Dodaj do ulubionych

opłaty za darowiznę

07.07.04, 11:48
Otrzymam dom po rodzicach w formie darowizny. Wiem,że jeśli nie jestem
właścicielem innej nieruchomości,mogę go otrzymać "bezpłatnie" do 110 m2
powierzchni użytkowej.Czy każdy z rodziców może darowiznę przekazać osobno
czyli 2 x 110 metrów (dom rodziców liczy 120 m2)
Następne moje pytanie dotyczy opłat notarialnych, wiem że płaci się za
wszystko u notariusza, czyli wypisanie aktu (ile za stronę? Proszę również o
podanie jakie normy obowiązują jeśli chodzi o ilośc znaków na stronie), wpis
do KW. Nie wiem co jeszcze, proszę o instrukcje.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: opłaty za darowiznę 08.07.04, 18:23
      Witaj Kasiu,

kasia102 napisała:

> Otrzymam dom po rodzicach w formie darowizny. Wiem,że jeśli nie jestem
      > właścicielem innej nieruchomości,mogę go otrzymać "bezpłatnie" do 110 m2
      > powierzchni użytkowej.Czy każdy z rodziców może darowiznę przekazać osobno
      > czyli 2 x 110 metrów (dom rodziców liczy 120 m2)

Nie, tylko do 110 m2 łącznie. Jeśli powierzchnia użytkowa tego domu wynosi 120
      m2 a Ty spełniesz wszystkie warunki dla zwolnienia z podatku (tam nie tylko
      jest to, że nie masz innego lokalu/domu, wiesz o tym w szczegółach?), to do
      opodatkowania będzie cała działka (tzn. jej wartość) oraz wartość 10 m2 domu.
      Odejmuje się jeszcze kwoty wolne - raz na 5 lat w I-szej grupie 9.637,-zł czyli
      u Ciebie 2 x ta kwota bo oboje rodzice są włąścicielami jak rozumiem (ale tylko
      o ile rodzice w ciągu ostatnich 5 lat nic Ci nie podarowali). I jeśli nadal coś
      zostanie z wartości to dopiero od tego podatek.

> Następne moje pytanie dotyczy opłat notarialnych, wiem że płaci się za
      > wszystko u notariusza, czyli wypisanie aktu (ile za stronę? Proszę również o
      > podanie jakie normy obowiązują jeśli chodzi o ilośc znaków na stronie), wpis
      > do KW.

U notariusza przy zawieraniu umowy darowizny zapłacisz podatek od darowizny (o
      ile będzie), taksę notarialną + VAT, opłatę sądową za wpis Ciebie do księgi
      wieczystej.
      Te opłaty, które wymieniłam uzależnione są od wartości przedmiotu umowy.
      Oczywiście mogę Ci je policzyć, ale będzie mi tu potrzebna wartość całej tej
      nieruchomości (czyli dom + działka) oraz informacja ile w tej kwocie wynosi
      wartość domu a ile działki.
      Ponadto zapłacisz jeszcze opłatę stałą za wniosek do sądu: obecnie 200,-zł +
      VAT tj. 44,-zł, oraz za wypisy: jedna strona = 7,32,-zł z VAT-em.
      Nie przypominam sobie przepisu, który mówiłby o ilości znaków na stronie. Z
      rozporządzenie wynika jedynie, że za sporządzenie wypisu (..) stawka wynosi 6,-
      zł (+ VAT oczywiście) za każdą rozpoczętą stronę. I innych przepisów, które by
      tę kwestię regulowały jakoś sobie nie przypominam.
      Nie płacisz u notariusza za wypis do urzędu skarbowego, a pozostałe wypisy są
      płatne.
      Wierząc, że w miarę jasne pozdrowionka Ci wysyłam. B.
      • kasia102 Re: opłaty za darowiznę 09.07.04, 09:47
        Wartość nieruchomości szacuję na jakieś 170 tys. zł, działki jest ok. 2,5 ar
        (maksymaknie 20zł/m2). Nikt mi w ciągu ostatnich 5 latach nic nie podarował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka