13.06.08, 13:42
Witam
Niedlugo będę wykańczać moje nowe mieszkanie i mam dylemat, do
jakiej wysokości położyć płytki w łazience. Muszą one być na każdej
ścianie, ze wzglkędu na rozmieszczenie wanny i umywalki. Wybrałam
płytki dość duże 25x36 w stosynku do wielkości łazienki - 4,0 m2.
Główny problem polega na tym, jak rozwiązać ułożenie płytek na
ścianie z umywalką, nad którą chcę mieć duże lustro około 1mx1,2m.
Niestety nie da się zrobić lustra na całą szerokość ściany z powodu
kaloryfera. Jeśli macie jakieś sugestie to czekam
Obserwuj wątek
    • Gość: cool Re: Łazienka IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.08, 14:08
      a jakie chcesz to lustro? do powieszenia, czy do przyklejenia? jeśli chcesz
      przykleić lustro, to zostawiasz miejsce na nie (nie kładziesz płytek pod nie).
      Natomiast jeśli chcesz mieć lustro wieszane, to ścianę należy wypłytkować. Nie
      wiem jak wygląda w praktyce klejenie tak dużych luster. Mam w łazience nad
      umywalką 2 razy mniejsze lustro przyklejone i się sprawdza.
      • wlodziom Re: Łazienka 13.06.08, 14:20
        mam nadzieję, że da się przykleić tak duże lustro bo o takim właśnie
        myślała. Nie wiem po prostu czy w przypadku tego lustra płytki
        zakończyć na wysokości górnej krawędzi czy żeby były troszkę wyżej.
        Przy takich płytkach nie wiem czy to będzie ładnie wyglądało
    • Gość: cool Re: Łazienka IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.08, 15:51
      rozrysowałam to. Zakładam, że chcesz płytki położyć poziomo, lustro też.
      Przyjmuję, że wysokość łazienki to 250 cm lub więcej. Jeśli jest to 250 cm, to
      od sufitu po położeniu płytek zostanie 21 cm wolnej przestrzeni. Płytki
      kładziesz poziomo, nie ucinając żadnej, zostawiasz między płytkami 5 mm na fugę.
      Czyli na wysokość będziesz mieć 9 płytek, co daje wysokość 229 cm (wliczyłam już
      fugę). Góra umywalki znajduje się zazwyczaj na 80 cm licząc od podłogi, więc
      zostanie nad umywalką prawie cała płytka (dokładnie 21,5 cm). Jeżeli zdecydujesz
      się tu przykleić lustro, to moim zdaniem będzie to wyglądać ok. Lustro musiałoby
      mieć wtedy dokładnie 101,5 cm (zostanie wtedy między lustrem a płytkami 5 mm
      wolnej przestrzeni na fugę, jeśli nie chcesz tak, to musisz wtedy dać lustro o
      wysokości 102,5 cm - większe ryzyko, że coś nie wyjdzie). Nad lustrem położysz 1
      rząd płytek i będzie wyglądać ładnie. Lustro, które kończy sie na tej samej
      wysokości co płytki nie prezentuje się ładnie. Oczywiście możesz dać mniejsze
      lustro (76 cm x 109,5 cm), wtedy dajesz tylko jeden rząd płytek nad lustrem i
      masz 46 cm wolnej przestrzeni od sufitu do płytek. Co do szerokości lustra, to
      możesz wziąć większe 145,5 cm - przy wysokości 101,5 cm lub wybrać to mniejsze:
      76 cm x 109,5 cm. Szerokość dobrałam do dłuższego boku płytek i dodałam
      przestrzenie na fugę. Jak nie odpowiada Ci taka wizja, to możesz dociąć płytki
      przy podłodze i lustro umieścić na styku z umywalką. Wygląda to ładnie jeśli
      umywalka jest z szafką, jeśli nie, to lepiej niech płytki otaczają lustro z
      każdej strony:) Mam nadzieję, że trochę pomogłam?
      • Gość: piwoniasz Re: Łazienka IP: *.master.pl 13.06.08, 16:55
        Lustro na styku z umywalka to wiecznie zachlapane lustro(choć wizualnie całkiem
        całkiem).pzdr
    • Gość: cool Re: Łazienka IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.08, 16:07
      zapomnialam napisać o tym, że jeśli się zdecydujesz na to mniejsze lustro, to
      konieczny będzie dodatkowy rząd płytek nad umywalką:)

nikt nie jest idealny...

pozdrawiam:)
      • wlodziom Re: Łazienka 16.06.08, 08:23
        Dziękuję za wszystkie rady. Mam jednak wątpliwości co so sposobu
        położenia płytek. Wydaje mi się że nie bardzo będzie pasowało
        położenie płytek w poziomie. Załączam link do płytek któe wybrałam.
        test.tubadzin.pl/kolekcja.php?id=237&powrot=kolekcje&typ=0
        Chodzi mi o te zielone. Nie wiem czy ten wzór w poziomie będzie
        dobrze wyglądał.
        Pozdrawiam
        • Gość: cool Re: Łazienka IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.08, 15:23
          Takie płytki można położyć w pionie i w poziomie, wzór jest symetryczny. W
          pionie prezentują się lepiej (moim zdaniem)
          katalog.tubadzin.pl/kolekcje/allure_duza.jpg - na tym zdjęciu pod
          umywalką płytki położone są w poziomie - decyzja należy do ciebie. Jeśli chcesz
          położyć płytki w pionie, a twoja łazienka ma 250 cm lub mniej, to nie masz
          dużego pola manewru. Lustro o wysokości 72,5 cm i szerokości 101,5 cm musisz
          przykleic nad trzecim rzędem płytek (na wysokości 109,5 cm). ALE UWAGA! Jeśli
          masz w rodzinie wysokie osoby (1,90 m i więcej), to takie lustro będzie za
          niskie - skończy sie na wysokości 182 cm. Lustro o wysokości 109 cm z kolei może
          zbyt wysokie i skończy się równo z płytkami, a jak pisałam wcześniej - nie
          wygląda to ładnie. Chyba, że masz wysoką łazienkę - 260 cm lub więcej, to możesz
          położyć płytkę więcej na wysokość (wtedy wysokość płytek to 255 cm), a u góry
          dasz taką listwę jak na zdjęciu:) Zdecydowanie odradzam przycinanie tego typu
          płytek! I pamiętaj, żeby wszystko miało "ręce i nogi" dokładnie zaplanuj miejsce
          umywalki, bo potem może się okazać, że lustro będzie za bardzo wysunięte w jedną
          stronę. Ja musiałam przesunąć umywalkę o 10 cm, wystarczyła drobna przeróbka
          hydraulika.

Pozdrawiam:)
          • wlodziom Re: Łazienka 17.06.08, 10:57
            Może to pytanie z innej beczki, ale pojawił się kolejny pomysł z
            łązienką. Zastanawiam się czy ułożenie w całej łazience (4m2)płytek
            z wzorem
            test.tubadzin.pl/produkt.php?nr_produktu=102845&id=237
            nie stworzy wrażenia "pstrokacizny". Do tego w niewielkich ilościach
            jako dekor - zielone. Nie bardzo podobają mi się gładkie płytki z
            tej kolekcji (tubądzin allure)
            Im więcej sie zastanawiam tym więcej wątpliwości:-)
      • adrijah Re: Łazienka 05.07.08, 23:28
        oj tak, ja mam właśnie w łazience (przed remontem) tak lustro, przy samej umywalce i bez codziennego wycierania się nie obejdzie, niestety, tym bardziej, ze mam miniaturową umywalkę i trochę za wysoki kran - chlapie się niemiłosiernie
    • mateuszplotka0 Re: Łazienka 15.07.08, 18:40
      Proponowałbym płytki do sufitu, wtedy łazienka dobrze wygląda duży
      wybór na www.lazienki24.pl Lustro najlepiej zaznaczyć dekorami
      • Gość: tx Re: Łazienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 17:04
        Taaa, płytki do sufitu. To jest wymysł sprzedawców płytek. I dekory,
        ile wlezie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka