Dodaj do ulubionych

Kwestia pacynek

07.09.10, 15:57
czy administracja doszla do nowego wniosku, ze pacynki beda jednak tolerowane?

Jesli tak, to ban dla Cafem ( sprawa sprzed roku) byl niezasadny. Na FS pojawila sie pacynka znanego forumowicza oszoloma. Nick rozni sie jedna kreska i jest tolerowany przez adminow, mimo zglaszania problemu. Moze wiec uzgodnicie wspolna, spojna wersje i bedziecie w koncu stosowac to, na co bezczelnie sie zawsze powolujecie- netykiete i regulamin!
Obserwuj wątek
    • marrant Re: Kwestia pacynek 08.09.10, 12:13
      użytkownik został zbanowany, wpisy pod którymi wywiązała się merytoryczna dyskusja innych osób zostawiliśmy, ze względu na merytoryczna wartość i fakt, ze dyskusja została podjęta w dobrej wierze
      • teletoobis Re: Kwestia pacynek 08.09.10, 13:14
        Dziekuje za "szybka" reakcje..... Tym razem sprawa nie trwala rok :) To duzy postep :)
      • Gość: autokrata Re: użytkownik został zbanowany IP: *.icpnet.pl 31.10.10, 14:34
        "Możliwość zalogowania się została zablokowana. Powód: troll. Wniosek o zniesienie blokady prosimy kierować na adres: abuse@gazeta.pl"

Taki kuriozalny komunikat otrzymuję od kilku dni przy każdorazowej próbie zalogowania się na jedno ze swoich (owszem, wielu - to fakt znany wam przecież od dawna) kont.
        Kuriozalny podwójnie, bo po pierwsze - nie jestem żadnym trollem, spamerem ani innym akwizytorem.
        Po drugie - ponieważ ni z gruchy ni z pietruchy poszliście po całości (blokada IP 85.221.160.xxx), nie mam dostępu także do swojej gazetowej poczty (no, chyba, że to odesłanie na abuse należy rozumieć jako zachętę do założenia konta na jakimś konkurencyjnym - w domyśle solidniejszym - portalu)

Oczekuję wyjaśnień (biorąc pod uwagę powyższe - tutaj)
        • wariant_b Re: użytkownik został zbanowany 31.10.10, 19:39
          > Po drugie - ponieważ ni z gruchy ni z pietruchy poszliście po całości
          > (blokada IP 85.221.160.xxx)

Ale z tego, co twierdzi whois.net adresy z puli 85.221.160.xxx nie są Twoją własnością,
          tylko Inea S.A. Zwróć się do swojego dostawcy Internetu, bo zablokowanie JEGO
          adresów IP bez jego wiedzy jest nieuczciwą praktyką biznesową i przypuszczalnie
          może zostać skierowane na drogę sądową. Administracja forum nie ma podstaw do
          przypuszczeń, że jesteś stałym użytkownikiem swojego adresu IP, zresztą z tego
          co widzę na stronie Inea S.A. nie oferuje ona stałych adresów klientom indywidualnym,
          więc gazeta blokuje dostęp przypadkowej osobie, co nie jest zgodne z prawem.

Zresztą blokada jest bezsensowna, bo możesz skorzystać z jednego z serwerów proxy.
          • Gość: autokrata Re: Zresztą blokada jest bezsensowna IP: *.icpnet.pl 31.10.10, 21:09
            Chyba tylko co do tego jednego się zgodzimy... ;)

> Ale z tego, co twierdzi whois.net adresy z puli 85.221.160.xxx nie są Twoją wła
            > snością tylko Inea S.A

Nieporozumienie - trzy znaczki "x" mają jedynie ukryć przed postronnymi osobami mój konkretny, jedenastocyfrowy adres - i tylko on, jak sądzę, jest blokowany.
            Wątpię by Inea miała cokolwiek do tego - ostatecznie to nie ruch wychodzący od niej jest blokowany tylko przychodzący do serwisów gazety.pl

> możesz skorzystać z jednego z serwerów proxy

Serwery proxy, anonymizery itp. to na dłuższą metę narzędzia dobre chyba tylko dla prawdziwych trolli i wandali; dla normalnego użytkownika są i zbyt zawodne, i zbyt uciążliwe w korzystaniu - zresztą większość moich kont i tak jest chyba poblokowana dodatkowo po nickach

Handryczyć się i ze swoim providerem, i z Gazetą nie mam zamiaru - przynajmniej jeszcze nie teraz; na razie jestem dopiero na etapie WTF ;)
            • wariant_b Re: Zresztą blokada jest bezsensowna 31.10.10, 22:01
              Gość portalu: autokrata napisał(a):
              > Nieporozumienie - trzy znaczki "x" mają jedynie ukryć przed postronnymi osobami
              > mój konkretny, jedenastocyfrowy adres - i tylko on, jak sądzę, jest blokowany.

Nie Twój, tylko Twojego dostawcy Internetu. Nie otrzymałaś swojej puli adresowej IP
              od żadnej organizacji upoważnionej do przydzielania takowych. Korzystasz z puli
              adresowej dostawcy i to on jest posiadaczem Twojego numery IP. Jeśli zmienisz
              dostawcę, nowy dostawca dostarczy Ci nowy adres, zamiast przekonfigurowywać routery,
              by wyznaczały nową trasę do Ciebie.

> Wątpię by Inea miała cokolwiek do tego - ostatecznie to nie ruch wychodzący od
              > niej jest blokowany tylko przychodzący do serwisów

Blokowany jest przez GW ruch wychodzący od nich, bo pakiety mają ich adresy IP.
              Oczywiście gazeta może blokować Twój komputer nie tylko na podstawie IP,
              ale jeśli blokuje IP, to blokuje adres Inei. Jeśli rozwiążesz umowę i ktoś inny
              dostanie ten adres, od razu będzie miał zablokowane korzystanie z forum.

> Serwery proxy, anonymizery itp. to na dłuższą metę narzędzia dobre chyba tylko
              > dla prawdziwych trolli ...

Niekoniecznie - długi czas korzystałem z proxy w ICM bo mieli szybsze łącza
              między operatorami, niż mój dostawca, więc niektóre strony chodziły lepiej
              drogą okrężną przez ICM niż domyślną trasą. Ale, że było to dawno temu, więc
              nie wiem, czy TPSA lub inni dostawcy ograniczają jeszcze pasmo.

Anonimizery z oczywistych powodów są wolne - szyfrują połączenia i przeprowadzają
              pakiety przez kilka serwerów w różnych krajach, aby być poza możliwościami
              podsłuchu sieci przez służby specjalne. Oczywiście teoretycznie.

> Handryczyć się i ze swoim providerem, i z Gazetą nie mam zamiaru...

Ale nie tylko Ty, ale i Twój dostawca zostaliście formalnie poszkodowani (bo w oceny
              merytoryczne się nie wdaję) i powinien się pohandryczyć, bo mu klienci uciekną.
              Jeśli u dostawcy coś nie działa, a u innego chodzi bez problemów - zmienia się dostawcę.
          • Gość: = Re: użytkownik został zbanowany IP: 178.73.48.* 08.11.10, 20:14
            wariant_b napisał: ...

sadzisz, ze podlozyliby sie tak bezczelnie ? vide regulamin, pkt. 9a.
            • Gość: autokrata Re: sadzisz, ze podlozyliby sie tak IP: *.icpnet.pl 08.11.10, 21:25
              Dokładnie - regulaminy są tak konstruowane, żeby zawsze znaleźć kij (gdy się chce psa uderzyć) ;)
        • Gość: autokrata Re: do założenia konta na konkurencyjnym portalu IP: *.icpnet.pl 05.11.10, 14:05
          Cóż - założyłem, napisałem (do siwej) i dostałem - "odpowiedź" (czyli coś, co siwa najwyraźniej uważa za odpowiedź)

Jeśli chodzi o poznawanie zalet kont pocztowych na konkurencyjnych portalach - posunąłem się niewątpliwie do przodu, ale jeśli idzie o rozwiązanie problemu na "gazeta.pl" -to za cholerę...

c.d.n.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka