vilejka 17.06.04, 18:18 Czy na sprawie o stwierzdenie nabycia spadku mogę reprezentować mamę? (jest chora, nie da rady jechac) Ile kosztuje pełnomocnictwo spisane u notariusza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: pełnomocnictwo 17.06.04, 21:13 Cześć Vilejko:)) Witaj ponownie vilejka napisała: > Czy na sprawie o stwierzdenie nabycia spadku mogę reprezentować mamę? (jest > chora, nie da rady jechac) Co prawda procedurą sądową się nie zajmuję, ale wg mnie jako córka (czyli zstępna) strony możesz być mamy pełnomocnikiem procesowym. >Ile kosztuje pełnomocnictwo spisane u notariusza? Dla reprezentowania przed sądem wystarczy Ci pełnomocnictwo pisemne (nie musi być w formie aktu notarialnego). Mama podpisuje je w obecności notariusza. Jeśli mama jest chora to od razu poza umocowaniem do reporezentowania mamy przed sądem w tej sprawie zamieść tam upoważnienie również do reprezentowania mamy przed urzędem skarbowym w sprawie podatku do spadku. A może przygotuj tekst w dwóch egzemplarzach, bo jak sąd zabierze to co Ci zostanie do skarbowego? Poświadczenie podpisu kosztuje coś ok. 20,-zł + VAT. Powinnaś potem nakleić jeszcze znaczek opłaty skarbowej za 15,-zl. Pozdrowionka cieplutkie Ci wysyłam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
vilejka Re: pełnomocnictwo 21.06.04, 21:34 Dzieki Bebiaczku za odpowiedź:) Prosze powiedz mi jeszcze czy te wszystkie pełnomocnictwa(do sądu, do US i potem do notariusza,zeby zrobić darowizne) moga być razem, czy kazde osobno? i czy za 2 egzemplarze płacę podwójnie>Wybacz,ale "wypstrykałam" się na remont i liczę teraz każdy grosz...(a obawiam się ,ze notariusz też bedzie raczej chciał zarobić i niekoniecznie wybierze najtańszą opcję) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: pełnomocnictwo 22.06.04, 09:56 Cześć Vilejko:) vilejka napisała: > Prosze powiedz mi jeszcze czy te wszystkie pełnomocnictwa(do sądu, do US i > potem do notariusza,zeby zrobić darowizne) moga być razem, czy kazde osobno? >i czy za 2 egzemplarze płacę podwójnie>Wybacz,ale "wypstrykałam" się na remont > i liczę teraz każdy grosz...(a obawiam się ,ze notariusz też bedzie raczej >chciał zarobić i niekoniecznie wybierze najtańszą opcję) W tej sytuacji, skoro wspominasz o darowiźnie (a mówiłyśmy wcześniej o nieruchomości przecież) - musisz mieć w ogóle inne pełnomocnictwo:(( Musi być to pełnocnictwo w formie aktu notarialnego (bo inne dla rozporządzania nieruchomością nie będzie skuteczne). Ja poszłabym do notariusza i zamówiła jedno takie pełnomocnictwo (podkreślam: w formie aktu), które obejmowało będzie upoważnienie Cię do: - reprezentowania przed sądem w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku po...; - reprezentowania przez US w sprawach związanych z podatkiem od spadku po...; - do przyjmowania w mamy imieniu darowizn, zawierania umów zniesienia współwłasności i o dział spadku, do rozporządzania w jej imieniu w najszerszym zakresie jej udziałem w nieruchomości takiej, wszystko to w sposób i na warunkach określonych przez pełnomocnika a w przypadku gdy nieruchomość w wyniku dokonanych czynności w całości stanowiła będzie własność mocodawczyni - do rozporządzania nią w najszerszym zakresie, w tym zbywania jej w sposób wskazany przez pełnomocnika, w całości lub części, odpłatnie bądź odpłatnie, na rzecz osób przez pełnomonicka wskazanych w tym na rzecz samego pełnomocnika; i takie zwyczajowe kwestie: typu odbiór dokumentów, składanie oświadczeń itp (notariusz będzie wiedział i jakoś to wszystko po kolei sobie ułoży, ale takie kwestie winny się tam znaleźć - koniecznie to działanie samym z sobą). Chodzi tu o to Vilejko, aby tym pełnomocnictwem objąć wszystkie czynności, których będziesz musiała dokonać. Ponieważ do końca jesczce nie wiem co będziemy czynić potem (jeśli chodzi o Ciebie) to musi być to napisane troszkę szerzej i elastyczniej, mniej więcej tak jak napisałam, żeby przypadkiem nie zaknąć sobie drogi do działań. Już wiem, że w wujkiem Twoim mama raczej dokona zniesienia współwłasności - stanie się właścicielką całości, a potem będziemy się zastanawiać nad Tobą (stąd koniecznie to określenie, iż na rzecz Twoją również). Vilejko, jak się będziesz wybierać do notariusza to weź sobie to co Ci tu napisałam (chodzi mi o ten zakres umocowania - niech na tej podstawie notariusz sporządzi pełnomocnictwo). Takie pełnomocnictwo w formie aktu kosztuje 50,-zł + 11,-zł VAT-u i jeszcze wypis. Narazie możesz wziąć jeden wypis dla ograniczenia kosztów, a jeśli ktoś Ci zabierze do jakiejś czynności to dopiero wtedy drugi (jako pełnomocnik masz prawo do dowolnej ilości wypisów oczywiście). No, chyba, ze koszty Twojego dojazdu do notariusza po wypis byłyby wysokie to od razu weź sobie dwa wypisy. Napisz mi koniecznie na ile to dla Ciebie zrozumiałe, a ja pozdrowionka Ci wysyłam: cieplutkie i nieustające:) B. Odpowiedz Link Zgłoś