Dodaj do ulubionych

kaloryfer pod blatem

28.05.07, 22:28
Nie chcialbym zrezygnowac z kaloryfera w kuchni, ale szkoda mi tez nie wykorzystac tam
wolnej przestrzni, dlatego chcialbym zrobic tam normalny blat kuchenny. Ale obawiam sie, ze
kaloryfer nie spelni wtedy swojego zadania. Czy ktos z Was zrobil tak i jest zadowolony lub
odwrotnie. Prosze o sugestie.

Agata
Obserwuj wątek
    • silie Re: kaloryfer pod blatem 31.05.07, 13:46
      Moim zdaniem kaloryfer w kuchni jest kompletnie zbędny (ciepło wytwarzasz przy
      gotowaniu, pieczeniu, zmywaniu naczyń...).
      Ale jeśli koniecznie chcesz go zachować i użytkować, można chyba zrobić w
      blacie kratkę, przez którą będzie wydostawało się ciepło.Widziałam już takie
      rozwiązania.
      Ja swój zabudowuję szafką i blatem bez otworów, bo i tak nie będę korzystać.

s.
      • Gość: gosc Re: kaloryfer pod blatem IP: *.icpnet.pl 16.07.07, 22:34
        ...oczywiscie pod warunkiem ze sterczysz całymi dniami przy garach.
        Nie sądzę ze jeden pokojowy grzejnik będzie w stanie ogrzac i pokój i kuchnię.
        Ja zostawiam. Najwyżej zakręcę;)
    • artinside Re: kaloryfer pod blatem 01.06.07, 11:40

Musisz mieć otwory w blacie ze względu na ciepło z kaloryfera "zamknięte" pod
      blatem. Chybaże masz termostat na kaloryferze i możesz go zakręcić.
      Różnica temperatur nad blatem (np. zimą od uchylonego okna) i pod (grzejący
      kaloryfer) niekorzystnie wpływa na sam materiał blatu, zwłaszcza gdy jest to
      blat drewniany.
      __
      ArtInside
      www.artinside.pl
    • Gość: ola Re: kaloryfer pod blatem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 23:22
      ja to zrobiłam już w 2 mieszkaniach. Mianowicie wywaliłam parapety i stare
      kaloryfery żeliwne. Kupiłam panele (chyba tak to się nazywa) i umieściłam je na
      scianie przy oknie ale pomiędzy szafką stojącą a wiszącą. Pod oknem stanęły
      normalne szafki, a na nich blat.
      Z kaloryferem, to jest trochę zachodu, bo mieszkania były w blokach. Trzeba do
      tego celu wynająć ciepłowników z administracji, bo musi być odpowiednie
      ciśnienie. Najlepiej jak oni ci kupią również kaloryfer. Trochę to też
      kosztowało, ale warto było.
      • gabi610 Re: kaloryfer pod blatem 16.07.07, 22:22
        Wiesz jednak nie bardzo rozumiem w ktoreym miejscu umieściłaś kaloryfery.
        • Gość: ola Re: kaloryfer pod blatem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 17:17
          na ścianie przy oknie, ale w wolnej przestrzeni między dolną a górną szfką.
          Sprawdza się znkomicie, kiedy chcę to go zakręcam, bo jest do niego bardzo
          dobry dostęp. Z odczytem podzielników też nie ma problemu, bo kaloryfer na
          wierzchu.
    • stroinka Re: kaloryfer pod blatem 28.08.07, 09:58
      A ja kaloryfer chcę przykryć blatem, ale nie zabudowywać szafkami
      stojącymi, tylko dać w tym miejscu np, jakiś barek druciany na
      kółkach (w Ikei taki widziałam)- jest węższy od szafek, więc mimo
      kaloryfera zmieści się cały pod blatem i ma 2 półki/tacki, więc
      ciepło, mam nadzieję, będzie się miało którędy przedostać. Nie wiem
      tylko co tam trzymać zimą, żeby się nie przegrzało;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka