Dodaj do ulubionych

Kilka pytań do moderacji

20.11.24, 19:46
1. Dlaczego z forum auto-moto usuwane są wątki?
2. Dlaczego na wiele tygodni banowani są stali forumowicze (ostatnio użytkownik qqbek z auto-moto)
3. Dlaczego pytania o to dlaczego usuwane są wątki lądują na Oślej ławce?
4. Co z wyborami nowej moderacji na forum emama. Miały być wybory i coś ucichło. Po co ogłaszać coś takiego skoro nie chce się tego przeprowadzać?
Obserwuj wątek
    • klatwafornittyzostalarzucona Re: Kilka pytań do moderacji 20.11.24, 20:08
      To ja od siebie dodam;
      1. W watku "co zrobic z czasem" na auto-moto usunieto moj post- nie zawieral wulgaryzmow, nikogo nie obrazal, byl na temat watku, bo to bylo zdjecie grzybow w rozmowie o grzybobraniu. Czy ja mam po kazdym wpisie robic zrzut ekranu i potem pisac do adminow z pytaniem dlaczego post zniknal? No w sumie moge :)
      2. Zbanowany uzytkownik QQbek pisze na auto-moto od DWUDZIESTU lat- i zawsze tak samo. Czy to jest w porzadku, ze akurat on raptem dostal bana, bo sie narazil jakims tajemniczym personom?
      3. Prosiłabym o podanie publicznie informacji, kto teraz moderuje forum auto-moto, bo nie sądzę, żeby robił to ten sam człowiek, co kiedyś- rozsadny, miły, normalny.
      • klatwafornittyzostalarzucona Re: Kilka pytań do moderacji 20.11.24, 20:14
        i jeszcze jedno:
        4. moj watek, ktory usunieto na auto-moto (oznaczony OT- o oczekiwaniu na swieta, bez wulgaryzmow) nie zostal przeniesiony na osla lawke, tylko magicznie zniknal. Wiec jak mam w ogoloe wyjasniac sprawe jego znikniecia, skoro nie ma po nim sladu? Coz to sa za barbarzynskie obyczaje? hm?
      • borsuczyca.klusek Re: Kilka pytań do moderacji 20.11.24, 20:38
        #sprawiedliwośćdlaqqbka

#uwolnićautomoto
        • klatwafornittyzostalarzucona Re: Kilka pytań do moderacji 20.11.24, 20:42
          borsuczyca.klusek napisała:

> #sprawiedliwośćdlaqqbka
          >
          > #uwolnićautomoto
          tak!!!
          brawo dla tej pani! dobrze pisze!
          #stop banowaniu po uwazaniu!

• klatwafornittyzostalarzucona Re: Kilka pytań do moderacji 21.11.24, 13:46
      coraz ktora pyta, nie wiadomo- na co...
      admin nie odpowiada- chyba mu nie placa? (na melodie "Kuligu" Skaldow)
    • wariant_b Re: Kilka pytań do moderacji 21.11.24, 13:54

Będę miał nieco inny zestaw pytań:

1. Dlaczego z forum auto-moto usuwane są wątki?

1a. Skoro można powiadamiać o nowych wpisach w wątku i nowych wątkach na forum,
      dlaczego nie można powiadamiać autorów o ingerencjach moderatorów i ich przyczynie.
      Przecież mechanizm powiadamiania mailowego już istnieje i działa.

1b. Skoro serwer wyróżnia posty przyjaciół/nieprzyjaciół to dlaczego nie wprowadzono zasady,
      że autor skasowanego czy ocenzurowanago postu zawsze widzi treść swoich postów?.
      Wystarczy wyświetlać je nie tylko moderatorom, ale i autorowi oznaczając innymi atrybutami tekstu.

2. Dlaczego na wiele tygodni banowani są stali forumowicze (ostatnio użytkownik qqbek z auto-moto)

2a. Skoro regulamin przewiduje takie sankcje, to czemu użytkownik nie jest powiadamiamy
      (np. za pomocą ikonek przy nicku) o zagrożeniu z powodu wielokrotnego naruszenia Regulaminu?

2b. Czy istnieją jakieś zasady określające stopniowanie banów według czasu ich trwania lub
      popełnionego naruszenia Regulaminu, czy jest to tylko kwestia widzi mi się administratora?

2c. Czy usuwanie banów terminowych działa poprawnie, czy trzeba się odwoływać mailowo
      w razie zakończenia terminu ich trwania, jak bywało dotychczas?

2d. Czy zamiast bana o nieokreślonym czasie trwania nie lepiej byłoby po prostu powiadomić
      użytkownika o rozwiązaniu umowy z podaniem jego przyczyn i ścieżki odwoławczej?

3. Dlaczego pytania o to dlaczego usuwane są wątki lądują na Oślej ławce?

3a. Skoro nie wszystkie wątpliwe wątki przenoszone są na Oślą Ławkę, może warto by utworzyć
      Ławkę Kar dla wątków i postów wyrzuconych w Kosmos, żeby zainteresowani wiedzieli, że zostały
      usunięte a nie np. przeniesione do właściwego tematycznie forum lub padły ofiarą awaria?

4. Co z wyborami nowej moderacji na forum emama. Miały być wybory i coś ucichło

4a. Ponieważ nie mogę się doszukać, gdzie zostało to ogłoszone, to może taki wątki powinny
      być przyszpilane do forum? Ktoś kto je zamieszczał powinien mieć taką możliwość.

4b. Czy procedura weryfikacji i ew. wyboru nowych moderatorów nie powinna być powszechna
      a aktualne nicki moderatorów społecznych podawane automatycznie w opisie forum?

4c. Czy uprawnienia opiekunów forów nie powinny być poszerzone o prawo do dawania
      ostrzeżeń bez sankcji karnych oraz ustalania krótkookresowych banów dla niesfornych?
    • borsuczyca.klusek Re: Kilka pytań do moderacji 21.11.24, 20:36
      Minęła doba od publikacji i zero odpowiedzi...

Jeżeli macie braki kadrowe to ja chętnie zatrudnię, dużo nie wezmę 🙄
    • kasi.aa Re: Kilka pytań do moderacji 26.11.24, 10:58
      1. ponieważ taką możliwość przewiduje Regulamin
      2. ponieważ stałych użytkowników Regulamin i Netykieta obowiązują tak samo, jak nowych
      3. ponieważ nie są zgodne z tematyką forum i co do zasady takie wątki są zawsze z forów usuwane. Pytania o usunięcie wpisu lub wątku zgłasza autor wpisu, pod adres forum@grupagazeta.pl
      4. faktycznie, przypilnuję, żeby tego dopilnowano, dzięki za zwrócenie uwagi.
      • bywalec.hoteli Re: Kilka pytań do moderacji 26.11.24, 11:32
        Użytkownik qqbek jest zbanowany od długiego czasu i nie jest w stanie uzyskać informacji do kiedy ani za co. Wysyłał różne maile do Was i nic. Czy możecie już odblokować użytkownika qqbek?
        • kasi.aa Re: Kilka pytań do moderacji 26.11.24, 14:09
          Z jakiego maila i pod jaki adres pisał? Ja niestety zgłoszenia nie widzę, proszę o uzupełnienie informacji albo ponowne wysłanie zapytania pod adres forum@grupagazeta.pl z maila powiązanego z kontem - wszelkich informacji udzielimy właścicielowi konta.
          • bywalec.hoteli Re: Kilka pytań do moderacji 26.11.24, 16:39
            mówi, że właśnie napisał na ten adres co napisałaś z tego adresu o którym mówiłaś
          • bywalec.hoteli Re: Kilka pytań do moderacji 27.11.24, 14:15
            qqbek z gazeta.pl wysłał 26.11.2024 zgłoszenie na forum@grupagazeta.pl i nie otrzymał żadnej odpowiedzi a konto nadal zablokowane

Uwolnić QQBKA!!!!!
            • hana2 Re: Kilka pytań do moderacji 27.11.24, 15:05
              Mają 14 dni na odpowiedź na maila...
            • kasi.aa Re: Kilka pytań do moderacji 27.11.24, 15:47
              Nie wskazałeś pełnego adresu, ale z qqbek@gazeta.pl nic do nas w tym roku nie dotarło. Niech się upewni, gdzie i skąd pisał, ew ponowi próbę kontaktu.
              • bywalec.hoteli Re: Kilka pytań do moderacji 28.11.24, 08:51
                Oczywiście że wysłał.
                Poniżej screenshot jednego z maili.
                Proszę o pomoc i o odblokowanie użytkowanika qqbek
                Uwolnić Qqbka !!!
                • wariant_b [...] 28.11.24, 09:39
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • kasi.aa Re: Kilka pytań do moderacji 28.11.24, 09:48
                    Dementuję. Nie trafiła, sprawdziłam. Proszę o nieprzypisywanie administracji niewłaściwych zachowań, takie wpisy będą usuwane.
                    • wariant_b Re: Kilka pytań do moderacji 28.11.24, 11:47
                      kasi.aa napisała:

> Dementuję. Nie trafiła, sprawdziłam. Proszę o nieprzypisywanie administracji
                      > niewłaściwych zachowań, takie wpisy będą usuwane.

Niewłaściwy może być jedynie nadzór nad serwerami pocztowymi, a to wasza poczta.
                      Standard poczty elektronicznej wymaga przesłania przez serwer nadawcy informacji
                      o niedoręczalności poczty (po wielokrotnych próbach przesłania) albo odbicia, czyli
                      odrzucanie poczty przez serwer odbiorczy. Proszę nie przypisywać twórcom oprogramowania
                      nieznajomości zaleceń w stosunku do poczty elektronicznej, a mnie niewiedzy na temat
                      zasad działania tejże poczty.
                    • bywalec.hoteli Re: Kilka pytań do moderacji 03.12.24, 22:05
                      kasi.aa napisała:

> Dementuję. Nie trafiła, sprawdziłam. Proszę o nieprzypisywanie administracji ni
                      > ewłaściwych zachowań, takie wpisy będą usuwane.

Qqbek napisał już na ten adres oraz do Ciebie bezpośrednio wiele maili zarówno z adresu Qqbek gazeta jak i z adresu pomocniczego i zero odpowiedzi.
                      Co z uwolnieniem qqbka?
                      • bywalec.hoteli Re: Kilka pytań do moderacji 04.12.24, 08:47
                        co z banem użytkownika qqbek? kiedy zostanie zdjęty?
                • kasi.aa Re: Kilka pytań do moderacji 28.11.24, 09:41
                  Ok, to już mamy jakiś konkret, dzięki. To może oznaczać, że był błąd wysłania, bo na skrzynce tego niestety nie ma. Pójdziemy tutaj dwutorowo:
                  1. niech qqbek skontaktuje się proszę z nami z maila alternatywnego powiązanego z kontem, tą drogą rozpatrzymy zgłoszenie dotyczące blokady
                  2. czy qqbek dostaje jakiś komunikat błędu/zwrotkę przy wysyłaniu do nas? Proszę o wysłanie nagłówka wiadomości, podanie daty i godziny wysłania każdego maila (do sprawdzenia w folderze wysłane).

Wygląda na to, że nałożyły się tutaj dwa osobne tematy, w tym błąd wysyłania, ale wyjaśnimy to, po kolei. Przepraszamy za utrudnienia.
                  • bywalec.hoteli Re: Kilka pytań do moderacji 28.11.24, 10:28
                    Może sprawdźcie czy te wiadomości nie wpadają do spamu albo jakaś reguła lub inny administrator je usuwa?

Zamiast robić już te analizy prosimy o po prostu o odblokowanie qqbka. Chłopina jest już 2 miesiące zablokowany.
                  • borsuczyca.klusek Re: Kilka pytań do moderacji 28.11.24, 10:29
                    Jezu ludzie dlaczego musicie tu odwalać proces Kafki? To tylko ban na forum a nie wniosek kredytowy.
                    Widać, że coś jest nie tak i wykrzacza pocztę to nie możecie go po prostu odblokować?

#uwolnićqqbka
                    • wariant_b Re: Kilka pytań do moderacji 28.11.24, 11:58

> Jezu ludzie dlaczego musicie tu odwalać proces Kafki? To tylko ban na forum ...

Widocznie procedura wewnętrzna wymaga rozpatrzenia wniosku o usunięcie bana
                      dostarczonego na dziennik podawczy drogą pisemną lub mailową i włączenia tegoż
                      wniosku do dokumentacji. Ale ciekawi mnie, dlaczego użytkownik nie otrzymuje
                      potwierdzenia przyjęcia wniosku na dziennik podawczy. Faktycznie pieczątki nie da się
                      przyłożyć, ale można wysłać automatycznie potwierdzenie mailowe (podawanie numeru
                      dziennika/sprawy możemy ew. odpuścić, choć formalnie powinien być nadany).
                      Pozwolę sobie również zauważyć, że informacja o banie wraz z uzasadnieniem powinna
                      zostać dostarczona w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami, np. drogą mailową.
                  • bywalec.hoteli Re: Kilka pytań do moderacji 04.12.24, 08:47
                    Qqbek napisał już na ten adres oraz do Ciebie bezpośrednio wiele maili zarówno z adresu Qqbek gazeta jak i z adresu pomocniczego i zero odpowiedzi.
                    Co z uwolnieniem qqbka?
      • borsuczyca.klusek Re: Kilka pytań do moderacji 26.11.24, 11:40
        kasi.aa napisała:

> 3. ponieważ nie są zgodne z tematyką forum i co do zasady takie wątki są zawsze
        > z forów usuwane.

To ja mam pytanie dodatkowe czy forum jest dla ludzi czy jest może odwrotnie?
      • wariant_b Re: Kilka pytań do moderacji 26.11.24, 13:39
        kasi.aa napisała:

> 4. faktycznie, przypilnuję, żeby tego dopilnowano, dzięki za zwrócenie uwagi.

Cieszę się, że wątek z zasadami wyborów i kryteriami, jakie muszą spełniać kandydaci
        zostanie kiedyś przyszpilony do forum, bo na szybko nie udało mi się go znaleźć.
        A co z innymi forami, które nie mają opiekuna lub ich moderacja budzi zastrzeżenia?
    • klatwafornittyzostalarzucona Re: Kilka pytań do moderacji 26.11.24, 11:21
      mnie juz nie musicie odpowiadac, gdzies to mam ;)
      zegnajcie ;*
      • hana2 Re: Kilka pytań do moderacji 26.11.24, 16:26
        Moglibyśmy znaleźć miejsce, albo założyć coś poza gazeta.pl. Może to być blog, gdzie każdy użytkownik miałby uprawnienia do zamieszczania wpisów, nie tylko komentowania. Mnie też wkurza tutaj obsługa z uprzejmością jak za PRLu. Też swego czasu nie dostałam odpowiedzi na proste pytanie o to, kto moderuje pewne forum, a jedynie otrzymywałam komunikat powtarzany jak zdarta płyta.
    • bywalec.hoteli Re: Kilka pytań do moderacji 28.11.24, 20:17
      Co z uwolnieniem Qqbka?
      • klatwafornittyzostalarzucona Re: Kilka pytań do moderacji 29.11.24, 13:00
        .
        • klatwafornittyzostalarzucona Re: Kilka pytań do moderacji 29.11.24, 13:07
          a tymczasem, na forum auto-moto, cale dlugasnie watki nie na temat, z niewybrednymi personalnymi przepychankami sobie wisza. sa rowni i rowniejsi ;)
          idiokracja kwitnie. brawo, brawo :P
          "mszcza sie ludzie mali- nie powyrastali"
          • kasi.aa Re: Kilka pytań do moderacji 04.12.24, 13:45
            Administracja nie czyta całego forum, nie jest to możliwe, więc jeśli na forum widzisz wpis, który łamie regulamin, poproszę o przysłanie linku pod adres forum@grupagazeta.pl
            Co do qqbka, wyjaśnień zawsze udzielamy osobie bezpośrednio zainteresowanej, i to się aktualnie dzieje.
            • klatwafornittyzostalarzucona Re: Kilka pytań do moderacji 04.12.24, 14:00
              nie jestesmy na ty- to raz
              cale wasze moderowanie lamie regulamin i uraga ludzkiej przyzwoitosci- to dwa
              cos wam dlugo schodzi to wyjasnianie,- to trzy
              • klatwafornittyzostalarzucona Re: Kilka pytań do moderacji 04.12.24, 14:01
                negativum na wasza odpowiedz na forum o moderacji juz prawie miesiac czeka, a do mnie pyskowac to macie czas- to cztery :)
                • hrasier_2 Re: Kilka pytań do moderacji 04.12.24, 15:32
                  klatwafornittyzostalarzucona napisał(a):

> negativum na wasza odpowiedz na forum o moderacji juz prawie miesiac czeka, a d
                  > o mnie pyskowac to macie czas- to cztery :)
                  Negativum od dawna wie na czym stoi. A że może pisać, bo z wątkami na FK jest dalej problem. To nie jego sprawa. Bo ktoś inny to załatwił.
            • bywalec.hoteli Re: Kilka pytań do moderacji 04.12.24, 14:49
              kasi.aa napisała:

> Co do qqbka, wyjaśnień zawsze udzielamy osobie bezpośrednio zainteresowanej, i
              > to się aktualnie dzieje.

qqbek wielokrotnie pisał mi, że jest z Waszej strony kompletna cisza mimo iż pisał wiele razy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka