Dodaj do ulubionych

Blat granitowy?

IP: 66.232.114.* 01.07.07, 00:30
mam zamiar zainstalować granitowy blat. porównywałam cenowo granitowy i
drewniany i przyznam szczerze, że różnica jest mała. a z tego co piszecie to
granit jest o wiele lepszy od drewna.
czy ktoś z Was ma taki u siebie i może mi opisać dobre i złe strony
użytkowania takiego blatu oraz możliwości zamówienia w Warszawie.
Obserwuj wątek
    • Gość: piwoniasz Re: Blat granitowy? IP: *.master.pl 01.07.07, 01:22
      nie jestem z W-wy, ale co do zamówienia,to wszędzie nalezy udać się z tym do
      kamieniarza lub studia kuchennego, ktore wykonało(-uje) Twoja kuchnię(na ogół
      dobre studio współpracuje z firmą kamieniarską).ja od dobrych 6 lat użytkuję
      blaty kamienne(wcześniej była plyta).3 lata korzystałam z blatu marmurowego-
      pieknego, ale niestety (jak już wcześnie gdzieś pisałam na tym forum)zbyt
      miękkiego, podatnego więc na zarysowania, zbyt porowatego nawet po impregnacji-
      w koncu to skrystalizowana skała wapienna,wrazliwego na kwas(nawet soku z
      cytryny), więc wymagającego szczególnej uwagi w pracach na nim i jego
      pielegnacji(kucharzenie tego nie lubi). Od 2 lat użytkuję blat granitowy
      (shivakashi)-rewelacja.Twardy, po zaimpregnowaniu nie nasiakliwy,wyglada
      rewelacyjnie.Nie wymaga szczególnej pielęgnacji, chociaż dobrze powtarzać
      zabieg impregnacji.O ile wiem, granit generalnie sprawdza się jako
      blat.polecam ipozdrawiam
    • andrzej.sawa Re: Blat granitowy? 01.07.07, 07:17
      Kamień jest dość kruchy.
      • Gość: Bambus Re: Blat granitowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 07:31
        Tia, zwłaszcza granit :-))))).
      • piwoniasz Re: Blat granitowy? 01.07.07, 15:58
        Gdy do prac kuchennych uzywasz mlota pneumatycznego-to faktycznie moze nie
        wytrzymać.
      • Gość: true Re: Blat granitowy? IP: 66.232.114.* 02.07.07, 22:51
        Ignoruj trolle - użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie i krytykowanie.
        • dagi333 Re: Blat granitowy? 09.07.07, 20:07
          tez zafundowalam sobie blat granitowy, czarny i wyglada to rewelacyjnie w
          polaczeniu z czarnymi gornymi szafkami, dolnymi i wyspa w kolorze ecru. przez
          jakies dwa tygodnie mialam w miejsce granitu polozony laminat (jakos musialam
          uzytkowac kuchnie) ale po polozeniu granitu kuchnia nabrala smaku i
          wyrafinowania. Moj blat robila firma ArsGranit, telefon 665 399 901 (komorka).
          Polecam!
          • Gość: zainteresowany Re: Blat granitowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:18
            tak z czystej ciekawości ile wyszło za metr kwadratowy lub bieżący i czy blat
            kładła ta sama firma co wykonywała szafki, czy specjalistyczna kamieniarska?
            • maretima Re: Blat granitowy? 25.08.07, 20:34
              tez jestem ciekawa ile kosztuje metr tego blatu
          • Gość: Just Re: Blat granitowy? IP: *.europe.hp.net 10.09.07, 14:22
            Witam. No wlasnie.Czarne szafki na gorze, czarny dol..no i czarny
            granit..i mowisz ze jest efekt.Wlasnie mam taka zaplanowana kuchnie-
            Rubrik ikeowska ale dodatkowo mam plytki na scianie NERO.
            Zastanawiam sie czy calosc nie bedzie wygladac jak grob
            jakis..doswietlen bedzie mnostwo niby.moglabys pokazac
            zdjecia .Baardzo prosze..
            • Gość: tomasz_stanczyk Re: Blat granitowy? IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.07, 13:02
              Kilka zdjęć tej kuchni jest już na naszej stronie.
              www.arsgranit.pl/index.php?kid=14&id=1 całość wyszła rewelacyjnie, choć
              na zdjęciach nadal brakuje kilku szczegółów wykończenia.
              • Gość: tomasz_stanczyk Re: Blat granitowy? IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.07, 17:20
                Zapomniałem dodać że są to ostatnie trzy zdjęcia. W razie potrzeby mogę dosłać
                kilka innych.
    • Gość: wojtek Re: Blat granitowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 10:05
      Zajrzyj sobie do galerii na stronę:
      www.swiat-kamienia.pl/pl/administrator/index2.php?option=com_zoom&Itemid=&page=catsmgr
      tam masz parę zdjęć kuchni i łazienek w kamieniu zrobionych, a w katalogu firm,
      firmy, które wykonują poszczególne elementy
    • Gość: miastus Re: Blat granitowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 10:53
      sam material moze i jest porownywalny cenowo, ale obrobka to juz inny rzad wielkosci
    • guyritchie granit jest rewelacyjny 31.08.07, 13:50
      mam czarny blat ze star galaxy.
      jest przesliczny...nadał kuchni niesamowitego sznytu.
      meble biale z mdf na wysoki połysk przy "betonowych" scianach.
      duzo stali. wyglada to fenomenalnie.

granit poza tym, ze jest piekny jest wygodny na maksa.
      jest twardy, mozna na nim robic niemalze wszystko.
      zero strachu ze cos jest gorace, zimne, mokre czy ostre

ja zamawialem razem z meblami na tzw prowincji.
      plyta granitowa 3cm. zamowilem poza warszawa bo bylo taniej
      ponad 30%(przy tej samej technologi doklejania pod katem, tak ze blat z 3cm
      zrobił sie gruby na 7cm).
      koszty transportu odpadly bo przyjechal z meblami.

w wawie wyceniano pogrubiany do 7cm granit star galaxy
      z plyty 2cm(!!) długi na 2,7m szeroki 60cm (na długości 1,3m był szerszy o 40cm)
      na około 6,5tyś pln (!!)
      • Gość: lichtena Re: granit jest rewelacyjny IP: 193.27.6.* 31.08.07, 14:01
        potwierdzam, że blat granitowy jest rewelacyjny. Koniecznie trzeba
        go zaimpregnować.
        Ja za 3 cm. (2 cm do kuchni się nie nadaje, jest za cienki) 60 cm
        szeroki i długi na ok. 5 m. z obróbką i zlewozmywakiem podwieszanym
        zapłaciłam 3200. Fakt że granit wybrałam sobie niedrogi - 400 zł za
        metr, ale taki mi właśnie najbardziej pasował do kuchni. Blat robiła
        firma Danstone z Piaseczna.
        • Gość: Radar Re: granit jest rewelacyjny IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 31.08.07, 18:45
          Od 12 lat uzywam granitowego blatu- to byl najlepszy pomysl na ktory
          dalam sie namowic przy przerabianiu kuchni. Teraz projektuje kolejna
          kuchnie i tez z granitem!
          Namawiam Was jednak na rozejrzenie sie za jakims innym kolorem niz
          czarny, ktory mysle, ze jest troche nudny. Ostatnio mialam szaro-
          niebieski, teraz mysle o czyms w brazowo-miedzianymi akcentami
          (Walnut wave na zdjeciu). Jest tyle pieknych kolorowych opcji!
          Podaje strone ktorej produkty w Polsce sa niedostepne, ale wiekszosc
          granitow pochodzi z Europy wiec mam nadzieje, ze moze niektore firmy
          je tez oferuja.

www.marbleunlimitedinc.com/frameset_mu.htm
      • kazik.wrona Re: granit jest rewelacyjny 08.10.07, 12:33
        w wawie są firmy, które takie blaty zrobią w cenie 0 30-40% taniej trzeba tylko
        dobrze poszukać. Ja dostałem wycenę za star galaxy ze w sumie 2m2 3,5 tyś. Blat
        jest dość nietypowy w kształcie i gadżetach ale tyle policzyli. A były też ceny
        w granicy 4500 do 6000 za m2.
        • Gość: zszokowany Re: granit nie jest rewelacyjny IP: *.gprspla.plusgsm.pl 08.10.07, 16:39
          Jak się naczytałem postów ARISY i blacika ,to odechciało mi się blatu z
          kamienia,jeżeli to wciąga wodę,i jest kruche,nie można kroić,to chyba zamówię
          blat z laminatu,bo na kompozyt mnie nie stać,chociaż to swanstone jest ciekawe,a
          może jest ktoś na forum co ma z tego niezniszczalnego tworzywa blat.
          • tomasz.stanczyk Re: granit nie jest rewelacyjny 08.10.07, 18:08
            Rzeczywiście czytając ich posty można popaść w paranoję. Ja mam podobnie z
            fachowcami od wykończeniówki. Każdy który przychodzi coś zrobić, pyta kto mi tak
            spier... poprzednie prace. Po skończeniu jego wykonanie jest podobnie oceniane
            przez pozostałych fachowców. Często oczywiście mają rację, ale sami też nie mają
            się czym pochwalić po skończeniu prac.
            Ja nie jestem obiektywny aby oceniać czy granit czy kompozyt więc na ten temat
            się nie wypowiem.
            • Gość: ??? Gdzie jeszcze można wykorzystać granit IP: 66.90.73.* 12.10.07, 10:40
              może dziwne pytanie, ale mam blat granitowy i z tego samego granitu chciałabym
              wykonać inne elementy, które byłyby takim miłym dodatkiem. Ale brakuje mi
              pomysłów co jeszcze może być wykonane z granitu.
          • Gość: wredna@ Re: granit nie jest rewelacyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 00:12
            arisa blaty kamienne chwali. sztuczne jej sie nie podobaja
            • Gość: blacik Re: granit nie jest rewelacyjny IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.10.07, 14:25
              podobają nie podobają ,ale na kamiennych pewnie dużo więcej zarabia.ma przecież
              w ofercie kompozyty-widziałem-na jej pięknej stronie.jest wrogiem
              kompozytów-"ale jak się tak na nie napatrzy,napatrzy to ich jeszcze bardziej
              nienawidzi".;-)
              • Gość: wredna@ Re: granit nie jest rewelacyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.07, 18:00
                Czytałeś sam siebie? Ma w ofercie bo produkuje meble a blat to chyba
                klient wybiera? Czego żeś się jej czepił? Jak ona nie lubi to niby
                dlaczego ma nie mieć w ofercie? Koluniu coś chyba z pewnym narządem
                się na głowy zamieniłeś, szkoda komentarzy na te twoje głupoty!
    • zawszehulahula Re: Blat granitowy? 11.10.07, 14:13
      Ja mam granitowy zlewozmywak:
      www.hoopla.pl/Armatura_i_Ceramika-Zlewozmywaki-Zlewozmywak_Teka_Universo_45_B-GT_Jednokomorowy-product,id,16358.html
      i do tego kupiłam go w sklepie internetowym, więc nie musiałam ruszać się z
      domu. Muszę powiedzieć, że sprawuje się bardzo dobrze, tak jak wszyscy mówią
      granit jest bardzo wytrzymałym materiałem, bo muszę powiedzieć, że w ogóle nie
      widać po nim eksploatacji.
    • jakaros Re: Blat granitowy? 28.10.25, 12:04
      Mam w domu blat granitowy w kuchni, drewniany w spiżarni i laminowany w pralni wiec mam porównanie. Zdecydowanie granit jest najlepszy.
      Warto jest porównać sobie oferty firm, które robią takie blaty na zamówienie spieki.pl/ Od siebie polecam szczególnie kontakt z nimi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka