progrmatory umieją wymienić nie
        naprawić. Może i nie dziwne ale kup sobie człowieku co innego NIE SIMENSA I NIE
        BOSCHA.
        • Gość: renklode Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.99.192.213.cable.satra.pl 28.07.07, 15:35
          ja mam elektroluxa model ewg 1200 obrotów, z opóźnionym startem, słuzy nam roki
          i jest bardzo ok, pojemność 6 a ma mniejszą obudowę od typowych pralek,
          • Gość: Jaga Samsung P1053 IP: *.bsk.vectranet.pl 30.07.07, 13:22
            Witam,
            mam pytanie dotyczące Samsunga P1053.Zastanawiałam się nad kupnem tej pralki,ale
            po przeczytaniu tegoż wątku i opinii na temat Samsunga,zaczynam się poważnie
            zastanawiać nad kupnej tej marki.
            Czy ktoś z Was jest w posiadaniu tego modelu i może mi powiedzieć jak ta pralka
            się sprawuje?
            Za - przemawia cena i wsad 6 kg.
            Na Nie - opinia o marce.
            Z góry serdecznie dziekuję
            Jaga
        • Gość: mirek29 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chelm.mm.pl 17.12.07, 22:58
          ja mam taki sam problem z mastercookiem .myslę że to
          celowe ,wgrywane programy mają zaprogramowaną żywotnośc.Człowiek z
          zakładu naprawy powiedział,żeby kupic z mechanicznym programatorem.
    • lady_ada Ariston AQSF 109 - NIEEEE!!!!! 31.07.07, 15:01
      Pralka, od momentu jej kupienia, zadziałała tylko raz! - podczas prania
      próbnego. Teraz nawet włączyć się nie chce!
      • Gość: gosc zdecydowanie bosh IP: *.nsm.pl 01.08.07, 23:58
        • Gość: gośc Re: zdecydowanie bosch IP: *.nsm.pl 02.08.07, 00:00
          • Gość: Gonia Re: zdecydowanie bosch IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 03.08.07, 23:44
            A dlaczego Bosch a nie Siemens?. Upatrzyłam sobie model Simensa WS12X460L i
            czytając posty chciałam upewić się co do wyboru. Słyszałam, że Bosch to odpad
            produkcyjny Simenss. Mam teraz mały dylemacik po Waszych radach. Bosch czy
            Siemens - który ma najlepsze funkcje tj. cichy, pranie ręczne, itd.
            • orchid11 Re: zdecydowanie bosch 04.08.07, 15:11
              bosch i siemens to jedno i to samo, ta sama fabryka te same funkcje. każdy bosch czy siemens ma odpowiednik /
              • Gość: jaga Samsung P1053 ?? IP: *.bsk.vectranet.pl 04.08.07, 17:49

Witam,
                ponawiam pytanie dotyczące Samsunga P1053.Zastanawiałam się nad kupnem tej
                pralki.Ale po przeczytaniu tegoż wątku i opinii na temat Samsunga,zaczynam się
                poważnie zastanawiać nad kupnej tej marki.

Czy ktoś z Was jest w posiadaniu tego modelu i może mi powiedzieć jak ta pralka
                się sprawuje?
                Z góry serdecznie dziekuję
                Jaga
                • Gość: MONIA Re: Samsung P1053 ?? IP: 80.48.41.* 02.09.08, 13:22

Hej mam tą pralkę piorę w niej dokładnie rok,i w tej chwili popsuła się pompka
                  od wypompowania wody, czekam na serwis już od przeszło tygodnia,dzwonię co drugi
                  dzień żeby ktoś przyjechał a nikogo jak niema tak niema.Pralka zbyt długo nie
                  wytrzymała,ale serwis naprawczy mocno przegina w sumie pralka jest jeszcze na
                  gwarancji !!!POZDRAWIAM
              • Gość: AMANDA BOSCH to najlepszy sprzet za rynku bezawaryjny IP: *.gprs.plus.pl 25.02.08, 12:55
                • Gość: europejczyk Bosch bezawaryjny ? Żarty. Tak było KIEDYŚ. IP: 217.98.13.* 04.02.10, 14:59
                  Bosch teraz bardzo dołuje i musi oszczędzać; dlatego pcha tonami
                  chińszczyznę do swoich pralek, a nawet robi pralki w Chinach ! Tylko
                  nie Chiny ! Za dużo jest problemów z chińskimi wyrobami - nawet z
                  reklamacjami się nie nadąża.
                  • Gość: janc Re: Bosch bezawaryjny ? Żarty. Tak było KIEDYŚ. IP: *.devs.futuro.pl 17.05.10, 13:12
                    Wystarczy zwrócić uwagę na plastikowe dno w zmywarkach Bosch/Siemens.
                    Oszczędzają na wykonaniu. Jedynie te zmywarki za 3000 zł jeszcze się bronią.
            • Gość: Niezadowolony Bosch-a omijajcie z daleka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 21:34
              Boscha mam od kilku lat. Co roku wymieniane są łozyska. Całe
              szczęście, że na koszt producenta
            • numertrzy Re: zdecydowanie bosch 23.01.09, 01:25
              mam pralkę i lodówkę Boscha 8 lat. W lodówce pourywały się rączki już po pół
              roku (gwarancja ich nie obejmuje) a w pralce klapka sama opada-nowa bagatela 200
              zl + robocizna, a teraz siadlo łozysko. Na szczescie pasuje od whirpoola.
              To już nie ten Bosch co kiedys.
              Ostatni raz kupilem.
              • Gość: wierzyłem w Boscha Bosch spadł z I Ligi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 15:09
                Bosch spadł z I Ligi i próbuje zachować twarz
            • Gość: eL-eN Tylko nie Bosch !!! Ewentualnie Siemens IP: 217.98.13.* 04.02.10, 14:54
              Bosch zrobił krzywdę Siemensowi wykupując go. Teraz Bosch idzie
              coraz niżej i ciągnie za soba Siemensa. Lubię Siemensa, chociaż mam
              pralkę innej marki z najściślejszej światowej czołówki.
      • yoginka_pl Re: Ariston AQSF 109 - NIEEEE!!!!! 05.12.07, 13:50
        a mój Indesit WIL 105 (ten sam producent co Ariston) padł po 4
        praniach.
        Teraz tez nawet wlaczyć się nie chce. Zanm kilka osób które miały
        kłopoty z Indesitami. To jakies tatalne BUBLE
        • Gość: blady Indesit NIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 20:38
          Potwierdzam !!!!!!! Jeżeli musisz już kupić coś z Indesita, to wykupcie
          gwarancję na 6 lat, bo taką dają chyba. Pralka chrzaniła się od początku - WE 8
          Ex złomowałem po 3 latach. Chłodziarko zamrażarkę po 2,5 roku.Teraz testuję
          Gorenje - na razie jest wszystko OK.
          • Gość: jarobb Re: Indesit NIE!!! IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.08, 14:22
            i jak tam Twoja Gorenje???
    • wodnik07 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 06.08.07, 23:16
      Zamierzam kupic pralke Bosch WOT 20350 BY - odpowiadają mi
      wszystkie parametry. Czy jest coś, co powstrzymałoby mnie
      przed takim wyborem. Jeżeli nie Bosch, to co?
      Przeczytałam wszystkie opinie i w zasadzie Bosch wydaje się
      być najlepszy. Na podjęcie decyzji mam kilka dni, więc każda
      opinia będzie ważna.
      • Gość: kim Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 09:11
        Znajoma ma Boscha, zepsuł sie tuz po gwarancji.nie o to chodzi, bo
        wszystko może się zepsuć. ALe miała straszne jazdy z serwisem
        Boscha -nie odbierali telefonów (nagrywała się na sekretarce
        czekając na odzew), więc czekała 3 tygodnie. Nie chcieli przyjechać
        bo daleko (25km od serwisu!), w końcu przyjechali. Nie naprawili,
        tylko wymienili cały podzespół, bo taka jest filozofia firmy (a
        wiele ich części jest niezamiennych), oczywiście cena była wysoka.Na
        pytanie czemu pralka zepsuła sie tak szybko padła odpowiedź, że ona
        nie jest przeznaczona na polską wodę, zbyt zanieczyszczoną:(
        • johana75 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 09.08.07, 22:36
          Moge polecć z czystym sumieniem Siemensa,pralke kupiłam w Niemczech
          wtedy miała 5 l.U mnie działała bez zarzutu następne 5 l.mąż
          wymienił tylko raz szczotki w silniku,a teraz działa u mojej
          kolezanki następne 2 lata,już trochę zardzewiała.model ładowany z
          góry ,wirówka 900,dobrze prała ,płukała i wirowała,no może juz taka
          mało oszczędna.Polecam.
        • zayzayer Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 12.08.07, 14:50
          Gość portalu: kim napisał(a):

> Znajoma ma Boscha, zepsuł sie tuz po gwarancji.nie o to chodzi, bo
          > wszystko może się zepsuć. ALe miała straszne jazdy z serwisem
          > Boscha -nie odbierali telefonów (nagrywała się na sekretarce
          > czekając na odzew), więc czekała 3 tygodnie. Nie chcieli
          przyjechać
          > bo daleko (25km od serwisu!), w końcu przyjechali. Nie naprawili,
          > tylko wymienili cały podzespół, bo taka jest filozofia firmy (a
          > wiele ich części jest niezamiennych), oczywiście cena była
          wysoka.Na
          > pytanie czemu pralka zepsuła sie tak szybko padła odpowiedź, że
          ona
          > nie jest przeznaczona na polską wodę, zbyt zanieczyszczoną:(
          Bo proszę zapamiętać _raz na zawsze_, że po gwarancji tylko frajer
          zgłasza naprawy w autoryzowanym serwisie. Serwisy autoryzowane mają
          do 30% marży na oryginalne części, dlatego są zainteresowane
          wyłącznie wymianą i tylko na oryginalne. Dla nich tanie zamienniki
          nie istnieją. Im droższa część tym lepszy zarobek. I znać się na tym
          nie trzeba. Choćby widzieli, że na module za 700,-wystarczy dotknąć
          lutownicą, to i tak uparcie będą wciskać nowy. Oni nie żyją
          z "robocizny", a z marży na części.
          A wracając do tematu nadal polecam pralki BSH. Najlepiej na 6kg i z
          wyświetlaczem. Bosch jest najtańszy w naprawach, bo najwięcej ma
          zamienników wysokiej jakości (oczywiście nie w serw. autor.).
          Electrolux kiedyś jak był robiony we Włoszech przez Zanussiego był
          bardzo dobry. Teraz wybudował własną fabrykę i trzaska jednorazówki
          na poziomie jakościowym całej reszty.
          Dajcie też sobie spokój z koreańczykami. Niska jakość. Kłopoty z
          częściami(bardzo długo się czeka i są drogie), zero zamienników,
          części europejskie nie podchodzą.
          • Gość: kim Do zayzayera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 12:47
            A jak się ustosunkujesz do tezy, ze Bosch nie jest na
            zanieczyszczoną polską wodę? Bo w sumie słyszłąm to z kilku źródeł.
            Potwierdzasz tę opinię jak człowiek z branży?
            • zayzayer Re: Do zayzayera 17.08.07, 06:36
              Gość portalu: kim napisał(a):

> A jak się ustosunkujesz do tezy, ze Bosch nie jest na
              > zanieczyszczoną polską wodę? Bo w sumie słyszłąm to z kilku
              źródeł.
              > Potwierdzasz tę opinię jak człowiek z branży?
              Bzdura do kwadratu. Owszem pralki (wszystkie marki) są uczulone, ale
              na żele i kiepskie proszki klasy Dosia.
              • Gość: kim Dziękuję za wyjaśnienie ! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 10:18
                • Gość: Ula Re: Dziękuję za wyjaśnienie ! n/t IP: *.gl.digi.pl 10.09.07, 21:07
                  A ja kupiłam Elektroluxa 12470 i jestem bardzo zawiedziona. Owszem pierze bardzo
                  dobrze i pocieszam się tym bo przecież to jej główna funkcja ale jest bardzo
                  głośna. Jak pierze to słychać w całym domu, a wiruje to chyba słychać u
                  sąsiadów. Nie ma mowy o włączeniu nocą.
                  Wybierałam pralkę ponad pół roku i tak się nacięłam. Jest wypoziomowana, mąż z
                  poziomicą latał pół godziny więc to nie to.
          • leojoa1 bosh 27.06.08, 10:11
            a bosh składany w Łodzi i jak nie wchodzi bęben to skopa:)))
    • Gość: becia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.akashanet.pl 15.08.07, 10:35
      Chcę kupić pralkę ok. 40 cm. W sklepach bardzo zachwalają markę
      Gorenje. Czy ktoś może mi udzielić informacji na temat Gorenje WS
      43100.
      • Gość: ola Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.07, 20:05
        Kupiłam własnie siemensa , zobaczymy jak się będzie spisywał:)
    • Gość: elunia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.com.pl 16.08.07, 12:36
      A ja mam LG-5kg, na razie pierze dobrze a obsługuje sie ją jeszcze lepiej :)
      • Gość: Martha Gorenje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 15:50
        A co z pralkami Gorenje? Słyszałam,że są b. dobre i w "rankingach"
        plasują się zaraz po MIELE. Czy ktos używa Gorenje?Proszę o opinię:)
        Ja przymierzem się do zakupu modelu WA 63100
        www.gorenje.pl/15037?aid=9864
        • johana75 Re: Gorenje ??? 16.08.07, 19:02
          Gorenie zaraz po Miele! Nie wierze to jakby Polonez był po
          Mercedesie,ale nie miałam więc może się myle,jednak sądze że Siemens
          lub Bosch będą lepsze.W jakim państwie prdukują ta firme?
          • Gość: Martha Re: Gorenje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 11:20
            No Gorenje to raczej Toyota, niz Polonez...jesli już mamy je
            porównywac do samochodów...widzialam te praki i ich wykonanie,
            wydaja sie być porzadne.Także sprzedawcy w sklepach je polecają, b.
            czesto (wiem, ze nie jest to obiektywne....ale) choc nie są
            drogie...Gorenje to producent słoweński.
            Widze, że strasznie jest tu BOSH promowany...czy rzeczywiscie jego
            jakosc jest adekwatna do ceny??
            • Gość: fan gorenje Re: Gorenje ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.07, 22:32
              Od 5 lat posiadam lodówkę Gorenje i zero problemów, a niedawno kupiłem okap
              kuchenny tej firmy i jestem zadowolony, teraz przyszedł czas na wymianę pralki i
              prawdopodobnie padnie na Gorenje choć zastanawiam się jeszcze nad
              Boschem/Siemensem(podobno to samo). Ludzie jak usłyszą że Gorenje to
              Słoweńska(nie mylić ze Słowacją) firma robią łeee...i dają se spokój a to błąd.
              Słyszałem że jak kupować Boscha to sprowadzonego z Niemiec a nie montowanego w
              Polsce chodzi głównie o jakość montażu i użytych podzespołów. Mojego kolegi
              wujek ma serwis agd i mówi że najlepsza jest Miele ale na nową mnie nie stać a
              używanej nie chce bo nowa to nowa.
              • Gość: lepidasa Re: Gorenje ??? IP: *.natpool.mwn.de 07.01.08, 22:23
                > Ludzie jak usłyszą że Gorenje to
                > Słoweńska(nie mylić ze Słowacją) firma robią łeee...i dają se spokój
                > a to błąd.

Jeśli Słoweńcy pralki robią tak dobrze, jak budują autostrady i
                zarządzają miastami, to można kupować w ciemno. Na pewno wolałbym
                produkt słoweński od czegoś, co powstało np. we Włoszech albo Francji.
          • Gość: lebowski Re: Gorenje ??? IP: *.marsoft.net 31.10.07, 19:11
            >>"W jakim państwie prdukują ta firme?"

:) Myślałem, że to firmy produkują, a nie na odwrót...
        • Gość: jarobb Re: Gorenje ??? IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.08, 14:32
          i co w temacie Gorenje, poprosze o opinie na ich temat:)))
          pozdro
          • Gość: ela Re: Gorenje ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 17:13
            Ja mam gorenje od 9 lat i cieszę sie ze nareszcie kupie sobie nową .Po roku
            użytkowania zaciął się programator i zawsze muszę go popchnąć przed końcem
            ostatniego wirowania,wirowanie słychać u sąsiada,szczotki wymieniałam już razy
            i blokadę drzwi.Na pewno nie kupię już gorenje...
          • Gość: K W Re: Gorenje ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 20:56
            Miłam Gorenje przez wiele lat.Była bardzo intensywnie
            eksploatowana.Ani razu się nie zepsuła,a prała świetnie.
            Teraz amm Simensa,ma rok a już był naprawiany.Pierze średnio.Dlatego
            szczerze polecam pralki Gorenje.Pozdrawiam-K.W
            • Gość: marta Re: Gorenje ??? IP: *.sfc.pl 10.10.08, 09:33
              to ja już nie wiem co wybrać. ktoś napisze że bosch jest ok a zaraz poniżej ze
              do d... i tak ze wszystkimi firmami. nie wiem już nic
            • Gość: gość Re: Gorenje ??? IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.13, 14:00
              Skoro Gorenje była taka dobra to dlaczego wybór padł na inną firmę...
              czasem czytając opinie na temat różnych produktów zastanawiam się czy przypadkiem wątek nie został założony przez przedstawicieli danej firmy by skrycie poprawiać rankingi i sprzedaż...
    • Gość: kobong1 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 83.18.115.* 17.08.07, 09:49
      Witam,

Z moich własnych doświadczeń:

- Electrolux EWT 1326 - używam obecnie i jestem bardzo zadowolony
      - Brandt (nie pamiętam modelu) ładowany od góry, używałem 7 lat działała (i
      wciąż działa) bez zarzutu

Nie polecam:
      - Zerowatt - używałem przez kilka miesięcy - TRAGEDIA! Pralka nie radziła sobie
      z najprostszymi zabrudzeniami i bardzo słabo płukała, cykl płukania musiałem
      powtarzać 3 - 4 razy
      • Gość: RedYeti Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 08:07
        U mnie po siedmiu latach bezawaryjnego użytkowania właśnie zdycha Indesit, taki
        jakiś kupiony kiedyś za 1100 zł. Nie mam do niej zastrzeżeń, nie ma na niej
        śladu rdzy i czytając wasze opinie sam się temu dziwię.Może po prostu miałem
        szczęście? Teraz przymierzam się do wyboru nowej pralki i na pewno nie będzie to
        jakiś drogi wypasiony model, z którego połowy funkcji i tak nie będę korzystać :)
        • piokrza Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 21.08.07, 22:58
          ja mam pralkę Bosch'a od ponad 11lat i sobie chwalę - jedyny
          mankament to trochę za mały bęben (4.5kg) no ale cóż wtedy tylko
          takie robili...i wtedy była to najoszczędniejsza pralka :)
          • Gość: rimik Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 20:50
            dziś padł mi POLAR po ponad 12 latach, bez awarii, 2 dzieci, nie
            oszczędzana, coś musze kupić, i chyba znowu kupie POLAR-a bo
            najmniej wpisów negatywnych :-)
            • Gość: crispy boy Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 19:41
              Samsung Q1657AT Silver Nano i taką sobie kupie

zastanawiałem się nad Electrolux EWF 16981W

ale samsung ma to swoje silver nano i chyba jutro lub pojutrze sie na niego
              zdecyduje
              • edzia100 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 26.09.07, 15:44
                ja też mam dylemat, bo w zwiazku z remontem musze wymienic pralke na
                mniejszą, ale gdzie ja znajdę tak BEZAWARYJNY wynalazek jak moja 15-
                letnia (!) pralka Polar (Luna) ;-) Oddaję ją z żalem i zupełnie nie
                wiem na co się zdecydować, gdy patrzę w sklepach na te szeregi
                pralek ładowanych od góry (bo taką właśnie muszę kupić)...
                A na co właściwie ma wpływ ilość obrotów? Na szybkość prania? Jest
                to pytanie kompletnego laika, ale sami widzicie, że nie miałam
                potrzeby zgłębiać tematu, mając tak historyczny model ;-)
                • Gość: ala Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 00:11
                  Im wyzsze obroty tym pranie bardziej odwirowane a w zwiazku z tym bardziej suche
      • Gość: ela Electrolux EWF 12670W Time Manager IP: *.magsoft.com.pl 01.05.08, 16:16
        Zgadzam się! Mam Electrolux`a EWF 12670W Time Manager od około 1,5 roku i
        sprawuje się doskonale pod każdym względem. Ma też fantastyczną funkcję "łatwe
        prasowanie", która jest niezmiernie przydatna, jak się okazało. Od około 10 lat
        użytkuję również bojler elektryczny Elektroluxa - bez najmniejszych problemów. Z
        wcześniejszymi (polskimi ) działy się różne najdziwniejsze rzeczy co rusz, a ten
        bezproblemowo, nic się nie dzieje.
      • andreowa Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 29.11.10, 11:47
        Moim zdaniem najlepsze są pralki firmy Whirlpool, sprawdzone, renomowana firma, myślę, że tyle wystarczy, żeby zdecydować się na pralkę. Są warte swojej ceny, ale niestety drogie. Dowiedziałam się ostatnio, że na electro.pl są teraz duże obniżki cen na produkty tej firmy jakby ktoś był zainteresowany ;)
        • Gość: ala Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 00:27
          Czyzbys byla sprzedawca Whilpoola?Zareklamowalas to jak typowy handlarz
        • Gość: lolo Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.tvtom.pl 02.08.14, 02:02
          Whirlpool jest beznadziejną pralką, zepsuła się na trzeci dzień po gwarancji a naprawa i tu fanfary jedyne 900zł i nie ma gwarancji jak długo pralka pociągnie... To jakaś parodia a nie firma z tradycją...
    • Gość: andzia Re: nigdy więcej Indesit!! :( IP: *.acn.waw.pl 27.09.07, 10:42
      pralka padła po 8 latach ale już wcześniej ciągle coś nawalało. a to
      źle wirowała, zatrzymywała się w połowie prania itp . Chcę kupić
      ładowaną od góry- PROSZĘ DORADŹCIE jakąś niedrogą i dobrą (klasa A+)
      • Gość: andzia Re: czy ktos z Was ma pralkę Elektrolux? IP: *.acn.waw.pl 27.09.07, 11:09
        • Gość: Doris Pralka Beko 23520T IP: *.chello.pl 28.09.07, 19:23
          Wąziutka (coś koło 38 cm, właśnie takiej szukałam), ładowana z
          przodu, 400-1200 obr/min, na 3,5 kg prania, niskie zużycie wody i
          energii, funkcja prania ręcznego, opóźnienie startu, 5 lat
          gwarancji... mam ją od roku i działa bez zarzutu. No może troszkę za
          głośno wiruje.
          • Gość: zenek Re: Pralka Beko 23520T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 15:40
            z takim małym bębnem to raczej utrwalacz brudu niż pralka...
            poczytaj ... popytaj .. i podejmij rozsądną decyzję!
            • Gość: zozolka żywotność pralki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 19:36
              Nie wiem czy już był podobny wpis bo nie przeczytałam całego wątku, także
              przepraszam jeśli ewentualnie powtórzę czyjąś wypowiedź.
              Rozmawiałam nie tak dawno z facetem od naprawy pralek. Powiedział, że era tych
              "pancernych" pralek co to wytrzymywały po 25 lat już się skończyła. Teraz celowo
              robi się pralki (inne sprzęty także) na kilka lat max. 7-10. Potem taka pralka
              ma się popsuć w taki sposób, że naprawa nie będzie opłacalna a klient pójdzie do
              sklepu i kupi nowy towar. No niestety ale producenci muszą z czegoś żyć:)
              • Gość: safa zakup 1 pralki Pomozecie? IP: 89.174.34.* 29.11.07, 21:40
                hmm odnosie tej zywotnosci to czytajac caly watek to wiele prlaek umiera majac
                7-11lat..

W moim doroslym zyciu przyszedl taki moment ze musze wybrac pralke...
                po prau dniach rozmyslan zastanawiam sie nad INDESITEM schociaz pojawiaja sie
                nie pochelbne opinie( a o jakim modelu takich nie ma chyba tylko MIELE)

chodzi mi dokladnie o INDESIT WITE 127 ladowana od gory 1200 obrotow, wsad 5kg

w gre jeszcze wchodzi Bosch WO-R 161151 PL
                ale ma tylko(czy to wada) 800obr no i jak jest z tymi czesciami do Boscha niby
                drogie ale ludzie pisza ze po kilkanascie lat bez awarii??

3 opcja to jakis niedrogi Electrolux

POMOZCIE LAIKOWI!!!
                • 1andy1 Re: zakup 1 pralki Pomozecie? 29.11.07, 22:18
                  A ja mam od 19, tak DZIWIĘTNASTU !!!!lat Ardo ładowaną od góry.
                  Nigdy nie miała awarii,tylko raz puściła wodę bo był zaśmiecony
                  filtr.
                  Po oczyszczeniu nic...
                  Obecnie podczas wirowania pracuje jak jakiś 'młyn'- strasznie
                  głośno- ale po tylu latach...intensywnego używania.
                  Chcę kupić nową pralkę,robię wszystko (przeładowania itp.) by
                  zakończyć jej żywot a ta cholera nic, nadal działa.
                  • kamw1807 Re: zakup 1 pralki Pomozecie? 10.02.08, 00:39
                    1andy1 napisał:

> A ja mam od 19, tak DZIWIĘTNASTU !!!!lat Ardo ładowaną od góry.
                    > Nigdy nie miała awarii,tylko raz puściła wodę bo był zaśmiecony
                    > filtr.
                    > Po oczyszczeniu nic...
                    > Obecnie podczas wirowania pracuje jak jakiś 'młyn'- strasznie
                    > głośno- ale po tylu latach...intensywnego używania.
                    > Chcę kupić nową pralkę,robię wszystko (przeładowania itp.) by
                    > zakończyć jej żywot a ta cholera nic, nadal działa.
                    czy moze jest to ardo tl 600 badz tl 400?? te dwie ''siostrzyczki''to
                    dziadostwo..zalala mi cale mieszkanie dwa dni temu od razu po zebraniu wody
                    wystawilem ja na podworko
                    • maria10344 Re: zakup 1 pralki Pomozecie? 24.02.08, 16:01
                      kamw1807 napisał:

> 1andy1 napisał:
                      >
                      > > A ja mam od 19, tak DZIWIĘTNASTU !!!!lat Ardo ładowaną od góry.
                      > > Nigdy nie miała awarii,tylko raz puściła wodę bo był zaśmiecony
                      > > filtr.
                      > > Po oczyszczeniu nic...Kochany/a,to było kiedyś mo Polar chodził
                      22 lata i oddałam go działającego,bo do nowej chałupy wstyd było go
                      zabierać/poobijany,porysowany/i podobno dalej chodzi,mimo dalszych 4
                      lat..Teraz robią inny sprzęt.To są właściwie jednorazówki,no i im
                      droższe tym dłużej chodzą,a te tanie mają krótki żywot.
                      > > Obecnie podczas wirowania pracuje jak jakiś 'młyn'- strasznie
                      > > głośno- ale po tylu latach...intensywnego używania.
                      > > Chcę kupić nową pralkę,robię wszystko (przeładowania itp.) by
                      > > zakończyć jej żywot a ta cholera nic, nadal działa.
                      > czy moze jest to ardo tl 600 badz tl 400?? te
                      dwie ''siostrzyczki''to
                      > dziadostwo..zalala mi cale mieszkanie dwa dni temu od razu po
                      zebraniu wody
                      > wystawilem ja na podworko
                  • Gość: Aneta Re: zakup 1 pralki Pomozecie? IP: *.acn.waw.pl 07.02.10, 15:24
                    Tak. Potwierdzam Twoje słowa. Mam ARDO od 19 lat i raz były
                    wymieniane uszczelki, to jakiś wyjątkowy model. Nie znalazłam na
                    forum dluzej dzialających poza Miele. Czyżby ARDO okazało się
                    niezawodne?
                    • Gość: włoskie badziewie Re: zakup 1 pralki Pomozecie? IP: *.telpol.net.pl 14.07.10, 13:03
                      Możliwe, moja A400 ma 18 lat i ze trzy awarie za sobą, w tym jedną
                      własnoręcznie naprawioną, dziś przestała pobierać wodę i mam dylemat
                      wywalić czy naprawić by popracowała jeszcze dwa lata.
                • Gość: W.K. Re: zakup 1 pralki Pomozecie? IP: *.chello.pl 24.06.08, 00:13
                  Po 10 latach bezawaryjnej pracy padł mi "Bosch WOB 1600". Nigdy nie
                  wirowałem w niej. To był błąd, ponieważ w czasie wirowania "słychać
                  luz na łożyskach".
                  Podczas próby wymiany fest skorodowanego łożyska, od bębna oderwała
                  się półoś i po pralce. Cena nowego bębna to wg serwisu fabrycznego
                  1050zł. Tak, 1050zł nie pomyliłem się. Zadałem miłej Pani z serwsu
                  centralnego pytanie: "Czy zdarzyła się jakaś idiota, która to
                  kupiła?". W sluchawce usłuszałem tylko śmiech.
                  Nabyłem dziś Ariston-Hotpoint avtf 109. Kupiłem tanio ponieważ to
                  była ostatnia szt. w dużym warszawskim supermarkecie. Zresztą takiej
                  właśnie szukałem. Co będzie dalej, czas pokaże.
                • kot-22 Re: zakup 1 pralki Pomozecie? 29.09.10, 15:20
                  powiem tak a whirlpol nie wchodzi w gre?
        • Gość: oskar Re: czy ktos z Was ma pralkę Elektrolux? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 09:13
          Mam rok czasu Electrolux Intuition i jestem BARDZO zadowolony.
          Wybierałem ją przez 2 miesiace zbierania informacji.
          Należy wg niemieckich rankingów do pierwszej czwórki markowych
          pralek.
          FANTASTIC !
          • Gość: pralnik Mam Electroluxa 2 lata i jest OK. Nawet 3 razy OK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 15:29
            Jest nierdzewny, a stara (niemiecka, niby markowa) pralka
            podgniwała mi już po 4,5 roku prania. Ma niesamowity Time Manager i
            da sie w niej nastawiać różne czasy od 25 minut aż do 2 i pół
            godziny. Nie wiem czy któraś pralka to potrafi. Tylko Miele jest
            lepsza ale 4 razy droższa.
            • Gość: jm Re: Mam Electroluxa 2 lata i jest OK. Nawet 3 raz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.10.09, 12:01
              Co sądzicie o pralkach SAMSUNG?
              www.mixmedia.pl/?zobacz=122324594&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-10&utm_content=122324594
              • Gość: gość o samsungach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.09, 15:51
                F1045AV Samsung ładna dobrze pierze z funkcją Silwer Nano.
                Ale porażka jeśli chodzi o stabilność pralka przy wirowanu jeżdzi po całej
                łazience. A wrącz skacze. Po wezwaniu serwisu popatrzyli i stwierdzili że nic
                nie zrobią bo ten typ tak ma. Zreszta akurat jak przyjechali to drgania były w
                granicach przyzwoitości.
                jedno na cztery prania ułozy sobie normalnie pranie i wtedy nie ma drgań. Po
                dwóch latach użytkowania wybiła już regulację dwóch nóżek regulacyjnych i stoi
                na gubej gumnie. Nigdy Samsunga
                • Gość: Jaa Re: o samsungach IP: *.31.195.200.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.08.14, 21:06
                  Mam też samsunga silver nano i również strasznie skacze i głośno chodzi choć jest piękna. Nie ma na to niestety rady, podczas wirowania kładę się na pralce żeby ją utrzymać w łazience
        • Gość: Rafi_Z Re: czy ktos z Was ma pralkę Elektrolux? IP: *.chello.pl 11.09.08, 20:07
          Tak ja mam z pomarańczowej serii EWT 10120W ładowaną od góry 1000obr. i lata po
          domu tak że trzeba ją trzymać przy wirowaniu albo liczyć się z dewastacją mebli
          lub ścian. Regulacja nóżek nic nie daje i jak zauważyłem producent z tyłu zrobił
          jakieś głupie kółka zamiast nóżek i wydaję mi się jednak że pralka ma prać a nie
          jeździć!!
          • Gość: gostek Electroluxa dokładnie wypoziomowałem - SUPER ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 15:21
            Każdą pralke trzeba dokładnie wypoziomować i to na osi bębna,
            tzn. w pralkach ładowanych od góry na tej krótszej osi. To
            jest najważniejsze ! Wtedy sie nie telepie. Nawet miele będzie się
            telepała jak ja postawicie byle jak. Ciekawe, że o postawienie
            lodówki każdy zadba, stołu, zeby si e nie kiwał - też. a pralkę
            zwykle sie stawia byle jak na krzywej podłodze i sie od niej żąda
            żeby była stabila, jak ona wiruje np. na 1200 obrotach 5 albo 6 kilo
            prania. Na miejscu pralki poszedł bym sobie z takiego domu, gdzie
            mnie olewają ...
        • Gość: guest Re: czy ktos z Was ma pralkę Elektrolux? - MAM !!! IP: 217.98.13.* 04.02.10, 15:02
          Mam 3 lata i bardzo sobie go chwalę. Elektroluksów sprzedaje się
          najwięcej w świecie. 30 procent ludzi kupuje Elektroluksy, więc
          MUSZĄ być dobre.
    • mbch Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 30.11.07, 19:22
      A co sadzicie o pralkach parowych firmy LG , to nowosc na rynku. Czy ktos takowa
      posiada?
      • Gość: Aneta Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.gprs.plus.pl 26.12.07, 08:44
        Czy kupiłes może pralke parową? tez sie zastanawiam pomiedzy LG a
        samsungiem, tym z nawiewem powietrza (odswiezanie bez wody) - nie
        wiem na co sie zdecydowac. bardzo prosze pisz na anetka@l.pl
        • Gość: boogyman Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 21:35
          Ponawiam pytanie...
          Czy ktos cos wie o tyhc pralkach parowych LG? A czy ta pralka LG co
          ja reklamuja NON STOP przed NA WSPOLNEJ w TV z 10 letnia gwarancja
          na podzespoly. Czy moze ktois cos o niej wie ?Moze ktos posiada? I
          czy totez jest pralka parowa?
          Na czym wogole polega ta technologia?
          Moze jakies info

pozdrawiam
          • vvrotka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 08.03.08, 22:34
            na stronie LG sa pdf wszystko fajnie opisane, ja posiadam pralkę LG co prawda
            nie parową, ale DD czyli z bezpośrednim napędem na bęben, pracuję cichutko, ma
            wszytskie potrzebne funkcje i ma gwarancje na silnik 10 lat :D

pl.lge.com/proddivergent.do?categoryId=0604&modelCategoryId=&parentId=06
    • Gość: maja polecam pralke... IP: *.acn.waw.pl 04.12.07, 14:05
      Elektrolux EWT 13921 W.
      Ladowana od gory,kieszonka pozioma co w razie potrzeby ulatwia i gwarantuje 100%
      wyczyszczenie.Cicha i z bajerami.Minusem na pewno jest dosc wysoka cena (saturn
      2300zl)Polecam!
    • iwonaonia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 18.12.07, 23:21
      Wyśmienity pomysł. Moja babcia miała INDESIT i już po roku pracy
      musieliśmy ją wyrzucic - wiecznie się psiła i pomimo tego że była
      niezbyt często używana i stała w suchym miejsc od wewnętrz
      zardzewiała. Ja natomiast na Whirpoola od 8 lat i jest super.
      Polecam.
      • yoginka_pl Wadliwe pralki indesit 20.12.07, 14:09
        Indesit produkuje szmelc. Moja rozpadła sie po 4-rech praniach. A
        serwis stwierdził, ze to moja wina. Dzis stoi w przedpokoju a ja
        zamierzam oddac sprawę do sadu.

W pralkach tych wadliwa jest konstrukcja blokad transportowych.
        Część tych blokad (tzw. tuleje dystansowe) powinny odpaść samoistnie
        po wykręceniu śrub transportowych. Jak zajrzec do wnętrza
        przerazenie ogarnia jak się zobaczy gdzie ta tuleja odpada - NA PAS
        NAPĘDOWY!!!! ZGROZA. I producent próbuje mi wmówić, ze prałam z nie
        zdjętymi blokadami. Wg mnie jedna z tulej nie odpadła i narobiła
        szkód. W innych pralkach te tuleje są wyjmowane przez specjalne
        otwory w scianie pralki.

Szukam ludzi, którym pralki Idesit lub Ariston popsuły się w podobny
        sposób:
        Pralki takie podczas wirowania mocno drgają, wibrują, podskakują. Po
        czym gasną kontrolki i na tym koniec, moze jeszcze być jakiś
        niewielki wyciek wody. Pralka przestaje reagowac na podłączenie do
        prądu. Z taką nie odpadniętą blokadą można prac nawet i rok. Do
        uszkodzeń może dojśc w róznym czasie.

mam już kilka osób, którym Indesity padły prawdopodobnie z
        wymienionych wyzej powodów.

• Gość: marka Re: Wadliwe pralki indesit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 18:32
          Tez mam aristona juz prawie rok. wczesniej nie bylo problemów i mam nadzieje, ze
          juz tak zostanie, choc niezle sie wystraszylam czytajac to co zostalo juz na
          temat tych pralek napisane. Ostatnio sie przeprowadzalam i w czasie przenoszenia
          pralki slyszalam jak cos ciezkiego w srodku pralki uderzalo o scianki (tak,
          gdyby jakies metalowe wolne elementy byly w srodku pralki). od tego czasu
          jeszcze jej nie wlaczalam, ale az boje sie ja wlaczyc. Czyzby to te tuleje od
          blokad transportowych o ktorych mowa? Dodam, ze w poprzednim mieszkaniu pralka
          zostala podlaczona przez ludzi, ktory mi ja przywiezli ze sklepu i te blokady
          zostaly przez nich wyjete. Teraz przenosilismy ja sami, ale staralam sie, zeby
          byla caly czas w pionie. Mam nadzieje, ze dziala, bo nie stac mnie w tym
          momencie na nowa pralke!!!
    • josner wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool 19.12.07, 11:13
      W ramach podziękowania koncernowi Whirlpool za zakup szmelcu, który
      rozsypał się po 4 latach użytkowania zamieszczę kilka linków do
      fotek pralki. Tyle mojego :)

fotoforum.gazeta.pl/3,0,963144,2,189.html
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,963145,2,190.html
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,963138,2,197.html

I oczywiście przed Świętami, życzenia:
      wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool.
      • jarkri1 Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool 22.12.07, 20:29
        Dołączam serdeczne życzenia wszyskiego najgorszego z okazji
        nadchodzących Świąt oraz Nowego Roku firmie produkującej pralki
        ARISTON (INDESIT, czy jakoś tam. Pralka ARISTOIN Margarita 2000
        zepsuła się właśnie teraz przed Świętami, po ok. 3 latach pracy
        polegającej gó..e na niedopieraniu, niedopłukiwaniu i bardzo
        głośnym wirowaniu (żeby nie bło niedomówień stosuję jedynie proszki
        i płyny ARIEL. Wezwany fachowiec z serwisu zawyrokował spalenie
        silnika (podobno jakaś wada fabryczna)ok. 400 zł i prawdopodobnie
        programator, następne 400-500 zł. NIGDY WIĘCEJ ARISTON.
        • tipdesign Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool 07.01.08, 15:27
          A ja polecam FRANIE. Ludziska, prały w niej nasze babcie, matki i
          pewnie nie jeden człowiek który wziół udział w tym poście.
          Czy wtedy kręciliśmy nosami Ze to takie, to nie takie? hehe. To
          oczywiście tak dla rozładowania sytuacji... Pozdrawiam wszystkich
          serdecznie. Tomasz D.
          • Gość: marta Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: 83.238.174.* 09.01.09, 18:10
            Ja juz nie wiem jak wybrac mam boshc max4 i jakis maly whirpool juz nie mam sily
            dolewac do nich wody ten ekonomiczny aspekt obu daje mi po kosciach
            a od jakiegos czasu whirpool niedopiera a bosch nie pluka niedawno wymienilam mw
            nim jakas pompe a i tak nie pluka teraz musze kupic kolejna w sumie bosch ma 5 a
            whirpool ok 1 - lat oczywiscie jak teraz nie kupie dobrej pralki to padne bo
            kazde pranie to wspomnienie z placu boju do kazde prania ok 25 litrow i do
            kazdego plukania - ok 25 litrow a na jedno prani kilka plukan w przeciwnym
            razie dosc ze nie wyprane to i nie wyplukane - a to przy ciemnych rzecazach
            najbardziej daje sie we znaki pomozcie weekend mam na nowy zakup pozdrawiam
            • Gość: Katarzynka Kilka pytan IP: *.chello.pl 14.05.09, 20:16
              Wlasnie kupilam pralke mastercooka pfe 1240 i mam kilka pytań:
              - jak długo wiruje, jak dlugo pierze przy praniu na 60* średniozabrudzonych
              tkanin, co oznaczaja symbole umieszczone naookolo oprogramowania wlacznie te z
              tymi do prania recznego? Wiem ze ten srodkowy to spin czyli wirowanie, ale
              reszty moge sie tylko domyslac wiec prosilabym o wyjasnienia. Bede wdzieczna!
        • Gość: jaco2002 Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.08, 23:45
          Mam to samo. Awaria silnika, koszt podobny - ok.400 zł. Ogólnie jednak byłem z tej pralki zadowolony. Teraz to dopiero mam dylemat, co kupić? Pani w sklepie zachwala pod niebiosa Amice, ale na forum nie ma zbyt wielu pochlebnych opinii. A góra prania rośnie w zastraszającym tempie...
      • Gość: pirat17pl Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.dora.pl 23.08.08, 17:46
        Szczerze mam wiele zastrzezen do firmy Whirpool , poniewarz dokładnie wczoraj o
        godz 18 wysiadła mi zamrazrka. Zaczeła warkotać aż wkoncu wyciągłem ją z gniazda
        i po ponownym urochomieniu słychać tylko trzaski a zielona dioda swieci wraz z
        czerwona ale wógle niemrozi . Da się coś zrobić ?
        • ursz-ulka Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool 11.02.10, 13:26
          ja nie miałam przyjemności (hehe) mieć pralki tej firmy, ale miałam
          przyjemność ze zmywarką... masakra, po jakimś czasie zmywarka stała
          a ja zmywałam ręcznie...
      • Gość: atut12 Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.146.21.19.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.07.10, 21:32
        No właśnie nie kupujcie sprzętu tej firmy. Mam zmywarkę dwa lata i trzy m-
        ce, gwarancja tej firmy obejmuje 2 lata, producent montuje w tych
        sprzętach plastikowe silniki jako całość z grzałką, motor działa TYLKO 2
        lata, czyli tyle ile obejmuje gwarancja!!!!! Plastikowe łożyska!!!!
        Szok!!! Facet specjalizujący się w naprawach sprzętu agd złapał się za
        głowę widząc z czym ma doczynienia.
      • Gość: ja tez Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 14:47
        raaacja to buble
      • Gość: Basia Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.play-internet.pl 09.05.11, 11:11
        BEZNADZIEJNY PRODUKT,BEZNADZIEJNA FIRMA!!! NA PŁYCIE GAZOWEJ WYSKAKUJĄ PLAMY NIE DO USUNIĘCIA PO KAŻDORAZOWYM GOTOWANIU NAWET WODY. MOJA KUCHENKA WYGLĄDA JAKBY JĄ KTOŚ OBRZYGAŁ!!! REKLAMACJI NIE UWZGLĘDNILI PISZĄC ŻE PLAMY TO USZKODZENIE MECHANICZNE!!!
      • Gość: Gdynian Re: wszystkiego najgorszego firmie Whirlpool IP: *.plastcom.pl 23.10.13, 17:17
        Zgadzam się żeby padła!!! Lodówka miesiąc po gwarancji(szmelc na śmietnik)
    • Gość: Maniek Dużo zależy od jakośći proszków do prania!!! IP: *.gprs.plus.pl 13.01.08, 15:10
      Witam,
      Od 13 lat używam pralki whirlpool. Po miesiącu użytkowania padł
      termostat. Na naprawę czekałem 5 tygodni. Po interwencji w firmie
      whirlpool wymieniono mi pralkę na nową. Od tego czasu nie było
      żadnych problemów. Przez rok pralka tańczyła na 3 nóżkach (jedną
      zgubiłem przy przeprowadzce). Pralka jest głośna ale niezawodna.
      Moim zdaniem wpływ na to ma używanie proszków niemieckich
      (tylko!!!!) oraz to, że pralka była wyprodukowana na zachodzie.
      Teraz przymierzam się do zakupu kolejnej pralki. Będzie to AEG i
      kupię ją w Niemczech.
      Mariusz
      • Gość: d Re: Dużo zależy od jakośći proszków do prania!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 22:32
        A ja jestem bardzo zadowolona z firmy whirlpool- mam szósty zmysł- działa
        bezawaryjnie od kilku lat. Mam też inne sprzety tej firmy- również bezawaryjne.
        Własnie przymierzam sie do zakupu zmywarki- i też whirlpool-. Oczywiscie ta
        lepsza wersje.
        Jesli chodzi o predkość wirowania- nie zgodze sie ze 500 wiruje lepiej niz 1000
        obrotów czy 1200. mam 1200 przy whirlpool i tylko trzeba umiejetnie nastawiać
        temperaturę(mam elektroniczne wskazniki) nic absolutnie nie gniecie- chociaz w
        sklepie tez mnie namawiano na 800 i wmawioano ze 1200 gniecie pranie - NIEPRAWDA
        - sprzedaja to co maja w sklepie - i zachwalaja to co raczej im nie idzie.
        Pralkę mam ładowana z przodu nie z góry. POLECAM
    • Gość: mirek Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chello.pl 14.01.08, 19:02
      A co sądzicie o BEKO, jak z awaryjnością, nie chodzą po całej
      łazience?
      • sebolid Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 16.01.08, 22:03
        miałem boscha ładowanego od góry wob 1200 i po 6 latach za
        programator zażądali 750 zł plus dojazd i wymiana
        teraz mam samsunga silver nano i jestem zadowolony ... na razie, bo
        od tygodnia
        • forun Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 27.01.08, 00:49
          Miałem pralkę Beko ponad 5 lat, miałem bo ja zostawilem kolejnemu
          lokatorowi. Wszystko było bez zarzut, żadnych awarii, dopierała
          itd...

U nas chyba cały czas póbuja zdobyć rynek ale z tego co pamietam w
          Wielkiej Brytanii maja ponad połowę rynku. to turecka marka.
          • Gość: Renata Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chello.pl 30.01.08, 19:07
            A mnie właśnie popsuł się Mastercook PT 1100, kupiony jakieś 7 i pół
            roku temu (wtedy to był najwyższy model). Ogólnie nie polecam. Od
            samego poczatku coś z tą pralką było nie tak. Nie pobierała proszku
            do prania wstępnego, jak pobierała wodę to wylewało się przez
            szufladkę do dozowania proszku. Ogólnie głośna, 2 razy popsuła się
            nagrzewnica, odpadły na zawiasie drzwiczki, a teraz totalnie
            zwariowała i zagotowała wodę podczas prania z nastawioną temperaturą
            na 60 stopni. Tak parowalo, że odkształcił się plastik i szufladka
            na proszek utkwiła w niej na zawsze, a jej przednia część odpadła
            jak chwyciłam. Oczywiście zaczęła się psuć po gwarancji. Ogólnie nie
            polecam. Na zawias czekałam miesiąc bo ten model produkowali podobno
            z trzema różnymi i miałam pecha, bo Pan z serwisu dopiero za trzecim
            razem trafił. Teraz muszę kupić nową - zdecydowanie inną!
            • Gość: reylla Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 17:12
              ja wlasnie dzis kupilam candy GO4126. Nie wiem czy dobrze zrobilam.
              Zobaczymy.Odpowiadala mi bo ma tylko 40 cm glebokosci, mozna wsadzic 6 kg i
              1200/min obroty a poza tym oszczedna jesli chodzi o prad i wode. Dopiero dzis
              przeczytalam opinie i zglupialam:( Myslalam o Bosch lub siemens.Tylko podobno w
              lodzi nie ma serwisu i czesci sa drogie. Poza tym bosch za 1200 zl??? Slyszalam
              ze to zalezy od tego czy trafimy na model skladany u nas czy w niemczech. Moim
              zdaniem to loteria.Z tego co poczytalam to ciesze sie ze nie kupilam Amica ,
              whirpool i Ariston. Moze jak kiedys bede miala duzy dom i duzo dzieci i wiecej
              pieniedzy to zainwestuje w Miele:) Pozdrawiam
              • symulacrum Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 16.09.08, 18:02
                i jak się sprawuje? przymierzam się do kupna Candy GO4126 D
      • Gość: Marzenka0027 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.09, 17:18
        Według tego rankingu najlepsze są pralki bosch-a i elektrolux.
        www.jakikupic.pl/index.php?option=com_poll&task=results&id=17
        Ja miałam Aristona raz i juz nigdy więcej. Teraz zdecydowałam się na Amice -
        zobaczmy ile wytrzyma :), jak na razie pierze dobrze i jestem zadowolona.

pozdrawiam

• Gość: bert Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ukonline.co.uk 22.02.08, 00:41
      a ma ktos moze w domu pralko-szuszarke? Jak sie sprawuje i jakiej
      firmy?
      • Gość: ewa Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.net.pulawy.pl 19.05.08, 17:00
        ja mam boscha, polecam
        6 lat, pranie prawie codziennie (małe dziecko),
        nie była droga (ok.1000zł),
        dobrze wiruje, pierze,
        wygląda jak nowa,
        następną też kupię bosch (z suszarką),
    • Gość: EWT13921 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.acn.waw.pl 24.02.08, 20:24
      od 4 miesiecy mam Elektroluxa EWT13921.Pralka ladowana od gory,ciekawy
      design,5,5 kg.Ma ladny niebieski wyswietlacz,melodyjka gra przy
      wlaczaniu/wylaczaniu.Duzym minusem jest fakt,ze jest glosna.Czasami mam
      wrazenie,ze odleci lub zacznie chodzic po mieszkaniu.Za taka cene (2300-2700 w
      zaleznosci od sklepu) powinna byc niebiansko cicha a jest odwrotnie.Czy ktos z
      Was spotkal sie juz z takim problemem w Elektrolux'ach?
      • Gość: renste candy-super IP: *.chello.pl 25.02.08, 17:46
        Ja od 13 lat uzytkuję pralko-suszarkę Candy model Alice.
        Jestem bardzo zadowolona.Nigdy nie było żadnych kłopotów chociaż
        pralka przy małych dzieciach chodziła nierza dwa i trzy razy
        dziennie.
        Co prawda w suszarce-która była rzadko uzywana jakiś rok temu zepsuł
        się element odpowiedzialny za grzanie powietrza i wieje tylko zimnym
        ale nie naprawiam tego bo nie uzywam suszarki.
        Pralka natomiast od tygodnia nie wiruje do końca i wyłącza się w
        trakcie prania.Obstawiam ,że do wymiany będzie programator.Ale
        topierwsza usterka w ciągu 13 lat!!!!
        Tak czy owak polecam Candy!
        • renste Re: candy-DZIAŁA-przyczyną był wciśnięty wąż :)) 02.03.08, 17:57
          czyli usterki nie ma:)))).Pralka pracuje jak nalezy.
      • Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 17:15
        Kupiłeś pralkę na 1300 obrotów i chcesz ją zarżnąć. Po co Ci 1300 obrotów?
        Odwirujesz wszystko na 700 obrotach!
        1) Wypoziomuj dokładnie pralkę. Nikt o to nie dba.
        2) Używaj niższych obrotów.
        ----
      • Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 17:32
        Zbierałem przez miesiąc materiały o trickach sprzedawców oraz o rzeczywistych
        wadach i zaletach pralek.
        1) Nabywca jest przekonany, ze robi interes zycia kupując pralkę o najwyższej
        ilości obrotów.
        NONSENS ! Zadanie sprzedawcy jest podsunięcie modelu o obrotach np. 1200, 1300
        lub więcej. To jest od 200 do 800 złp wyrzuconych w błoto.
        Łożyska takich pralek zarzynane są w kosmicznym tempie, silniki szczotkowe
        także. Zachowują się jak organizm sportowca na dopingu !! Zwłoki pralki
        pochowacie w szybkim czasie - z rozczarowaniem, złością, a może i z ulgą.
        W szybkoobrotowych pralkach pranie jest tylko parę procent bardziej suche niż
        przy obotach 800, 900 lub 1000, a jest nieludzko pogniecione - nie do
        rozprasowania !
        2) Ponadto przy takich prędkościach występują odkształcenia bębnów.
        3) Pralka szybkoobrotowa musi mieć albo kosmiczne amortyzatory, albo być
        SUPERDOKŁADNIE poziomowana. Bo wyskoczy Wam przez okno :-)
        4) Nabywcy bardzo łatwo zasugerować, ze jego pralka powinna mieć n.p. 85
        programów. Im więcej tym lepiej. I TYM DROŻEJ !
        Nieszczęśnik zapłaci 500 - 1000 zł ekstra za ten cud techniki, a później będzie
        i tak uzywał tylko 3, 4 programów. A im bardziej skomplikowany układ sterowania,
        tym szybciej sie psuje, no i tym wiecej trzeba zapłacić za wymianę!
        5) Klientowi trzeba zwrócić uwagę na model z duuużym wyświetlaczem. Taki właśnie
        ma sąsiadka! Kupujemy! A wyświetlacz psuje się chyba najszybciej. I nikogo nie
        uszczęśliwia.
        Itd., itp.
        Ja kupiłem świadomie! pralkę Electrolux Intuition (mógł byc także Siemens lub
        AEG). TYLKO 900 obrotów! W 98% wykorzystywać będę i tak tylko 500 obrotów.
        WYSTARCZY !
        A pralka pożyje (bez kosztownych napraw) nie 3-4 lata, tylko znacznie dłużej.
        I nie zgnije tak szybko jak błyszczący szmelc (nie wymienię marek!) bo ma
        obudowę z blachy ocynkowanej. Oczywiście nierdzewny bęben i zbiornik, którego
        rdza sie nie ima.
        • Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 09:17
          Ten i nastepne trzy posty dedykuję ARTOWI, który szuka palki na
          Lubforum
      • Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 17:42
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ UWAGA! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Ranking pralek (na podstawie artykułu sprzed 2 lat)
        "Kupujemy pralkę"

Poprosiliśmy sprzedawców dużej sieci o poradę, które pralki warto kupić.
        Podzielili oni pralki na cztery klasy według ich jakości i krótko opisali.

1/ NAJLEPSZA

MIELE: Absolutnie deklasuje pozostałe marki; ma jakość przemysłową; bęben z
        części w kształcie plastrów miodu jest wytrzymalszy, nie zostaje uszkodzony
        nawet po długim czasie użytkowania, podczas gdy tradycyjne bębny mogą się
        odkształcać; funkcja komputerowej aktualizacji programów pozwala na instalowanie
        powstającego nowego oprogramowania; dość niezawodna elektronika, więc kupowanie
        modeli zaawansowanych technologicznie ma sens. Minus to wysoka cena i drogie
        części zamienne, ale według testów Fundacji Warentest Miele ma wręcz idealną
        trwałość; jest też najlepsza, jeśli chodzi o łatwość obsługi i zabezpieczenie
        przed zalaniem wodą.
        Wyższa cena ma swoje odbicie w jakości. Urządzenia Miele są projektowane z
        założeniem dwudziesto-, a nie pięcioletniego czasu użytkowania. Podzespoły
        przechodzą rygorystyczną kontrolę jakości, a same urządzenia poddawane są
        morderczym testom często przekraczającym normy codziennego użytkowania. Na cenę
        urządzenia składają się również zamieszczone w nim innowacje.

2/ WYSOKA półka

Jak twierdzą sprzedawcy, te cztery marki pralek mają wysoką jakość; żadna marka
        w na rynku europejskim nie potrafi ich przebić. Są mało awaryjne, Fundacja
        Warentest ocenia bardzo wysoko ich trwałość.

AEG: (1%)* Według testów Fundacji Warentest w badanych modelach trwałość i
        zabezpieczenie przed zalaniem wodą są na wysokim poziomie.

ELECTROLUX: (1,7%)* Dobra elektronika, więc kupowanie modeli zaawansowanych
        technologicznie ma sens
        Uwaga: Electrolux produkuje doskonałe pralki wspólnie z AEG !

Bosch: (5,7%)* Solidna niemiecka marka; dość dobra elektronika, więc kupowanie
        modeli zaawansowanych technologicznie ma sens; minus to drogie części zamienne,
        na przykład za wymianę modułu sterującego w modelu WFC1262 musielibyśmy zapłacić
        611 zł (dla porównania programator elektroniczny do pralek Ariston i Indesit
        kosztuje ok. 350 zł, a moduł Mastercook ok. 175 zł).

SIEMENS: (1,2%)* Solidna niemiecka marka, w testach Fundacji Warentest z dwóch
        ostatnich lat plasowała się o miejsce wyżej niż Bosch; dość dobra elektronika,
        więc kupowanie modeli zaawansowanych technologicznie ma sens; lecz części
        zamienne są drogie.

PR Boscha i Siemensa: Części zamienne nie są drogie. Części do pralek tanich są
        tanie, do droższych droższe, a do najdroższych najdroższe. Tak jak części do
        samochodu mercedes Są droższe od części do fiata 125 p. Pralki Bosch i Siemens
        mogą pracować bezawaryjnie co najmniej 15 lat, jednak ze względu na postęp
        techniczny opłaca się urządzenia wymieniać co około 10 lat.

• Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 17:48
        Rankingu ciąg dalszy:

3/ średnia półka:

W pralkach takich jak Ariston, Indesit i Gorenje (ode mnie PLUS - oskar) nie
        trzeba płacić za markę, a za wszystkie dodatki, które są przydatne (w
        niektórych, droższych pralkach płaci się również za markę, a nie tylko za
        technologię); generalnie we włoskich produktach gorsza jest elektronika, więc
        lepiej kupować modele z jak najmniejszą jej ilością.

Ariston: (1%)* Najwyższa klasa spośród produktów włoskich

Indesit: (2,1%)* Również wysoka jakość, jeśli chodzi o produkty włoskie; części
        zamienne są znacznie tańsze niż w przypadku produktów z najwyższej półki (czasem
        nawet tańsze niż polskich produktów), a przy tym nie są gorsze

Firma Merloni Indesit Polska, postanowiła nie komentować opinii sprzedawców,
        gdyż każda opinia producenta zestawiona z opinia sprzedawców nie będzie brzmiała
        wiarygodnie. Taką ocenę pozostawiamy konsumentom. Jeśli chodzi o pralki obecnie
        według badań Gfk (czerwiec-lipiec 2004) Merloni jako grupa (Indesit i Ariston)
        pod względem udziałów rynkowych jest na drugim miejscu w Polsce (Ariston jest
        marką nr 3, a Indesit nr 4). Takie wyniki mówią same za siebie.

GORENJE: (1,5%)* Bardzo dobra marka (!); słoweńska, ale jakość ma tak dobrą jak
        produkty niemieckie.
        Szymon Marchocki, dyrektor marketingu Gorenje Polska: Można śmiało przyjąć, że
        Gorenje jest na polskim rynku prekursorem pralek automatycznych. W latach 70.
        ubiegłego stulecia sprzedaliśmy licencję Polarowi na produkcję pralek. Nasza
        nowa generacja pralek to urządzenia, które pod wieloma względami wyprzedzają
        konkurencję (2000 obr./min., sterowanie sensorowe, pełna elektronika). Moim
        zdaniem bardziej trafne byłoby określenie wyższa średnia półka!

Hoover: Marka rzadko sprzedawana w Polsce i w Europie, powszechna w USA.

LG: Niemcy są wprawdzie lepsi w sprzęcie AGD, ale ta koreańska marka ma za to
        bardzo dobrą jakość technologiczną wykorzystaną w środku pralek (porównywalną z
        Siemensem); ma też ciekawą innowację: bezpośredni napęd silnik przekazuje moc
        bezpośrednio do bębna, co redukuje wibracje oraz eliminuje źródła najczęstszych
        usterek (np. pasek klinowy); w testach z ostatnich dwóch lat Warentest oceniał
        wybrane pralki LG dostatecznie.
        UWAGA! LG pnie się w górę (oskar)

Nasze rady;
        Jeśli wahamy się, czy wybrać model pralki z elektronicznym wyświetlaczem, czy
        bez, zdecydujmy się na tę druga opcję. Po pierwsze zapłacimy mniej, a po drugie
        jak coś się ma popsuć w pralce, to bardzo prawdopodobne, że będzie to akurat
        wyświetlacz. Natomiast programowanie lepsze jest elektroniczne niż mechaniczne.
        (ALE TYLKO W MODELACH RENOMOWANYCH FIRM! - dopisek mój)

Bardzo istotne przy wyborze pralki jest sprawdzenie, jaki jest koszt części
        zamiennych. Składa się na niego: cena części, serwisu i dojazdu). Może się
        okazać, że koszt ten przekracza nawet cenę nowej pralki. Wprawdzie producenci
        zapewniają, że ich pralki się nie psują, to jednak statystyki pokazują, że około
        10-20% się psuje.

Zwracajmy uwagę na to, jaką gwarancję dają producenci na swój sprzęt. Zazwyczaj
        są to dwa lata. Niektórzy dają dodatkową gwarancję, na przykład Amica (siedem
        lat na obudowę i 10 na bęben) czy Whirlpool (siedem lat na silnik, zbiornik
        główny i obudowę). To dużo, lecz gdy ma się coś popsuć, to raczej popsuje się
        panel sterowania (WŁAŚNIE !)
      • Gość: oskar Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 18:04
        Rankingu pralek część ostatnia:

4/ niska półka:

Amica: (7,8%)* Obecnie produkowane modele, z nowymi panelami, są lepszej klasy,
        niż dawniejsze; Amica robiona na rynek europejski była bardzo dobrej jakości,
        ale potem zaczęto robić Amikę na polski rynek bardzo oględnie. Dopiero teraz
        Amica zaczyna zwyżkować, więc za kilka miesięcy będzie można lepiej ocenić tę markę.
        Zdzisław Wiese, Amica Wronki S.A.: Pierwsza seria pralek, wyprodukowana w 2001
        r. miała podwyższony poziom awaryjności panelu sterującego. Usterki tej niestety
        nie można było wykryć w czasie standardowych testów kontrolnych. Podkreślić
        należy, że nasza kontrola jakości obejmuje 100% produkowanych urządzeń.
        Dodatkowo dwie pralki na tydzień trafiają do naszego laboratorium na dłuższe
        testy symulujące warunki dwuletniego domowego użytkowania. Dopiero w trakcie
        tych testów została stwierdzona wyższa awaryjność panelu sterującego pralki.
        Natychmiast zostały podjęte działania mające na celu eliminację pojawiającej się
        usterki. Proces ten doprowadził do zmiany dostawcy elektroniki do naszych pralek
        i kolejne urządzenia opuszczały fabrykę wolne od tej wady. Obecnie nasze pralki
        należą do grupy najmniej awaryjnych urządzeń na rynku europejskim (?). Przykład
        ten pokazuje, jak trudno jest odbudować raz utracone zaufanie konsumenta i
        sprzedawcy na rynku.
        Życzę Amice wszystkiego dobrego. Za ileś (ile?) lat mogą być wreszcie dobrą
        polska marką.

Ardo: (6,8%)* Od sprzedawców z RTV Euro AGD dowiedzieliśmy się, że to marka, z
        której osoby jej używające, są zadowolone; natomiast w Media Markt pralki te są
        konsumentom odradzane ze względu na ich awaryjność.
        Dariusz Andrzejewski, Ardo: Produkty marki Ardo nie należą do niższego segmentu
        i nie są produktami, które psują się częściej niż inne; posiadamy w swojej
        ofercie pralki w podwójnej klasie AA, powyżej 800 obrotów, ze sterowaniem
        elektronicznym i wyposażone w system EasyLogic, który podejmuje wszelkie decyzje
        na temat doboru zużycia prądu jak i wody; zdaniem naszych dobrych kontrahentów
        są to najlepiej sprzedające się pralki na rynku; od 1997 r. sprzedaliśmy ponad
        500 tys. sztuk pralek w Polsce oraz ponad 2,3 mln w Europie Środkowo-Wschodniej,
        wniosek jest prosty: zaufało nam ponad 2,8 mln konsumentów, cyfry nie kłamią,
        produkt w każdym polskim domu działa dobrze i sprawnie. Konsumencie, wiele osób
        nam już zaufało, przekonaj się sam, gdyż nie zawsze można uzyskać profesjonalną
        informację w punkcie sprzedaży.

Candy: (3,6%)* Niższa półka, jeśli chodzi o włoskie marki, choć teraz już mniej
        awaryjne niż kiedyś; testy Warentestu pokazują, że pralki mają kilka słabych
        punktów (m.in. w testach z dwóch ostatnich lat zabezpieczenie przed zalaniem
        wodą oceniono w badanych modelach niedostatecznie)

Mastercook: (2,1)* Jest bardzo dobra, ale w produkcji kuchni i okapów, jeśli
        chodzi o pralki i zmywarki, to niestety nie są dobrej jakości
        Alicja Barcewicz, Wrozamet S.A.: Nieprawdą jest, iż pralki Mastercook należą do
        niskiego segmentu rynku, gdyż w naszej ofercie występują tylko dwa modele
        pięćsetobrotowe, podczas gdy wielu producentów ciągle jeszcze oferuje wyroby
        czterystuobrotowe; pozostałe modele Mastercook mają większą liczbę obrotów
        (700-1100). Po drugie większość pralek posiada najwyższą klasę energetyczną i
        klasę efektywności prania (A), sterowanie i wyświetlacze elektroniczne. Według
        informacji z punktów serwisowych obsługujących produkty różnych marek awaryjność
        pralek Mastercook jest porównywalna z innymi markami.

Polar: (29,8%)* O tych pralkach sprzedawcy w żadnym ze sklepów nie wspomnieli w
        swoich ocenach; mimo że według badań SMG/KRC używane są w największej liczbie
        domów, to dziś w sklepach trudno je dostrzec

Whirlpool: (9,5%)* Według jednego ze sprzedawców z Media Markt, niektórzy z
        klientów teraz narzekają na tę markę ze względu na awaryjność, ponieważ odkąd
        pralki te są składane w fabryce Polara, ich technologia poszła w dół, kiedyś
        była to jedna z najlepszych marek; zdaniem innego sprzedawcy z tego samego
        sklepu tańsze modele są tandetne, ale wśród modeli powyżej 2,5 tys. zł można
        znaleźć coś lepszego, choć to firma przereklamowana; jak wynika z testów
        Fundacji Warentest, pralki te mają kilka słabych punktów, między innymi
        testowany model z czasem pracował coraz głośniej i z coraz większymi wibracjami.
        Whirlpool Polska: Jakość produktów firmy Whirlpool jest na najwyższym światowym
        poziomie. Cieszymy się wysoką opinią wśród klientów zarówno z Polski jak i z
        całej Europy, czego dowodzi dwuprocentowy wzrost sprzedaży Whirlpool Europe
        odnotowany w ostatnim kwartale (źródło: Whirlpool Corporation). Wszystkie
        fabryki Whirlpoola mają takie same standardy, co potwierdzają nie tylko
        certyfikaty ISO, ale i coroczne badania niezależnego niemieckiego stowarzyszenia
        The VDE Testing and Certification Institute, które co roku przyznaje fabrykom
        Whirlpool certyfikaty jakości CIG 083. Wszystkie fabryki eksportują pralki na
        rynki europejskie. Klient docenia nie tylko markę, ale i całą obsługę
        posprzedażową. Dlatego zauważamy, że Klient, który posiada produkt Whirlpool,
        decydując się na kolejny zakup sprzętu AGD, bardzo często wybiera naszą markę.
        Dlatego trudno nam odnieść się do jednostkowej i anonimowej wypowiedzi sprzedawcy.
        Zanussi: (2,1%)* Niższa półka niż Electrolux (który jest jedynie dystrybutorem
        Zanussi), taki sprzęt najtańszy, promocyjny, którego się dużo sprzedaje; w
        teście Fundacji Warentest w badanym modelu zawiodła trwałość oceniona
        niedostatecznie (może coś sie poprawiło - zobaczymy, ale lepiej przesadnie nie
        oszczędzać [oskar])
        Producent: Zanussi to marka przeznaczona dla użytkowników o mniej zasobnych
        portfelach, kierujących się przy zakupie urządzeń domowych atrakcyjną ceną.
        Dobra jakość (?) za dobrą cenę to właśnie Zanussi.
        deklarujących posiadanie pralki wg badania TGI SMG/KRC przeprowadzonego w latach
        2003-2004
        • Gość: Marcin Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 12:10
          I tego właśnie szukałem! Wreszcie wiem czego się trzymać.
          O mały włos kupiłbym bajerancko wyglądający shit.
          Na Miele mnie nie stać, ale kupię coś z wyższej półki.
          Nie chcę oddawać pralki na złom po 3-4 latach.

• renste Do Oscara 02.03.08, 18:01
            A czy dysponujesz może takim rankingiem dot.płyt indukcyjnych?
            • Gość: ten sam Re: Do Oscara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.08, 14:10
              Przykro mi, ale nie.
              Szukać należy w necie, ale niezbędna jest niezła znajomość
              niemieckiego względnie anggielskiego.
              Powodzenia
        • solvana Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 03.03.08, 19:29
          Kilka lat temu skusiłam sie na włoszczyznę, którą dziś pomału nagryza rdza, że
          nie wspomnę o kłopotach z programatorem. Już oglądałam małą zgrabną Candy, ale
          po wykładzie tutaj z miejsca odpada! Przez moment myślałam O Boschu, zwłaszcza
          po opiniach przeczytanych tutaj
          forum.leroymerlin.pl/read.php?21,2182,2422#msg-2422
          Ale teraz tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że to dobry pomysł.
      • Gość: gosc22 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chello.pl 01.08.08, 08:32
        cena 2300-2700 za MELODYJKE bo silik i funkcje sa niewazne.....
    • datura333 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 19.03.08, 10:07
      Moja ulubiona i najlepsza praleczka Beko:
      www.agito.pl/pralki/beko_wkd_73580.1532.324357.html
      Na poczatku mialam watpliwosci, bo firma nieznana. Ale super sie sprawdza, a
      byla tansza niz te znanych marek.
      • Gość: użytkownikFF Prawda jest taka,że większość producentów pralek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 11:21
        korzysta z tych samych podzespołów, części. Te same bębny,
        elektronikę znajdziecie zarówno w Whirpoolu, Ardo, Zanussi czy
        Indesicie. Pralki Beko nie są złe w stosunku do swojej ceny, ale już
        są kłopoty na rynku z serwisem! Turecki producent chyba to zlał. Ja
        mam od 14 lat pralko-suszarkę Whirpool AWG 827 i chodzi jak burza,
        bez śladów rdzy na obudowie czy jakichkolwiek awarii. Z tego co wiem
        już rok później zakadano w tym modelu silniki rumuńskie, po zakupie
        przez koncern dużej fabryki w tym kraju. W moim modelu jeszcze
        produkowany był w Hiszpanii.Znajomy użytkował pralkę Boscha zaledwie
        4 lata i powiedział nigdy więcej. Istotne jest chyba to, czy model
        jest już sprawdzony na rynku od min. roku i czy ten sam występuje w
        Europie Zach. gdyż jak wiadomo niektóre modele pralek, lodówek itp
        puszczane są tylko na demoludy ze Wschodu:)))
        • dasia_p Re: Whirpool..nie polecam...!! 29.03.08, 16:15
          Mam...a raczej miąłam whirpola łądowanego od góry po 4 latach pralka
          padła...najpierw bęben naprawa kosztowała 200zł a miesiac póżniej
          padł programator~~~koszt naprawy ok 600zł....nie polecam.
          • Gość: ala Hoover IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 18:08
            Ja mam Hoovera i jestem bardzo zadowolona;)
          • glazurek Re: Whirpool..nie polecam...!! 27.12.08, 20:14
            Whirpool pralka. Ja też nie polecam tej pralki. Mam od kilku lat. Chodzi głośno
            jak czołg. Podczas wirowania wydaje piskliwe odgłosy. Specjalista słuchał,
            powiedział, że taka ich uroda, nie wada. :/ Polara też nie polecam. Świetnych
            nie znam, szukam. :)))
            • Gość: lakrzysiek Re: Whirpool..nie polecam...!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 18:33
              Witam,

Czy ktoś spotkał się plamami na ubraniach po wypraniu w pralce AWE
              6517/P??
    • Gość: sosna188 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 11:37
      Zdecydowanie nie polecam pralek firmy Polar, trzy naprawy na gwarancji potem
      szereg napraw we własnym zakresie dwukrotna wymiana fartucha "gumy łączącej
      drzwiczki z obudową bębna", wymiana łożysk i sejgera uszczelniającego w
      poprzednim pękła sprężynka i wypłukało cały smar chodziła jak ruski
      ciągnik,wymiana pękniętego paska klinowego, dwukrotna wymiana filtra przeciw
      zakłócającego w końcu zwarłem go na "krótko", ciągłe zapychanie się wężyka
      podłączonego do hydrostatu przez co albo nie dopuszcza wody lub ją przelewa
      ślady korozji na obudowie ogólnie gdybym sam jej nie naprawiał to koszt napraw
      kilkakrotnie przerósłby koszt zakupu nowej pralki wczoraj przyszedłem do domu
      żona poinformowała mnie z wyrzutem w głosie że pralka nie płucze, kupuję nową
      pralkę po wypowiedziach użytkowników tego forum zdecydowałem się na Boscha,
      posiadam od pół roku zmywarkę Bosch i jestem z niej "a głównie moja żona" bardzo
      zadowolony, chociaż się nie psuje o, pozdrawiam wszystkich !!!
      • Gość: Kattsy Polar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 00:06
        A ja mam pralkę Polar, która widziała mechaników ze dwa razy do
        jakichs drobnych rzeczy; teraz zaczyna w końcu powoli szwankować, no
        ale ma 11 lat. Mam tez lodówkę Polar w tym samym wieku, która działa
        nieprzerwanie i w ogóle z nią nie było żadnego problemu. Więc chyba
        zależy na co się trafi...
        Ale nową pralkę to kupię chyba Boscha, myślę że prawdą jest, że
        produkcja niegdysiejsza a obecna to niebo a ziemia.
        • Gość: isia Re: Polar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 16:04
          mój Polar działa niezawodnie już 18 lat, ale to sprzęt z
          innego "pokolenia", obecny ma żywotność do 10 lat - firmy muszą
          przecież jakoś prosperowac :)))
      • nett1980 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 16.06.08, 12:47
        A ja zamienilam wypasiona Amice na Polara. Wersja dosc skromna, ale
        bardzo oszczedna, nic juz od dwoch lat sie nie dzieje. Amice mialam
        4 lata, w tym pare miesiecy prania w rekach, bo dziadostwo sie
        psulo. Teraz jak kupuje sprzety, to jak najmniej elektroniki, prosta
        mechanika i sypie proszku, tyle co w opisie. Prawie ze aptekarsko
        wymierzam, bo wiadomo "na oko, to kobyla padla"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka