Dodaj do ulubionych

Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs??

• Gość: Waldek Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? IP: 213.155.191.* 04.02.13, 21:31
      Nie kupujcie tej pralki!
      Po wieloletnim użytkowaniu bardzo starej, ale nadal sprawnej pralki („Whirlpool”- nie pamiętam jakiej), postanowiłem kupić nową. Coś podkusiło mnie, aby poprzeć rodzimą produkcję i wybrałem AMICA model AWB 510D. To „D” tu chyba oddaje charakter.
      Pralka jak pralka, może i ma swoje zalety, ale nie sposób jest tego docenić, bo nie wiadomo jak działa!!!
      Jasne, że to nie prom kosmiczny – wiadomo gdzie włożyć brudne ciuchy, gdzie podłączyć wodę…
      Problem jest w instrukcji obsługi !!!
      Ja jestem „techniczny”, lubię wiedzieć co się dzieje, więc czytam instrukcję. A tu już nic nie jest jasne. Nic też nie da dzwonienie pod podany numer telefonu, czy pisanie maili. Robiłem to już wielokrotnie, nie mogąc zrozumieć dlaczego nie mogę się dowiedzieć jak działa ta pralka! Ktoś tam przecież zna algorytm programu, który wykonuje ta pralka. Ale tam w firmie „AMICA” ludzie, którzy mają doradzać w prawidłowym użytkowaniu ( czy telefonicznie, czy mailem), mają do dyspozycji tą samą instrukcję obsługi, którą i ja dostałem razem z pralką. I zaczyna się zabawa. Kiedy ja zadaję pytanie, oni nie znajdując odpowiedzi w
      Instrukcji ( tak jak i ja ), zaczynają coś wymyślać, i bardzo różnie kombinują! Każdy inaczej. A ja chciałbym wiedzieć, jak sądzę informacje podstawowe. Nie wystarczy mi, że jest program na pranie koszul, majtek czy
      pościeli. Chcę wiedzieć, czy:
      - ta pralka w którymś programie ma pranie podwójne? ( tak mają inne pralki ). Kiedy chcę uprać brudny kombinezon, co mam wybrać?
      - do czego służy przegroda szuflady detergentów oznaczona „I”? Skoro jest, musi do czegoś służyć! Nie ma o tym słowa w „instrukcji”. Piszą, że wszelkie proszki, czy płyny trzeba wlewać do przegrody „II”. To by wskazywało, że nie ma prania podwójnego. Ale „konsultanci”, (kilku z nich ) twierdziło,
      że programy powyżej 60 st. C są podwójne! Oczywiście, nieprawda – sprawdziłem.
      - ci sami „konsultanci” twierdzili, że wszelkie płynne dodatki trzeba wlewać w środkową przegródkę, oznaczoną „*”. Ale skąd pralka ma wiedzieć, że tam wlałem wybielacz, potrzebny na początku prania,
      a nie krochmal, czy płyn do płukania?
      - w instrukcji jest „tabela programów”. Tylko nie ma żadnego przełożenia do tabeli na następnej stronie, która wyjaśnia rodzaj wsadu.
      Jednym słowem, wolę już „tłumaczenia” chińskich instrukcji, bo można jednak coś dowiedzieć się na temat produktu. Tu niestety nie! Następną pralkę kupię już chińską.
      Po co mi produkt, może i dobry, skoro nie wiem ( i nie mogę się dowiedzieć, jak działa ).
      • Gość: zadowolony z amica Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 06:30
        Mam od 8 lat pralkę Amica PC5510B425 i jestem z niej bardzo zadowolony, poprostu działa i doskonale pierze od początku bezawaryjnie przy 4 osobowej rodzinie.
        • mruwa9 Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 23.03.13, 11:01
          ta..zdarzaja sie ludzie, ktorym udaje sie wygrac szostke w lotto...tylko jaki to jest odsetek wszytkich grajacych?
        • Gość: vvv Nie, nie, ... IP: *.ists.pl 23.03.13, 18:10
          ... wcale nie o to chodzi abyś wychwalał zalety ośmioletniej pralki (chyba, że chcesz ją sprzedać),
          chodzi o to żebyś zapewnił, że kupiona dzisia nowa pralka pochodzi przynajmniej osiem lat ;)
        • Gość: wilczyca Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 02.01.14, 13:17
          W czerwcu ubiegłego roku kupiłam pralkę -sugerowałam się tym iż wcześniej miałam sprzęt tej firmy i byłam z niego zadowolona -obecny okazał się totalnym bublem! Owszem drzwiczki są duże tylko, że często należy dociskać drzwiczki bo wyskakuje błąd.
          O tak dużo programów tylko brak informacji o nich dopiero jak kupisz i podłączysz dowiesz się ile trwa cykl prania w danym programie, płyn zmiekczający jest pobierany przy pierwszym lub drugim płukaniu i póżniej popłukany-hahha-a może tak powinno być?
          Stara Amica którą używałam przez kilka lat (około 300 prań w ciągu roku) była tak cicha, że denerwowało mnie że jej nie słyszę i musiałam sprawdzać na wyświetlaczu ile pozostało czasu do końca cyklu za to obecnej nie mogę włączyć na noc bo czuję się jakbym mieszkała przy trasie szybkiego ruchu -zaznaczam ustawiona pod poziomicę
          Hm- ładowność - większa ładowność przy mniejszym bębnie -ciekawe -chyba że cegłę się dorzuci-prałam firankę o wadze 1,5 kg wyrwało mi dziurę w fartuchu , dobrze że byłam w domu bo jak by czujnik nie zadziałał od zalewania to miała bym niezłą jazdę w domu.
          Zgłosiłam reklamację 12 grudnia zero odezwu , dziś 2 stycznia dzwoniłam do Amici -powiedziano mi że serwisant jeszcze nie złozył zamówienia a magazyny będą czynne od 7 stycznia -hehe. Powołałam się że to będzie więcej jak 14 dni roboczych od dnia zgłoszenia do dnia naprawy- więc poinformowano mnie że jest taki jeszcze punkt , który mówi o szczególnej sytuacji że okres trwa 30 dni roboczych -i to jest ten okres bo były swięta i renament na koniec roku . No cóż pozoztło mi 2 wyjścia albo kupić nową pralkę albo jechać do skansenu i wyporzyczyć tarę.
          Reasumując polecam wszystkim tą firmę i zkup 2 pralek : jak jedna zepsuta można prać w drugiej.
      • Gość: abigail Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.13, 22:56
        Włosy sobie wyrywam z głowy, że wcześniej nie przeczytałam Twojej wypowiedzi. Właśnie na swoje nieszczęście toto kupiłam. Szok ! Niegdy bym nie przypuszczała, że może nie być podwójnego prania, a wszystko wskazuje na to, że nie ma. Zastanawiam się, jak wlać krochmal. Zamiast pozyteczych programów są jakieś bzdety, typu pranie koszul, albo rzeczy sportowych. Mam ochotę odesłać ten bubel do sklepu.
      • jag_2002 Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 24.04.17, 09:53
        ciąg dalszy przygody z Amicą - wylała wodę na łazienkę, no więc, ponieważ była kupiona z powodu długiej gwarancji, zadzwoniliśmy do serwisu -i guzik z gwarancji, bo oprócz rejestracji internetowej, trzeba było wysłać papierową, czego nie uczyniliśmy, bo informacji takowej na stronie nie było
        stracili klienta - jesteśmy na etapie zakupu płyty gazowej i piekarnika, więc to już na pewno nie Amiki, pralki następnej tez od nich nie kupimy
    • Gość: 53jaro Re: Sprawdź recenzje i ranking pralek IP: *.legnica.vectranet.pl 19.02.13, 19:22
      Rankingi są sponsorowane przez producentów więc nie są wiarygodne.Ja przed zakupem sprzętu AGD idę do punktu naprawy sprzętu AGD i otrzymuję informację jakiej marki sprzęt jest najmniej awaryjny.Miłego dnia.
      • Gość: s Czyli polecają Ci to co się psuje :) IP: *.rev.ndi.net.pl 23.03.13, 08:55
        bo zapewniają sobie klienta :) i jeszcze miło żeby naprawa była droga... :)
    • Gość: kamcia Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 09:38
      Ja posiadam pralkę Amica AWCN10DA która dopiero będzie miała w październiku 3 lata i popsuł mi się już programator 4 RAZY. Niestety wyszła mi gwarancja (nawet na programator) i musiałabym zapłacić za taka wymianę na drugi 400 zł. Dzwoniłam osobiscie do serwisu i zjebałam ich pożądnie. To skoro będzie mi się psuł raz albo dwa razy do roku ten programator to warto mi kupić nową pralkę, a tym w serwisie powiedziałam że mają się wypchać i już nigdy nie skorzystam z ich usług i pójdę z tym do urzędu ochrony konsumentów. Nie polecam tej pralki.
    • Gość: zeti Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 14:31
      ludziska czasy amiki minely nie powiem z glowy kto to teraz robi ale pralki sa montowane z chinskich czesci na ukrainie tesc mial lodowke amiki 5 lat i koniec zadzwonil do mechanika i mu powiedzial gosc wprost amika 4-5 lat nie do naprawy i juz .Mam kumpla w saturnie robi mowi ze to nawet gwarancje ma ciezko wytrzymac jak ktos wiecej uzytkuje .Z zelmerem tez sie dziwne rzeczy dzieja krajalnica 1 mc po gtwarncji-uszkodzona (sam ja naprawilem) robot kucheny za 500 pln z 10 razy cos uzywane i bum do serwisu pomijajc fakt ze 1 czesci ostrze do szatkowania wogole nie bylo w kartonie orginalnie zapakowanym laskawie po jakism 1 mc bylo do odbioru .Niestety polskie firmy w wiekszosci sa poprzedawane nie wiadaomo komu -i wywalaja produkcje za granice o ile pamietam w amice w polsce robia teraz samsunga (siora to kupila ja z samsungiem osobiscie nie chce misc juz nic do czynienia )mam kino domowe samsunga fakt ma z 5 lat obejrzalem 4 filmy i padlo he eh zenada Nie bede reklamowal tu zadnej firmy sa od tego fora ale amike zdecydowanie odradzam koles u mnie w robocie tez ma pralke tzn z orginalnej to chyba kasta zostala bo stale cos tam wymienia
    • Gość: zyta58 Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? IP: 5.172.252.* 03.04.14, 22:19
      Jeżeli chodzi o kuchenkę gazową firmy Amica polecam mam 5 lat i nic z nią się nie dzieje, lodówkę firmy Amica miałam po roku od zakupu 3 razy naprawiana na gwarancji, dostałam nową ale dopłaciłam i wzięłam innej firmy, na razie jest Ok. Pralka firmy Amica po 2 miesiącach od zakupu naprawiana, a wczoraj zepsuła mi się ledwie gwarancja się skończyła, koszt części i naprawy ok.600zł, więc lepiej kupić nową, ale jestem pewna że już nie Amica. Tak naprawdę polecam tylko kuchenkę gazową
      • Gość: ginol Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.14, 09:06
        Stanowczo odradzam zakupu produktów Amica.S.A.Tak jak ta firma postępuje z klientami to kpiny.Od 5 tygodni nie mogę korzystać z pralki gdyż firma mimo zgłoszeń nie wywiązuje się z umowy gwarancyjnej.Kontakt z info.Amica gorzej od zwyczajowo przyjętych standardów.Naprawa tej samej usterki następuje już od 08.07.14 i końca naprawy nie widać.Czas powrócić do prania w balii.Tak więc zgadzam się że pralka Amica to szajs.
    • Gość: Paulina Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? IP: *.play-internet.pl 07.11.14, 13:23
      Amica- złom jakich mało. Nie dość tego, że jest awaryjna, to na serwis nie można się doczekać. Na infolinii zbywaja, a serwis się umawia i nie przyjeżdża. Pomijając fakt że czas na naprawdę dawno minął. Nigdy więcej nic z firmy amica.
    • Gość: stefko amica IP: *.stansat.pl 15.12.14, 11:21
      Właśnie przeglądam strony, by zorientować się jaką pralkę teraz kupić... Trafiłem na wątek pralek AMICA. Posiadam pralkę AMICA PFE-900E. Kupiona była w czerwcu 2002 i działa bez żadnego problemu do chwili obecnej... Użytkowana jest 2-3 razy w tygodniu po 2-3 wsady... i wszystko jest OK. Wczoraj padł zamek uchwyt do otwierania, część najbliżej szklanego okna. Mam zamiar ją jeszcze reanimować jak dostanę tę część.... bo przeczytaniu wielu opinii strach kupować coś nowego :)
    • jag_2002 Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 27.04.15, 22:31
      no więc pralka to pomyłka, ale uświadomiłam sobie, że 2 kuchenki Amici mają w tej chwili pewnie ze 20 lat każda i tylko w jednej ze 2 lata temu wymienialiśmy grzałkę
    • joanna84m Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 14.08.16, 11:54
      Pralka amica zużyła się po 9latach. W momencie zakupu też wszyscy ostrzegali, że amica to największy szajs. Już w 2007 miała wyświetlacz LCD duży podświetlany na niebiesko duże drzwi i wygodny otwór. W sumie do dziś wygląda jak nowa zero rdzy i jest bialutka. Niestety była dość mocno eksploatowana. Rodzina 7-osobowa.
      Jednak dbamy bardzo o sprzęt, może to zaowocowało tak długą współpracą. W zasadzie można by ją jeszcze naprawić. I tu polecam Pana Wojciecha Rudzinskiego, który jest ekspertem od amici i z pomocą tego Pana i jego strony internetowej pralkoporadnik mozna samemu naprawić pralkę bez pomocy drogich fachowców. Chciałam jednak kupić nową pralkę trochę większa, tamta była na 4kg, więc średnio pranie 10 razy w tyg. przy tak dużej rodzinie, trochę męczące dla pralki😉 myśleliśmy znowu o amice, szkoda, że opinia tej firmy nadal taka kiepska. Nieułatwia to sprawy.
      • joanna84m Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 14.08.16, 11:56
        *nie ułatwia...przepraszam za błąd
    • wojtuuss Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 01.01.17, 11:00
      jestem posiadaczem pralki digital 800 aqua spray od jesieni 2003 roku- prała od 7 do 10 prań tygodniowo. w 2013 musiałem wymienić łożyska- koszt 32 zł i troche roboty i przy okazji zapoznania się z pralką. Teraz niestety coś się zepsuło i mogę teraz prać tylko na programie bawełna kolor, który nie posiada funkcji prania deszczowego- oczywiście można go skrócić, regulować obroty wirowania i temperaturę, tak że można z tym wytrzymać, ale żona ma już ochotę na coś nowego. W serwisie powiedzieli, że naprawa wyniesie 150 zł. Pomyślałem znowu o amice i dlatego wszedłem na to forum i z tego co czytam, to mój egzemplarz jest/był wyjątkowo udany. Zanim ją zakupiłem, rozmawiałem z serwisantem, który wtedy nic nie wiedział o amice, ale strasznie pomstował na ardo i indesita, że markami tymi powinien zająć się UOP. Elektrolux teściów pochodził 7 lat, więc też tego nie dotknę. Co w takim razie kupić?
      • wojtuuss Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 01.01.17, 11:02
        oczywiście jest to amica digital 800 aqua spray
        • mamargaret55 Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 23.01.17, 10:19
          Też posiadałam ponad dekadę pralkę amica digital 800 aqua spray i byłam z niej zadowolona, ale postanowiłam wymienić ją na nowszą niż naprawiać. Sugerując się już użytkowaniem pralki amica postanowiłam zakupić Amicę AWG8143CDI sprawdzając jej parametry i części itd... wszystko wskazywało że jest ok. Jednej rzeczy o której nie pomyślałam żeby sprawdzić jest programator, jego ustawienia są makabryczne ,długo piorące programy jedno jest 60min. niby fajnie ale z jednym płukaniem ,no jakaś paranoja. Włożyłam dwie kurtki do prania (wsad pralki do 8kg) przed wirowaniem stanęła w miejscu, pompa chodziła cały czas i jakby nie mogła wyważyć prania żeby zacząć wirowanie, żeby mi nie wysiadła wyjęłam jedną kurtkę i tak na dwa razy dopiero je odwirowałam. Teraz żałuję że nie naprawiłam tej starej ,bo były to tylko łożyska. Proszę czytajcie wszystko co dotyczy pralek nie tylko danej firmy.
          • jag_2002 Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 24.01.17, 19:58
            w mojej Amice niestety piorę na 60 min i włączam dodatkowe płukanie, do niego daję płyn do płukania, bo ma jeszcze jedna paskudną cechę - na długich programach automatycznie przełącza na szybkie pranie, czyli nie płucze, jak należy

no i kłopot z wirowaniem tez mam, u mnie zatrzymuje się na 11 minucie i koniec
    • izabelafp Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 01.02.17, 09:38
      Witam,
      Ja kupiłam niestety jedną z pralek Amici iiiiii no właśnie nigdy więcej nic z Tej firmy. Pralka na gwarancji po zaledwie pół roku użytkowania zaczęło jej totalnie odbijać. Wyprała nie wypłukała, po zapaleniu się lampki "zakończono" pobiera wodę albo do prania pobiera jej tyle że ubrania nawet nie są zmoczone a tylko oblepione proszkiem. Dużo by tu wymieniać. Zareklamowałam i przyjechał :fachman" otworzył, jak otworzył tak zamknął i doszedł do wniosku, że źle jest podłączony odpływ! Mąż poprawił tak jak Pan kazał. Nie pomogło. Przyjechał drugi raz bez narzędzi, obejrzał - za mało wyciągnięty wąż - mąż poprawił. I usłyszałam, że to nie jest pralka do codziennego prania tylko 2 razy na tydzień. NO PROSZĘ WAS jak to usłyszałam to myślałam, że padnę. Przyjechał oczywiście na moje zaproszenie 3 raz nic nie zrobił powiedział, że źle użytkuję sprzęt i to wszystko. A pralka jak się zacinała tak się zacina i żyje swoim życiem. W sklepie mieli ruszyć tę sprawę, obiło się o rzecznika praw konsumenta i kicha od pół roku cisza. Nie polecam tej firmy za nic mają klienta.
    • mysliciel662 Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 20.04.17, 19:55
      Ja mam pralkę Amica już od wielu lat i nie miałam żadnego problemu z nią.
    • leswit1416 Re: Pralka Amica...czy to naprawdę taki szajs?? 15.05.18, 15:46
      uwga uwaga na pralki amika kupiłem pralkę amike i nie mogę korzystać z łazienki ponieważ wydziela okropnie duszący swąd plastiku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka