Gość: s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 20:44 Jeżeli moja mama podaruje mi 40 000 tys to jaki podatek od tej darowizny powinnam zapłacic do US. Jaka jest kwota wolna od podatku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: Podatek od darowizny 08.11.09, 22:00 Jeśli zrealizujecie tę darowiznę przelewem bankowym z konta mamy na twoje konto (plus papierowa umowa zawarta pomiędzy wami jako podkładka) oraz ty jako obdarowana złożysz w odpowiednim terminie informację do US (na właściwym formularzu), to taka darowizna nie będzie w ogóle opodatkowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Podatek od darowizny IP: *.chello.pl 11.11.09, 09:33 witam a czy przelew może być zrealizowany na wspólne konto jakie mam z mężem? czy wówczas US potraktuje to jako darowiznę dla małżonków i już od połowy kwoty mąż jako zięć będzie musiał zapłacić podatek??? Mamy wspólnotę majątkowoą Odpowiedz Link Zgłoś
miga_1 Re: Podatek od darowizny 12.11.09, 11:04 Tutaj znalazłam takie informacje o tym jak ta kwestia wygląda poz wzgledem prawnym e-prawnik.pl/biznes/prawo-podatkowe/podatek-od-spadkow-i-darowizn/artykuly/jaki-podatek-nalezy-zaplacic-od-darowizny.html Odpowiedz Link Zgłoś