Dodaj do ulubionych

Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzinach?

28.10.08, 15:26
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=86512817&a=86519141
Rozumiem, że praca stresująca, ale by aż tak
ludzie.gazeta.pl/yavorius/0,0.html
Innych Państwo cenzorują, może sami zaczną od siebie? Wszak nie od dziś
wiadomo, że ryba psuje się od głowy.
Obserwuj wątek
    • hummer Dodam, że usunięcie z wyświetlania 28.10.08, 15:30
      admina, sprawi, że nie będzie mi się wyświetlał również w sytuacjach, gdy pisze
      jako nick czerwony lub niebieski. Jak temu zaradzić w ustawieniach konta?

Pytam poważnie!
    • jureek Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 15:46
      Yavorius już nie jest aesem.
      Pozdr.
      Jura
    • siwa Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 15:56
      Yavorius na FoM nigdy nie był adminem.
      Pisze czarno
      • drugie_wcielenie Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 16:21
        rozumiem, ze nie nalezy zwracac uwagi na uzytkownikow ('czarnych') wyskakujacych
        ze standardowym tekstem typu 'Uwaga: posty, wątki do wycięcia itp. prosimy
        zgłaszać na forum@agora.pl. Nie tu!' ?

ps. pomijam juz fakt, ze tekst ow pojawia sie nagminnie niezaleznie od kontekstu
        watku. vide forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=85628055&a=85628183
        • mali.sa Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 16:23
          Żartujesz sobie, prawda?
          Powiedz, że prawda.
          • drugie_wcielenie Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 18:50
            w pierwszej czy drugiej czesci ?
            • drugie_wcielenie a propos.. 28.10.08, 21:08
              czy zgodnie z netykieta nie powinnas zwrocic sie do mnie z tym pytaniem via e-mail ? hehe.. wyglada na to, ze pomaranczowi juz jawnie nie przestrzegaja regulaminu.
      • brumbak111 Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 17:06
        siwa napisała:

> Yavorius na FoM nigdy nie był adminem.
        > Pisze czarno
        • yavorius Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 17:17
          Jak już posiądziesz podstawową wiedzę na temat tego, kto jest
          moderatorem, a kto aesem, daj znać.
          • roztoczanski Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 18:39
            yavorius napisał:
            > Jak już posiądziesz podstawową wiedzę na temat tego, kto jest
            > moderatorem, a kto aesem, daj znać.

Może nas oświecisz jak wielka jest różnica między tymi pojęciami.
            • yavorius Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 18:46
              Wyszukiwarkę ukradli? No popatrz.
              • roztoczanski Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 29.10.08, 14:41
                Yavorius napisał:
                > Wyszukiwarkę ukradli? No popatrz.

Możesz uznać, że ukradli.
                Ciekawi mnie co Ty rozumiesz pod tymi pojęciami, a odsyłanie do ich definicji,
                może świadczyć, że sam je nie bardzo rozumiesz ;)
                • yavorius Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 29.10.08, 15:04
                  Nie, świadczy o tym, że najzwyczajniej na świecie nie chce mi się
                  tego tłumaczyć.
                  • jureek Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 29.10.08, 15:08
                    Typowy unik w dyskusji.
                    Jak się powie A, to wypadałoby powiedzieć też B. To Ty zacząłeś temat zarzucając
                    komuś, że nie rozumie różnic między jakimiś pojęciami, więc wypadałoby napisać,
                    jak Ty te różnice rozumiesz, gdy ktoś grzecznie o to prosi, a nie wykręcać się
                    lenistwem. Postawić zarzut Ci się chciało, wtedy nie byłeś leniwy?
                    Jura
                    • drugie_wcielenie Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 29.10.08, 15:39
                      to chyba poniekad definicja trola ? ;)
                  • genoveva Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 29.10.08, 16:00
                    yavorius napisał:

> Nie, świadczy o tym, że najzwyczajniej na świecie nie chce mi się
                    > tego tłumaczyć.

Może jednak spróbuj, bo w wyszukiwarce trudno to znaleźć. Na wszelki
                    wypadek przypomnę, że chodzi o to, 'kto jest moderatorem, a kto
                    aesem'.
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=86520875&a=86525608
                    • yavorius Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 29.10.08, 16:25
                      Przez moderatora rozumiem administrację zawodową, zatrudnioną przez
                      Agorę; przez aesa kogoś, kto społecznie opiekuje się jakimś forum.
                      Dziękuję, dobranoc.
                      • roztoczanski Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 29.10.08, 18:39
                        To ciekawe co napisałeś, jednak mam wrażenie że Twoja znajomość definicji jest
                        nieprecyzyjna.

Moderator to osoba oceniająca jakość komentarzy na stronie WWW, kanale IRC,
                        liście dyskusyjnej lub na forum.
                        Mimo że administracja składa się z administratorów oraz moderatorów, to między
                        nimi istnieje kolosalna różnica. Moderatorzy z reguły są bliżej użytkowników,
                        natomiast administratorzy bardziej zajmują się stroną techniczną danego forum
                        czy grupy dyskusyjnej.
                        Definicja pochodzi ze strony:
                        pl.wikipedia.org/wiki/Moderator_(internet)
                        Deficja administratora społecznego GW:
                        Kim są administratorzy społeczni?
                        To użytkownicy Forum, który pomagają administracji Forum usuwać spam oraz wątki
                        niezgodne z Netykietą i Regulaminem Forum. Nie są jedynymi osobami usuwającymi
                        wątki i posty z danego forum ale podobnie jak administracja nie czytają
                        wszystkich wątków i postów. W Internecie udział ochotników w utrzymaniu serwisów
                        społecznościowych nie jest niczym niezwykłym. Administratorzy społeczni opiekują
                        się tylko wybranymi forami, dlatego mogą robić to dużo uważniej niż
                        administracja. Są też dobrym kontaktem z adminami.

Całość:
                        forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476439.html
                  • brumbak111 Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 29.10.08, 19:06
                    yavorius napisał:

> Nie, świadczy o tym, że najzwyczajniej na świecie nie chce mi się
                    > tego tłumaczyć.
                    .a w ogóle chce ci się zrobić cos pozytywnego na forum ?
                    co sądzisz o cyberagresji, chamstwie tak obecnym na forum Gazeta.pl
                    patrz np. forum Kraj
                    uzyj wyszukiwarki- wiesz jak to robic
        • mali.sa Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 17:18
          Piękna analogia.
          I prokurator jest rozliczany jak normalny człowiek, nie jak prokurator.
          U nas jest tak samo. Także aesi mają na swoim koncie wątki zarówno usunięte jak
          i ocenzurowane.
          • dolor Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 18:31
            mali.sa napisała:

> Piękna analogia.
            > I prokurator jest rozliczany jak normalny człowiek, nie jak prokurator.
            > U nas jest tak samo. Także aesi mają na swoim koncie wątki zarówno usunięte
            jak i ocenzurowane.

Tylko że zarówno prokuratorowi, jak i sędziemu czy policjantowi, np. za
            spowodowanie wypadku po pijanemu (bynajmniej nie w podczas wykonywania
            obowiązków zawodowych) oprócz normalnego procesu, grozi postępowanie
            dyscyplinarne i usunięcie z pracy. Nie można bowiem walczyć z tymi samymi
            przestępstwami, które samemu się popełnia.
            • drugie_wcielenie Re: Siwa. jak rozmawiać z takim adminem po godzin 28.10.08, 18:54
              malisa chyba jeszcze mloda jest ;)
              ..zbyt mloda.
      • hummer Który poucza innych jak się mają zachowywać. 28.10.08, 19:11
        siwa napisała:

> Yavorius na FoM nigdy nie był adminem.
        > Pisze czarno
        • giwi Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 28.10.08, 19:48
          Obrona jest prosta, wrzuć go sobie do niewidocznych. :-)
          Poza tym Jureek napisał, że on już nie jest aesem, to taki sam użytkownik jak każdy.
          • drugie_wcielenie Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 28.10.08, 21:15
            'niewidoczny' to wciskanie kitu i wmawianie, ze to miod. po pierwsze ktos moze takiego niewidocznego cytowac, czyli bedzie on juz wtedy widoczny. po drugie, taki niewidoczny moglby bezkarnie (za cichym przyzwoleniem administracji) wieszac na (nie)zainteresowanym (bez jego wiedzy).
          • brumbak111 Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 28.10.08, 23:02
            giwi napisała:

> Obrona jest prosta, wrzuć go sobie do niewidocznych. :-)
            .
            to żadna obrona
            coż z tego że ktoś jeden wrzuci sobie kogos innego do niewidocznych ?
            posty trolla, obraźliwe, napastliwe ataki personalne pozostaną
            jest inna metoda giwi
            może jeszcze o niej nie slyszałaś

usunięcie obraźliwego postu
            zajrzyj na forum Kraj
            az roi się od wyzwisk wulgaryzmów etc.
            • giwi [...] 28.10.08, 23:07
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • jureek Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 28.10.08, 23:34
                giwi napisała:

> Porzuciłeś wegetarianizm dla mięcha?

Droga Giwi! Możesz mi wyjaśnić, co ma wspólnego wegetarianizm z treścią postu,
                na który odpowiadzasz?
                Jura

P.S. Z treścią postu Brumbaka nie zgadzam się, uważam możliwość wygaszania za
                jedno z niewielu pożytecznych narzędzi, jakie administracja udostępniła
                forumowiczom. Gdyby to ja kierował portalem, to właśnie poszedłbym w kierunku
                rozwijania indywidualnych narzędzi do filtrowania, zamiast rozwijać cenzurę.
                • siwa Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 29.10.08, 11:35
                  A my jesteśmy obowiązani dbać o dobro portalu i kształt forum jako całości, nie tylko o indywidualną wygodę użytkowników.
                  To, co nazywasz "cenzurą" ma na celu usuwanie takich treści jak np to. I jak widać nie wystarczy tego nie oglądać/nie czytać, bo chłopaka skazali.
                  • jureek Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 29.10.08, 11:48
                    siwa napisała:

> A my jesteśmy obowiązani dbać o dobro portalu i kształt forum jako całości, nie
                    > tylko o indywidualną wygodę użytkowników.

Brutalnie mówiąc, musicie na pierwszym miejscu dbać o swój tyłek. Wiem, pisałem
                    już, że przyjmuję do wiadomości ten argument. Nie chcę, żebyś stawała przed
                    sądem zamiast jakiego debila, który zamieścił na forum treści stanowiące
                    przestępstwo.
                    Czy jednak Agora zrobiła coś w kierunku zmiany tego durnego prawa, którze karze
                    listonosza, a nie nadawcę?

> To, co nazywasz "cenzurą" ma na celu usuwanie takichtreści jak np to. I jak widać nie wystarczy tego nie oglądać/nie czytać, bo
                    chłopaka skazali.

Smutne, że tak działa u nas prawo. Po zakazie emisji filmu Dederki o Amwayu
                    kolejny wyrok pokazujący, że konstytucyjne gwarancje wolności słowa są tylko
                    pustymi frazesami.
                    Jura
                    • genoveva Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 29.10.08, 12:46
                      jureek napisał:

> Brutalnie mówiąc, musicie na pierwszym miejscu dbać o swój tyłek.
                      Wiem, pisałem
                      > już, że przyjmuję do wiadomości ten argument. Nie chcę, żebyś
                      stawała przed
                      > sądem zamiast jakiego debila, który zamieścił na forum treści
                      stanowiące
                      > przestępstwo.
                      > Czy jednak Agora zrobiła coś w kierunku zmiany tego durnego prawa,
                      którze karze
                      > listonosza, a nie nadawcę?
                      >
                      W tym wypadku brak działania wydaje mi się wręcz mało prawdopodobny.
                      W końcu to prawo jest dla Agory bardzo niebezpieczne, nie łudźmy
                      się, nie zdążą wszystkiego wyciąć na czas. Jednak czym innym jest
                      zabieganie o zmianę złych i nieżyciowych przepisów, a czym innym
                      łamanie prawa.
                      • dolor Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 29.10.08, 17:47
                        A właściwie jak konkretnie wygląda obecny stan prawny? Nie znam się na tym, a
                        doszukałem się jedynie, że "nie będzie odpowiadał za umieszczone treści
                        wyłącznie, jeśli nie wie o ich bezprawnym charakterze. Po uzyskaniu wiarygodnej
                        informacji na ten temat właściciel portalu ma obowiązek zareagować".

Bo jeśli tak jest, dla dobra wszystkich lepiej chyba byłoby skupić się na tym
                        aspekcie, niż na pogoni za wątkami, które na pierwszy rzut oka nie odpowiadają
                        tematyce forum, albo postami, gdzie ktoś naruszył Regulamin używając dużych
                        liter zamiast podkreślenia.
                        Np. łatwo odnalazłem Regulamin i Netykietę, ale tego, za umieszczenie konkretnie
                        jakich treści mogę zostać oskarżony, oprócz krótkiej wzmianki w Regulaminie (nie
                        informującej np. o znieważeniu prezydenta) nie.
                        • genoveva Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 30.10.08, 15:51

dolor napisał:

> A właściwie jak konkretnie wygląda obecny stan prawny? Nie znam
                          się na tym, a
                          > doszukałem się jedynie, że "nie będzie odpowiadał za umieszczone
                          treści
                          > wyłącznie, jeśli nie wie o ich bezprawnym charakterze. Po
                          uzyskaniu wiarygodnej
                          > informacji na ten temat właściciel portalu ma obowiązek
                          zareagować".

Z tego, co wiem, to właśnie tak, jak napisałeś. Nie wiem, czy
                          dokopałeś się do tego linku tiny.pl/sjtb, co prawda jest
                          sprzed ponad roku, ale chyba nic się od tamtej pory nie zmieniło.
                          • dolor Możesz poprawić link? Dzięki. n/t 30.10.08, 22:10

• genoveva Poprawiony link 31.10.08, 11:20
                              tiny.pl/sjtb
                              Przepraszam, zbyt blisko postawiłam przecinek.
                              • dolor Już nic nie wiem. 31.10.08, 17:55
                                Przeczytałem sobie jeszcze raz post Siwej, ładne to takie, o konieczności dbania
                                o dobro portalu i kształt forum jako całości, i że to dla dobra, bo skazać mogą,
                                a inny zawodowiec odpowiada mi tak:
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=86650437&a=86655216
                                To w końcu jaka jest prawda?
                    • siwa Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 29.10.08, 12:49
                      > Czy jednak Agora zrobiła coś w kierunku zmiany tego durnego prawa, którze karze
                      > listonosza, a nie nadawcę?

Mnie o to pytasz? Ty jesteś akcjonariuszem.
                  • dolor Re: Który poucza innych jak się mają zachowywać. 29.10.08, 12:12
                    siwa napisała:
                    > To, co nazywasz "cenzurą" ma na celu usuwanie (...) I jak widać nie wystarczy
                    tego nie oglądać/nie czytać, bo chłopaka skazali.

Jedno drugiemu nie przeszkadza. Dokąd nikogo nie skazano za naruszenie samej
                    Netykiety, można się nawet pokusić o usuwanie treści wyłącznie niezgodnych z prawem.
                    • marouder.eu Czy ty dolor, ze tak powiem serdenko... 29.10.08, 13:28
                      ..nie byles za niedopuszczeniem mnie na forum histeria...ee..znaczy Deepresja?

dolor napisał:

Jedno drugiemu nie przeszkadza. Dokąd nikogo nie skazano za naruszenie samej
                      > Netykiety, można się nawet pokusić o usuwanie treści wyłącznie niezgodnych z pr
                      > awem.
                      • dolor Re: Czy ty dolor, ze tak powiem serdenko... 29.10.08, 13:36
                        marouder.eu napisał:

> ..nie byles za niedopuszczeniem mnie na forum histeria...ee..znaczy Deepresja?

Nie byłem. Pokazałem Twój wątek tylko dla kontrastu z innym, potrzebnym, który
                        jednak został usunięty. Nie moja wina, że Siwa uznała to za zgłoszenie wątku do
                        wycięcia i nawet mnie za to zrugała.
                        Ja tam wolałbym spróbować przekonać Cię, że depresja to jednak nie histeria,
                        choć oba problemy dość uciążliwe. Oczywiście bez większej nadziei, że przekonać
                        się dasz.
                        • marouder.eu Re: Czy ty dolor, ze tak powiem serdenko... 29.10.08, 13:55
                          Nie musisz mnie przekonywac, ze depresja to nie histeria dolor...inaczej sie
                          jednak rzeczy maja na FD, gdzie rej wodza osobniki mietkie, pamietliwe,
                          bojazliwe a histeryczne:)
                          Przekonane przy tym, ze cierpia na depresje i/lub moga przyjsc z efektywna
                          pomoca cierpiacym.
                          Jenois.
                          • brumbak111 Re: Czy ty dolor, ze tak powiem serdenko... 29.10.08, 18:21
                            marouder.eu napisał:

> Nie musisz mnie przekonywac, ze depresja to nie histeria dolor...inaczej sie
                            > jednak rzeczy maja na FD, gdzie rej wodza osobniki mietkie, pamietliwe,
                            > bojazliwe a histeryczne:)
                            >..........
                            że ty masz jeszcze czelnośc w ogłe się tu odzywać ..

" Precz z b4rumbakiem, gdyz orecz z kazdym..
                            Autor: marouder.eu☺ 03.09.08, 20:31

..durniem. Ajem sory, ze nie wyjasnilem wczesniej powodow mojej niecheci:)"
    • hummer Wygląda na to, że po pracy była impreza :) 29.10.08, 08:58
      Gdyż nic a nic nie mogę się dogadać :) OK
      Poczekam, w końcu zbliża się najbardziej ponury miesiąc w roku. Człowiek bez wspomagania tego nie przeżyje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka