Dodaj do ulubionych

Zablokowane konto

IP: *.czarnet.pl 05.08.12, 00:31
Chyba dostałem "bana" na IP?
Próby zalogowanie się na konto "don.kichote" a także na nowo otworzone "zablokowane.konto", kończą się komunikatem:
Możliwość zalogowania się została zablokowana. Powód: naruszenie regulaminu. Wniosek o zniesienie blokady prosimy kierować na adres: abuse@gazeta.pl.

Chciałbym się dowiedzieć, co takiego zrobiłem, że aż taką karę wobec mnie zastosowano, czy to może jakiś błąd systemu - bo nie przypominam sobie żebym jakieś zasady złamał?
Obserwuj wątek
    • giwi Re: Zablokowane konto 06.08.12, 11:56
      Napisz do administracji forum@agora.pl i podaj ew. inne loginy, jesli z nich korzystasz.
      • Gość: don.kichote Re: Zablokowane konto IP: *.czarnet.pl 06.08.12, 12:58
        Napisałem na "abuse@gazeta.pl" - ale jak na razie - bez odzewu
        Napiszę jak radzisz, na "forum@agora.pl".

Czy ktoś wyjaśni mi powód blokady?
        Może Ty Giwi go znasz?
    • alpepe Re: Zablokowane konto 06.08.12, 18:26
      ja tak kiedyś miałam, był jakiś błąd i nie mogłam się zalogować. Admini nie potrafili znaleźć przyczyny. Miałam blokadę na dwóch kontach, a nic nie nabroiłam.
      • Gość: don.kichote Re: Zablokowane konto IP: *.czarnet.pl 06.08.12, 19:28
        I jak to się skończyło?
        Czy i po jakim czasie odblokowali?
        • giwi Re: Zablokowane konto 06.08.12, 19:34
          Jak przejrzą historię i nic nie znajdą, to odblokują.
          • wariant_b Re: Zablokowane konto 06.08.12, 21:19
            giwi napisała:
            > Jak przejrzą historię i nic nie znajdą, to odblokują.

Albo nie odblokują.
          • Gość: don.kichote Re: Zablokowane konto IP: *.czarnet.pl 07.08.12, 09:44
            giwi napisała:

> Jak przejrzą historię i nic nie znajdą, to odblokują.

Co to w ogóle oznacza???
            "Oni"(?), to znaczy kto?
            Czy mam rozumieć, że nie znacie powodów blokady?
            A nie prościej spytać tego, który/a blokował?
            A co z jakąkolwiek informacją w temacie?

wariant_b napisał:

> Albo nie odblokują.

Mógłbyś rozszerzyć? Znasz jakieś podobne przypadki, żeby tak "za niewinność"?
            • ex.mila Re: Zablokowane konto 07.08.12, 19:20
              Mnie nie odblokowali konta "bio.mum" bo nie padłam przed Siwą na kolana z błaganiem, i nie obiecałam poprawy. Oczywiście teraz mnie to już nie obchodzi, bo tamto konto to historia, i bym z niego nie korzystała, ale teraz masz większe szanse, bo nie ma siwej. Chociaż to pewnie jedynie złudzenie optyczne.

• don.kichote1 Re: Zablokowane konto 08.08.12, 08:35
                ex.mila napisała:

> Mnie nie odblokowali konta "bio.mum" ...

Ale mogłaś założyć nowe konto i je do woli używać.

W moim przypadku jest (a w zasadzie było do wczoraj do 16:02), że blokadę miałem na wszystkich moich kontach/loginach, a nowo założone były - że tak powiem - jednorazowe i działały tylko do wylogowania. Próba ponownego zalogowania owocowała komunikatem o blokadzie z powodu naruszenia regulaminu. :-(
            • wariant_b Re: Zablokowane konto 07.08.12, 21:33
              Gość portalu: don.kichote napisał(a):
              > Mógłbyś rozszerzyć? Znasz jakieś podobne przypadki, żeby tak "za niewinność"?

Oczywiście.

Kiedyś szczególnie "zasłużony" był algorytm, który blokował konta, jeśli
              określona ilość postów została wykasowana. Ponieważ moderatorom
              wygodniej jest wykasować gałązkę wątku niż cenzurować pojedyncze
              posty, więc w którymś momencie wielu starych użytkowników forum
              dostało bany za samo uczestnictwo w bardziej burzliwych dyskusjach.
              Oczywiście po wykasowanych postach użytkownik nie ma ani śladu,
              więc jak się od tego odwoływać?

Potem administracja wymyślała jakieś "obiektywne powody" dla banu,
              z których najbardziej mnie rozśmieszyło uzasadnienie siwej, że użytkownik
              pisze za krótkie posty.

Inny śmieszący mnie do rozpuku - to motyw, w którym zablokowano pisanie
              w forach, z których użytkownik nigdy nie korzystał. Potem "nawiedzony
              archiwista" przenosi nasz wątek na inne forum i okazuje się, że nie możemy.

No i oczywiście zabawne jest, jeśli moderatorzy czy administratorzy na
              FOM czy FOF każą napisać do siebie maila, bo oficjalnie nic o sprawie
              nie wiedzą, a na posty nie mogą reagować.

Generalnie forum sprawia wrażenie, jakby moderatorzy nie mieli wystarczających
              uprawnień i solidniejszego narzędzia do moderacji. W efekcie, zwłaszcza
              w weekendy dzieją się "cuda", które później odkręca się tygodniami.
              A giwi zamiast mieć uprawnienia do zniesienia blokady na Kraju powołuje
              się na jakąś mistyczną "administrację", która być może właśnie jest na urlopie,
              a jak wróci zajmie się bieżącymi sprawami, a nie zaległościami.
              • don.kichote1 Toś mnie nie pocieszył :-( 08.08.12, 09:19
                Chyba Cię znielubię! :-)
            • giwi Re: Zablokowane konto 07.08.12, 22:01
              Loginy odblokowuje administracja po przejrzeniu historii. Oczywiście, że zna powód blokady po obejrzeniu logów. Teraz to może potrwać, bo są urlopy.
              IP nie masz zablokowanego, bo piszesz.
              • don.kichote1 Wybacz Giwi 08.08.12, 09:15
                ...ale to co piszesz, nie pokrywa się z rzeczywistością. Wcale a wcale! :-(

> Teraz to może potrwać, bo są urlopy.

Otóż wczoraj, o 16:02 dostałem maila o treści:

Witam,

blokada została usunięta. Przed ponownym zalogowaniem proszę wyczyścić
                pliki cookies i cache w przeglądarce.

Pozdrawiam,

Inię i Nazwisko
                Specjalista ds. Obsługi Klienta

Oczywiście bez wyjaśnienia powodów blokady, czy "magicznego słowa"...
                Niestety, po sprawdzeniu okazało się, że odblokowane zostało 1 (jedno) stare konto/login, którego przestałem używać gdzieś ok. 2005, a mój główny obecnie login, "don.kichote" (jak i pozostałe konta), nadal jest zablokowany.

> IP nie masz zablokowanego, bo piszesz.

To też nie do końca prawda.
                Do momentu odblokowania (czyli do wczoraj), mogłem założyć nowe, ale tylko jednorazowe konto, które działało do wylogowania. Po wylogowaniu i próbie ponownego zalogowania - otrzymywałem znany komunikat o blokadzie i naruszeniu regulaminu, mimo że z takiego konta ani jeden post nie wyszedł.
                Jeśli zatem, nie był to "ban" na IP, to co to było?

> Oczywiście, że zna powód blokady po obejrzeniu logów.

A co muszę zrobić, żebym i ja mógł te powody poznać?
                • giwi Re: Wybacz Giwi 08.08.12, 09:20
                  Zablokowany był login. Gdy jest zablokowane IP, w ogóle nie można pisać.

Jeśli login został odblokowany bez komentarza ze strony administracji, prawdopodobnie był błąd.
                  Musisz napisać jeszcze raz do nich, że nie wszystko jest dobrze.
                  • don.kichote1 Re: Wybacz Giwi 08.08.12, 09:34
                    giwi napisała:

> Zablokowany był login.

Wszystkie loginy? Nawet te, nie używane od lat?
                    A co z nowo utworzonymi? Dlaczego działały do wylogowania a po wylogowaniu już nie?

> Jeśli login został odblokowany bez komentarza ze strony administracji, prawdopo
                    > dobnie był błąd.

Też tak podejrzewam ale jeśli tak, to jakieś "magiczne słowo" byłoby wskazane

> Musisz napisać jeszcze raz do nich, że nie wszystko jest dobrze.

Napisałem i czekam
                  • Gość: pan ban Re: Wybacz Giwi IP: *.ennet.pl 15.08.12, 19:10
                    > Gdy jest zablokowane IP, w ogóle nie można pisać.

Gdy jest zablokowany IP, nie można pisać z tego IP, ale można pisać przez serwery proxy, a nawet logować się na konto przez proxy. Przynajmniej tak było parę miesięcy temu, gdy mnie któryś z tutejszych adminatorów zbanował na IP.
    • don.kichote1 Znów blokada 08.08.12, 10:07
      don.kichote1 napisał(a):

> Niestety, po sprawdzeniu okazało się, że odblokowane zostało 1 (jedno) stare konto/login,
      > którego przestałem używać gdzieś ok. 2005...

To już nie aktualne!
      Obecnie konto zablokowane z powodu naruszenia regulaminu!
      0 wysłanych postów od wczoraj! Wczoraj działało! Dziś ... :-(((
      • Gość: don.kichote don.kichote1 - też już nie działa IP: *.czarnet.pl 08.08.12, 10:20
        Nie działa też konto utworzone wczoraj już po odblokowaniu "don.kichote.3", jak i "don.kichote1", utworzone dziś, z którego jeszcze przed chwilą tu pisałem!

Co się dzieje???
    • kasi.aa Re: Zablokowane konto 08.08.12, 16:35
      Z takimi pytaniami zapraszamy na forum@agora.pl

PS. Wysłaliśmy odpowiedź
      • Gość: don.kichote Re: Zablokowane konto IP: *.czarnet.pl 13.08.12, 19:37
        "kasi.aa"!

Co się dzieje?
        W czwartek 09.09.2012 na "forum@agora.pl" dostaliście wszystko o co prosiliście!
        W piątek 10.09.2012 ponownie wysłałem tę wiadomość o do dziś nic!

Tracę cierpliwość!
        Proszę o jakiś odzew!!!

• don.kichote Coś się ruszyło? 08.08.12, 17:39
      Wiadomość dla potomnych, którzy mogą znaleźć się w podobnej sytuacji.

Dziś, o 15:44 dostałem wiadomość - dokładną kopię wczorajszej.
      Po sprawdzenie okazało się, że dwa konta - w tym to, które jako jedyne działało po wczorajszym odblokowaniu - nadal jest zablokowane mimo, że dokładny wykaz zablokowanych kont wysłałem.
      Specjalnie się tym nie przejmuję, bo konta w zasadzie od lat nie używane i jak tak zostanie to "obleci".

Oczywiście żadnych wyjaśnień czy przeprosin, ale to chyba w tej "firmie" norma ...
      • don.kichote1 I się ses...ło! :-( 08.08.12, 21:42
        don.kichote napisał:

> Po sprawdzenie okazało się, że dwa konta - w tym to, które jako jedyne działało
        > po wczorajszym odblokowaniu - nadal jest zablokowane mimo, że dokładny wykaz z
        > ablokowanych kont wysłałem.

Już jest Trzy - konto don.kichote znów zablokowane! :-(
        • wariant_b Re: I się ses...ło! :-( 11.08.12, 22:04
          Tylko spokojnie - sezon urlopowy się skończy i osoba, która wie,
          jak się odblokowuje takie konta w końcu wróci.

Na razie dopóki konta nie użyjesz to jest odblokowane.
          Na więcej będziesz musiał poczekać.
          • Gość: don.kichote Re: I się ses...ło! :-( IP: *.czarnet.pl 13.08.12, 19:30
            wariant_b napisał:

> ...osoba, która wie,
            > jak się odblokowuje takie konta

I chyba tu właśnie "jest pies pogrzebany"! W świetle ostatnich wydarzeń i obfitej korespondencji pomiędzy mną a "administracją" - cokolwiek miałoby to znaczyć - wychodzi na to, że nie wiedzą co się stało i jak to naprawić i milczą. Żadnej odpowiedzi od piątku!

> Na razie dopóki konta nie użyjesz to jest odblokowane.
            > Na więcej będziesz musiał poczekać.

I tak właśnie jest! :-(
            Tracę cierpliwość!!!
    • kzet69 Re: Zablokowane konto 15.08.12, 12:35
      W stosunku do ciebie to jest zwykłe draństwo, ciekawe że nie potrafią zablokować goldy i jej cotygodniowych klonów...
      • Gość: Rozsądny Re: Zablokowane konto IP: *.free.aero2.net.pl 19.02.13, 12:21
        Jeżeli zablokowali [url=http://bankowe-konto.net][color=#011331]konto[/color][/url] to najwyraźniej z jakiegoś powodu np. obrażanie innych uczestników forum albo prowokowanie kłótni itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka