Dodaj do ulubionych

pełnomocnictwo

17.06.04, 18:18
Czy na sprawie o stwierzdenie nabycia spadku mogę reprezentować mamę? (jest
chora, nie da rady jechac) Ile kosztuje pełnomocnictwo spisane u notariusza?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: pełnomocnictwo 17.06.04, 21:13
      Cześć Vilejko:)) Witaj ponownie

vilejka napisała:

> Czy na sprawie o stwierzdenie nabycia spadku mogę reprezentować mamę? (jest
      > chora, nie da rady jechac)

Co prawda procedurą sądową się nie zajmuję, ale wg mnie jako córka (czyli
      zstępna) strony możesz być mamy pełnomocnikiem procesowym.

>Ile kosztuje pełnomocnictwo spisane u notariusza?

Dla reprezentowania przed sądem wystarczy Ci pełnomocnictwo pisemne (nie musi
      być w formie aktu notarialnego). Mama podpisuje je w obecności notariusza.
      Jeśli mama jest chora to od razu poza umocowaniem do reporezentowania mamy
      przed sądem w tej sprawie zamieść tam upoważnienie również do reprezentowania
      mamy przed urzędem skarbowym w sprawie podatku do spadku. A może przygotuj
      tekst w dwóch egzemplarzach, bo jak sąd zabierze to co Ci zostanie do
      skarbowego?
      Poświadczenie podpisu kosztuje coś ok. 20,-zł + VAT. Powinnaś potem nakleić
      jeszcze znaczek opłaty skarbowej za 15,-zl.
      Pozdrowionka cieplutkie Ci wysyłam. B.
      • vilejka Re: pełnomocnictwo 21.06.04, 21:34
        Dzieki Bebiaczku za odpowiedź:)
        Prosze powiedz mi jeszcze czy te wszystkie pełnomocnictwa(do sądu, do US i
        potem do notariusza,zeby zrobić darowizne) moga być razem, czy kazde osobno? i
        czy za 2 egzemplarze płacę podwójnie>Wybacz,ale "wypstrykałam" się na remont i
        liczę teraz każdy grosz...(a obawiam się ,ze notariusz też bedzie raczej chciał
        zarobić i niekoniecznie wybierze najtańszą opcję)
        • bebiak Re: pełnomocnictwo 22.06.04, 09:56
          Cześć Vilejko:)

vilejka napisała:

> Prosze powiedz mi jeszcze czy te wszystkie pełnomocnictwa(do sądu, do US i
          > potem do notariusza,zeby zrobić darowizne) moga być razem, czy kazde osobno?
          >i czy za 2 egzemplarze płacę podwójnie>Wybacz,ale "wypstrykałam" się na remont
          > i liczę teraz każdy grosz...(a obawiam się ,ze notariusz też bedzie raczej
          >chciał zarobić i niekoniecznie wybierze najtańszą opcję)

W tej sytuacji, skoro wspominasz o darowiźnie (a mówiłyśmy wcześniej o
          nieruchomości przecież) - musisz mieć w ogóle inne pełnomocnictwo:((
          Musi być to pełnocnictwo w formie aktu notarialnego (bo inne dla rozporządzania
          nieruchomością nie będzie skuteczne). Ja poszłabym do notariusza i zamówiła
          jedno takie pełnomocnictwo (podkreślam: w formie aktu), które obejmowało będzie
          upoważnienie Cię do:
          - reprezentowania przed sądem w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku po...;
          - reprezentowania przez US w sprawach związanych z podatkiem od spadku po...;
          - do przyjmowania w mamy imieniu darowizn, zawierania umów zniesienia
          współwłasności i o dział spadku, do rozporządzania w jej imieniu w
          najszerszym zakresie jej udziałem w nieruchomości takiej, wszystko to w sposób
          i na warunkach określonych przez pełnomocnika a w przypadku gdy nieruchomość w
          wyniku dokonanych czynności w całości stanowiła będzie własność mocodawczyni -
          do rozporządzania nią w najszerszym zakresie, w tym zbywania jej w sposób
          wskazany przez pełnomocnika, w całości lub części, odpłatnie bądź odpłatnie, na
          rzecz osób przez pełnomonicka wskazanych w tym na rzecz samego pełnomocnika;
          i takie zwyczajowe kwestie: typu odbiór dokumentów, składanie oświadczeń itp
          (notariusz będzie wiedział i jakoś to wszystko po kolei sobie ułoży, ale takie
          kwestie winny się tam znaleźć - koniecznie to działanie samym z sobą).

Chodzi tu o to Vilejko, aby tym pełnomocnictwem objąć wszystkie czynności,
          których będziesz musiała dokonać. Ponieważ do końca jesczce nie wiem co
          będziemy czynić potem (jeśli chodzi o Ciebie) to musi być to napisane troszkę
          szerzej i elastyczniej, mniej więcej tak jak napisałam, żeby przypadkiem nie
          zaknąć sobie drogi do działań. Już wiem, że w wujkiem Twoim mama raczej dokona
          zniesienia współwłasności - stanie się właścicielką całości, a potem będziemy
          się zastanawiać nad Tobą (stąd koniecznie to określenie, iż na rzecz Twoją
          również). Vilejko, jak się będziesz wybierać do notariusza to weź sobie to co
          Ci tu napisałam (chodzi mi o ten zakres umocowania - niech na tej podstawie
          notariusz sporządzi pełnomocnictwo).
          Takie pełnomocnictwo w formie aktu kosztuje 50,-zł + 11,-zł VAT-u i jeszcze
          wypis. Narazie możesz wziąć jeden wypis dla ograniczenia kosztów, a jeśli ktoś
          Ci zabierze do jakiejś czynności to dopiero wtedy drugi (jako pełnomocnik masz
          prawo do dowolnej ilości wypisów oczywiście). No, chyba, ze koszty Twojego
          dojazdu do notariusza po wypis byłyby wysokie to od razu weź sobie dwa wypisy.

Napisz mi koniecznie na ile to dla Ciebie zrozumiałe, a ja pozdrowionka Ci
          wysyłam: cieplutkie i nieustające:) B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka