d.blue 19.03.07, 13:57 bo mi sie małżonek wtrącił i zadecydował pod ścianą; potrzebuję poprzeć swoje argumenty, że pod oknem będzie fajniej, ale tylko ktoś kto jest użytkownikiem takiego rozwiązania zna wszelkie za i przeciw, z góry bardzo dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yapkovitz Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po 19.03.07, 14:25 Polecam pod oknem, poniewaz: 1. oszczedzasz na plytkach, ktore musialby byc za zlewem ;), 2. podczas pracy przy zlewie, masz swiatlo sloneczne, a takze widok na blizsza i dalsza okolice, 3. prawie caly cywilizowany "zachod" ma zlewy pod oknem, 4. nie wierz w bajki ze sie okna brudza od zlewu, poniewaz standartem teraz sa zmywarki, wiec: a) malo sie zmywa w zlewie, b) czy zmywajac w zlewie dowa tryska fontana na okolo? 5. nie zaluje ze mam zlew pod oknem Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po 19.03.07, 23:55 Argument, ze "cały cywilizowany zachód ma zlewy pod oknem" jest dosyc zabawny, mówiac oglednie. Tak więc ja, jako wschodni prostak, nie mam zlewu pod oknem. Z prostej przyczyny, bo chce miec dostep do okna w kuchni, nie chce włazic na zlew chcąc otworzyć okno /a w kuchni otwiera się je stosunkowo czesto/ czy umyc szyby. I tyle. Tak wiec zastanów sie nad funkcjonalnoscią takiego rozwiazania w twoim przypadku. Reszta to tylko sprawa estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastus Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 07:11 ale juz blat bez zlewu nie przeszkadza Ci w otwieraniu okna? wyjasnisz jaka jest roznica miedzy dostepem do okna w przypadku samego blatu a blatu z wpuszczonym wen zlewem? Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek wchodzenie na blat 20.03.07, 10:10 Gość portalu: miastus napisał(a): > wyjasnisz jaka jest roznica miedzy dostepem do okna w przypadku samego blatu a blatu z wpuszczonym wen zlewem? Maistus, wszystko zależy od wymiarów okna, wysokości, jak głęboko jest osadzone, jak szeroki blat, jak szeroki zlew, czy po obu stronach zlewu jest blat roboczy czy jakies słupki itp. W jednym przypadku nie ma problemu, w innym może to byc wręcz niemozliwe. 1. Przechylić się przez blat albo przez zlew żeby otworzyc okno - w sumie nie ma różnicy. Ale jeśli klamka jest wysoko czasem trezba sie oprzec kolanem o blat. 2. Umyć okno - lepiej wejść czy przyklęknąć na blacie niz na zlewie. Zlew raczej nie wytrzyma wejścia nogami do komory jesli trezba umyć wysokie okno, ewentualnie trzeba się gimnastykowac siegając z boku. 3. Kwestia kranu - w wielu przypadkach (płytki parapet na wysokości blatu) zwykły kran przeszkadza w otworzeniu okna. Oczywiscie mozna zastosować dzielone okno (nie zawsze) lub łamany kran (duzo droższy). Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastus Re: wchodzenie na blat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 12:14 watek jest na temat zlewu pod oknem (byc moze kwestia kranu w tym wypadku nie istnieje wiec nie ma nad nia co gdybac) zeby utrzymac okna w czystosci nikt nie kaze wchodzic do zlewu, wystarczy je otworzyc i sie nachylic skoro siegamy przez blat do klamki, mozna tez stanac na blacie obok zlewu (nie sadze by byl dluzszy niz dwa skrzydla okienne, ale i w tym wypadu mozna sobie z myciem poradzic) ale jak mowisz "wszystko zalezy", a my nie wiemy wszystkiego, dlatego pytajacy sam oceni czy zlew bedzie mu przeszkadzal w sieganiu czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: wchodzenie na blat 20.03.07, 13:26 > ale jak mowisz "wszystko zalezy", a my nie wiemy wszystkiego, dlatego pytajacy > sam oceni czy zlew bedzie mu przeszkadzal w sieganiu czy nie Pytajacy nie miał zlewu pod oknem, więc z pewnych rzeczy nie zdaje sobie sprawy - dlatego warto o nich wspomnieć, nawet jeśli w danym przypadku bedą nieistotne. Miastus, ja mam akurat takie dość trudnodostepne okno. Nie wystarczy sie nachylic, nie da się sięgnąć z boku. Ja nie odradzam zupełnie zlewu pod oknem - jak ktoś lubi i lokalizacja nie przeszkadza w niczym, czemu nie. Ale trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw, a nie decydowac sie tylko dlatego, że tak na amerykańskich filmach jest :-) pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puf Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 10:23 ja odpowiem na blacie można stanąć podczas mycia okna, w zlewie stać się nie da, no i przy zmywaniu się chlapie (łatwiej przetrzeć płytki na ścianie niż stale polerować szybę okienną), dodatkowo zlew pod oknem wymaga specjalnej "łamanej baterii" Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po 25.03.07, 00:43 Blat pod oknem mi nie przeszkadza bo w ogóle go tam nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastus Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 08:32 poraza mnie subiektywnosc wypowiedzi niektorych uzytkownikow tego forum, skoro nie masz blatu pod oknem to czemu zabierasz glos w tej sprawie? zeby sie droczyc i macic wode? wyobraz sobie ze 80% ludzi mieszkajacych w miastach nie ma innej mozliwosci zagospodarowania jak umieszczenie blatu pod oknem, zwiedzilem juz wiele kuchni i tylko raz trafila sie taka w ktorej dostepu do okna nie zastawial jakis przedmiot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agdula Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 20:53 Miastus,miałam również małe kuchnie i zawsze miałam dostęp do okna. Nic pod nim nie stało, no ewentualnie stół. pozdr Agdula Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po 20.03.07, 08:51 > 4. nie wierz w bajki ze sie okna brudza od zlewu, poniewaz standartem teraz sa > zmywarki, wiec: A ja nie mam zmywarki, nie myje może bardzo dużo ale przyznaję, że się chlapie. Mam głęboki parapet, więc do samej szyby nie dochodzi, tylko parapet sie zachlapuje. Tak wyszło, że część zlewu mam w świetle okna, ale osobiscie wolałabym tam mieć blat roboczy. To oczywiście kwestia gustu, ale wolałabym wyglądac przez okno robiąc coś innego niż zmywanie. Albo ustawić sobie w tym miejscu więcej doniczek z ziołami. A jeśli ktoś potrzebuje szafke z suszarką (wolę suszarki w szafce niz na wierzchu, choc przy zmywarce byc może wcale nie jest potrzebna) to najwygodniej ją mieć nad zlewem, co w przypadku zlewu pod oknem nie jest możliwe. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 20:49 Zlew pod oknem to chyba najgorszy pomysł jaki może być. Zlew nie jest dekoracją a okno jest. Nigdy nie zrozumiem ludzi wystawiających zlew na centralne miejsce. :(( Poza tym do okna trzeba mieć dostęp...ach szkoda gadać ...zlew pod oknem to tragedia wizualna i praktyczna. Twój mąż bardzo dobrze zdecydował, że wywalił ten zlew spod okna. A może lepiej stół pod oknem :))) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
alojw Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po 20.03.07, 12:18 Jeśli masz zmywarkę to lepiej blat roboczy przy oknie. Mam dwa okna w kuchni i pod jednym zlew pod drugim blat roboczy. No i jestem zachwycona tym, że blat jest przy oknie. Cokolwiek robiąc nie muszę ogląda ściany z kafelkami:) Także polecam takie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
atama Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po 23.03.07, 13:32 od dwóch lat mam zlew pod oknem i nie narzekam. fakt, że okno jest dość wysoko - może dlatego problem ewentualnego chlapania zupełnie nas nie dotyczy. z myciem okna nie ma żadnych problemów i nie muszę stać w zlewie :) a jeśli chodzi o podziwianie widoków za oknem to wybieram bądź co bądź mniejsze ryzyko wyglądania przy zmywaniu zamiast przy siekaniu warzyw... Odpowiedz Link Zgłoś
d.blue Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po 23.03.07, 13:35 serdecznie dziękuje za wypowiedzi; właśnie o to mi chodziło aby wypowiedzieli się użytkownicy zlewu pod oknem; zastanawiałam sie czy wole wyglądać przez okno zmywając czy klepiąc kotlety i chyba zdecydowanie to drugie... problem suszarki zewnętrznej też jest aktualny bo wolę mieć ją w szafce niz na blacie roboczym ... a o otwieraniu okna to w ogle nie myślałam , że będzie to jakiś problem... Odpowiedz Link Zgłoś
opale Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po 23.03.07, 14:00 W starym mieszkaniu miałam zlew pod oknem i nie miałam zmywarki. Przez 3 lata radziłam sobie z myciem garów bez problemu. Z tym chlapaniem to bez przesady. Teraz w nowym miejscu zamieszkania tez mam zlew pod oknem, był to mój swiadomy wybór. A baterię mam tak umieszczoną ,ze wcale nie mam problemu z otwieraniem okna fotoforum.gazeta.pl/3,0,559084,2,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
d.blue Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po 23.03.07, 22:32 opale masz piękną kuchnię, schody i komodę... zazdrość zazdrość niezdrowa mne ogarnia... zielona łazienka to też coś dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 27.03.07, 02:47 Wszystko zależy od konstrukcji kuchni. U mnie okno zaczyna się na wysokości ok. 1,5 metra, więc argument o braku płytek odpada. Za to zlew zmieściłby się bez problemu i wystarczyłaby normalna bateria. Ale...owo okno ma 4 części, z czego tylko środkowe otwieralne i umycie pozostałych wymaga znacznej ekwilibrystyki, niewyobrażalnej ze zlewem pod stopami. A zmywając naczynia i tak patrzę tylko na myte akcesoria, bo jakbym się zagapiła w okno to pewnie co miesiąc musiałabym kupować nowy komplet ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po 29.03.07, 23:07 Mam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po IP: *.leed.cable.ntl.com 31.03.07, 18:50 ja planuje zlew pod oknem w nowym domu. mi sie tak podoba bo teraz w mieszkaniu ktorym mieszkam jest i jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po IP: *.aster.pl 03.04.07, 10:46 Chciałam tylko dodac, że "cały cywilizowany zachod" ma zlewy pod oknem z tego powodu, żeby droga do kanalizacji była jak najkrótsza. Prozaiczna przyczyna i tyle - wcale nie o estetykę w tym wypadku chodzi (rury kanalizacyjne też przeciez mają najczęsciej na elewacji a uroku domowi to nie dodaje). Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: kuchnia-kto ma zlew pod oknem i żałuje lub po IP: *.subscribers.sferia.net 10.04.07, 22:21 Ja mam pod oknem i polecam Odpowiedz Link Zgłoś